Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Sigara Yasağı  (Okunma sayısı 78115 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 10, 2008, 06:34:45 ös
Yanıtla #110
  • Ziyaretçi

çok doğru :D


Ocak 10, 2008, 06:37:38 ös
Yanıtla #111
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3120
  • Cinsiyet: Bay

çok doğru :D
Bence sen çelik kasa al öyle değerli şeyler ecza dolabına konmaz ;)


Ocak 10, 2008, 06:38:38 ös
Yanıtla #112
  • Ziyaretçi

çok doğru :D
Bence sen çelik kasa al öyle değerli şeyler ecza dolabına konmaz ;)
Ve hatta gizli bir kasa olsun, sonra zalimlerin eline geçer mazallah :)


Ocak 10, 2008, 06:47:41 ös
Yanıtla #113
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

DSİH GENEL MERKEZİ
BASIN BÜROSU
BASIN BİDİRİSİ NO:2





ÖRNEK DEVRİMCİ ABUZİTTİN ÖLÜMSÜZDÜR!


Devrimci Sigara içenler hareketimizin üyelerinden Abuzittin Çokluçeken tarafından, oligarşinin almış olduğu yasak kararına karşı, dün bir Feda Eylemi gerçekleştirilmiştir.

Yoldaşımız, 1974 yılında Tarsus'ta dünyaya geldi. Devrimci Hareketle lise yıllarında tanıştı... Üniversiteye başladığında gençlik hareketimizin öncülerindendi... 2000 yılında emperyalizmin sigaranın içine yerleştirdiği bir madde neticesinde rahatsızlandı ve tutsak düştü. 2006 yılında tutsaklığı sona erdi ve Devrimci Hareket içinde çeşitli görevleri yerine getirdi.

Yoldaş Abuzittin, oligarşi tarafından alınan sigara yasağı kararını protesto etmek için dün ülke saatiyle 15.00'da Ankarada FEDA EYLEMİnde bulundu...

Halkımız,

Haklı mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. BU DİRENİŞ SENİN İÇİN!


YOLDAŞ ABUZİTTİ ÖLÜMSÜZDÜR!
KAHRAMANLAR ÖLMEZ HALK YENİLMEZ!
YOLDAŞ ABUZİTTİN KAVGAMIZDA YAŞIYOR
YAŞASIN DEVRİMCİ SİGARA HAREKETİMİZ!

DSİH-K BASIN BÜROSU



Ocak 10, 2008, 06:50:03 ös
Yanıtla #114
  • Ziyaretçi

Devrimci Abuzittin için 3 kere YAŞA YAŞA YAŞA! :) Tabii bukadar içerse sonu kara toprak olabilir :D


Ocak 10, 2008, 06:52:50 ös
Yanıtla #115
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Elimize e-mail ile ulaşanı bir YOLDAŞIMIZIN YAZISINI aktarıyoz.




Sigaramın Dumanı Sen Olsan Ateşi de Ben...”
Zâhid bu bürûdetle eger dûzaha girsen
Bir lü’le duhan yakmaya ateş bulamazsın

“Ey yüzünden düşenin bin parça olduğu anlayışsız sofu! (Ola ki) bu soğuk yüzünle cehenneme girdin diyelim. Bu soğukluğunla sen cehennemdeki ateşi bile söndürür sigara yakmaya bir ateş bile bırakmazsın.”

Abartılı gibi görünen ancak bir hakikatin altını çizen önemli bir beyit. İnkar edilmez ve de önlenemez çıkışıyla her mekânı kaplayan bir sinsi düşman... Sigara. Nam-ı diğer tütün. Nasıl içileceğini tarife lüzum var mı? Elbette hayır. Büyüklerini modelleyen küçükler, aynı ortamı paylaştıklarından dolayı şöhretşiar-ı âlem olan sigara efendinin bir âyin şeklinde ağza nasıl alınıp ciğerlere bayram havası verildiğini ilmelyakin, aynelyakin ve de hakkalyakin öğreniyorlar. Yasaklar. Ne yasağı? Türkiye’de yasakların çiğnenmek bir o kadar da alay edilmek için ne güzel bir infial sahası olduğunu söylememe gerek yok sanırım. “Parasını el alan dumanını da yel alan” şeyin ne menem bir mükeyyefattan olduğunu maalesef size usulü ile nakledemeyeceğim. Efendim, çünkü bu mereti ağzıma alıp keyfine dahil olmadım hiç. Ama okuduklarımdan ve dinlediklerimden hareketle bahsine iştirak edeceğim.

