Sayin Apiarist,
Sordugunuz soru dikkatimden kacmis, lutfen ksuuruma bakmayin. Hemen kisaca ozetleyerek cevaplamak isterim:
Amerikada Masonluk yoluna girmenizden sonra mavi locadaki ilk uc dereceyi tamamlamanizla baslamaktadir. Cirak, Kalfa, ve Usta olarak. Cirak derecesini aldiktan sonra sizden belirli calismalari yapmaniz beklenir, ve istenir. Bu calismalar yapildiktan sonra eger uygun gorulurseniz Kalfa derecesini almaya hak kazanirsiniz. Kalfaliga eristikten sonra da ayni yolu takip ederek Ustadliga yukselirsiniz. Ustadliga yukseldikten sonra son bir calismaniz daha vardir, ki sizden bu calismayi belirli bir surede tamamlamaniz istenmektedir. Kaldi ki bu bittikten sonra tamam artik ben Usta Mason um diyemezsiniz (teknik olarak Usta Mason olmaniza ragmen), zira Masonluk ucsuz bucaksiz engin bir denizdir. Senelerinizi vermeniz gerekir ki Masonlugun felsefesini anlayabilesiniz. Konudan saptigimin farkindayim fakat oncelikle ABD de derecelerin nasil atlandigi hakkinda sizi bilgilendirmek istedim.
Cirak, Kalfa, ve Usta dereceleri icin alinan herhangi bir aidat ABD de bulunmamaktadir. Fakat unutmayalim ki amerikada onlarca Buyuk Loca mevcuttur, ve hepsinin farkli uygulamalari vardir. Ben OHIO BUYUK LOCA sinin uygulamasindan bahasetmekteyim. Sadece senelik aidatinizi muntazaman odemeniz beklenir sizden. Yani tekrarlamak gerekirse, derecelerinizi alirken sizden istenen herhangi bir aidat mevcut degildir.
Iskoc Riti ise tamamen ayri bir konudur. Giris aidatinizi odetikten sonra gerekli atolyelere katilip derecelerinizi alabilmektesiniz, fakat tipki mavi locada oldugu gibi Iskoc ritinde de derecelere mahsus herhangi bir aidat bulunmamakla birlikte sizden talep edilen tek sey yillik aidatiniz olmaktadir. Iskoc ritindeki butun derecelerin alinmasinin 1 hafta olmasi mumun degildir, kaldi ki bir hafta kesinlikle bu islem icin yeterli degildir. Northern Jurisdiction - Kuzey Yonetim Cevresi - dereceleri siralamasina gore vermez. Yani 4. 5. 14. 22. 32. dereceleri bahsettiginiz gibi 1 haftada almak mumkundur. 32. dereceyi aldiginiz icin kendinizi 32. derece Iskoc Riti Masonu olarak ilan edebilirsiniz. Fakat sizin de farkettiginiz gibi Iskoc ritinin barindirdigi diger derecelere henuz vakif olmamis olacaksiniz.
Bu biraz kafa karistiran bir durum, ama elimden geldigince acik bir sekilde izah etmeye calistim. Toparlamak gerekirse, butun dereceleri almaniz oldukca uzun surecek olan bir surectir. ISkoc Riti ABD de Northern Jurisdiction ve Southern Jurisdiction ( Kuzey ve Guney Yonetim cevresi ) olarak ikiye ayrilir. Guney Yonetim cevresindeki uygulamalari bilmiyorum ve benim aktardiklarim Kuzey yonetim cevresinin uygulamalaridir.
Sevgi ve Saygilarimi sunarim...