Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Bana Gore Masonluk => Konuyu başlatan: papoose - Ağustos 04, 2011, 10:50:37 öö

Başlık: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 04, 2011, 10:50:37 öö
Daha önce tartışıldı sanırım ancak bu konunun tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Keza başka bir souya verilen cevabımda bu hususun bahsi geçince üyeler tarafından uyarıldım ve bu konunun bu bölümde tartışılması gereken bir konu olduğu söylendi.

Bunun üzerine burda konuyu açmak zaruretinde kalmış bulunuyorum. Geçmişte konuşuldu ise de lütfen buradan devam edelim sakıncası yoksa bilhassa masonlardan bu konudaki görüşlerini de yazmalarını talep edeceğim ancak onlar herhalde en sona kalmayı tercih edecekelrdir. Ancak yine de beklemeden katkıda bulunurlarsa sevinirim.

KONUMUZ;

Ben sonradan mason olunmadığını mason olarak doğulduğunu düşünmekteyim. Bu doğumdan kasdım mason anne babadan doğmak anlamında değil tabikii.

Bana göre masonluk bir kişilik meselesi (lütfen bunu mason olmayanlar "...vay biz kişiliksizmiyiz demek istiyorsun..." şeklinde anlamasın...)

Yanlış anlamasın diyorum zira bende mason değilim. Herhalde kendime kişiliksiz demeyeceğimden emin olabilirsiniz. 

Ancak bir çok kişilik tipi vardır mason olanlar bu tip kişilik tipine uygun insanlar arasından çıkıyor yoksa dışardakilerin kişiliksiz olması değil anlatmak istediğim.

Bu tip kişilikler hayata farklı farklı yerde de doğsalar farklı yerlerde de yaşasalar farklı dilde de konuşsalar aynı pencereden bakmayı bilen insanlar... Yani aynı kişilikte aynı yapıda olan insanlar bu da bence doğumla birlikte oturacak bir özelliktir.

Zaten bu şekilde doğmuşsanızda hayat sizi masonlarla karşılaştıracak ve ister istemez aralarına katılacaksınızdır.

Yapınız-kişiliğiniz itibarı ile masonluğa uygun değilseniz zaten kapıyı çalma sürecinde sdece kapıyı çalmakla yetineceksiniz demektir. Zira kendinizi belli edersiniz. ZAten mason olarka doğmadıysanız kapıyı çalmak için zaman dahi ayırmayacaksınızdır. (Bazı üyeler biz mason olmak istemiyoruz ama yine de buradayız ve araştırıyoruz diyeceklerdir. Ama bence bu kapıyı çalmak değildir zaten...)

Ben her zaman su akar mecrasını bulur diyenlere katılıyorum...

Doğarken su iseniz akar, akar, akar; sonunda denize kavuşursunuz....

Sizler ne düşünüyorsunuz acaba...
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: MMT - Ağustos 04, 2011, 10:59:15 ös
   Konuya nedense cevap yazılmamış. Yoksa artık düşüncelerimizi birbirimize açılamaktan çekinir mi olduk? Ya da benim düşüncem bana, seninki ise sana diyenlerden mi?
   Neyse...
   Sn. papoose
   Aslına bakarsanız ben pek size katılamayacağım.
   Ben hiçbir yetinin insana doğuştan verildiğini düşünmüyorum. Tabi bu yetilerden kastım insanın kişiliği. İnsanın insanlığı. Herkes temiz doğar. Ve temizin yanında saf. Hiçbir şey den haberi olmadan doğar insan. Nereye geldiğini bilmeden doğar insan. Önce gözlerini açar. Henüz konuşamıyordur bile. Yürüyemez. Hatta düşünemez bile. Çünkü düşünme işi kavramlarla yapılır ve henüz o insan kavramlara sahip değildir.
   Ve bu insanın doğduğu an bir şeyler olduğunu söylemek bence yanlış olur. Çünkü o henüz sadece insandır. Hatta insan olmaya hazırlanıyordu bile diyebiliriz. Kendi düşünceleri yoktur. Ona düşünceleri çevresi verir. Çevresinden duyduğu kelimeler onu düşünmeye sevkeder. Yavaş yavaş kavramlar onda yer edinmeye başladığında artık bir birey olmanın kapısını aralamıştır.
   Asıl iş burdan sonra başlar. Şimdi bazı şeyleri öğrenmesi gerekir. Elde ettiği kavramları nasıl kullanması gerektiğini bilmiyordu çünkü. Ve etrafındaki onlarca bireyi izler. "Onlar ne yapıyor?" diye sorgular. Ve sizce aralarından en doğrusunu bulup kendine uydurabilir mi? Sanmam. Belki sadece diğerlerine göre üstün gördüğü kişiyi taklit eder. Daha sonra başkasını taklit eder. Ta ki bir yere kadar. İşte o ana kadar sadece taklit ederek yaşamıştır. Düşünmeden yaşamıştır. Ve o an kazanbildiği tüm yetilerini kullanarak düşünür. "Ben neyim?" İşte biz buna insanın olgunlaşması diyoruz.
   Ama bazıları da o yetileri kazanamaz. Ve "Ben neyim" sorusunu sormak zorlarına gider. Belki akıllarına bile gelmez. Bu soruyu sadece yaşamış olduğu günlerden kazandığı yetilerle yapar. Belki kitaplar, belki ona yol gösteren kişiler, belki çıkardığı dersler. Ama bunlar olmazsa o kişi "Ben neyim?" sorusunu sormaz. Soramaz çünkü böyle bir soruyu ne duymuştur, ne görmüştür. Ne demek olduğunu bilmiyordur. Çünkü öğrenmemiştir.
   İşte... Bu soruyu soran kişiler ışığın kapısını aralarlar. Bu soruyu "Aman, neyse" diye geçiştirenlere kapanır o kapı. Merak edip, cevabın peşinden gidenlere ise o kapı daha fazla açılır, açılır, açılır... Gıcırdayarak açılmaya devam eder o kapı. Ama hiç bir zaman tam olarak açılmaz.
   Peki, bu kapı "Mason Locası"nın kapısı mıdır?
   Ne demek bu şimdi?
   Bazı insanlar bu soruyu sorarlar kendilerine. Ve insan kendini ararken masonlukla tanışıverir. Belki içlerine girer, büyük umutlarla. Kendine çok önce sorduğu bu sorunun cevabını bulabilmek için. Aramaya devam eder.
   Bazı insanlar bu soruyu sorarlar kendilerine. Ama "Mason Locası"yla hiç tanışmazlar. Ama bu asla "ışık onlara görünmez"demek olamaz. İnsan kapıyı aralamıştır. Çünkü düşünmeye, sorgulamaya ve aramaya başlamıştır. Bu kapı "Mason Locası"nın kapısı değildir bana kalırsa. Bu kapı insanın kendi evreninin kapısıdır. "Mason Locası" belki ona yardım eder. Evet, ama bu insanın "Mason Locası"yla tanışmadığı zaman o kapıyı gıcırdatmaya devam edemeyeceği anlamına gelmez. Çünkü aydınlık için aramak gerekir. Bilgiye aşk gerekir. Merak gerekir. İrade gerekir.
   Bunlar insan için yeterlidir bana kalırsa. Bir çok aydın vardır "Mason Locası"na girmemiş. Onlar "Mason Locası" üyelerinden geri miydi? Bana kalırsa çok daha ilerileri vardı. Hatta bunun için bir terim bile türetmişler.
   "Önlüksüz mason"
   
