Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Serbest kıyafete evet, türbana hayır! - Can Dündar (Milliyet)  (Okunma sayısı 19182 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 29, 2012, 06:29:34 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

 Serbest kıyafete evet, türbana hayır! - Can Dündar (Milliyet)   
  29 Kasım 2012 -   
 
Ben de o siyah önlükler içinde, boynu dilim dilim kesen, kolalı beyaz yakalıklarla okula gidenlerdendim.

İçindekini hiçleştiren, hepimizi aynı tornadan çıkmışçasına “bir”leştiren o üniformaya hapsolmayı hiç sevmedim.

Benim lügatimde “tek tip” demek, “tipsiz” demekti.
Daima “çok tiplilik”i benimsedim.


* * *

Elbette işin felsefesindeki sosyal adalet duygusunu anlıyorum.
Önlüğün yıllar yılı fakir ile zengini eşit göstermekte, çocukların komplekse kapılmasını önlemekte kullanıldığını biliyorum.
Bu çabayı önemsiyorum.
Ama hepimizin gönülsüz içine tıkıldığı o kara formaların, yoksulluğu kamufle etmeye yetmediğini de hatırlıyorum.

Üstüne kaç önlük dikersen dik, fukaralık, pantolonundaki yamadan, üç numara saç tıraşından, kenarları kıvrık metot defterinden ele verir kendini; götürür sınıfın en arka sırasına oturtur seni...

Sabah ekmeği dağıtıp gelmiştir, evde yeterince beslenememiştir ya da babasından dayak yemiştir; o yüzden çabuk kirlenir yoksul çocuklarının kolalı yakaları; silgileri kokmaz, önlüklerinden sökük, pabuçlarından delik, karnelerinden kırık eksik olmaz.

Demem o ki, ne kadar tek formaya hapsetsen de fukaralık, bir yolunu bulur, söyler ailenin gelirini...

Tersinden bakarsanız, sosyal adalet fikriyle giydirilen üniformanın, özünde sınıfsal farklılıkları gizleyen, hatta göz ardı ettiren bir kara battaniyeye dönüştüğü de söylenebilir.

Asıl amaç, yoksulluğu önlükle örtmek yerine, sosyal politikalarla tarihe gömmek olmalıdır.


* * *

“Okullarda kıyafet serbest!” haberini, kara önlükle büyümüş çocuklar adına sevinçle karşılıyorum.

Gösteriş merakı, marka işgali, kıskançlık hali, aşağılanma ihtimali...

Bunlar sınıflarda fiilen zaten vardı. “Bir sınıfın, diğer sınıflar üzerinde tahakkümü” görünür haldeydi. Bazı öğrenci okula beş durak öteden yürüyerek, bazısı makam arabasından inerek geliyordu. Kimisi çantasıyla, kimisi zuladaki cep telefonuyla hava atıyordu.

Herkesi tek tip giydirerek “eşitlik hissi” vermeye çalışmaktansa, çocuklara hayatta kıyafetin değil fikriyatın önemli olduğunu anlatmak ve sınıfta onlara gerçekten eşit davranmak daha önemlidir.


* * *

Eleştirilerime gelince:
Başbakan’ın “Herkes, gücü neye yetiyorsa onu giydirsin” demesi, bahsettiğim sosyal adalet fikrine ve sosyal politikalar meselesine hiç aldırmadığını gösteriyor.

İslamcı basındaki “Yetmez ama evet” yaklaşımı ise, serbest kıyafetin peşinden başörtüsü serbestisi talebinin geleceğini belgeliyor.

Zaten bence, asıl mesele, serbest kıyafete değil, hükümete güvensizlikte:
“Dindar nesil yaratacağız” şiarıyla yola çıkan bir hükümet, “Okulda inkılaplara uygun tek tip forma mecburiyeti kalksın” deyince “Tamam, şimdi türban taktıracaklar” kaygısının yaşanması doğal.

Türban mücadelesi ayrı yapılır.
Ama ben, “Başörtüsü taktıracaklar” korkusuyla önlüğe taraftar olmayacağım gibi, “Önlük yasağı kalkacak” diye de üniversite öncesinde başörtüsünü savunmam.

