Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Konuyu başlatan: ADAM - Haziran 04, 2011, 05:26:31 ös

Başlık: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: ADAM - Haziran 04, 2011, 05:26:31 ös



Son günlerde forumda belli bir başlık altında yapılmış olan tartışmalar, bu açıklamayı yazmayı gerektirdi.





Kadınların da mason olup olamayacakları konusu Batı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de hayli eski sayılabilecek tarihlerde tartışılmaktaydı. Nitekim Türk Masonluğu’nun ilk düzenli masonik dergisi olan Büyük Şark’ta bu bağlamda yayınlanmış yazılar var.

Ancak bu konu gene hayli uzunca bir süre uyutulmuş olarak kaldı. 1980’li yılların ikinci yarısında, bugün Özgür Masonlar Büyük Locası adını taşıyan obediyansın o tarihteki üyelerinden kimisi, gene o tarihteki Büyük Üstat Vedat Yeğinsü önderliğinde bu işe etkin olarak girişene dek.

Önce Masonluğa ilgi duyan mason eşlerinin (hemşirelerin) masonik açıdan bilgilendirilmeleri bakımından birtakım toplantılar yapılmasına başlandı. Zaman içinde bu toplantılar belli tarih ve saatlerde, gündemli olarak yapılır oldu. Bu işler için büyük locanın dışında bir başka yer kullanılmaktaydı. Bu toplantılara Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası üyesi olan kimi masonların eşleri de katılıyordu.

Bu iş gelişme göstermeye başlayınca, bu toplantıları düzenli olarak izlemekte olan hanımlar kendi aralarında bir dernek kurdu. Buna “Çağdaş Kardeşlik Dayanışma Derneği” adını verdiler. Derneğin İzmir’dea de bir şubesi oluşturuldu. Bu derneğe üye olarak Masonluk ile daha önce herhangi bir bağlantısı olmayan kişiler de kabul edildi.

Belli hanımların 4-5 yıl kadar süren bu düzenli eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının sonrasında kadınların Masonluğa kabul edilmesi kaçınılmaz bir sonuçtu. Nitekim 1991 yılında ÖMBL üyesi olan kimi masonlar biri İstanbul biri İzmir’de olmak üzere iki geçici loca kurdu. Bu localarda kadın adaylarla ilgili gerekli işlemler yapıldı ve Masonluğa alınmalarına başlandı. Hayli uzun bir süre masonik eğitim almış olanları seçilerek, ikinci ve sonra üçüncü dereceye geçirildi.

Üçüncü dereceyi almış kadınlar kendi aralarında bir araya gelerek üçü İstanbul’da biri İzmir’de olmak üzere dört yeni loca kurdu. Bu dört locanın bir araya gelişiyle, aynı yıl içinde “Kadın Büyük Mason Locası” adlı yeni bir obediyans kuruldu. (Bu obediyansın adı sonradan değiştirilip, günümüzdeki halini aldı.


Kadın Mason Büyük Locası, önce günümüzde Özgür Masonlar Büyük Locası olarak anılan obediyans, tarafından, sonra da Avrupa’daki özgürlükçü nitelikli birçok mason obediyansınca düzenli bir masonik örgüt olarak tanındı. Nitekim 1993 yılında CLIPSAS ve CLIMAF olarak anılan uluslararası mason örgütlerince de üyeliğe kabul edildi. Ancak KMBL daha sonra kendi iç işlerindeki birtakım sorunları nedeniyle uluslar arası düzeydeki üyeliklerini dondurdu; sadece ilişkilerini sürdürmekle yetindi.

Kadın Mason Büyük Locası’nın üye sayısı oldukça hızlı bir artış gösterdi. Günümüzde toplam üye sayısının 1000 dolayında olduğu söyleniyor. İstanbul ve İzmir’deki localara yenileri eklenirken, Ankara, Adana, Antalya ve Bursa’da da localar kurdu.

Bu bağlamda üç soru sorulacağını sanıyorum. O soruların yanıtlarını vereyim:

1 – Kadın mason locaları çalışmalarını nerede yapıyor?

İstanbul’da önceleri kiraladıkları bir lokalde çalışıyorlardı. Sonra kendilerine iki katlı bir yer  satın aldılar. Diğer illerde ise Özgür Masonlar Büyük Locası’nın lokalini belli günlerde kiralayarak çalışmayı sürdürüyorlar.

2- Localarında uyguladıkları ritüelin özelliği nedir?

Çoğunluğu bakımından Özgür Masonlar Büyük Locası’nın 1991 yılı öncesinde uyguladığı ritüellere benzer ritüeller uyguluyorlar ama tıpatıp aynı değil. Ayrıntılarda farklar var.

3- Sadece üç derecede mi çalışıyorlar.

Kadın Mason Büyük Locası, herhangi bir diğer büyük loca gibi üç simgesel derecede çalışıyor. Ancak Türkiye Süprem Konseyi, yüksek derecelerde çalışmak isteyen kadınlar için de özel atölyeler kurmuş durumda. Fakat bu yüksek derece atölyesi çalışmalarının Kadın Mason Büyük Locası ile doğrudan bir bağlantısı olmadığı gibi, bu bağlamda büyük locanın herhangi bir görev üstlenmesi ya da paylaşımda bulunması söz konusu değil.




Başka soru varsa, yanıtını bildiklerimi yanıtlarım.









Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: kmldmn - Haziran 05, 2011, 12:23:15 öö
Sn. ADAM emeğinize sağlık çok anlaşılır bir şekilde anlatmışsınız. Lakin benim anlamadığım bir durum var: KMBL ve ÖMBL'nin amblemlerine baktığımızda üstte Türkçe ve alt bölümde Fransızca'sı var, HKEMBL'de böyle bir durum yok sadece Türkçe'si yazıyor. Benim anladığım ve bildiğim kadarıyla her hülkenin masonluğu ulusaldır, hiçbir ülkeye veye üst bir kurula bağlı değildir. Bu iki büyük locadaki Fransızca olayını hala anlayamadım, cahilliğime veriyorum, bu konuyu açıklarsanız çok memnun olurum.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Zagzagel - Haziran 05, 2011, 12:33:52 öö
Ayrica KMBL amblemi bence asirilmis. Ben baska bir Locanin amblemini gordum aynisi. Bilmiyorum hukukcu arkadaslar daha iyisini soyler ama bu dusunsel mulkiyet hakkinin ihlali gibi. Hani o diger amblemi yapan adam gelse dava acsa kazanir mi kazanir benden soylemesi

detaycilikliklarimla
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Asli - Haziran 05, 2011, 05:46:05 öö
Alıntı
KMBL ve ÖMBL'nin amblemlerine baktığımızda üstte Türkçe ve alt bölümde Fransızca'sı var, HKEMBL'de böyle bir durum yok sadece Türkçe'si yazıyor.

CLIPSAS yuzunden. Onlar Fransaya bagli. Ingiltereye degil. Ingilizler ile Fransizlar (hatta almanlar bile) ne zaman anlasabildiki simdi anlassin :)

Alıntı
Ben baska bir Locanin amblemini gordum aynisi. Bilmiyorum hukukcu arkadaslar daha iyisini soyler ama bu dusunsel mulkiyet hakkinin ihlali gibi. Hani o diger amblemi yapan adam gelse dava acsa kazanir mi kazanir benden soylemesi

Eger boyle bir durum varsa bencede dikkat edilmeli. Bahsettigin sembol saniyorum Osmanli Mason Locasina ait bir semboldu. Emin degilim.

Sevgilerimle
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: ADAM - Haziran 05, 2011, 10:58:08 öö
Amblem Kadın Mason Büyük Locası'nındır. Sorumluluk onlarındır. Kopya olduğu söylenemez ama Özgür Masonlar Büyük Locası'nın 1993 yılı öncesinde (Büyük Mason Mahfili  adı altında çalıştığı dönemde) kullanmakta olduğu ambleme benzediği söylenebilir. Bu bağlamda herhangi bir suçlama yapılabilmesi için amblemin tesçilinin yaptırılmış olması gerekir. Böyle bir şeyin olduğunu sanmıyorum.