   Dikkat ederseniz, hep "Mason Locası" diyorum. "mason" terimini kullanmıyorum.
   Sn. ADAM'ın bir yazısıydı. Malesef bulamadım. Diyordu ki Sn. ADAM, "M"ason olmakla "m"ason olmak ayrı şeylerdir. Sonuna kadar hak vermiştim o yazıyı okurken.
   Şunu söylemek istiyordu. Her "Mason Locası"'na üye olan mason olamaz. masonluk bir arama işidir, bir bilinçlenme koşusudur. Ve bunun için "Mason Locası"na hiç mi hiç ihtiyaç yoktur. Yani mason, "Mason Locası"na girip çıkarak olunmaz. mason gibi yaşayarak mason olunur.
   Sn.  papoose
   Bir mason, "Mason Locası"yla tanışmasa da masondur. Çünkü masonluk bir kişilik meselesidir.
   masonluk "Ben kimim" sorusunu sormakla başlaaaar, hiç bitmez. Önemli olansa bu soruyu soracak yetileri kazanmaktır. Daha önce de dediğim gibi... Ya çevresinden görmeli, ya kitaplardan okumalı, ya geçmişinden dersler çıkarmalı, ya da birileri ona yol göstermeli.
   masonluk ilahi bir şey değildir. Kimseye ilahi bir merci olarak sunulmaz. Aranarak bulunmalıdır.
   Aslında yazımdaki bazı fikirler sizinle paralel. Hatta belki sadece başlıklarımız uyuşmuyor.
   Bu konuya sitedeki masonların da katkıda bulunmasını isterim.
   Saygılarımla...
   
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Alşah - Ağustos 04, 2011, 11:18:41 ös
       Sayın papoose, ben de sayın MMT gibi düşünüyorum.  Bir çok yazımda Mason olmadan da Mason gibi yaşanacağını belirtmiştim. Bence şartlar çok önemli. Yaşadığınız yer, ilişkide olduğunuz insanlar, sosyal ve içtimai durumunuz , eğitiminiz gibi faktörlerin de  etmen olduğunu düşünüyorum. Yani Mason olarak doğulur tezinize katılmıyorum.
       Saygılar-sevgiler. 
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: hailstorm - Ağustos 04, 2011, 11:26:57 ös
Sn.Alşah'a bende katılıyorum Masonluk doğuştan gelmez çünkü insan zaman geçtikçe kendini geliştirmesi kendi elindedir.10 yaşında bir çocuğun yıllar sonra geriye dönüp baktığında nasıl ki kendini nasıl geliştirdiğini görmesi gibi..Masonluk doğuştan gelen birşey olsaydı masonlar localara girmek için doğduktan sonra onca sene beklemezdi.
Sayın ADAM'ın paylaştığı bir karikatürdü sanırım, karikatürde mason locasına yeni kabul edilmiş olmuş birkişi heyecanla eve gelir ve eşi ona şu soruyu yöneltir
-Sonunda Mason oldunmu?
-Evet oldum üstelik koca Loca'da tek mason benim, diğerleri "hala mason olmaya çalışıyoruz" dedi

Bence insanın  erken yaşlarda kendini geliştirebilmesi çevresindeki insanlarla çok bağlantılıdır.Belli bir yaşa geldikten sonrada kendini geliştirmesi tamamen kendisinin elindedir.Buyüzden Masonluk doğuştan gelmez.Açık ve nettir.
 
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: TULU - Ağustos 04, 2011, 11:35:03 ös
Sayın papoose;

Öncelikle masonluğun doğuştan geldiğine inanmıyorum. Ancak sizin özünde anlatmak istediğinizinde aslında tam olarak doğuştan gelmesi olduğunu düşünmüyorum.

Sonuçta insan doğduktan sonra belirli evrelerden geçirerek kişiliğini oluşturmaktadır.Bu oluşuma aileden gelen kültür, çevre, sosyal etkileşimler de yön vermektedir.

Belkide şu soruyu sormak daha doğru olacaktır. Belirli bir kültür seviyesine gelmiş ve belirli bir aydınlanma seviyesine erişmiş insanlar mı mason olabilir? Sanırım belirli bir kültür seviyesini tamamlamış insanlar tam da sizin dediğiniz gibi olaylara daha farklı yaklaşacaklar ve daha farklı yorumlar getireceklerdir.

Ancak bu durum doğuştan gelmemiş bence tamamen sonradan kazanılmıştır.

Saygılarımla;
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Alşah - Ağustos 04, 2011, 11:54:57 ös
     Sayın hailstorm,  siz benden daha güzel ifade etmiş ve harika bir örnek vermişsiniz.Sayın ADAM'ın o karikatürü ne kadar mükemmel bir örnek değilmi.  Doğrusu bunu ben yazmak isterdim ama nasıl oldu bilmiyorum atlamışım.  Sanırım bu örneğiniz  bu konudaki  en güzel cevaptır.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Hacamat - Ağustos 05, 2011, 01:01:33 öö
Saygılar
Benim anlamadığım, Mason nasıl yaşar? bu başlıkta ,Mason gibi yaşamaktan bahsetmişsiniz de, önce Mason nasıl yaşar ,herkezden farklı
olduğunu mu sanıyorsunuz ? Mason gibi yaşamak ne?  sayın Alşah
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: hailstorm - Ağustos 05, 2011, 01:11:51 öö
herkezden farklı
olduğunu mu sanıyorsunuz ?

Sn.Hacamat, "yaşamak" tan kastınız sadece fiziki ise eksik bir "yaşam" olur..İç dünyamız ve ruhumuzun da "yaşamak" ile ilgisi vardır..
Masonların bizden daha aydınlanmış olduklarını, daha da aydınlanmak için çaba sarfettiklerini biliyorsunuzdur..
Tabiki bu onların yaşamında fiziki yönden pekde farklı yaşamasalarda ruhani yönden bizden farklı yaşadıkları aşikardır.
Tabi biz Mason olmadığımız için, masonluğu bilmediğimizden bu soruya en güzel bir Mason arkadaşımızın cevap vereceğini düşünüyorum.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Hacamat - Ağustos 05, 2011, 01:34:02 öö
Saygılar
Sayın hailstorm, birincisi burada hiç kimse sizin arkadaşınız değil. ''Mason üyeler'' demeniz daha güzel olur uslup açısından.
Ruhsal yaşam anlatılmaz yaşanır sayın hailstorm, nasıl anlatmalarını beklersiniz? Ben bu başlıkta bahsettiğiniz Mason gibi yaşamak nasıl olduğunu
bilmeden '' Mason olmadanda Mason gibi yaşanır'' cümlesine takıldım. O nasıl oluyor? Mevzu bu...
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: hailstorm - Ağustos 05, 2011, 01:51:00 öö
Sayın Hacamat türkçe çok zengin bir dildir.Dolayısıyla " bu soruya en güzel bir Mason arkadaşımızın cevap vereceğini düşünüyorum " cümlesinde kullanmış olduğum "arkadaşımızın" kelimesinin tamamen mecazi olduğu sizde takdir edersinizki ortadadır.Ama tabikide sizin daha rahat anlayabileceğiniz şekilde yazmam daha uygun olurdu haklısınız.

