Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Kasım 19, 2009, 12:24:32 ös

Başlık: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 19, 2009, 12:24:32 ös

Biraz da bu genel başlık üzerinde gezinmek istedim ve birtakım sorular ürettim.


Masonluktaki yüksek derecelerin çalışmaları farklı mıdır?

Çalışma tarzları bakımından simgesel dereceler ile yüksek dereceler birbirine pek benzer. Ritüelleri ve öğretilerinin kapsamı farklıdır. Yöntemleri bakımından da yer yer birtakım farklılıkları olabilir.

Bir masonun derecesi nasıl yükseltilir?

Her büyük locanın ve her yüksek derece örgütünün tüzüklerinde bir masonun derecesinin nasıl yükseltileceği belirtilmiştir. Bu yöntem, ayrıntılar bir yana, dünyanın her yerinde hemen hemen aynıdır.

Her mason, Masonluğa ilk girişinde “çırak” niteliğini alır. Belli bir süre boyunca toplantılara düzenli olarak katıldıktan sonra kendisinden bir “çalışma” (tez) hazırlaması istenir. Bu bazı uygulamalarda yazılı, bazılarında sözlü, bazılarında hem yazılı hem sözlüdür. Bazı uygulamalarda bir de sınav vardır. Başarılı bir çırak mason “kalfa” olur; sonra gene aynı yöntemle “üstat” derecesine yükselir.

Felsefi düzeyde yani yüksek derecelerde çalışmak isteyen üstatlar, locaları ile olan ilişkileri düzgünse yüksek derecelerde çalışmaya başlayıp aynı yöntemle ilerleyebilirler.

Simgesel derecelerden yüksek derecelere geçiş nasıl oluyor?

Bu bakımdan önce örgütlenmenin tarzına bakmak gerekir.

Yüksek derecelerden söz edince, elbette ortada bir rit var… Bazı ritlerde tüm dereceler bir bütün halindedir. Dolayısıyla o uygulamalarda yüksek dereceler simgesel derecelerin devamı gibidir. Çoğunda ise simgesel dereceler ve yüksek dereceler ayrı örgütlenmelerdir. Bazı yüksek derece örgütlerinin belli simgesel derece örgütleriyle ilişkisi ya da bağlantısı vardır; bazılarının yoktur. Böyle bir bağlantı yoksa, üstat derecesindeki bir mason yüksek derecelerde çalışmak istediğinden gider, oraya başvuruda bulunur. Bağlantı varsa bile bunun uygulandığı örnekler vardır ama kiminde de tersine yani ilgili masonun başvurusunu büyük locaya iletmesi, büyük locanın da bunu yüksek derece örgütüne aktarması gerekir.

Ancak her durumda, yüksek dereceleri yöneten örgüt, her üstat dereceli masonu kendi bünyesine almak zorunda değildir. Bu bakımdan bağımsızdır.

Masonlukta bir “çalışma” hazırlamak için çok geniş bilgi sahibi olmak mı gerekir?

Her mason, nasıl Masonluğa girebilecek ölçüde yeterince kültürlü ise, herhangi bir derecede çalışma hazırlayabilmek bakımından da hem yetenekli hem de yeterince bilgilidir. Zaten önceden böyle bir yeterliliği olmayan ya da bunu sonradan edinebilecek yeteneği bulunmayan masonlar, birbirini izleyen derecelerin belli bir aşamasında kalmayı yeğler, daha çok ilerlemezler.

Derece yükseltmelerinin karşılığında bir para ödenir mi?

Bir masonun derecesinin yükseltilebilmesi için bireysel bakımdan “düzenli” olması gereklidir. Bireysel düzenin koşullarından biri de ödenti yükümlülüklerini aksaksız yerine getirmektir. Masonlar, gerek Masonluğa ilk girişlerinde gerekse derecelerinin yükseltilmesinde, yıllık ödentilerinin dışında ayrıca belirli bir ödemede bulunurlar.

Kimilerinin, «Masonlukta parası olanın derecesi yükseltilir.» diye bir savı vardır. Üstealik bu sav, antimasonik cephelerde iyice abartılmıştır. Gerçi tarihte (özellikle 18. yüzyılın ilk yarısında) yer yer kimi varlıklı kimselere yüksek dereceler verilerek bunun karşılığında oldukça yüklü bağışlar alındığı görülmemiş değildir. Geçmişte kalmış olan bu uygulama hayli eleştiriye uğramıştır. Günümüzde ise, Masonlukta “para ile derece almak” diye bir şey yoktur. Orada yapılan birtakım işlemler, bunların bir maliyeti vardır; derece almak isteyen bir mason da buna katılmak, katkıda bulunmak durumundadır; katkıda bulunamayacaksa, bu özel durum ayrıca değerlendirilir. Gücü olmayanın, kendisi de isterse böyle bir ödemeden bağışık tutulması bile söz konusu olabilir Bunun iske o kişiyi incitmeden, bu kez tinsel bir borç altına sokulmadan yapılması gerekir.

Yalnızca Amerika’daki birtakım yüksek derece örgütlerine özgü bir yöntem uyarınca; isteyenler, toplu bir ödeme yaparak yüksek derecelerin birkaçını birden art arda kısa süre içinde alabilmektedir. Bu da o ülkeye özgü bir istisnadır.


Masonluktaki öğretinin tümünü alabilmek için en yüksek dereceye kadar gelmek mi gerekir?

Bir mason, istediği herhangi bir derecede durabilir. Özellikle “üstat” derecesini aldıktan sonra, bununla yetinen ve yüksek derecelerde çalışmak istemeyen çok görülür. Kimileri de yüksek derecelerin kendi görüşlerince yeterli buldukları bir aşamasına geldikten sonra daha ilerlemek istemez. Belli bir dereceyle yetinmiş hatta yüksek derecelerle hiç ilgilenmemiş bir mason için «Masonluktaki öğretinin tümünü almamış!» denilemez; bu çok yanlış bir niteleme olur. Çünkü hangi ritte olursa olsun, yüksek derecelerdeki öğretinin özü zaten simgesel derece ritüellerinde kendini gösterir; sonrası felsefi düzeydeki bi takım ayrıntıları kapsar.

Her mason yalnız kendi derecesindeki toplantılara mı katılır?

Bir mason, üyesi olduğu locada, herhangi bir geçerli engeli (mazereti) olmadığı sürece, kendi derecesiyle birlikte daha alt derecelerdeki toplantılara da katılmakla yükümlüdür. Örneğin üstat derecesini almış bir mason, locasının tüm toplantılarına katılmakla yükümlüdür.

Yüksek derecelerde çalışan birimlerin toplantıları ayrıdır ama hiçbir mason «Ben artık yüksek dereceli bir mason oldum.» diyerek, bundan böyle üyesi olduğu locanın ya da birimin daha alt derecelerdeki çalışmalarına katılmazlık edemez. Böyle bir tutum düzensiz duruma düşmesine bile yol açabilir. Kaldı ki, daha yüksek derecede olan bir masonun daha alt derecelerdeki toplantılara katılması, oradaki kardeşlerine kendi bilgi ve deneyimlerini aktarması görevlerinden biridir.


Masonluktaki yüksek derecelerle bağlantılı olarak aklıma gelebilmiş öncelikli sorular işte bunlardı. Belki dahası vardır; onu da masonların tamamlamasını bekleyelim. Bu arada benim aklıma gelmemiş sorular üretecek olanlar olursa, onlara şimdiden teşekkürler.

Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: aashooter - Kasım 19, 2009, 05:38:29 ös
Sn Adam,

Bu konu hakkinda bugune kadar ogrendiklerim ile Turkiye'deki uygulamalar arasinda sanki bir farklilik var. Sizin degerli goruslerinizi ogrenmek isterim...

Oncelikle "Yuksek Dereceler" tanimindan benim anladigim Iskoc Riti, umarim yanilmiyorumdur...

Kuzey Amerika'da "Concordant Bodies" denen, yani Mavi Loca (Ilk 3 derece) sonrasi devam edilebilecek masonik kuruluslar icin soyle bir tanimlama yapilir; "Mavi Loca sonrasi diger masonik kuruluslarda (Iskoc Riti, York Riti, Royal Order of Scotland, vb.) calismalarina devam etmis bir Ustad Mason, bu calismalara devam etmeyen bir baska Ustad Mason'dan daha ustun degildir ama daha bilgilidir. Masonlukta en ust derece, 3. derecedir" denir.

Bu baglamda, Mavi loca toplantilarinda Iskoc veya York riti mensubu masonlar ayricalikli bir konumda degildirler; bu ritlere ait regalialarini kusanmazlar (ufak yaka rozeti, yuzuk vs haric).

Nitekim York ritinde her derecenin bir numarasi yoktur ama sadece ismi vardir.

Turkiye'de York Ritinin calisilmiyor olusu, sanirim Mavi loca ile Iskoc ritinin Kuzey Amerika'da oldugundan biraz daha fazla ic ice girmesine sebep olmus gibi geldi bana...

Lutfen beni yanlis anlamayin, saygisizlik etmek istemem; sadece ogrenmeye ve anlamaya calisiyorum...

Sevgiler, saygilar,

aashooter
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: lucifer - Kasım 19, 2009, 06:02:13 ös
sn aashoter

sorunuz sn ADAM'aydı fakat bendi bildiklerimden bir iki şey paylaşmak isterim.

    Sembolik masonlukta üç derece vardır bilindiği gibi bunlarda çırak-kalfa-üstad üçlemidir. skoç riti ise bildiğim kadarıyla 33 dereceden oluşur. üstad olan bir masonla skoç riti masonunun büyüklük konusunda bir düşüncem var ama bu düşüncemi kendie saklayıp ilgililerinden cevap beklemenizi isterim ortalığı karıştırmak ıstemıyorum. ama sizinde söylediğiniz gibi bilgi büyüklüğü kesnilikle vardır. Skoç riti mason olmak kolay bir uğraş olmayacağıda açıkca ortadadır.

    yalnız nekadar doğrudur bilmiyorum ama  Ülkemizde de takip edilen 33 dereceli İskoç Riti dünya üzerinde en fazla üyeye sahip olan ve bu yönüyle en fazla tercih edilen felsefi dereceler ritidir. Onu, özellikle ABD'de geniş bir kesimce benimsenen York Riti takip etmektedir.

Dünya üzerinde var olan çeşitli ritler içerisinde 99 dereceli Memfis-Misraim Riti gibi yoğun bir çalışma gerçekleştirenleri var olduğu gibi, tek dereceden oluşan bazı ritler de vardır.

Herhangi bir ritte, dördüncü derece ve yukarısına devam edebilmek için Büyük Loca'ya bağlı olarak çalışan düzenli bir Locada Üstat derecesine sahip olmuş olmanın yanı sıra, bu ana Loca ile ilişkilerinin herhangi bir dönemde düzensiz olmaması ve yükümlülüklerinin aksatılmadan yerine getirilmesi gerekir. Kendi Locasında düzensiz ilan edilen bir üyenin, yüksek derecelerdeki üyeliği de otomatik olarak düşer.[2]
Masonluktaki Dereceler
1. Derece: Çırak.
2. Derece: Kalfa.
3. Derece: Usta.
4. Derece: Ketum Üstat.
5. Derece: Mükemmel Üstat.
6. Derece: Sır Kâtibi.
7. Derece: Nazır
8. Derece: Bina Emîri
9. Derece: Dokuzlar'ın Seçilmiş Üstâdı
10. Derece: Onbeşler'in Seçilmiş Üstâdı
11. Derece: Yüce Seçilmiş Şövalye
12. Derece: Üstat Mimar
13. Derece: Solomon Krallığının Şövalyesi
14. Derece: Yüce üstâd (Kutsal Kubbe Büyük Seçilmişi)
15. Derece: Doğu Şövalyesi (Kılıç Şövalyesi)
16. Derece: Kudüs Prensi
17. Derece: Doğu ve Batı Şövalyesi
18. Derece: Salipverdi şövalyesi (Güllü Haç Şövalyesi)
19. Derece: Büyük Pontif (Yüce İskoçyalı)
20. Derece: Düzenli Locaların Büyük Saygıdeğer Üstâdı
21. Derece: Prusya Şövalyesi
22. Derece: Lübnan Prensi (Kral Baltası)
23. Derece: Sır Sandığı Başkanı
24. Derece: Sır Sandığı Prensi
25. Derece: Tunç Yılan şövalyesi
26. Derece: İskoçyalı Papaz (İnayet Prensi)
27. Derece: Kudüs Tapınağı'nın Hakim Amiri
28. Derece: Güneş Şövalyesi
29. Derece: Saint Ande Büyük İskoçyalısı
30. Derece: Seçilmiş Büyük Kadoş şövalyesi
31. Derece: Büyük Müfettiş Kumandan
32. Derece: Kutsal Sir Yüce Prensi
33. Derece: Hâkim Büyük Genel Müfettiş [3]

saygılarımla
   
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 19, 2009, 06:22:23 ös

Bu yanıt Sayın aashooter'e:

Ben bu konuya rit ayırımı yapmaksızın çok genel olarak baktım. Konu Masonluk hakkında çok geniş bilgisi olanlar, hele masonlar için yazılmış değildir. Ancak "yüksek dereceler" denilince bu elbette Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti ile sınırlı değildir. Türkiye'de sadece o ritin uygulanmakta oluşu benim yazdıklarımı etkilememektedir. Ritler sadece bunun üzerine bir de York riti'nin eklenmesiyle bitmemektedir. Günümüzde uygulanması süren daha başka birçok rit var: Memfis-Mizraim Riti, Fransız Riti, İsveç Riti, Uluslararaesı İnsan Hakları Karma Riti gibi... Bunların ötesinde bir de İngiliz Masonluğu Sistemi var.


Ancak elbette şu doğrudur: Herhangi bir ritin en üst derecesinde olan bir masonun, aynı ritte çalışmakta olan ve yüksek derecelere hiç katılmamış, sadece simgesel derecelerde (mavi localarda) kalmış bir masona oranla hiçbir üstünlüğü ya da ayrıcalığı yoktur.

Sevgiler.
 
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 19, 2009, 06:31:24 ös

Bu yanıt ise Sayın Lucifer'e:

Temel olarak dedikleri doğru...  Bir diyecek yok.

Bu arada elbette Sayın aashooter'in hiç de öğrenmeye gereksinmesi olmayan, zaten çok iyi bildiği bir Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti derecelerinin sıralaması için Sayın Lucifer'e bilmeyenler teşekkür edebilir.

Bu arada dikkatimi çeken bir konu var: Orada parantez içindeki rakamlar bir referans mı gösteriyor acaba?

İkinci konu da Salın Luçifer hem "İskoç" hem "Skoç" terimini kullanıyor? Sormak isterdim neden diye?

