Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: Apiarist - Ekim 13, 2009, 09:22:36 ös

Başlık: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Ekim 13, 2009, 09:22:36 ös
Saygıdeğer Üyeler,
Masonlukla ilgili okuduğum kitaplarda dünyada masonluğun en büyük kitlesel gücü olan ABD de gerek Masonların sayısı bakımından gerekse localar bakımından çok büyük bir topluluk olduğunu yazıyordu.
Masonluğu başka amaçlarına ulaşmak için merdiven olarak kullanan bir grubun olduğuda belirtilmektedir.  Kayıtlı olan bu Masonlar "Mason olmak ve bir locada çalışmalarda bulunmak " için değil "Şrayner" " Ancient and Arabic Order of Nobles of the Mystic Shrine " (A.A.O.N.M.S.) örgütüne katılmak amacıyla katılmaktadırlar. Şrayner örgütüne girebilmek için  ya Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti' nin 32. derecesini ya da Amerikan Riti olarak anılan York Riti' nin en son derecesi olan "Tapınak Şövalyesi" derecesini almış olmak zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu Masonlar Çırak derecesini aldıktan sonra toplu ödemelerini yaparak kalfalığa geçiş, üstatlığa yükselme çok kısa bir sürede en geç 1 yıl içinde olurken bundan sonraki derecelerin tümünün alınışı 1 haftaya kadar tamamlanabilir yeter ki tüm bu ödemeyi yapabilme gücüne ve isteğine sahip olsun.
Benin sizlere sormak istediğim soru;
Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti' ne göre Masonluk bir emek ve çalışmayla, sabırla  geçen uzun yılların sonunda derecelere göre verilen bir eğitim sürecini kapsarken, ABD deki bu uygulamaya nasıl bakıyorsunuz? Paraya veren düdüğü çalar mantığı mı yoksa hak eden alır mı?
Vereceğiniz yanıtların sadece sizlerin şahsi düşüncesini ifade edeceğini, Masonluğun bu konuda bir yorumu olamayacağını da biliyorum :)
Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: MASON - Ekim 13, 2009, 09:53:46 ös
Sayin Apiarist,

Shrine Riti`ne uye olabilmek icin daha once 32. derece Iskoc Riti mensubu olmaniz gerekiyordu. Ancak bu kural son yillarda degistirilerek Ustad Mason olmaniz, uyelik icin yeterli kilindi. Suanda 3. dereceye ulasmis bir Ustad Mason Shrine Ritine girebilmektedir. Shrine hakkinda detayli bilgileri bu adresten bulabilirsiniz.

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=2114.0;highlight=shriners

Derece gecisleri bircok ulkede degiskenlik gosterdigi gibi Amerika`ninda kendi halkina ozgu farkliliklari mevcuttur. Para ile derece alinmasi yada atlatilmasi gibi bir uygulama mevcut degildir. Soz konusu olamaz. Gerekli egitimler alinmadan, Rituellerden gecmeden hicbir kisi derece atlayamaz.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Ekim 13, 2009, 10:52:28 ös
Sayın Mason,
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Bu bilgiyi Masonluk Nedir ve Nasıldır adlı kitaptan okumuştum.
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: erdal - Ekim 15, 2009, 09:46:55 öö
 fakat abd deki uygulamayı inceleyıp  (   selam hak eden alır bana daha uygun geliyor ,)  oradaki uygulamanın pratikteki zorunlu gereklerden gelmiş olabilcegi de  düşünülmelidir
 selamlar.
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 03, 2010, 11:54:49 ös
Degerli arkadaslar,

Sn. MASON bu konuyu oldukca guzel bir sekilde ifade etmis. Kendisinin de izah ettigi gibi ABD de ustad mason olan her birey Shrine Ritine katilabilme hakkina sahiptir. Tipki York Riti, Iskoc Riti, ve Grotto ya katilma hakkina sahip olduklari gibi. Fakat bu noktada soylemem gerekir ki onceki yazilarda da degerli kardeslerimin ifade ettigi gibi bu dereceler veya Ritler tamamen felsefi derecelerdir. Ve aldiginiz 32. derece (Scottish Rite) veya super excellent master (York Rite) olmaniz sizi herhangi bir Ustad Mason dan daha onemli veya yukarida tutmaz. Hatta bu Ritlere senelerini verip en ust duzeylere gelmis kimi masonlar gelebileceginiz en ust derecenin 3. derece olan Usta Masonluk oldugunu soylerler.

ABD de herhangi bir Ritin diger Rit uzerinde hicbir yaptirimi yoktur. Hatta genellikle masonlar birkac Rite girmeyi tercih ederler. Iskoc Ritinde 33. dereceye ulasmis bir masonun ayni zamanda York ritinde Commandery ye mensup oldugu siklikla gorulen bir durumdur.

Amerikada bulunan birisi olarak bu konuya minik bir katkida bulunmak istedim. Soylediklerim tamamen Amerika Birlesik Devletleri icin gecerlidir. Turkiyedeki uygulamanin nasil oldugu hakkinda ise bir fikrim yok, lakin cok buyuk benzerlikler oldugunu tahmin ediyorum. Hatta daha dogrusu, buyuk farkliliklar oldugunu hic sanmiyorum.

