Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?  (Okunma sayısı 19095 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 21, 2012, 11:46:20 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Daha önce şunu soralım: Masonlukta bir simge olarak nar, hani şu bildiğimiz meyve var mı yok mu?

Mason Sözlüğü’nde değinilmiş. Demek ki var.

Ancak bu simgenin bazı mason örgütlerindeki kullanım yerine baktığımızda, onu bir diğer grup mason örgütünde aradığımızda bulamıyor, onun yerine bir küre konulmuş olduğunu görüyoruz.

Hangisi doğru?... Bu konuda herhangi birinden şyana çıkılırsa, ötekinin yanlış olduğu söylenir. Öyle yapmayalım.  Nasrettin Hoca öyküsü gibi olacaksa da, her ikisinin de doğru olduğunu söylemek daha doğru.

Her ikisinin de doğruluğu, "ne şiş yansın ne kebap" gibi orta yollu bir tutumdan değil, her ikisine farklı simgesel anlamlar bağlanmasından ileri geliyor.

Buradaki konumuz “nar” olduğu için, bunu bir simge olarak kullanıp değerlendirmeyen mason örgütlerinin o farklı tutumunu bir yana bırakalım; onun bir başka başlık altında değerlendirilmesi daha uygun düşer.

Buraya narın Masonlukta kullanıldığı simgesel biçimiyle bir resmini yerleştirmek isterdim ama öyle bir resim bulamadım. O nedenle bir grafikle yetineceğiz. Bunun tam olarak yansıtan bir resim bulup ekleyen olursa sevinirim.




Sahi nasıldır Masonlukta narın simgesel değerlendirmesi?

Bu kez bu konu üzerinde ben bir şey söylemeyeceğim. İsteyen söylesin.

Ben sadece Masonlukta bu yarılmış narın nerede görüldüğünü söyleyeceğim.

Aslında yarılmış tek bir nar yok. Çok sayıda yarılmış nar var birbirinin benzeri.

Her mason mabedinin girişinde kapının hemen iki yanında birbirinin neredeyse tıpatıp benzeri iki görkemli sütun bulunur ya… Narlar işte o sütunların üzerine yerleştiriliyor. Bol bol.

Niçin başka bir yerde değil de o sütunların üzerinde?

Bakın, bugün sinirliğim tuttu; onu da söylemeyeceğim. Bileniniz varsa o söylesin.

Ancak şimdi birisi çıkar, “Bana göre….” diye başlar söze. Ben de ona ister istemez derim ki, “Bak dostum bu işler öyle tahminle, herhaldeyle, olsa olsayla olmuyor. Bilgiyle oluyor. Narın ne anlama geldiği üzerinde bir yorum yapılabilir. Çünkü dedik ya, o bir simge. Fakat o sütunların üzerinde bulunuşunun simgeden önce gelen bir gerekçesi var. Önce o gerekçeyi yerle yerine oturtup değerlendirdikten sonra yorum yapma olanağı doğar. Dolayısıyla dostum, yorumunu öyle, sütunlarla bütünleştirerek yaparsan bir diyeceğim olmaz.”

Bir ipucu vereyim mi?... Her sütunun üzerinde aslında yüzer adet nar bulunması gerekiyor.

Görüldüğü üzere, buradaki nar çatlamış ya da yarılmış. Ancak kesilmemiş. Masonlukta söz konusu simgenin betimlenişi uyarınca böyle olması gerekiyor; hem dışı görülüyor bir bütün olarak hem de içi.

Dışı kızarmış nar rengi, hani Cahit Sıtkı’nın “ayva sarı, nar kırmızı, sonbahar” deyişinde olduğu gibi, içindeki taneler ise kıpkırmızı…

Bu renklerin de simgesel değerlendirmede bir yeri var mı bilemem, Yorum yapan onu da yorumuna katar belki.

Her zaman açıklamalar yapardım; bu kez de böyle bir yöntem seçtim. Katkıda bulunanlardan sonra belki birkaç tümce eklerim; gerekirse…


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 21, 2012, 12:16:40 ös
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Her emir özgürlüğün suratında patlayan bir tokattır!
Michail Bakunin


Mayıs 21, 2012, 12:52:18 ös
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM ; nacizane şöyle bir açıklama elde ettim, Kaynak Özgür Masonlar Büyük Locası sitesinden alınmıştır. Saygılarımı sunarım,Efendim




•Nar

Dıştan bir "küre" görünümünde olan çok taneli bir meyve türü.