Bir de şunu eklemek isterdim: Türkiye'de bu derece unvanlarından kimisi öyle, doğru ve tamam. Ancak kimisi hiç de öyle değil. Acaba Sayın lucifer bunları oldukça eski bir kaynaktan mı almış? (Kaynakça sormuyorum, çünkü bilirsiniz ben buna karşıyım; sadece bu liste biraz "eskimiş" gibi geldi bana.)

Sevgiler.
 
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: jazzbass - Kasım 19, 2009, 08:02:21 ös
Sayın Adam,
Bu forumda soracağım ilk soru olduğu için eğer size saçma gelirse toleransınızı göstermenizi rica ederim.
Yüksek derecelerde çalışanların, simgesel derecelerin toplantılarına da katıldıklarını belirtmişsiniz.
Öyleyse yüksek dereceli bir mason hayatı boyunca üç derecenin ritüellerini sürekli olarak tekrar tekrar yapmaktadır.
Bu sıkıcı olmaz mı ?
Zaten kendi derece atlama töreni için bu ritüelleri çalışmış ve uygulamış olan üstat, her derece atlayacak kişi için aynı şeyleri yapmaktan bıkmaz mı ?
Yoksa bu aynı ritüelleri tekrar tekrar yapmanın da kişinin kendini geliştirmesinde payı var mıdır ?
Cevaplarsanız sevinirim.
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: Genius Loci - Kasım 19, 2009, 08:07:22 ös
et tekraru ahsen velev kane yüz seksen :)
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: aashooter - Kasım 19, 2009, 10:17:46 ös
Sn. lucifer,

Asagida vermis oldugunuz listenin hazirlanis sekli ve listenin basligi (Masonlukta Dereceler)  zaten benim Sn. Adam'in bu konu hakkindaki fikirlerinden yararlanma istegimin ana sebebi.

Listenizde Mavi loca ile Iskoc Riti sanki bir butunun iki parcasi gibi ele aliniyor, halbuki aralarinda direk bir bag olmadigini dusunuyorum... Masonlukta'ki dereceler sadece bu liste ile sinirli degil... Ilk 3 derece sonrasi masonlar Iskoc ritine devam etmek zorunda olmadiklari gibi, baska ritlere devam etmeyi de tercih edebilirler... Tabii Turkiye sartlarinda sadece Iskoc ritinin uygulaniyor olmasi bu aliskanligi beraberinde getiriyor anladigim kadari ile...

Icerik itibari ile, sahsi fikrim zaten Iskoc ritinin Turkiye gibi cogunlugu laik ve musluman olan bir ulkeye, hakkinda az/cok bilgi sahibi oldugum diger ritlere oranla, daha uygun oldugu. Dolayisi ile sadece Iskoc ritinin calisiliyor olmasini son derece dogal ve mantikli goruyorum.

Sevgiler, saygilar,

aashooter

Herhangi bir ritte, dördüncü derece ve yukarısına devam edebilmek için Büyük Loca'ya bağlı olarak çalışan düzenli bir Locada Üstat derecesine sahip olmuş olmanın yanı sıra, bu ana Loca ile ilişkilerinin herhangi bir dönemde düzensiz olmaması ve yükümlülüklerinin aksatılmadan yerine getirilmesi gerekir. Kendi Locasında düzensiz ilan edilen bir üyenin, yüksek derecelerdeki üyeliği de otomatik olarak düşer.[2]
Masonluktaki Dereceler
1. Derece: Çırak.
2. Derece: Kalfa.
3. Derece: Usta.
4. Derece: Ketum Üstat.
5. Derece: Mükemmel Üstat.
6. Derece: Sır Kâtibi.
7. Derece: Nazır
8. Derece: Bina Emîri
9. Derece: Dokuzlar'ın Seçilmiş Üstâdı
10. Derece: Onbeşler'in Seçilmiş Üstâdı
11. Derece: Yüce Seçilmiş Şövalye
12. Derece: Üstat Mimar
13. Derece: Solomon Krallığının Şövalyesi
14. Derece: Yüce üstâd (Kutsal Kubbe Büyük Seçilmişi)
15. Derece: Doğu Şövalyesi (Kılıç Şövalyesi)
16. Derece: Kudüs Prensi
17. Derece: Doğu ve Batı Şövalyesi
18. Derece: Salipverdi şövalyesi (Güllü Haç Şövalyesi)
19. Derece: Büyük Pontif (Yüce İskoçyalı)
20. Derece: Düzenli Locaların Büyük Saygıdeğer Üstâdı
21. Derece: Prusya Şövalyesi
22. Derece: Lübnan Prensi (Kral Baltası)
23. Derece: Sır Sandığı Başkanı
24. Derece: Sır Sandığı Prensi
25. Derece: Tunç Yılan şövalyesi
26. Derece: İskoçyalı Papaz (İnayet Prensi)
27. Derece: Kudüs Tapınağı'nın Hakim Amiri
28. Derece: Güneş Şövalyesi
29. Derece: Saint Ande Büyük İskoçyalısı
30. Derece: Seçilmiş Büyük Kadoş şövalyesi
31. Derece: Büyük Müfettiş Kumandan
32. Derece: Kutsal Sir Yüce Prensi
33. Derece: Hâkim Büyük Genel Müfettiş [3]

saygılarımla
   
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: aashooter - Kasım 19, 2009, 10:22:13 ös
Bu deyimi daha once duymamistim, google sayesinde ne oldugunu ogrendim; cok da hosuma gitti. Tesekkurler.

aashooter.


et tekraru ahsen velev kane yüz seksen :)
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: Apiarist - Kasım 20, 2009, 02:20:20 öö
Saygıdeğer Adam,
Felsefi derecelerde de her bir derecede eğitimin tamamlanma süresi simgesel derecelerde olduğu gibi gerekli olgunluğu sağladıktan sonra en az bir yılı tamamlaması mı gerekiyor?

Türkiye koşullarında Masonluğa giriş yaş ortalaması yaklaşık 40 olduğunu okumuştum. Böyle bir yaş ortalamasında tekris olup Mason olan isteyen bir kişi felsefi derecelerde çalışabilmesi için minimum 4 sene geçmesi gerekiyor. Üstat derecesinde 2 yılını tamamladıktan sonra hemen davet alırsa ancak atölye çalışmalarına katılabiliyor. 33. dereceye ulaşabilmesi  önce sağlığı , maddi imkanları ve çalışma isteği devam ederse matematiksel hesaba göre 74 yaşından önce olmaması gerekir diye düşünüyorum. Yoksa bu yaşlardan önce gerekli koşulları sağlayabilen bir Mason daha erken yaşlarda da 33. derece eğitimini tamamlayabiliyor mu?
Saygı ve sevgilerimle.
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 20, 2009, 07:51:14 öö

Bu konu üzerinde Sayın Lucifer'den henüz bir açıklama gelmemiş; şimdilik onu geçelim; Sayın Jazzbass'ın sorusuna gelelim.

Ben önceki sorgulamamda yüksek bir derecedeki bir masonun simgesel derecelerdeki çalışmalara katılmak zorunda olduğunu söylemedim; daha alt derecelerdeki çalışmalara katılması gereğinden söz ettim. Buradaki farkı belirlemek bakımından ilgili ritin örgütlenme biçimine bakmak gerekiyor. bu bağlamda daha kolay izlenebilmesi için ortaya üç seçenek koyalım.

1- Simgesel dereceler bir büyük locanın yönetimindedir; yüksek dereceler bir yüksek derece otoritesinin yönetimindedir; ikisi arasında dirkt ya da dolaylı bir bağlantı vardır: Bu durumda yüksek dereceli bir mason iki yükümlülükle karşı karşıyadır. Hem yüksek derece birimlerinde kendisine göre daha altta kalmış derecelerin çalışmasına katılmak hem simgesel derecelerde çalışan locasının çalışmalarına katılmak. Çünkü bu durumda birbirinden ayrı iki örgüt vardır; bir masonun her ikisinde ayrı ayrı yükümlülükleri vardır.