En icten sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Haziran 04, 2010, 12:12:04 öö
Saygıdeğer master_mason_cleve,
paylaşmış olduğunuz bilgi için çok teşekkür ederim.
Konuyu açarken sorduğum bir soru vardı:
Masonlar Çırak derecesini aldıktan sonra toplu ödemelerini yaparak kalfalığa geçiş, üstatlığa yükselme çok kısa bir sürede en geç 1 yıl içinde olurken bundan sonraki derecelerin tümünün alınışı 1 haftaya kadar tamamlanabilir yeter ki tüm bu ödemeyi yapabilme gücüne ve isteğine sahip olsun.
Bu Masonluğu anlatan kitaptan alınan bir bölümdü. Acaba ABD de gerçekten bu uygulama halen yürürlükte mi? Yoksa hiç bir zaman böyle olmadı mı?
İlginize teşekkür ederim.
Sevgi ve Saygılarımla...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 04, 2010, 01:08:01 öö
Sayin Apiarist,

Sordugunuz soru dikkatimden kacmis, lutfen ksuuruma bakmayin. Hemen kisaca ozetleyerek cevaplamak isterim:

Amerikada Masonluk yoluna girmenizden sonra mavi locadaki ilk uc dereceyi tamamlamanizla baslamaktadir. Cirak, Kalfa, ve Usta olarak. Cirak derecesini aldiktan sonra sizden belirli calismalari yapmaniz beklenir, ve istenir. Bu calismalar yapildiktan sonra eger uygun gorulurseniz Kalfa derecesini almaya hak kazanirsiniz. Kalfaliga eristikten sonra da ayni yolu takip ederek Ustadliga yukselirsiniz. Ustadliga yukseldikten sonra son bir calismaniz daha vardir, ki sizden bu calismayi belirli bir surede tamamlamaniz istenmektedir. Kaldi ki bu bittikten sonra tamam artik ben Usta Mason um diyemezsiniz (teknik olarak Usta Mason olmaniza ragmen), zira Masonluk ucsuz bucaksiz engin bir denizdir. Senelerinizi vermeniz gerekir ki Masonlugun felsefesini anlayabilesiniz. Konudan saptigimin farkindayim fakat oncelikle ABD de derecelerin nasil atlandigi hakkinda sizi bilgilendirmek istedim.

Cirak, Kalfa, ve Usta dereceleri icin alinan herhangi bir aidat ABD de bulunmamaktadir. Fakat unutmayalim ki amerikada onlarca Buyuk Loca mevcuttur, ve hepsinin farkli uygulamalari vardir. Ben OHIO BUYUK LOCA sinin uygulamasindan bahasetmekteyim. Sadece senelik aidatinizi muntazaman odemeniz beklenir sizden.  Yani tekrarlamak gerekirse, derecelerinizi alirken sizden istenen herhangi bir aidat mevcut degildir.

Iskoc Riti ise tamamen ayri bir konudur. Giris aidatinizi odetikten sonra gerekli atolyelere katilip derecelerinizi alabilmektesiniz, fakat tipki mavi locada oldugu gibi Iskoc ritinde de derecelere mahsus herhangi bir aidat bulunmamakla birlikte sizden talep edilen tek sey yillik aidatiniz olmaktadir. Iskoc ritindeki butun derecelerin alinmasinin 1 hafta olmasi mumun degildir, kaldi ki bir hafta kesinlikle bu islem icin yeterli degildir. Northern Jurisdiction - Kuzey Yonetim Cevresi - dereceleri siralamasina gore vermez. Yani 4. 5. 14. 22. 32. dereceleri bahsettiginiz gibi 1 haftada almak mumkundur. 32. dereceyi aldiginiz icin kendinizi 32. derece Iskoc Riti Masonu olarak ilan edebilirsiniz. Fakat sizin de farkettiginiz gibi Iskoc ritinin barindirdigi diger derecelere henuz vakif olmamis olacaksiniz.

Bu biraz kafa karistiran bir durum, ama elimden geldigince acik bir sekilde izah etmeye calistim. Toparlamak gerekirse, butun dereceleri almaniz oldukca uzun surecek olan bir surectir. ISkoc Riti ABD de Northern Jurisdiction ve Southern Jurisdiction ( Kuzey ve Guney Yonetim cevresi ) olarak ikiye ayrilir. Guney Yonetim cevresindeki uygulamalari bilmiyorum ve benim aktardiklarim Kuzey yonetim cevresinin uygulamalaridir.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Haziran 08, 2010, 12:38:50 öö
Saygıdeğer master_mason_cleveland
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Kafamdaki bu konuya ait soru işaretleri çözülmüş oldu.
Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Haziran 08, 2010, 12:41:59 öö
Saygıdeğer master_mason_cleveland,
ABD de kişi mason olmak isterse aynen ülkemizde olduğu gibi önce bir tanıdığı Mason a  talebini bildirerek mi süreci başlatır?
Yoksa kapıyı çalarak ben Mason olmak istiyorum dediğinde daha zor bir yolu mu seçmiş olur?
Teşekkürler.
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 08, 2010, 06:34:23 ös
Sn. Apiarist,

Cok guzel bir soru sormussunuz, oncelikle bu sorunuzdan oturu tesekkur ederim.