Amblem çerçevesinde kullanılan Fransızca karşılığın CLIPSAS ile bağlantısı yoktur. Üstelik Fransız mason örgütleri çok yıllar önce bu uluslararası örgütten çekilmiş durumdadır.  Bu gibi bur durumu Fransız ya da uluslararası mason örgütlerine değil, dil olarak Fransızcaya bağlamak gerekir. "Niçin Fransızca da dünya yüzünde pek daha yaygın hatta uluslar arası bir dil olduğu bile söylenebilecek İngilizce değil?" diye sormak gerekir.  Bunun yanıtı için de biraz tarih karıştırmak, 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın ilk yarısında bu ülkedeki dile, kültüre, edebiyat başta olmak üzere sanata, endüstri ve ticarete bakmak gerekir.  Sonra 20. yüzyılın ikinci yarısındaki değişimin neden ileri geldiğine de bakmak gerekir. Türk Masonluğu'nda 1909 yılından 1950 yılına kadar (belki biraz daha fazla) büyük locaların amblemlerinin çerçevesinde ilgili büyük locanın adının Fransızcası da yer almıştır. 

Bir büyük locanın ambleminde adının bir başka dilde de yazılmış oluşu, o büyük locanın ulusallığını zedelemez. Bunu yer yer başka ülkelerin mason örgütlerinin amblemlerinde de görürüz. Sırf buna bakılarak o büyük locanın kendi bulunduğu ülkedeki ulusal niteliği sorgulanamaz.  Bu diğer dilin de kullanılışının gerekçesi araştırılmalıdır. Belki salt eskiden kalma bir alışkanlıktır, belki güncel olarak geçerli bir gerekçesi vardır.
  

  
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: AQUA - Haziran 05, 2011, 11:34:32 öö


Sn  ADAM 'a amblem konusunda açıklamalarından  dolayı teşekkurler.Konuyla ilgili  olarak aşağıda linkden bulduğum  yazıyı aktarmak istiyorum.
Saygılarımla


http://www.oocities.org/turkishmasons/mahfili3.html (http://www.oocities.org/turkishmasons/mahfili3.html)]http://www.oocities.org/turkishmasons/mahfili3.html

Kadin Masonlar…

Kadinlarin da "mason" olup olamayacaklari, kadinlari Masonluga kabul eden kuruluslarin birer gerçek mason örgütü sayilip sayilamiyacagi, Masonluk'ta öteden beri bir sorun olagelmistir. Bu konudaki tartismalar daha 18. yüzyil ortalarinda baslamis, günümüzde henüz sona ermemistir.
Dünyadaki mason kuruluslarinin büyük çogunlugu, kadinlarin da "mason" olabilmelerini benimsemez. Buna gerekçe olarak, Masonlugun geleneklerine bagli bir kurum oldugu, eski geleneklerde kadinlara yer verilmedigi gösterilir.
Eskiden, kadinlarin Masonluga alinmayislarinin gerekçesi olarak söyle bir açiklama yapilirdi: «Kadinlar zayif ve duygusal yaratiklardir. Masonlugun ögretimini anlayamaz ve kaldiramaz, çalismalarina uyum gösteremezler.»
Kadinlari küçümseyen bu "erkekçi" yaklasim, gerek birçok tarihsel gerçekle, gerekse bilim ve akil ile bagdastirilamaz. Kaldi ki, 20. yüzyilda artik bu tür bir anlayis çoktan çag gerisinde kalmistir. Kadinlar tarihte "operatif mason" olamamistir; ama "spekülâtif mason" olabileceklerini savunarak, görüslerini kabul ettirmek için yogun çaba göstermislerdir.
18. yüzyilin ikinci yarisinda kadinlarin (özellikle mason eslerinin) Masonluga girme istemleri hayli yogunlasmistir. Bunun üzerine masonlarin önderliginde yalnizca kadinlar için Masonluga benzer (paramasonik) birtakim örgütler kuruldugu, böylece kadinlarin oyalanmasina girisildigi görülmüstür. Bu yeterli olmayinca, sadece kadinlarin üye olarak alindigi ve erkeklerin güdümü altinda tutulan birtakim localar kurulmus, bunlara "adopsiyon localari" denmistir. Bu localarda, sadece kadinlar için olmak üzere, erkeklerin katildiklari localardan farkli yöntemler ve ritüeller uygulanmistir. 19. yüzyil baslarinda bunun farkina varan kadinlar bu kez insan haklari pesinde kosmaya baslamislar, artik adopsiyon localarinda çalismayi istemez, bunu asagilayici bulur olmuslardir.
Kadinlarin bu didinmelerinden olumlu bir sonucun alinabilmesi, nesiller sonra gerçeklesebilmistir. Ancak 19. yüzyilin sonlarina dogru Fransa'daki büyük localar kadinlari da Masonluga kabul etmeye baslamislardir. Bunu Ingiltere disinda Avrupa'daki diger bazi ülkelerdeki büyük localar da izlemistir.
Bu gelismenin ilginç yani, önceleri kadin masonlarin kendi localarini kurup kendi büyük localarini olusturmalarina firsat taninmamis olmasidir. Dünyada yalnizca kadinlarin üye olabildikleri mason örgütlerinin kurulmasi 20. yüzyil ortalarinin ürünüdür. Bundan önce, hem erkek hem de kadin üye kabul eden "karma" localar ve büyük localar olusturulmustur.
Kadinlarin "mason" olup olamayacaklari gibi, Masonluk'ta "karma" bir loca ve büyük locanin olup olamayacagi da yüz yildan bu yana tartisilagelmektedir.
Basta Anglosakson Masonlugu toplulugu olmak üzere, Masonlugu tutucu bir yaklasimla tanimlayip benimseyenler, günümüzde bile kadinlarin "mason" olamayacagi görüsünde diretmektedir. Hatta kadinlari Masonluga kabul eden kuruluslar ile herhangi bir nedenle masonik iliskilerde bulunanlari bile Masonlugun disina iterek "düzensiz" olmakla suçlamaktadirlar.
Masonluk'ta "düzen" çok önemli bir kavramdir. Fakat bu kavramin dünya yüzündeki tüm mason kuruluslarinca ortaklasa benimsenmis tek bir tanimi yoktur. Dolayisiyla bir mason örgütü bu kavrami kendine göre tanimladiktan sonra, "düzenli" saymadigi mason örgütlerinin aslinda bir mason örgütü sayilamayacagini, bunlarin yalnizca Masonlugu taklit ederek yozlastirdiklarini ileri sürebilmektedir. Böylece, yalnizca kadinlari üyeligine kabul edenler degil, kadinlarin "mason" olabilecegini benimseyen örgütler de düzensiz olarak nitelendirilmektedir.
Oysa,
Masonlugun evrensel amaçlarina ve dünyanin her yerinde benimsenen temel ilkelerine bakilacak olursa, kadinlari Masonlugun disinda tutmaya çalismanin hiçbir akla yatkin gerekçesi gösterilemez.
Bugün dünyada kadinlar her meslegi edinebilmekte, yüksek rütbeli asker bile olabilmekte, hükümetlerin ve devletlerin basina geçebilmektedir.
Masonluk, devlet organlarindan ve toplumun diger birçok kurumundan daha üstün bir örgüt degildir.
Kadinlarin da erkekler gibi "mason" olabilmesi insan haklarinin kaçinilamaz bir zorunlulugudur.
Buna karsin, dünyadaki mason örgütlerinin büyük çogunlugu kadinlarin "mason" olmasina karsi direnis göstermeyi sürdürmektedir. Türkiye'de ise, kadinlarin da Masonluga alinmalari daha 1930'lu yillarda gündem konusu edilmistir. Fakat bu ancak günümüzden sekiz yil önce gerçeklesebilmistir.
Türkiye'de 1991 yilinda olusturulan bir özel locada Masonluga giren kadinlar, ayni yil içinde kendi localarini kurmayi basarmistir. Kadin mason localarinin bir araya gelmesiyle Kadin Masonlar Büyük Locasi olusturulmustur.
Kadin masonlarin localarinda, tümüyle Masonlugun amaçlari dogrultusunda, Masonlugun ilkeleri ve örgütlenme sistemi ile çalisma yöntemi bakimindan erkek masonlarin localarindan farksiz çalismalar yapilmaktadir.
Günümüzde dünyanin birçok ülkesinde yalnizca kadinlarin üye olabildikleri mason örgütleri vardir. Ancak, gerek kadinlarin gerekse erkeklerin birlikte çalisabildikleri "karma localar" ve bu tür localarin olusturduklari mason örgütleri, Masonluk'ta hiçbir suretle cinsiyet ayirimi yapilmamasini öngören masonlar tarafindan daha çok tutulmaktadir.
Karma mason localari yer yer Anglosakson Masonlugu'nun etkin ve yaygin oldugu ülkelerde bile görülebilmektedir. Nitekim Anglosakson Masonlugu'nun odagi olan Ingiltere'de bile karma mason localari vardir.
Yurdumuzda henüz "karma localar" kurulamamistir. Sadece, hem erkek hem kadin masonlar birbirlerinin localarina "konuk" niteligiyle katilabilmektedir.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: AQUA - Haziran 05, 2011, 03:27:12 ös
Nihayetinde forum  üyesi bir kadın olarak konu  ile ilgili kişisel  görüşümü  beyan etme gereği  hissettim,bu konuda ek bir açıklama  yapma  gereği gördüm.Tamamen bir harici  olarak  fikrim  şu  şekildedir:
Öncelikle  altını  çizerek  belirtmek istiyorum ki ''operatif  masonluk'' içinde  Hür ve Kabul Edilmiş Mason'' kuruluşunun baştan kabul ettikleri  yasalar  çerçevesinde  üyelerini sadece  '' erkekler içinden seçiyor olması, kadınları  kabul etmiyor  olmasını''  kesinlikle ve kesinlikle  eleştirmek , öneride bulunmak  yadırgamak gibi bir  düşünceyi  taşımıyorum.Kuralları  bellidir, yapılması gereken saygı duymaktır, bunun dışında  olacak olanlar gereksiz  ve yersizdir.
Peki  nedir  masonluk?Sitede  yer  alan  Sayın MASON'un tanımına göre ''Masonluk; hayat boyu suren bir; olgunlasma, erdem sahibi olma, bilim yolunda isigi arama ve herkesin esit olarak tek cati altinda elit, mutlu ve kaliteli olarak yasamasini amaclayan bu yolda egiten bir okuldur. Baslica hedeflerinden bazilari;Yarini daha guzel bir gun yapmak. Iyi insani daha iyi bir insan yapmaktir''Tanımdan  yola çıkarsak bunu  kadınlar yapamaz mı?Elbette yapabilir hatta   bazı noktalarda kadına  özgü  önsezi  ve hassasiyet  eklendiğinde belki  ortaya daha iyi bir sonuç çıkabilir.
Tarihsel gelişim  süreci içinde kadınlar zaman zaman  aktif  olsada  genel  görüntü toplumsal  rollerde ikinci  planda olması kendi  olabilme  bilincinden cok nesne  ve  edilgen konumda  olmasıdır.Kişisel  hak  ve  özgürlüklerini  alması uzun  uğraşlar  çerçeveside  ve  geç olmuştur.Ama artık her  alanda daha  faal  ve  söz sahibi  olduğu  giderek bu oranın arttığını  düşürsek ''spekülatif mason''da olmalıdır.Bana  göre kadınların düşünsel, zihinsel ve sosyal  faaliyetlerde daha  fazla  bulunması gerekmektedir.Kişinin kendisinde olan değişimin kendisine  olduğu kadar  çevresine dolaylı yöndende topluma yansıması  olacaktır.Bu nedenle düzensiz tanımlanıyor olsa bile, önce bir insan sonra  bir  kadın olarak olabilirliğini  kabul edip ''Kadın  Mason Büyük Loca''sını yürekten destekliyorum.
Saygı  ve Sevgilerimle..
AquA
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Asli - Haziran 06, 2011, 02:43:52 öö
sevgili adam, dürüstçe bir soru sorayım... sizce ben şuanki örtülü halimle kmbl na başvurursam bana diğer başvuran kişiler ile aynı hakları sunarlar mı? aynı prosedür uygulanır mı? yoksa bana görünümümden dolayı farklı mı davranılır?
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: ADAM - Haziran 06, 2011, 10:58:05 öö

