Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Şubat 03, 2013, 06:01:13 ös

Başlık: Masonlukta sabahın ne anlamı vardır?
Gönderen: ADAM - Şubat 03, 2013, 06:01:13 ös



Masonlukta “düzen” (intizam) sözcüğü çeşitli anlamlara gelmek üzere kullanılır. Her ne kadar çeşitli anlamlara gelmek üzere kullanılırsa da, Masonluğun her anında ve her yerinde çok önemli bir kavramdır.

İşte bu çok önemli kavram kendini bir loca ya da benzeri masonik birimin çalışmalarında da gösterir.  Bir loca ya da masonik birimin tüm çalışmalarının belirli bir düzen içinde yürütülmesi gerekir. Nitekim öyle yapılır.

Bu belirli düzen ilgili birimin çalışma başlaması, çalışma süresi ve çalışmaya son vermesinden de söz konusudur.

Ancak bu bağlamda düzen ya da standardizasyon, sözcüğün sözlük anlamında değil, Masonlukta pek sık görüldüğü üzere simgesel anlamda bir geçerlilik elde eder.

Sabah sözcüğü de işte bu bağlamda devreye girer.

Çoğu mason localarında çalışmaya simgesel (ya da ritüelik) olarak öğle vaktinde başlandığının benimsenmesine karşılık, bazı derecelerde çalışmaya sabah başlanır. Ancak “sabah” elbette bir kavram olarak çok geniştir ve bunu daha bir belirginleştirmek gerekir. Bu nedenle örneğin “tanyeri ağardığında” gibi bir deyiş kullanılabilir. Belki de “sabah yıldızı göründüğünde” denilebilir. (Sabah Yıldızı’nın ne olduğunu biliyorsunuz, değil mi? Oradan bir başka simgesel anlam çıkarabilirsiniz isterseniz…)

Bir mason locası ya da biriminin oturumuna başlama zamanı sabah ile bağlantılı bir simgesel sözcük kullanılarak belirtilince, kuşkusuz bu oturumun sonu da benzer bir kavramla belirtilir. Bu kavram “akşam” olabilir mi acaba?