Masonlar.org - Harici Forumu

Inanc => Diger Inanclar => Konuyu başlatan: BMY - Temmuz 23, 2014, 11:12:14 ös

Başlık: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: BMY - Temmuz 23, 2014, 11:12:14 ös
                            MÜSLÜMANLIK,HRİSTİYANLIK,YAHUDİLİK
Bilindiği üzere konusunu açtığım bu üç din dünyada ki üç büyük din olarak geçmekte.
Nedenlerinden birisi ve belki de en büyük nedeni zamanla  çok  fazla  kitleye ulaşarmaları.
Şimdi ise bu dinlerin neden bu kadar çok ilgi gördüğüne gelelim;

1-Diğer inançlar içerisinde insan ruhunu  rahatlatan,güvende hissetmelerini sağlayan veya zihni açıdan diğer inançlara göre daha mantıklı ve kanıtsal açıklamaları olmasındandır.

2-Çok fazla insan kitlesine sahip ülkelerde  yöneticilerin veya halkın kültürüne,zihniyetine uymasındandır.

3-Bu dinleri benimseyen veya benimsetenlerin diğer inanç kitlesine göre daha çevik ve stratejik hareket etmesindendir.
Elbette ki yazdıklarımdan çok daha farklı ve fazla nedenleri olabilir ancak benim değinmek istediğim bu üç dinin neden bu kadar yaygınlaştığı değil ben daha çok o zamanlar da din/inanç seçimi ve günümüzde din/inanç seçimi üzerinde durmak istiyorum.
İlk olarak geçmişe yani bu üç dinin yayılmaya başladığı zamana gidelim
Baskılarla bu üç dinin  milletler arasında Kabul gördültülmeye çalışıldığını biliyoruz ki günümüzde de aynı veya farklı yollarla benze baskılar ile benimsetilmeye çalışılmakta.
Bir de o zamanda yaşayan insanların inanç seçme şekillerine  şu açıdan bakalım:
  1-İlk Kabul gördüğü ve yeni yeni benimsenmeye başlandığı ve yayılma aşamasının başlangıcı olduğu zamanda milli bir kimlik olarak görülmeyen din yaşayarak ve de araştırarak Kabul görme imkanı sunuyordu.

Günümüzde de yaşayarak ve araştırarak kabul görme imkanı var hatta geçmişe oranla daha fazla ancak şöyle bir hususta var zamanla dinler ülkesel bir benlik haline geldi ve birçok insan sırf o ülkede yaşadığı için o dini seçiyor ve başka dinleri araştırmaksızın  o dinin mantığını Kabul ediyor,elbette ki  bu söylediklerimin tam tersi davranan veya inanç değiştirenler var ancak sayıları çok az.
Benim cümleler deki kastım din değiştirin veya sürekli bir şüphe içinde olun değil nasıl bir hristiyana gore dini önemli ve doğru nasıl bir müslümana gore dini önemli ve doğru veya da nasıl bir yahudiye,ateiste.deiste gore inancı/dini doğru ise bunlara saygı duyulmalı ve yine nasıl kendi dinimize leke sürdürtmüyorsak başka dinlere inançlara da dil uzatmamalı eğer eleştiri de bulunacak olursak koru koruna değil bilinçli,sevgi ve saygı çerçevesinde bulunmalıyız.
Unutulmamalıdır ki:
Kendi dinimize gösterdiğimiz saygıyı,anlayışı,hoşgörüyü  başka dinlere de göstermediğimiz sürece  dinlerin asıl koşulu olan insan olmayı tam anlamıyla yerine getirememişiz demektir.Çünkü insan sadece yemek,su  gibi ihtiyaçlarını giderebilen değil zihni ve ruhi ihtiyaçlarını giderebilen ve başka giderenleri de aynı ölçütte anlayışla karşılayabilendir….
 

