Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Ödentinin Ödenemeyişi  (Okunma sayısı 4768 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 31, 2010, 02:54:30 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Masonlukta “ödenti”den söz ettiğimizde, bundan öncelikle her masonun locasına yıllık olarak ödemesi gereken tutarı anlıyoruz.

Öteden beri bu yıllık ödenti tutarının ne kadar olduğu sorulagelmiştir. Bu konu bir ara bu forumda da bir başlık altında geçti. Bunun kesin bir yanıtı yoktur çünkü bu tutar bir büyük locadan diğerine değiştiği gibi aynı büyük locanın localarının bulunduğu bir kentten diğerine de değişir. Öyle ki rakam vererek “en az bu en çok şu kadar” demek bile yanlış olur. Üstelik çeşitli nedenlerle bir yıldan diğerine değiştirilebilir de…

Bu bağlamda değişmeyen tek bir şey vardır: Her nerede olursa olsun genelde yıllık ödentinin tutarı bir masonu sarsmayacak mertebededir. Bu tutardaki bir yıllık ödentiyi veremeyecek olan bir kişinin “mason” olması düşünülemez. Önce kendi ekonomik sorunlarını çözümlemiş, ancak ondan sonra Masonluğa girmeyi düşünmüş olması gerekir. Her mason, mutlaka kendini ve bakmakla yükümlü olduğu ailesini (varsa) geçindirebilecek düzeyde sürekli bir kazanç sağlama olanağını, daha mason olmaya kalkışmadan önce güvenceye bağlamış olmalıdır. Yıllık ödenti, bu durumda olan bir masonu ne sarsar ne de zor durumda bırakır. Hele yıllık ödenti çeşitli dönemsel ödemelere (taksitlere) bölünecek olursa, yaşamın olağan harcamalarından biri olacağından bir masonu hiç etkilemez. Yeter ki, diğer harcamaları için olduğu gibi ödentisi için de bir plân yapsın ya da yıllık ödentilerini diğer yaşamsal harcamaları için yapacağı plânın kapsamına katsın. Kuşkusuz varlıklı masonlar ya da kazanç düzeyi çok iyi olanlar böyle bir plân yapmak zorunda kalmaz. Bu tür plânlama ancak sınırlı gelirleri olanlar içindir.

Genellikle sabit ücretli olarak çalışan masonların yıllık ödentilerini vermekte serbest meslek sahibi olanlara özellikle de ticaret yapanlara oranla çok daha duyarlı oldukları izlenir. (siz artık bundan nasıl bir yorum çıkaracaksanız çıkarın.)

Bununla birlikte, insanın sonradan işi bozulabilir ve parasal sıkıntılar çekmekte olabilir. Bir zamanlar yeterli düzeyde kazancı bulunduğu halde, sonradan bunu yitirebilir. Geçirdiği bir kaza ya da hastalık nedeniyle, artık çalışamaz duruma düşebilir. İşinden emekli olduktan sonra önceki gelirinin pek azalması nedeniyle geçimini zorlukla sağlamakta olabilir. (Yurdumuzda bu tipik bir görünüm)

Ancak tüm bunlar ve benzerleri, ilgili masonun ödenti yükümlülüğünü yerine getirmemesi hatta aksatması için geçerli sayılamaz ve onu haklı kılmaz.

Peki, böyle bir durumda ne yapılabilir?... Bunun bir çaresi yok mu?

Olmaz olur mu!... Elbette var.

Her şeyden önce, bir locadaki üstad-ı muhtereme her bakımdan güven duyuluru. Ona açılıp bu bağlamdaki dert ve sıkıntıları anlatmaktan kaçınmamak gerekir. Üstad-ı muhterem mutlaka bir çıkar yol bulur. Gereğinde ödemeleri kolaylaştırır, belki erteler hatta belki onu ödentiden bağışık tutar.

Üstad-ı muhteremin bu konuda önemli sorumlulukları vardır. Bu durumu bir “sır” olarak saklar, görevini bitirine dek kimseyle paylaşmaz. O üyesinin kendini bundan ötürü bir de manevi borç altına girmiş gibi duyumsamasını da önler. Kendinden sonra görevi alacak olan üstad-ı muhteremi de konu üzerine bilgilendirir.