Kisi eger ABD de herhangi bir Mason dan kendisine teklif gelmesini beklerse, asla Mason olamayacaktir. Cunku bu teklif kendisine gelmeyecektir. Siz kendi hur iradeniz ve rizaniz ile Masonluk yoluna girmelisiniz. Bu durum daha once bahsettigim gibi ABD deki Buyuk Localar arasinda farklilik gosteren bir uygulama degildir. ABD deki butun Buyuk Localar kisinin kendi hur iradesi ile basvurmasini isterler, aslinda dogrusu da budur.

Hicbir Mason tanidigi olmayan bir kisi tabii ki daha uzun bir yoldan gececektir. En azindan benim kendi Locamdaki uygulama su sekilde oluyor:

Kisi birkac tane Muhterem Kardes ile tanistiriliyor ve uzunca bir zaman bu Kardeslerle yakinlasmasi saglaniyor, cesitli ziyaretler, bir restaurantta esli yemek, vs. gibi. Eger ki Kardeslerimiz kisiyi uygun bulurlarsa o zaman kendisine kefil oluyorlar ve boylece kisinin bir Mason tanidigi olmus oluyor. Ama bu demek degildir ki kesinlikle kisi Mason olacaktir, geriye sadece burokratik islemler kalmistir. Tam tersine inceleme sureci daha yeni baslamaktadir. Loca tarafindan uc kisilik bir heyet atanir ve gerekli prosedur baslamis olur.

Eger ki kisi yakindan tanidigi bir Mason a - bu Mason Usta olmak zorundadir, aksi takdirde herhangi birisini onerme yetkisi yoktur - yaklasip "Ben de Sizin gibi bu eski ve nezih cemiyetin bir mensubu olmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor katilmak icin?" sorusunu yoneltirse seyahat etmesi gereken mesafe tabii ki daha kisa olacaktir. Ama yine belirtmeliyim "Tamam, Sn. ........ benim basvurumu imzalayip bana kefil oldu, ben artik kesin Mason olurum." gibi gir yanilgiya dusmemek gerekir.

Mesafe kisa olabilir, ama zorluk iki durum icin de aynidir. Sonucta tek bir kardes bile o kisinin aleyhinde oy kullanirsa, basvurusu reddedilecektir.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim


Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Haziran 08, 2010, 10:37:05 ös
Saygıdeğer master_mason_cleveland ,
ABD de gazete ilanları ile Mason Derneğine üye toplanmaya çalışılması ile ilgili bilgi doğrumudur?
Sevgi ve Saygılarımla...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 08, 2010, 11:52:20 ös
Sn. Apiarist,

Bunlar tamamen asilsiz iddialardir. Karalama calismasi olarak degerlendiriyorum sahsen. Iki tane Usta Mason sizi onermedikce dunyanin neresine giderseniz gidin Mason olamazsiniz. Dolayisiyla gazete ilaniyla nasil Mason olunabilir.

Tarihi cok cok eskilere dayanan ve bunyesinde bir cok degerli sahsiyeti barindirmis ve de barindirmakta olan bu seckin cemiyete karsi yapilan suclamakar beni cok derinden uzuyor. Dunyanin neresine giderseniz gidin degistirilemeyecek bazi hususlar vardir. Uye kabul sartlari ve sureci de bu hususlarin en basinda gelir. Biz asla Masonluga yakismayacak birisini aramiza almayiz veya almamaya calisiriz.

Umarim sorunuza yeterli cevabi verebilmisimdir.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...


Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Haziran 09, 2010, 12:03:52 öö
Saygıdeğer master_mason_cleve,
bu bilgiyi okuduğum Masonik yayınlarda görmüştüm (Anti olmayan yayınlardan okunan bilgiydi).
Türkiye deki Masonluğun kabul edilme süreçlerinin ne kadar zor olduğunu biliyorum.
Kaldı ki hiç Mason tanıdığı olmayan bir isteklinin kapıyı çalarak kabul edilme ihtimali bile çok düşük bir ihtimal iken ABD de böyle bir uygulama bana çok mantıklı gelmemişti.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
Sevgi ve Saygılarımla...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 09, 2010, 12:18:13 öö
Sn. Apiarist,

ABDde de Masonluga kabul edilis sureci tipki Turkiyede oldugu gibi uzun ve mesakatlidir, fakat eger hicbir Mason tanidiginiz yoksa kapiyi gidip calmak ve kendinizi tanitmak firsatina sahipsiniz. Tek fark budur.