Sayın Asli böyle bir soruyu nicin bana yöneltiyor?

Sanırım bu konu üzerinde en çok ben yazı yazmış olduğum için.

Aslında bu soru Kadın mason Büyük Locası ile ilgili olamaz çünkü Sayın Asli AClmanya'da oturduğu için o büyük locaya üye olamaz  çünkü ona bağlı loclüarın toplantılarına katılamaz.

Diyelim ki öyle değil, Sayın Asli bir hafta orada, bir hafta burada, o nedenle toplantılara düzenli olarak katılabilir?

O zaman bu soru hiçin soruluyor? "Görünümümden dolayı" diye bir söz var. Bundan ne anlamak gerekiyor. Burada Sayın Asli'nin kullandığı bir amblem var; eçinde kara çarsafa bürünmüş bir güzel hanım yüzü. Sayın Asli, "Bu ben isem..." mi demek istiyor?

Diyelim ki öyle. Sahmıyorum ki Kadın Mason Büyük Locası'nın tüzüklerinde üyelerin dış (özel) yaşamlarındaki giyimlerine ilişkin bir kural olsun.

Demek ki bir sakınca olmaz.

Bu konuya belki devam edebiliriz. Ancak buradaki bu aşamaya kadar olan varsayımlarım doğruysa devam edelim.  Değilsea düzeltelim, açıklayıcı bigli verelim, öyle devam edelim.

Yazdıklarım yeterliyse devama gerek olmaz.



 
 
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Prometheus - Haziran 06, 2011, 11:55:29 öö
Sayın ADAM, bende size bir kaç soru sorayım bari.
Ulusalcılığı bile bilmeyen, ama ülkesi hakkında ve ulusalcılar hakkında yorum yapabilecek kadar cahil birisi, kadın mason localarına alınabilir mi?
Ümmet anlayışı dışında hiçbir yönetim biçiminden haberdar olmayan birisi ülkesine ne fayda sağlayabilir?
Bu kişi cehaletiyle ülkesine zarar verirken, masonluğun getirdiği şartları nasıl anlayıp yerine getirebilir?
Ülkesini ve yönetim şeklini bilmeyen, kendi araştırıp bulmadığı, birilerinin pompalamasıyla karanlık çağlara özenen bir bayan nasıl olur da çağdaşlık diyen, bilim diyen, eşitlik diyen bayan mason locasına kabul edilebilir?
Hayatında toplam 100 kitap değil, 5 tane farklı konu incelememiş birisi nasıl olur da bilgili sayılabilir?
Yaşadığı çağdaki toplumları dahi bilmeyen, psikoloji sosyoloji, felsefeyi hiç okumamış birisine nasıl aydın denilebilir?
Doğuştan itibaren değişmez, dokunulamaz diye doğrular öğretilen ve bunları özgür bir ruh olmadığı için hayatı boyunca hiç sorgulamamış bir bayan dogmatik sayılmazsa bayan masonlar için dogma ne olur?
Masonların okumuş, kültürlü insanlar olduğunu biliyoruz, örtülü bayanların ortalama kültür seviyesinin ilkokul seviyesini geçmediği ispatlıyken mason adayı birisiyle evlenmesi ihtimali ne kadardır?
Dogma ile doğumu ayıramayan bir bayan mason olabilir mi?
Ayrıca bu kişi cehaletini görmeyip, örtünmesinin mason olmasına engel olup olamayacağını üstüne basa basa sebep gösterebilir mi?

Cevap vermeseniz de olur  :)


Sayılarımla...
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: ceycet - Haziran 06, 2011, 12:11:32 ös

Sayın prometheus'un mason olmadığı halde,tüm masonların siyasi görüşü hakkında savunduğu yargı oldukça ilginç...

Umarım,Halide Edip ADIVAR'ın kemikleri sızlamaz.

Önyargılardan sıyrılma uğruna verilen onca mücadele arasında,yeni önyargılar üretmek birbirimize değil kendimize zarar verir.


Saygılarımla
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Prometheus - Haziran 06, 2011, 12:39:05 ös
Sayın ceycet,
Bahsettiğim şeyler siyasi görüş içermiyor, yaşadığımız dünya hakkında karıncalardan fazla bilgiye sahip olmamız gerektiğinin altını çiziyorum.
Halide Edip Adıvar'ın konuyla ne alakası var? Sırf örtündüğü için mi onu örnek gösteriyorsunuz. Sanırım konuyu anlamadınız , konu örtünmeyi bahane etmek,  örtünmekle cehaletin gizlenemediğini vurgulamak. Bana değilde sorulara yanıt verirseniz sevinirim. Yoksa bahsettiğiniz ve iddia ettiğiniz bütün konuları biliyorum. Masonların siyasi görüşleri de, oranları da zaten malümümüzdür.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: TheRestOfLife - Haziran 06, 2011, 03:35:51 ös
Sayın ADAM,

Okumaya ve araştırmaya nerelerden devam edeceğim konusunda bana yol gösterdiniz.

