Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: YÜKSEK DERECELER  (Okunma sayısı 35457 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 19, 2009, 12:24:32 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Biraz da bu genel başlık üzerinde gezinmek istedim ve birtakım sorular ürettim.


Masonluktaki yüksek derecelerin çalışmaları farklı mıdır?

Çalışma tarzları bakımından simgesel dereceler ile yüksek dereceler birbirine pek benzer. Ritüelleri ve öğretilerinin kapsamı farklıdır. Yöntemleri bakımından da yer yer birtakım farklılıkları olabilir.

Bir masonun derecesi nasıl yükseltilir?

Her büyük locanın ve her yüksek derece örgütünün tüzüklerinde bir masonun derecesinin nasıl yükseltileceği belirtilmiştir. Bu yöntem, ayrıntılar bir yana, dünyanın her yerinde hemen hemen aynıdır.

Her mason, Masonluğa ilk girişinde “çırak” niteliğini alır. Belli bir süre boyunca toplantılara düzenli olarak katıldıktan sonra kendisinden bir “çalışma” (tez) hazırlaması istenir. Bu bazı uygulamalarda yazılı, bazılarında sözlü, bazılarında hem yazılı hem sözlüdür. Bazı uygulamalarda bir de sınav vardır. Başarılı bir çırak mason “kalfa” olur; sonra gene aynı yöntemle “üstat” derecesine yükselir.

Felsefi düzeyde yani yüksek derecelerde çalışmak isteyen üstatlar, locaları ile olan ilişkileri düzgünse yüksek derecelerde çalışmaya başlayıp aynı yöntemle ilerleyebilirler.

Simgesel derecelerden yüksek derecelere geçiş nasıl oluyor?

Bu bakımdan önce örgütlenmenin tarzına bakmak gerekir.

Yüksek derecelerden söz edince, elbette ortada bir rit var… Bazı ritlerde tüm dereceler bir bütün halindedir. Dolayısıyla o uygulamalarda yüksek dereceler simgesel derecelerin devamı gibidir. Çoğunda ise simgesel dereceler ve yüksek dereceler ayrı örgütlenmelerdir. Bazı yüksek derece örgütlerinin belli simgesel derece örgütleriyle ilişkisi ya da bağlantısı vardır; bazılarının yoktur. Böyle bir bağlantı yoksa, üstat derecesindeki bir mason yüksek derecelerde çalışmak istediğinden gider, oraya başvuruda bulunur. Bağlantı varsa bile bunun uygulandığı örnekler vardır ama kiminde de tersine yani ilgili masonun başvurusunu büyük locaya iletmesi, büyük locanın da bunu yüksek derece örgütüne aktarması gerekir.

Ancak her durumda, yüksek dereceleri yöneten örgüt, her üstat dereceli masonu kendi bünyesine almak zorunda değildir. Bu bakımdan bağımsızdır.

Masonlukta bir “çalışma” hazırlamak için çok geniş bilgi sahibi olmak mı gerekir?

Her mason, nasıl Masonluğa girebilecek ölçüde yeterince kültürlü ise, herhangi bir derecede çalışma hazırlayabilmek bakımından da hem yetenekli hem de yeterince bilgilidir. Zaten önceden böyle bir yeterliliği olmayan ya da bunu sonradan edinebilecek yeteneği bulunmayan masonlar, birbirini izleyen derecelerin belli bir aşamasında kalmayı yeğler, daha çok ilerlemezler.

Derece yükseltmelerinin karşılığında bir para ödenir mi?

Bir masonun derecesinin yükseltilebilmesi için bireysel bakımdan “düzenli” olması gereklidir. Bireysel düzenin koşullarından biri de ödenti yükümlülüklerini aksaksız yerine getirmektir. Masonlar, gerek Masonluğa ilk girişlerinde gerekse derecelerinin yükseltilmesinde, yıllık ödentilerinin dışında ayrıca belirli bir ödemede bulunurlar.

Kimilerinin, «Masonlukta parası olanın derecesi yükseltilir.» diye bir savı vardır. Üstealik bu sav, antimasonik cephelerde iyice abartılmıştır. Gerçi tarihte (özellikle 18. yüzyılın ilk yarısında) yer yer kimi varlıklı kimselere yüksek dereceler verilerek bunun karşılığında oldukça yüklü bağışlar alındığı görülmemiş değildir. Geçmişte kalmış olan bu uygulama hayli eleştiriye uğramıştır. Günümüzde ise, Masonlukta “para ile derece almak” diye bir şey yoktur. Orada yapılan birtakım işlemler, bunların bir maliyeti vardır; derece almak isteyen bir mason da buna katılmak, katkıda bulunmak durumundadır; katkıda bulunamayacaksa, bu özel durum ayrıca değerlendirilir. Gücü olmayanın, kendisi de isterse böyle bir ödemeden bağışık tutulması bile söz konusu olabilir Bunun iske o kişiyi incitmeden, bu kez tinsel bir borç altına sokulmadan yapılması gerekir.

