Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk: Bireyciler İçin Bir Geçit  (Okunma sayısı 2864 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 09, 2016, 10:58:52 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar








Hür olan insan faziletli olur. Şerefini düşünerek kötülük yapmaktan çekinir, insan ancak hür düşünebildiği, serbest konuşabildiği nisbette mutlu olur. Kişinin bir yere varması yeteneklerine bağlıdır. Ama orada durabilmesi karakterine, bağlıdır. Masonluk bize kendimize saygıyı öğretir. Masonluk bir ahlâk ve fazilet sistemi olduğuna göre, yapacağımız her faziletsiz hareket kendimize olan saygımızı etkiler. Menfaat sağlamak veya hak edilmeyen yerlere gelmek için harcanan tatsız çabalar, yalan söylemek, dalkavukluk gibi şeyler bunun bazı örnekleridir. Kendine saygısını gözardı eden kimse, şerefsiz bir kimse olmaya adaydır. Bilgisi eksik bir kimse bilim dallarında konuşarak bilgisizliğini ortaya koymamalıdır. Masonlukta bir bilimdir. Çok bilgili bir kimse de bilgisizleri herkesten daha iyi görür ve anlar.

Bilgili kimselerin üstünde bilgisiz kimseler yer almışa, o bilgili kimselere yazık olur. Bu sözleri bana söyleten, doğrudan bir ilişkisi yok gibi görünse de, New Age Şubat 1989'da okuduğum (Masonluk; Bireyciler için bir geçit) isimli bir yazıdır. Derlediğim bu yazıyı aşağıda ver meden evvel bireyciliğin tarifini yapmak istiyorum. Bireycilik : 1- Topluluğu bırakıp bireyi amaç alan ve ona büyük önem veren öğreti (Individualism); 2- Bireyin girişimlerini ve çıkarlarını hükümet ve topluluk denetlemesi dışında bırakmak isteyen öğreti; 3- Bütün değerlerin, hakların ve ödevlerin topluluktan değil bireyden çıktığına inanan görüş. Şimdi yukarıda bahsettiğim yazıyı sunuyorum:


"Zamanımızda sakıncalı bir toplum zihniyeti vardır, insanlar görüşleri alınmadan başkalarının emirlerine tabi tutulmaktadırlar. Bu anlamsızlık birçok ileri kültürlerin, milletlerin yıkılmalarının baş nedeni olmuştur. Ekseriya Allah vergisi olan insan haklarının yok olmasına da yol açmıştır. Bunun tarih boyunca örnekleri vardır. Dinî dogmalara, politik ideolojilere, sosyal ekonomik felsefelere ve birtakım mezheplere körü körüne bağlılıklar da görülmektedir. insanın bireyselliğini yok edecek her türlü düşünce sistemine karşı konulmalıdır. Toplumun esas ihtiyaçlarının, onun kusursuz temsilcileri olarak seçilmiş olduklarını iddia edenler tarafından harcanmaları tarihimizde acı derslerle dolu olarak görülmektedir. insanlar gökten düşen bir kar tanesi gibi kişiliğe sahip olmanın imtiyazının zevkini çıkarmalıdırlar. Bu ilâhi bir ihsandır. Bu, sadakatimizi ve işbirliğimizi insanlara borçlu olduğumuz demek değildir. Ne de başkalarının haklarım tanımamak, yahutta onlara tecavüz etmek gibi her istediğimizi yapmakta hür olduğumuz anlamına da-gelmez. Ayrıca yardım yapma mecburiyetini de telkin etmez. Sadece beden ve zihin açısından her bireyin değişik olduğu ve hiçbir yasanın, dogmanın veya sosyal ölçünün doğal ki siliğimizi değiştirmeyeceğini ne de yok edemeyeceğini gösterir.

