Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kaos Teorisi  (Okunma sayısı 6394 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 23, 2012, 10:11:37 öö
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay

Düzen,düzensizliği yaratır ve düzensizliğin içinde de bir düzen vardır. Düzen düzensizlikten doğar. Yeni düzende uzlaşma ve bağlılık değişimin ardından çok kısa süreli olarak kendini gösterir. Ulaşılan yeni düzen, kendiliğinden örgütlenen bir süreç vasıtasıyla kestirilemez bir yöne doğru gelişir.” (Kaos Teorisinin temel önermeleri)

Kaos teorisi bir matematiksel tekniktir. Hayata dair her şey, lineer olmayan bir sistem içersinde yürür ve tüm parametreler bilinemez. Eldeki bilgiler için de doğru formülasyon bulunamaz. Yapılan her hesap sadece doğruya yaklaşır, asla doğru olamaz. Kaos teorisi evrenin genel işleyişine dair açıklamaları barındıran bir teoridir. Yiğit Bulut bir makalesinde şöyle diyor: “Kaos’u “Kozmos”’a dönüştürmek ve sistemleri tamamen tanımlamak mümkün değildir. Yapılabilen küçük parçaların ıslah edilmesi, aralıkların bilinir kılınmasıdır. Kaos teorisi ile amaçlanan kaosun bütününü anlamak değil, tanımlanmış aralıklar içinde kalan dinamiği ‘kozmos’a çevirmek, yani formüle etmektir.”

Son yıllarda kaos teorisi, borsa, meteoroloji ve iletişime kadar uzanan çok farklı dallarda önemli kullanım alanları bulmuştur. Teoriye temel oluşturan matematiksel ve temel bilimsel bulgular, 18.yüzyıla, hatta bazı gözlemler antik çağlara kadar geri gitmektedir. Yunan ve Çin mitolojilerinde, yaradılış efsanelerinde başlangıçta bir kaosun olması rastlantı değildir. Çin mitolojisindeki kaosun, bugün bilimsel dilde tanımladığımız olgularla yakın benzerliği vardır. Yunan mitolojisinde bir çeşit ilkel tanrısal varlık olarak gösterilen Khaos, düzenden ya da öteki adıyla evren'den (Kozmos) önce gelmiştir. İlk önce Khaos'tan, Toprak Ana Gaia ve gökyüzü Ouranos (Baba) oluşmuştur. Batı'da da üst düzey matematikçiler tarafından bu teorinin temel kavramları oluşturulmuştur.

“Kaos sadece rasgele davranış biçimlerini temsil etmemektedir. Evrenin kaos hali aslında içiçe barınan döngülerden ibarettir. Döngünün sebebi ise düzen ya da bütün haline gelmeye çalışan davranış biçimleri ile bunları etkileyen diğer davranışların, sürekli olarak birbirlerini yıkmaları ve döngünün yeniden başlamasıdır.”

Descartes’ten beri bilim karmaşık problemleri ufak parçalara bölerek çözmektedir. Pozitif bilimin en belirgin özelliği, analitik oluşu yani parçadan tüme yönelmesi yani tümevarımdır. Kaos teorisinin gösterdiği sistemler bu sistematik ile çözülemeyen sistemlerdir çünkü sistemin parçalarının arasındaki etkileşim dolayısı ile sistem parçaların toplamından daha karmaşıktır. Bu da bilinen ve uygulanan hesaplama yöntemleri ile uzun vadeli tahminleri imkânsızlaştırır.

Tümevarım yaklaşımının tam tersi ise tümdengelim, yani bütüne bakarak daha alt olgular hakkında çıkarımlar yapmak. Genel anlamda tümevarımı Batı düşüncesinin, tümdengelimi Doğu düşüncesinin ürünü olarak nitelendirmek mümkündür. Kaos ya da karmaşıklık teorisi ise, bu anlamda bir Doğu-Batı sentezi olarak görülebilir.

Karmaşık sistemin gelecekteki çözümünü bulmak zordur. Sistemi etkileyen parametre çoktur ve değişkendir. Kaos görüşünün getirdiği en önemli değişikliklerden biri, kestirilemez determinizmdir. Sistemin yapısını ne kadar iyi modellersek modelleyelim, bir hata bile (Heisenberg belirsizlik kuralı'na göre çok ufak da olsa, mutlaka bir hata olacaktır), yapacağımız kestirmede tamamen yanlış sonuçlara yol açacaktır. Bugünkü değerleri ne kadar iyi ölçersek ölçelim, 30 gün sonra saat 12'de hava sıcaklığının ne olacağını tam kestiremeyiz.

Kaos teorisine göre, birçok dinamik sistem kaotik olarak kararsızdır. Sistemi oluşturan parçacıkların hızları ve konumları üzerideki küçük belirsizlikler zaman ilerledikçe, olayların gelişim süreçlerini tahmin etmeyi olanaksız kılacak kadar büyür.