Sorunuzun cevabına Ruhsal yaşamı anlatılmasından bahsetmedim zaten benim söylemek istediğim "Mason üyeler" in  bizden daha farklı yaşadıklarını gene "Mason Üyeler" daha güzel açıklayacaktır..Yalnız burda belirtmek istediğim "nasıl" yaşadıkları değil "neden" farklı yaşadıklarıdır..

"Mason olmadanda mason gibi yaşanır" gibi bir cümle yazdığımı hatırlamıyorum fakat bunu yazan üye sanırım mason olmak için gereken prensiplere uygun yaşayan kişilik özelliğini tasvir etmiş.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Hacamat - Ağustos 05, 2011, 02:09:29 öö
Ben zaten soruyu size sormadım sayın hailstorm, siz araya girdiniz. Dikkatli bakarsanız sayın Alşah dediğimi görürsünüz. Dolayısıyla
''Mason olmadan, Mason gibi yaşanır'' diyen sayın Alşah. Bende ''bir Mason nasıl yaşıyor bunu biliyormusunuz'' tarzında mevzuya girdim.
Not: Birilerine hitap ederken mecaz kullanılmaz...
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 05, 2011, 09:45:03 öö
aslında özümüz karşı gibi de dursanız aynı hepinizden anladığım kadarı ile... zira doğuştan kastım ana rahminden çıkmak değildir. Doğumdan itibaren kazandıklarımızı anlatmak istedim orada... şunu unutmayalım bu kişilik sanırım 5-6 yaşına kadar da büyük evrede oluşan bir durum. (yanlışım varsa düzeltin bilimsel bir açıklama değil benim ki) burada oluşan kişilik bence mason olup olamayacağını da oluşturan bir evredir. Bu işin sonradan oluşacağına inanmıyorum ben. Zİra kişilik oturduktan sonra değişmeyecektir. Belki değiştiğini zanneceksiniz ancak bence değişmeyecek tek şey varsa buda küçücükken oluşan kişiliğiniz olacaktır. 
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: ADAM - Ağustos 05, 2011, 11:06:58 öö

Sayın Papoose bu başlığı benim kendisine önerim üzerine açmıştı.

Ne iyi etmiş değil mi?

Gayet düzeyli bir şekilde tartışılıyor; konu kapsamı dışınıa çıkılmıyor; umarım daha da katkılarla zenginleştirilir bu başlık.

Bu arada ben bir şeyler yazacaktım ama gerek kalmadı gibi; Sayın MMT yazmış benim tüm yazmayı düşünbiliceklerimi; hem daha fazlasıyla ve kindine özgü yazım tarzıyla. ALTINA İMZAMI ATARIM.

Bir nokta var dikkatimi çeken... Sayın Papoose sonradan belirtti ama ben bir kez daha vurgulayayım. Bu bir bilimsel olgu ve üstealik bilimsel yöntemle gerçekliği %95 düzeyinde kanıtlanmış bir olgu: İnsanın kişiliği 7 yaşına kadar oluşur; pek ender olarak bu 10 yaşına kadar sürebilir. Bundan sonra insanda oluşan değişimler karakteri üzerindekilerdir.

Psikoloji (Ruh Bilim) "kişilik" ve "karakter" sözcüklerinin anlam ve kapsamlarını birbirinden ayırıyor.

Dolayısıyla, kişiliği uyarınca mason olamayacak ve mason olabilecek kimseler vardır. Bunlardan mason olabilecekler, Masonluğu girdikten sonra karakterleri üzerinde daha da çalışarak (masonların deyişiyle hamtaşlarını yontarak) karaktarlerini danah daü geliştirip yetkinleştirme doğrultusunda çaba gösterirler.

Bu arada kişilikleri bakımındn mason olamayacaklardan da yanlışlıkla Masonluğa girebilmiş olanlar vardır. Onlar, Masonluktan çekip gidene kadar bulundukları masonik ortamda sürekli sorun yaratırlar.

Kiyşilikleri bakımından mason olabilecekler arasında Masonluğa girdikten sonraü hiçbir gelişim gösteremeyenler yani taşları nasıl ise onu olduğu gibi bırakanlar da vardır. Onları sormalı niçin kalabalık ediyorsunuz orada diye?

Ancak bunlar istisnadır. Masonların büyük çoğunluğu kişilikleri bu kuruma elverişli kişilerdir. Orada hamtaşlarını yontarlar.
 

 

 

 
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 05, 2011, 11:44:39 öö
Sayın ADAM aslında sizlerin dediğiniz ile benim dediğim aynı yola çıkmıyor mu???

zira bende diyorum ki bu bir kişlik meselesi yani kişiliğiniz buna uygun değilse her nasılsa mason olduysanız dahi orda bir şekilde kişiliğiniz elvermediğinden bir süre sonra dışarıı  çıkmak zorunda kalırsınız.

sonuçta hamtaşları yontulacak olanlarda aslında kişilik itibarı ile buna uygun ancak bulundukları ortam itibarı ile kişiliklerini bu yönde ortaya çıkartamamış olanlardır.

bu durumda doğuştan mason olunduğu (sizin deyiminizle kişliğin oluştuğu 7 yaşına kadar) iddiam doğru değilmi... aynı kapıya çıkmıyormuyuz...
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: MMT - Ağustos 05, 2011, 03:58:37 ös
   Aslına bakarsanız Sn. papoose ifadenizi daha sonra daha anlaşılır bir şekle büründürmeniz daha iyi olmuş. Çünkü "doğuştan mı" ifadesini sanıyorum ki bir çok üye benim gibi "ana rahminden çıkış" ifadesi olarak algıladı.
   Bir yanlış anlaşılmayı düzeltmiş oldunuz.
   Öyleyse bizim tartışmamız gereken konu, genellikle 7 yaşına kadar şekillenen kişilikte mi bir insanın mason olacağı belli olur. Yoksa daha sonradan insan kendisinde bir şeyleri değiştirebilir mi?
   Bu konuda söyleyecek çok bir şeyim yok.
   Evet, bu bilimsel araştırmadan haberim vardı. Peki insan 7 yaşına kadar oturmuş kişiliğinin dışına çıkamaz mı?
   Bana kalırsa "neden olmasın?"
   İnsan okuyarak gelişir, öğrenerek gelişir, duyarak gelişir, görerek gelişir... İnsan yaşayarak gelişir. Öyleyse değişmesi için yaşaması gerekir. Ve yaşayan herkes öğrenir, gelişir.
   Öyleyse insan davranışlarını ve tutumlarını değiştirebilir. Evet, belki hazlarını, duygularının şiddetini, hoşlandığı şeyleri değiştiremeyebilir. Belki konuşma tarzını değiştiremeyebilir, bakışlarını değiştiremeyebilir.
   Ama insan hayata bakışını da mı değiştiremez? İnsanlara davranış biçimini de mi değiştiremez? Kullandığı kelimeleri de mi değiştiremez. İnsan, isteklerini değiştiremez mi?
   Bana kalırsa, evet! Değiştirebilir.
   Zaten mason olmak için de bunlar gerekli değil midir? Hayata bakış açısı, insanlığa bakış açısı, davranış biçimleri... İnsan yaşayış biçimini değiştirebilir.
   Öyleyse insan 7 yaşından sonra da mason olabilir. Bu kişilik araştırması bence bizim konumuzla ilgili değil. Çok fazla bilgim yok ama bu araştırmada bahsedilern kişilik, çok kalın çizgileri kapsıyor gibi.
   Tabi bunlar işin "bence" tarafı.
   Bu konuda daha bilgili üyelerimiz elbette vardır ve yanıtlarını merakla bekliyorum.
   Saygılarımla...
   