FİKİRLERİMİ PAYLAŞMAK VE SİZLERİN DE BU KONU DA GÖRÜŞLERİNİ ALMAK İSTEDİM…

-Sevgi ve Saygılarımla-
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: Felix Steiner - Temmuz 23, 2014, 11:22:39 ös
Merhaba,

"İnanca saygı" deyince ne anlıyorsunuz Sn. BMY? Bir ateistin "Allah uydurma bir karakterdir" demesi saygısızlık mıdır? Bir dindarın kabul ettiği giyim tarzının dışına çıkmak saygı kavramına zıt bir durum mudur? Bir x dinine inanmayan kişi, o dine aykırı olan ama kendine göre normal bulduğu davranışları yerine getirebilir mi? Bu saygısızlık olur mu?

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: BMY - Temmuz 23, 2014, 11:31:18 ös
Hayır sn.Felix Steiner
Aksine istediği giyim tarzını seçmekte,tanrıyı inkar etmekte vb. özgürdür benim demek istediğim şu:
Bunlar inkar edilirken  saygı çerçevesi aşılmamalı ahlaklı bir şekilde karşı çıkılmalı ör.ler ile açıklayayım:

-Mesela bir müslüman bir ateisti sırf tanrıyı inkar ediyor diye dövmemeli ve hakaret etmemeli.
-Bir ateist tanrıyı inkar ederken tanrıya inana bir dine hakaret etmemeli.
 (forum kuralları söyleyemeyeceğim cümleler.)
-Bir ülke dini başka diye diğer ülkenin vatandaşlarını öldürmemeli mesela.

Gibi ör.ler...
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: ihboz - Temmuz 24, 2014, 12:19:54 öö
Selamlar,

Insanların sorgulamadan inandıkları dünyada emsali olmayan tek konu dindir. O kadar ki ana babasının dinini benimsemeyin insanlar binde bir çıkar? Peki bu nasıl olabilir? O ya da şu dine inanmak sadece nerede doğduğunuza bağlı. O halde, din bir dogma olmanın ötesine geçememiştir. Youtube gibi sitelerde sorguladığınızds ulaşabileceğiniz,Tanrı'nın Tarihi isimli bir belgeseli ısrarla tavsiye ediyorum. Sorgulanmadan kabul edilen ama sürekli değişen bir yaradan kavramı. Sonuç olarak din insanlık için vazgeçilmez noktada ve barış için, insanların bu inancına saygı vazgeçilmez ve giderek artan bir öneme sahip bence.
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: ADAM - Temmuz 24, 2014, 09:03:33 öö
Bu başlık altındaki tartışmalara katılabilirim ama katılmak istemiyorum.

Sadece başlıoğı açan Sayın BMY'nin, ilk yazısı kapsamındaki bir tümcesinde düzeltme gerekir diye düşünüyorum.

Tümce şu: "... bu dinlerin neden bu kadar çok ilgi gördüğüne gelelim."

Bu tümceyi Hıristiyanlık ve Müslümanlık için geçerli sayalım. Fakat Yahudilik için geçerli değil.

Çünkü bir din olarak Yahudilik ilgi göremez. Bir Yahudi, Yahudi olarak doğar. Sonra isterse Yahudilikten çıkabilir ya da toplumun töresine aykırı davrandığı için çıkarılabilir. Fakat dışarıdan birisi, ilgi gösterip Yahudlliğe giremez. Olsa olsa, Musevi olabilirse de, bu ikisi aynı şey değildir ve sonradan Musevi olanlar da pek enderdir.

   
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: BMY - Temmuz 24, 2014, 04:40:35 ös
Dudaklarını yaktılar
İran’ın Kirmanşah kentinde ramazan ayında sokakta yemek yediği gerekçesiyle İranlı bir Hristiyan’ın dudakları din polisi tarafından sigarayla yakıldı.
Bugün internette bir gazetede okuduğum haberin bir kısmı…
İşte yapılmaması gerek dediğim tam bir insanlık dramı...
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: Sade - Temmuz 24, 2014, 05:43:51 ös
Hayır sn.Felix Steiner
Aksine istediği giyim tarzını seçmekte,tanrıyı inkar etmekte vb. özgürdür benim demek istediğim şu:
Bunlar inkar edilirken  saygı çerçevesi aşılmamalı ahlaklı bir şekilde karşı çıkılmalı ör.ler ile açıklayayım:

