Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğun öğretisi nasıl bir yöntemle iletilir?  (Okunma sayısı 4402 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 04, 2010, 12:51:03 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Masonluğun öğretisinin büyük bölümü ritüellerinin kapsamında yer alır. Bu öğreti, doğrudan ve açık seçik bildirgeleri ya da mesajları olan bir “ders” gibi değildir. Bir doktrin de değildir. Kapsamında birçok öz deyiş, anımsatma, özellikle simgeler ve simgesel terimler bulunur. Locaların çalışmaları sırasında bunlar incelenir, yorumlanır ve geliştirilir.

Genellikle şuna dikkat yönelir: «Masonlukta neden birçok simge vardır?»

Tarih boyunca hemen hemen her toplumda simgeler gerek somut gerekse soyut kavramların ve düşünülerin anlatılmasında en etkili araçlar olarak kullanılmıştır. Masonlukta da simgelerin bu gücünden yararlanılmaktadır.

Simgeler, bir bakıma “evrensel bir dilin öğeleri” sayılır. Çünkü çoğu zaman sözlerden ve uzun tanım ya da anlatımlardan çok daha etkili olurlar. Düşünceyi de çok daha hızlı bir şekilde etkiler ve kolaylıkla belleğe yerleşebilir, zamanın etkisiyle değişen koşullar altında çağdaş değerlendirmeler yapılabilmesine de olanak verirler.

Ancak elbette şu sorulacaktır: «Masonluktaki simgeler özel anlamlar mı taşır?»

Bir simgenin anlamlandırılması, bilgiye, kültüre, inanca, anlayışa, düşünme tarzına bağlıdır. Bu nedenle de, gerek bireysel gerekse toplumsal boyutta olmak üzere, aynı simgenin ya da simgesel bir tasarımın farklı anlamlandırmaları olabilir.

Güncel yaşam sırasında kullanılmakta olan birçok simgeden bazıları, yalnızca aynı ya da benzer kültürleri olan toplumlara özgüdürler; bir diğer toplumun bireyleri, bunlara hiçbir anlam veremeyebilir ya da bunları pek farklı bir biçimde yorumlayabilirler.

Bazı simgeler ise, anlamları bakımından uluslararası düzeyde, hatta evrensel boyutta geçerlilik kazanmıştır; her yerde hemen hemen aynı kavramı anlatırlar. Masonluktaki simgelerin anlamlandırılışları da böyledir.

Soruyu biraz genişletelim: «Yalnızca somut nesneler mi birer simge olarak kullanılır?»

Masonlukta birer simge niteliği taşıyan somut nesnelerin yanı sıra “simgesel terimler” de vardır. Hatta simgesel terimlerin somut birer nesne ya da şekil biçimindeki simgelerden daha çok ve daha önemli olduğu bile söylenebilir.

Bilmeyen, «Simgesel terim nedir?» diya sorabilir.

Aslında açık ve nesnel bir anlamı bulunan bir söz, öznel olarak bir başka kavramı temsil etmekte kullanılacak olursa bir “simgesel terim” niteliğini taşır. Örneğin “ışık” sözcüğünün bir nesnel anlamı vardır ama bu “bilgi” kavramını temsil ediyorsa (başka kavramları temsil etmekte de olabilir) bir simgesel terim olur.


Bu soru ve yanıtları ilk aşamada benim aklıma gelenlerdi. Buradan hareketle bunlara benzer birçok soru sorulabilir. Benim yaptığım açıklamalar didiklenebilir ve genişletilebilir. Aslında simgeler üzerine biraz daha söz etmek isterim ama bakarsınız bunları forum üyeleri dile getirir. Olmazsa ben sonra devam ederim.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 20, 2014, 09:12:59 ös
Yanıtla #1
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğun öğretilerinden biri olan simgeler hakkında bir sorum olacak.

Simgeler için ortak bir anlam var mıdır? Yoksa her masonun kendi yorumlamasına göre değişmekte midir?

