Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Adaylık  (Okunma sayısı 22818 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 08, 2012, 05:12:23 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Ben bu konuyu aslında Terimler ve Kavramlar bölümü için hazırlamıştım. Fakat çala klavye yazarken, sonu önceden tasarlanmamış olduğundan ve durup dururken öyle bir şekilde bağlandı ki, buraya daha çok yakışacağını düşündüm.

Kısa ama tartışmaya, didiklemeye açık bir yazıdır.





Masonlukta adaylıktan, eski dilde namzetlikten söz edildiğinde, ilk akla gelen, bir mason locasına üye olmak üzere önerilmiş kişidir.

Kimileri bu tanımı farklı yapabilir ve bu tür bir adayı, mason olmak isteyen ve bunun için bir locaya başvurmuş kişi olarak belirtebilir. Öyle ya, başka kurumlarda bu genellikle böyledir.

Ancak Masonlukta bir mason locasına üye olmak üzere başvuran kimseye, genellikle, aday değil de istekli ya da eski dilde talip denir. İstekli olan bu bağlamda genellikle yazılı olan bir istekte bulunmuştur yani eski dilde bir talepname vermiştir. Bu durum onun adaylığını ortadan kaldırmaz, adaylık geçerliliğini sürdürür ama tersi geçerli değildir. Tersi dediğim, bir kişi kendi istemi ya da buyrultusu dışında da aday olabilir. Elbette bu tür bir adaylık, kendi istemi dışında olduğundan, onun açısından bağlayıcı değildir.

Bu bağlayıcı olmayış, Masonluktaki başka adaylıklarda da söz konusudur. Örneğin bir mason, bulunduğu dereceden daha yüksek bir dereceye aday gösterilir. Herhangi bir yerde, bir locada ya da bir masonik organda bir göreve getirilmek ya da seçilmek üzere aday gösterilir.

Aday gösterilmek hiçbir işe yaramaz. Kişinin bunu istemesi gereklidir.

İşte o istemek, istekli olmak, Masonlukta çok önemlidir. Bu, Masonluğa girişte de önemlidir, sonrasında da… İsteksizce, yönlendirilerek, itilerek, zorlanarak, etkilenerek üstlenilen ve yapılan hiçbir iş doğru dürüst olmaz.

Kimi masonlar, daha başından Masonluğa isteksizce girmiştir. Bunların arasında isteyerek değil, salt merak ettiği ve denemeye heveslendiği için girmiş olanlar da vardır. Bundan ötürü Masonluk hep o altındaki boşaltma borusu açık olan havuza benzer. Bir yandan yeni adaylar çıkar; kimisi elenirse de çoğu elekten geçip mason olur; ancak sürekli kalan da azdır.

Bu durum özellikle ülkemizde hayli zamandan beri böyledir. Öyle olmasaydı, Türkiye’deki masonların sayısı bugün olduğunun en azından birkaç katı olurdu.

Umarım ileride olur. Ancak bunun için de masonların yeni adaylara gereksinmesi var; sadece aday olmakla kalmayıp, gönülden istekli olacak adaylara… 



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 08, 2012, 09:24:07 ös
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 8

syn ADAM , örneğin ben aday olmak istiyorum ne yapabilirim ki? nasıl? hangi yolu izleyebilirim ?


Nisan 08, 2012, 10:40:00 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Gayet açıklayıcı olmuş. Teşekkürler Sn. ADAM


Nisan 09, 2012, 08:32:56 öö
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın zyteen adayolmak istiyormuş... Kuşkusuz mason adayı olmak istediğini söylüyor; başka bir şey değil.

Bu konu, forumun Sorular ve Cevaplar bölümünde çok kez irdelendi.

Ancak şimdi ne Sayın zyteen'e gidip o başlıkları bularak okumasını önerelim ne de orada yazılmış olanları kopyalayıp buraya yapıştıralım.

Yapılması gereken iş iki aşamalı. Birincisi hazırlanmak, ikincisi eyleme geçmek.

Birçok mason bu aşamaların birincisini gerçekleştirmeden ikincisini yaptığı için daha öncetkki yazımda sözünü ettiğim sorun çıkıyor ortaya.

Peki nedir bu birinci aşama yani hazırlık?

Önce Masonluğu öğrenmek gerekiyor, anlamak gerekiyor, her şeyiyle ve her yönüyle. Masonluğa Masonluğu bilerek girmek gerek, sonradan öğrenmeyi düşünerek değil.

Bu öğrenme ve anlama aşamasını geçtikten sonra kendini yoklamak gerekiyor, mason adayı olabilmek için gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığına ilişkin...

Aday olma isteminin bundan sonra belirlenmesi gerek, bunlar yapılmadan önce değil. Ola ki Masonluğun ne olduğunu ve ne olmadığını, Masonlukta neyin nasıl olduğunu bir kez iyice öğrenmiş ve anlamış olan bir kişi, mason olmayı isteyebileceği kadar istemeyebilir de... İstemesini sağlayabilecek nedenler kadar istememesine yoml açacak nedenler var.

