Ümmetçilik anlayaşına benzer mi ? demiştim kardeşliğin 1 konu konu başlığın da, sayın ADAM din kardeşliğine benzer demiş.
Sayın ceycet benim bu fikrime pek katılmamıştı. sayın ceycet'ten niçin katılmadığı konusun da biraz daha açmasını rica etsem.
Saygılarımla
Sayın Arais;
sorunuzu sayın ADAM açıklamış;bana birkaç ekleme yapmak düşer,elbette farklı bir pencereden...
Ben özünde din kardeşliği algısının samimiyetine inanmıyorum.
İnsanoğlu, geçmişte ve günümüzde herhangi bir dine mensup olarak dünyaya geliyor.Hal böyle olunca inanç konusunda ortaya çıkan samimiyetsizlik,doğrudan o toplumu oluşturan bireylere yansıyor.
O dini ifşa eden kimseye peygamberlik payesi verilirken,o inancı paylaştığı daha doğumundan önce belirlenen kimseye seçim hakkı verilmeden o dine inandığı ve o topluma ait olduğu öngörüsü dayatılıyor.
Mensubu olduğumuz dinin efradı,daha biz tanımadan kardeşimiz oluveriyor.Burada bir mantık hatası var.Dini dayattınız,ama kardeşliği dayatamazsınız.Nitekim bizler,İslam ve cihad adına teröristlik yapanlara,kendi halkına zulm edenlere nasıl kardeşimiz diyebiliriz.
Şahsen ben,müslüman olduğunu savunan kabukçulara,istismarcılara,soytarılara,yalancılara,aldatanlara,soyanlara,din adına fetva verenlere,kardeşim diyemem.
Aslında,kardeşlik in nasıl vucuda geldiği konusunu sayın ADAM detaylandırmış.Bence bu kardeşlik anlayışıda ümmetçilik dogmasına nufuz etmelidir.
Masonluk'ta tekris(Yeniden doğuş)in kardeşlik için yeterli görünmeyip,kardeşlik kabulünün yolda pekişeceği benimsenmişse,ümmet kabulününde bu şekilde oluşması halinde samimiyet teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Peki bu mümkün mü ?
Hayır;çünkü,ümmet kavramının içi başından doldurulmuş,ve değişebileceği olasılığı işin başından yadsınmıştır.Bu anlayış,ümmet olgusunu dogmaya çevirmiştir.Çünkü,kitleleri sorgusuz cihada sürükleyebilmenin yegane seçeneği budur.
İşte buyüzden üzerimize giydirilen kardeşimizin gömleği bedenimize uymaz.
Benim düşüncelerim,şimdilik bundan ibaret sayın Arais.Farklı düşünen üyelerimiz varsa onları da duymak isterim.
Saygılarımla