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: ADAM - Ağustos 05, 2011, 05:30:44 ös

Uzmanı olmadığımız, pek de iyi bilmediğimiz bir alanda görüş ileri sürüyoruz. Bunları "bilgi" olarak niteleyemeyiz.

Sanırım Prof. Özcan Köknel'in "Kişiilk" adlı bir kitabı vardı. Burçok bilimsel konuyu doğrudan bilimsel olmayan bir tarzda çok iyi anlatıp açcıklıyordu. Kim bilir, belki benim şu kişilik konusuyla söylediklerim oradan aklımda kalanlardır.

GDediğimice kişilik ve karakteri birbirine pek karıştırıyoruz. bunlar iki ayrı bilinç düzeyinde oluşuyor. Biri alt, öteki üst bilinç. Kişiylik alt bilinçte olduğu için ona dokunmak ve değiştirmek pek zor bir iş. Kişinin alt bilince inebilmesi gerek.

Bu bağlamda bazı zorunlu tedavilerde dışarıdan alt bilince müdahele edilebildiğini biliyorum.  Keşke Sayın Kerem Doksat buralarda olsaydı, ona sorar öğrenirdik.

Alt bilince yerleşmiş ilginç kişilik özellikleri var. Bunları fobilerden biliyoruz. Örneğin kapalı yerde kalma fobisi, yalnızlık fobisi, düşme fobisi, fasülye fobisi... Say sayabildiğin kadar. (Benim kızımın delikli düğme fobisi vardı. Çok uğraşıyor geçirmeye ama zor. Torunumda bir salatalık çekirdeği fobisi oluşuyor gibi; ona çok dikkat ediyoruz.)

Dilimizde bir öğüt vardır: "Çcuunu döv gerekiyorsa ama sakın eline vurma." denir. Bilir miydiniz? Kişilik üzerinde olağanüstü etkisi olan bir durum yaratır bu. Mecazi değil, somut nörolojik bir olaydır. Eline vurulmuş çocuğun yeteneksiz, becerisiz olması olasılığı büyük ölçüde artar. Sonra o çocuk nasıl yontacak ham taşını mason olursa?

 

 

Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Hacamat - Ağustos 06, 2011, 01:23:55 öö
Saygılar
Ben Neyim?
Küçük yaşlarımda havaya elimi kaldırıp yattığım yerde ,incelerdim elimi. '' Ben neyim diye''. Hala gözüm elime takıldığında parmaklarımı oynatıp
'' Ben Neyim? '' diye sorarım... Bu soruyu kendisine sormayan da yoktur. Az bir aklı çalışan herkez kendisine bu soruyu sorar '' Ben neyim?'' . sanırım
sayın MMT mevzuya ilk buradan başlattı. Ardından insanın kendisini sorgulamasının7 yaşında başladığı,ehliyet yaşı,cumuk yasası,korkulr falan derken
konu giderek dağlıyor. Benim anladığım kendisine ''Ben neyim'' ''burası neresi'',''biz kimiz'' sorularını kafasına taktığı için Mason olmuyor.
Doğuştan,üstün olunduğu doğrudur, fakat bu ayrı bir konu.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 06, 2011, 08:27:59 öö
işte burayı bu yüzden seviyorum... Konuştukça genişliyor... konuştukça gelişiyoruz...
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: ADAM - Ağustos 06, 2011, 09:26:32 öö

Sayın Hacamat'ın dediği doğrudur.

Asıl Masonluk doğuştan gelir ve asıl masonlar doğuştan üstündür.

Musevi oldukları için.

Onların dışında hiç kimse mason olamaz. Sadece mason olmuş gibi gösterilerek kandırılırlar.

Ne yazık ki Türkiyle'de kendilerini mason sananlar bu kandırmacanın içine düşmüş durumdadırlar.

Bize doğruları göstermiş olduğu ve bu sitedeki masonları da uyardığı için Sayın Hacamat'a teşekkürler.



Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 06, 2011, 09:45:11 öö
şimdi burada mason olanların ve türkiyedeki masonların aslında mason olmadıklarını mı anlayacağız Sayın ADAM...

Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: enelsır - Ağustos 06, 2011, 10:11:14 öö
 Hayır sayın papoose, telaş yapmayın. Buradan anlamanız gereken yegane şey sevgili ADAM'ın istediği zaman çok iyi espiri de yapabildiğidir :D.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 06, 2011, 10:16:03 öö
aslında burdaki espriyi anlamadım dersem yardımcı olurmusunuz.  ???
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: enelsır - Ağustos 06, 2011, 10:26:10 öö
 Madem yardım talep ediyorsunuz sayın papoose, seve seve elimden geleni yaparım... Aslında bunu  başkasının yardımına ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz başka bir yol daha var: Şimdi siz sayın ADAM'ın bu konudaki şu son iletisini bir yana bırakın... Sonra sayın ADAM'ın daha önce başka konu başlıklarında yazdıklarını okuyun bir. Sonra geri gelip, şu espirisini anlamadığınızı belirttiğiniz iletiyi tekrar okuyun... Gülmekten karnınıza ağrılar girmezse, ben bir şey bilmiyorum ;D.

