Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Globalizasyon ve Masonluk  (Okunma sayısı 7052 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 12, 2008, 10:41:46 ös
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 353
  • Cinsiyet: Bay

Globalizasyon ya da küreselleşme, son yıllarda üzerinde en çok tartışılan, çok farklı anlam ve değerler yüklenen, çok farklı tanımlamalara ve nitelemelere konu olan kavramların başında yer almaktadır.

Kabaca, "dünyanın tek bir mekân olarak algılanabilecek ölçüde sıkışıp küçülmesi anlamına gelen bir süreci" tanımlayan küreselleşme, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel değerlerin ve bu değerler çerçevesinde oluşmuş birikimlerin ulusal sınırlar dışına taşarak dünya geneline yayılması olarak değerlendirilmektedir. Tanımların birçoğunda ekonomik boyut öne çıkarılmakta ve küreselleşme, ekonomik faaliyetlerin dünya çapında birbirine bağlanması, bağımlı hale gelmesi olarak algılanmaktadır. Buna göre küreselleşme, sermaye, yönetim, istihdam, bilgi, doğal kaynaklar ve organizasyonun uluslararasılaştığı ve tam anlamıyla karşılıklı bağımlılaştığı bir ekonomik ve siyasal yapılanmadır. Bu yeni yapılanma içinde ekonomik rekabetin zemini milli ekonomiler olmaktan çıkarak dünya gezegeninin tamamı haline gelmektedir.
 
İletişim teknolojisindeki devasa gelişmeler, ülkeleri ekonomiden siyasete kadar pek çok alanda birbirlerine doğru iyice yakınlaştırmıştır.  Teknolojik gelişmeler ve bunların ortaya koyduğu iletişim ve bilgi ağındaki ilerlemeler dünyayı adeta ‘küresel bir köy’e dönüştürmüştür.  Bu süreçte telekomünikasyon ve ulaşım teknolojisindeki gelişmeler lokomotif işlevi görmektedir.  Bu süreçte sermaye, işgücü, teknoloji ve bilgi sınır tanımaz hale gelmiştir.  Ayrıca, globalleşme sürecinde demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, çevrenin korunması, terörizm ve organize suçlarla mücadele, insan hakları ve liberalleşme gibi evrensel değerler de ön plana çıkmaktadır.  Bütün bu gelişmeler bir taraftan ulusal ekonomi, ulusal siyaset, ulusal kültür kavramını rafa kaldırmakta, diğer taraftan da ulus-ötesi çıkar gruplarını ortaya çıkarmakta ve değişik ülkelerden, hatta kıtalardan, insanları birbirlerine bağımlı hale getirmektedir.  Globalleşme sürecindeki tüm bu gelişmeler, ülkeleri dünya standartlarında mal, hizmet ve bilgi üreten bir toplum olmaya doğru sürüklemektedir.

Teknolojinin hızlı ve şaşırtıcı gelişimi insanları zaman ve uzay kısıtlarından kurtarmakta, bilgi, para ve kaynaklar en hızlı şekilde dünyanın her tarafına akabilmektedir. Böylece ülkeler arasındaki etkileşim artarak ticaret ve haberleşmenin yarattığı katma değer en üst düzeye ulaşmaktadır. Yine de yaratılan katma değerden ülke içi ve ülkelerarası insanların adil bir şekilde yararlanabildiği konusunda kuşkular bulunuyor. Katma değerin kimin yararına artırıldığı ve nasıl dağıtıldığı bu tartışmalarda gözlerden kaçırılmaktadır.

Küresel dünya düzeni yararları ve zararları ile birlikte gelişmektedir. Bir taraftan dünya insanları daha standart, daha kaliteli ve daha ucuz ürünlerle refahlarını arttırırken, diğer yandan çevre kirlenmekte, rasyonel olmayan üretim ve tüketim şemaları ortaya çıkmakta, sağlık ve eğitim sistemleri zorluklar yaşamaktadır. Yoksulluk giderek yaygınlaşmakta ve daha katlanılamaz hale gelmektedir. Uluslararası eşitsizlikler daha derinleşir ve dikkati çeker hale gelirken bu tablo ile ilgili tasvirler gerçeğin tersini yansıtmaktadır.

Hızlı haberleşme, etkileşme ve karşılıklı bağımlılık, insanları birbirine yaklaştırmakta, birbirlerini anlama ve yeni şeyler öğrenme olanaklarını arttırmakta ve önyargıların azalmasına yol açmaktadır. Artık farklılıklar bir çatışma nedeni olarak değil bir insanlık kültür zenginliği olarak algılanmaktadır. Farklılıkların vurgulanması daha önce olduğu kadar anlayış ve sempati ile karşılanmamaktadır. Ayrıca bu farkları vurgulayanlar da özellikle haklarını savundukları insan gurupları nezdinde hak ettikleri desteğe kavuşamamaktadır. Küresel karmaşıklığın, insanların kaderlerine hâkim olma kapasitelerini yok ederek yaygınlaştığı gözlenmektedir.

