Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Amerikada Masonluk => Konuyu başlatan: Potentate - Aralık 06, 2010, 04:39:54 öö

Başlık: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Potentate - Aralık 06, 2010, 04:39:54 öö
Sayin Uyeler-

Daha once forumda Amerikan Masonlugu ile ilgili bir iki yazi haric, pek bir bilgi bulamadim onun icin Evrensel Masonluk basligi altinda yeni bir konu acmaya karar verdim.

Peki nereden baslamali? Aslinda o kadar cok konu varki tartisilabilecek... Landmark'lar, Masonik etiket, Amerika'da Mason kardesligi, Amerika'da Masonlugun etkisi,  Amerika'daki ve Turkiye'deki Masonluk arasindaki benzerlikler ve farklar, vs.

Ancak hepsinden once cok onemli bir noktayi vurgulamak isterim! Cogu zaman anti-Masonik kaynaklarin ustunde durdugu, Turkiye'deki Masonluk Amerika'daki Buyuk Localardan yonetiliyor teorisi gercek ile yakindan uzaktan alakasi olmayan, tamamen hayal urunu bir teoridir. Bu onemli ayrintiyi belirttikten sonra ilk irdelemek istedigim konu olan Amerikan tarihinde Masonlugun etkilerine gecebilirim.

Masonlugun Amerika'ya ingilizler tarafindan geldigini forumdaki hemen hemen butun uyelerin bildigini tahmin ediyorum. Isgal sirasinda bircok yerel Loca kurulus belgesini Ingiltere buyuk Locasindan almistir. Revolutionary War Masonik munasebetleri kismen etkilemis olsa da ilerleyen zamanlarda Masonik iliskiler tekrar rayina girmistir.

Revolutionary War sirasinda Amerikan Masonlugu cok buyuk rol oynamistir. George Washington emir kademesindeki cogu generali Masonlar arasindan secmeye ozellikle onem vermistir. 1731 yilinda tekris edilmis olan Benjamin Franklin'inde Fransa'daki baglantilari isgaldeki Amerikan kolonilerinin isine yaramistir. Sadece Revolutionary War'da degil, Boston tea party'de, ve declaration of independence'ta da Masonlugun etkilerini goruyoruz.

Ingiltere'de patlak vermis olan bir olay yuzunden Irlanda merkezli Ancient Free and Accepted Masons Buyuk Locasi kurulmus hatta bu Loca, Amerika'daki birkac Buyuk Loca'ya charter vermistir. Bu sebepten bazi eyaletlerin Buyuk Localarinin isimleri hala  A.F.&A. Masons olarak kalmistir. Sonradan Britanya'daki sorun cozulunce iki Loca birlesmis ve bugunku United Grand Lodge of England adini almistir. UGLE deki United kelimesi de buradan gelmektedir. Bu iki buyuk Loca'nin birlesmelerine ramen Amerika'daki Buyuk Localar isimlerini korumustur. Bu yuzden bazi eyaletler A.F.&A.M. olmasina karsin bazilari F.&A.M. ismini kullanirlar. Basitce, bu isimler Buyuk Localarin kurulus belgelerini hangi buyuk Loca'dan aldiklarini aciklar. Temelde cok ufak farkliliklar olmasina karsin, Masonik anlamda hemen hemen aynidirlar.

Bu baslik altindaki tartismalari merak ile bekliyorum.

Saygilar,

-Potentate
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Genius Loci - Aralık 06, 2010, 07:55:41 öö
Antients ve moderns ayrımının kaynağı İngiliz masonlugudur. Anderson Anayasasında yapılan degisikligi kabul etmeyenler ayrılarak yeni bir Buyuk loca kurmuslar, bunlar Antients olarak adlandırılmış, diğer Loca ise yani degisikligi yapanlar ise, moderns. Her ikisi de Londra'dadir. 1700lerin ikinci çeyreğinde gerçekleşen bu ayrıli, ancak 19. yy. Baslarında anlaşmaya vararak Antients ve Moderns birleşerek UGLEyi vücuda getirmeleriyle son bulmuştur.

İskoç ve İrlandalı Masonlar bu ayrımda Antients koluyla daha çok iliski icinde olmuş, onların Localarına girmişler ve İskoçya ile İrlanda'da Antients Locaya bağlı pek çok loca kurulmuştur. Bunda elbetteki 'eğer Londradansa Buyuk ihtimalle yanlistir' düşüncesi de etkindir.

Kısaca Antients İrlanda menşeili değildir o da tıpkı Moderns gibi Londra cikislidir. Ama yukarıda açıkladığım sebeple pek çok kisi modernlerin İngiliz eskilerin İskoç ve İrlanda olduğunu zannediyor. Ama İskoçya ve İrlanda Buyuk Locaları vardır ve fakat İngiltere Birleşik Buyuk Locası vardır. Birleşmiş olmasının sebebi de budur.

AF&AM - F&AM ayrimiyla ilgili sn potentate'nin yazdıklarına  bu yönüyle bir itiraz ve katkı sunmak istedim.

Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Potentate - Aralık 06, 2010, 08:18:14 öö
Sayin SkullG-

Duzeltmeniz/eklemeniz icin tesekkur ederim, acikcasi kismi bolunmenin Anderson yasalarindaki farklilik oldugunu bilmiyordum, temel ilkeler bazinda anlasmazliklar oldugunu okumustum sadece. Moderns ve Ancient konularindan bir de ironik bir gercek ortaya cikiyor. Ismi Ancient olan Buyuk Loca aslinda Modern e gore daha yenidir. Yani Modern Loca Ancient Locadan daha sonra kurulmustur.

Iskoc ve Irlanda Masonlugu ile Londra Masonlugu ilk baslarda zaten cok fazla gecinememislerdir. Bunun ana ve en onemli nedeni Iskoc Masonlugunun Accepted Masonlugu kabul etmek istemeyisidir. 17. yuzyilin sonlari hatta 18. yuzyilin baslarina kadar hala Operatif Masonlugu calisan, kelimenin tam anlamiyla duvarci ustalarindan olusan Localar bulunmaktaydi haliyle duvar ustasi olmayan insanlarin Mason Localari kurmalari fikrine siddetle karsi cikiyorlardi. Tarihin seyri ilerledikce Iskoc Masonlugu da F.&A.M. yi kabullenip Masonluktaki yerini almistir.

Tabiki gunumuzde Ingiliz Masonlugunun Amerikan Masonlugu ustundeki etkisi(influence) yok denecek kadar azdir. O kadar ki Locadaki gorevli sayilari ve hatta kismen rituellere kadar farklilik vardir.

Saygilar

-Potentate
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: ADAM - Aralık 06, 2010, 08:28:56 öö
Madem Sayın Potentate böyle bir konu başlığı açtı; ben Sayın SkullG'nin yaptığı gibi terimsel kök üzerinde durmadan önce bir başka ricada bulunayım.

Amerika'daki daha doğrusu ABD'ndeki Masonluğun irdelenmesine özet tarihçesinden başlanması. Anladığım kadarıyla Sayın potentate bu konuda donanımlı ve bu anlatımı yapabilir.  Şöyle 1730'lu yıllarında başlarında ilk locaların kuruluşu ve ardından gelen gelişimler...  Bana sanki bu ülkedeki Masonluğun tarihçesinin 18. yüzyıldaki evreleri pek ilginç gibi geliyor.  Bunun Masonluğun o dönemde Avrupa'daki tarihçesinden pek farklı bir yol izlemiş olabileceği varsayımı ile söylüyorum. Acaba gerçekten öyle mi, değil mi?