-Mesela bir müslüman bir ateisti sırf tanrıyı inkar ediyor diye dövmemeli ve hakaret etmemeli.
-Bir ateist tanrıyı inkar ederken tanrıya inana bir dine hakaret etmemeli.
 (forum kuralları söyleyemeyeceğim cümleler.)
-Bir ülke dini başka diye diğer ülkenin vatandaşlarını öldürmemeli mesela.

Gibi ör.ler...
Sn BMY verdiğiniz bilgiler üzerinden şöyle bir izlenim uyandı bende,söyledikleriniz;Dinlerin kabul görüşü üzerinden başlayıp höşgörü,tartışmayı bilmek ve tolerans konusuna dayanmakta.Sn ADAM'ın yanılmıyorsam tolerans üzerine beş adet yazı disi mevcut okumanızı tavsiye ederim.İran'da vuku bulan olay için ise her toplumda,radikal ve fanatiklerin olabileceğini gözardı etmemeliyiz.Bu olay sadece islam dünyasında meydana gelmemektedir.Hıristiyanlık da bunu yapmakta hatta bireysel değil kitlesel ölümler gerçekleştirmektedir.Aynı şey Yahudilik içinde geçerlidir. Velhasıl-ı kelam tolerans,hoşgörü gibi tanımlar bu yüzden önem kazanmakta ve saplantıyı,yobazlığı ve kalıpları red etmektedir insanlık.Bahsi geçen dine mensup olanlar karalama algılamalı aksine söylemimde buna karşı özen gösterdiğimi idrak etmelidirler.Bu bakış açısı ile her insanın insanı vasfını tamamladığını düşünmek,ütopyadır.Hangi dine yada dinsizliğe mensup olursa olsun.
Sağlıcakla..
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: 38 - Temmuz 24, 2014, 08:59:39 ös
    Diğer dinlerin mensuplara nazaran Müslümanlarda hoşgörüsüzlük daha yüksek boyutlarda, ancak bu Müslümanlığın değil, Müslümanların kabahatidir.
Tabi ki bütün Müslümanlara bu mâl edilemez.

    Ben Ateizmi inançsızlık olarak kabul etmiyorum. Burada ki "inanç" bir Tanrı ya da dine inanmak değildir sadece. Ateizm bence; Tanrılara ve diğer ruhsal varlıklara inanmamaya inanmaktır. Yani Ateistler inançsız değildirler.

    Aslında bu konu altında mezheplere de değinilirdi ancak ne yeri ne de zamanı. Forumda Masonluğun bütün inançlar ile olan ilgisi daha önce irdelenmiş. Bunları okuyup notlar almak faydalı olacaktır.
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: Sade - Temmuz 24, 2014, 09:21:48 ös
Sn Ersin Baltalı  yazınızı yanlı bulduğumu belirtmek istiyorum.Kimin daha hoşgörüsüz olduğuna dair genelleme yaparken tarih sahnesinde ki katlaimlara bakmanızı öneriyorum.
Sağlıcakla.
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: BMY - Temmuz 24, 2014, 09:30:47 ös
sn.Ersin Baltalı,
Elbette müslümanların da diğer dinler kadar baskıcı davranışları olmuştur ancak şuanki  Gazze saldırısını dikkate alırsak orada da müslümanların büyük mağdurluğunu görebiliriz yani tüm dinler baskıcı bir yol izlerken masumlara zarar vermiştir.

-Sevgi ve Saygılarımla-
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: 38 - Temmuz 24, 2014, 11:08:37 ös
    Tarih sahnesinde ki katliamlara bakarsak hem konunun dışına çıkmış oluruz, hem de daha haklı olduğumu görürüz. Bu forumun konusu dışına çıkmak ve tartışma içine girmek istemiyorum ama ben hoşgörü dediğimde neden katliamları ele aldığınızı da anlamadım. Hoşgörüsüz denilince akla hemen katiller mi gelmeli?