Tütün bitkisi zahmetli bir uğraştan, yani toplanıp dizilip kurutulduktan ve de denk edildikten sonra fabrikaya getirilir. Tabii artık buna da kota konduğunu hemen söylemekte fayda var. Eskisi gibi çiftçimiz istediği kiloda tütün tesliminden uzaktır vesselam. Fabrikalarda işlenen tütün farklı kalite ve ambalajlama neticesinde kendini pazarda bulur. Rengarenk paketler, içmeyene bile “beni al beni al” albenisiyle gizli mesaj yollar. Zaten sigaraya başlayanların çoğu kanaatimce bu yanılgıya düşerek tiryakilik mesleğine adım atar. Meslek diyorum; çünkü insanların ekserisi(tiryakilerin) bu fiil üzre emekliye ayrılıyor. “Bu var ya bu. Hayatımda o kadar çok darbe yedim, aldatıldım ki. Yalnız bırakıldım, terk edildim. Aranıp sorulmadım; ama beni terk etmeyen tek bir şey vardı: Sigaram. Şimdi sen söyle bakayım: Ben bunu nasıl bırakabilirim.” Evet böyle bir ahde vefa da var insanımızda. Sigara içenlerin tevekkül ve teslimiyeti budur işte. Yıllar yılı dost edindiği sigarasını, can dostunu terk edemez. Etse bile sigarası onu bırakmaz. Hayallerine girer, rüyasına işler.

Zararı bilindiği halde sigaranın bu denli terk edilemez oluşu nedendir? Doktorların telkinlerine rağmen, hastalanıp yatağa düşen ve vücudunun bazı uzuvları kesik onca insanın görüntülenip medya tarafından teşhirine rağmen niçin hâlâ sigara? Sigara kelimesi Farsça’da tonbâkû ile karşılanırken Arapça’da tabaka lafzınca karşılanır. İlginç bir tespit var. Onu nakledelim: Ebced hesabını duymuşsunuzdur. Arap alfabesinde her bir harfin bir rakam değeri vardır. Bu değerler toplanarak bazı tarih ve durumlar üzerine tevil yapılır. Esasında bu ilmî bir çalışmadır onu söylemekte fayda var. Konumuzla ne alakası var. Ben de oraya geliyorum zaten. Allah’ın güzel isimleri var. Onlara esma-i hüsna deniliyor. Bu isimlerden biri de Kavi’dir. Ne demek Kavi? Kuvvet sahibi olan demek. Bu ismin ebced hesabındaki rakam değeri 116 toplamına denktir. İşi getirip fal ve muska kalıbına oturttu diyenler çıkacaktır; ama yok öyle bir şey. Falla muskayla işimiz yok bizim. Doğru olan neyse onu naklediyorum. Tabaka sözü de Arapça sigara anlamına geliyordu ya. Hah işte bu tabaka kelimesinin ebceddeki rakam karşılığı da 116. Bu yüzden sigaranın yeryüzünden kaldırılamayacağını bazı feraset ehli şahıslar söylemişler. İster inanırsınız ister inanmazsınız. Orası size kalmış.

Gerçi zamanımıza kadar Osmanlı toplumu içerisinde getirilen kısıtlama ve yasakların buna engel olamadığını görüyoruz. Hatta başta yasak koyucuların bu yasağı deldiğini okuyoruz ve de duyuyoruz. Osmanlı padişahlarından IV. Murad, 1634 yılında tütünü yasakladığı hâlde kendisinin çubuk tüttürmeye devam ettiği söylenmektedir. Gerçi Sabit

Ağır bahâlara çıksa aceb mi can otudur
Duhanı zâhid-i har sanmasın yaban otudur

Deyip yasağın kıtlığa vurduğu tütünü göklere çıkarırken şairler Sultan Murad’a şikayet oklarını şu fasılda terennüm etmişler:
“Sultan Murad, bizim ağzımızdaki tütün dumanıyla uğraşacağına mazlumların ağzından çıkan ah dumanını dindirsin.”
Sultan bunu duymamıştır muhakkak. Duymuş olsa tarihimize bir ağaç daha dikilmiş olurdu. Birini zaten biliyorsunuz. Şecer-i Vakvak. Bu ne ağacı olurdu? Şecer-i tütünkeş.(Tütün içenlerin asıldığı ağaç)

Tütüne fetva var mı?