Teşekkür ve Saygılarımla
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 06, 2011, 04:19:37 ös
KMBL kıyafet kodları nedir bilemiyorum. Ama HKEMBL üyelerinin toplantıya gelirken uymaları gereken kıyafet kuralları vardır. Kadın/erkek veya başörtüsü, vs gibi konulara girerek konuyu başka yerlere çekmeden, şöyle bir cevap vereyim:

Bir erkek dini inancı gereği kravat takmıyor olabilir, şalvar giyebilir, üstünde cübbeyle dolaşabilir. Biz dışarda ne yaptığına karışmayız, karışamayız. Ama bu kişi toplantılara gelirken siyah takım elbise, yakalı beyaz gömlek, siyah kravat takmak, siyah ayakkabı giymek ZORUNDADIR. Dışarda ne giyersen giy, toplantıya böyle geleceksin.

Sanırım kadın Masonların da kıyafet kuralları vardır. O kurallarda toplantıda başörtüsüne izin verilir mi bilemem.

Peki Sn. Aslı, diyelim başvurdunuz. Başvuru uygun görüldü. (ki harici hayatta ne giydiğiniz zannımca onların da ilgileneceği bir konu değildir). Ve törene gelirken size kıyafet kuralları söylendi. BAŞINIZ AÇIK OLACAK (bu bir tahmin ve varsayım, sadece sorunun arkasındaki niyeti anlayabilmek adına soruyorum) Siz toplantılarda açık olmayı kabul edecek misiniz?
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Waldow - Haziran 06, 2011, 05:20:19 ös
KMBL'de masonluğun tarihi anlatılıyor mu acaba ? Eğer tarihi geçmişi anlatılıyorsa, kadınlarda muntazam olarak kabul edilmediklerini bildikleri halde nasıl kendilerini gerçekten bir mason gibi hissedebilirler. Bana daha çok taklitçi bir yapı masonculuk oynamak gibi geliyor.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: enelsır - Haziran 06, 2011, 06:11:20 ös

 Sayın Waldow,

 Siz masonluğun ne zaman doğduğunu düşünüyorsunuz?

Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 06, 2011, 06:16:19 ös
Sn. enelsır'ın sorusuna katkı babında:

Kime göre?

ve

Hangi Masonluk?

:)

Sevgiler.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: enelsır - Haziran 06, 2011, 06:21:00 ös

 Evet... Sayın Mustafa Kemal'in eklentisini de  soruma ekliyorum. Katkısı için teşekkür ederim.

 En içten saygı ve sevgilerimle.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Waldow - Haziran 07, 2011, 01:13:08 öö
Biraz geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. Öncelikle Sn.Enelsır'ın sorusuna cevap vereyim. Bana göre masonluk şu tarihte doğmuştur ortaya çıkmıştır diyebilmem söz konusu değil. Bu sorunun cevabını forumda da bulmanız mümkündür. Masonik tarih olarak epey bilgi verilmiş forumda.

Sn.Mustafa Kemal'in sorusuna gelirsem muntazam masonluğa göre. Hangi masonluğun da cevabı yine aynısıdır.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Prometheus - Haziran 07, 2011, 01:18:35 öö
Sayın Waldow,
Hani yok deseniz anlayacağım. Bilmiyorum deseniz anlayacağım hem sitede epey var hemde bişey diyemeyeceğim ne demek anlayamadım? Oyuncuk mu oynuyorsunuz? Hani şu KMBL içi masonculuk dediğiniz gibi...
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Waldow - Haziran 07, 2011, 01:21:38 öö
Sn.Prometheus zaten yazılmış olan şeyleri tekrar kopyala yapıştır yapmamın gereği var mı? Araştırmaya çok üşeniyorsanız linkini arayım yapıştırayım ister misiniz ?
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Prometheus - Haziran 07, 2011, 01:23:36 öö
Hiç gerek yok, siz sadece cevabı bir verin bakalım. Yoksa bilmiyor musunuz? Madem bir fikriniz var, bilgiye de dayanıyordur sanırım. Bilgi olmadan fikir yürütmek buradaki insanların pek işi değildir.

Üstelik şu var ki; Cümlenizde müthiş bir çelişki var. Hem bir şey diyemiyorsunuz, hemde çok bilgi var diyorsunuz? Hangisi doğru şimdi bunun? Ben biraz cahilim, zor anlarım, açıklarsanız sevinirim.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Waldow - Haziran 07, 2011, 01:32:42 öö
Pekala özetle şu şekilde açıklayayım o zaman. Masonluğu hiram abif ve süleyman mabedinde çalışan taş ustalarına dayandırıyorum. Bana göre başlangıcı odur. Orada da bayanlar taş ustası olamıyordu. Şuan ki masonlukta gelenek olarak buna dayandığı için bayan alınmıyor. Muntazam masonlukta benim için tek gerçek masonik kurumdur. Bu yüzden de KMBL asla masonik bir kurum değildir benim gözümde.

Düşünüyorum da acaba önceki iletimde KMBL hakkında söylediklerim sizi rahatsız mı etti ? Ve sürekli polemik arayışında olan sitemizin bazı harici üyelerinin amacı nedir ? Bu saldırgan ve kendini beğenmiş uslubu kınıyorum.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Prometheus - Haziran 07, 2011, 01:53:11 öö
:) Çok güzel, cevabınız için size teşekkür ederim sayın Waldow.

Bende sizin gibi hariciyim ama, hiçbir masonik kuruluşu kabul veya red hakkına sahip değilim. Sanırım Böyle bir şeye kalkışmam ya yalakalık olur yada bilmişlik. Çünkü başta ben mason değilim ki kimin ne olduğuna karar vereceğim. Kaldı ki bu konuda buradaki masonlar bile diğer tarafa, onlar mason değildirler demez, sadece muntazam değildirler der.  O yüzden benim ne KMBL, ne ÖMBL, ne de HKMBL yi tanıyıp tanımama gibi bir haddim yoktur, olamaz da.
Bu sebeple KMBL hakkındaki yorumlarınıza tamamen nötürüm, sadece şunu biliyorum, ki iki ayrı kanadın bir tarafına yakındırlar.

Gerçi sizin konuşmalarınız sayın enelsır ve sayın Mustafa kemal ile, ben sadece gördüğüm bir çelişkiyi öğrenmek istedim ve sizde cevabınızı verdiniz. Bu yüzden cevabınızı eleştirmedim dikkat ederseniz.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Waldow - Haziran 07, 2011, 04:45:49 öö
Aslında bir masonik kuruluşu kabul ve ya red hakına sahipsiniz. Çünkü o kuruluşlar bir zamanlar harici olanlardan oluşuyor. Sonuç olarak o kuruma girmeden önce araştırdığını varsayarsak ona göre kabul ve ya red hakkına sahip olduğunu görürüz. Örn: ÖMBL kardeşlik teklif etse bende onları mason olarak kabul etmediğimi ve katılmayı istemediğimi söyleyebilirim değil mi ? :)
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: ADAM - Haziran 07, 2011, 07:09:11 öö

Burada benim açımdan yanıt verilmesi gereken iki konu var. Biri Sayın Mustafa Kemal’in giyim ile bağlantılı konusu, öteki Sayın Waldow’un Kadın Mason Büyük Locası’nın geçerliliği üzerine görüşü. (Bireysel atışmaları göz ardı ediyorum; kusura bakmayın.)

Önce ikincisine bakalım.

10. yüzyılın sonlarından bu yana dünya yüzünde önce karma (kadın + erkek) mason örgütleri, daha sonra sırf kadınlara özgü mason örgütleri (büyük localar) kurulmuş. Bunların tarihçesini ezbere bilmiyorum; gerekirse bulabilirim ama çok önemli olduğunu sanmıyorum. Bu açıdan Türkiye’de bir icatta bulunulmuş değil. Ancak birçok mason örgütü onları düzensiz (gayri muntazam) sayabilir. Nitekim öyle. Bu ise onların öznel tutumu. Ayrıca Sayın Waldow, özellikle Türk kadın masonların Masonluğun tarihini ÇOK İYİ bildiklerinden hiç kuşkusu olmasın.

Sayın Mustafa Kemal’in sözü ise sanırım Sayın Asli’nin ortaya attığı sorudan kaynaklanıyor.

Kadın mason kuruluşlarının kimisi toplantılarında bir harmaniye kullanıyor; kimisi siyah, kimisi beyaz. Başları kapalı değil. Türkiye’de olduğu gibi bazısı ise erkek masonların giyiminin karşılığını kullanıyor yani siyah (koyu renk) takım, tayyör ya da döpiyes. Belki erkeklere oranla biraz daha çeşitli gibi görünebilir ama aslında erkeklerin sınır konulmayan kravat renkleri çok daha fazla çeşitlilik yaratmakta olabilir. Şöyle diyelim: Erkek masonların giyimi pratikte Masonluğun etiketine ne kadar uygun oluyorsa kadınların giyimi de o kadar uygundur.

Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Potentate - Haziran 07, 2011, 08:10:56 öö
Ben de ayni konu ile ilgili farkli bir yorum getireyim.

Forum uyelerimiz benim gayrimuntazamlik/ Kadin Masonlar ile ilgili nasil (keskin) dusundugumu artik heralde biliyorlardir. O yuzden bu konu ile ilgili Kadinlardan Mason olur/olmaz, OMBL mensuplari Masondur veya degildir tartismasina girmeyecegim.

Benim dikkat cekmek istedigim sey Sayin ADAM'in son yorumundaki "COK IYI" kelimelerinden esinlenerek aklima gelen "Emege Saygi". kavrami. Orneklerle baslayalim; mesela OMBL'de bir beyefendi var Murat Ozgen Ayfer isminde. Kendisi harici kabul ediliyor ama gelin gorun ki, cogu Duzenli Mason belkide Masonlugu, Masonca davranmayi onun eserlerinden ogrenmeye baslamistir. Bir baska ornek ise Isvicre'den Amerika'ya saglik hizmeti gormek icin gelen bir hanimefendinin hasbel kader bizim Merkez binamizi gorup iceriye girmesidir. Kendisi ile uzun uzun sohbet etmis bundan da buyuk bir zevk almistim. O hanimefendi bizim "co-ed" dedigimiz karisik Mason Locasi uyesi idi. Kendisi bana bir keresinde Loca'sinda sundugu tezini gondermisti, Amerika'da Masonlugu konu alan. Okuduktan sonra cok yogun emek ve ciddi bir arastirma sonucu bu tezin ortaya ciktigini anlamistim. Akademik bir calisma yapiyorsaniz, subjektif olmak gibi bir luksunuz yoktur. Sadece dogru bilgiyi aramaniz, yazarin kisiligine degil, ortaya koydugu esere bakmaniz gerekir.

Birakalim Masonlugu, dilimizin bence en buyuk zenginliklerinden birisi olan Atasozlerinden biri ile konuyu biraz daha anlasilabilir kilalim: "Yigidi oldur, hakkini teslim et." Benim calistigim kurumda namiyla unlu bir teknisyen mevcut. Uydu parcasi yapmaktan tutun da su tesisati tamirine kadar cok yogun bir is yelpazesi vardir ancak kendisinin resmi bir muhendislik diplomasi yoktur. Sirf Muhendislik diplomasi yok diye bu islerden anlamaz diyebilir miyiz? Belki de benden cok daha iyi bildigi seyler vardir, ancak ana resme baktigimizda kendisi tescilli bir muhendis degildir.

Uzattigimin farkindayim, toparlayayim. Konu Masonluk olsun olmasin, eger sonucta bir emek varsa bence bu emegi atlamamamiz gerekir. Bu konu basligi altinda Sayin ADAM ile mutabakata varamayacagimiz cok belli onun icin havanda su dovmeye gerek yok. Ancak (bence) sadece Masonlukta degil, hayatin her alaninda cok onemli olan bu ince ayrintiyi atlamamak istedim.

Saygilar

Bir de not: bu yorumu uyelerimiz OMBL'nin hakkini yiyor veya KMBL'sina gereken kredi verilmiyor diye degil, tamamen bu detay aklima geldigi icin belirttim. Belki de konu basligina hic uymadi ama olsun, bence atlanmamasi gereken bir detay idi.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: enelsır - Haziran 07, 2011, 08:29:04 öö
 Öncelille sayın Waldow' a değer bulup sorumu yanıtlamaya çalıştığı için teşekkür ederim. Şimdi belki sevgili ADAM konuyu saptırdık diye kulağımı çekecek ama böyle bir soruyu ben ortaya attığım için devam etmemem sayın Waldow' saygısızlık olacak.

 Bunu niye sordum? Sayın Waldow kadın masonlar için '' masonculuk oynamak gibi'' diye bir tabir kullanınca , kendisinin bunu gelişi güzel söylemediğini elbet dayandırdığı bir temel olduğunu ve bunun ne olduğunu merak ettiğim için, öğrenmek adına sordum. Peki neden '' siz masonluğun ne zaman doğduğunu düşünüyorsunuz'' diye sordum? Çünkü birkavramın tarihini bilmek çok önemlidir. Hatta derece olarak neredeyse rit'i yarılamış bulunan sayın Mustafa Kemal bu görüşü imza olarak kullanır: ''Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece, kavramın kendisini idrak edemezsiniz''. Bunu ben de çok benimserim. Hatta forumdaki ve başka ortamlardaki okumalarımı bu yöne yoğunlaştırmak gibi bir çabam var.

 Sayın Waldow masonluğun doğuşunu Hiram efsanesine dayandırıyor. Bence yanlış. Bu hem bizzat masonların söylemiyle bir efsane ( doğru da olabilir) hem de konu Masonluk olunca görece yakın bir tarihtir. Oysa düşünsel Masonluk'ta Masonluğun 6000 yıl önce doğduğu söylenir. Dikkat! '' Söylenir'', fakat söylence olmasına rağmen bence doğru olan budur ( bence!). Bu tarihte öyle gelişi güzel değildir ama,  onun da bir sebebi bir dayanağı var elbet. Fakat konuyu iyice dağıtıp dayak yemeden bağlamalıyım :). Hiram efsanesi olsa olsa ritüellerin ve masonluğun bugün kullandığı sembollerin, yani şekil olarak Masonluğun başlangıcı sayılabilir belki. Bilemem.

 Masonluk ilkeleri, amaçları incelendiğinde tarihe sığamayacak kadar geniştir. Masonların kullandığı ve çok sevdiğim bir tanımlama var '' masonluk bir nurdur''. Katılırım. Ben masonluğu böyle anladım...Evet bir Nur.

 Peki neden bunu bu konu başlığın da sordum ve bu düşüncelerimi paylaştım. Bunların bu konuyla alakası ne?

 Işık her yer de ve her zaman ve her şeyi , ayırmadan, kayırmadan, eşit ve adil olarak ,aynı aydınlatır ve aynı ısıtır. Ayrımcılık insanlara mahsustur. Masonluğa mal edilemez.


not: Şu iletimi bir gözden geçirdim de... Ne büyük laflar etmişim. Bir yıl kadar önce üye olduğum da M' sini bilmediğim bu konu da neler yazmışım. Bütün bunları öğrenmeme vesile olan bu forumun kurucusundan yöneticisine, üyesinden ziyeretçisine kadar tırnak ucu kadar bile katkısı olan herkese en içten sevgilerimi sunarım.

 Saygılarımla.
 




 
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 07, 2011, 11:13:28 öö
"Hangi Masonluk" sorumun iki seçenekli bir cevabı vardı aslında... Operatif ve Spekülatif (ya da ben bunu kastetmeye çalıştım diyelim).

Spekülatif döneme girildikten sonra "Muntazam" Masonluk 2 kadın üye kabul etmiştir.

Daha ilginç bir bilgi de var. Selamet Locası'na zamanın birinde bir hanım başvurur Mason olmak için. Bir Locanın buna cevap vermesi, Sn. Waldow'un cevap vermesinden çok daha uzun sürer. Çok uzun bir süre tartışırlar, alalım mı almayalım mı diye. (Eminim Sn. Adam bu hikayeyi çok iyi biliyor) Hoş sonuçta almazlar, ama burada anlatmak istediğim çok farklı bir durum. Masonlar bile kestirip atmamış bu işi. Zamanında çok uzun tartışmalar yapılmış.

Bizim kabul ettiğimiz Masonluk anlayışı kadın üyeleri kabul etmiyor doğrudur. Ama bu noktaya gelirken "Süleyman Mabedinde kadın yoktu, o zaman kadınlar Mason olamaz" diyip kestirip atmıyor. Üzerinde uzun mesailer harcanmış bir konu.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: ADAM - Haziran 07, 2011, 12:38:15 ös

Ayrı ayrı bakış açılarından yürütülen düzeyli tartışmalar beni mutlu ediyor. Burada bir kişinin bir diğerini ikna etmesi diye bir zorunluluk yok. Böyle bir şey Masonlukta da yok.  Bilimsel verilere dayandığı, akla uygun düşüğü, iyi ve güzel olduğu sürece her şey destek görecektir.