Turkiyedeki kardeslerimin daha temkinli davrandiklarini biliyorum ve onlara hak veriyorum cunku Turkiyedeki antimasonik calismalar cok yogun ve Masonlar akla gelebilecek her konuda boy hedefi olarak gosteriliyorlar. Burada - ABD - durum biraz daha farkli. Mabedlerimize kocaman tabelalar asabiliyoruz. yakamiza gonye ve pergel rozetleri takabiliyoruz, eger ki bir bagista bulunduysak adimiz rahatlikla okunabiliyor ve insanlar bunu mutlulukla karsiliyorlar. Bu demek degil ki ABD de antimasonik hareket yok. Muhakkak burda da antimasonik hareketler mevcut, fakat kesinlikle Turkiyedekinden cok cok daha az. Bu sebeple Turkiyedeki calismalarin daha icedonuk (internal) oldugunu biliyorum.

Eger ki soylediklerimde herhangi bir yanlis var ise lutfen Turkiyedeki kardeslerim beni duzeltmekten cekinmeyiniz. Sonucta ben ABD'nin uygulamalarini biliyorum, Turkiyede konustugum kardeslerimin olmasina ragmen cok fikir sahibi degilim. 

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Haziran 09, 2010, 12:33:45 öö
Saygıdeğer master_mason_clevel,
Haklısınız  Türkiye de okuduğum, duyduğum ve Mason Kardeşlerden öğrendiğim bilgilere göre Kardeşliğe kabul edilecek haricinin çok iyi irdelenmesi gerekmektedir. Çünkü farklı ve kötü niyetlerde olan, anti masonik tavır ve davranışlara sahip olan kişiler kendilerini gizlemeye çalışarak Masonluğa zarar vermek niyetinde olabilir. Yada şahsi çıkarlar elde etmek adına Masonluğun ne olduğunu anlayamadan, araştırıp öğrenmeden Masonluk yaşantısına girmek isteyebilirler. Bu kadar iyi çalışan bir seçim mekanizmasına rağmen girmeyide başarabilirler. Ancak bu kişilerin Masonik hayatlarının uzun sürmeyeceği inancındayım. Aradıklarını bulamayınca ister istemez ilgilerini kaybederek düzensiz olabilmektedirler.
Ancak bir kere Mason ünvanını aldıkları için düzensiz olduktan sonra yada ayrıldıktan sonra Masonluğa zarar verebilmektedirler. Anti Masonikler de bu  kişilerden yararlanarak bu özel kurumu yıpratmaya ve zarar vermeye devam etmektedirler.
Keşke gerçekleri öğrenerek bu kapıyı çalabilseler...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Haziran 09, 2010, 12:58:03 öö
Saygıdeğer master_mason_cleveland,
ABD de teklif kesesine atılan bir ismin atıldığı tarih ile, tekrisi arasında geçen ortalama süre ne kadardır?
Teşekkürler...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: ADAM - Haziran 09, 2010, 07:59:55 öö

Belki bu biraz da âdeta ikili görüşmelere uzanmış konu üzerinde bana bir şey söylemek düşmezdi. Ancak elbette yazılanlar tüm fonrum üyeleri hatta ziyaretçiler tarafından da izleniyor; o zaman ufak tefek yanlışlıklara da işaret etmek gerekir diye düşündüm.

Sayın master_mason_cleveland güzel noktalara işaret ediyor. Özellikle şu daha önce forumda tartışılmış ve kimilerinin «Olmaz. Olamaz. Öyle bir şey yoktur.» diye itirazda bulundukları "gidip kapıyı çalmak" olanağının en azından ABD'nde bulunduğunu teyit etmiş olmasından ötürü sevindim. Elbette şu iki noktayı da göz ardı etmemek gerek: 1- Bu olanak sadece ABD'ne özgü değil; başka yerlerde de geçerli. Türkiye'de bile söz konusu olabilir. Örnekleri bile var tek tük de olsa. 2- ABD'ndeki toplam sayısı 100'ü geçen büyük locasının binlerce vadilerinin hepsinde bu yöntemin geçerli olduğunu söylemek biraz aşırı iddiacılık olur.

Öte yandan şunu öncelikle benimseyelim mi?...   ABD'nde Masonluk öylesine geniş ve yayılmış bir durumda ki, orada yaşamakta oluşuna karşın Sayın master_mason_cleveland ülkenin her bir yerinde olup bitinleri izleyememekte olabilir. Bilmem bunu doğrular mı?

