2007 yılının Şubat ayında ortaya atılmış olan bu soruya Sayın MASON bence biraz belirsiz bir yanıt vermiş. Sayın fbracer de birçok Hindu ve Budist'in Masonluğa alınmış olduğunu söylemiş.
İkisini de garipsedim.
Tamam, Türkiye'de bir Hindu ya da Budistin mason olmak için başvurması pek beklenmez. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşılmamış olabilir ama özellikle HKEMBL bu durumda nasıl bir tavır takınılacağını bilmeli, bunu tüzüklerinde belirtmiş olmalıdır. ÖMBL açısından ise hiçbir sorun yoktur çünkü onlar zaten kendilerine başvuran bir adayın dinsel inancı ile ilgilenmiyor.
Soru bu kadar olmakla birlikte daha öteye de götürülebilir: Bir Taoist, bir Şintoist bir Zedüşti de söz konusu olabilir.
Dönülüp dolaşılıp bir yaratıcıya inanmak ve ona tapınmaktan söz ediliyor. Ancak Hinduizm, Budizm, Taoizm, Şintoizm gibi inançlarda öyle teist dinlerdeki gibi bir yaratıcı kavramı yok. O dinsel inançların niteliği bambaşka.
Buna karşılık İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın 1738 tarihli bildirgesinde bu inançların kutsal kitaplarının da diğer kutsal kitaplar ile eşdeğer işlem göreceği belirtilmiş. Hatta bunlara Konfüçyüs'ün kitapları da eklenmiş. Bu arada bir de Mormonların kitabından söz ediliyor ki, en anlaşılır olanı o aslında çünkü ABD'ndeaki masonların başı Mormonlar ile öteden beri dertte.
Peki, Mormonları bir yana bırakacak olursak, o tarihte İngiltere Birleşik Büyük Locası acaba neden özellikle Doğu inançylarının kutsal kitaplarının da kabul edilebileceğini bildirmiş? Acaba neden o kitaplar?
Ben buna kendimce yanıt vermemeyim de yanıtını siz verin.
Yanıtlayınca bunun ardında ne olduğu da anlaşılıyor, değil mi?
Eğer localarda kullanılan o üç kutsal kitap (Tevrat, İncil ve Kuran) Sayın MASON'un belirtmiş olduğu üzere bir sembol, benim deyişimce bir simge ise, hepsinin yerini adı ve niteliği belirtilmeksizin bir simgesel kitap da tutamaz mı sanki?
Madem Sayın fbracer'in belirtmiş olduğu üzere masonların dinleri kendilerine özel, bu diretme, bu inanç zorlaması niçin? İlle de «Tamam, ben bir yaratıcıya inaünıyorum.» diyerdek aslında inanmayan yalancıları da alabilmiş olmak için mi?... Öyleyse bu taklalalara ne gerek var?
Soruya içtenlikle yanıt vermeye kalkışınca, kendi sorularımla karşılaşıyorum.
Soru genel olarak masonluk değil de özel olarak HKEMBL ile ilgiliyse, korkarım yapılabilecek tek şey İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın bildirgesine uymak.