Masonlar.org - Harici Forumu

Kütüphane => Genel => Kitap Tanıtımları => Konuyu başlatan: ADAM - Ağustos 13, 2010, 08:48:33 öö

Başlık: BATININ İKİ YÜZÜ – Üçüncü Kitap
Gönderen: ADAM - Ağustos 13, 2010, 08:48:33 öö




Yalçın Kaya’nın “Batının İki Yüzü” başlıklı dört kitaptan oluşan araştırma dizisinin ilk iki kitabının tanıtımlarını forumun bu bölümünde daha önce vermiştim. İlgilenenler için:

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=8132.0
ve
http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=8978.0

Her iki kitaptan yaptığım alıntılar ve yararlanmalar ile forumun ilgili bölümlerinde birçok ileti yayınladım.

Şimdi sıra 3. kitaba geldi.

Önce size bu kitabın bir küçültülmüş kapak resmini vereyim. (Terazideki figürlere dikkat edin hatta önceki iki kitabın benzer figürleriyle karşılaştırın.)

(http://a.imageshack.us/img829/4146/b2y3.jpg)

Önceki iki kitapktan farklı olarak, bu üçüncü kitabın başında uzun bir önsöz var. Bunun bir bölümünü olduğu gibi vereceğim. Burada hem önceki iki kitabın hem de bunun içeriği bakımından çok iyi bilgi veriliyor.


“Batı’nın İki Yüzü” adını verdiğimiz bu araştırma dizisinin ilk kitabında, Antik Çağın, özellikle Helen-Roma uygarlıklarının tolerans anlayışı ile bağnazca davranışlarına değinmiş, ikinci kitapta ise Orta Çağın Batı dünyasına geçmiştik.

İkinci kitapta Hıristiyan dünyasının sapkın mezhepleri, Engizisyon kurumu, haçlı seferleri yanında Orta Çağ Avrupası’nda Yahudilere uygulanan kıyım ve baskılara değinmiştik.

Üçüncü kitapta inceleyeceğimiz konular ise, ağırlıklı olarak Orta Çağ İslâm dünyasıyla bağlantılı olacak… Ana konumuz, Batı dünyasının iki yüzlü oluşu üzerine ama Orta Çağın yarısından bu yana Hıristiyan Avrupa insanı, Yahudiliğin yanı sıra Arap Yarımadası’ndan çıkarak kısa sürede yayılan bir başka dinle, İslâmiyet ile de ilişkiye girmek zorunda kalmıştır. Bunu göz ardı edemeyiz. Bu nedenle İslâm üzerinde de, -özetle bile olsa- biraz durmalıyız.

Temeli din üzerine oturmuş iki ayrı dünyanın birbirleriyle kaçınılmaz çatışması günümüzde de sürüyor. Üstelik çatışmanın içine Yahudilik de katılınca, sorunlar daha da karmaşıklaşıyor.

Bu üçlü çatışmanın kökenlerine değinmeksizin Batı’nın iki yüzünü gerçek görüntüsüyle ortaya çıkaramayız.

Bu bağlamda önce İslâm dininin doğuşu ve yayılmasıyla ilgili özet bilgiler sunacak, sonra İslâmın hoşgörü anlayışına ve diğer dinlerden olanlara karşı tutumuna değineceğiz. Konuları ele alırken tutumumuz, Batı yandaşı araştırmacılardan olduğu kadar, İslâm dinini tümüyle hoşgörülü ve tüm dinlere saygılıymış gibi sunan Müslüman araştırmacılardan da farklı olacak.

Bir kültür araştırmasında, incelemeyi yapan kişinin elden geldiğince nesnel ve yansız davranması gereğini bilerek, buna uyum göstermeye çalışacağız."



Bu önsözün sonrası da var ama ben kitabın tanıtımı bakımından bu kadarını yeterli görüyorum.

Forumda daha sonra ikinci kitaptan alıntı ve yararlanmalarla Endülüs İslâm uygarlığından da söz edeceğim. Bu kitabın sonunda ise Hıristiyanların o uygarlığı nasıl paramparça ettikleri de gözler önüne seriliyor.

Özetle, bu da özenle okunası, dahası bu konular üzerinde tarihsel ya da sosyolojik araştırmalar yapacak olanlar için KAYNAK niteliğini bile taşıyacak bir kitap…