Yalnızca Amerika’daki birtakım yüksek derece örgütlerine özgü bir yöntem uyarınca; isteyenler, toplu bir ödeme yaparak yüksek derecelerin birkaçını birden art arda kısa süre içinde alabilmektedir. Bu da o ülkeye özgü bir istisnadır.


Masonluktaki öğretinin tümünü alabilmek için en yüksek dereceye kadar gelmek mi gerekir?

Bir mason, istediği herhangi bir derecede durabilir. Özellikle “üstat” derecesini aldıktan sonra, bununla yetinen ve yüksek derecelerde çalışmak istemeyen çok görülür. Kimileri de yüksek derecelerin kendi görüşlerince yeterli buldukları bir aşamasına geldikten sonra daha ilerlemek istemez. Belli bir dereceyle yetinmiş hatta yüksek derecelerle hiç ilgilenmemiş bir mason için «Masonluktaki öğretinin tümünü almamış!» denilemez; bu çok yanlış bir niteleme olur. Çünkü hangi ritte olursa olsun, yüksek derecelerdeki öğretinin özü zaten simgesel derece ritüellerinde kendini gösterir; sonrası felsefi düzeydeki bi takım ayrıntıları kapsar.

Her mason yalnız kendi derecesindeki toplantılara mı katılır?

Bir mason, üyesi olduğu locada, herhangi bir geçerli engeli (mazereti) olmadığı sürece, kendi derecesiyle birlikte daha alt derecelerdeki toplantılara da katılmakla yükümlüdür. Örneğin üstat derecesini almış bir mason, locasının tüm toplantılarına katılmakla yükümlüdür.

Yüksek derecelerde çalışan birimlerin toplantıları ayrıdır ama hiçbir mason «Ben artık yüksek dereceli bir mason oldum.» diyerek, bundan böyle üyesi olduğu locanın ya da birimin daha alt derecelerdeki çalışmalarına katılmazlık edemez. Böyle bir tutum düzensiz duruma düşmesine bile yol açabilir. Kaldı ki, daha yüksek derecede olan bir masonun daha alt derecelerdeki toplantılara katılması, oradaki kardeşlerine kendi bilgi ve deneyimlerini aktarması görevlerinden biridir.


Masonluktaki yüksek derecelerle bağlantılı olarak aklıma gelebilmiş öncelikli sorular işte bunlardı. Belki dahası vardır; onu da masonların tamamlamasını bekleyelim. Bu arada benim aklıma gelmemiş sorular üretecek olanlar olursa, onlara şimdiden teşekkürler.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 19, 2009, 05:38:29 ös
Yanıtla #1
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 102
  • Cinsiyet: Bay

Sn Adam,

Bu konu hakkinda bugune kadar ogrendiklerim ile Turkiye'deki uygulamalar arasinda sanki bir farklilik var. Sizin degerli goruslerinizi ogrenmek isterim...

Oncelikle "Yuksek Dereceler" tanimindan benim anladigim Iskoc Riti, umarim yanilmiyorumdur...

Kuzey Amerika'da "Concordant Bodies" denen, yani Mavi Loca (Ilk 3 derece) sonrasi devam edilebilecek masonik kuruluslar icin soyle bir tanimlama yapilir; "Mavi Loca sonrasi diger masonik kuruluslarda (Iskoc Riti, York Riti, Royal Order of Scotland, vb.) calismalarina devam etmis bir Ustad Mason, bu calismalara devam etmeyen bir baska Ustad Mason'dan daha ustun degildir ama daha bilgilidir. Masonlukta en ust derece, 3. derecedir" denir.

Bu baglamda, Mavi loca toplantilarinda Iskoc veya York riti mensubu masonlar ayricalikli bir konumda degildirler; bu ritlere ait regalialarini kusanmazlar (ufak yaka rozeti, yuzuk vs haric).

Nitekim York ritinde her derecenin bir numarasi yoktur ama sadece ismi vardir.

Turkiye'de York Ritinin calisilmiyor olusu, sanirim Mavi loca ile Iskoc ritinin Kuzey Amerika'da oldugundan biraz daha fazla ic ice girmesine sebep olmus gibi geldi bana...

Lutfen beni yanlis anlamayin, saygisizlik etmek istemem; sadece ogrenmeye ve anlamaya calisiyorum...