 En içten sevgi ve saygılarımla.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 06, 2011, 10:28:52 öö
Sevgili enelsır;

sanırım daha okumadan mesajınızdan olayı kavradım sayılır :) teşekkür ederim bana da çok ilginç bir çıkış olarak gelmişti daha önceki yazılarından ötürü ancak tekrar tekrar okuyacağım bundan sonra ve hemen balıklama atlamayacağım sanırım bundan sonra :)
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: MMT - Ağustos 06, 2011, 01:11:05 ös
   Bence konu güzel gidiyordu. Ve Sn. Hacamat'ın dediği gibi de bir dağılma olmamıştı. Hatta konunun derinine dahi inmiştik diyebilirim şu 7 yaş meselesiyle. Belki bilimsel bir yanıt vermek üzereydik bu soruya. Ama olacağını zannetmiyorum artık.
   Neyse... Başka zaman umarım.
   Sn. Hacamat'ın mesajının sonundaki "bu ayrı bir konu" ifadesini ah bir anlayabilsem. Belki de anlatır o "ayrı konu"yu.
   Belki de son yazılanları okuduktan sonra aklımdan kurup boş yere işkilleniyorumdur. Umarım öyledir.
   Saygılar...
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 06, 2011, 01:37:13 ös
Sayın Hacamat belki devamını getirir iddialarının şu an forumda online değil. (Ancak bekliyoruz ne diyeceğini)

Ancak dağıldığı yerden toparlayabiliriz. zira halen bir MASON dan katkı gelmiş değil...

bence artık konuyu takip etmektense müdahil olsalar konuya da yön verilir ve bilgi havuzuna tekrar dalarız diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Alşah - Ağustos 06, 2011, 03:40:46 ös
      Sayın Hacamat, Mason gibi yaşamaktan kastın ne olduğunu  tam olarak ben de açıklayamam. Çünkü Mason değilim.  Sanırım sitedeki Masonlar bu konuda gerekli açıklamaları yaparlar. Ama, Masonlukla ilgili gerek okuduklarımdan ve gerekse izlediklerimden edindiğim bir bilgi ve kanaatim var.  Detaya girmeden çok kısa olarak şöyle diyebilirim. Bana göre ; Masonca yaşamak, önce kendini  ruhsal bakımdan  hazırlamakla başlar. Tıpkı bir ibadeti yerine getirircesine   tarihsel süreç içinde bile değişikliğe uğramayan ritüellerine uygun, insanlığa ve  insanlara "kardeş" olarak yaklaşıp bir birleri için hiçbir fedekarlıktan kaçınmayan insanlar olarak yaşamak ve bunu yaparken de asla bir karşılık beklemeden yaşamak  olarak söyleyebilirim.
        Şimdi bu bilgi sizi tatmin etmemiş olabilir. Ama o zaman da  şöyle düşünün, Müslümanca yaşamak, Hıristiyanca, Musevice,  Budistçe  veya başka bir şekilde  yaşamak gibi.

        Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: ADAM - Ağustos 06, 2011, 04:43:30 ös

Sayın Alşah'ın bu özetlemesini okuyunca düşündüm acaba buna bir yanıt vermeli mi, vermemeli mi diye...

Sayın Alşah'ın genel tutumu için, "Doğru. Bence de öyledir." demek uygun düşüyor. Bunları yazmaya ne gerek var öyle olmadığını ileri süren bulunmadığı sürece...

Ancak bir yazı yazılırken bazı hatalar yapılıyor ve o hataların öyle bırakılmaması gerekiyor. Hata görüşte olsa sorun değil ama bilgide olunca, başkalarının yanlış bilgilenmemesi için düzeltilmesi gerek.

Öncelikle Masonluktaki çalışmalararı kesinlikle "ibadet" ile benzeştirmemek gerek. Kişinin kendini ruhsayl bakımdan hazırlamasına bir diyeceğim yok ama burada "ibadet" yani "tapınma" kesinlikle söz konusu değil.

Kuşkusuz Sayın Alşah böyle demek istemiyor. Onunki sadece bir benzetme ama kimilerinin işine geliyor böyle bir benzetmeyi işin aslıymış gibi almak.

Burada bir yazı yazarken şunu da göz önünde tutmak gerekiyor: Bu sitedeki her tümce internette rahatça okunur oluyor. Kötü niyetli kişiler bunun üzerine şöyle der: "İşte bakın, masonların kendi sitelerinde Masonluğun bir ibadet olduğu söyleniyor." Aslında hiç de öyle denmiyor ama özensiz bir tümce öyle bir anlamaya yol açabilir.

İkincisi mason ritüellerinin tarihsel süreç içinde bile değişikliğe uğramadığının söylenmesiyle yapılmış olan yanlışlık. (Burada tarihsel süreç nedir, onu anlayamadım aslında, Sayın Alşah nasıl bir prosesten bir işlemden söz ediyor terihsel diyerek. Yoksa Tarih boyunca mı demek istedi de elinden kaçıverip tuşlar öyle yazdı? bu ikincisi olsa gerek.)

Ritaüeller değişmiştir. En katı ve en tutucu masoın kuruluşları bile zam içinde ritüeller üzerinde değişiklik yapmıştır. Bu değişikliği daha ileri götüren, çağdaşlaştıranlar da vardır. Fakat hiç kimse bu ritüellerin ta 18. yüzyıl başından falan kalma olduğunu sanmasın; yok öyle şey, Öyle olsa yenilmez yutulmaz olurdu. O günlerden bugünlere çok değişti dünya, insan, yaşam, gereksinmeler, düşünceler, ilkeler, amaçlar... Değişmeyenler de var elbette ama hiçbir şeyin değişmediğini söylemek büyük yanılgı olur.

Sayın Alşah'a bir eleştiri daha alınmayacağını düşünerek: Masonca yaşamayı herhangi bir dince yaşamayla karşılaştırmaya girişmek de çok büyük hata olur. bunu yapmamak gerekir. Dinlerin çoğu (hepsi değil) asıl amaç olarak öteki dünya ile ilgilenir yeani o dince yaşamanın gereği uhrevidir, dünyevi değil. masonca yaşamak ise bu dünlyanın işidir. İnsan dinine tam uygun olarak yaşarsa belki dinlerde vadedildiği üzere öteki dünyda ödüllendirilir. Masonluğa tam uygun olarak yaşarsa kimse onu ödüllendirecek değildir; bu bağlamda yargıç kendisidir; kendi vicdanına hesap verir.

Bu eleşktiri ve anımsatkmalarıma karşın, genel tutumu bakımından sayın Alşah'a katıldığımı da söylemeliyim.

Sonuna da şunu eklemeliyim:

Sevgiler.




   



Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: MMT - Ağustos 06, 2011, 06:00:55 ös
   Anlaşılan Sn. papoose konunun devamının gelmesi için çalışacak.
 
   Çok da iyi yapacak.

   Onun bu sözleri açıkçası beni harekete geçirdi ve çok ufak bir araştırma yaptım.
 
   Sanırım Sn. ADAM da söylemişti. İnsanda doğuştan gelen bazı özellikler bulunabiliyor.
   
   Hatta bunun adına "karakter" deniyor. Karakter insanın doğuştan kendisinde bulundurduğu özellikler.
 
   Bir de ailenin, arkadaş ortamının getirdiği bir takım özellikler oluşuyor ki insanda buna da "kişilik" deniyor.
 
   Benim kesinlikle katılmaya yanaşmadığım ama insanda doğuştan var olan özellikler mevcuttur yani. İnsanın değiştirdiği kişiliği olur, karakteri değil.

   Ha sorarsanız bana "Peki bu karakter ne gibi özellikleri kapsıyor?"