 
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Potentate - Aralık 06, 2010, 08:43:16 öö
Sayin ADAM-

Sorunuza kafadan cevap vermek yerine, kaynaklarima basvurup etraflica cevap vermeyi yeglerim. Kisa zaman icinde genis bir aciklama yapacagim, hemde fikir alis verisimiz daha saglikli olur boylece.

Ancak sunu soyleyebilirim ki, gercekten 18. yuzyildaki Amerikan Masonlugu oldukca ilginctir... Bir yandan Ulkenin icinde bulundugu buhran bir yandan her seye ragmen ayakta kalmaya calisan Masonluk, Localarda ittihat ve terakki gibi calisan Amerikan vatanseverleri, hepsinin otesinde George Washington'in konumu, Bagimsizlik sonrasinda patlak veren ic savas, guney ve kuzey bolgelerindeki Buyuk Localarin birbirleri ile olan munasebetleri, bu savaslarin arasinda baslayan Prince Hall Masonlugu - ki o konuya hic girmeyecegim, cikmamiz zor olur.  Sozun ozu, tam bir gayya kuyusu.

Kisa zamanda daha genis aciklamalar yapacagim.

Saygilar

-Potentate
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Potentate - Aralık 07, 2010, 05:56:12 öö
Sayin Uyeler-

Sayin SkullG'nin duzeltmesi uzerine konunun birazcik boslukta kaldiginin farkina vardim ve kisa bir arastirma yapip olayin aslini sizlere belirtmek istedim. Modern ve Ancient Masonluk forumda uzun uzun konusulmustur ancak bende corbada tuzum bulunsun istedim. Hemde bu yazim saniyorum 18. yuzyil Amerikan Masonluguna hafif bir gecis icin faydali olacaktir. Lafi fazla uzatmadan yaptigim arastirmayi sizlerle paylasayim:

Modern ve Ancient Masonluk:

1700'lerin basinda Britanya cok hizli birsekilde buyuyordu. Once ic savastan basari ile cikti, bunu Kralin tahttan indirilmesi izledi, basarili olan devrim de cabasi! 1714'de Hanover'li Geroge'un tahta cikisi ile Britanya hizli bir dinamizm yakaladi. Devrin super gucu Fransa, bu buyumeyi engellemek icin 1800'lerin sonuna kadar ne kadar ugrastiysa da basarili olamamisti. Butun bu gelismeler Londra'yi dunyanin merkezi haline getirmisti.

Bu tarihsel sureci anlamak, devrin Masonlugunu ele almamiz icin buyuk onem tasiyor. Simdi butun bu tarihi goz onunde bulunarak Masonlugu incelemeye baslayalim.

Ilk nesil Hur Masonlar, bilindigi uzere 1717 yilinda Ingiltere'de 4 adet yerel Locanin Buyuk Loca kurmasi ile baslamistir. Bu onemli olay operatif Masonluktan spekulatif Masonluga gecisin en onemli adimidir.

Ilk Buyuk Locanin Buyuk Ustad'i Anthony Sayer'dir. Anthony Sayer'i 1719 yilinda Royal Society uyesi olan John Theophilus Desaguliers ve 1921 yilinda Montagu Duku takip etmistir. Bu Buyuk Loca kendilerini operatif Masonluktan ayirt etmek icin "Royal Art", "Gentle Art", veya "Spekulatif Masonluk" olarak tanimlamislardir. Operatif Masonluktaki deri onluklerin yerini de dekore edilmis onlukler almistir. Bununda otesinde meslekteki yerlerini saglamlastirmak icin Masonlugun felsefi anlamda gelismesine katkida bulunduklarini iddia ettikleri aile buyuklerini ve bu tezlerini ispatlayan deliller bulmak icin ekstra ozen gostermislerdir.

Presbiteryen bir rahip ve Royal Society uyesi olan James Anderson'in ilk anayasayi yazmasi ile (1723) Masonluk nihayet ilk yazili basimina kavusmustur. Iskocya'da dogan ve muhtemelen yine burada Mason olan Anderson ilerleyen yillarda Londra'ya tasinmistir.

Londra'daki Masonluk cok gecmeden halki etkilemis ve bircok grup quasi-Masonic gruplar kurmustur. Ilk Buyuk Loca'nin bu gruplar uzerinde herhangi bir etkisi veya yaptirimi hicbir zaman olmamistir.  Masonlugun populeritesinin dogal bir sonucu olarak 1725'te Irlanda Buyuk Locasi Dublin'de, 1736'da da Iskocya Buyuk Loca'si Edinburgh'da kurulmustur.

Ilk Buyuk Loca'ya ilk buyuk tepki Londra'da yasayan Irlandali Masonlardan gelmistir. Cogunlugu "alt sinif"a mensub olan bu Masonlar israrla Londra'daki Localara kabul edilmemislerdir. Sonuc olarak kendi Buyuk Localarini 1751 yilinda kurmuslar ve adina da Ancient Free and Accepted Masonry koymuslardir. Ilk liderleri ve Buyuk sekreter, basarili bir sarap yapimcisi ve ressam olan Laurance Dermott'tur.

Ancient Masonluk, Modern Masonlugun aksine kapilarini alt siniflara mensub insanlara da acmistir. Ancient Masonlugun ana hedefi uyelerinin kendi islerini gelistirmeleri, kultur seviyelerini gelistirmeleri ve toplumda saygin bir yer edinmelerini saglamakti.

Ancient Masonluk, Modern Masonlugu 2 onemli acidan denemistir. 1. si; Masonik Buyuk Loca kurmak isteyen gruplara charter vermeleridir. 1780 yilina gelindiginde Hindistan, guney ve kuzey Amerikada yuzlerce Charter belgesi vermislerdir. 2.si ise Modern Masonluga ek olarak Royal Arch derecesini rituelleri arasina eklemislerdir.

Modern ve Ancient Masonlugun birbirlerine olan dusmanligi 1800'lerin basina kadar devam etmistir. Bu karanlik donemlerde iki taraf da birbirinden etkilenmistir. Modern Masonlarin bir kismi Royal Arch derecesini almirken, Ancient Masonlar, Modern Masonlar gibi Buyuk Ustadlarini soylular arasindan secmislerdir (1775 - Athol Duku).

Baris nihayet 1813 yilinda Kent Dukunun (Ancient Masonluk Buyuk Ustadi) kardesi olan Sussex Dukunu (Modern Masonluk Buyuk Ustadi) Birlesik Buyuk Ingiltere Locasinin Buyuk Ustadi olarak is'ad etmesi ile saglanmistir. Bu is'ad birlesmenin en kolay kismi olmustur. Asil problem ise iki Buyuk Loca'nin yasalarini ve rituellerini birlestirmeleri olmustur.

Referanslar:

[1]. Tabbert, Mark A., American Freemasons: Three Centuries of Building Communities, National Heritage Museum, New York University Press, London and New York, 2005, p24-28.