Nitekim son zamanlarda Masonluğun bazı ülkelerde örgütsel olarak çekiciliğini yitirmekte olduğunu biliyoruz. Bu durum kuşkusuz daha küçük ülkelerde kendini belli ediyor. ABD de bu çerçevede yer alıyor ama o kadar çok büyük loca, bunlara bağlı o kadar çok loca ve Masonluk ile doğrudan etkili ilgileri sürmekte olmasa bile o kadar çok kayıtlı mason var ki, bu olguyu orada içeriden de dışarıdan da duyumsamak zor. Ancak bunu araştırmacılar fark ediyor çünkü zaten onların işi bu. Ortaya çıkan olgu şu ki, üye sayısı çok olan birçok loca bile üyelerinin (özellikle de eski üyelerinin) çalışmalarına hemen hiç katılmamakta oluşu nedeniyle sıkıntıya düşüyor. Bu üyelerden birçoğu yaşam boyu ödentisini vermiş ya da otomatik ödemeye bağlamış; onun için de locayla ilişkileri kesilemiyor; masonik  deyişle düzensiz ilan edilemiyorlar. Durum böyle olunca yerni üye önermelerinde de büyük bir yetersizlik söz konusu; oysa taze kana gereksinme var. Mason olmak isteyenlerden birçoğu yakınır «Hiç mason tanıdığım yok ya da belki vardır ama ben onların mason olduğunu bilmiyorum.» diye. Her mason da yakasına mason rozeti takmıyor ki... Hele bir de Shriner oldular mı, Masonluğu tümüyle sil bir kalem... Onun için birçok yerde gfeçmiş yıllarda çıkmış gazete ilanları var. Bu belki internete de girmiştir günümüzde ama işin orasını bilmiyorum; görmedim. Fakat bundan 15-20 yıl önceki gazete ilanlarından birkaçını görmüşlüğüm var. Bunun özellikle Chicago'da iken olduğunu sanıyorum; unutmuşum, geçmiş zaman, başka bir yerde iken de olabilir. Elbette İngiltere'de bu olayın boyutu çok daha geniş ve günümüzde de sürmekte. Ancak bu demek değil ki gazete ilanı üzerine gidip başvuran kimse hemen Masonluğa alınıyor. Elbette bundan sonra kimi masonlarla tanıştırılıyor ve olağan Masonluğa giriş işleminde yapılan çalışmalardan çok daha fazlası yapılıyor çünkü bir de o kişi ile ilgili çok ayrıntılı bir tanışma ve ön soruşturma evresi var geçirilmesi gereken.  Bu olgunun anlatıtımı Masonluğa karşı yapılmış bir suçlama ya da kötüleme olarak almamak gerek; bu sadece durumun ortaya konuşudur.

Antimasonik etkinliklere gelince... Bunların çağımızda en yaygın olanlarından biri ABD'nde görüldü.  John Ankerberg'in kampanyası... Nitekim ben de o kampanya ile bağlantılı izlenimlerimi aylar önce bu foruma aktarmıştım. O kampanya öyle saçmasapan suçlamalardan oluşmamıştı Türkiye'de yapıldığı gibi; çok bilinçliydi. Başkaları da var. İpe sapa gelmeyenleri bile. Örneğin şu "William Morgan" konusu günümüzde bile ikide bir  hortlatılır. Ancak elbette Masonluk ABD'nde öylesine geniş bir ağ kurmuş durumda ki, bu gibi etkinliklerin çoğu yerel bir çerçevede kalıyor; örneğin Ohio'daki bir girişim Florida'da duyulmuyor bile.

Bütün binlyarın yanı sıra, Masonluktan yana olanların ABD'ndeki Masonluğa yöneltebileceği çok eleştiri var. Yapıcı, olumlu eleştiriler bunlar. Yeterince yazmış oldouğum için konuyu uzatarak ayrıntılara değinmeyeceğim.

Sevgiler.

 

         

   
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 09, 2010, 04:57:45 ös
Sn. Apiarist,

Konuya cok guzel bir aciklik getirmissiniz, bu yazdiklarinizin uzerine soylenebilecek pek birsey kalmamakta. Sizin de soylediginiz gibi Masonlugun ne oldugunu algilayamadan giren kisiler aradiklarini bulamayinca genellikle duzensiz oluyorlar.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 09, 2010, 05:29:25 ös
Sn. ADAM,

Cok guzel noktalara isaret etmissiniz, konuya siz de cok guzel aciklik getirmissiniz tesekkur ederim.

Benim bu konuda soyleyebilecegim birkac husus var, bunlardan birisi ABD de toplam buyuk Loca sayisi 100'u ancak Prince Hall Masonlarini da sayarsaniz gecmektedir. Bazi Buyuk Localar Prince Hall i tanir bazilari ise tanimaz. Zaten Prince Hall cok ayri bir konu forumda bu konu ile ilgili yazilara goz atmadim ama inaniyorum ki cok aciklayici yazilar zaten yazilmistir bu konu ile ilgili.

Soylediginiz sey kesinlikle cok dogrudur Sn. ADAM, burada yasamama ragmen her olup bitenden haberdar olmam imkansiz. Bu iddiada bulunmamin sebebi Amerika'da bizim uyguladigimiz ve Amerikan Masonlugunun tarihinde de hep bu sekilde sure gelmis olan "Is this of your own free will and accord?" sorusudur. Yani "Bu sizin kendi hur riza ve iradeniz mi?". Sizin de soylediginiz gibi Sasdece ABD de degil bircok ulkede bu uygulamanin yapildigini biliyorum. 99% inaniyorum ki Amerika nin her yerinde bu boyledir. Fakat sonuc olarak benim yaptigim bir iddiadir ve kesinlikle dogrudur demek tabii ki yanlis olacaktir. Bu konuyla ilgili gerekli arastirmayi yapacagim ve cesitli Buyuk Localara mensup kardeslerime bu uygulamanin gecerliligini soracagim. Sonucta bu konu su an beni de dusundurmeye basladi.