Şunu sorabilirsiniz: «Bir locada üstad-ı muhteremin böyle bir uygulama yapması, açıkça bir üyesini kayırması, Masonluktaki eşitlik ilkesine aykırı olmaz mı?»

Olabilir... Fakat “eşitlik” Masonluktaki tek ilke değildir. Masonluğun tüm ilkelerini bir öncelik sırasına dizersek, hangi aşamada yer alması gerektiği bile tartışma konusu olur. Konuya Masonluğun Töresi açısından bakacak olursak, “kardeşlik” eşitliğe oranla öncelik taşıyabilir. Masonluktaki her şey her zaman eşitlik içinde değil, çoğu zaman kardeşçe paylaşılır. Üstad-ı muhteremin ödeme güçlüğü içinde olan bir kardeşe kolaylık göstermesi, “kardeşçe paylaşım” gereğinin bir yansımasıdır.

Bir de böyle yapılmayacak olursa bu işin sonucunu düşünelim.

Ödenti yükümlülüğünü yerine getiremeyen mason bundan ötürü locasından uzaklaşmaya başlar. Bu uzaklaşma zamanla soğumaya yol açar; giderek kopmaya yönelir. Ya kendi dileğiyle Masonluktan ayrılır (istifa eder) ya da düzensiz (gayri muntazam) ilân edilir. Böylesi daha mı iyi?

Bazı localar, böyle bir durumun başlarına gelebileceğini düşünür ve kendi birikimleriyle bir özel fon oluşturur. Hatta bu fonun kurumsal bir boyuta vardırılması, bir “yardımlaşma sandığı” biçimine dönüştürülmesi bile söz konusu olabilir. Sakın böyle bir girişimin Masonluğun amaç ve ilkelerine aykırı olacağını düşünmeyin. Hiçbir aykırılığı olmadığı gibi, Masonluğun yüzyıllardan beri süregelmiş olan geleneklerine uygundur.

Bu nedenle bazı büyük localar, güçlerinin yetersizliği nedeniyle ödentilerini karşılayamayan masonların bu yükümlülüklerinden bağışık tutulabilmesi için tüzüklerinde bazı olanaklar sağlamış, bunu belirli bir yönteme bağlamışlardır.

Ödentisini umursamazlığı nedeniyle ya da bilerek bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen bir mason düzensiz ilân edilir. Öyle olmalıdır. Fakat gönülden istemesine karşın ödenti yükümlülüğünü karşılayamayan bir masonun sırf bu nedenden ötürü yitirilmemesi için de elden gelen her şey yapılır; yapılmalıdır. Elden gelen her neyse, yapılırken de o masonun onurunun hiçbir şekilde zedelenmemesine özen gösterilir.



« Son Düzenleme: Aralık 14, 2010, 12:19:08 öö Gönderen: dogudan »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 01, 2010, 07:56:50 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 324
  • Cinsiyet: Bay

Sn ADAM
FOrumda Mason olabilmenin şartlarına takılmış olan bir çok arkadaşımız var ve eminimm bu yazı onlar için çok aydınlatıcı olacak.Böyle bir yardımlaşma ve anlayışı masonluk gibi bir kardeşlik topluluğunun yapmayacağına nasıl inanıyorlar gerçekten merak içindeyim.Aydınlatıcı yazınız umarım herkese faydalı olur.
SAYGILARIMLA


Ekim 11, 2010, 04:37:40 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn ADAM

yazınız gerçekten bu forumda sorulan en çok sorulardaan birine cevap olacak şekilde. fakat aklıma bir soru takıldı daha doğrusu tartışma olabilecek bir konu.

dedinizki yurdumuzdada örnekleri dediğiniz gibi çok bunun. bir mason mason olduğu günden ber kazancı sayesinde yıllık ödentilerini düzenli bir şekilde ödeyebilir. daha sonraları işleri düzgün gitmeyebilir gelirleri düşebilir planları bozulabilir ve loca ödemeleri aksayabilir yada yapılmayabilir. böyle durumlara karşılık cevabıda verdiniz. fakat masonluk kardeşleri birbirine sıkı sıkıya bağlanmış bir topluluk değilmidir böyle durumlarda bence zorda kalan kardeşlerine bu gibi durumlara karşı geçerli sayılmaması sizce bu sıkı birlikteliği zedelemezmi. masonluk değerlerine ters düşmezmi.