[2]. Bro. Lionel Vibert, Anderson's Constitutions of 1723, The Builder, England, August 1923, p1-9

[3]. Desaguliers, J. T., The "Constitutions" of the Free-Masons, London, 1723


P.S.: Sayin ADAM, sizin ricanizi da kisa sure icinde yerine getirecegim ancak oncelikle bu konuyu kesinlige kavusturmak istedim.

Saygilar,

-Potentate
Başlık: Amerika'da Masonlugun Tarihi - 1
Gönderen: Potentate - Aralık 09, 2010, 09:22:36 öö
Sayin ADAM'in ricasi uzerine giris niteliginde Amerikan Masonlugunun kisa bir tarihcesini hazirladim. Ilerleyen tarihlerde bu yazima eklemeler yapacagim.

18. Yuzyilda Mason'lugun Kuzey Amerika'da Baslangici:

Masonluk Kuzey Amerika'ya resmi olarak 1730 yilinda gelmistir. Ancak bu 1730 yilina kadar Amerika'da hicbir Masonik faaliyet yoktu anlamina gelmez. Bilakis, ozellikle Philadelphia bolgesinde 1715 yili civarinda aktif Localar bulunmaktaydi. Bu konuya tekrar donecegim ancak oncelikle Duzenli Masonlugun Amerika'ya girisinden bahsetmek istiyorum.

5 Haziran 1730 yilinda Ingiltere Buyuk Locasi Buyuk Ustadi Norfolk Dukunun Daniel Coxe'u New York, New Jersey, ve Pennsylvania bolgesi Buyuk Ustadi olarak atamasi ile duzenli Masonluk Amerika'ya resmen girmistir. 30 Nisan 1733'te Buyuk Ustadliga zamanin Ingiltere Buyuk Locasi Buyuk Ustadi Montague Viskontu tarafindan henuz yeni atanmis olan Henry Price, kardeslerin buyukce bir kismini toplayarak bolgesel bir Buyuk Loca ve onun da altinda Boston sehrinde bir yerel Loca kurmustur. Bu Loca daha sonralarda iki Loca ile birleserek daha da guclenmistir. "Boston'daki ilk Loca" Amerika'da yasi tescillenebilen en eski Loca olmakla birlikte gunumuzde de calismalarina devam etmektedir.

1800'lere gelindiginde Mississippi'nin dogusunda kalan hemen hemen butun eyaletlerde - Illinois ve Wisconsin haric - Buyuk Localar kurulmustur. 1800'lerin basi Amerika'da Masonlugun hizla buyudugu ve guclendigi yillardir. Ancak 1826 yilinin 2. yarisinda patlak veren "Morgan Affair (William Morgan)" - Morgan Affair ile ilgili daha detayli bir yaziyi ilerleyen tarihlerde yazacagim - bu hizli buyumeyi kisa bir sureligine durdurmustur. Kendisi bir Mason olan Andrew Jackson, Amerikanin 7. baskani olarak secilince (1829-1837 donemi), anti-Masonik calismalar durmus, 1840 yilina geldiginde ise neredeyse tamamen sona ermistir. Jackson'in baskanliga gelisi suphesiz Masonlugun halk arasinda tekrar canlanmasina buyuk katkida bulunmustur.

Bu kisa girisin sonrasinda 1730 oncesi Masonluga biraz da olsa deginmek istiyorum...

1700'lu yillarda, Britanya ve Amerikan kolonileri arasindaki iliskilerden oturu bir cok insan Ingiltereden Amerika'ya goc etmekteydi. Bu gocmenlerin disinda, turistik seyehat ve gorev icabi Amerika'ya giden Ingilizler de mevcuttu. Eger cok basit duzeyde dusunulurse, Masonlugun Amerika'ya ilk defa bu seyehatler araciligi ile geldigi tezinde bulunulabilir.  Ancak ben mantik yurutmektense birkac adet belgeyi sizlerle paylasmayi tercih ediyorum.

Bu belgelerden birisi, 1730 yilinda Buyuk Ustad Coxe'a bu bolgedeki Localarin duzenli faaliyet gostermek icin basvurduklari ve kabul belgelerini aldiklaridir.

Diger bir belge ise Dr. Benjamin Franklin'in ayni zamanda editorlugunu de yaptigi ve basimi Philadelphia'da yapilan, "Pennsylvania Gazzette" sinin 8 haziran 1930 tarihli ve 108 sayili gazetesindeki yazidir:

[Alinti]: "...Bu bolgede (Philadelphia) bir cok HUR MASON Locasi bulunmaktadir. Halk bu yuzden oldukca hevesli. Londra'dan gelecek olan Masonlugun okurlarimiz tarafindan kabul edilecegini dusunuyoruz."

Bu noktada okurlar diyebilirler ki: "Iyi de, Coxe haziran 1730 yilinda Buyuk Ustad oldu, bu yazi ise Aralik 1730 tarihli, arada alti ay var." Haklisiniz! Ancak Coxe'un bu alti ay icinde bu bolgede bu kadar cok Loca kurmasi neredeyse imkansiz. Dr. Franklin'in ne kadar saygin bir yazar oldugu, kesin olmadikca boyle bir haberi yayinlamayacagini dusunursek, Londra ile irtibata gectigi sonucuna variriz. O devirdeki iletisimi goz onunde bulunursak bu yazinin hazirlanmasi yaklasik  2 ay surmus olsa gerek. Bununda otesinde, Coxe un Haziran 1730 tarihli belgesi Londra'da basilmistir. Kendisinin Buyuk Ustad olarak resmen goreve baslamasi Eylul civarini bulmustur. Kisacasi yaklasik iki aylik bir periyottan soz ediyoruz, bu kadar fazla Loca kurulmasinin ne kadar imkansiz oldugu daha da fazla kesinlesiyor boylece.

Bu premature Localarin varligi ile ilgili bir diger somut delil ise Lanchester, Pennsylvania'da ikamet eden Henry Bell'in Philadelphia'li Dr. Thomas Cadwallader'a yazmis oldugu 1754 tarihli mektuptur.

[Alinti]: "...Hepinizin iyi bildigi gibi ben Philadelphia'daki ilk Masonik Loca'nin onculerindenimdir. Water caddesindeki Tun tavernasinda toplanip bir kac kez Loca'yi acmisizdir."

Bu somut belgelere dayanarak, Masonlugun Kuzey Amerika'ya 1730'lardan daha once geldigi tezinde bulunabiliriz. Eger daha saglikli bir aciklama yapmak gerekir ise: "Duzenli Masonlugun 1730 yilinda Amerika'ya girisinden once bir kac yerel Loca Masonik faaliyetlerde bulunuyorlardi" demek daha dogru olur.

Kisaca toparlayayim...

1892 yilina gelindiginde ABD'de 50 adet Buyuk Loca vardi. Bunlardan bir tanesi kizilderili bolgesinde olan ve sonradan Oklahoma Buyuk Locasina donusen Buyuk Loca idi.

Gunumuzde ise ABD'de 51 adet Buyuk Loca bulunmaktadir. Her eyalette bir Buyuk Loca, ve bir tane de District of Columbia'da.


Saygilar

-Potentate

Referanslar:

[1]. The Grand Lodge of Free and Accepted Masons of Ohio, Education and Information Committee, "Candidate Counselors Handbook", 2006, Ohio USA, pg. 28-29.

[2]. Mackey, Albert G., "The History of Freemasonry" Vol. V., The Masonic History Company, New York and London, pg. 1224-1234.