Mevcut olan düzeni korumak için enerji gereklidir. Eğer yeterli enerji verilmez ise yapı kaosa doğru yönelecektir. Bu kural canlı cansız her şey için geçerlidir. “Kaos, maksimum düzensizlik minimum enerji seviyesidir. Düzensizlik içinde bir düzen oluşacaktır. Kaos teorisi, etkisi olmayacak sanılıp da görmezden gelinen değişkenlerin nelere sebep olabileceğini göstermiştir.”

Kaos teorisi neden sonuç ilişkilerinin hesaplanabilirliği ile ilgilidir, neden sonuç ilişkilerinin doğasını belirlemez. “Teori her seçim, o seçimin yapıldığı ana kadar yaşanılan hayatin sonucudur.” der.

Kaos düzeninde durağanlık yoktur ve her şey içiçe geçmiştir; aynı zamanda her öğe kendisinden üstteki başka bir öğenin alt öğesidir. Algılanabilen sonuçlar ihmal edilen veya göz ardı edilmiş değerlerden dolayı kesin olamaz.

Olasılıklar evrenindeyiz. Hiçbir zaman gelecek kesin olarak bilinemeyecektir. Ancak belirli çerçeveler içinde olasılıklar elde edilip tahminde bulunulabilir. Her zaman bir adım ileriye doğru bakmak gereklidir.

Kuantum ile ilgilenenlerin bildiği üzere tüm maddeler bir şekilde algıladığımız, enerji yapılarıdır, yani gerek madde gerekse enerji sadece farklı kutuplardır. Atomun hacminin %99 undan fazlası boşluktur. Kendimizi ve etrafımızdakileri katı maddeler olarak varsayıyorsak, bu konuda tekrar düşünmeliyiz.

Sistemler düzenden kaosa doğru eğilim gösterir ve düzensizlikten de düzen doğar. Sürekli olarak değişen bir evren ve hayat kaos teorisinin belkemiğidir. Evrenin değişime dayalı bir var olma mantığı mevcuttur. Değişim tüm atomlarımızdan dünyaya, oradan da tüm evrene dek var olan bir olgudur.

Yiğit Bulut yine bir başka makalesinde şöyle belirtiyor: “Kaos, onu oluşturan tanecikleri savurur ama bütün dingindir. O, düzenden düzensizliğe akıştır. Hiçbir şeyin kalıcı bir şekilde formüle edilememesidir. Kaos her zaman, her yerde hazırdır ve kendi kurallarına göre kendi içinde istikrarlıdır.”

Bizim algılama kapasitemiz ile kaos olarak görünen yapılar, bir üst algılama seviyesi için “kozmos” olabilir. Görebildiğimiz kadarı kozmos olan “Kaos”, anlayamadığımız bir düzen halidir. “Kaos teorisi ile birlikte evrendeki düzensizliğin de aslında belirli bir düzeninin olduğunu, düzensizliğin yalnızca bizim karmaşıklık kabulümüzle ilintili bir şey olduğunu anlatılır. Kaos korkulacak bir olgu değildir. Yaşama, doğaya dinamiklik getiren bu kaotik yapıdır.”

“Evrenin, hem madde hem de şuuru tek bir alan halinde içeren dev bir hologramdır.”


Prof. Fred Alan Wolf


Berk Yüksel


Kaynakça:


kaosteorisi.com
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Aralık 24, 2012, 10:02:36 ös
Yanıtla #1

Sorun şu ki, evren (veya alt metinde hissettirilmeye çalışılan kavram: BİLİM), meteoroloji tahminlerinin veri tabanından, borsadaki kestirilemez durumdan, ve iletişimin beşeri keyfiyetinden oluşmuyor.

Bunları kullandım, çünkü kaos teorisi denen şey de en çok meteoroloji ve borsayı gözümüze sokuyor.

Meteoroloji tahminleri, eğer tüm veri tabanı elimizde olsa, ve bunu hesaplayacak bir bilgisayar varolsa, çok kolay olurdu. Öte yandan zaten bilgisayarlar gün gün, belli hava haritaları çıkarıp bunları nicedir arşivliyor, ve ileride benzer durumlarda en olası tahmini çıkartacak duruma olgunlaşıyor. Yani veri tabanı genişledikçe, meteoroloji de kaos teorisinden çıkıp kozmosa ilerliyor. Meteorolojinin kaotik yapısı, birçok değişkenin, zamanında bilgisayarsızken yapılmasının güçlüğünden kaynaklanıyor.

Borsa ve iletişimdeki veri ise, tabii ki insanın keyfiyetidir, ve borsadaki bir şeyi "bilim"e dökebilmek (filan zamanda borsanın ne olacağı konusundaki araştırma olarak bilim. ) ancak tüm ticari aktörlerin zihnini okumakla mümkün olabilir. Böyle bir şey de pek ala imkansızdır. Ve tabii ki bu imkansızlık, borsadaki spekülasyonları, tek gecede batıp, çıkanları, kısaca büyük kumarı "anlamlı" yapan bir risk oyundur. Her şeyin önceden bilindiği bir borsa, borsa olmaktan çıkar. İletişim de aynı yapıya sahiptir. Tüm bunlara rağmen, veri arttıkça, her ikisinde de tahmin edilebilir sonuçlar çıkarılabilir.

