Son sınıf mimarlık öğrencisi olarak sorunuzu cevaplamak istedim,ülkemizde mimari ve şehir planlama uygulamalarının dışında sanat eğitimi okadar eksik ki.Bölüme girdiğimde bu alanda bir tane tanıdığım yoktu maalesef ve ilköğretim ve lise eğitiminin beni sanat konusunda hiç aydınlatamadığını ilk projemde anladım mimarlık eğitiminde ilk sene temel tasarım dersi adı altında temel sanat eğitimi verilir ve oldukça ilginç tamamen zihin açma yöntemlerine dayanan birtakım projeler verilir.
Maalesef ben ilk iki sene çok zorlanmıştım halada zorlandığım anlar olur bunun nedeni sanat konusundan millet olarak üzgünümki yoksun olmamız.Doğduğumuz andan itibaren gördüklerimiz bizim görsel depolama aracımız oluyor nekadar depolarsak ,üretirken tüketmek faydalanmak ve bir esin kaynağı bulup işi layıkıyla ortaya çıkartmak okadar kolay oluyor ama maalesef gri binayalar ve beton yığınları dışında hiçbirşey göremiyoruz çevremizde.Hoş çıplak heykeli ayıp olarak gören bir toplumda nekadar sanat yapılabilinir orası tartışılır tabi.
Şehir planlama okadar eksik ki , gecekondunun yanına gökdelenler,AVM'ler vb... kuruluyor.Kültürel değer koruyamamız konusunda zaten konuşmaya gerek yok,ne bir heykel var ortada nede renk! özellikle renk yok düzen yok hiçbirşey yok kusura bakmayın hakvermeyenler vardır belki ama sanat konusunda 0 olduğumuzu düşünüyorum,etik anlayışı estetik bilinci yok!Bu işi yapan mimara tasarlayan insanlara saygı ve işverende bilgi ise hiç yok!Nesneyi değil arkasındaki objeye bir anlam katılabildiğinde yada katılanı görebilen bir toplum olduğunda sanat ortaya çıkar ama bazılarında etik kavramı olmadığından para için tasarım yapanda var tasarımı yıkanda...
Ben bir iç mimarlık öğrencisiyim örneğin "Evim Şahane" programını nekadar etik anlayışı dısında bulduğumu anlatamam.Zaten halk cahil iç mimarlığı aaa siz ev yapıyorsunuz değilmi ? Bizim evide yaparsın artık mezun olunca diye düşünen bir !CAHİLE! iç mimarlık evden ibaret değil en küçük ölçekten,en büyük ölçeklere kadar havaalanı,avm vb tasarım,fonksiyonel çözüm,ergonomi,havalandırma,akustik ve birçok şeyi içinde barındıran meslek diye anlatmaktan dilimde tüy bitti dahada anlatmıyorum zaten.Gerçekten bıktım birde şu "Evim Şahane"'yi sunun şarlatanlar çıktı ortaya saçma sapan dekoratif şeyler yapıp milletin beynini bulandırıyor.Adamlar zaten cahil bari mesleğin etik anlayışı içerisinde birtakım şeyler yap.Gerçekten tasarlada parmak ısıralım.
Uzun lafın kısası bizim ülkemizde maalesef çok üzülerek söylüyorum ne mesleğini etik anlayışı içinde yapabilen birkaç insan dışında İNSAN var nede sanattan ve estetik kavramından anlayacak yeterli bilgi seviyesinde bir halkımız var ve işin kötü tarafı bu açığı kapatacak sanat eğitimide yok , biri gelir tarihimizi yıkar,biri gelir mesleği yerin dibine sokar,biri gelir ülkedeki asıl sanatçıları içeri atar,BİRİ GELİR YETER ARTIK DURUN!! der ama durmuyor malesef.
Şimdi soruyorum size şimdi bu koşullarda bu ülkede sanat ne durumda?Sanat eğitimi ne durumda?
Bu ikisi çözülürse o göz estetik bakış açısına nesnenin arkasına anlam yüklemeye nesnenin arkasındaki anlamıda çözmeye başlarsa inanın şehir planlamada çözülür,Mimari anlayışta...