[3]. Mitchell,MD, J.W.S., "The History of Freemasonry" Vol. I., American Publishing House, Philadelphia,PA, USA, 1858, pg. 423-440.
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: ADAM - Aralık 09, 2010, 12:00:26 ös

Sayın Potentate'in bu yazısına nasıl katkıda bulunmalı, nasıl eleştiri yöneltmeli?

Doğrusu bu konuda kararsızım.

Eleştirimin birincisi şu: Bu son yazının kapsamında bir yandan çok ayrıntı var ama öteki yandan 18. yüzyılda Amerika'daki Masonluğun nasıl oluşup nasıl geliştiğini izlemek olanağı pek kısıtlı. Hani şu kişi adlarından çok  olaylar özetlnseydi, bana daha iyi anlayabilecektik gibi geliyor.

Takıldığım bir nokta, 1715 yılında Amerika'da etkin localar olduğuna ilişkin bir değinme. Sayın Popentate, bu noktaya daha sonra döneceğini söylediği için ben şimdilik bir şey demek istemiyorum. Benim bildiğim yanlış olabilir. Onun için Sayın Potentate'in açıklamasını bekleyeceğim.

Hani kişi adlarından pek söz etmesek daha iyi olur diyorum ama bu arada ben de Benjamin Franklin'e değinmeden geçemeyeceğim. 1776 yılında Frnansa'da kululmuş ve o tarihlerde dünyü çapında ün kazanmış pek önemli bir loca vardı:  Loge des Neuf Sœurs (Dokuz Kızkardeş Locası)... Bu locanın kuruluş amacı o dönemin ileri gelen bilim adamları ile sanatçılarını tek bir loca çatısı altında olabildiğince bir araya getirmekti. Bu locanın kurucuları arasında Benjamin Franklin de vardı.

Bunu belirtişimin nedeni ise, 18. yüzyılda Amerikan Masonluğu açısından Fransa kaynaklı Masonluk ile İngiliz kaynaklı Masonluk arasında pek büyük bir fark gözetilmeyişi... Amerika'daki ilk mason localarını (elbette spekülatif denilen anlamda) oluşturanların İngiliz masonlar olduğu, dolayısıyla Amenrikan Masonluğu'nin öncelikle İngiliz Masonluğu'ndan etkilendiğinden kuşku duyulamaz. Ancak işte sorun orada ki, 1738 yılı sonasında  İngiliz Masonluğu kendi içindeki birlik ve bütünlüğünü koruyamamımış ve sonunda 18. yüzyıl ortalarında bölünmeye uğramıştı. Dolayısıyla 18. yüzyılın ikinci yarısında "İngiliz Masonluğu" denince, bunların hangisinden söz edilmekte olduğunun da açıklanması gerekiyordu. Amerika'daki masonlar ise bu bağlamda birbirlerinden pek de kopuk değildi. İngiltere'deki iki bbüyük loca birbirleriyle boğuşup dururken, Amirika'daki localar, kökenleri bakımından hangi büyük locaya dayanmakta olurlarsa olsunlar bunu pek önemsemiyorlar, birbirlerinin gözünü oymaya kalkışacak yerde mason kardeşliğini güçlendirmeye çalışıyorlardı. Bunun sonucunda Amerik'adaki Masonluk, sadece Britanya değil tüm Avrupa'daki Masonluktan farklı (Amerikanvarî) bir kimlik edinme yolunu tutmuştu. İlerleyen yıllarda, hele 19. yüzyılda simgesel derecelerdeki Masonluk ister istemez temel ilkeler ve yönetim tarzı bakımından İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın doğrultusunda ilerlediyse de, Masonluk anlayışı ve uygulamaları bakımından kendine özgülüğü geliştirdi. Sondradan İngiltere Birleşik Büyük Locası bu tutumu taklit etmeye giriştiyse de bundaki başarısı pek sınırlı bir düzeyde kaldı. Zaten İngilizlere göre onlar  kesinlikle Amerikalıalıların peşinden gitmezdi; onlar önderdi, onlar üstündü, tüm dünyea onların sözünü dinlemeli onların peşinden gitmeliydi. (Bu kendini beğenmiş tavırlarının ve üstünlük tutkularının günümüzde bile geçmiş olduğu söylenemez.)

Özetle şunu diyebilirim: 18. yüzyılda Amerikan Masonluğu, Spekülatif Masonlukta asıl olması gereken tutumu benimsemiş olarak ilerliyordu. İngilizlerin yaptığı gibi çağdaş Masonluğun kökenine ille de Operatif Masonluk olarak anılan eski geleneksel inşaatçılık mesleğinin tarihçesini yerleştirmek gibi bir kaygısı yoktu. Çünkü Avrupa'daki o meslek ve sanat örgütünün ne geleşimini ne de çöküşünü yaşamış, doğrudan kendi yağı ile kavrulma yolunu tutmuştu.

Böyle olunca, Sayın Potentate'i bir de yazısında kullandığı kavram bakımından eleştireyim. O kavram "Düzenli Masonluk". 18. yüzyılda Avrupa'da da bu kavramdan söz edemeyiz ki Amerika'da edelim. Bu kavram ancak 1813 yılında İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın kuruluşu ertesinde Anglosakson Masonluğunun oluşumuyla birlikte doğdu.

Bu arada ilginç bir nokta, 18. yüzyılda Amerika'daki Masonluğun İngiltere'deki Masonluğun doğrultusunda ilerleme gösterirken, daha çok Fransız Masonluğu'nun etkisinde olduğunu söyleyebileceğimiz türden Masonluğun Amerika'da herhangi bir gelişim gösterip göstermediği konusundadır. Kanada'nın belli yörelerini göz ardı edecek olursak, Fransız Masonluğu Amerika'ya uzanmış olsa da olmasa da pek bir şey değişmezdi. Çünkü daha önce belirtmiş olduğum üzere, Amerika'daki masonların tutumları başından beri Avrupa'daki masonlardan farklıydı. Ancak 18. yüzyılın ikinci yarısında bu durum Fransız masonları biraz rahatsız, huzursuz etti. Zaten Fransa'daki Masonluk, İngiltere'deki Masonluktan çok Fransızlaştırılmış türdeki İskoç Masonluğu doğrultusundaydı. (Bu tür Masonluğun İskoçya ile doğrudan  bağlantısının olmadığını anımsatmakta yarar var. Önceki politik özellikle Stuartist emeller çoktan etkin oluşunu yitirmiş, yerine artık Eccossisme denilen dizge kalmıştı.) Fransız masonlar, Amerika'ya işte bu tür Masonluğu, bir diğer deyişle simgesel derecelerin ötesindeki bir yüksek dereceler örgütlenmesini (Rite de Perfection) yerleştirmeye girişti. Nitekim Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin ilk tarihsel oluşum aşamalarına bakarsak, bunu açıkça görürüz. Bu bağlamda bir de Avrupa'da söz konusu olmayan ve adına "Cerneauizm" denilmiş bir diğer örgütlenmenin yaratmış olduğu karmaşıklığı görürüz.

Bundan sonrası 19.yüzyıl... Ben oraya girmek istemiyorum. Ancak Sayın Potentate, Amerika'daki Masonluğun asıl gelişiminin 19. yüzyılda gerçekleştiğini belirtiyor. Katılıyorum. Şimdi o gelişimin evrelerini anlatsa diyorum. Bu arada şu Morgan Olayı da elbette pek ilginçtir. Onu da ayrı bir başlık altında irdelemek yararlı/gerekli olabilir kanısındayım.