Sevgiler, saygilar,

aashooter
Masonry is not a secret society, it is a society with secrets...


Kasım 19, 2009, 06:02:13 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn aashoter

sorunuz sn ADAM'aydı fakat bendi bildiklerimden bir iki şey paylaşmak isterim.

    Sembolik masonlukta üç derece vardır bilindiği gibi bunlarda çırak-kalfa-üstad üçlemidir. skoç riti ise bildiğim kadarıyla 33 dereceden oluşur. üstad olan bir masonla skoç riti masonunun büyüklük konusunda bir düşüncem var ama bu düşüncemi kendie saklayıp ilgililerinden cevap beklemenizi isterim ortalığı karıştırmak ıstemıyorum. ama sizinde söylediğiniz gibi bilgi büyüklüğü kesnilikle vardır. Skoç riti mason olmak kolay bir uğraş olmayacağıda açıkca ortadadır.

    yalnız nekadar doğrudur bilmiyorum ama  Ülkemizde de takip edilen 33 dereceli İskoç Riti dünya üzerinde en fazla üyeye sahip olan ve bu yönüyle en fazla tercih edilen felsefi dereceler ritidir. Onu, özellikle ABD'de geniş bir kesimce benimsenen York Riti takip etmektedir.

Dünya üzerinde var olan çeşitli ritler içerisinde 99 dereceli Memfis-Misraim Riti gibi yoğun bir çalışma gerçekleştirenleri var olduğu gibi, tek dereceden oluşan bazı ritler de vardır.

Herhangi bir ritte, dördüncü derece ve yukarısına devam edebilmek için Büyük Loca'ya bağlı olarak çalışan düzenli bir Locada Üstat derecesine sahip olmuş olmanın yanı sıra, bu ana Loca ile ilişkilerinin herhangi bir dönemde düzensiz olmaması ve yükümlülüklerinin aksatılmadan yerine getirilmesi gerekir. Kendi Locasında düzensiz ilan edilen bir üyenin, yüksek derecelerdeki üyeliği de otomatik olarak düşer.[2]
Masonluktaki Dereceler
1. Derece: Çırak.
2. Derece: Kalfa.
3. Derece: Usta.
4. Derece: Ketum Üstat.
5. Derece: Mükemmel Üstat.
6. Derece: Sır Kâtibi.
7. Derece: Nazır
8. Derece: Bina Emîri
9. Derece: Dokuzlar'ın Seçilmiş Üstâdı
10. Derece: Onbeşler'in Seçilmiş Üstâdı
11. Derece: Yüce Seçilmiş Şövalye
12. Derece: Üstat Mimar
13. Derece: Solomon Krallığının Şövalyesi
14. Derece: Yüce üstâd (Kutsal Kubbe Büyük Seçilmişi)
15. Derece: Doğu Şövalyesi (Kılıç Şövalyesi)
16. Derece: Kudüs Prensi
17. Derece: Doğu ve Batı Şövalyesi
18. Derece: Salipverdi şövalyesi (Güllü Haç Şövalyesi)
19. Derece: Büyük Pontif (Yüce İskoçyalı)
20. Derece: Düzenli Locaların Büyük Saygıdeğer Üstâdı
21. Derece: Prusya Şövalyesi
22. Derece: Lübnan Prensi (Kral Baltası)
23. Derece: Sır Sandığı Başkanı
24. Derece: Sır Sandığı Prensi
25. Derece: Tunç Yılan şövalyesi
26. Derece: İskoçyalı Papaz (İnayet Prensi)
27. Derece: Kudüs Tapınağı'nın Hakim Amiri
28. Derece: Güneş Şövalyesi
29. Derece: Saint Ande Büyük İskoçyalısı
30. Derece: Seçilmiş Büyük Kadoş şövalyesi
31. Derece: Büyük Müfettiş Kumandan
32. Derece: Kutsal Sir Yüce Prensi
33. Derece: Hâkim Büyük Genel Müfettiş [3]

saygılarımla
   


Kasım 19, 2009, 06:22:23 ös
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu yanıt Sayın aashooter'e:

Ben bu konuya rit ayırımı yapmaksızın çok genel olarak baktım. Konu Masonluk hakkında çok geniş bilgisi olanlar, hele masonlar için yazılmış değildir. Ancak "yüksek dereceler" denilince bu elbette Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti ile sınırlı değildir. Türkiye'de sadece o ritin uygulanmakta oluşu benim yazdıklarımı etkilememektedir. Ritler sadece bunun üzerine bir de York riti'nin eklenmesiyle bitmemektedir. Günümüzde uygulanması süren daha başka birçok rit var: Memfis-Mizraim Riti, Fransız Riti, İsveç Riti, Uluslararaesı İnsan Hakları Karma Riti gibi... Bunların ötesinde bir de İngiliz Masonluğu Sistemi var.


