Sayın Master Mason Cleveland Anglosakson masonluğu topluluğunda yer alan Amerika'daki bir mason locasının üyesi. Dolayısıyla anlayşıldığına göre diğer birçok mason gibi ona da Masonluğu ona öyle tanıtmışlar; bir dogmayı baştan zorunlu kılmışlar.
Ben aslında burada Sayın Master Mason Cleveland'ın şu "agnostik" sıfatını biraz yanlış kullandığı görüşündeyim. Agnostisizm, evrensel yasa ve nesnelerin öz niteliklerinin hiçbir zaman bilinemeyeceğini savunan bir gelsefedir. Gnostisizm'in karşıtıdır ama tarih boyunca gnostik düşünürler bilginin ancak “sezgi” yoluyla elde edilebileceğini savunarak, gizemciliğe yani mistisizme sapmış oldukları için agnostikler de onları izlemiştir. Agnostikleri, inançsızlar anlamına çekemeyiz; bu çok özel bir durum olur. Agnostikler, metafizik bir düzeyde Tanrı'nın bilinemeyeceğini savunur. Dolayısıyla Sayın Master mason Cleveland, bu terimi, tanımını biraz daraltıp özelleştirerek kullanmış oluyor.
Olsun!... Onun bu tarimle ne demek istediğini anladığımıza göre, kavram üzerinde durmanın anlamı yok. Bu tartışma konusu açasından onun tanımını kabullenebilim.
Bazı mason kuruluşularının kendilerini dinsel inanç konusunun tümüyle dışında tutup, aralarına alacakları kişilerin din ve inançlarıyla hiç ilgilenmedikleri, dolayısıyla Tanrı ile bağlantılı herhangi bir ön tanımları bulunmadığı için, Sayın Master Mason Cleveland'ın mason olamayacağı, olmaması gerektiği görüşünde olduğu kimseler de pek âlâ mason olabilir; sadece onun üyesi olduğu mason kuruluşunda ve benzerlerinde değil, bu bağlamda çok daha geniş görüşlü ve toleranslı masıon örgütlerinde.
Kuşkusuz bir de şöyle bir durum var:
Diyelim ki ben Tanrı'nın varlığı ve bir yüce yaradan olduğu konusunda kararsızım. Bu bağlamda yontulmamış bir hamtaşım. Masonluğun bireyleri yönelik amaçlarından biri de zaten bu değil mi? Geleyim Masonluğa, yontayım hamtaşımı, erdineyim edinmem gereken doğru inancı... Beni niçin hemen dışlıyorsunuz? Niçin bana bu fırsatı vermiyorsunuz?
Tersine... Diyelim ki ben Sayın Master mason Cleveland'ın dediği ve onun tanımına uyan tam bir agnostikim hatta daha dea öteye gidelim ateistim. Fakat masonluğa girmek, mason olmak istiyorum. Bu bağlamda özel amaçlarım var; Shriner falan olacağım sonra. Benden her nasıl inanmamı isterseniz, öyle inandığımı söylüyorum. Çokt isterseniz size bir de dinsel söylev çekerim, ağzınız açk kalır. Şiemdi ne yapaçaksınız? Benim gibi bir yalancıyı, ahlâksiz düzenbazı alacaksınız aranıza, değil mi?... Benimle bağlantılı olmak üzere yapılacak soruşturmaları falan geçin bu bağlamda; ben önceden kararlıyım, hepsini bir güzel atlatırım; benim gibi bir güzel atlatmış olan o çok sayıdaki mason gibi...
Sayın Master mason Cleveland'ın üyesi olduğu büyük locanın genel tutumunu bilmiyorum. O bize açıklar. İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın 1938 tarihli bildirgesi kabul görüyor mu, görmüyor mu?... Diyelim ki evet. Şimdi ben size dinimi ve inancımı söyleyeyim: Ben bir Taoistim, bir Hinduyum, bir Şintoistim, bir Budistim... Sayın Master Mason Cleveland'ın tanımı uyarınca agnostik oluyorum. Şimdi ne olacak?
Şu mason örgütleri bu gibi oyunları bir yana bıraksalar, Masonluğun evrensel ülküsünün gerçekleşebilmesi bakımından çok daha güçlü adımlar atabilecekler ama bir yandan dogmalara ve bağnazlığa karşı olduklarını ileri sürerken daha hâlâ kendi dogmalarına boğularak bağnazlaştıklarının farkında bile değiller ne yazık ki.