Sevgiler.       
 


           
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Potentate - Aralık 09, 2010, 05:41:29 ös
Sayin ADAM-

Yapici elestirileriniz icin tesekkur ederim, hemde konuyu toprlamaya yardimci olmussunuz. Iki elestirinizi de dikkate alacagim. Ancak ozellikle ikinci elestirinizde "Duzenli Masonluk" terimini ele almissiniz. Hakli olabilirsiniz. Ben kisaca yanlis anlamaya mahal vermemek icin bir aciklamada bulunayim. "Duzenli Masonluk" terimini kullanirken 1717 de kurulan ilk Buyuk Loca'nin Charter vermesini hastedmistim. Gunumuz "Duzenli" Masonlugu baslangic tarihini 1717 olarak kabul ettigi icin bu terimi kullandim.

Yazinizdan birde devrin Iskoc Riti cikiyor. Cok fazla konuyu dagitmak istemiyorum ancak hakkiniz var, Iskoc Riti Amerikan Masonlugunda onemli yer alir. Benim oncelikli amacim Iskoc ritinden ziyade mavi Loca ile ilgili gelismeleri ele almak, eger Iskoc Ritine girecek olursak (ilerleyen yazilarimda girmeyi planliyorum) York Ritine de girmemiz gerekir. Uzun lafin kisasi, ajanda bir hayli yogun.

Fransiz Masonlugu ile ilgili katkinizdan oturu de ayrica tesekkur ederim, beni yogun bir arastirma yapmaktan kurtardiniz. Bu arada unutmadan belirteyim, "Amerikanvari" teriminiz cok yerinde. Gercekten hem o devirde hemde gunumuzde Amerikanvari Masonluk mevcuttur. Amerikadaki Masonluk yogun bir sekilde Ingiltereden gelmis olmasina karsin, cok az benzerlikler vardir.

Morgan Olayi na gelirsek... Acikcasi bu yaziyi hazirlarken Morgan Affair ile ilgili kismi forumdaki basliklardan birine referans vererek gecmeyi ve derinlemesine incelememyi planlamistim ancak ne kadar aradimsa da yeterli bilgi verilmis bir baslik bulamadim (belkide benim hatamdir). Hal boyle olunca, Morgan Affair ile ilgili ayri bir baslik acip genisce incelemek sart oldu. Islerim nedeniyle biraz rotarli post yapabiliyorum ancak gelecek yazilarimin ana hatlari kafamda mevcut, is bunlari satirlara dokmeye kaldi.

Saygilar

-Potentate
Başlık: Amerika'da Masonlugun tarihi - 2
Gönderen: Potentate - Aralık 11, 2010, 09:35:05 öö
Degerli okuyucalar-

Yazima baslamadan once sizlerden kullandigim bir kac Ingilize terimden oturu ozur diliyorum ancak tam Turkce'sini cumle icinde kullanamadigim icin boyle yazmak zorunda kaldim. Kullanmaya calistimsa da orjinal kelimenin verdigi anlami Turkce karsiliginda yakalayamdim.

1730-1800 Yillari Arasinda Colonial ve Revolutionary America'daki Masonluk

Masonluk onceki yazimda da belirttigim gibi Amerika'ya 1717 yilinda kurulmus olan Buyuk Loca'dan daha once gelmistir. Amerika'daki ilk kayitli Mason, Iskocya'daki "Old Aberdeen Lodge" a mensub olan John Skene'dir. Kendisi Iskocya'dan Amerika'ya (gunumuzde Burlington, New Jersey olarak bilinen bolge) 1682 yilinda goc etmistir. Ilk Amerika dogumlu Masonun ise Jonathan Belcher (1681-1757) oldugu sanilmaktadir. Kendisi muhtemelen 1704 yilinda Londra'da Mason olmustur.

Bu girisi yapmamin nedeni onceki yazimda belirtmis oldugum Masonlugun Amerika'ya sanilanin aksine 1730'dan daha once geldigi savini bir kez daha belirtmis olmak isteyisimdir. Devam edelim...

Britanya'dan devrin Amerikan kolonilerine gelen gocmenler colonial Mason Localari kurulmasinda onemli rol oynamislardir. Tarihlere bakilacak olursa bu devirlerde kurulmus olan Localarin Britanyadaki Buyuk Localar tarafindan resmi olarak taninmalarinin mumkun olmadigi asikardir. Oylesine ki, bir kismi 1717'den daha once faliyete gectiklerinden mutevellit Ingiltere tarafindan taninmayi bir anlamda "asagilayici" goruyorlardi. Bu yaklasim, Ingiliz Masonlugundan biraz daha farkli olan Amerikan Masonlugunun dogmasina onculuk etmistir.

1740'larda Masonluk, Amerika'nin dogu kiyisinin buyuk bir kismina yayilmisti. Amerikan toplumu ve Masonlugu arasindaki iliski, dort unlu Masonun hayatlari irdenilerek incelenebilir: Benjamin Franklin, George Washington, Paul Revere, ve Prince Hall. Bu dort zat Amerikan Masonluguna COK buyuk olcude yon vermislerdir.

En eski Masonik toplanti kayitlari Philadelphia'daki "OLD TUN TAVERN" de yapilan toplantilara aittir. Bu taverna Amerikan tarihinde onemli bir yere sahiptir. 1731 yilinda Benjamin Franklin bu Loca'da Mason olmustur. Masonik tarihe ek olarak "US Marine Corps"un kokleri de bu tavernaya kadar uzanir. Benjamin Franklin donemin saygin insanlari ile birlikte bu Locaya girdikten kisa bir sure sonra Amerika'da Masonluk uzerine yazilmis ilk kitabi 1734 yilinda basmistir. Kendisi 1755-1776 yillari arasinda Masonluga olan ilgisini kaybetmistir. Bu zaman diliminin bir kisminda Franklin "Commissioner of the Continental Congress" gorevi ile Fransa'da bulunmustur.

Devrin Philadelphia Masonlari, Masonlugun spirituel ve entellektuel elementlerinden cok mevkisel degerleri ile ilgilenmistirler. Tipki Ingiliz aristokrasisinde oldugu gibi Franklin ve arkadaslari, Masonlugu sehir kurumlari kurmada, ve bunun sonucu olarak halk arasinda saygin bir yer edinmede faydali bir muessese olarak gormuslerdir.

Masonluk bu kozmopolit toplumda her ne kadar merkezi bir rol oynamamis olsa da, Franklin'in ve Mason kardeslerinin sosyal alanda ve hatta Ingiliz sosyetesinde yukselmelerine yardimci olmustur.

Franklin'in aksine George Washington (1732-99) Virginia'daki onemli bir ailenin cocugu olarak dunyaya geldi. Cok genc yasta (1752 - 20 yasinda, underage initiation!) Fredericksburg, Virginia'daki bir Loca'da Mason olmustur. Ilerleyen yillarda militia subayi olarak Pennsylvania'nin batisinda Fransiz ve kizilderililere karsi savasmistir.  Washington 1755-1777 yillari arasinda hemen hemen hicbir Masonik toplantiya katilmamis olmasina ragmen, Masonluk ve Kardeslik ile olan baglarini hicbir zaman kopartmamistir.