Bir şeyin "tamamen kestirilemez" olması, o şey üzerinden tüm evreni kaplayacak mitolojik bir kaos teorisine alan açmaz diye düşünüyorum. Bunlar son dönemin, af buyurun, saçmalarıdır.

Saygılar
Karanlıklar prensi bir beyefendidir. W.Shakespeare


Aralık 25, 2012, 02:12:43 öö
Yanıtla #2
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 784
  • Cinsiyet: Bay

Faydalı olacağını düşünüyorum,

Kaos, Karmaşıklık, Fraktal geometri, Zuhur.... hayata dair dersler...



Aralık 25, 2012, 10:29:38 ös
Yanıtla #3

 Sayın doğudan,
çok faydalı bir paylaşım teşekkürler
sevgiler...saygılar...
yenilmek te iyidir, mühim olan her seferinde yenilsende , daha iyi olarak yenildiğini bilmektir


Aralık 31, 2012, 06:40:04 öö
Yanıtla #4
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 286
  • Cinsiyet: Bay

Sayın dogudan paylaşımınız için teşekkür ederim videoyu izlerken aklıma Stigmata filminde izlediğim ve o zaman beni etkileyen Hz. İsa'ya atfedilen şu söz aklıma geldi : Tanrı'nın Krallığı içinizde ve her yanınızdadır, Ağaçtan ya da taştan yapılmış binalarda değil, Bir odun parçasını böl Ben ordayım, Bir taşı kaldır Beni bulacaksın !


Şubat 04, 2013, 08:59:15 ös
Yanıtla #5
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 856
  • Cinsiyet: Bayan

Kelebek etkisi :)
Adequatio intellectus et rei


Şubat 04, 2013, 09:57:49 ös
Yanıtla #6
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1803
  • Cinsiyet: Bay

      Gerçekten çok faydalı ve yerinde bir paylaşım. Teşekkürler.
      Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


Şubat 04, 2013, 11:10:43 ös
Yanıtla #7
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3240
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Hz. İsa'ya atfedilen şu söz aklıma geldi : Tanrı'nın Krallığı içinizde ve her yanınızdadır, Ağaçtan ya da taştan yapılmış binalarda değil, Bir odun parçasını böl Ben ordayım, Bir taşı kaldır Beni bulacaksın !


Sayın Etimilog ; Örneğiniz müthiş Tebrik ederim Bakmak için bakmadığınız içinde tebrikler .Biz Müslimlerin öçü gibi korktuğumuz İncili okumakta fayda var kanaatindeyim.

Saygılar
« Son Düzenleme: Şubat 04, 2013, 11:14:40 ös Gönderen: NOSAM33 »
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Şubat 04, 2013, 11:13:52 ös
Yanıtla #8
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3240
  • Cinsiyet: Bay

Sayın dogudan paylaşımınız için teşekkürler gerçekten ufkumuzu açtı . Borsada beni yetiştiren Hocamın her zaman söylediği bir şeyin doğruluğu da ortaya çıktı . Ne derdi  BASİT DÜŞÜN Kağıt seçerken Teknik analiz çalışırken  ...



Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Şubat 20, 2013, 12:56:40 ös
Yanıtla #9
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 286
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Etimilog ; Örneğiniz müthiş Tebrik ederim Bakmak için bakmadığınız içinde tebrikler .Biz Müslimlerin öçü gibi korktuğumuz İncili okumakta fayda var kanaatindeyim.

Saygılar
[/quote]

Teşekkür ederim Sayın NOSAM33 ben de aynı kanaatteyim.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
7 Yanıt
13907 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2012, 10:24:23 öö
Gönderen: java
Evrim Teorisi

Başlatan LuckyEye « 1 2 3 4 » Biyoloji - Canlı bilimi

36 Yanıt
23337 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 20, 2015, 12:42:22 öö
Gönderen: student
0 Yanıt
3442 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 30, 2007, 10:53:18 ös
Gönderen: shemuel
kaos,kargaşa,karmaşa

Başlatan monasis « 1 2 » Felsefi Sorular

14 Yanıt
11322 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2008, 03:16:01 ös
Gönderen: Original Life
Nedir Bu Kaos ?

Başlatan sun « 1 2 3 4 5 » Guncel Konular

44 Yanıt
30592 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2011, 10:43:54 ös
Gönderen: Rohani
0 Yanıt
3366 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 15, 2013, 05:52:57 ös
Gönderen: Melina
0 Yanıt
4933 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 10, 2014, 12:12:24 ös
Gönderen: Dor
0 Yanıt
4463 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 15, 2014, 08:34:36 öö
Gönderen: edebiyat_ogr
14 Yanıt
7301 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 06, 2015, 04:14:11 ös
Gönderen: Selim
7 Yanıt
3948 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 20, 2016, 05:11:48 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak