Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Plastik Şişelere Alternatif  (Okunma sayısı 2636 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 21, 2019, 02:07:46 öö
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 8
  • Cinsiyet: Bay

İyi akşamlar,

Biyoloji doktorası yapmaktayım ve malum plastik poşetlerin ücretli hale gelmesi, pet şişelerin depozitolu yapılması tartışmaları ülkemizde hız kazanmaya başlamışken biraz eski ama güncel tartışmaya uygun bir konuyu alıntı yaparak sizle paylaşmak isterim. Ayrıca plastik kullanımı ile ilgili fikirlerinizi de paylaşmak isterseniz duymaktan mutluluk duyarım. :)

''Birçok insanın düşündüğünden daha fazla maliyete neden olan plastik su şişelerinin doğa tarafından yok edilmesi ortalama 1000 yıl sürüyor. Ayrıca su şişelerinin en az yarısının sadece bir kez kullanılıp atılması da, durumu çok daha vahim bir hale getiriyor. İzlanda Sanat Akademisi'nde okuyan ürün tasarımcısı Ari Jonsson, plastik atıkların çevreyi tehdit etmesini önlemek amacıyla alglerden oluşan, biyolojik olarak çözünebilir bir su şişesi hazırlamaya karar veriyor.
Dünyada giderek artan plastik kullanımı, tehdit edici boyutlara ulaşıyor. Bu tehdidin önlenmesi için sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duyuluyor. Jonnson, her gün sadece bir kez kullanıp attığımız inanılmaz fazlalıkta plastik materyalin yerine alternatif bir ürün geliştirmenin acil bir ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Neden doğa tarafından yok edilmesi yüzyıllar süren tek kullanımlık malzemeler kullanıyoruz, düşüncesi ile yola çıkan Jonnson, çözünebilir su şişeleri ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Çalışmalarının ana ilkesi doğaya zarar vermeyen alternatifler bulmak olan Jonnson, yaptığı birçok deneme yanılmalarının sonucunda bir çözüme ulaşıyor. Jonnson'ın plastik kirliliğine getirdiği yenilikçi çözüm ise agar. Yosun bazlı bir madde olan agarın geçmişi ise 1650 yılına dayanıyor. Bu yıllarda Japon bir otelcinin çorbasının içine ekstra eklediği agarın gece boyunca bekledikten sonra jöle kıvamına gelmesiyle agarın bu özelliği keşfediliyor. Madde, 1800'lü yılların sonuna doğru mikrobiyoloji laboratuarlarına girerek, molekülleri ayırma işlemi için kullanılmaya başlıyor.
Atık sorununu tamamen ortadan kaldıran alternatif bir çözüm
Yosun kullanarak bir şişe yapmayı planlayan Jonnson, toz şekline getirdiği agarı su ile karıştırıyor. Oluşan karışım titrek bir yapıya ve jöle benzeri bir kıvama sahip oluyor. Soğuk bir kalıba dökmeden önce karışımı ısıtan Jonnson, karışımı istenilen şekli alıncaya kadar buz dolu bir şişe kalıbı içinde döndürüyor. Birkaç dakika daha soğutulan agar karışımı kullanıma hazır hale geliyor. Yosun su şişesi, boş olana kadar eşsiz şeklini koruyor ve boşaldıktan sonra parçalanmaya başlıyor.
Jonnson, plastik şişelere karşı tamamen doğal bir alternatif çözüm olan yosun şişelerinin tadını beğenenler tarafından çiğnenebileceğini de belirtiyor. Var oluş sebebi olan su depolama işlevini yerine getirdikten sonra çözünerek yok olan yosun şişeler, atık sorununu tamamen ortadan kaldırıyor. Ayrıca içerisinde yer alan suya hiçbir şekilde zararlı madde geçirmeyen yosun şişeler, kanserojen madde içermeyen mükemmel bir çözüm sunuyor. Agar genellikle vejetaryenler ya da veganlar için hazırlanan tatlılarda jelatin yerine kullanılıyor ve hem çevre hem de insan sağlığı için güvenli kıvam verici maddeler arasında yer alıyor.
Halen proje üzerinde çalışmalarına devam eden Jonnson, İzlanda Tasarım Merkezi'nin desteği ile projesinin üretime geçmesini planlıyor.'' (Alıntı)

Dieu et mon droit.


Ocak 21, 2019, 03:29:51 öö
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3244
  • Cinsiyet: Bay

Güncel bir konu hakkında bilgi verdiğin için teşekkürler .Foruma Hoş geldin ...
Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 23, 2019, 05:15:15 öö
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 64
  • Cinsiyet: Bay

   Öncelikle bu güzel çalışmayı paylaştığınız için teşekkür ederim. Plastiklerin zararlarını biliyoruz ancak günümüz dünyasında maliyetler nedeniyle ucuz olması ve kolay üretilir olması nedeniyle plastikler , dehşete düşürecek kadar, yaygınlaşmıştır.
   Tercih nedenini anladığımızca göre ikinci aşama sizin öneriniz veya şuanda bulunan bir çözüm nedir , işe yarar mı ? Plastiklerin yerini alabilecek seviyede bir üretimin yosun ile karşılanması oldukça zordur fakat İzlanda gibi küçük ülkelerde bu yerel bir çözüm olabilir. Ayrıca şuanda insan sağlığına zararı olmayan ve dayanıklı bir şişe malzemesi vardır ve marketlerde bulunmaktadır; cam şişe su, nam-ı diğer ''premium su'' . :D
Niye ''premium'' çünkü maliyeti fazla ve herkesin satın alma gücü yoktur. Halbuki cam şişeler defalarca daha kullanılabilir , insanın tabiatına uygundur bu nedenle sağlığı korur ama diyorm ya maliyet-satın alma gücü... Sanırım çözüm şişenin formu değildir.
  Çözüm şu olmalıdır: Tüketmeyeceğin ürün alma, gerektiği kadar tüket, israf etme mümkünse dönüştür. Sadece şişe için değil tüm plastik ürünler için hatta yaşamımızdaki her şey için bu geçerli olmalıdır. Ama bu kadar yazıyorsam , genel geçer bir laf söylemek için değil konunun ehemmiyetini ve yaşama olan direkt etkisini belirtmek için yazıyorumdur.
Saygılarımla...
"Rehber olarak erdemi değil talihi seçenler aklın ışığından yoksun kalır, özgürlük bilincini yitirerek başkalarına kul olur."
Lucius Annaeus Seneca


Ocak 23, 2019, 11:49:49 ös
Yanıtla #3
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 8
  • Cinsiyet: Bay

Katkınız için teşekkür ederim. Cam şişe bir alternatif çözümdüm evet ama alglerden yapılan şişe de bir alternatiftir ya da deniz yosunları ile yapılan başka bir çalışmada ''yenilebilir su'' adında farklı bir su muhafaza yöntemi gösterildi. Daha öncelerde bilinen yüksek su tutma kapasitesine sahip hidrojeller veya. Burada amaç farklı sorunlara farklı amaçlara, farklı yanıtlar bulmaktır. İsraf konusundaki düşüncelerinizi sonuna kadar destekliyorum.
Dieu et mon droit.