İstemeye karar verdikten sonra kendi niteliklerini ortaya koyduğunda, kendini mason olmaya uygun bulmayabilir. Bu, onun yetersiz bir kişi olduğu anlamına gelmez. Mason olmaya uygun olmayan bir kişinin yetersiz olduğu söylenemez. Böyle şey yok. Ancak kişi Masonluğun gerekleriyle uyum sağlayamayabilir. Örneğin öyle bir yerde yaşamakta, öyle birs iş yapmaktadır ki, bu durum onun bir loca toplantısına düzenli olarak katılmasına kesinlikle engeldir.  Ne olacak şimdi? Locasının toplantılarına düzenli olarak ktılamayan bir masonun bu kuruma girmesinin kime ne yararı var? 

Böylece Sayın zyteen'i hayli zor duruma sokmuş olduk. Şimdi kendisine soralım bu ilk aşamayı gerçekleştirmiş olup olmadığını... Çoğu kimse bundan sonrasının zor olduğunu sanıyor ama, inanın bunu gerçekleştirmiş olan bir kişi için sonrası hiç de zor değil.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 09, 2012, 10:19:30 öö
Yanıtla #4

sayın ADAM , izin verirseniz bu başlığa gerek görsel, gerkse içeriği açısından şu video  yu eklemek istiyorum
resimdeki görüntü tamda yazılanlara paralel  nitelikte :)

Wolfgang Amadeus Mozart - Cantata "Laut verkünde unsre Freude" KV 623


sevgiler...saygılar...

yenilmek te iyidir, mühim olan her seferinde yenilsende , daha iyi olarak yenildiğini bilmektir


Nisan 09, 2012, 11:24:04 öö
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Sahnesarsan o ünlü tabloyu buraya eklemekle işin çok daha ötesine geçmiş oluyor.

Masonluk ile bağlantılı olmak üzere gerekli ön bilgileri edinmeyi btirdik. Sonra kendimkizi yoklayıp mason olabileceğimize karar verdik. Sonra adaylığımızı ortaya koyduk. Sonra yöntemine uygun tarzda istekli olduk. Sonra bir locada bizimle ilgili gerekli işlemler yapıldı ve Masonluğa alınmamıza karar verildi. Sonra çağrıldık ve düşünme odasının deneyimini yaşadık.

Bütün bunlardan sonra da sıra Sayın sahnesarsan'ın aktarmış olduğu o ünlü tablodaki uygulamaya geldi.

Sanmayın ki ben burada Sayın Sahnesarsan'a bu aktarımından ötürü  bir yüklenmede bulunuyorum. Hiç de değil. Bu anlatımlarımla bu işin ne kadar çok evresinin olduğunu bir kez daha belirtmeye çalışıyorum. Bilinçli bir mason olmak için bence bunların gerekli olduğu üzerinde duruyorum.
   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 09, 2012, 10:56:11 ös
Yanıtla #6
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

Sayın Adam ne kadar doğru söylemişsiniz. Her kes kendini hazır hissetmeden, masonluğu tam anlamadan mason olayım derdinde.  Bu siteye ilk üye olduğumda ben de öyle düşünmüştüm, ama her yönüyle düşününce zor olduğu anlaşılıyor, keşke herkes her yönüyle hazır olup olmadığını irdeleyebilse.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Nisan 10, 2012, 08:28:02 ös
Yanıtla #7
  • Seyirci
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 8

Sayın ADAM,masonluğun temel kurallarına uygun olduğumu düşünüyorum ....bunun yanı sıra masonluk bir erdemdir bir aydınlanmadır ki hergün bu aydınlanma öğrenilerek büyütülür....yani demem şudur ki masonluk öyle kolayca öğrenilmiyor malesef....Kimbilir belki bugün ben kabul edilmeyebilirim ancak bir gün mutlaka bu kardeşliğin için etkin rol alacağımdan adım gibi eminim ..çünkü ilk olarak inanıyorum ....saygılarımla .....


Bedava peynir fare kapanında olur .......


Nisan 11, 2012, 08:37:52 öö
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Benim değerlendirişime göre işin "zor" olan bölümü aşıldıktan sonra, kişi mutlaka mason olmak isteyince gerisi çözümlenir.

Mason olmak isteyen kişinin, bu dileğini mason olduğunu bildği kişilere iletmesi gerekir ki, onlar da onun mason olmasını uygun buluyorsa, bir mason locasına önerisini yapsınlar.

Şimdi bu noktada dyebilirsiniz ki "Ya hiç mason tanıdığı yoksa?"... Olacak efendim, çaresiz olacak. Kişi mutlaka mason olmak istiyorsa onları bulacak. Bulamadı mıydı, gidip mason localarının toplanıp çalıştığı binayı bulacak, kapısını çalacak, kapıyı açanlara derdini anlatacak.

Bunları "gerçekleşemeyecek işler" olarak mı görüyorsunuz. Öyle görmeyin. Yanılırsınız. Çünkü öyle değil. Hele mutlaka mason olmak isteyen kişi için hiç değil.