Ancak elbette şu doğrudur: Herhangi bir ritin en üst derecesinde olan bir masonun, aynı ritte çalışmakta olan ve yüksek derecelere hiç katılmamış, sadece simgesel derecelerde (mavi localarda) kalmış bir masona oranla hiçbir üstünlüğü ya da ayrıcalığı yoktur.

Sevgiler.
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 19, 2009, 06:31:24 ös
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu yanıt ise Sayın Lucifer'e:

Temel olarak dedikleri doğru...  Bir diyecek yok.

Bu arada elbette Sayın aashooter'in hiç de öğrenmeye gereksinmesi olmayan, zaten çok iyi bildiği bir Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti derecelerinin sıralaması için Sayın Lucifer'e bilmeyenler teşekkür edebilir.

Bu arada dikkatimi çeken bir konu var: Orada parantez içindeki rakamlar bir referans mı gösteriyor acaba?

İkinci konu da Salın Luçifer hem "İskoç" hem "Skoç" terimini kullanıyor? Sormak isterdim neden diye?

Bir de şunu eklemek isterdim: Türkiye'de bu derece unvanlarından kimisi öyle, doğru ve tamam. Ancak kimisi hiç de öyle değil. Acaba Sayın lucifer bunları oldukça eski bir kaynaktan mı almış? (Kaynakça sormuyorum, çünkü bilirsiniz ben buna karşıyım; sadece bu liste biraz "eskimiş" gibi geldi bana.)

Sevgiler.
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 19, 2009, 08:02:21 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

Sayın Adam,
Bu forumda soracağım ilk soru olduğu için eğer size saçma gelirse toleransınızı göstermenizi rica ederim.
Yüksek derecelerde çalışanların, simgesel derecelerin toplantılarına da katıldıklarını belirtmişsiniz.
Öyleyse yüksek dereceli bir mason hayatı boyunca üç derecenin ritüellerini sürekli olarak tekrar tekrar yapmaktadır.
Bu sıkıcı olmaz mı ?
Zaten kendi derece atlama töreni için bu ritüelleri çalışmış ve uygulamış olan üstat, her derece atlayacak kişi için aynı şeyleri yapmaktan bıkmaz mı ?
Yoksa bu aynı ritüelleri tekrar tekrar yapmanın da kişinin kendini geliştirmesinde payı var mıdır ?
Cevaplarsanız sevinirim.


Kasım 19, 2009, 08:07:22 ös
Yanıtla #6
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

et tekraru ahsen velev kane yüz seksen :)


Kasım 19, 2009, 10:17:46 ös
Yanıtla #7
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 102
  • Cinsiyet: Bay

Sn. lucifer,

Asagida vermis oldugunuz listenin hazirlanis sekli ve listenin basligi (Masonlukta Dereceler)  zaten benim Sn. Adam'in bu konu hakkindaki fikirlerinden yararlanma istegimin ana sebebi.

Listenizde Mavi loca ile Iskoc Riti sanki bir butunun iki parcasi gibi ele aliniyor, halbuki aralarinda direk bir bag olmadigini dusunuyorum... Masonlukta'ki dereceler sadece bu liste ile sinirli degil... Ilk 3 derece sonrasi masonlar Iskoc ritine devam etmek zorunda olmadiklari gibi, baska ritlere devam etmeyi de tercih edebilirler... Tabii Turkiye sartlarinda sadece Iskoc ritinin uygulaniyor olmasi bu aliskanligi beraberinde getiriyor anladigim kadari ile...

Icerik itibari ile, sahsi fikrim zaten Iskoc ritinin Turkiye gibi cogunlugu laik ve musluman olan bir ulkeye, hakkinda az/cok bilgi sahibi oldugum diger ritlere oranla, daha uygun oldugu. Dolayisi ile sadece Iskoc ritinin calisiliyor olmasini son derece dogal ve mantikli goruyorum.

