"Kullanılıp iyi geometri o zamanda,
İyi masonluğun onurlu zanaatı da,"
Bu kısmı okuduğumda, geometrinin, insanın kusursuz olma çabasını simgelediğini düşünmüştüm.
"Zanaatlar içinde en onurlusu olan
Geometriye masonluk adını koydular."
Devamında burayı da görünce, kendimi biraz daha o düşünceye saplanmış buldum. Bana sorarsanız, günümüz masonik çalışmaların detayını bilemem (bilsem de forumun 17. kuralını çiğnemem) ama, "çalışma"nın temelinde, 'kusursuz olup, kusursuzu üretebilme yolunda olma' ve 'çok iyi insan olmaya gayret' gibi ilkelerin bulunduğunu düşünüyorum. Burada somut bir şekilde geometri-masonluk bağı kurulmuş. Ortaçağ'da geometri, mimari planı veya duvarları geometri bilgisiyle kusursuz hale getirme amacıyla kullanılmış olsa da, bu bağ spekülatif masonlukta iyi insanın kendini geometrinin bu simgeselliği ışığında daha iyi hale getirmeye çalışması olarak geçerliliğini sürdürüyor olabilir.
"Yükümlülük" konusuna gelirsek... Söylediklerimden söyleyeceklerimin çıkarımını yapabilirsiniz aslında, bu yükümlülükler eskiden maddi gelir sağlama amaçlıymış gibi görünüyor, çünkü masonlar yaptıkları işten para kazanıp geçimlerini sağlıyorlardı. Fakat günümüzde o gelir maddi değil, manevidir. Ha belki de günümüzde de belirli masonik çalışma yapanlara localar bir ücret veriyordur, orasını bilemem, öyle bir şey varsa son 3 satırdaki fikirlerimi çöpe atabilirsiniz.
Bir de yükümlülük acaba kime karşı yükümlülük? Aileye mi? (Regius El Yazması diliyle konuşursak efendiler ve çocuklarına mı?) Loca'ya mı? İnsanlığa mı? Yoksa kişinin kendine olan yükümlülüğü mü? Bundan ayrı bir konu çıkabilir gibi.
Fikrimin olduğu yerler söyledim, bir de fikrimin olmadığı iki satır var:
"İyi masonluğun onurlu zanaatı da,
Geleceğe yönelmeyle şöyle düzenlendi,
Tüm bu rahiplerin bilgilerinden derlendi; "
Burada 'geleceğe yönelmek' ile ne kastedilmiş olabilir, bilemedim. Gelecek nesillere bir miras mı bırakıyorlar yani masonluğu veya geometriyi?
Zaten sırf bu 3 satırdan onlarca soru çıkarabilirim. Rahipler kimler, nasıl bilgileri var, iyi masonlukla ne alakaları var, geleceğe yönlenmeyle düzenlenen zanaat nasıl düzenlendi... gibi. Belki de bunlar cevap beklemeyen sorular.