   Mesela Cuma hutbelerini ele alalım. Neden Hoca dua ederken Allah Müslüman alemini korusun, yüceltsin diye dua eder? Neden bunu tüm insanlığı içine alacak ve insanları tüm alemi sevip sayacak bir dua içine sokmaz. Ben Müslümanlığı bütün insanlara hoşgörülü olması gerektiğini ve öyle olduğunu biliyorum. Ama Müslümanlar için aynı şeyi söyleyemem. Bunu da katliamlardan örnekler vererek izah etmem. Söylemlere bakarım. Mesela dindarların diğer dinlerin inananlarına, kadınlara, eşcinsellere, mezheplere, ateistlere, deistlere ve hatta bilime ve bunun gibi sayılabilecek birçok farklılığa yaklaşımına bakarım. Yoksa IŞİD'in yaptıkları da ortadadır.


Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: Sade - Temmuz 24, 2014, 11:18:22 ös
Söylediğiniz gibi bir tartışmanın bir parçası olmak istemiyorum bende.Lakin katliamlardan  bahsetmişken istediğiniz kaynak ile konuşabiliriz,insanlığa hangi dinin daha çok zararının olduğunu.
Sağlıcakla.
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: BMY - Temmuz 24, 2014, 11:19:08 ös
Hoşgörü  bir dinin mensubunun başka bir dinin mensubuna gösterdiği saygı ve anlayıştır.Birbirlerini katlederek din baskısı kurmaya çalışanlardan zaten söylem ve davranış yönünden de saygı ve anlayış bekleyemeyiz….(tabi ki bir dinin tüm mensublarının aynı olduğu söylenemez)

-Saygılarımla-
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: SosisliSandviç - Temmuz 25, 2014, 12:13:50 öö
Sayın BMY Ateist Tanrı'yı inkâr etmekte özgürdür demeniz sizce hatalı değilmidir ? Ateist zaten Tanrı'ya inanmaz, inkâr etmek için önce inanması gerekir.

''Hangi din daha çok katliam yapmıştır ?'' Tartışmasının çocukça kalacağını düşünüyorum. Dünya'da ki birçok din zaman zaman katliam yapmıştır.
Bunun pazarlığı yapılmamalıdır! Tek bir insanın bile, bir bayrak altında öldürülmesi dahi korkunçtur.


Dinler belki bazı insanları iyi olmaya teşvik ediyor olabilir. İşin acı tarafı tam tersi kötülüğe teşvik edebiliyor olması. Sadece dinler değil siyasi ideolojilerde bile kötülüğe teşvik edilebildiğini ve insanların seçtikleri veya seçmedikleri nedenlerle birbirlerine düşman haline getirildiğini görebiliyoruz.

Saygılar...
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: ADAM - Temmuz 25, 2014, 11:27:41 öö
Sayın BMY'nin son iletisindeki başlangıç tümcesini düzeltebilmek adına;

Bir dinin mensubunun başka bir dinin mensubuna gösterdiği saygı ve anlayış hoşgörü değildir. Buna belki tolerans denilebilir yani tahammül.

Hoşgörü ise müsamahadır yani bir bakıma kendini ötekinden üstün tutmak, onu idare etmektir.

Elbette Sayın BMY bunu demek istiyor idiyse sorun değil ama bence tolerans demek istemiş.

Bir dinin inançlısı, bir başka dinin inançlısına tolerans gösterebildiğinde zaten sorun çıkmaz. 
Başlık: Ynt: Müslümanlık,Hristiyanlık,Yahudilik
Gönderen: Sade - Temmuz 25, 2014, 11:45:03 öö
Sn ADAM'ın Tolerans üzerine yazı dizisini okumanızı,okumuş biri olarak şiddet ile tavsiye ederim bu konulara anlatımında değinmiştir.
Sağlıcakla..