Şimdi bir soru sormak istiyorum:

Masonluk iyi bir şey midir?

Kötü olduğunu söyleyenler var elbette. Bu forumda bile Masonluğun kötülenmesi olasıdır; en azından eleştirilebilir.

Ancak diyelim ki bu sorunun yanıtı "Evet!" diye verildi.

Bir diğer soru:

Türkiye'de Masonluğun varlığı yararlı mı dır, zararlı mıdır?

Diyelim ki bunad da aynı mantık yoluyla "Yararlıdır." diye yanıt verildi.

Üçüncü soru... Biliyoruz ki dünya yüzünde birbirinden farklı Masonluklar var. Kimiler bunu öyle görmeyip sadece kendi masonluğunu masonluktan sayıyor ama objektif bir göz benim dediğimden yana. Aslında bu farklı Masonlukları da çok kaba hatlarıyla iki kanatta toplayabiiyoruz. Her iki kanattan ulusal nitelikli mason örgütlerinin yurdumuzda bulunması ve çalışması, ulusal yararlarımız bakımından iyi midir kötü mü?

Buna kimisi "iyi" diyebilir, kimisi "kötü" olduğunu söyleyebilir. Çünkü değerlendirmelerini farklı açılardan yapmaktadırlar.

Sonunda sorumuza gealdik.

Türkiye'de ulusal nitelikli bir erkek masonluğunun bulunması iyi ve yararlı ise, ulusal nitelikli bir kadın masonluğunun da bulunması yararlı mıdır, zararlı mı?

Kadın Mason Büyük Locası bu açıdan da değerlendirilmeli.  Üstelik bu değerlendirme iki bakımdan birden yapılmalı.

1- Mason örgütlerinin misyonlarıgöz önünde tutularak yurt içindeki etkileri;

2- Mason örgütlerinin uluslararası ilişkiler bakımından etkileri.

Bunları düşünmeye değer.
 
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Waldow - Haziran 07, 2011, 06:08:24 ös
Sn.Mustafa Kemal'in yazısından anlaşıldığı üzere aslında muntazam masonluğun katı kuralları da epey esneye biliyormuş demek ki :)
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 07, 2011, 06:12:38 ös
Hayır bir esneme söz konusu bile değil.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Noah - Haziran 07, 2011, 06:23:21 ös
Bu yazdigim mesaji sesli dusunerek yaziyorum, yani daha tam karara varmadim demek oluyor bu. Muntazam Masonlugun kanadinda yer alanlarin gerek edilen yemin gerekse geleneklerimizden ve kurallarimizdan yola cikarak Kadinlarla Masonik munasebete girmeyecegimiz asikardir yani en ufacik bir esneme bile soz konusu olamaz. Peki o vakit neyi tartisiyoruz. Belki benim biraz kafam karisti, belki de ayni konu basligi altinda kavram kargasasi yasiyorum. Sirf kadinlarla degil (ben hanimefendi terimini kullanmaktan yanayim ancak konu basligimizda kadin gectigi icin kadin yaziyorum) "clandestine" yani gayri muntazam Masonlarla da munasebete girmemiz yasaklanmistir. Bu da isin oteki boyutu. Ama oraya girmenin bu konuya hicbir faydasi yok sadece kucuk bir dip not dustum.

Sn. ADAM'in sorularina da ayrica cevap verecegimi belirtmek isterim. Yani kendisinin yazdigi mesaji goz ardi etmiyorum.

Sevgi ve saygilarimla
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Waldow - Haziran 07, 2011, 06:28:30 ös
Hayır bir esneme söz konusu bile değil.

En başından beri aynı şeyi söylüyorum bende. Muntazam masonluğun kuralları bellidir bunun dışına çıkılmaz. Ama Sn.Mustafa Kemal nedense istisnayi örnekler verip zamanında 2 kadın alınmıştı. Bir bayan başvurmuştu çok tartışıldı ama alınmadı gibi sözler sarfediyor. Amaç nedir bayanların gönlünü almak mı ?
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 07, 2011, 07:16:27 ös
Sn. Waldow, bayanların gönlünü almak gibi niyetim yok :)

Bir cevap verirken tarihçeyi bilmek gerekir, bunu anlatmaya çalışıyorum. Bu konu çok uzun süredir üzerinde düşünülen, tartışılan bir konudur onu anlatmaya çalışıyorum.

Yasak çünkü yasak denilmiyor, biz kabul etmiyoruz deniliyor. Muntazamlık konusuna girmeyeceğim. Ama hatırlatmak isterim ki bu kavram sadece Masonları ilgilendiren bir konudur. Hariciler için cevap "muntazam kabul etmiyoruz" olamaz.  Olayın bir tarafına ait olmadan, o taraftan yana olmak mümkün değildir.

Soru şuysa eğer; "Kadınlar Mason olur mu?", cevap "evet", bazı obediyanslara göre olur. Ama bunlar HKEMBL ve kabul ettiği Masonluk anlayışı bunu kabul etmez.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Tükiye)
Gönderen: TheRestOfLife - Haziran 08, 2011, 03:40:58 öö
Bu konuda bilgi edinmeye kalbini acması kisillerin, kadın-erkek ayrım yapmaksızın faydalı olacağına. Net "hayır"lar, Nur ile aydınlanmak isteyenlerin  önünde duvarlar olusturmamalıdır. Ben okuma ve arastırmalarıma bir bayan olarak, aynı heves ile devam edecegim. Saygılarımla
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Ökkeş - Haziran 08, 2011, 11:13:01 öö
Sanırım burada Sayın Mustafa Kemal'den "esneklik", "adaptasyon", "tolerans", "hoşgörü" kavramlarını açıklamasını rica edebiliriz.

Böylece aslında istisnai durumların nereden kaynaklandığını, hangi amaca neden ve niçin hizmet ettiğini öğrenebiliriz.

Kaldı ki "istisnai durumlar"dan mada; kuralın o an için uygulanmamış olduğudur, fakat burada asıl soru şudur;

(kuralların an'a ve durum'a göre değişmediği varsayımı ile) o an ve o noktada ki uygulanması gereken kural nedir?

Yani bir hanımefendi'nin HKEMBL toplantılarına katılamayacağı bir kural ama binadan içeri girmemesi bir kural değil.

Keza kurumların yaklaşımları ile bireylerin anlayışları arasında fark vardır. Tartışmalar bir tarafın haksız olduğunu göstermez. Ortak bilinç ve Ortak akıl bizlerin toplamından oluşur ve sonuçta bizeler geri bazı kurallar dikte eder.


Uzatmayıp Sayın Mustafa Kemal'e soralım;

Mesela şimdi ben diyorum ki ben gerçek hayatta Aslı Hanım'ı tanıyor olsam ve önermek istesek nasıl bir yöntem uygulamalıyız?

Nasıl bir yöntem ve süreç izlenir?
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 08, 2011, 11:19:01 öö
Sn. Ökkeş,

Siz bir erkek olarak bir bayanı Masonluğa öneremezsiniz. Ne HKEMBL'nda ne ÖMBL'nda... Kadın olmadığınıza göre KMBL'Nda bir teklif yapmanız da mümkün değil...

İmkansız duruma cevap vermek mecburen imkansız oluyor :)
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Asli - Haziran 10, 2011, 02:32:40 ös
Güzel bir noktaya değinmişsiniz Mustafa Kemal beyefendi.
Peki o zaman sorumu şöyle düzelteyim. Diyelimki beni KMBL na üye olarak davet edebilecek bir kişi var ve bu kişi beni davet etti. Ben ise baş örtümü çıkarmadan gerekli başvurumu yaptım ve işlemlerin tamamlanmasını bekliyorum.

Şimdi dürüstçe elinizi vicdanınıza koyarak bana cevap veriniz...
Sizce benim KMBL na Mason olarak girebilmem % kaç ihtimaldir?
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 10, 2011, 02:47:57 ös
Türkçede güzel bir laf vardır, kavun değil ki koklayarak seçelim...

Ben bunun cevabını fotoğrafa bakarak veremem. 35 senedir birarada olduğum, harici hayatta tüm kalbimle Kardeşim olarak gördüğüm birisini önermeden önce, günler geceler boyu sadece bu konuda konutuktan sonra önerdim ben...

Bakın ben size başınızı neden örttüğünüzü de sormadım. Öneri için konuşulurken, herşey sorulur... Üyelik şansınız da vereceğiniz cevaplarla yüzdelendirilir.