Koloniler devrinde Mason olmak sadece koloninin saygin centilmenleri ile sinirli idi. Masonlugun ilkelerinden biri olan esitlik, ne yazikki o devirlerde halk bazinda uygulanmiyordu.

Washington ve Franklin'den cok daha fakir ve sosyal olarak al seviyede olan Paul Revere (1735-1818) butun hayatini Massachusetts'de gecirmistir. Revere cok saygin bir gumus iscisi ve is adami idi. Toplum icinde yukselme arzusu Revere'i bircok sosyal grup ve politik kurulusa yoneltmis ve bunun bir urunu olarak da 1760 yilinda Boston'daki St. Andrews Locasinda inisiye olmustur. Revere daha sonra 1794 yilinda Massachusetts Buyuk Loca'sinin Buyuk Ustadi olmustur. 3-yillik buyuk ustadlik doneminde 23 tane yeni Loca kurmus ve uye sayisini neredeyse ikiye katlamistir.

Paul Revere Masonlugu Masonlugu hem sosyal gelisme hemde kisisel gelisimi saglamak icin bir adim olarak gormustur. Revere'in devrinde de Masonik kardeslik daha alcak siniflardaki insanlarin seviyesine ne yazik ki yayilamamistir. Bu paradoks, Prince Hall'in (1735?-1807) 1775 yilinda Masonluga kabulu ile gosterilmistir. Prince Hall hakkinda fiziksel gorunumu dahil cok az bilgi mevcuttur.

Hayata muhtemelen kole olarak gelen Prince Hall 1770 yilinda William Hall'dan ozgurlugunu aldiktan sonra Boston'da bir deri giyim dukkani acarak hayatina geni bir yon vermistir.

6 Mart 1775 yilinda Prince Hall ve 14 siyahi arkadasi 441 no.lu Britanya Askeri Locasinda inisiye olmuslardir. Prince Hall Masonluguna su anda daha derinlemesine girmek istemiyorum. Bu konu, kanimca ayri bir baslik altinda incelenirse daha faydali olacaktir.

1775 yili bu yaziyi sonlandirmak icin bence cok iyi bir tarih. Cunku tam bu tarihte Amerikan Devrimindeki Masonluga girmeyi planliyorum.

Biraz fazla detaya girdigimin farkindayim ancak bence bunlar Amerikan Masonlugunu anlamada cok onemli hususlar. Sayin ADAM kisilerden ve asiri detaylardan biraz daha az bahsetmem elestirisinde bulunmustu. Elimden geldigince elestirisini goz onunde bulundurup kisiler ustunden olaylari anlatmaya calistim.

Kisaca ozetlemek gerekirse; Devrin Masonlugunun sadece ust seviyedeki ve zengin insanlarla kisitli oldugu savinda bulunabiliriz. Ayrica her anlamda Ingiltereye bas kaldirisin filizlendigi bu donemlerde Masonluk da nasibini almistir. Bir diger ironik ayrinti ise gunumuzdeki Masonluga tamamen aykiri olan, mevki edinme arzusu ile Localara girmeye calisan insanlarin olusudur.

Saygilar

-Potentate

Referanslar:

[1]. Tabbert, Mark A., American Freemasons: Three Centuries of Building Communities, National Heritage Museum, New York University Press, London and New York, 2005, p33-39

[2]. John D. Cardinell, National Heritage Museum, Philadelphia 1926, A96/066/3571.

[3]. Paul Revere, Boston, ca. National Heritage Museum, 1768.

[4]. William R. Denslow, 10000 Famous Freemasons, Richman, VA, 1958.
Başlık: Bay Potentate, Bay master_mason_cleveland
Gönderen: Mozart - Aralık 11, 2010, 12:51:40 ös
Bay Potentate, Bay master_mason_cleveland,

masonlar.org'a katılımınızdan beri yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum, Türkiye'de yaşayan biri olarak genelde Amerika'da ki masonluk hakkında ki iddialara ben de inanıyordum yani anlatanlar tarafından öyle bir tablo çiziliyordu ki sokak ağzıyla parayı bastırınca bütün dereceler atlanıyor, gazetelere ilanlar veriliyor vb...  ama Sizlerin sitede ki yazılarınız okuduktan sonra böyle olmadığını görmeye başladım, aydınlattığınız için teşekkür ederim.

Sevgiyle Kalınız
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Noah - Aralık 11, 2010, 09:35:34 ös
Sn. Mozart,

Zarif iltifatlariniz icin tesekkur ederim. Inanin beni cok mutlu ettiniz, cunku bahsini ettiginiz iddialar beni gercekten uzuyor ve sizin fikrinizi bu konuda degistirebilmis olmama cok sevindim.

Sevgi ve saygilarimla,

MMC
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Potentate - Aralık 11, 2010, 10:13:30 ös
Sayin Mozart-

Boyle dusunmeniz beni gercekten mutlu etti. Tesekkur ederim.

Saygilar

-Potentate
Başlık: Amerika'da Masonluk - 3
Gönderen: Potentate - Aralık 13, 2010, 03:04:16 öö
Onceki yazimi 1775 yilinda durdurmustum. Simdiye kadar bu baslik altinda yazdiklarim, Masonlugun Amerika'daki gelisimine zemin hazirlayan olaylardir. 1775 yilindan gunumuze kadar gecen surede ise Amerika'da Masonluk adina buyuk gelismeler olmustur.


Peki nedir bu Amerikan devrimi? ve Masonluk ile neden bu kadar ic ice?

 
Amerikan devriminin ne oldugunu, nasil ortaya ciktigini, nasil sonlandigini uzun uzun anlatmayacagim. Hem konudan sapmis oluruz hemde okuyucular bunalirlar. Ancak kisaca aciklik getirmek gerekirse; Amerikan devrimi, kolonilerin Buyuk Britanya'ya bas kaldirisi, Monarsi yerine cumhuriyet ile yonetilen bagimsiz bir devlet kurma seruvenidir. Bu seruvende her iki tarafta kan kaybetmistir.

Simdi gelelim bu seruvendeki Masonlarin yerine...

Devrimde bircok Mason cok onemli rollerde bulunmuslardir. Suphesiz ki bunlardan bir tanesi de St. Andrew Locasina mensub olan Paul Revere'dir. Revere, "French-Indian" savasinda tegmen rutbesi ile savasmis, 1773 yilindaki "Boston Tea Party" de gorev almis, 1776 yilinda Britanya'lilarin Boston'i terk etmesinin akabinde topcu birligine katilip sehri korumustur. Ancak bunlarin hepsinden baska cok onemli baska bir sey yapip Amerikan devrimini duymamis olan insanlarin bile hafizasina kazinan bir olaya imza atmistir. Revere, 1775 yilinda atiyla Boston'dan Lexinton'a tarihi bir yolculuk yapmistir. Lexington'a vardiginda herkesin cok iyi bildigi bir cumle ile halki alarma gecirmistir. Peki bu cumle ne midir? Sizi fazla meraklandirmadan soyleyeyim:

"Kirmizi ceketliler geliyor!"

Evet! Herkesin cok iyi bildigi, cizgi filmlere bile konu olan o meshur atli, Paul Revere'in takendisidir.