Etrafımıza bakalım. Fazlasıyla göreceğiz. Kendimize soralım: "Bu kimselerin anlaşması kimin yararınadır ve bunun uyuma olan zararları, kimlerin yararınadır?" Bir veya bir grup insan dini gruplara, politik partilere, eko^ nomik reformlara, mezheplere, sosyal hareketlere, modalara, tutkulara ve yeni düşünceler ideolojisine yol açarlar. Uyuşanların farkında olmadan hararetle hizmet verdikleri işte bu kimselerdir. Dikkatli olalım. Bunlar ihtiyatsız kimseler için kurulmuş paslı tuzaklardır. Bağımsızlığımız üzerine ısrarlı olalım. Allah kendi istediklerimi-, zi seçme yeteneğini verdiği gibi, istediğimizi yapma yeteneğini de vermiştir. Onun için gör, incele ve karar ver. Çünkü sonunda hepimiz kendi hesabımıza yaptığımız işlerin bedelini toplamanın yararını eninde sonunda göreceğiz, işte, Üstad Mason olmak demek budur. Bir sanayici, bireyci ve Üstad Mason olan Henry Ford diyor ki; "Bütün Ford arabaları-aynen birbirine benzerler. Ama iki kişi birbirine benzemez. Her yeni bir canlı güneş altında yeni bir varlıktır, ondan önce de buna benzer bir varlık meydana gelmemiştir, ne de gelecektir. Her genç kendisi hakkında bir fikre sahip olmalıdır.


Aynı zamanda kendisini başkalarından ayırt eden bir kişilik kıvılcımını aramalı ve ne pahasına olursa olsun onu geliştirmelidir. Toplum ve okullar, bu ayrıcalığı ondan silmeye çalışabilirler. Onların eğilimi herkesi aynı kalıba sokmaktır. Ama ben o kıvılcımın kaybolmasını istemiyorum. Çünkü kişinin önem kazanmayı hak edebilmesi için bu kıvılcıma ihtiyacı vardır." Masonlar daima sorular sormaya, yanıtlarını aramaya ve hür düşünen kimseler olmaya teşvik edilmişlerdir. Fikir, bilim ve doğa açısından hiçbir engelle karşı karşıya değildirler. Onun için kardeşliğimiz karanlıkta kalmışlar tarafından kötülenmektedir-ler. Bizi kınayanların tek gayesi, kötülükleri ve batıl inançları halkın vicdanıyla açıkladığımız için, bize iftira etmek ve susturmaktır. Bugünün Masonu maddî bir Dünyada manevî varlıkların farkında olarak sesini çıkarmalıdır. Böyle bir düşünce kişilik sahibi olanların inançları lâzımdır ki, kalabalığın alay ve yermelerinden duyacakları acıyı, Ulu Mimara ters düşmeye tercih etsinler. Derleme burada bitiyor. Atatürk diyor ki; "Bir işin başarıya ulaşması için, kararlı ve enerjik bir liderin bulunması şarttır. Bir komite Ijiçbir zaman bu işi yapamaz." Bu düşünce, çağımızda çok uluslu kurumların yönetiminde de kullanılmaktadır. TQM (Total Quality Management) sisteminin esası da Atatürk'ün bu sözündedir.

Kaynak: Mimar Sinan Dergisi / Sayı 84
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2016, 11:02:00 ös Gönderen: Risus »
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


Ocak 10, 2016, 09:07:20 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

İki soru:
1- Bu kimin yazısı.
2- Bu resim de oradan mı alıntı?
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 10, 2016, 09:10:39 ös
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar

İki soru:
1- Bu kimin yazısı.
2- Bu resim de oradan mı alıntı?

1-Raşid TEMEL
2-Hayır
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
28 Yanıt
20086 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2008, 01:54:24 öö
Gönderen: blossom
0 Yanıt
2860 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 08, 2009, 03:34:41 ös
Gönderen: degas
1 Yanıt
3199 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 09, 2009, 06:11:55 ös
Gönderen: degas
0 Yanıt
2627 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2012, 08:33:23 ös
Gönderen: Ares
4 Yanıt
2371 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 30, 2013, 08:43:27 ös
Gönderen: karahan
1 Yanıt
2073 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 31, 2014, 06:29:32 ös
Gönderen: Anzagot
11 Yanıt
5447 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 07, 2015, 07:47:06 ös
Gönderen: mbulut
2 Yanıt
3428 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2015, 07:28:49 ös
Gönderen: Risus
0 Yanıt
2273 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2015, 06:20:32 ös
Gönderen: Risus
11 Yanıt
6709 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 17, 2015, 05:22:34 ös
Gönderen: karahan