Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUK İLE İLGİLİ ESKİ BELGELER – 9 (SON)  (Okunma sayısı 3863 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 30, 2009, 03:00:23 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



ANTIQUITY BELGESİ

1686 yılında Robert Padgett adlı bir kişi tarafından yazılmış olan bu belge, 28 cm eninde dört parçanın yapıştırılmasıyla oluşturulmuş, 275 cm boyunda bir rulo parşömendir.

Bu belgenin kapsamında, Operatif Masonluğun o tarihlerde bilinen yasaları, çalışma kuraları, Londra’daki locaların örgütlenme şekli ve gene Londra’daki locaların yetkililerinin adları yazılıdır.

EDINBURGH SİCİL DAİRESİ REGISTER HOUSE) BELGESİ

Bu belge, İskoçya’nın Edinburgh kentinde, yurttaşların her türlü resmi sicillerinin kayıt altında tutulduğu bir tür nüfus dairesinin arşivlerinde bulunmuştur. Belgenin arka yüzünde 1696 tarihi yazılıdır; ancak ön yüzünün hangi tarihte yazılmış olduğu belli değildir. Bu belgenin sicil dairesinde ne aradığı da anlaşılamamıştır.

Kapsamı bakımından bu belge, kendinden daha sonraki bir tarihte yazılmış fakat daha önce keşfedilmiş olan “Chetwode Crawley Belgesi” ile hemen hemen aynıdır. Mason localarının nasıl çalıştığını, derecelerin nasıl verildiğini, yönetimsel kuralların neler olduğunu anlatır.

CHETWODE CRAWLEY BELGESİ

İrlandalı masonik tarihçi ve antikacılardan William John Chetwode Crawley’in koleksiyonunda yer aldığı için onun adıyla anılan bu belge üzerinde hayli tartışma yapılmıştır. Tarihi gösterilmemiş bu belge, kimine göre 1700’de, kimine göre ise Londra Büyük Locası kurulduktan sonra 1721-22 tarihlerinde yazılmıştır. Bu belirsizlik, bu belgenin de bir “eski belge” olarak kabul edilebilmesini zorunlu tutmaktadır. Kapsamı bakımından, Edinburgh Sicil Dairesi Belgesi’nden kopya edilmiş olduğu anlaşılmaktadır.

WALLACE HEATON BELGESİ

17. yüzyıl sonları ya da 18.yüzyıl başlarında yazılmış olduğu sanılan bu belge, altı parşömenin yapıştırılmasıyla 420 cm uzunluğunda olmak üzere oluşturulmuş bir rulodur. 1926 yılında Wallace Heaton tarafından bulunmuştur. Kapsamı bakımından, bazı değişikliklerle “Dowland Belgesi”ne benzer.

ALNWICK BELGESİ

1701 tarihini taşıyan bu belge, birer çeyrek sayfa boyutunda 12 küçük kağıt parçasından oluşmaktadır. Kapsamında, İskoçya’nın Alnwick kasabasında çalışmakta olan mason locasının üyelerinin, bu locaya özgü yükümlülüklerine yer verilmiştir.

PAPWORTH BELGESİ

Operatif Masonluğun eski yasalarından bir bölümünü içeren bu belge, 1860 yılında Wyatt Papworth adlı bir kişi tarafından bir kitapçıdan satın alınmış ve bundan sonra ortaya çıkmıştır. İncelendiğinde, bu belgenin 1710 yılında bir başka yazımdan kopya edildiği anlaşılmıştır.

ANDERSON BELGESİ

Gerçekten de var olup olmadığı bilinmeyen eski belgelerden biri de budur. Söylendiğine göre, Masonluk tarihinde önemli bir yer tutan Elias Ashmole tarafından bulunmuş ve sonra James Anderson tarafından Londra Büyük Locası’na verilmiş fakat yitirilmiştir. (Bir yerlerde bulunmadığına göre buna masonik literatürde niçin değinildiğini anlayamadım.)

STONE BELGESİ

Anderson Belgesi gibi, Stone adlı bir kişi tarafından Londra Büyük Locası’na verilmiş olduğu, bu büyük locanın kayıtlarında geçen, ancak yitirilmiş olduğu için kapsamı bile bilinmeyen bir varsayımsal belgedir. (Bu da önceki gibi.)

AITCHISON-HAVEN BELGESİ

Bu belge, 1736 yılında İskoçya Büyük Locası’nın kuruluşunda önemli ölçüde katkıları olan Aitchison-Haven Locası’nın, 17. yüzyıl sonu ve 18. yüzyıl başlarında yapmış olduğu toplantılarının bazılarının tutanaklarından oluşur.