Buna karşılık bu yakınlaşmalardan doğan sınırsız ve kontrolsüz güçler, küresel imparator şirketler, politikacıların, bürokratların ve iş adamlarının iktidar çatışmaları, gelişmelerden en çok yararlanması gereken insan kütlelerini olumsuz etkileyerek kapsamlarını genişletiyorlar. Ayrıca küreselleşme, bir karşı tez olarak "Bloklaşma" yaratmakta ve "Korumacılık" eğilimlerini de körüklemektedir

Kısacası Küreselleşme için masum bir anlatımla , “dünya üzerinde her nerede olursa olsun aynı amaç uğruna hizmet edenlerin, bilgi, birikim ve donanımlarını paylaşarak ortak hedefe daha kolay, daha hızlı ve daha hazır ulaşmaya çalışmalarıdır” diyebiliriz. Tıpkı tüm dünyadaki Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar gibi.  Hür Masonluk küreseldir ve Masonların da amaçları ortaktır, dil, din, renk, mezhep, sosyal sınıf, statü, coğrafya farkı olmaksızın.

“İnsan” ya da “İnsanlık” evrenseldir ve Masonluğun evrensel boyutta benimsemiş olduğu amacı da, tüm insanları ve bu insanların oluşturdukları tüm toplumları içermek üzere bir “İnsanlık İdeali”ni oluşturmaktır. Bu idealin gereği olarak, tüm insanların ve tüm toplumların sonsuz ve koşulsuz bir barış içinde, esenlik ve mutlulukla dolu olarak yaşamaları, birbirlerine güvenle ve sevgiyle sarılmaları, hep birlikte evrim doğrultusunda ilerlemeleri öngörülmektedir. Böylesine bir amaç, ancak “Mabet” sözcüğü ile simgelenebilir. Çünkü bu amacın yüceliği onu kutsallaştırmaktadır. Bu Mabedin her bir taşı iyilik, doğruluk, bilgi, hukuk, olgunluk ve mutluluk ile süslenmiştir. Bu Mabet bilim, akıl ve bilgeliğin gerçek ışığı ile aydınlanmaktadır.

Bundan sonra izah etmeye çalışacağım her bir cümleye lütfen dikkat ediniz ve düşününüz; her birinde Masonluğun evrenselliğini, küresel bir meslek olduğunun delaletini bulacaksınız.

Aşağıda sayacağım Masonluğun Genel İlkeleri’ nde de görüleceği gibi, Masonluğun temelinde insan vardır, yani tüm insanlık alemi. Bu da Masonluğun global bir meslek olduğunun açık bir işaretidir.
 
1. Masonluğun amacı, iyi ahlâklı ve erdemli insanlar arasında kardeşliğin kurulması, insanlığın hürriyet içinde fikrî ve sosyal gelişmesi, olgunlaşması, gerçeğin araştırılmasıdır. Masonluk, bu amaca kendilerini adamak isteyen namuslu, aydın ve hür fikirli erkeklerin ortak çabalarını birleştirir. Bu suretle insanın ve toplumun akılcı ve ilerici olarak hürriyet içinde ahenkli gelişmesini sağlar.
 
2. Masonluk, çalışmalarında eriştirme yani inisiyasyon yolunu uygular. Böylece eriştirmenin sağlayacağı fikrî ve felsefî olgunlaşma ile Evrensel Kardeşliği gerçekleştirme amacına yönelmiş olur. 
 
3. Masonluk bütün insanlar için ortak manevi ve ahlâki bir insanlık ülküsünün gerekliliğini kabul eder ve açıklar. Bunun için, Masonluk şu ilkeleri ortaya koyar;
 
•   İnsan kişiliğine saygı gösterilmesi,
•   Herkesin en yakınından başlayarak gittikçe genişleyen çevrelerde insanlığın iyiliğine çalışması,
•   İnsanın hürriyet ve ahlâklılık bakımından sorumlu bulunması,
•   İnsanlar arasında hak eşitliğinin sağlanması,
•   İnsanların Evrensel Kardeşliği hedef tutması,
•   Aklın, bilimin ve tekâmülün her zaman esas alınması,                                             
 
Masonluk, gerçeği araştırmalarında üyelerinden içtenlik, öğrenme ve öğretme arzusu ister.
 
4.  Masonluk, memleketin yasalarına itaati ve vatana onurla hizmet etmeyi emreder. Masonluk, herkesin dinsel inançları ile düşünce hürriyetine saygı gösterir, hiçbir imana bağlı olmayan inkârcıları arasına almaz.
 