   Onu bilemiyorum. O konuda pek bir bilgi bulamadım. Ama şöyle bilgiler dolaşıyor etrafta. Ne kadar bilimsel olduğunu bilemem. İnsanların kan gruplarına göre bazı özellikler taşıdıklarından bahsediliyor. Kişinin diğer insanlara soğuk davranması, bol bol gülümsemesi vb.

   Ben asla böyle bir şeye katılamam. Doğuştan gelen hiç bir üstünlüğün varlığına katılamam. Hatta karakter meselesine de katılamam ama var olan bilime de körü körüne "Hayır" demek yanlış olmaz mı? Olur. Neyse zaten bu "karakter" bir üstünlük değil. Kırmızıyı sevmek veya yeşili sevmek gibi bir şey diye düşünüyorum.
   
   Bu yüzden bence bu konunun üzerine gitmeliyiz. Sn. papoose bu sözüm en çok da size. "Bir insan doğuştan mason mudur?" sorusuna belki bilimsel bir yanıt bulabiliriz. Benim yeterince vaktim olmadığı için araştıramadım bu konuyu. Ama vaktim olursa ilk yapacağım iş bu olacak.

   Lütfen kusura bakmayın.

   Saygılarımla...

 
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Hacamat - Ağustos 06, 2011, 08:53:40 ös
Her zaman olduğu gibi başlık açıldığından beri sonuca ulaşılmadı. Üyelere soralım siz bu konuda ne öğrendiniz .Masonluk doğuştan oluyormuymuş ? Ben daha evvel bu tarz bir başlık hatırlıyorum, orada da sonuç olmamıştı. Fikrini söyleyenlere de karşı çıkılıyor... ne yapalım  şimdi? ... Ben hala  Masonluk doğuştan mı?  değil mi? öğrenemedim...
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: enelsır - Ağustos 06, 2011, 10:52:10 ös

 Şimdi şu soruya yeniden bakalım: Masonluk doğuştan mı gelir?

 Bu sorunun cevabı için başka bir soruyu ortaya atalım, bir nevi sağlama yapalım yani: Kimler mason olabilir?

 Düzgün bir sicil, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yaşamını onurlu bir şekilde devam ettirebilecek kadar bir ekonomik gelir, masonluğun öğretisini kavramasına yetecek seviyede bir eğitim gibi teknik konuları bir kenera bırakalım. Bunlarda içine doğduğunuz toplum ve ailenin etkisi  olabilir... Ve bütün bunlar kişiyi tek başına mason yapmaya yetmez...Belki bir mason derneğine bu özelliklerinizin yeterliğiyle üye olabilirsiniz...Fakat mason olmak...Bir dernek üyeliğinin ötesinde bir şey olsa gerek.

 Peki bu kriterleri bir kenara bırakırsak geriye ne kalıyor? Bunun için de başka bir soruya ihtiyacımız olacak sanırım: Masonluk bir masondan ne bekler? Masonluk bir masondan, çevresinde saygın bir kişileğe sahip olmasını bekler, çevresi tarafından sevilen sayılan bir insan olmasını bekler, doğru bir insan olmasını bekler, ailesine, ülkesine, ulusuna bağlı bir insan olmasını bekler, tolerans sahibi bir insan olmasını bekler, sevgi dolu biri olmasını bekler, paylaşmaya açık biri olmasını bekler, öğrenmeye açık, araştırmacı bir insan olmasını bekler, ahde vefalı biri olmasını bekler, bir düşünceye körü körüne bağlanmadan onu akıl süzgecinden geçirmesini ve böylece kendi öz yargısını oluşturmasını bekler, dogmalardan sıyrılmasını bekler...Liste uzatılır...Fakat anladınız.

 Şimdi bütün bunların ışığında son bir soru daha soralım: Bu özelliklerin hangisi doğuştan gelir? Bana sorarsanız hiçbiri...Bunlar istenirse edinilebilecek ve geliştirilebilecek özelliklerdir...İşte tam da bu sebepten bir masona '' ne zamandır masonsunuz?'' diye sorduğunuzda alacağınız cevap kesindir '' OLMAYA ÇALIŞIYORUM''.

 En içten sevgi ve saygılarımla.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Hacamat - Ağustos 06, 2011, 11:41:47 ös
sayın enelsır, sizin görüşünüze katılmıyorum. Sizin dediğinizin sağlaması şu... Daha doğrusu Masonluğun tanımı size göre şu :
kısaca
Düzgün ve erdemli insan olma yolunda çalışan kişilere Mason denir.  ( bu sebepten ''Mason olmaya çalışıyorum'' derler )

hadi diyelim sizin dediğiniz gibi olsun. Peki bu özellikler doğuştan gelmez mi? sanırım soru bu sebepten açıldı zaten.
''Beyaz eldivenle mi doğuyorlar '' kimse demedi sayın enelsır.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Alşah - Ağustos 07, 2011, 12:47:09 öö
        Sayın ADAM, niyetim asla polimik yaratmak değil. Ben zaman zaman bazı konularda katkıda bulunabilmek amacı ile  basit benzetmeler ve kısa açıklamalar yaparak konunun aydınlanmasına yardıncı olmak istiyorum. Bunu yaparken her halde bir yerde hata yapıyorum. O da şu, bu sitede yazan değerli üyelerin en azından belli bir bilgi birikimine sahip olduğunu kabul etmemdir. Siz de belirtiyorsunuz,  ben "ibadet etmek gibi" ifadesini kasıtlı olarak kullandım.  "İbadet etmek " ile "ibadet etmek gibi" ifadelerinin farkı algılanamıyorsa buna bir diyeceğim yok. O anda ritüellerin uygulanmasını başka neye benzetebilirdim bulamadım, hala da bulmuş değilim. Okuyanın , bu ifademden "ibadet etme" şeklini algılamasını konu hakkındaki birikimlerine bırakıyorum.
        Tarihsel süreçi daha açık nasıl yazarım bilemiyorum.   Rütieller konusunda ise ufak tefek değişiklikler olmuşsada  özünün değişmediği  görüşündeyim. 
       Eleştiri olarak kabul edebildiğim en doğru ifadeniz, "dinlerin uhrevi, Masonluğun ise dünyevi" oluşudur. Aslında benim bu konu ile ilgili kullandığım ifadem konuyu basitce anlatmaya , tamamen  okuyanın kolay algılamasına yöneliktir.
        Yine de eleştirilerinizi dikkate alıp, bundan sonraki yazılarımda daha da hassasiyet göstereceğim.
         Saygılar-sevgiler.
       
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: ADAM - Ağustos 07, 2011, 10:44:32 öö

Sayın Alşah ile aramızdaki bu diyalogu biraz daha açmak, umarım forumda bu konuyu izleyenlere yararlı olur.

Ben şu "tarihsel süreç" terimini bir türlü anlayamadım. Burada tarihteki bir işlemden mi söz ediliyor, kavrayamıyorum. "Tarihsel süre" mi yoksa terim, oraya o "ç" rhrfi yanlışlıkla mı  girdi?

Kavramlarda uyuşamayınca birbirimizi yanlış anlamak gibi bir duruma düşüyoruz.