Tabi birde aynanin oteki yuzu vardir. Sanilanin aksine, butun Masonlar birlik olup devrim icin Ingilizlere karsi savasmamislardir. Bilakis, azimsanamayacak bir cogunluk (yaklasik 100 adet yerel Loca) uykuya yatip faaliyetlerini durdurmuslardir. Bu Localarin buyuk cogunlugu Kanada'ya goc etmislerdir. Devrim destekcisi olan Localar ise aktif kalmislardir.

Cesitli Amerikan kolonileri, Lexington ve Concord savaslarindan sonra, 1776 yilinda Philadelphia'da toplanan kontinantal kongre'ye delegeler gonderip bagimsizlik bildirgesinin imzalanmasini saglamislardir. Bu bildirgenin altindaki 56 imzanin 9 u Masonlara aittir. Bazi Masonik kaynaklar bu sayinin daha yuksek oldugunu savunsada ispatlanabilen rakam 9 dur. Bu 9 kisinin arasinda John Hancock, Richard Stockton, ve George Walton da vardir.

Gelelim bagimsizlik savasina...

Herkesin cok iyi tanidigi, sonrasinda A.B.D. nin ilk baskani secilen George Washington bu savas sirasinda kontinantal ordunun komutasini ustlenmisti. Washington'in karsilastigi en buyuk sorun, farkli kolonilerden gelen, degisik meslek gruplarina ve gecmislere sahip askerleri birlestirmek idi. Masonluk, George Washington'in bu sorunun ustesinden gelmesinde buyuk paya sahiptir.

Ayni Britanya'lilarin yaptigi gibi Amerika'lilar da "Askeri Loca"lar kurmus ve bu Localarda Masonik faaliyetlere devam etmislerdir. Bu askeri Localar sayesinde evinden uzakta olan Masonlar, Loca faailyetlerine devam edebilme firsatini yakalamislardir. Bu askeri Localarin en populeri "American Union Lodge" tir. Kurulus belgesini Massachusetts Bolgesel Buyuk Locasindan almis olan bu Locasavas boyunca aktif kalmistir. American Union Lodge in yoneticileri, farkli kolonilerden askerleri ve Masonlari davet ederek sosyallesmis ve yabancilarla tanismislardir. Masonik kardeslik ve vatanseverlik bir araya gelince moral ve motivasyonu cok yuksek bir ordu olusmustur. Mason olmak orduda cabuk rutbe atlamaya vesile oldugundan bu Localarin uye sayilari da bir hayli kabariktir. Savasin sonuna gelindiginde 78 generalin en az 33 u Masondur. Bu istatistik bize ordudaki Masonlarin sayisi hakkinda gercekci bir fikir verir.

George Washington orduyu yonetirken, Benjamin Franklin, Paul Revere, ve Prince Hall devrime katkida bulunmanin kendilerince farkli yollarini bulmuslardir. Franklin, Paris'e Fransiz'lari devrime yardim etkem icin iknaya gitmistir. Fransa'daki yillarinda Masonluga ilgisini tekrar kazanip "Neufs Soeurs" Locasina katilmistir. Bu Locanin Ustad-i Muhteremi iken, dunyaca meshur olan Voltaire'i 1778 yilinda inisiye etmistir.

Franklin, sadece Fransizlarin devrim icin destegini kazanmakla kalmamis, ayni zamanda genc bir Mason olan Marquis de Lafayette ile tanisip 1780 yilinda Amerika'ya gelmesine vesile olmustur.

Paul Revere Massachusetts'te kalip kontinantal ordu icin barut ve top yapmistir. Prince Hall ise bando icin deri davullar uretmistir.

Zaferin faturasi Masonluga agir cikmistir. Savas galibiyetinden sonra bagimsizlik icin savasmis olan gizli cemiyetler kendilerini ifsa etmis ve halkin arasina karismislardir. Masonluk ise dogal olarak gizli kalmaya devam etmistir. Bu davranis ilk zamanlar halk arasinda sadece tedirginlik uyandirmaktan oteye gecmemistir. Ancak 178o'lere gelindiginde Fransiz devrimindeki Masonlarin rolu, Amerikan Masonlarinin gizli kalmasina eklenince halkin tepkileri artmis ve anti-Masonlik tabiri caiz ise "tavan yapmistir". 1820'lere kadar cok buyuk sikintilar ceken Amerikan Masonlugu ilerleyen tarihlerde bu buhrandan zor da olsa cikabilmistir.

Amerikan devrimini daha derinlemesine incelemek isteyen okurlara iki adet kitap onerebilirim:

1) The American Revolution: A History, by Gordon S. Wood.

2) The American Revolution Volume I, by Sir George Otto Trevelyan


Kisaca bir de anafikir cikartmak isterim...

Masonlugun Amerikan devrimine etkisi neredeyse yok denecek kadar azdir. Asil onemli rolu Masonlar oynamistir.


Ufak bir detayi da tekrar vurgulamak isterim...

Yazimda gecen Benjamin Franklin'in Fransa yolculugu ve oradaki Mason Locasina Kardes olarak buyur edilmesi, evrensel Masonluga cok somut bir ornektir.



Saygilar,

-Potentate


Referanslar:

[1]. Tabbert, Mark A., American Freemasons: Three Centuries of Building Communities, National Heritage Museum, New York University Press, London and New York, 2005, pg39-42.

[2]. William R. Denslow, 10000 Famous Freemasons, Richman, VA, 1958.


Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Noah - Aralık 13, 2010, 03:16:17 öö
Sn. Potentate,

Ellerinize saglik, muhtesem bir yazi dizisi hazirliyorsunuz. Devamini okumayi iple cekiyorum. Hem kullanmis oldugunuz Turkceyi hem de uslubunuzu cok begendigimi soylemeden gecemeyecegim.

Lutfen yazilarinizi geciktirmeyiniz, guzel calismalarinizi uzun sure beklemek istemem.

En icten sevgi ve saygilarimla,

MMC
Başlık: Amerika'da Masonluk - 4
Gönderen: Potentate - Aralık 19, 2010, 05:47:15 öö
Amerika'daki bagimsizlik hareketi 1789 yilinda U.S. Constitution'in imzalanmasina on ayak olmustur. Masonlar da bu olusumda onemli rol almislardir. Konfederasyon yasalarini imzalayan 48 kisinin 9'u, Constitution'i imzalayan 39 kisinin ise 13'u Masondur. Bu yeni kurulan Devlet'in onemli kademlerinde cogu Mason gorev almistir. Bu gorevlilerden muhtemelen en cok taninani George Washington'dir. Washington, Amerikan baskani olarak secildikten sonraki yemin toreninde (inaguration) New York'taki St. John Locasindan odunc alinan incili kullanmistir.

Masonluk ve yeni Amerikan devrimi aheng icindeydiler. Masonlugun ilkeleri ve sembolleri Amerikan kulturu ile ic ice gecmisti. Masonik semboller, mobilya ve ev esyalari uzerinde gorulmeye baslamisti. Her bir sembol onemli bir erdemi sembolize ediyor ve esitlik ve ozgurlugun ebedi kalmasina yardim ediyordu.

Masonlugun prestiji ve sosyal cevredeki kabulu 1793 yilinda U.S. capitol binasinin temel atma toreni ile had safhaya cikmistir. Bu yazima ekledigim resim, bu toreni betimlemektedir. Dikkat edilirse, temel tasini yerine koyan George Washington ve etrafindaki kurmaylarinin hepsinin tam regalyali olarak bu torene katildigi gorulur.