''Locaların çalışmaları sırasında bunlar incelenir, yorumlanır ve geliştirilir.'' dediğinize göre değişemeyeceğini düşünmek doğru mudur?
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ekim 20, 2014, 11:06:26 ös
Yanıtla #2
  • Mason
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 30
  • Cinsiyet: Bay


Insanların simgeleri idrak etmeleri, anlayışları, yorumlayışları farklı farklıdır. Insanlar kişisel gelişimlerinin onlara kattıkları sayesinde simgelere daha farklı ve derin anlamlar yükleyebilir. Kaldı ki bu doğuştan gelen bazı özelliklerle de değişiklik gösterebilir. Insanların;  kavrayış, algılama, sezgi, zihin yapısı gibi doğuştan gelen bazı özelliklerine göre de simgelerin yorumlanış ve anlamlandırılışı farklı farklıdır.

Bireysel gelişimi kendisine amaç edinmiş Masonluk topluluğunun da üyeleri, herhangi bir simgeyi bireysel gelişim düzeylerine göre farklı yorumlayabilirler. Bu sebeptendir ki simgelerin ortak anlamları olabileceği gibi kişinin kendisinin de simgeye yüklediği farklı düzeyde anlamlar olabilir. Masonlar, masonluğun öğretilerini kişisel gelişimi ölçüsünde ve doğuştan gelen özellikleri doğrultusunda farklı yorumlar ve algılar.

Bu doğrultuda Sayın mbulut'a da cevap vermiş oluruz ki, Masonluğun öğretisine ters düşer düşünsel özgürlüğe sınırlar getirmek.

Saygılarımla


Ekim 20, 2014, 11:43:23 ös
Yanıtla #3
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Elbette masonluk düşünsel özgürlüğe sınır getirmez,belki de genişletir.Ama öğrenmek istediğim loca çalışmaları sırasında, bir masonun farklı bir anlamı düşündüğünde ne olduğudur.

Örnek verecek olursak ''Akasya'' masonlukta ölümsüzlüğü ifade eder.Başka bir masona göre ise ''akasya'' anlamı yaşamı ifade ettiğini düşünelim.Loca içerisindeki çalışmaların içeriğini bilmemekle birlikte,misal olarak o gün çalışma ölümsüzlük üzerine,bu durumda bir masonun  farklı anlam kattığı''akasya'' ile bu çalışmaya nasıl uyum sağlayabilir ve uyum sağlaması mı gerekir? Belirtilen anlamı kabul mu etmeli yoksa kendi belirlediği anlam üzerinden mi çalışmaya katılmalıdır.?

Eğer çalışmaya katılırken ortak anlamlar kabul ediliyorsa,farklı yorumların loca çalışmalarında pek bir etkisi olmadığını söyleyebilir miyiz?

Örneği bir nesne olarak verdim,semboller içinde aynı şekilde değerlendirmek doğru olur mu bilmiyorum. Sn.Da Vinci gibi bu konuda bilgilerini paylaşacak üyelere şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ekim 24, 2014, 11:58:12 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Sayın mbulut, “Masonluğun öğretilerinden biri olan simgeler hakkında bir sorum olacak.” diyor…

Sonrasına gelmeden buraya bir küçük eleştiri yerleştirelim: Simgeler bir öğreti değildir. Bir öğreti (doktrin) ya da öğretim (bilgilendirme) sürecinde (prosesinde) bir araç olarak kullanılabilir. Nitekim Masonlukta da kullanılır. Bunun öncelikli nedeni ise, Masonluğun ezoterik nitelikli bir kurum oluşudur.

Soru şöyle: “Simgeler için ortak bir anlam var mıdır? Yoksa her masonun kendi yorumlamasına göre değişmekte midir?”

Sayın Da Vinci bu konuda bir açıklama yapmış. Ben başka sözcüklerle kendi açıklamamı ekleyeyim.