Peki, bu kavram konusunu bir yana bırakalım da ritüellerin tarih içindeki değişimine gelelim.

Ne yazık ki forum kuralları bu değişimlerin ve gelişimlerin örneklerini buraya koyarark karşılaştırmaya yapmamıza engel.

Dünya yüzündeki obediyanslarda tarih boyunca (Sayın Arşah'ın demek istediği bu muydu acaba?) yapılmış ritüel değişikliklerini içederen derlemeleri bir araya getirsek sırf bu konuda eni konu bir kütüphane oluşabilir diye düşünürüm.

Başka ülkeleri bir yana bırakaylım da Türkiye'deki Masonluğa bakalım. Bu bağlamda yapılmış çalışmalar var. Bunların birçoğu gözümün önünde gibi ama ne yazık ki şimdi onlara ulaşabilmem olanaklı değil. Ancak Sayın Tanju Koray'ın "Ritüellerimiz" başlığı altında eni konu bir çalışması olduğunu anımsıyorum. Bunun bir benzeri daha vardı HKEMBL üyelerinden biri tarafından yapılmış bir çalışmaydı. Sayın Renan Mengü'nün iki yıl önce yayınlanmış derlemesi, ağırlık olarak ben diyeyim 5 kg siz deyin daha fazla. Koskocaman bir şey. Dıyşarıdan baktığınızda sanki tıpatıp aynı gibi görünüyor bir öncekti tarihli ritüel ile bir sonraki ama bu pek aldatıcı; kapsamlarında kimi zaman önemsenemeyecek ama kimi zaman masodnlar açısından pek önemli değişiklikler var.

Kimi masonlar ritüellerinin değişmediği hem aynı kaldığı iddiasında ve bu konuda pek duyarlı. Ben ise değiştiği iddiasındayım. Konuyu bilimsel olarak karşılaştırmalarla tartışalım bakalım; görelim değişmiş mi, değişmemimiş mi?

Masonların bi değişimlerden yana olacaklarını düşünüyorum. Yoksa kendilerini tutuculuğa tutsak etmiş bir bağnazlığın içine sokarlar ki, bırakın bu yüzden çağın çok gerisinde kalıp yakın gelecekte varlıklarını yitirme tehlikesinin ortaya çcıkmasının kaçınılmaz olacağını, kendi ilkeleriyle çelişir duruma düşerler.

Değişim zoırunlu tutulmamalıdır. Ancak gerekiyorsa ona karşı çıkılmamalıdır. Bir akarsuyu önüne duvar örerek durduramazsınız.

Masonlukta bilimselliğe, akıl ve bilgeliğe çok önem ve değer verilir. Demek ki masonların da bilimsel, akkıllıca ve bilgelikle davranması gerekir. Nitekim öyle yapmışlardır. Değiştirilmesi gerekeni değiştirmişlerdir.
 
Değiştirmemekte direnenler de yok değil. "Masonluğa girmek isteyen var mı?" diye gazetelere ilan veriyorlar.
 

 
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 08, 2011, 09:43:33 öö
Sayın MMT;

Katkılarınızla beni sevindiriyorsunuz. Bu konuda araştırma yapacak olursanız bu başlıktan paylaşmanızı rica edeceğim. Bir masondan da bu konuda açıklama yapmasını beklemek kötü değildir sanırım.... o yüzden cevap onlardan da gelene kadarda en azından uzatmayı düşünüyorum konuyu.

Buralarda olduğunuzu bilmek güzel... sorgulamalarınızı okudukça aydınlanıyorum.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Alşah - Ağustos 08, 2011, 11:42:38 ös
         Sayın ADAM, diyalog olarak diyorsanız tamam. Ben polimiğe girmekten imtina ettiğimi belirtmiştim.
         Şimdi gelelim şu meşhur  tarihi süreç ifadesine. Ben tarihi süreç derken çok eskilerden bahsediyorum. Yani Süleyman Tapınağı'ndan , Hiram Abiff'ten söz ediyorum. Örneğin ketumluktan , kardeşliğe hıyanet etmemekten, bilmem  kaç bin yıldır  değişmeyen seremonilerin hala uygulanır olmasından , sembollerin hala eskisi gibi kullanılmasından, üstada sadakatten, önlüğünden, kılıcından  bahsediyorum. Yoksa , öyle ufak tefek işaret değişikliklerini anlatmak istemedim.
         
 (Sembollerle ilgili araştırmalrıyla tanınan yazar Peter BLACKSTOCK  bir kitabında "İnisiyasyon seremonilerinin   ve Masonluğun ana prensiplerinin yüzyıllar boyunca değişmediğini "   belirtmiştir. )
          Yoksa,  Masonluğun tarihsel  sürecini 300 sene gibibir zaman diliminde değerlendirirsek,  benim anladığım manasının yanında  bu zaman dilimi  bir tarihsel süreç değil, daha dünkü oluşumdur .
          Ben Türkiye'deki Masonluğu önemsiyorum ama sanırım İngiltere, Fransa veya Amerika'daki Masonluk oluşumları çok daha ileri durumdadır.
          Sayın ADAM, siz de "dışarıdan bakıldığında tıpa tıp aynı görülebilir ama aslında çok farklılıkları var"  diyorsunuz. Ben içeriden nasıl göründüğünü bilebilir miyim ? Hatta kimi Masonların da böyle kabul ettiklerini ama sizin buna inanmadığınızı belirtiyorsunuz. Harici olmama rağmen demek ki yanlız ben böyle düşünmüyorum.
          Bilimselliğe, akla ve bilgeliğe çok önem verilmesine gelince, ben zaten başından beri bunu savunuyorum. Burada sıkıntı yok.
          Şu ilan meselesine de bu güne kadar hiç rastlamadım. Hoş rastlasa idim bile ilgilenmezdim. İlanla Mason değil alınsa alınsa somon alınır.
          Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: ADAM - Ağustos 09, 2011, 09:58:03 öö



Sayın Alşah'ın bu yaptığı ne biliyor musunuz?

Bir bireysel saldırı.

Şahane bir bireysel saldırı.

Forumdaki bireysel saldırıların hepsi keşke böyle olsa.

Ben bu saldırıya bayıldım.

En sonundaki lafa daha da bir bayıldım.

Şimdi saldırıya yanıt verelim ama bu yanıta yanıt gerekmez çünkü yanıtta saldırı olmayacak.

Şimdi daha iyi anlaşıldı Sayın Alşah'ın ne demek istediği. Eskiden buna "tebeyyün etti" derlerdi her nedense.

Kimileri Masonluk kavramını öyle değerlendiriyor. Konuyu somuttan soyuta geçiriyor yani örgütlenmeyi bir yana bırakıp, Masonluğun amaç, ilke ve ritüelik öğreti kapsamına bakıyor. Böyle olunca varsayımsal Süleyman Tapınağı'ndan bu yanası (üç bin yıl) bile yetmez. Tüm antik misterlere girersiniz, Hermetizmde yüzersiniz, onunla yetinmez Doğu'ya uzanırsınız... Dolaşır da dolaşırsınız. Nitekim masonlar da simgesel olarak bu kurumun başlangıç tarihini M.Ö. 4000 diye vermiyor mu? Bildiğimiz yazının icat ediliş tarihinden de önce; Tevrat'ta anlatılan düşüş olayından da önce.