Masonların birbirlerine sevgi ve güvenle bağlandıklarını, böylece oluşan kardeşlik ortamında düzen ve disiplin içinde çalıştıklarını simgelediği benimsenir. Teklikten çokluk çıktığı için, verimlilk ve çoğalmanın simgesi olarak da yorumlanır.
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Mayıs 22, 2012, 12:29:59 öö
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Sütunla birleştirmeden yorum yapmamamızı öğütlemişsiniz. O yüzden yorumuma özür dileyerek başlıyorum.  :)

Sayın b12'nin gönderdiği linki okudum. Sütundan bahsedilmiş ama derine inilmemiş. Haricilere açık bir sitede paylaşılmaması doğal. O yüzden önemli bir anlamı olmalı diye düşünüyorum. Umarım bunu bizlerle paylaşırsınız.

Şimdi sütunu bir kenara bırakalım. Narın Jüpiter ve Ceres ile ilgil kutlamalarda öneml bir sembol olduğu yazıyor. Bunlar bereketin sembolleri. Her nardan yüzer adet konulması da bu teorimi destekliyor.

Göreli soluk renkteki nar yüzeyi dünya yüzeyini, narın kırmızı renkli iç kısmı da dünyayı besleyen iç kısmı sıcaklığı ve bereketi temsil ediyor.
Eğer böyleyse kimi zaman nar yerine küre konulması da mantıklı.

Saygılarımla ve sevgilerimle  ;)

 


Mayıs 24, 2012, 10:16:03 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Nar üzerine güzel yorum ve değerlendirmeler yapıldı; teşekkür ederim.

Narların sütunlar ile bağlantısı konusuna gelince, bu kez elbette bir mason mabedinin hemen girişinde şer alan iki sütunun özellikleri ve bunların niçin böyle düzenlendiği konusu geliyor gündeme. Benim "bilgi" gerekir dediğim nokta burası. Bu konu üzerinde de belki yorum yapılabilir ama önce bilgisel bağlantıların kurulması gerekir. Bu bağlantıları kuran belki Masonluktaki bu "nar" konusunu bir adım daha ileri götürebilir.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 22, 2014, 12:30:21 öö
Yanıtla #5

Sayın ADAM,

Oldukça geç bir cevap olucak konuyla alakalı öncelikle üzgünüm,
Yanlış biliyorsam lütfen düzeltin.Benim bildiğim kadarı ile masonik nar locaları simgeler narın fiziksel yapısı itibari ile birbirine yakın kaynaşmış bir şekilde bulunmaları birlikteliği ve narın bütününü oluşturan kabuk ise mason localarını temsil eder.Mabedin girişindeki iki sütun ise(yine bildiğim kadarı ile) isimlerinden kaynaklı algorik yapıları itibari ile üretgenliği ve üremeyi temsil ettiği için bu açıdan bakacak olursak birliktelik,çoğalma-büyüme,örgütlenme gibi anlamlara gelebilir bu yüzden sütunların üzerinde bolca olmalı demenizin bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Kırmızı renk hakkında bir fikrim var fakat tam olarak bilgi sahibi olmadığım için kafa karıştırmak istemem.Tek eklemek istediğim bildiğim kadarı ile bu iki sütunun renklerinin birtanesinin kırmızı birtanesinin beyaz olduğu.

Saygılarımla

_SplendouR_
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2014, 12:33:32 öö Gönderen: _SplendouR_ »


Ocak 22, 2014, 07:31:14 öö
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

 Sayın _SplendouR_ konyla ilgili açıklamasıda iyi gelmiş de, konuyu dağıtmaya, narlardan sütunlara geçmeye yöneldiğinde yanlış yapmış.

Kimi ezoterik kurumlarda, bir tapınak ya da mabet ya da kutsal sayılan yerin girişindeki iki sütundan birinin beyaz diğerinin kırmızı olduğundan söz edilir ama Masonlukta öyle değil.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 22, 2014, 01:23:49 ös
Yanıtla #7
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 214
  • Cinsiyet: Bay

Nar'ı Dünyaya benzetirim .
İçindeki taneleri ise insanlara
Beyaz taneler ham taşını yontmaya çalışarak kırmızıya dönüşür
Taneler mükemmele ulaştıgı yerden çatlamaya başlar ve artık dışarı çıkmaya adım atarlar
"Bu ıssız dağları, şükranlarını dile getirmeksizin terk edemezsin"


Aralık 22, 2016, 12:25:04 öö
Yanıtla #8

 Nar kabuğu oldukca acıdır; bu durumun masonluk da bir benzetme yönü varmıdır?

Saygılarımla...

Sen Özelsin


Aralık 22, 2016, 03:33:25 ös
Yanıtla #9
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 18
  • Cinsiyet: Bay

"Nar alacak isen, gülen, çatlamış nar al ki, o gülüş, sana içindeki dânelerden haber versin" demiş bizim büyük sufimiz.