Bir simgenin simgesel bir değer taşıyabilmesi için, ona verilen anlamın paylaşılması gerekir. Paylaşılmazsa simgesel değer kazanamaz. Dolayısıyla ortak anlam elbette vardır. Bunu trafik işaretlerine benzetebilirsiniz. Eğer o işaretlerin bir ortak anlamı olmazsa, uzun anlatımlar gerekir. Yol üzerinde böyle uzun anlatımlar okunamaz ama simge hemen o anlatımları kişinin zihninde canlandırır.

Fakat bunlar bir kültür sorununu da birlikte getirir. Belli bir coğrafyada, belli bir öğrenim ve eğitim ya da bilgi düzeyinde bir simgeye şöyle bir anlam verilirken, bir başkasında o anlam değişebilir ya da o simge kesinlikle anlamsız bulunabilir.

Nitekim bu nedenle masonlar da Masonlukta yer alan simgeleri kendi kültür, bilgi düzeyi, yaşam tarzı, din ya da inanç, sosyal ortam, tutum ya da eğilimleri uyarınca farklı bir biçimde değerlendirip yorumlayabilir. Şayet bu değerlendirme ve yorumlama üzerinde başka masonların da uyuşması söz konusu olursa, o zaman ilgili simge farklı bir anlama da gelebiliyor demektir.

Arkasından gelen soru da şöyle: ''Locaların çalışmaları sırasında bunlar incelenir, yorumlanır ve geliştirilir dediğinize göre değişemeyeceğini düşünmek doğru mudur?”


Hayır. Yanlıştır. Değişmezlik, tutuculuk demektir ve giderek bağnazlığa yönelir. Gelişime ve ilerlemeye engeldir; bilgisizliği destekler. Olsa gerek bilgisizlik gerek bağnazlık masonluğun en önemli, âdeta birincil olarak niteleyebileceğimiz savaşımıdır.

Bu nedenle simgelere verilen anlamlar da zaman içinde değişebilir.

Üstelik bir simgeye, zamanın ve koşulların değişmiş olması nedeniyle artık bir anlam verilemiyorsa ya da verilebilecek olan anlam çağ dışında, çağın gerisinde kalmışsa, o simgenin kullanımı terk edilebilir çünkü o simge artık ölmüştür. Bir tarihsel anı olarak saklanır.

Sayın mbulut’un vermiş olduğu örnekte, şayet Masonlukta bir simge olarak yer alan “akasya” onun dediğince “ölümsüzlük” kavramını simgeliyorsa ve bu yorum doğru olarak benimseniyorsa, sıra o kavramın yani “ölümsüzlük” teriminin anlamını irdelemeye gelir. “Neyin ölümsüzlüğü?” diye de sorulabilir. Bu konu ele bilimsel olarak mı yoksa düşünsel ya da inançsal olarak mı ele alınacaktır? Bu irdelemelerde bulunulurken, bakarsınız ki bu terim yanlış görülür ve onun yerine bir başkasının kullanımı gerekir.

Bu arada, az önce belirtmiş olduğum nedenle, bir simge belli bir mason topluluğunda bir diğer mason topluluğundan farklı bir anlam çerçevesinde değerlendirilebilir.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
8 Yanıt
6255 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2009, 12:41:29 ös
Gönderen: ceycet
6 Yanıt
12542 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2014, 05:25:32 ös
Gönderen: Pilot
2 Yanıt
4207 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2009, 03:01:41 ös
Gönderen: ceycet
4 Yanıt
7433 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 11, 2012, 08:34:56 öö
Gönderen: peacewings
4 Yanıt
5147 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 09, 2014, 09:06:03 öö
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
13092 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 23, 2009, 05:56:33 ös
Gönderen: lucifer
2 Yanıt
5779 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 23, 2009, 07:50:50 öö
Gönderen: ADAM
10 Yanıt
11383 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 10, 2009, 05:40:25 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
13709 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 10, 2010, 11:33:37 ös
Gönderen: sundance
0 Yanıt
2617 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 20, 2013, 03:45:23 ös
Gönderen: Melina