2- Simgesel dereceler de yüksek dereceler gibi aynı kuruluşun yönetimi altındadır: Bu ender olmakla birlikte en basit durumdur. Yüksek dereceli o mason ayırımsız olarak daha alt derecelerin çalışmalarına katılmak durumundadır.

3- Simgesel dereceler bir büyük locanın yönetimindedir. Yüksek dereceler ise apayrı ve bağlantısız kollar halindedir. Özellikle İngiliz Masonluğu Sisteminde görülen bu durum birinci seçeneğe benzer ama bu kez yüksek ya da ileri derecedeki masonun oraüdaki yükümlülüğü sadece bulunduğu derece ya da birbiriyle direkt bağlantısı olamayan derecelerle sınırlıdır.

Umarım anlaşılmıştır.

Sevgiler.   
   

Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 20, 2009, 08:06:41 öö

Pardon, Sayın Jazzbass'ın bir sorusu daha varmış. Gözden kaçırmışım. O da bir masonun zaten bildiği derecelerin çalışmalarından sıkılıp sıkılmayacağı ile ilgili; tekrar tekrar yapacağı için.

Nitekim kimi masonlar da öyle düşünür. Bu da o kimi masonların Masonluğu yeterince anlayamamış, içlerine sindirememiş, tam olarak ne yapmaları gerektiğini kavrayamamış olmalarından ileri gelir.

Önce şunu belirtelim: Masonluk skolastik tarzda öğretim verilmekte olan okul tarzında bir kurum değildir. Her derecenin bir ritüeli vardır ve bu ritüel o derecenin öğretisini içerir; buraya kadar doğru. Ancak hiçbir derecenin öğretisi öyle bir kez hatta birkaç kez üzerinden geçilerek kavranabilir ölçüde basit değildir. Masonluk ezoterik bir kurumdur. bunun gereği olarak ritüelleri simgeler, alegoriler, öz deyişler, anımsatmalar ve benzeri öğelerle donatılmıştır. Bunlar öyle ele alınıp okunarak öğrenilebilecek, kavranabilecek şeyler değildir. Ritüel ezberlense bile olamaz hatta bu bakımdan ezberlemek çok tehlikeli ve engelleyici bir etkendir. Ritüelin üzerinde defalarca ve birlikte paylaşmalı, katkılı çalışmalar yapılması gerekir. Bir derecenin toplantısına yüz kere katılmış olan bir mason, belki aynı derecenin toplantısına yüz birinci kez katıldığında o güne kadar farkına varmamış olduğu bir ayrıntıyı yakalama fırsatını elde eder.

Kaldı ki Masonlukta öğrenen vardır ama öğreten yoktur. Öğrenmiş olanlar, öğrenecek olanlara kendi bilgi ve deneyimlerini aktararak onların da öğrenmelerine katkıda bulunmak durumundadır. Dolayısıyla bir mason ilgili mason locası ya da biriminde belli bir işi yürüten bir görevli olmasa bile, orada bulunmakla, varlığını göstermekle ve kendinde olanı başkalarına aktarmakla görevlidir.

Dolayısıyla Sayın Jazzbass'ın son dediği geçerlik kazanıyor. O tekrar tekrar katılmalar, o masona kendisini daha da geliştirip olgunlaştırması yönünden de katkılı olur.

Sevgiler.

 



Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 20, 2009, 08:34:56 öö

Aynı başlık altında konu farklı olduğu için Sayıh Apiarist'in sorusuna da ayrı yanıt vermek gerekiyor.

Yüksek derecelerin her birinde en az bir yıl geçirilmesi gerekir diye kesin bir kural yok. Bu süre daha uzun da olabilir, daha kısa da. Şöyle diyelim: Aynı riti uygulayan iki örgütten birinde bir yüksek derece birimi iki haftada bir düzenli toplanıyor; ötekinde ise ayda bir toplantı yapılıyor. Bu durumda öncekinde bir yıl gerekiyorsa, sonrakinde bu süre iki yıl olabilir; tersine sonraki bir yılı gerekli görüyorsa, önceki altı aylık bir süreyi yeterli bulabilir. (Arada tatil yapılıyorsa o süre hariç) Ayrıca, bireysel nitelikleri önceden açıkça belirgin bir biçimde diğerlerinden yüksek olan, hızla ilerleme eğilimi gösteren bir mason için özel olarak süre kısaltması yapılabilir ama o farklı. (Burada eşitlik ilkesine aykırı bir durum söz konusu değildir. Fazla çalışan, iyi çalışan, daha becerikli olan daha çok kazanma hakkını elde eder. Diğerlerinin de onun gibi olması dilenir.)

Sayın Apiarist'in ikinci aşamada Türkiye'deki uygulamaları konu alan görüşüne geçelim.

Her şeyden önce Masonluğa girecek kimseler bakımından 40 yaş artık günümüzde biraz geç bulunuyor. Eskiden belki öyleydi ama gerek yurdumuzda gerek diğer ülkelerde mason yaşı ortalaması giderek gençleşiyor. Ancak yüksek dereceler açısından 40 yaş öyle pek geç de sayılmaz. Diyelim ki Sayın Apiarist'in dediği gibi 40 yaşında Masonluğa giren bir kişi, 44 yaşında Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin yüksek derecelerinde çalışmaya başladı. Bundan sonra 32. dereceye varıncaya kadar önünde 10 (on) derece vardır. Çünkü ritin tüm dereceleri ritüelik olarak uygulanmaz. Demek ki bunların her birine 1 yıl süre versek, bir de araya kaçınılmaz gecikmeler için %25 kadar süre eklesek, aynı mason 57-58 yaşında artık 32. derecede demektir.

Ritin tüm derecelerini hiç atlamadan uygulayan örgütlerde ise dolayısıyla her derecede geçirilmesi gereken asgari süre çok daha kısadır. Hatta bir başka başlık altında özellikle ABD'ndeki uygulamada bu derecelerin birbiri ardınca topluca kısa süre içinde verilebileceğinden de söz etmiştim.

Bundan sonrası yani 33. derece için öyle kesin bir süre konulamaz. Bakarsınız hemen ritin en üst derecesine alınır, bakarsınız yaşamı boyunca 32. derecede kalır. Çünkü 33. derece hatta 31. ve 32. dereceler bile bu ritte yönetimsel nitelikli derecelerdir. Ritin asal öğretisi 30. derecede sona erer.

Bu arada bir başka olanaktan daha söz edelim: Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin yasaları uyarınca, bir masonun tüm dereceleri birden atlayarak doğrudan 33. dereceye alınması olanağı bile vardır.  Buna 33. derecede olan masonlar karar verir. bu ise sadece ABD için değil, bir Yüksek Konsey bulunan tüm ülkelerde geçerli bir kuraldır.

Sevgiler.

 
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: Apiarist - Kasım 20, 2009, 08:53:14 öö
Saygıdeğer ADAM,

" Bu arada bir başka olanaktan daha söz edelim: Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin yasaları uyarınca, bir masonun tüm dereceleri birden atlayarak doğrudan 33. dereceye alınması olanağı bile vardır.  Buna 33. derecede olan masonlar karar verir. bu ise sadece ABD için değil, bir Yüksek Konsey bulunan tüm ülkelerde geçerli bir kuraldır. "

diye belirttiğiniz bölümü biraz daha açabilmeniz mümkün mü?
Maddi koşulları tüm derecelerin İKAAF giderlerini karşılamaya yetmesi gerekli bir koşul. Bunun dışında nasıl bir kişisel özelliğe sahip olunması gerekiyor acaba?

Eski zamanlrada olsa toplumun önde gelen sosyal açıdan güçlü olan saygın kişileri Krallar, imparatorlar , <ordu komutanları bu gruba girerdi. Ancak günümüzde bu uygulama halen yürürlükte olabiliyor mu?
ABD de olabildiğini tahmin ediyorum ama bu ülkemiz içinde halen geçerli mi?
Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 20, 2009, 10:42:15 öö

Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin gerek 1786 tarihli olduğu söylenen anayasası gerekse 1875 yılında yapılmış olan revizyonu, 33. derecede bulunan bir masona bir başka masonu doğrudan 33. dereceye alma yetkisini tanır.

Elbette bu yasada yazılı, günümüzde kuramsal düzeyde kalmış bir olanaktır ama günümüzde bile bu ritin henüz bir yüksek konseyinin bulunmadığı bir ülkede heç olmazsa 33. derecede bir mason varsa (daha çok olsa elbette daha iyi)  başkalarının da birbiri ardınca o dereceye alınarak bir yüksek konsey kurulabilmesine elverir.

Bu arada, kurulmuş olan etkin bir yüksek konsey de bu işlemi gerçekleştirebilir. Bu pek ender olarak uygulanır ama uygulanamaz diye bir şey de yoktur. Bu bağlamda Sayın Apiarist'in İKAAF olarak belirttiği, günümüzde  belki birçok masonun bile bilmediği eskide kalmış bir terim olan o yüksek dereecelerdeki derece yükseltme işlemi sırasında  söz konusu olabilecek gider karşılamaya yetecek maddi kuşolların sağlanması kendi bilecekleri bir iştir. Burada öncelikli olan niteliktir. Giderleri karşılamak ayrı bir konudur ve elbette bulundukları ortamda nasıl çaresine bakılabiliyorsa öyle yaparlar.

Bir yüksek konseyin etkin (aktif) üye sayısı 33 ile sınırlandırılmıştır. Ancak hiçbir yüksek konseyde tam 33 etkin üye bulunmaz; bir etkin üyelik devlet başkanına ayrılmıştır. Devlet başkanı bu üyeliği kabul etmeyebilir; o durumda bile saklı tutulur. Bu arada 33. derecede sadece ve en çok 32 üye bilinabileceğini söylemek de yanlış olur. Çünkü kimi masonlar 33. dereceye yükseltilir anma etkin üye değildirler; onlara "agreje üye" denir. Bu üyeler, ileride etkin üyeliğe alınmak üzere sıralarını bekler.

Eskiden, çok eskiden, gerçekten de bu üyeliğe doğrudan alınacak kişilerin toplumun en üst tabakasından olması önrgörülürdü. Kral ve imparatorları geçelim de, prensler, üst düzey aristokratlar, üst düzey parlamenter ve bürokratlar, üst düzey komutanlar falan gibi diyelim. Ancak bugün öyle koşullar ve gözetmeler yoktur. Masonlukta bir üst düzey aristokrat, parlamenter, komutan ve benzeri nitelikleri bulunan bir kişi ile mesleği bakkallık olan bir mason aynı düzeydedir. Bakarsınız o bakkal 33. derecededir ama o "üst düzey" denilen kişinin bireysel nitelikleri bu dereceye getirilmesine elverişli görülmeyebilir. Bu ABD için de geçerlidir. Sadece devlet başkanı bu bağlamda ayrıcalıklı tutulur; her kim olursa olsun.

Konuya böyle bakılınca ortaya bir de ilginç durum çıkıyor: ABD'nde iki yüksek konsey var. İkisi de beyaz masonların yüksek konseyi. Siyah masonların bir yüksek konseyi var mı, yok mu bilmiyorum. Ancak her iki yüksek konseyde de bir etkin üyelik devlet başkanına ayrıldığına göre, Obama her iki yüksek konseyin de etkin üyesi sayılmak durumunda. Bu konuda masonların ayrıntılı bir bilgisi varsa, üstelik benim dediklerimde bir yanlışlık varsa tamamlanma/düzeltme rica edelim. (Sayın asshooter oraya çok yakın. Belki bize ışık tutar bilgilenmemiz için.)

Sevgiler.
     


Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: Apiarist - Kasım 20, 2009, 11:02:54 öö
Saygıdeğer ADAM,
Devlet Başkanları (Cumhurbaşkanları) sadece bulundukları konumun bir avantajını kullanarak 33. etkin üye olabildiklerini söylediniz. Bir varsayımda bulunmak istiyorum. İlgili ülkenin devlet başkanı nitelik olarak 33 ler içinde bulunmayı hak etmeyecek birisi olsa bile yine de kendisine bu teklif götürülmek zorunluluğu var mı yoksa 33ler konseyi nitelikleri yeterli olmayan devlet başkanına bu teklifi götürmeme hakkını kullanabilirler mi?
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: karahan - Kasım 20, 2009, 11:31:41 öö
Sn.Adam

Hakikaten çok ilginç bir tavır bencede.33.ncü derece bir mevkiye ayrılıyor ve ayrı tutuluyorsa ve sn.apıarıst'ın sorduğu gibi bir durum oluşuyorsa bunun masonluğa ne katkısı olabilirki yada masonların bu durumdan ne beklentisi olabilirki.Yetisiz insanların eline bir güç vir paye vermekten öte ne anlamı olabilirki.

Tarihin bir çok döneminde özellikle osmanlıda bu yetisizliğe önemli örnekler vardır.Bir deliyi padişah yapmak gibi.Bunun altından çıkan tek sonuç yönetme isteğidir.

Ayrıca 30.dereceye kadar gelmiş bayağı emek vermiş üstad masonlara bir anlamda haksızlık olmuyormu böyle hakedilmeyen payeler vermek,sırf statüsü gereğide olsa.
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 20, 2009, 12:11:30 ös


Elbette bir yüksek konsey bulunduğu ülkedeki devlet başkanına bu dereceyi (dilerseniz buna paye diyelim) önermeyebilir. Bu zorunlu değil; sadece yeri boş tutulur. Öte yandan bir devlet başkanı çıkıp da «Madem ben devlet başkanıyım, şu halde beni yasalarınız uyarınca 33. dereceye almak durumundasınız.» derse ne olur, bilemem. Önerilip de kabul ederse, işini gücünü bırakıp toplantılarına mı katılacak? 20. yüzyıl öncesinde olsa belki...

Bu konuyu diğer masonları incitici olarak görmemeli. Bu, Masonluğun bulunduğu ülkenin yasalarına saygısının bir yansıyışıdır. Bir ülke madem o kişiyi devlet başkanı olarak seçmiştir; Masonluk o ülkenin bütününden daha üstün bir kurum değildir ki o kişiye bu payeyi vermesin.

Öte yanda bir başka durumu göz ardı etmeyelim. Bilmem daha önce sözünü etmiş miydim; İsveç Riti'nde 12. ve sonuncu derece İsveç kralının derecesidir.   
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: aashooter - Kasım 20, 2009, 07:43:49 ös
Sn. Adam,

Bu konuyu arastirip ogrendiklerimi forum ile paylasacagim...

Sevgiler, selamlar,

aashooter.