Shriner lar icin ise yapmis oldugunuz aciklamayi cok begendim. Oncelikle ben bir Shriner olmadigimi vurgulamak isterim. Kardeslerimden teklif geldi gel sen de katil diye fakat ben girmek istemedim. Isteksizligimin sebebi sahip olduklari kotu itibar. Tabii ki kotu itibardan kastim, toplantilardan sonra alkollu iceceklerin icildigi, Masonluk ile ilgisi olmayan calismalarin yapildigi, ve aidatlarinin cok pahali oldugu vs. Bunlar sehir efsanesi midir? yoksa gercek midir bilemiyorum. Hatta duyduguma gore Shriner lar Masonluktan cikmak istiyorlarmis. Bunlar uydurma bilgi de olabilir, gercek de olabilir. Sonucta bu soyledigim birkac kardesimle konusurken rastladigim bir muhabbetten alinmis bir bilgi. Kulaktan dolma bilgileri paylastigim icin ozur diliyorum, fakat burada bazi kardeslerimin Shriner lara ne gozle baktiginin bir ifadesi olarak nitelendiriyorum bu yapilmis olan konusmayi.

Morgan Affair, ise durmadan belirli araliklarla basinda cikan bir konu. Soylediginiz gibi sadece OHIO Buyuk Locasinda 108.000 Mason var. Diger Buyuk Localardaki Mason sayisini su an bilemiyorum ama kolaylikla bu bilgiye ulasabilirim. Cok buyuk capta bir saldiri olmadigi surece bizim CALIFORNIA'da yapilmis bir karalama calismasindan tabi ki haberimiz olmuyor.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 09, 2010, 05:49:25 ös
Sn. Apiarist,

Bu sure duruma gore farklilik gostermektedir. En cabuk 2 ay en gec ise 5 ayi bulabilir. Eger cok olaganustu bir durum varsa bu sure daha da uzayabilir.

Ufak bir konuyu belirtmek istiyorum. Teklif kesesi gibi bir allegory Masonlukta bulunmamaktadir. Sanirim siz benzetme yaptiniz ama herhangi bir yanlis anlasilmaya meydan vermemek maksadiyla bu aciklamayi yaptim.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: ADAM - Haziran 09, 2010, 06:53:39 ös

Son yanıtın kapsamından bir de Shriner konusu çıkıyor. Sayın master mason cleveland o örgüte girmek istememiş ama sıradan bir Amerikalı can atar. Bu örgütü kendi başlığı altında uzun boylu irdelemiştim; aynı şeyleri yinelemek istemem. Ancak, çok saygın ve üstelik çok iyi bir hizmet zinciri üreten bir örgüt olduğu da yadsınamaz; üyeler kendi aralarında biraz "hafi" işler yapmakta olsalar bile, ki kuruluşu zaten biraz gırgır geçmek amacını taşır.   

Öte yandan şunu da belirtmekte yarar var. ABD'nde locaya girebilmek için iki aya kadar düşaebilen o süre, Türkiye'de 8 aya zor sığdırılabilir. Bir yıl içinde sonuçlanabilirse bu şans sayılabilir. Bunun çok daha uzun sürdüğü yerler de var ki o da locanın ne kadar zamanda bir toplantı yaptığına bağlanabilir.

Masonluk her yerde Masonluk ama ülkeler, hatta büyük localar arasında elbette çok fark var.

Prince Hall konusu ise başlı başına bir derttir. Obama'ya karşın dert olmaya da devam edecek gibi görünmektedir. Bize göre, elbette Prince Hall locaları ve büyük locaları da düzenli birer mason örgütüdür. Onun ötesinde, genel Amerikan masodnik yazınında pek sözü edilmese bile başka büyük localar da var; özellikle İspanyol kökenli toplulukların büyük locaları... Karma çalışanlar da var ama buna karşılık Eastern Star örgütünün varlığı onların gelişim göstermesinin önemli engellerinden biri. Sadece kadınlara özgü  mason locaları olup olmadığına ilişkin benim bilgim yok. Elbette işte bunların hepsini göz önüne alacak olursak, 100 dolayında büyük locadan söz etmek olanağı doğuyor. Öyle değil de dar açıdan bakacak olursak, D.C. ile birlikte ancak 51 büyük locadan söz ederiz.

Sevgiler.     

Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 09, 2010, 10:35:17 ös
Sn. ADAM,

Ben sahsim adina Ozgur Masonlar Buyuk Locasi ve turevleri olan butun topluluklari tanimiyorum. Tabii ki birey olarak kendilerine duydugum saygi sonsuzdur.

Eastern Star bir Masonik teskilatlanmadir fakat Mason Locasi olarak degerlendirmek bizi buyuk bir yanilgiya surukleyecektir. Genellikle Mason eslerinin, kizlarinin katildigi bir topluluktur. Bildigim kadariyla bir Usta Mason'un gozetimi altinda toplanmak zorundalar. Bu toplulugun genclik kolu da mevcuttur. Rainbow Girls ve Job's Daughters olmak uzere. Bunlar da tamamen belirli bir yas grubuna hitap eden bayanlara ayrilmistir. Fakat Eastern Star herhangi bir Rit ya da Mason Locasi degildir. Kaldi ki biz muntazam Masonlar sizin de bildiginiz uzere asla toplantilarimiza bir hanimefendinin girmesine izin vermeyiz.

