Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Fizik - Doğabilim => Konuyu başlatan: martı - Ağustos 14, 2008, 06:19:56 ös

Başlık: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: martı - Ağustos 14, 2008, 06:19:56 ös
Bildiğimiz gibi evrenin oluşumunda iki teori ile karşılaşırız;

1-Evren bir tesadüf sonucu vardır ve sonsuzdan gelip sonsuza gider.Bu felsefe Antik Yunan’da gelişmiş ve yeniçağda ise ilk olarak Alman filozof Immanuel Kant tarafından ortaya atılmıştır.

2-İlk olarak 1922’de Alexander Friedmann tarafından ortaya atılan ve günümüzden 10-20 milyar yıl önce Bing-Bang adı verilen büyük bir patlamanın gerçekleşmesiyle oluşmuştur evren.

2.teori tam bir fikir birliğiyle bilim adamlarınca kabul edilmiş teoridir. Ancak bu bilimsel gerçek evrenin bir Yaratıcı tarafından yaratıldığını öngördüğünden materyalist felsefe hala 1.ci teoriyi savunmaktadır.Ünlü astronom Edwin Hubble tarafından yapılan “evrenin sürekli genişlediği” araştırması sonucu 2. teori kesinlik kazanmıştır.Bilimsel gerçeklerden yola çıkarak yani 2.teoriyi esas alarak konumuza devam edelim.

Evet evren büyük bir patlamayla ortaya çıkmıştı.Albert Einstein şimdiye kadar yapılmamış bir evren tarifi yapmıştı bizlere.Bu tarife göre şimdiye kadar söylendiği gibi üç boyutlu değildi evren ve 4.boyut olan zaman vardı.Bu tarife göre karşımıza başka bir şey çıkıyordu ki zaman ve mekan büyük patlamayla ortaya çıkmıştı ve maddeyle birlikte ortaya çıkmıştı bu kavramlar yani büyük patlama öncesi tam bir “hiç”lik vardı ve bu ortama ait hiçbir bilgi bulunmamaktadır.Zamanın hızını Yaratan belirlemiştir.Uzayda farklı bir hıza ve dünyada farklı bir hıza sahiptir zaman.Bir örnek verecek olursak Güneş bizden 8 dakika-ışık hızı uzaktadır ve bunu söylerken aslında Güneş’in 8 dakika önceki halini görüyoruz.Bu da bilim adamlarınca şu şekilde açıklanıyor. “1987 yılında meydana gelen bir süpernova patlaması dünyadan 170.000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızda gerçekleşmişti. Yani 1987 yılında görülebilen bu olay, aslında o günden 170.000 yıl önce gerçekleşmişti. Ama bu olayın görüntüleri uzaklık sebebiyle bize ancak o gün ulaşabilmişti.”
Zaman için söylenebilecek son sözü ise Stephan Hawking’e bırakalım; “…emin olabileceğimiz tek şey zamanın bir başlangıcı olduğu”

Ünlü fizikçi Julian Barbour;The End of Time (Zamanın Sonu) isimli kitabında  zamanın sadece bir algıdan ibaret olduğunu söylüyor ve sadece maddeyle anlam kazandığından bahsediyor.Bunu Einstein’in İzafiyet Teorisine göre açıklayalım ve Einstein'ın bir örneğini verelim. Bu örneğe göre aynı yaştaki ikizlerden biri Dünya'da kalırken, diğeri ışık hızına yakın bir hızda uzay yolcuğuna çıkar. Uzaya çıkan kişi, geri döndüğünde ikiz kardeşini kendisinden çok daha yaşlı bulacaktır. Bunun nedeni uzayda seyahat eden kardeş için zamanın daha yavaş akmasıdır.