Konuya böyle bakılınca ortaya bir de ilginç durum çıkıyor: ABD'nde iki yüksek konsey var. İkisi de beyaz masonların yüksek konseyi. Siyah masonların bir yüksek konseyi var mı, yok mu bilmiyorum. Ancak her iki yüksek konseyde de bir etkin üyelik devlet başkanına ayrıldığına göre, Obama her iki yüksek konseyin de etkin üyesi sayılmak durumunda. Bu konuda masonların ayrıntılı bir bilgisi varsa, üstelik benim dediklerimde bir yanlışlık varsa tamamlanma/düzeltme rica edelim. (Sayın asshooter oraya çok yakın. Belki bize ışık tutar bilgilenmemiz için.)

Sevgiler.
     



Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: lucifer - Kasım 23, 2009, 10:31:33 öö
sn Adam'a cevap

mesajımda skoç riti ve iskoç riti gibi kelimelerle okuyanları yanılgıya düşürmüş olabilirim bu konuda yazım hatalarımdan dolayı özürdilerim doğrusu iskoç riti olmalıydı. bu belgedeki sıralamalar dediğiniz gibi eki bir sıralama olmadığını belirtirim.

Mesajda geçen rakamlar belgenin altında o kelimelere ilgili açıklamaları belirtmektedir. sonuçta dediğiniz referans da buna benzetilebilir. ayrıca dediğiniz gibi zaten iskoç riti olan yada mason olan bir kişinini bunu bildiğini  yada bilmediğiyle ilgili olmayıp diğer üyelerinden bilgilenmesi için yazdığım bir mesajdır.

belgedeki derecelerin kimisi doğrudur.evet doğrudur hatta hepsi doğrudur diyebiliriz ama tabikide türkiyedeki masonluk locaları hariç.

Türkiye'deki Mason Grupları 33 Dereceli İskoç Riti Uygular. Bunun 1-3. dereceleri "çırak", "kalfa", "usta" diye bilinen kısmıdır. Temel kurallar ve idealler öğretilir. "Operatif Masonluk" diye bilinir.

Daha üst derecelere "Felsefî Masonluk" denir. Bunun da 4-14. derecelerinde meşhûr Hiram (usta) felsefesi işlenir. Daha çok Yahudi inançları hâkimdir... Bu devre, "tekemmül" seviyesi olarak bilinir.

15-18. dereceler, bir ara mertebedir. Daha genel bilgiler verilir. Bu dereceler, "şapitr" diye adlandırılır.

18-30. derecelerde ise "üst felsefe" işlenir
31-33. dereceler, öyle her babayiğidin ulaşabildiği mertebeler değildir. İdârî mertebelerdir... Girebilenler, çeşitli kurullarda, yönetim kademelerinde görev alırlar. Buradakiler, artık gerçek (!) "üstat" kabul edilir.

Tıpkı, Türkiye Masonlarının, 5, 6, 7 , 10, 11, 12, 13, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 26,ve 28 Derecelerdeki “Sırları” bilemeyip. öğretemedikleri gibi.

(son paragraftaki cümleler ve mesaj içerisindeki bilgiler önemli bir kaynaktan ve en yetkili ağızlardan birinin yazmış olduğu bir cep kitabından alınmadır.)

Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 23, 2009, 11:30:57 öö

Pek âlâ... Anlaşılan Sayın Lucifer'in yazısındaki yanlışları ortaya koymam gerekecek.

Herkesin yaptığı alıntı aktarmalarının nasıl yapıldığını bilemiyorum. Onun için doğrudan kopyalayacak ve farklı bir font kullanacağım. İlki Sayın Lucifer'in deyişi, ikincisi benimki.

mesajımda skoç riti ve iskoç riti gibi kelimelerle okuyanları yanılgıya düşürmüş olabilirim bu konuda yazım hatalarımdan dolayı özürdilerim doğrusu iskoç riti olmalıydı.

Konu o değil... Türkiye'de "Skoç Riti" diyenler de var. Bu da başlı başına bir tartışma konusu bence ama Sayın Lucifer bunu bilmiyor anlaşılan.

bu belgedeki sıralamalar dediğiniz gibi eki bir sıralama olmadığını belirtirim.

Sıralamada eskilik yok; unvanlarda eskilik var.  Örneğin "İskoçyalı Papaz (İnayet Prensi)" Türk Masonluğunda böyle bir şey yok. Bu belki 50 yıl falan önce vardı. Çok eski tarihli bir kaynaktan alınma. O eski tarihlerdeki kaynaklarda da yapılmış çok yanlış var.

Mesajda geçen rakamlar belgenin altında o kelimelere ilgili açıklamaları belirtmektedir.

Zaten onun öyle olduğu belli de, açıklamalar yok.

belgedeki derecelerin kimisi doğrudur.evet doğrudur hatta hepsi doğrudur diyebiliriz ama tabikide türkiyedeki masonluk locaları hariç.

Şimdi bu ne demek?... "Bunlar aslında Türkiye'deki Masonluk için geçerli değil. Sadece bir çeviri" mi demek?

Türkiye'deki Mason Grupları 33 Dereceli İskoç Riti Uygular. Bunun 1-3. dereceleri "çırak", "kalfa", "usta" diye bilinen kısmıdır. Temel kurallar ve idealler öğretilir. "Operatif Masonluk" diye bilinir.

Bir kere Türkiye'de 3. derece için "usta" unvanı hiçbir zaman kullanılmamıştır; "üstad" ya da "üstat" kullanılır. Operatif Masonluk ise 1-3 dereceleri içeren Masonluk değil, günümüzün Masonluğundan çok önce eski geleneksel inşaatçılık mesleği ve sanatına verilmiş olar addır. Günümüzdeki Masonluğun 1-3. derecelerine "Simgesel Masonluk" (Sembolik Masonluk, Remzi Masonluk)  denir.

Daha üst derecelere "Felsefî Masonluk" denir. Bunun da 4-14. derecelerinde meşhûr Hiram (usta) felsefesi işlenir. Daha çok Yahudi inançları hâkimdir... Bu devre, "tekemmül" seviyesi olarak bilinir.

4.-14. derecelerde öyle meşhur bir Hiram (usta) felsefesi falan işlenmez. Forum kurallarının 17. maddesi neyin işlendiğinin açıklanması engel ama Sayın Lucifer'in dediği değil. Burada Yahudi inançlarının hâkimiyeti diye bir şey de yoktur.  Bu sözü ancak antimasonik saldırılarda bulursunuz. Bu aşamaya eskiden "tekemmül" denirmiş; orası doğru ama çok eskide kalmış bu. Şimdi "olgunlaşma" ya da "yetkinleşme" terimi kullanılıyor. Sayın Lucifer'in bu kaynağı sanırım Simurg'a verilse, antika açık artırmasında iyi paraya satılır.

15-18. dereceler, bir ara mertebedir. Daha genel bilgiler verilir. Bu dereceler, "şapitr" diye adlandırılır.

Bunlar öyle bir "ara mertebe" falan değildir. "Şapitr" olarak anılan bu dereceler değil, bu derecelerde çalışma yapmakta olan bir yüksek derece birimidir. (Chapter)

18-30. derecelerde ise "üst felsefe" işlenir

Neyin "üst" felsefesi?... Bu derecelere zaten genelde "felsefi dereceler" de denmektedir.

31-33. dereceler, öyle her babayiğidin ulaşabildiği mertebeler değildir. İdârî mertebelerdir... Girebilenler, çeşitli kurullarda, yönetim kademelerinde görev alırlar. Buradakiler, artık gerçek (!) "üstat" kabul edilir.