5.  Masonluk, gerçeği araştırmada hiçbir sınır koymaz ve herkese düşünce ve kanaatinde tam bir hürriyetin sağlanmasına çalışır.

6. Masonluk, üyeleri arasında din, ırk, dil, inanç, görüş, mevki ve sosyal durum ayırımı gözetilmesini kabul etmez. Üyelerinin, iyi ve doğru, onurlu, ahlâklı ve namuslu olgun insan olmalarını ister.
 
7. Masonlar, aralarında birleşerek, eriştirmenin uygulayıcısı ve koruyucusu olan ve Loca adı verilen topluluklar kurarlar. Her Loca, üyelerinin çoğunlukla aldığı kararlara göre yönetilir. Ancak hiçbir zaman Büyük Locanın kabul ettiği Masonluk ilkelerini çiğneyemezler.
 
8. Masonluk, insanların en önde gelen görevlerinden saydığı için, yararlı eserler meydana getiren bedeni ve fikrî çalışmayı aynı derece onurlu ve kutlamaya değer görür. 

Masonluk, esas itibariyle hümanisttir, insanı esas alır, insanı yüceltmeye çalışır ve insanlığı kendisine esas olarak vazife kabul eder. Bu da Masonluğun küresel bir ülkü olduğunun delaletidir. Hümanistlik olduğu gibi ham olarak ortada kalırsa bir takım uç durumlara kadar gidebilir. Onun için teizmi kendisine denge olarak kabul etmiştir. Hümanizmi teizmle dengeler. İnsanların bir dini inanca bağlı olması, her şeyden önce Allah’a inanması, vicdana inanması, bir hesap gününe inanması ve bununla bütün hayatındaki iyilikleri, güzellikleri kendi içinde toplayabilecek duruma gelmesi lazımdır. Masonluğun kabul ettiği budur. Dinsiz insan Masonluk içine giremez, çünkü dine inanmayan, dini olmayan, Allah’a inanmayan insanın vicdanı gelişmemiş ve bütün kötülükleri kanunlardan kaçmak suretiyle yapabildiğine inanılır. Hâlbuki Masonluğun esasına göre insan, kanunlardan kaçsa bile vicdanından kaçamayacaktır ve fenalıkları yapmayacaktır. Fenalıkları doğuran ana kusurlar, cehalet, taassup ve yanlışlıklardır.

Bütün mesele, Masonluğun bütün emeli, kendisinin olduğu gibi, içinde bulunduğu toplumun, bütün insanların hayatını yüceltmektir. Hayatın yüceltilmesi insanı insan yapmaktadır. İnsanlık mabedi dediğimiz budur. İnsanı insan yapmak, hayatı yüceltmeye çalışmak, hakikatin nurunu bulmaya çalışmak. Tam sonuca ulaşamayız ama ne kadar yaklaşırsak o kadar iyidir. Çünkü bu hareket halinde olduğumuz zaman bir istikamette giderken, bir takım faziletleri de öğrenmiş oluyoruz ve o faziletleri öğrendikçe kendi hayatımız yücelmeye başlıyor. O nuru almaya başladıkça hayatın seviyesi tam yerini bulmaya başlıyor. Kendi hayatımızı yüceltmeye başlıyoruz ve bir arada toplu olarak çalışmakla bütün bu söylediklerimizi kristalize etmek ve kendimize bunu uygulamak imkânını buluyoruz.

Masonluk bir kültürdür, amaçları, hedefleri, kararlılık gücü, enerjisi ve yöntemleri olan bir kültür. Masonik Kültür’de şu üç noktaya önem veririz:
 
1.Yaşam tarzı: Mason, Yüce Varlığa inanan insandır. Fakat tümüyle kaderci değildir. Kaderini, kendi iradesiyle de değiştirmeye, daha mükemmel hale getirmeye çalışır.
2.Gaye: Masonun hayatında realist olarak ulaşabileceği bir gayesi olmalıdır. İhtiraslara kaçmadan, gayesine ulaşma hırsı olmayan kimse pasif kalır. Masonluk ise aktif insan olmayı ister.
3.Evrensellik: Mason evrensel zihniyeti elde etmek için çalışır. Evrensel zihniyeti elde etmek, yani globalizasyon veya küreleşme olarak ortaya çıkan husus, hiçbir zaman milliyeti ortadan kaldırmaz. Ancak şovenizmi, ırkçılığı ortadan kaldırır. Mason, milletine bağlıdır. Fakat şovenist değildir, dar çevreden kurtulup evrensel zihniyete ulaşır. Bu şekilde ilerleyebilmektedir. 
 
Bunun dışında Masonların, kültüre yaptığı hizmetlerden üç nokta daha vardır.
 