Kutsal Kitap’ta İzafiyet Teorisi

--- Ya da altı üstüne gelmiş, ıssız duran bir şehre uğrayan gibisini (görmedin mi?) Demişti ki: "Allah, burasını ölümünden sonra nasıl diriltecekmiş?" Bunun üzerine Allah, onu yüz yıl ölü bıraktı, sonra onu diriltti. (Ve ona) Dedi ki: "Ne kadar kaldın?" O: "Bir gün veya bir günden az kaldım" dedi. (Allah ona:) "Hayır, yüz yıl kaldın, böyleyken yiyeceğine ve içeceğine bak, henüz bozulmamış; eşeğine de bir bak; (bunu yapmamız) seni insanlara ibret-belgesi kılmamız içindir. Kemiklere de bir bak nasıl biraraya getiriyoruz, sonra da onlara et giydiriyoruz? dedi. O, kendisine (bunlar) apaçık belli olduktan sonra dedi ki: "(Artık şimdi) Biliyorum ki gerçekten Allah, herşeye güç yetirendir." (Bakara Suresi, 259)

---Dedi ki: "Yıl sayısı olarak yeryüzünde ne kadar kaldınız?" Dediler ki: "Bir gün ya da bir günün birazı kadar kaldık, sayanlara sor." Dedi ki: "Yalnızca az (bir zaman) kaldınız, gerçekten bir bilseydiniz. (Müminun Suresi, 112-114)

---Sizi çağıracağı gün, O'na övgüyle icabet edecek ve (dünyada) pek az bir süre kaldığınızı sanacaksınız. (İsra Suresi, 52)
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: martı - Ağustos 14, 2008, 06:48:11 ös
bu bilimsel açıklamasıydı.Devamı gelecek lamekan ve lazamanı tasavvuftaki anlamlarını kullanarak açıklamaya çalışacağım daha sonra...Bu arada bu konunun hem bilimsel hem spritüel olarak farklı anlamları olduğundan tam olarak hangi başlık altına koymam gerektiğine karar verememiştim yanlış olursa şimdiden üzgünüm...
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 14, 2008, 07:12:02 ös
Evet, soyledigin gibi yazinin hem bilimsel hem spritüel anlaminin olmasi konuyu daha etkin kilmis. Cok guzel bir paylasim olmus Sevgili Marti :)

Peki bana Zamanin 4 boyutunu ayrintili olarak ayri ayri aciklayabilmen mumkun mu?

Saygilar.
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: martı - Ağustos 14, 2008, 07:36:02 ös
Sn Sevil zamanın 4 boyutu değil evrenin 4 boyutu var.Bunu da şu şekilde açıklayabilirim.Coğrafyada bir yerin matematik konumunu belirtebilmek için iki sayıya ihtiyacımız vardır bunlar koordinatlarıdır değil mi paralel ve meridyen konum olmak üzere iki sayı vardır.O halde yeryüzü iki boyutludur ama uçağı belirtmek için üç boyut gereklidir değil mi? ve bu uçağı vurmak için (güdümsüz) bir füze ateşlendiğinde isabet kaydedebilmesi için ikisinin aynı anda aynı konumda bulunması gerekir.Bu da yeni bir sayıyı ortaya çıkarıyor yani 4.boyutu zaman boyutunu....Biz bu dünyada 3 uzay+1 zaman olmak üzere 4 boyutta yaşıyoruz.3+1 ve dahası olduğunu savunanlar da var ancak bu henüz kanıtlanmamıştır...
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 14, 2008, 07:56:39 ös
Oylemi pardon :D o halde Evrenin 4 Zaman Boyutu diyerek duzelteyim.

Ayrintili olarak aciklamani bekliyorum :)
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Universal - Ağustos 15, 2008, 07:59:14 öö
Sn. Sevil Sn. martı' nın bahsettiği evrenin x, y ve z düzlemlerinin haricinde bir de zaman boyutu ile değerlendirilmesi yani evrenin 4. boyutunun zaman olması.

Aynı noktada, aynı anda iki cismin bulunmasının imkansızlığı bu konuda en güzel örnektir.
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 15, 2008, 08:39:43 öö
Sn. Sevil Sn. martı' nın bahsettiği evrenin x, y ve z düzlemlerinin haricinde bir de zaman boyutu ile değerlendirilmesi yani evrenin 4. boyutunun zaman olması.