mason olma şartlarından birininde herhangi bir fiziksel özürü bulunmaması bütün bedeninin tam olması gerektiğini biliyoruz. ama mason olduğu zamanlarda tüm bedeni tam olan mason belli süre sonra kaza geçirmişolabilir ve bunun sonunda organlarından birini(kol,bacak,parmak)kaybedebilir. böyle durumlarda mason locadan uzaklaştırılırmı.

cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

saygılarımla,


Ekim 11, 2010, 06:58:36 ös
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Ödenti konusunda galiba tam uyuşamadık.

İşin ilginç yanı şu ki, ördenti yükümlülüklerini aksatanların çoğu aslında ödemede pek de sokıntı çekmeyecek kimselerdir. Zaten öteden beri dar yaü da sonorlo gelirli olanlar, bu bağlamda diğerlerinden çok daha duyarlıdır. Kimi zaman öre-dentileri karşılayamama sıkıntısı, ilgili locanın kendi içinde çözümlenir ama bunun için de o masonun bunu kabul etmesi gereklidir.  Kimi masonlar onurlarına çok düşkün oldukları için (doğru olan da budur) ödenti yükümlülüklerinin diğer kardeşlerince karşılanmasını kabullenmez. :unaü karşılık diğerleri yani kolayca ödeyebilecek durumda olanlar ödemedikleri için işleme girişildiğinde kıyametleri koparabilirler. Dolayısıyla kimileri masondur kimileri de bir mason locasının üyesi. Tutumu da işte bu fark belirler.

Mason olmak için bedensel engeli bulunmamak koşulu, kimi masonların o üzerinde çok durduğu Operatif Masonluk döneminden kalma bir kural. Şayet çeveirilirini aktardığın Cooke El Yazması ile Regius dikkatlica okunursa, kurallar arasında bu da geçer. Bu kural yanlış bir tutumla günümüzdeki Masonlukta da yer yer geçerli sayılmıştır. Çok yanlıştır. Nitekim masonlar arasında daha topluluğa girerken bedensel bir sakatlığı olanlar da çoktur. Kaldı ki nasıl Operatif masonluk döneminde sakatlanran bir kişyi bundan ötürü atılamaz idiyse, günümüzdeki Masonlukta da böyle durumlarda bir mason elbette Masonluktan çıkarılamaz. Zaten bundan çok daha önemlisi zihinsel sakatlıktır. Zihinsel sakatlığı olan bir kimsenin masonluğa kabul edilmeyişi hoş karşılanabilir; doğru bulunabilir. Ancak böyle türden satkatlıklar sonradan da oluşabilmekte, masonlar bir zihinsel rahatsızlığa da kapılabilmektedir. Özellikle ileri yaşlarda zihinsel nitelikleri zayıflayan masonlara rastlanabilmektedir. Onlar bile mason kardeşliği ile localarındaki çalışmalara devam eder edebilirlerse. Bunun başka türlüsünü düşünebilme olanağı yoktur.

   

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 12, 2010, 11:06:18 öö
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn ADAM

cevaplarınız gerçekten ikna edici ve doğru bir yaklaşım. teşekkür ederim

saygılarımla,


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
9 Yanıt
18272 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2011, 07:59:36 ös
Gönderen: Isis
2 Yanıt
11856 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2012, 09:22:40 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
6033 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2010, 11:21:17 öö
Gönderen: alcyone
2 Yanıt
4566 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2010, 11:46:03 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2795 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2010, 08:16:20 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4797 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 15, 2010, 06:01:34 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4941 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2010, 09:08:35 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
6075 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 17, 2010, 01:32:36 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4541 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 29, 2010, 03:23:53 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
5151 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 31, 2010, 11:10:56 öö
Gönderen: ADAM