Sevgiler, saygilar,

aashooter

Herhangi bir ritte, dördüncü derece ve yukarısına devam edebilmek için Büyük Loca'ya bağlı olarak çalışan düzenli bir Locada Üstat derecesine sahip olmuş olmanın yanı sıra, bu ana Loca ile ilişkilerinin herhangi bir dönemde düzensiz olmaması ve yükümlülüklerinin aksatılmadan yerine getirilmesi gerekir. Kendi Locasında düzensiz ilan edilen bir üyenin, yüksek derecelerdeki üyeliği de otomatik olarak düşer.[2]
Masonluktaki Dereceler
1. Derece: Çırak.
2. Derece: Kalfa.
3. Derece: Usta.
4. Derece: Ketum Üstat.
5. Derece: Mükemmel Üstat.
6. Derece: Sır Kâtibi.
7. Derece: Nazır
8. Derece: Bina Emîri
9. Derece: Dokuzlar'ın Seçilmiş Üstâdı
10. Derece: Onbeşler'in Seçilmiş Üstâdı
11. Derece: Yüce Seçilmiş Şövalye
12. Derece: Üstat Mimar
13. Derece: Solomon Krallığının Şövalyesi
14. Derece: Yüce üstâd (Kutsal Kubbe Büyük Seçilmişi)
15. Derece: Doğu Şövalyesi (Kılıç Şövalyesi)
16. Derece: Kudüs Prensi
17. Derece: Doğu ve Batı Şövalyesi
18. Derece: Salipverdi şövalyesi (Güllü Haç Şövalyesi)
19. Derece: Büyük Pontif (Yüce İskoçyalı)
20. Derece: Düzenli Locaların Büyük Saygıdeğer Üstâdı
21. Derece: Prusya Şövalyesi
22. Derece: Lübnan Prensi (Kral Baltası)
23. Derece: Sır Sandığı Başkanı
24. Derece: Sır Sandığı Prensi
25. Derece: Tunç Yılan şövalyesi
26. Derece: İskoçyalı Papaz (İnayet Prensi)
27. Derece: Kudüs Tapınağı'nın Hakim Amiri
28. Derece: Güneş Şövalyesi
29. Derece: Saint Ande Büyük İskoçyalısı
30. Derece: Seçilmiş Büyük Kadoş şövalyesi
31. Derece: Büyük Müfettiş Kumandan
32. Derece: Kutsal Sir Yüce Prensi
33. Derece: Hâkim Büyük Genel Müfettiş [3]

saygılarımla
   
Masonry is not a secret society, it is a society with secrets...


Kasım 19, 2009, 10:22:13 ös
Yanıtla #8
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 102
  • Cinsiyet: Bay

Bu deyimi daha once duymamistim, google sayesinde ne oldugunu ogrendim; cok da hosuma gitti. Tesekkurler.

aashooter.


et tekraru ahsen velev kane yüz seksen :)
Masonry is not a secret society, it is a society with secrets...


Kasım 20, 2009, 02:20:20 öö
Yanıtla #9
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 131
  • Cinsiyet: Bay

Saygıdeğer Adam,
Felsefi derecelerde de her bir derecede eğitimin tamamlanma süresi simgesel derecelerde olduğu gibi gerekli olgunluğu sağladıktan sonra en az bir yılı tamamlaması mı gerekiyor?

Türkiye koşullarında Masonluğa giriş yaş ortalaması yaklaşık 40 olduğunu okumuştum. Böyle bir yaş ortalamasında tekris olup Mason olan isteyen bir kişi felsefi derecelerde çalışabilmesi için minimum 4 sene geçmesi gerekiyor. Üstat derecesinde 2 yılını tamamladıktan sonra hemen davet alırsa ancak atölye çalışmalarına katılabiliyor. 33. dereceye ulaşabilmesi  önce sağlığı , maddi imkanları ve çalışma isteği devam ederse matematiksel hesaba göre 74 yaşından önce olmaması gerekir diye düşünüyorum. Yoksa bu yaşlardan önce gerekli koşulları sağlayabilen bir Mason daha erken yaşlarda da 33. derece eğitimini tamamlayabiliyor mu?
Saygı ve sevgilerimle.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
41 Yanıt
47651 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2019, 05:24:02 ös
Gönderen: Caliper
1 Yanıt
7729 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2011, 07:06:29 ös
Gönderen: Waldow
0 Yanıt
3590 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 12, 2007, 03:12:53 öö
Gönderen: Ittihatci
9 Yanıt
18233 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2011, 07:59:36 ös
Gönderen: Isis
Dereceler

Başlatan sır sandığı pirensi Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar

9 Yanıt
12644 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 28, 2010, 01:21:46 ös
Gönderen: Texan
0 Yanıt
5462 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 14, 2010, 10:55:33 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4577 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 15, 2010, 11:00:33 öö
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
4258 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2014, 07:03:49 ös
Gönderen: Metatron
7 Yanıt
9116 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 13, 2017, 05:13:52 ös
Gönderen: Surgeus
7 Yanıt
5399 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 09, 2017, 03:29:31 ös
Gönderen: Surgeus