Tam bu noktada ufak bir detay vermek istiyorum. George Washington'in Tekris edildigi Locanin bu toren sirasinda charter belgesi bulunmuyordu. Dolayisiyla teknik olarak gayrimuntazam bir Locada tekris edilmisti. Ayrica George Washington, her ne kadar meshur bir general ve onemli bir devlet adami olsa da hicbir zaman Ustad-i Muhterem'lik yapmamistir.

Amerikan Masonlugu ilerleyen yillarda ingiltereden bagimsizligini ilan etmis ve kendince onemli farkliliklar gelistirmistir. Zaman ilerledikce sadece toplumun saygin kesimi degil, orta halli, durust, ahlakli, ve iyi insanlar da kardeslik zincirine katilabilmislerdir.

Masonlugun 18. yuzyil Amerika'sinda basarili olmasinin belkide en buyuk nedeni, ilkelerinin ve erdemlerinin bu aydinlanma yuzyili ile birebir ortusuyor olmasidir.

Masonluk, Amerika'da 1790 ile 1826 arasi Ancients ve Moderns in birbiri ile olan iletisimleri ile birlikte normal sayrinde devam etmistir. Asil enteresan olaylar 1826 sonrasinda hortlayan anti-Masonik hareketlerdir. Bu olaylara siradaki bolumde deginecegim ancak eger siradaki konuyu merak ediyorsaniz asagidaki konu basligina goz atabilirsiniz. Tabiki bu olay isin sadece baslangicidir.

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=10805.msg68886#msg68886 (http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=10805.msg68886#msg68886)


Saygilar

-Potentate


Referanslar:

[1]. Tabbert, Mark A., American Freemasons: Three Centuries of Building Communities, National Heritage Museum, New York University Press, London and New York, 2005, pg42-48.

[2]. Mackey, Albert G., "The History of Freemasonry" Vol. VI., The Masonic History Company, New York and London.

[3]. William R. Denslow, 10000 Famous Freemasons, Richman, VA, 1958, pg300-301.

Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: Gamze - Aralık 18, 2014, 05:16:40 ös
Ben başlığa bakarak şöyle bir soru sormak istiyorum: Türk bir kişi Amerika'da mason olabilir mi?
Bir de başka bir forumda şöyle bir cümle ile karşılaştım. Dolaylı bir cümle ile anlatmak istiyorum: "Türkiye'de 33.dereceye çıkan kadın masonlar yok.Amerika'da ise var. Ve hiç de şaşılası bir durum değil."
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: davut - Aralık 18, 2014, 07:43:31 ös
Forumda mason olmanın koşulları ile ilgili bölümü incelerseniz , kadınların mason olamayacağını görürsünüz,
saygılarımla
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: davut - Aralık 18, 2014, 07:45:08 ös
http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=462.0 (http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=462.0)
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: ADAM - Aralık 18, 2014, 08:53:58 ös
Kadınlar mason olamayacak değil, çoktan olmuşlar bile.

Üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçmiş.

Amerika kıtası da bundan nasibini almış.

Forumda kadın masonlarla bağlantılı bir dolu anlatım var.

Türkiye'de bile kadın masonların bir büyük locası, yirmiye yakın locaları, binin üzerinde üyeleri var.

Bu durumda, Amerika'da mı olamayacak!

Hâlâ kadınların mason olamayacağını söyleyenler acaba hangi dünyada yaşıyor?

Acaba kadınların henüz mason olamadığı, uygarlıkta geri kalmış bir başka dünya mı var?

Sakın güneşin balçıkla sıvanmasınas çalışılan bir dünya olmasın o!

Yoksa öyle bir dünyada da mı var Amerika? 

Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: davut - Aralık 18, 2014, 11:31:22 ös
Sayın ADAM inanın bende sizinle aynı fikir ve düşünceleri paylaşmaktayım , fakat forumda Adminasratörün açıklaması ile çelişkiye düştüm.

Bu soru; bana son gunlerde en cok sorulan soru oldugu icin yazma geregi duydum. Mason olma kurallari ve gereklilikleri Dunyanin hemen hemen heryerinde aynidir. Ama arada kucuk farkliliklar vardir. Her Buyuk Loca kendi istegine gore bu gereklilik kurallarini belirli cercevede degistirebilir. Degismez kurallardan bazilari sunlardir;

1- Yuce bir Yaradana inanmak. (Bu Yuce Yaradan, Allah, Buda, God vs... olabilir. Ona ne sekilde hitap ettiginiz onemli degildir.)
2- Fakirler Mason olamaz. (Fakir kisilerin, yardimseverlik, erdemlik, iyi kisileri daha iyi kisiler haline getirmek vb. ideallerden once daha buyuk sorunlari ve ugrasmakta oldugu durumlari vardir. Bir fakir Mason olabilirse, ne toplulugumuza, ne insanliga, nede kendisine beklenen faydayi saglayamaz. Masonluk herkese gore degildir. Mason olmak icin oncelikle kalbinizde bir Mason olmus olmaniz gerekir.)
3- Kadinlar Mason olamaz. (Kadinlar kutsaldir, Kadinlar azizdir. Onlarin bu egitime ihtiyaci yoktur.)
4- En az 2 Masonun size kefil olmasi gerekir. (Size kefil olacak en az 2 Mason zorunludur. Bu kisilerin sizi belli bir suredir taniyor olmasi gerekir.)
5- Siciliniz temiz olmak zorundadir. (Suc kayitlariniz ve sicilleriniz kusursuz olmak zorundadir. Herhangi bir nedenle hapis yatmis, suc islemis yada hukum giymis kisiler asla topluluga alinmazlar.)
6- Etrafiniz tarafindan iyi taninmaniz gereklidir. (Etrafinizdaki kisilerin sizi Erdem, Karakteri oturmus, Kulturlu, Ahlakli ve Egitimli birisi olarak gormeleri gerekir. Etrafi tarafindan sevilmeyen, cok dusmani olan kisiler Mason olduklarindada onu sevmeyen ve ona dusman olan kisileri kendileri ile birlikte getireceklerdir. Bu Masonlugun gururu ve birliginin zedelemesine risk yaratabilir.)
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: ADAM - Aralık 19, 2014, 07:47:07 öö
Kişinin mason olması hatta bu Forumun yaradanı ve yöneteni olması, her konuda ettiği sözün baştan sona doğru ve hatasız olduğunu göstermez.

Nitekim Sayın MASON'un bundan yıllar önce yazmış olduğu o yazıda da birtakım hatalar vardır. Örneğin Buda bir yaradan falan değildir. Örneğin fakirlerin mason olamayacağını söylemek, hatalı bir deyiş tarzıdır.

Bu gibi hatalar, bu Forumda yıllar içinde çeşitli başlakları altında tartışılmış, doğrular ortaya serilmiştir.

Sayın MASON da bir "mason" olduğu için bu eleştiri ve düzeltmelere karşılık vermemiş, ilk deyişinde diretmemiş, bağnazlık etmemiştir.   
Başlık: Ynt: Amerika'da Masonluk
Gönderen: davut - Aralık 19, 2014, 12:06:13 ös
Yanıtınız yeterli oldu teşekkürler