Pozisyonum başlıktaki gibidir:
Okulda serbest kıyafete evet, türbana hayır! 


Kasım 29, 2012, 06:48:14 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

MHP'li Lütfü Türkkan içini İnternethaber'e döktü. Anadilde savunmadan, okullardaki tek tip kıyafetle amaçlananları bütün samimiyetiyle anlattı.

MEB'nın okullardaki kıyafet serbestisi hakkında ne düşünüyorsunuz, bu karar gerçekten özgürlük mü sağladı?


"Hemen şunu söylemeliyim ki; AKP kıvırmasın. Amacımız türban desin. Net olsunlar. AKP bir serbestlik getirmiyor ki, yasak getiriyor. Yırtmacın derinliğinden bahsediyor, kime göre derin. Kolsuz giymek yasak, mini etek, şort, tayt yasak. Birşeyler yapacağım derken aksine daha çok bozuyor. Kıvırmasın, direk türban serbest deseler daha samimi olacak, böyle dese destekleriz ama kıvırıyorlar.

HERKES HÜSEYİN ÜZMEZ DEĞİL

İlköğretimde türbanı destekliyor musunuz?

"Türbanla ilgili sosyolojik birşey söylemek istiyorum. Bırakın ilkokulu, yetişmiş kızlarımızda da görüyorum bunu, türbanlarını ve bunu yerine getirme şartlarını görüyorum ve gördüklerimin de çok önemli bir kısmına soruyorum, tarz mı farz mı? Bu artık bir inançtan kaynaklanan bir giyim olmaktan çıktı. Bu iş öyle bir boyut aldı ki, siyasi bir mensubiyet duygusu oluşturmaya başladı kapalı olmak. İlkokulda ise, günahsız, küçük yaştaki çocukların kapanması açılması kimi enterese eder, bu nedir, bu toplumda herkes Hüseyin Üzmez değil, herkese Hüseyin Üzmez muamelesi yapmasınlar."


Kasım 29, 2012, 08:08:07 ös
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Bu Meclis Çatısı altında herkes her konuda 3 MAYMUN' u oynuyor ...
MHP her şıkıştığında Tayyip Erdoğan beyefendi HAZRETLERİNİN emrindeki NEFERLERDİR . PARA= ALLAH (haşa) tapılan meta , İbadet için KIBLE yönü =   TBMM 

Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Kasım 29, 2012, 10:45:28 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 323
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Tij, o kadar güzel Konu açtınız  ki ve çok iyi  bir yerden alıntı yaptınız hayran kaldım.

Ben 16 yaşındayım. Gelecek neslimiz olarak nitelendirilen toplumdayım.

3 Senedir lisedeyim. Okul formalarımız önceden beyaz gömlek, gri pantolon, kravat ve 1 tane ceketti. Geçen sene değişti ve yenı kıyafetler geldi. Hepsinin toplamı 150 TL. Kimi kişiler alamadı eski formayla geldi ve geliyorlar.

Herkesin aynı giyindiği ortamda eşitliği düşünmek için koridorun baş ucuna geçtim. Herkese bir güzel baktım. Kimisinin giydiği ayakkabı, polar pek bi fiyakalıydı. Kimisinin ayakkabısının önü açılmış yada pantolonun rengi kaçmıştı.

Herkes eşit mi gözüküyor diye biraz daha dikkat ettim. Dün yağmur yağıyordu. Bende dahil he kalın montlarımızı, polarlarımızı giydik. Okulun kapısında beklediğimde, benim yaşıtlarımın çoğu sadece okulun resmi, dandirik polarını giymis, Ayakkabıları dibine kadar ıslanmış. Her tarafı yaş içinde gelen çocukları gördüm.

Şu kanaate vardır. İster okul formalı, ister serbest kıyafet, Toplumun ekonomik değerini kamufle edemiyor.

Serbest kıyafette, kimimiz haftada 2 kere değişik kıyafet giyerken kimimiz 2 hafta aynı kıyafeti giyecek.