Şu "babayiğit" sıfatı biraz banal kaçmamış mı?...  Bu derecedekilerin çeşitli kuruillarda yönetim aşamalarında görev aldıkları da nereden çıktı? Yok öyle bir şey... Memfis-Mizraim Riti'nde olsa evet ama Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin yapılanması öyle değil. Üstealik kim diyor artık onların gerçek üstat olarak kabul edildiğini.    Masonlukta "gerçek mason" diye bir deyim kullanılır ama "gerçek üstat" diye bir deyim yoktur.

Tıpkı, Türkiye Masonlarının, 5, 6, 7 , 10, 11, 12, 13, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 26,ve 28 Derecelerdeki “Sırları” bilemeyip. öğretemedikleri gibi.

Şimdi bu tartışmayı izleyenlerden birçoğu Sayın Lucifer'in bu paragrafta ne demek istediğini, neden söz ettiğini  anlamamıştır. Ben anlatmaya çalışayım. Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin Türkiye'deki uygulamasında, yüksek konseyler ritin tüm derecelerinde ritüelik çalışma yapmıyor. Dikkat ederseniz, Sayın Lucifer sıralardığı rakamlar arasında bazılarını geçmiş; ona göre çalışılanlar onlar ama Süprem Konsey'e bağlı birimlerin  28. derecede çalışma yaptığını da bilmiyor çünkü elindeki kaynak çok eski anlaşılan. Peki yüksek derecelerdeki masonlar bu saydığı derecelerin "sırlarını" neden bilemiyorlarmış?... Sır falan yok aslında da, bilnemeyişine ilişkin iddia tuhaf. Bir üst derecede olan her mason hepsini de gayet iyi bilebilir. Öğrenmek istemeyen olursa belki o bilemez ancak.

Bütün bunların üzerine şimdi ben Sayın Lucifer'e ne önermeliyim?

Sanırım en güzeli Konfüsyüs'ün sözü:

Bir insan bildiği bir şeyi bildiğini bilmelidir. Bilmediği bir şeyi bilmediğini de bilmelidir.


Sevgiler.
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: Genius Loci - Kasım 23, 2009, 12:26:41 ös
Sn lucifer,

bildigim kadarıyla yazınızı alintiladiginiz sitede referanslara atıf icin numaralama yapılmış sonnotlatda da bahsettiginiz üzere bir açıklama yer almamakta sadece listenin alındığı siteye gönderme yapılmaktadır. 

Saygılarımla
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: lucifer - Kasım 23, 2009, 01:20:00 ös
sn ADAM

siz burda insanların yaptıklarından nasıl hatalar yakalrım yüzlerine vururumun mu peşindesiniz yoksa burda yazılan bilgileri yapılan değerlendirmeleri paylaşmak tartışmak niyetindemisiniz. ben size mesajda belirtilen rakamların bir açıklama metnine işaret ettiğini bildirdim. açıklamaları yazmadım gerek duymadım zaten açıklamasında yazan bilgilerede metindeki bilgilerle aynı doğrultuda bilgi içermekte. ben günümüzde skoç riti ve iskoç riti diyerek insanların söylediğini biliyorum duydumda siz hiç merak etmeyin. ben insanları yanılgıya düşürmemi şöyle açıklayayımki, ben kendimce iskoç riti drim genelde ve iki farklı tabir kullanarak kendi söylevivden olan yanılgıdan bahsettim.

türkiyede zaten ben 26. derece var gibi bir iddaa da bulunmadım sizin yazıyı okumadan düşüncelerinizi ve görüşlerinizi bildirdiğiniz açık ben o dereceleme sisteminde sadece iskoç ritindeki dereceleri sıraladım ve yazının sonundada türkiyede gösterilmeyen dereceleri ve o derecelerin sırlarını belirttim okuyun isterseniz. aralarında 26. dereceye denk gelen iskoç papazınıda görürsünüz. ayrıca şunuda belirtim anlaşılan bilmiyorsunuz 26. derece sadece 50 yıldır değil hiç türkiye iskoç ritinde bulunmamıştır.

Türkiye'deki Mason Grupları 33 Dereceli İskoç Riti Uygular. Bunun 1-3. dereceleri "çırak", "kalfa", "usta" diye bilinen kısmıdır. Temel kurallar ve idealler öğretilir. "Operatif Masonluk" diye bilinir.

Bir kere Türkiye'de 3. derece için "usta" unvanı hiçbir zaman kullanılmamıştır; "üstad" ya da "üstat" kullanılır. Operatif Masonluk ise 1-3 dereceleri içeren Masonluk değil, günümüzün Masonluğundan çok önce eski geleneksel inşaatçılık mesleği ve sanatına verilmiş olar addır. Günümüzdeki Masonluğun 1-3. derecelerine "Simgesel Masonluk" (Sembolik Masonluk, Remzi Masonluk)  denir.

buradaki bir derece söylevi farkının bukadar sorun yaratacağını düşünmediğimden üstünde durmayacağımki zaten belirttiğim gibi (bunlar edindiğim kitaplardan yazdığım metinlerinde değişiklikler yapmadan yada benim metnimmiş gibi aralara sadece düşüncelerimi ekleyip sunmadığım yazılardr.)

18-30. derecelerde ise "üst felsefe" işlenir

Neyin "üst" felsefesi?... Bu derecelere zaten genelde "felsefi dereceler" de denmektedir.

kusura bakmazsanız felsefedeki almış olduğum akademik eğitimler ve katıldığım seminerlerde üst felsefenin ne olduğunu biraz felsefe okursanız belki okumuşta olabilirsiniz göreceksinizdir. felsefe sınıflara kendi içerisinde ayrıldığınu ve sınıflarında üst felsefenin de olduğunu göreceksiniz. ne olduğundan bahsetmedim çünkü bahsedilmemsini gerek duydum. sadece ben o derecelerdeki öğretileri belirtmek istedim ve bence yeterli bir şekildede belirtmiş durumdayım.

Şu "babayiğit" sıfatı biraz banal kaçmamış mı?...  Bu derecedekilerin çeşitli kuruillarda yönetim aşamalarında görev aldıkları da nereden çıktı? Yok öyle bir şey... Memfis-Mizraim Riti'nde olsa evet ama Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin yapılanması öyle değil. Üstealik kim diyor artık onların gerçek üstat olarak kabul edildiğini.    Masonlukta "gerçek mason" diye bir deyim kullanılır ama "gerçek üstat" diye bir deyim yoktur

aynı şeyin üstünde çok durmuşsunuz ama ben size anlatmaktan hiç sıkılmıcam yazı kitaptan okuyarak yazdığım bir metindi ve yazdığım cep kitabında ki yazar üstad bir masondur. ben kendisinin yazdıklarını aynen ilettim ve bunların kaynak bilgiler olduğunu benim düşüncelerim olmadığını ayrıca belirttim.

Tıpkı, Türkiye Masonlarının, 5, 6, 7 , 10, 11, 12, 13, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 26,ve 28 Derecelerdeki “Sırları” bilemeyip. öğretemedikleri gibi.