Forumda özensizliğine rastgeleceğimi düşüneceğim en son kişilerden biri olmasından dolayı sayın Adam'ın çatlamış nar resmi bulamamış olmasına önce çok şaşırdım.  İngilizce, Almanca ve Türkçe Nar yazıp malum sitede görsel olarak arattım. Tuhaf, gerçekten yok, yani elbet var ama, göstermeyi dileyeceğimiz o "gülümseyen biçimde çatlamış" narı gösteren mükemmellikte bir nar resmi yok, olanların ya tacı eksik, ya da tipi bozuk.


Nar tanesi tanesi de, Seviyom nar danesi.
Güzellerin içinde de, Sevdiğim bir tanesi.

Yer altı tanrısı Hades zamanında bu türkü yoktu muhtemelen ama, o da bu türküdeki gibi düşünmüş olsa gerek ki, müstakbel eşi Persephone'a bir nar verir, Narı yıyen Persephone Hadese aşık olur, evlenirler.

Fakat kayınvalide Demeter ki o tahılları veren tanrıçadır,  yeraltına gelin giden kızını çok özlediği için sıkıntı yaratır ve tahıl yetişmez. Neyseki Hadesle anlaşır ve bir orta yol  bulurlar: Persephone her bahar yer yüzüne çıkacaktır. Mitolojide o baharın geldiği gün ateşlerin yakıldığı bir bayram günüdür ve bugün de hala öyledir.

Nar bütün büyük dinlerde simgesel anlamlar yüklenmiş olan bir meyve.

Musevilikte her nar meyvesinin içinde 613 nar tanesi olduğuna inanılırmış, 613 kutsal kitap Talmut taki cümle sayısı imiş.

Acaba her nar meyvesinin içerisindeki tane sayısı aynı mıdır? Bu inanç doğru olabilir mi?

Bunu gerçekten merak eden kimi akademisyenler bilimsel metod kullanarak bu varsayımı test etmişler, Dünyada nar yetişen değişik ülkelerden toplanan narlar dikkatle açılmış ve içlerindeki nar taneleri tek tek sayılmış, sonuçta bir nar içindeki tanelerin  165 ila 1370 arasında değiştiği belirlenmiş. Ancak bu çalışmadan çıkan hem ilginç hem de tuhaf olan sonuç ortalama tane sayısının  613 bulunması imiş.

Hristiyanlıkta nar çoğalma ve öldükten sonra dirilmenin  sembolü, sıklıkla bebek İsanın elinde resmedilmiş.

İslama göre orjinalinde cennetten gelen bir meyva, her narın içindeki tanelerden bir tanesinin cennetten düştüğüne dair bir halk inancı olduğu için nar yenince o tane boşa gitmesin diye tüm nar tanelerini yemek geleneği var.

Zerdüştlükteki bir çok ritüelde de kullanılırmış nar. Pers Mitolojisi'nde İsfandiyar yediği nar sayesinde yenilmez olur. Heredot, Pers savaşında İranlı askerlerin mızraklarının narla süslü olduğunu belirtir.

Nar Budizmdeki 3 kutsal meyveden biri, İslamda İsevilikte Musevilikte olduğu kadar Çin'de ve Japonya'da da fertilitenin yani doğurganlığın ve çoğalmanın bir simgesi.

Tabi bu yazdıklarım biraz -Ceres- niteliğinde oldu, Narın Masonluktaki simgesel anlamı konusunda ahkam kesmek yerine daha temele inip insanlığın ortak arkaik bilincindeki yerini kurcalamayı, yani başka bir deyişle tüme varmaktansa tümden gelmeyi denedim. Niye böyle yaptığımı da itiraf edeyim, çünkü bir simge olarak Narın Masonlukta hakkettiği derinlikteki yorumlara kavuşmuş olduğuna dair kuşkularım var.

Bu sene nar ucuz, belki en güzeli pazardan şöyle usulünce çatlamış olgun bir nar alıp şeklini şemalini inceleyip tefekkür etmek, çokluktan oluşan tekliği algılamakla yetinmeyip iç anatomisine de bakmak ve tanelerin üç boyutlu yerleşimindeki altın oranları, fraktal geometriyi keşfetmek, sonra da tane ziyan etmeksizin onu afiyetle yemek olacak.

Sevgiler, saygılar. 

 

         


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
5005 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2010, 01:52:56 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2952 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 18, 2010, 07:37:39 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4775 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 19, 2010, 08:39:54 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3437 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2010, 08:56:41 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
7692 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 26, 2015, 03:39:08 ös
Gönderen: ADAM
20 Yanıt
35162 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 29, 2018, 11:36:20 ös
Gönderen: Ramazan
3 Yanıt
6363 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2013, 07:51:59 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
5529 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 09, 2010, 02:18:57 ös
Gönderen: ceycet
1 Yanıt
4276 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 16, 2011, 09:15:49 ös
Gönderen: Mustafa Kemal
1 Yanıt
2778 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2017, 02:16:11 öö
Gönderen: Tık-Tik-Tak