ROBERTS BELGESİ

1722 yılında Londra’da J. Roberts adlı bir matbaacı tarafından kapağında şöyle bir başlık yazılı bir kitap basılmıştır.
“Özgür ve Kabul Edilmiş Masonların Eski ve Saygın Kurumlarının Eski Yasaları... Beş yüz yıl önce yazılmış bir belgeden alınmıştır.”

Kitabın başlığındaki bu beyan pek güvenilir değildir. Kitabın bir eski masonik belgeden kopya edilmiş olduğu kuşkusuzdur; ancak bu eski masonik belgenin de gene bir kopya olması pek olasıdır. Nitekim bu kitap, gene Masonluğun eski belgelerinden olup “Harley Belgelen” olarak anılan yazımlarla büyük benzerlik gösterir. Bu bakımdan, kaynakları aynı olabileceği gibi, birinin diğerinden alınma olması da söz konusudur.

Dolayısıyla Roberts Belgesi, Masonluğun eski belgeleri arasında adı geçmekte oluşuna karşın, bir gerçek masonik belge niteliğini taşımaz.

SPENCER BELGESİ

Bazı masonik kaynaklarda Masonluğun eski belgelerinden biri olarak nitelendirilen, ancak 1726 tarihinde yazılmış olduğu için genellikle bir “eski belge” olarak kabul edilmeyen elyazmalarından biridir.

Kapsamı bakımından Operatif Masonluğun 17. yüzyıl ve öncesinin yasalarını içerir. Doğrudan bir “belge” olmaktan çok, bir “masonik çalışma” niteliğini taşır.

RAWLINSON KOLEKSİYONU

1730’lu yıllarda Richard Rawlinson adlı bir mason, eline geçirdiği tüm eski belgeleri yeniden kopya ederek, bunların bazılarını da modern İngilizceye çevirmek suretiyle bir “Eski Belgeler Koleksiyonu” oluşturmuştur. İngiltere’de Bodleian Kütüphanesi’nde bulunan bu koleksiyona, bazı masonik literatürde bir “eski belge” niteliği verilir. Ancak koleksiyonun asıl değeri, o tarihte varlığı bilinen belgelerin tümünü bir arada içermesidir.


SONUÇ

Anlaşıldığına göre Masonluğun eski belgeleri, aslında Masonluk tarihi üzerine yazılmış kitaplar ile masonik ansiklopedilere oranla pek fazla bir şey içermemektedir. Bu belgelerin çoğu, bir diğer eski belgenin kopyasıdır. Durum böyle olunca, 1718 yılında yanmış olan belgelerden de pek fazla bir şey beklememiş olmak gerekir. Aslında günümüze kadar gelememiş olan belgelerin büyük çoğunluğu, ya loca toplantılarının tutanakları ya da bazı masonların çalışmalarıyla ilgili notları veya görüşleridir.

Bu eski belgeler üzerinde, özellikle Masonluğun köklerinin dayandığı ya da dayanmasının gerekli görüldüğü ilkeler bakımından durdum. Günümüzde tüm bunlar, önem ve değerleri yadsınmamakla birlikte ancak birer tarihsel anı olarak kalmıştır. Artık Operatif Masonluk diye bir olgu bulunmadığına göre; eski belgeler, çağımızdaki bir masona, yalnızca Masonluğun resmi tarihi uyarınca geleneksel kökleri ve bu köklerdeki benimseyişleri üzerine bilgi sağlar. Bu bilgi, Operatif Masonluğun Orta Çağdan kalma yasa, kural ve geleneklerinin, olduğu gibi korunarak sürdürülmesi gerektiğini savunanların, neyin korunması ve sürdürülmesini savunduklarını ortaya koyar.


Bitirirken, meraklı olup dahasını araştırmak isteyenler için buraya bu derlemenin kaynakçasını da yerleştireyim:

Coil, Henry Wilson
Coils Masonic Encyclopedia, Richmond 1966

Clegg, Robert I.
Mackey’s Revised Encyclopedia of Freemasonry, New York 1966

Waite, Arthur Edward
A New Encyclopedia of Freemasonry, New York 1970




ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
13 Yanıt
12129 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 09, 2019, 08:24:49 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4740 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 21, 2009, 03:46:19 ös
Gönderen: Genius Loci
2 Yanıt
5396 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 27, 2009, 04:59:49 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
4867 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 27, 2009, 04:54:46 ös
Gönderen: Waldow
0 Yanıt
4075 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 24, 2009, 01:00:23 ös
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
9208 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 28, 2009, 08:11:30 ös
Gönderen: Waldow
15 Yanıt
10650 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2014, 05:32:41 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3373 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 27, 2009, 09:50:27 öö
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
6133 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 29, 2009, 09:44:36 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
8782 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 30, 2010, 08:47:15 öö
Gönderen: ADAM