Kendisini bir locaya önerecek masonları bulmak zahmatine katlanmayan kişi, mutlaka mason olmak isteminde değildir. Buna kararlı değildir. Bir geçici hevestir onunki. Bundan çekinen kimsenin ise medeni cesareti yok demektir; bu da onun henüz masonluğa hazır olmadığının göstergesidir.

Armutun pişip ağzına düşmesini siteyenlerin mason olmaya pek heveslenmemesi gerek bence. Gerçi öyle yapmış olan masonlar çok ama işte ben onların ne denli "mason" olduğunun tartışılabileceği görüşündeyim.

Zaten bu aşamadan sonra bir de o masonların aday olduğunu, istekli olduğunu söyleyen o kişinin bir locaya önerisini yapıp yapmamaya karar vermeleri gerek. Bir diğer deyişle bu işin asıl kontrolu mason olmak isteyen kişinin elinde değil, masonların elinde.

Siz burada bana başka zorluklar da çıkarabilirsiniz "Efendim, benim bulunduğum kentte bir mason locası yok. En yakın kent bin kilometre ötede." diye.

Eeee?... Ne olmuş?... Bin kilometre ötede olması gerçekten de, içtenlikle mason olmak isteyen, buna kendince karar vermiş bulunan kişiye engel mi?... Bunu bir engel olarak gören ve göze alamayan kişinin zaten kararlılığı yok. Onun durumu zaten umutsuz.

Butün bu uygulamalarda demek ki ne gerek?... Kişinin mason olmayı kafasına kesinlikle takmış, bunu yaşamının bir amacı haline getirmiş olması gerek. Bunları gözünde büyüten bir kişi henüz kendisini masonluğa hazırlamış sayılamaz.
 
Sayın zyteen şimdi "Ben bütün bunlara hazırım." diyebilir.

Eh, o zaman beklemesine gerek yok. Haydi!... Yolu açık olsun. Kolay gelsin.

Sayın zyteen "Hazırlanacağım." diyebilir.

İyi olur. Gene kolay gelsin.

« Son Düzenleme: Nisan 11, 2012, 08:43:21 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 11, 2012, 12:36:19 ös
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Bu konuya yapılan katkılar kafamda bazı sorular oluşturuyor:

Şimdi, bizim burada irdelediğimiz kişinin bir Masonluk kurumuna üye olabilmesi ve bu yönde çalışmalar, hazırlıklar yapması mı? Eğer böyleyse, bu teknik bir konudur, değerli katılımcılarında değinmiş olduğu üzere azimli bir kişi bu yönde karşısına çıkacak engelleri aşabilir. Bu nispeten kolaydır.

Öte yandan burada irdelediğimiz şey kişinin bir " Mason" olmaya aday olması ise durum biraz daha derinleşiyor sanırım. Çünkü bir Masonluk kurumuna üye olmuş, mason sıfatını almış kişilerin bile kendilerine " Mason musunuz?" diye sorulduğunda " Olmaya çalışıyorum" diye cevap verdiğini biliyoruz. Ben forumumuzdaki masonların değişlerinden biliyorum bunu.

Bütün bunlardan anlıyoruz ki bir masonun gerçek uğraşı asıl Masonluğa kabul edildikten yani az önce teknik detaylar olarak tanımladığım aşamaları aştıktan sonra başlayacaktır.

Şimdi, biz hangi adaylıktan söz ediyoruz. Bir mason kurumuna üye olmaya adaylıktan mı? Yoksa adına Masonluk denilen ve yine masonların bitmeyecek bir yol olarak tanımladıkları bu uzun yolda yürümeye gönüllü olmaya adaylıktan mı?

Aday olacak kişinin önce bunları da kendi içinde cevaplandırıp bir olgunluğa kavuşturmuş olması da kaçınılmaz bir gereklilik gibi duruyor.

Şöyle bir soru da sorulabilir belki: Neye adaylık?

Bütün bunlar benim bu forumdan öğrendiklerimin bana düşündürdükleridir.

Forumumuza üye masonlar şüphesiz daha açıklayıcı anlatımlar yapabilirler.
enelsır


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
6031 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2010, 11:21:17 öö
Gönderen: alcyone
2 Yanıt
4563 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2010, 11:46:03 öö
Gönderen: ADAM
11 Yanıt
11198 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 04, 2018, 02:54:37 öö
Gönderen: FAUST
0 Yanıt
8828 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 21, 2010, 12:33:22 ös
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
10951 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 02, 2014, 12:43:47 öö
Gönderen: resurrected
0 Yanıt
5069 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2010, 01:39:36 ös
Gönderen: ADAM
13 Yanıt
14780 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 15, 2014, 10:35:17 ös
Gönderen: Tace
10 Yanıt
8960 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 23, 2013, 11:08:34 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2054 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 01, 2013, 01:00:54 ös
Gönderen: neumann
2 Yanıt
5153 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 29, 2013, 06:06:26 ös
Gönderen: MASON