Önce bana neden başınızı örttüğünüzü anlatacaksınız (burada ben derken, önericiyi kastediyorum, yoksa bana burada bir açıklama yapmanızı tabi ki talep etmiyorum). Sonra daha önce sorduğum soruya cevap vermeniz gerekir, kabul edilince toplantılarda başınızı açacak mısınız? Herşeyin önünde, aslında neden Mason olmak istediğinizi bana anlatacaksınız. Bunların cevaplarından ben tatmin olursam, öneririm, ve Kardeşlerim için de benim kefaletim yeterli olur... (Buradaki ben hala farazi önericidir).

En vicdanlı cevabım budur.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Asli - Haziran 10, 2011, 02:58:48 ös
Kardeslerinizin tatmin olmasi icin sizin kefil olmaniz yeterli olsada hayir oyu kullanmalarini engellemeyecektir. Esas guzel bir noktaya deginmissiniz. Simdi aklima geldi;

Olurda birgun, hani imkansiz ama belki yani yer ile gogun birlestigi gun diyelim... Bir bas ortulu KMBL na uye olarak alinirsa toplantilarda bas ortusunu cikarmasi mi gerekir?
Biraz afaki bir soru oldu belki ama hakikaten merak ettim.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Prometheus - Haziran 10, 2011, 03:02:09 ös
Sayın Mustafa kemal, sanırım defalarca kıyafetimi giyer toplantıya giderim demiştiniz. Belli bir yasak değilde, sanırım belli bir kıyafet zorunlu.
Aslında sadece kadınların olduğu bir yerde bile türban takmak sanırım gösterişle alakalı bir şey olsa gerek. Yoksa dinen böyle bir kural yok.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Asli - Haziran 10, 2011, 03:06:06 ös
Alıntı
Aslında sadece kadınların olduğu bir yerde bile türban takmak sanırım gösterişle alakalı bir şey olsa gerek. Yoksa dinen böyle bir kural yok.

Tabiki gosteris amaciyla bunu yapan cok. Ama kisiye gore, inancina gore, inancinin seviyesine ve inancini nasil yorumladigina gore degisir.
Kavun degilki bu koklayarak secelim :)
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 10, 2011, 03:13:56 ös
Sn. Aslı,

Sanırım yazdıklarımı iyi okumadınız, veya ben anlatamadım. Üyeliğe kabul edilebilecek birisi iseniz, dışarda ne giydiğinizle kimse ilgilenmez. Hayır oyu gelebilir, ama kafanızın dışına değil içine gelir o hayırlar, eğer gelirse...

Ve siz cevap vermeyi reddederek aynı soruyu farklı şekillerde sormaya devam ediyorsunuz. KMBL'nın kıyafet kurallarını bilmiyorum. Ama, eğer varsa öyle bir kural, siz başınızı açacak mısınız? (tabi ki sadece toplantılarda)

Olurda birgun, hani imkansiz ama belki yani yer ile gogun birlestigi gun diyelim... Bir bas ortulu KMBL na uye olarak alinirsa

Bu cümlenin anlamını da kavrayamadım. Masonlar açısından imkansız bir durum olduğunu kastediyorsanız, günlerdir imkansız olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Örtülü birisinin Mason olmak istemeyeceğini kastediyorsanız, o zaman neden hala soruyorsunuz ve neden günlerdir uğraşıyoruz.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 10, 2011, 03:17:02 ös
Aslında sadece kadınların olduğu bir yerde

Sn. Prometheus,

KMBL üyelerinin sadece kadınlar olduğu doğrudur. Ama onlarla tanışan obediyanslardan gelenler toplantılarına ziyaretçi olarak katılabilir. Ülkemizden örnek verelim, ÖMBL üyeleri ziyaretçi olarak KMBL localarındaki toplantılara katılabilir. (Bidiğim kadarıyla) Yani toplantıda sadece kadınlar olur önermesi her zaman doğru olmayabilir.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Asli - Haziran 10, 2011, 03:37:27 ös
Sn. Aslı,

Sanırım yazdıklarımı iyi okumadınız, veya ben anlatamadım. Üyeliğe kabul edilebilecek birisi iseniz, dışarda ne giydiğinizle kimse ilgilenmez. Hayır oyu gelebilir, ama kafanızın dışına değil içine gelir o hayırlar, eğer gelirse...

Ve siz cevap vermeyi reddederek aynı soruyu farklı şekillerde sormaya devam ediyorsunuz. KMBL'nın kıyafet kurallarını bilmiyorum. Ama, eğer varsa öyle bir kural, siz başınızı açacak mısınız? (tabi ki sadece toplantılarda)

Olurda birgun, hani imkansiz ama belki yani yer ile gogun birlestigi gun diyelim... Bir bas ortulu KMBL na uye olarak alinirsa

Bu cümlenin anlamını da kavrayamadım. Masonlar açısından imkansız bir durum olduğunu kastediyorsanız, günlerdir imkansız olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Örtülü birisinin Mason olmak istemeyeceğini kastediyorsanız, o zaman neden hala soruyorsunuz ve neden günlerdir uğraşıyoruz.

Saygılarımla.

Sabriniz tasiyor. Daha yazmayacagim.
Sevgilerimle
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Mustafa Kemal - Haziran 10, 2011, 03:52:14 ös
Lütfen yanlış anlamayın. Sabrım taşmıyor (henüz) :)

Ama açıklığa kavuşması gereken bir konu var. Gerçekten öğrenmek, imkan araştırmak için mi soruyorsunuz, sadece "köşeye sıkıştırmaya" mı çalışıyorsunuz? Eğer (ve umarım) ilki ise, siz de cevap verin ki mümkün müdür değil midir bir sonuca varmak imkanını bulalım.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: ADAM - Haziran 10, 2011, 05:31:39 ös

Kimsenin sabrının taşmasına gerek yok.

Bu konu başlığını ben açmıştım. Bir yan konu olarak Sayın Asli’nin sorusu tartışılır oldu.

Tamam, peki, bunu da inceleyelim.

Aslında bunu o büyük locanın bir üyesine sormak çok daha iyi olabilirdi. Sayın Mustafa Kemal’in açıklamaları yetmedi. Yetmez. O da biliyor yetmeyeceğini zaten.

Ben bu tartışmaya katılmadım. Nedeni ne benim de bu bağlamda ne söylemek gerektiğini bilemeyişim. Ancak azıcık bilgi edindim. Onu aktarıp üzerinden spekülasyon yapayım.

Her şeyden önce şunu söylemeliyim: Başörtüsü başka, türban başka, tesettür başka, kara çarşaf başka şeydir. Öyle üniforma gibi simgeleştirilmiş bir özel giyim tarzını (bu bir de topuklara kadar uzanan gri pardösüyü içerir) masum bir ifadeyle “başörtüsü” diye nitelemek ancak politikacıların işi olabilir. Biz köylümüzün başörtüsünü de biliriz kasketini de. Köylü kadınımızın ne zaman niçin başörtüsü taktığını da biliriz ki bunun dinle, hele İslâm ile hiçbir ilgisi yoktur. Çünkü aynı başörtüsünü Hıristiyanlar da takar, Hindular da, başka dinlerden ve başka milletlerden olanlar da. T0ürban ise bir İslâm ürünü değildir; Katolik manastırlarının rahibelerinden kopyalanarak alınmıştır.

Tüm bunlara karşın bir kişi “Ben bireysel inancım gereği böyle giyiniyorum. Bu benim özgürlüğümdür. Kimse buna karışamaz.” diyebilir. Haklıdır. Özgürlüğünün sınırına kadar haklıdır. Başkalarını rahatsız ve huzursuz etmeyecek, kamu düzenini ve laik sosyal devlet temelini herhangi bir biçimde zedelemeye yönelik bir girişimde bulunamayacağı noktaya kadar haklıdır. Bundan sonra toplum içindeki diğer bireylerin de haklarını gözetmelidir.

Sözümü şöyle de diyebilirim: Başörtüsü ya da türban, adına her ne derseniz deyin, bunu takmak ya da giymek her kadının hakkıdır. Ancak bu hakkın kullanımı toplum içindeki diğer kişileri rahatsız ve huzursuz ediyorsa, buna hakkı yoktur. O giyim tarzı hakkını ancak ondan rahatsız ve huzursuz olmayan kişilerin çevresinde kullanabilir.