Şimdi bu tartışmayı izleyenlerden birçoğu Sayın Lucifer'in bu paragrafta ne demek istediğini, neden söz ettiğini  anlamamıştır. Ben anlatmaya çalışayım. Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti'nin Türkiye'deki uygulamasında, yüksek konseyler ritin tüm derecelerinde ritüelik çalışma yapmıyor. Dikkat ederseniz, Sayın Lucifer sıralardığı rakamlar arasında bazılarını geçmiş; ona göre çalışılanlar onlar ama Süprem Konsey'e bağlı birimlerin  28. derecede çalışma yaptığını da bilmiyor çünkü elindeki kaynak çok eski anlaşılan. Peki yüksek derecelerdeki masonlar bu saydığı derecelerin "sırlarını" neden bilemiyorlarmış?... Sır falan yok aslında da, bilnemeyişine ilişkin iddia tuhaf. Bir üst derecede olan her mason hepsini de gayet iyi bilebilir. Öğrenmek istemeyen olursa belki o bilemez ancak.

siz kendinizin anlamadığını söyleyin yeter başkalarının anlayışına karışmayın. başka anlamayan üyeler varsa zaten sorularını sadece bilgi edinmek amaçlı anlamadığını ve cevaplanmasını isteyecektir tartışma ortamı yaratmaya çalışmadan.

(elimdeki kaynaklar eski eski deyip konuyu farklı boyutlara tasımanın gereği yoktur. size kaynaklarımın yeni bilgiler 1 yıla kadar elime geçmiş hangi tarihlerde yazıldığını 2-3 sene gibi bir zaman zarfı olsa gerek söyledim konuyu ustelemeyin lutfen)


(saygıdeğer üyeler normalde bu tarz mesajlar yazmayan biri olarak hepinizden özürdilerim bu başlık altında bilgi edinmemiz paylaşımda bulunmamız gerekirken vermiş olduğum bilgilere bu tarz dışlamalar olarak gorduğum davranışlar beni üzdü ve cevap vermem gerekti. sn ADAM eğer düzeltmelerimi yahut yalnışlarını daha aktarımcı bir şekilde paylaşsaydı buna gerek kalacağını düşünmüyorum.)burada bilgilerimizi bildiklerimiz paylaşıp bilmediklerimizi ortaya çıkarmaya çalıştığımızı düşünüyorum. burda kimse in iyiyi en doğruyu elbette bilmiyor. ama bu oalylardan dolayı ben bütün üyelerden özürdülüyorum)

saygılarımla
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: lucifer - Kasım 23, 2009, 01:22:09 ös
sn SkullG

alıntılar bir siteden değil kitaptan yapılmıştır. kitapta numaralarla belirtilmiş olan açıklamalar metinde geçen bilgilerle hemen hemen aynı olduğundan yazmadım
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ceycet - Kasım 23, 2009, 01:31:54 ös
Sayın Lucifer,

yazınızdaki"dahaçok yahudi inançları hakimdir"sözüyle yaptığınız iddiayı biraz açarmısınız?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: Genius Loci - Kasım 23, 2009, 06:39:33 ös
sn SkullG

alıntılar bir siteden değil kitaptan yapılmıştır. kitapta numaralarla belirtilmiş olan açıklamalar metinde geçen bilgilerle hemen hemen aynı olduğundan yazmadım


o halde kitap o siteden alıntılamış ya da site o kitaptan alıntılamış. Bu arada pek çok sitede o bölüm var ama ben sadece bir tek siteden link vereyim http://www.gizliilimler.tr.gg/Masonlu&%23287%3Bun-Dereceleri-ve-Anlamlar&%23305%3B.htm

orada (2) ve (3) için yapılan referans göndermesi ise şu şekilde

[2] www.ogretmenforum.net/masonluk_ve_dereceleri-t20030.0.html
[3] www.payidar.net/konusuz-konular/47527-masonluk-dereceleri-ve-anlamlari.html


saygılarımla.
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: lucifer - Kasım 24, 2009, 09:29:46 öö
sn skullG

gönderdiğiniz linki okudum inceledim. dediğiniz gibi kitap siteden alınmış olabilir dicem ama kitaptan sitenin alıntı olup bilgilerin paylaşılacağıda olabilir. çünkü ben kitabı iktisadi birimlerden aldım.

saygılarımla.
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: Waldow - Kasım 24, 2009, 12:59:11 ös
Yanlız hatırlıyorumda Sn.Mason bir yazısında devlet baskanıda olsa hiç kimseye direk 33. derece verilmez demişti.Hatta konu Atatürkle ilgiliydi sanırım.
Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: ADAM - Kasım 24, 2009, 01:06:48 ös

Doğrudur. Yöntem, bu nitelik bir devlet başkanına verilecekse, önce önerilmesi ve  rızasının alınmasıdır. Bu iş öyle "Ben verdim, oldu!" tarzında yapılmaz.

Nitekim bu bağlamda Atatürk'e bir öneride bulunulmuş, Atatürk de kendisine bu öneriyi götürmüş olan kişiye «Şimdilik kalsın; sonra düşünürüz.» yanıtını vermiştir.

Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: aashooter - Kasım 25, 2009, 07:49:16 ös
Sn. lucifer,

23 Kasim tarihli mesajinizda cok ciddi bilgi hatalari var; Sn. Adam'in bu sebeple uzunca bir cevap yazmak zorunda kaldigini tahmin ediyorum...

Mason olup olmadiginizi bilmiyorum, ama mason degilseniz, bu konuda kesin cumlelerle bilgi aktarmaya calismamanizi tavsiye ederim... Dogru bilgiye ulasmaya calisan kimselere yardimci olmuyor bu tur hatalar...

Soru seklinde okuduklarinizi sorarsaniz, en azindan dogrusunu bilen anlatabildigi kadar anlatir; yanlis kabuller ortada kalmamis olur...

Operatif Mason'luk taniminiz benim gozume carpan en buyuk yanlis... Diger hatalarin detayina zaten Sn. Adam girmis, benim ayrica bahsetmeme gerek yok...

Selamlar,

Başlık: Ynt: YÜKSEK DERECELER
Gönderen: lucifer - Aralık 24, 2009, 11:36:05 öö
sn aashooter

tabikide bilgilerim herkese göre doğru olacak değildir. bu konuda en doğruyu bilen kişi ve kişiler ancak bilgilerin doğruluğpunu  yahut yanlışlığını bilebilir. aynı şekilde bende sizin mason olup olmadığınız konusunda bir bilgiye sahip değilim sizin benim hakkımda olmadığınız gibi. fakat ben şunu soylemek isterimki zaten belirtmiştimde yazdığım dğerlendirmeler ve paylaşımdaki bazı bilgiler çok onemli kaynaklardan okumuş ve öğrenmiş hatta dinleme de fırsatı bulmuş olduğum şeyler paylaştım bana bunu anlatan kişi gerçekten önemli bir kişi ki onunla akraba olduğumdan dolayıda son derece gururluyum ama onunda bana yalnış bilgiler vermiş olması gözardı edilemez.  umarım yazılarımı tekrar dikkatlice okuma fırsatınız olur.
sn  adam benim yazımdaki hataları grmiştir kendisi hata gorerekten fakat bende hataların neden hata olmadığını ayrıca net şekillerde alıntılar yaparak cevaplamış bulnmaktayım. şunu tekrar belirtmek isterim ben şahsen sn adam gibi bilgilerimin yalnış olması dolayısıyla sizlerden eleştiri almaktan hosnutsuzluk duymuyorum bilakıs hatalarımı gorup doğruları öğrenerek bunu kabul etmekteyim.

sn Adam' a bir yazısıyla ilgili yalnış olabileceğinden bahsetmiştim ama kendisi bunu neyazıkkı kabulenenmedi ve benım hatalarımı ırdelemekle meşgul. bu olayı daha önce başka bir üye arkadaşımızla daha yaşamıştı. uzun zamandır bu olaydan sonra foruma gırıp paylaşımda bulunmaktan soğudum bugun tekrar aranıza katılarak tekrardan sizlerle masonluk hakkında birbirilerimizi aydınlatma bilgilendirme içerisinde olmaktanda mutluluk duyuyorum.

saygılarımla