Okul çıkışlarında kızlar türbanlarını takıp gidiyorlar.

 Rengimi belli ettiysem ne mutlu bana !

İyi Forumlar.
« Son Düzenleme: Kasım 29, 2012, 10:55:02 ös Gönderen: Ares »
Dünya üstündeki en üstün yaşam formu olduğumuza ama yine de sözcüklere sığmayacak kadar mutsuz olduğumuza,çünkü başka hiçbir hayvanın bilmediği şeyi,ölmek zorunda olduğumuzu bildiğimize dair bir ironi


Kasım 29, 2012, 11:07:42 ös
Yanıtla #4

Bu konuyu ele aldığınız için öncelikle teşekkür ediyorum. Çağdaşlaşma adına güzel bir adım olduğunu düşünüyorum. Hükümetin bu adımı atarken amacının türbanı bir şekilde kabul ettirmek olacağını düşünmekten kendimi alamıyorum. Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de farklı kesimler mevcuttur. Bu kararı zenginlik fakirlik yönünden incelemek yerine, gerçeği kabul etmek gerekir. Bir insan kabul edilecekse fakir veya zengin farketmeden edilebilmelidir. Bunun öğrenilmesi açısından da güzel bir adım olduğunu düşünüyorum.Daha geniş bakış açılarıyla hiçbir sorun kalmayacaktır. Saygılarımla...


Kasım 30, 2012, 02:43:21 öö
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

Eğer bir kaza filan olur da ülkemize iran tarzı bir şeriat gelirse ve kadınları zorla kara çarşafa sokarlarsa çağdaş hanımlara 1 gr bile üzülmeyeceğim. Ne de olsa benim suratımda hissedilmiyor diye dayak yiyen insanları gerilim filmi izlemek niyetine bakınan çağdaş modern yapı midemi kaldırıyor.

Saygılarımla.


Kasım 30, 2012, 02:45:32 öö
Yanıtla #6
  • Ziyaretçi

Serbest kıyafet güzel bir uygulama. En azından tek düze bir nesil yetişmemesi açısından faydalı olacaktır. Ancak, umarım ki, ileride türban da serbest bırakılmaz. Küçücük çocukların beyinleri yıkanıyor, ailelerinin baskısı ile türban takıyorlar... Bunu okullarda görmek rahatsız edici olacak.


Kasım 30, 2012, 02:53:18 öö
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

Sayın Munir diyelim ki kızlara aile zoruyla başörtüsü takılıyor. Bunun o kızda psikolojik bir rahatsızlık yaratacağı kanaatinde değilim çünkü insanlar aileden gelen baskılara bir şekilde alışkın oluyorlar, fakat dini inancı gereği başını örtmek isteyen bir kadının başını eğitim kurumlarında veya çalıştırkları iş ortamlarında devletin zorla açtırması bu kadınların psikolojisini bozuyor.

Gerçi bu baskıcı sistem sayesinde muhafazakar kadınlar iş sahibi olamadıkları için ev hanımı olmak zorunda kalıyorlar. Neticede çocuk yapıyorlar yeni nesil bu kadınların elinde yetişiyor. Çağdaş hanımlar ise iş hayatında olduklarından çocuk yapma fırsatları olmuyor. Neticede 50 sene sonra matematiksel kurallar gereği çağdaş insanlar çoğalamadıkları için  kalmayacaktır. Başörtülü kadınları engelleyelim derken kendi sistemlerinin ayaklarına sıkıyorlar kısacası.

Sayglarımla.


Kasım 30, 2012, 08:29:41 öö
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Ben bu konuda çok uzun bir şey yazmayacağım; yazılanlardan farklı bir şey yazacağım.

Benim bakış açımla, okulları, gençleri, aileleri ve toplumu bildiğim kadarıyla, olacakları düşününce, baş örtüsü ya da türban gibi konuları bir yana bırakalım, lise düzeyinde bir okulda serbest giyime KESİNLİKLE HAYIR!