Girizgâh çok uzun oldu ama gerekliydi de…

Şimdi bakın ben ne buldum… Kadın Mason Büyük Locası’nın iç tüzüğünde derneğe kabul edilecek kişilerde aranılan şartlar şöyle sıralanmış:

1. 21 yaşını tamamlamış, yasal engeli bulunmayan, özgür düşünceli ve iyi tanınmış olmak;

2. Masonluğa uyum sağlayabilecek ve Masonik çalışmaları anlayabilecek, orta dereceli okulların kültür düzeyinde olmak;

3. En az 2 Üstat tarafından önerilmiş olmak;

4. Derneğe girme isteğinde bulunmak;

5. Giriş ve ödenti yükümlülüklerini kabul etmek.

Şimdi bunlardan bakalım Sayın Asli’nin önüne nerelerde engel çıkabilir.

Bana şu “özgür düşünceli olmak” koşulu biraz sorun olabilir gibi geliyor ama olmayabilir de… “Dindar bir kişi özgür düşünceli olamaz.” diye bir şey yok. Dindarlık ile bağnazlık ya da yobazlık eş anlamlı değil. Bu ikisini birbirinden ayırmak gerek. Bu bağlamda Sayın Asli’nin kendi kendisini sorgulaması söz konusu olur gerçekten de özgür düşünceli olup olmadığı konusunda. Olabilir. O zaman da derneğe giriş için başvurduktan hemen sonra bu bağlamda kendisini soruşturanları ikna etmesi gerekecektir sanırım.

Bir diğer takıldığım nokta belki bundan daha önemli… Gidip derneğe girme başvurusunda bulunmak yetmiyor. Üstat derecesindeki iki üyenin onu önermesi gerek. Demek ki Sayın Asli, kendisini önermek üzere KMBL üyesi iki üstat mason bulmalı. (Buna daha önce bir ara Sayın Mustafa Kemal de değinmişti.) Şimdi o iki üstat mason Sayın Asli’yi Masonluğa girmek bakımından uygun bulur mu, bulmaz mı, bunun üzerine önerirler mi önermezler mi, orasını bilemem. Bu konu incelenirken giyim konusu gündeme gelir mi, gelmez mi, o konuda da ön yargılı olarak bir şey söyleyemem ama kabul edeceklerini pek sanmadığımı da söyleyebilirim.

KMBL’nin benimsediği ulusal ve evrensel ilkeler, Türkiye’deki diğer mason kuruluşlarının benimsediği ulusal ve evrensel ilkelerden farklı değildir. Başka ülkelerde pek belirgin olarak görülemese de, Türk masonları ulusallık ve bunun ayrılmaz bir öğesi olan Atatürkçülük, TC inkılaplarının korunması bakımından çok duyarlıdır. (Bu bağlamda Atatürk’ün eşi Latife Hanım ya da Halide Edip’in açık alanlardaki giyim tarzının karşıt örnek olarak gösterilmesi demagojidir; onun o tarihte niçin öyle olduğunun ayrıca ortaya konması gerekir.)

Bütün bunları göz önünde tutarsak, hiçbir hanıma şu ya da bu gerekçeyle “Sen Masonluğa girebilirsin.” ya da “Sen Masonluğa giremezsin.” diyemeyiz. Masonlukta her büyük loca kimi üyeliğine alacağına kimi almayacağına kendisi karar verir. Burada özellikle “büyük loca” diyordum çünkü bu iş bir kişiyi Masonluğa aday olarak önermekle bitmez. Büyük locanın yetkili organı adayın adını askıya çıkarır ve hiç kimsenin itirazda bulunmaması gerekir.

Demek oluyor ki, Masonluğa girmek aslında pek zor değildir ama bu arada izlenin yöntem biraz uzun ve zorlukludur.

Tüm bu anlattıklarım üzerine Sayın Asli “Demek oluyor ki Masonluk aslında eşitlik ilkesine uygun davranmıyor. Ayırımcılık gözetiyor.” diyecek olursa, benim ona yanıtım şöyle olacak: “Kusura bakmayın ama yanlış. Siz kendinize olmaması gereken bir biçim vererek zoraki farklılık yaratıyorsunuz. Sizi olması gerekene davet edenleri ayırımcılıkla suçlamanız haklıca değildir. Başkalarını sizin varsayımsal eşitliğinize çağırmak yerine buyurun siz uygar eşitlik ortamına gelin.”

Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Waldow - Haziran 10, 2011, 08:29:24 ös
İtiraf ediyorum Sn.Adam'ın bu yazısına hayran kaldım :) Bence çok açıklayıcı olmuş teşekkürler.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: ceycet - Haziran 13, 2011, 03:02:12 ös
Sayın ceycet,
Bahsettiğim şeyler siyasi görüş içermiyor, yaşadığımız dünya hakkında karıncalardan fazla bilgiye sahip olmamız gerektiğinin altını çiziyorum.
Halide Edip Adıvar'ın konuyla ne alakası var? Sırf örtündüğü için mi onu örnek gösteriyorsunuz. Sanırım konuyu anlamadınız , konu örtünmeyi bahane etmek,  örtünmekle cehaletin gizlenemediğini vurgulamak. Bana değilde sorulara yanıt verirseniz sevinirim. Yoksa bahsettiğiniz ve iddia ettiğiniz bütün konuları biliyorum. Masonların siyasi görüşleri de, oranları da zaten malümümüzdür.




Üzgünüm,henüz foruma girebildim.

Ulusalcılık kavramının ülkemiz sınırları içerisinde tartışılmaya başlanılmasının başörtüsüyle bağdaştırılmasına karşıyım ki,Kuran'da baş örtüsü ile ilgili açıkça bir telkine rastlamadım.Başörtüsü telkini,İslam'da hiç önerilmediği halde kabukçuların oluşturduğu ruhban sınıfının önerisidir.

Karıncaların sahip olduğu idrak seviyesinin sorgulanması ise çok farklı bir konudur.Belki de insan türü evrimini tamamladığında,karıncalardan çokdaha geri bir durumda olabilir,belkide olmayabilir.Bu konu tamamen gurup bilincinin varlığı ve konumuyla ilgilidir ki,insan türünün bilinçsizce ulaşmaya gayret ettiği bir düzey olabilir.Bu konuda şimdiden bir savı açıkça üstlenebilmek için,çok daha ayrıntılı bir tefekkür haline sahip olunmalıdır,diye düşünüyorum.

Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: chimara - Haziran 25, 2011, 12:42:37 öö
Ben acikcasi bu ulke uzerinde hemen hemen her konunun donup dolasip turbana bagli ozgurlukler vs baglanma cabasindan yoruldum. asli hanim kadin mason olmak istiyor, kadin masonlugunu tanimayan bizler ise asli hanimin basortusu ile girip giremeyecegi uzerine tartisma yapiyoruz. neden? ihtiyacimiz olan bir gundem mi? asli hanimin dahil olmak istedigi birlikteligin derdi degilmidir bu?

sevgiler ve aydinliklar dilerim hepinize
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Asli - Temmuz 17, 2011, 01:58:57 öö
Aslında doğru söylüyor Sayın chimara. Bu soruyu gidip onlara sormam çok daha doğru olur. Ama onların böyle forumları yada karşılıklı soru sorabileceğim bir yerleri yok. Telefonda bana cevap vereceklerinide sanmam. Mektup devri zaten geçti. O yüzden sorularım burada. Çünkü eminimki burada o localara kayıtlı üyelerde var.
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: srpldgn - Mayıs 27, 2013, 08:02:09 ös
açıklayıcı ve güzel
Başlık: Ynt: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)
Gönderen: Risus - Şubat 21, 2015, 03:42:40 öö
Geçenlerde Antalya'da kale içinde gezerken, çeşitli takı, küçük eşya vb. şeylerin satıldığı bir dükkanın önünden geçiyordum. Yüzüklerin koyulduğu tezgaha şöyle bir göz gezdirdim ve masonluğun sık sembollerinden olan gönye, pergel ve G harfi sembolünün olduğu bir yüzük gördüm. Oldukça şık bir yüzüktü. Üzerindeki pırlanta işlemeleri ve zarafetiyle bir bayan yüzüğünü andırıyordu. Dükkanda duran ve eşiyle birlikte dükkanın sahibi hanımefendiye yüzüğü sorduğum zaman imalı bir bakışın ardından ısrarla yüzüğün anlamını bilip bilmediğimi sordu. Ben de, hanımefendinin düşüncelerini öğrenmek için az çok bildiğimi söyleyip ona sordum. Yüzüğü özel olarak, kendileri yaptırdıklarını söyledi. Ardından masonlukla ilgili bir kaç açıklama yaptı. İyimser açıklamalardı. Gözündeki enerjiden, mutluluk ve hevesle anlatışına baktığım zaman KMBL üyesi olduğu aklıma gelmedi değil...


Saygılar...