Konuyu öyle alırsanız öyledir.

Fakat bugünkü Masonluk o günlerin Masonluğu değildir. Bugünkü Masonluk bu çağın Masonluğudur. Şu içinde yaşadığımız dönemin koşul, yaşam tarzı, kültür, toplumsal yapı, ekonomik düzen gibi etkenlerinin Masonluğudur. Bu bakımdan 19. yüzyılın hatta 2. Dünya Savaşı öncesinin Masonluğundan bile farklı bir Masonluktur.

Bu bir değişim sürecidir. Bu değişim evrimsel doğrultudaki bir gelişimdir. Sürecektir. Yarının Masonluğu bugünün Masonluğundan farklı, daha ileri olacaktır. O fark, o gelişim, o evrim olmazsa masonluğun kendisi olmayacaktır.

Masonlukta simgeler (semboller) günümüzün koşulları altında  bir anlam ve değer taşıyorsa yaşar. Bu anlam ve değer, yüzyıllar hatta binyıllar öncesinin anlam ve değeri olabilir ama şayet o anlam ve değer o günlerden bugünlere dek bir değişim göstermemişse. Değişim göstermişse yeni anlam ve değerlerle donanmıştır. Hiçbir anlamı hiçbir değeri kalmamışsa zaten çoktan terk edilmiştir ve biz onu bir masonik simge olarak bile görmeyiz.

Masonluktaki kimi simgeler ise sonradan oluşturulmuştur; öyle derin ve eski tarihsel geçmişleri yoktur. bunlar bugünkü Masonluğun örgütsel yapılanmasıyla birlikte gider. Şimdi siz benden bu bağlamda bir örnek de isteyebilirsiniz. Vereyim: Eldiven. Bu, bir masonik giyim öğesi oluşunun ötesinde çok önemli bir simgedir. Kimileri bu simgeyi zorlamalarla Operatif Masonluk denilen Avrupa'nın Orta Çağ ve sonra  inşaatçılık mesleği ve zanaatını bağlamaya girişir. Hayır!... Yanlış!... Oradan gelmekte değildir. Ne zaman kullanılmaya başlandığına bakarsanız, nereden gelme olduğunu da anlarsınız. (İpucu: O tarih 1717'den sonradır.)

Peter Blackstock adlı araştırmacı yazarı tanımıyorum. Eskiden simgelerle bağlantılı çalışmalarım ve araştırmalarım sırasında adına rastlamamış olmam ilginç. Eğer kişi Sayın Alşah'ın dediğini belirtiyorsa, onun da örüşü anlaşılıyor demektir. Fakat bir ya da birkaç kitabı yayınlanmış olan bir kişinin her dediği doğru olmayabilir. O da kitaplarına kendi öznel görüşlerini yerleştirmiş olabilir. Başka araştırmacı yazarlar da var; isterseniz adlarını ve kitaplarını listeleyeyim; onlar öyle demiyor. Fakat öyle diyenler de var. Bu işin doğrusu hangi açıdan ve hangi mercekle baktığınıza bağlı.

Bence ünümüzdeki Masonluğun geçmişi olsa olsa üç yüzyıl. Ondan öncesi masonluğun esinlenme kaynaklarıdır. Üstelik ünümüzde birbirinden farklı olan Masonlukların da yeğlediği farklı esin kaynakları var.

Ne yazık ki forum olanakları Masonlukta nasıl ritüelik değişimlerin olduğunu burada göstermemize yetmiyor.  Fakat Halep orada ve arşın buradayken niçin bir diretmedir sürdürülüyor ritüellerin hiç değişmediğin, bunu anlayamıyorum. Hangi büyük locanın, hangi jürisdiksiyonun ritüelleri yüzyıllardan beri hiç değişmemiş? Örneğin adından çok söz ettiğimiz İngiltere Birleşik Büyük Locası’nı alalım mı örnek olarak… Bırakalım bu büyük locanın bile tek bir ritüeli olmayıp uygulanmasına izin verdiği farklı ritüeller oluşunu, 1815 yılında Emulation Ritual kabul olunduktan sonra bile onun üzerinde değişiklikler var. Üstelik bunun bir de otoriter organı var: Emulation Committee.

Bunları bilmek için mason olmak gerekmiyor. Bunları bilmek için araştırma-inceleme yapmak gerekiyor. Nitekim birçok mason, belki masonların çoğunluğu bu bağlamda yapılmış olan araştırma ve incelemeleri okumak zahmetine katlanmadıkları, ilgilenmedikleri için bunları bilmiyor. bu forumdaki hariciler ve bu forumu dışarıdan izleyenler çok şanslı çünkü bu forumda yazan, bu forumun üyesi masonlar var bu konuların hepsini çok iyi bilen… (Kendilerini pohpohlanmış olarak kötü hissetmesinler diye adlarını vermiyorum ama zaten bilenler biliyor.)

Sayın Alşah’ın yanıldığı bir nokta var: Batı ülkelerindeki Masonluğun durumunun Türkiye’den daha ileri olduğu kanısında ya da sanısında… Bir bakıma doğrudur. Rakamsal olarak öyledir. Kurumsal olarak öyledir. Toplum içindeki nüfus oranına göre durumları öyledir. Toplumlarındaki tanınmaları bakımından öyledir. Fakat ne yazık ki Türk masonları kafa yapıları ve yaptıkları düşünsel çalışmalar bakımından onlardan kat kat üstündür. Çünkü Batı ülkelerinde locaların oturumlarında sadece ritüelik ve yönetimsel nitelikli işlemler ile ilişkiler gündem konusudur. Türkiye’deki mason localarının oturumlarının büyük bölümü ise düşünsel nitelikli çalışmaların sunulup irdelenmesi ile yüklüdür. (Bunu belki forumda apayrı bir başlık altında ortaya sermek çok daha doğru olur.)

Sonuç: Savunmam bu kadardır.





Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Alşah - Ağustos 09, 2011, 11:46:01 ös
        Sayın ADAM, bir çok vesile ile bu siteden memnuniyetimi dile getirdim.  Konu hakkında bilgi sahibi olabilmek için bundan daha iyisi sanırım zor bulunur. Kısmen ayrı düştüğümüz konular olsa da zamanla  ortak paydada buluşulucağını düşünüyorum.
        Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Hacamat - Ağustos 10, 2011, 10:25:38 ös
Mason olmakda Kader miş meğer :)
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: papoose - Ağustos 11, 2011, 11:41:29 öö
dalga geçtiniz belki sayın Hacamat ancak doğrudur kader olabilir...
Başlık: Ynt: masonluk doğuştan mı gelir
Gönderen: Hacamat - Ağustos 11, 2011, 01:56:55 ös
Yo dalga geçmedim bizzat söyledim... Ben neden olmadım Mason? Ben fasonmuyum? değil. Eee demekki Kader...