Evet olduğunda, uygulamaya konduğunda neler solacak bakın: Varlıklı ailelerin çocukları (kız - erkek) giyimde birbirleriyle yarışa girişecek. Ailesi yeterince varlıklı olmayan çocukların üzerinde baskı kuracaklar. Berikiler onlarla kavga etmeye başlayacak, kendileri onlar gibi oylamadığından onlara önce sinir solacaklar, sonra bu sinir  nefrete dönüşecek. Ötekiler de berikilerden tiksintilerini açıkça ortaya serecek. Yokmuş gibi gösterilmesine çalışılan bir ekonomik sınıf farklılığı sırf bu serbest giyim olayıyla gün yüzüne çıkacak.

Sırf bundan ötürü okullarda çatışmalar, kavgalar artacak. Yaralamalar hatta -dilemem ama- belki cinayetler olacak.

« Son Düzenleme: Kasım 30, 2012, 08:37:12 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 30, 2012, 09:55:26 öö
Yanıtla #9
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 301
  • Cinsiyet: Bay

Yaklaşık 20 yıl önce liseyi bitirmiş, toplam 12 yıl da üniformalarla okumuş, bundan da her öğrenci gibi nefret etmiş biriyim. Bu tahminimce seçtiğim işte de etkili olmuş olabilir, şimdiye kadar takım elbise veyahut başka bir kıyafet zorunluluğu olan hiçbir yerde çalışmadım.  Şu anda sadece 15 günde bir takım elbise giyiyorum, bundan da rahatsız olmayışımın tek nedeni mesleğimize ve Kardeşlerime duyduğum saygı.

Üniforma konusuna dönelim; bizim zamanımızda bizim okulda bayağı sıkıydı bu işler, kravat gevşekse dayak yemeli bir sistemden bahsediyorum, işte o dönemlerde bile yasaklara rağmen örneğin okul gömlekleri Ralph Lauren, çoraplar Burlington, ayakkabılar Timberland, montlar Avirex marka olmazsa olmazdı. Bunları giyebilen de giyemeyen de apaçık ortadaydı, çocuklar da bu konular üzerinden birbirini apaçık aşağılayabiliyordu.

Bu nedenle bırakalım öncelikle kafalarımızdaki bu tür kıyafet zorunluluğu prangalarını diyerek ricada bulunmak isterim. Sıkıntımız sosyo-ekonomik farkların ortaya çıkacağı ise, o farklar ne tür üniforma giydirirseniz giydirin ortaya çıkacaktır. Üniformalarla bu farkları saklamaya çalışmak yerine ebeveynlerin kendi aptal rekabetlerini çocuklarının üzerinden tatmin etmeye çalışmalarından vaz geçmeyi öğrenmelerine ön ayak olmak daha mantıklı değil mi?

Cumhuriyet döneminden kalma herkesin okullardan tek tornadan çıkmışçasına mezun olduğu bir ülke ve çağ ister sevelim ister sevmeyelim geride kaldı.

Hani madem "özgürlük", o zaman burada da özgürlük...

Sevgi ve saygılarımla.
"Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır."
Ludwig Wittgenstein


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
12 Yanıt
6638 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 02, 2012, 07:15:41 ös
Gönderen: yazbenide
28 Yanıt
16119 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 13, 2010, 11:05:39 öö
Gönderen: Mozart
2 Yanıt
4671 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 20, 2010, 06:00:21 ös
Gönderen: Texan
2 Yanıt
2930 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 01, 2012, 09:50:42 ös
Gönderen: NOSAM33
1 Yanıt
3147 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 21, 2010, 01:11:50 öö
Gönderen: Texan
SERBEST RADİKALLER VE SİGARA

Başlatan Özer Baysaling Saglik

0 Yanıt
3724 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2011, 11:40:11 öö
Gönderen: Özer Baysaling
6 Yanıt
3564 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2012, 05:10:14 ös
Gönderen: günışığı
11 Yanıt
8240 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2012, 06:09:56 ös
Gönderen: Tij
12 Yanıt
5346 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 10, 2012, 11:28:02 ös
Gönderen: Alşah
0 Yanıt
3059 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2013, 09:22:13 öö
Gönderen: Etimolog