1.Kendi kendini yenilemek: Kendi kendini yenilemek Masonluğun ana kültürünün bir parçasıdır. Mason kendi kendini devamlı olarak yenilemek mecburiyetindedir. Aksi halde 1717’den beri devam etmekte olan fikri Masonluğun, yeni fikir hareketleri ve yeni sosyal oluşumlar içinde kaybolması kaçınılmazdı. Hâlbuki gittikçe daha kuvvetli olarak bütün dünyada Çağdaş Medeniyetin ana kurumlarından biri olarak ayakta kalmıştır.
2.Güçlenmek: Masonluk, zamanla yeni düşüncelerle, yeni hareketlerle, yeni dinamizmle güçlenmek durumunu yaratmak istemektedir.
3.Kararlılık: Masonluk öncelikle kendi kendini yenileyerek, yeni birtakım enerjilerle donanarak, kendini güçlendirmekte, ondan sonra da, yeni atılımlar yapmak için kararlı olmayı, kararlılığı yaymayı istemektedir.

Kanımca Masonluğu tarif eden en güzel, en canlı tanımlama şudur;
 
Burası düşünmek yeridir, düşünmeyi bilen için.
Burası öğrenmek yeridir, öğrenmeyi bilen için.
Burası inanmak yeridir, inanmayı bilen için.

Sevgi ve Saygilarimla,
Bakmak yetmez, gormek gerek...


Aralık 13, 2008, 12:50:59 öö
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Küreselleşme lafı senelerdir var ama bu çok zor.İnsanlığın bu çıkarcılığı ve üretmeden tüketmesiyle çok zor.
Şuan sınırlar kalksa bizim insanımız gider Avrupa'da gecekondu yapar, vergi vermemek için yollarda tezgah kurar.

Küreselleşme kültürleri öldürebilir mi diye de düşünmekteyim,yani sınırlar kalksa insanlar uyum içinde kaynaşsa  bu sefer tek tip insana dönüşücek ve dünyanın kültürel zenginliği ölecek, bu da dünyayı sıkıcı,sürekli benzer bir hale sokacak.

saygılarımla,
« Son Düzenleme: Aralık 13, 2008, 12:56:42 öö Gönderen: M.Akyol »


Aralık 17, 2008, 11:53:21 öö
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

kuresellesme kulturleri bir miktar oldurur. o konuda snaa katiliyorum. ama kulturler olsede elimize gececek faydalari dusunmek azim. teknolojik, beyinsel ve bilimsel acidan muthis bir yukselise gecebiliriz. ben gelisim ve bilgi icin, kulturu feda edebilirim.


Aralık 17, 2008, 11:17:49 ös
Yanıtla #3

Anlattıklarınız gerçek ise sn. Dino ,iyi ki Masonluk Kurumu var .
Bilgi , en kutsal güçtür !


Aralık 17, 2008, 11:20:38 ös
Yanıtla #4
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 353
  • Cinsiyet: Bay

Sayin Dogudanesen,

Anlattiklarim birebir dogrudur, bizler buna inanir, bunun icin calisiriz.

Sevgi ve Saygilarimla,
Bakmak yetmez, gormek gerek...


Ocak 21, 2009, 10:43:06 ös
Yanıtla #5
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 95
  • Cinsiyet: Bay

Ne kadar olumlu ve ne kadar güzel bir çaba...Tanıdıkça ve sizlerin ağzınızdan birebir duydukça daha çok seviyor ve daha fazla saygı duyuyorum..
Dışarıdan içeri baktığında anlayamazsın;içeriden dışarı baktığında anlatamazsın.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
7 Yanıt
7455 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 13, 2007, 03:52:13 öö
Gönderen: nietzsche
7 Yanıt
10186 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 12, 2007, 12:57:53 öö
Gönderen: paragon
7 Yanıt
12715 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 26, 2007, 06:57:09 ös
Gönderen: paragon
43 Yanıt
24175 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 21, 2012, 01:20:01 ös
Gönderen: Trismegistus
Masonluk degerleri

Başlatan Siempre « 1 2 » Turkiye`de Masonluk

17 Yanıt
17070 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 25, 2014, 08:01:18 ös
Gönderen: ozgurppp
AZERBAYCANDA MASONLUK ?

Başlatan vusual « 1 2 3 » Evrensel Masonluk

23 Yanıt
33960 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 10, 2008, 04:02:48 ös
Gönderen: Retheos
1 Yanıt
11009 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 10, 2008, 11:41:35 öö
Gönderen: Genius Loci
8 Yanıt
18495 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
1 Yanıt
9737 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 27, 2008, 02:54:49 ös
Gönderen: Isis
MASONLUK VE GUL

Başlatan bilmeliyimgalilei Evrensel Masonluk

2 Yanıt
9155 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2008, 01:22:06 ös
Gönderen: bilmeliyimgalilei