Zahirde onun bir bitki olduğuna hükmederek bunca kıyametin niçin koparıldığını torbaya koyup gideceğinizi sanıyorsanız, peşin söyleyeyim yanılıyorsunuz. Yok öyle. Oflu Hoca’ya sorup fetvasını dinlemeden acele trenine atlayıp tütün tarlalarındaki kızları seyretmeye gider misiniz? Yaklaşın bakayım. Az daha, az daha yanaşın. Hah, şimdi soralım Hoca’ya: Hocam, sigara içmek haram mıdır yoksa değil midir? Oflu Hoca, oturduğu yerden şöyle bir doğrulur ve ağzındaki sigarasını iki parmağının arasına sıkıştırır ve der ki:

Tütün çürük olursa,
Lüle kırık olursa,
Çubuk erik olursa,
İçen yörük olursa,
Haramdır!
Tütün Şiraz olursa,
Lüle Burgaz olursa,
Çubuk kiraz olursa,
İçen de Laz olursa,
Helaldir!

Tütüne laf atanın...

Oflu Hoca’nın fetvasından sonra tütünkeşlere bir cesaret gelir mi dersiniz? Aman ha! Bahusus çocuklar, sakın sigaraya yanaşmayın. Onun ne kadar zararlı olduğu üzerindeki resmî uyarıdan anlaşılmıyor mu zaten!

Türk toplumu cömertliğini sigarada bile gösterir. Bir sigara yakan bir adet zehir deposunu yanındakine de ikram eder. Ne incelik değil mi! Nargileye gelince o başka. Onu cebinizden çıkarıp ikram edemiyorsunuz ne yazık ki. Çünkü nargile içmek başlı başına bir ayin tertibatında teşekkül ettirilir ki bu tarikatın salikleri aynı mekanda toplanarak fokurdatma fiilinin cezbesine kapılıp cehrî zikre devam verirler. Bu ortamlarda asıl olan duman değildir. Kokudur. Nargile çekilip de ortaya bir elma kokusu yayılır ki anam anam. Hiç sormayın. Kim demiş sigara zararlı diye. Hem ben sigara içmiyorum ki nargile fokurdatıyorum. Bu durumu size bir Bektaşî’nin ağzından sunayım mı? Cesaretiniz varsa takılın bakayım peşime.
- Erenler, sigaranın bir haramlık davası vardı ne oldu? Sıkı durun sazı Bektaşî dervişi aldı eline. Söyledi de bakalım ne söyledi?

Tütünü biz içeriz biz çekeriz kahrını
Tütüne laf atanın anasını bacısını...!

Tamam erenler, tamam. Biz bir şey demedik, sadece fikrini merak ettik de! Neyse size afiyet olsun. İyi tütün çekmeler efendim.

Sahi yazıya koyduğum başlık nereden gelmişti aklıma? Bir şarkıydı galiba.
“Sigaramın dumanı sen ateşi ben olaydım.”

Hay Allah, yazı biterken mi gelir böyle şeyler insanın aklına. O zaman ben de bir bilmeceyle yazımı bitirmek istiyorum:
Çektikçe kısalan şey nedir?

DSİH-K BASIN BÜROSU


Ocak 10, 2008, 07:16:06 ös
Yanıtla #116
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3120
  • Cinsiyet: Bay

Aklım gitti DEVRİMCİ ABUZİTTİN  yoldaş kaç sigara birden yakıyor  :D ;D


Ocak 10, 2008, 08:13:57 ös
Yanıtla #117
  • Ziyaretçi

1000 tane var bence :D


Ocak 28, 2008, 02:39:42 ös
Yanıtla #118
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 574
  • Cinsiyet: Bay

1)- Turk'e yasak 3 gundur die bi laf war:D
2)- Siddetle kiniyorum sahsen:P Cok gereksiz


Şubat 01, 2008, 02:45:20 öö
Yanıtla #119

Turk'e yasak dayanmıyor doğru diyorsunuz. Özellikle türban konusu sayesinde bu konudan da uzaklaşıldı ayrıca uygulama zorluğu da zaten barizdi.
ars longa, vita brevis...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
38 Yanıt
20583 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 22, 2012, 06:14:39 ös
Gönderen: SEHERC
43 Yanıt
49438 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 04, 2019, 11:30:56 ös
Gönderen: NOSAM33
42 Yanıt
21302 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 20, 2017, 04:10:12 öö
Gönderen: night manager
18 Yanıt
11644 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 24, 2008, 08:07:39 ös
Gönderen: blossom
Arı sokması ve sigara

Başlatan blossom Saglik

2 Yanıt
3827 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 27, 2008, 07:21:23 ös
Gönderen: blossom
8 Yanıt
7617 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 13, 2017, 05:23:38 ös
Gönderen: RANA
11 Yanıt
5583 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 22, 2012, 09:11:08 ös
Gönderen: NOSAM33
33 Yanıt
9424 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 21, 2018, 12:58:42 ös
Gönderen: Manyetizma