Bu 51 Buyuk Loca haricinde benim varligini bildigim bir de IRAN Buyuk Locasi mevcut ve Boston da toplaniyorlar. Bunun gibi baska buyuk Localar ABD semsiyesi altinda toplaniyorlar mi bilemiyorum, veya kulagima o turde bir bilgi gelmedi.

Her sene yapilan Ulusal Masonik toplanmada sadece 51 eyaletin Buyuk Ustadlari katilim gosterirler. Hatta elimde seneler onceki TIME Magazine in kapagina konulmus bu konvanda cekilen butun Buyuk Ustatlarin full regalia li bir sayisi da mevcut. Bu demek degildir ki Prince Hall Masonlarini biz tanimiyoruz. Konudan tekrar saptigimin farkindayim. Zaten sizin daha onceki yazilarinizda bahsettiginiz gibi Masonlugun en guzel yanlarindan birisi de dunyanin neresine giderseniz gidin bir kardes bulacak olmanizdir.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Apiarist - Haziran 14, 2010, 11:33:33 ös
Saygıdeğer ADAM;
'' Bu üyelerden birçoğu yaşam boyu ödentisini vermiş ya da otomatik ödemeye bağlamış; onun için de locayla ilişkileri kesilemiyor; masonik  deyişle düzensiz ilan edilemiyorlar. '' diye açıklamanızı okuduğumda aklıma şu soru geldi;
Türkiye de de diğer ülkelerdeki Mason Localarında Düzenli kabul edilmek için yıllık aidatlarını zamanında ödemenin dışında toplantılara mazereti olanlar dışında katılım ve devamlılık zorunlu diye biliyorum. En azından yapılan toplantı sayısının % 50 sinden fazla toplantıya katılmak zorunlu diye duymuştum. Bu koşul yerine gelmezse Mason üye düzensiz olarak kabul edilir diye biliyorum. Bu yanlış hatırladığım bir bilgi mi?
Saygıdeğer master_mason_clevel da ABD deki kendi tecrübeleri ve bilgilerine göre cevap verebilirseniz çok memnun olurum.
Sevgi ve Saygılarımla...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 15, 2010, 07:37:12 öö
Sn. Apiarist,

Sizden tabii ki beklenen seylerin basinda yillik aidatinizi odemeniz ve toplantilara sureklilik gostermeniz gelir. Toplu odeme yapmaniz tabii ki mumkundur. Size sunulan opsiyonlardan birisidir. Her sene yillik aidat vemektense toplu miktar bir meblayi Buyuk Locaya iletirseniz endowed (tam olarak Turkcesi herhalde zorunlulugun kalkmasidir diye dusunuyorum) olursunuz. Endowed olmanin bir diger yolu ise bizim Past Master dedigimiz yani Turkcesi Eski Ustad-i Muhterem olan Masonun mensup oldugu loca tarafindan bu ucretin odenmesidir. Tabii ki bu uygulama her Loca tarafindan yapilmaz. Fakat Grand Lodge of Ohio da siklikla uygulanan bir yontemdir. Buna Loca'nin Eski Ustad-i Muhteremine karsi yaptigi hos bir davranis ve yillarca Locaya karsi yaptigi hizmete duyulan sukran olarak da algilayabiliriz.

Bu kisi tabii ki Dues (odenti) yuzunden duzensiz duruma dusmeyecektir fakat tabii ki hic Locaya ugramazsa (buyuk mazereti olmadigi surece) duzensiz ilan edilebilir veya daha farkli durumlarda ise Masonluktan ihraca kadar gidebilir bu durum. Zira gerek HKEMTBL da gerekse Grand Lodge of West Virginia da eski Buyuk Ustadlarin Masonluktan ihrac edildikleri herkesce bilinen bir hakikattir. Bu durum cok nadiren gorulur.

Belirtmek isterim ki Ohio Buyuk Locasinda siklikla gorulen durum odentilerin odenmemsi yuzunden duzensiz duruma gecilmesidir, belirttigim diger durumlara ise nadiren rastlanir.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: ADAM - Haziran 15, 2010, 08:30:19 öö
Masonlukta masonların localarına karşı iki asal yükümlülükleri olduğunu biliyoruz: Ödenti ve toplantılara katılma (devam).

Uyarılara karşın ödenti yükülmülülğünü yerine getirmeyenin düzensiz sayıldığını da biliyoruz. Sorun toplantılara katılmayanlarda.

Şöyle bir seneryo: bir masonun locası yılda 20 toplantı yapıyor. O mason bunlardan keyfi geldiğinde sadece birine katılıyor. Loca bundan çok yakınmalı ama onu düzensiz sayamıyor.

Bu senaryo bir varsayım değil. birçok yerde çok oynanmış. Sonunda bazı büyük localar (çok sayıda) toplantılara katılmamayı bir düzensizlik nedeni olmaktan çıkarmış. "Canı isteyen gelir, istemeyen gelmez." demişler. Sadece o gibi masonların seçme ve seçilme hakları yok hatta localarındaki diğer karar oymalarına da katılamıyorlar öyle kırk yılın birinde denk düşüp de geldiklerinde.

Şimdi öyle masonların bu yaptığı "masonca" bir tutum ve davranış mı?... Elbette kesinlikle hayır. Öyle bir mason efenrde efendi istifa etse en onurlu davranışta bulunmuş olur. Fakat birçoğu ne yardan geçer ne serden; arada sırada şöy bir boy gösterir. Neden?... Kendilerine sormalı. Kuşkuzsuz bir gerekçeleri vardır ama o da "masonca" değildir.

Buna karşın, tüzüklerinde toplantılara belli bir sürede (diyelim ki bir yıl) hiç devam etmeyen masonların düzensiz ilan edilmesi gerektiğini öngören büyük localar da yok değil elbette. Ancak o büyük localarda ABD'ndeki bazı büyük localarda görüldüğü gibi yaşam boyu geçerli olacak bir toplu ödeme uygulaması da yok.


Sayın master_mason_cleveland'ın belirttiği Mosnluktan çıkarma (ihraç) konusu ise ayrı bir olay. O bir disiplinsizlik ya da Masonluğun ilkelerine aykırı davranış sonucu gerçekleşebilir. Konu toplantılara devam olunca, hiç gelmeyip uyarılınca bir kez gelen, sonra yine hiç gelmeyen, sonra uyarılınca yine bir kez gelen ve sonra yine ortalıktan yok olan bir masonun da disiplinsiz bir tutum sergilediği  benimsenebilir.

Bu bağlamda tüm dünya yüzünde geçerli bir eş uygulamadan söz edilemez. Her büyük locanın localarla ilgili bir tüzüğü vardır ve böyle konularda ne yapılacağı orada yazılıdır.
 
Sevgiler.  
    





Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 15, 2010, 06:09:56 ös
Sn. Apiarist,

Sn. ADAM'in soyledigi gibi ihrac duzensizlikten dolayi pek karsilasilan bir durum degildir. Yuz kizartici bir suc, veya Masonik kurallara aykirilik ihraca sebep olan vukulardir. Bir Masonun nasil ihrac edilecegi ise cok farkli bir konudur, inaniyorum ki Forumda bu konu irdelenmistir.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Lux_e_Tenebris - Haziran 15, 2010, 09:30:15 ös
Cok faydali bilgiler verilmis tesekkur ediyorum.
Masonluga olan ilginin azalmasi konusu uzucu bir gercek, fakat son bir yilda ben buyuk bir artis gordum.

Sadece mensubu bulundugum loca bu sene 15 kardesimizi tekris etti. Bu aksam 5 kardesimizin tekris toreni var.

Mensubu oldugum locanin uc mil mesafe civarinda 3 ayri loca oldugunu dikkate alirsak bu bir loca icin azimsanamayacak bir rakam. Tabi ki bu genel olarak eskisi kadar talep olmadigi gercegini degistiremiyor.
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Noah - Haziran 15, 2010, 10:35:58 ös
Sn. Lux_e_Tenebris,

Sizi Craft e (Meslegimize) kazandirdiginiz kardeslerimiz icin tebrik ediyorum. Bu gece tekris olacak kardeslerimi de kutluyorum. Oldukca yogun bir gece olacagini tahmin ediyorum.

Sevgi ve Saygilarimi sunarim...
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk -- Adnan Oktar ve ABD'li Masonların görüşmesi
Gönderen: cardiffmonster - Haziran 16, 2010, 07:16:19 öö
Geçenlerde şu haber/video karşıma çıktı. ABD'den misafir edilen 33.derece mason olduğu söylenen kişilere evsahipliği yapan yahut sadece görüşme yapan Adnan Oktar'ın bu hareketi ile ilgili, bana oldukça ilginç geldi, *mümkünse* ABD'deki ve Türkiye'deki mason üyelerin düşüncelerini merak ediyorum... Acaba Oktar, tek tanrı inanç paydası üzerinden masonlarla iletişim kurmak mı istemektedir?

http://tr.harunyahya.tv/videoDetail/Lang/1/Product/24940/

Not olarak, çoğu insanın bildiği, Oktar'ın psikolojik tahlili dışında ve kesinlikle polemik kalabalığı sebebi olmak istemiyorum. .... Yorum yapmak istemezlerse de saygı duyarım (ABD'deki masonlarla bir görüşme olması nedeni ile bu konu altından yazdım, moderatörler uygun görürse ayrı konu açabilirim, yahut taşıyabilirler veya gereksiz derlerse de silebilirler...)

saygılar
Başlık: Ynt: ABD de Masonluk
Gönderen: Waldow - Şubat 16, 2011, 04:18:47 öö
ABD'de ki masonlukla ilgili olarak sorulabilecek her türlü sorusu yöneltmiş Sn.Apiarist bu yüzden teşekkür ederim. Benimde aklımda olan sorular cevaplanmış oldu böylece.