Aynı noktada, aynı anda iki cismin bulunmasının imkansızlığı bu konuda en güzel örnektir.

Anladim ama takildigim nokta; Evrenin 4. Zaman Boyutu. Burada Zamanin 4. boyutunun oldugunu kabul edersek ( konuyu detayli ogrenme amacini guduyorum, cikarsamalarim yanlis olabilir ) Paralel Evren Kuramini da kabul etmemiz gerekiyor, oyle degil mi?

'' Aynı noktada, aynı anda iki cismin bulunmasının imkansızlığı bu konuda en güzel örnektir. '' Evet guzel bir ornek teskil etmis. Fakat ayni anda iki farkli zaman boyutunda yasayabilmemiz sizce de mumkun degil midir? 

Saygilarimla
 
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 15, 2008, 08:49:16 öö
Bir diger sorum :


''' Zamanda Yolculuk yapilabilir mi? '''


Saygilarimla

Bununla birlikte Evrende anladigim kadariyla 3 zaman boyutu yeralmakta ve gecmis - gelecek - simdiki zaman. Sonra 4. zamanin olabilir ihtimali nerden ve nasil kaynaklanmaktadir?

Gecmis ve Gelecek arasinda Zamanda Yolculuk mumkun mudur?

Uzay Boyutunda Zamansizlik soz konusu oldugundan ki bazi bilimsel deneyler yukarda da bahsedildigi gibi ikizler uzerinde yapilan denemeden de anlasiliyor ki iki farkli zaman ortaya cikiyor ( yanlislarim varsa duzeltiniz lutfen :) ). Uzaydaki zamansizlik boyutunun olmasina karsin neden Dunyamizda zaman boyutu yeralmaktadir? Diger Evrenlerle bizim Evrenimiz arasinda neden Zaman Boyutu farklidir? ( Tabi yalnizca icinde bulundugumuz Evren disindaki Evrenlerin kabul edilirlili gozonunde bulundurularak soruyorum ).

Paralel Evren Kurami hakkindaki dusunceleriniz nedir? 

Umarim sacmalamiyorumdur :-[
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Universal - Ağustos 15, 2008, 09:35:23 öö
Açıkcası zaman benim için de bir bilinmeyen, bir mefhum Sayın Sevil,

O yüzden rahat olun saçmalıyorsanız hep beraber saçmalayabiliriz. Bilinmeyen ve ancak izafi olarak ölçebildiğimiz bir şey için serbestçe fikir yürütmekten başka ne yapabiliriz ki. :)

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 15, 2008, 09:51:51 öö
Evet, haklisiniz. Aslinda bilinemeyenlere dogru bende bir tur asiri merak duygusu var ve bilinmeyenleri aciga cikarmak ya da ne bileyim ogrenme istegi diyelim hemen daliyorum ama bunun yaninda sacmaladigimin da farkindayim. Fakat soylediginiz gibi aksi durumda fikir yurutmekten baska hicbirsey elde edilemezdi.

Buna sevindim acikcasi ve bir o kadar da rahatladim. Sagolun. 
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: bugfree - Ağustos 15, 2008, 10:09:25 öö
izafiyet teorisine bagli olarak, ic ice evrenlerde zamanin gerisine dogru bir yolcuk mümkün olsa dahi, yolculuktan sonra bulundugunuz evren süphesiz ki yola ciktiginiz evren olmayacaktir. yani, 7 yil öncesine dönerim, sayisal da para vururum, su an asik oldugum kadini evlenmeden önce tavlarim gibi umitler icinde olanlara duyurulur... söyle ki, 7 yil öncesine 2000 yilina dönen ben,tabiki 2000 yilindaki kendimi ve yasadigim olaylari, bulundugum dünyayi görmeyecegimdir, nasil bir evrene gececegim de saibelidir. evrensel bilinc ve evrenin tamaminin tanri oldugundan yola cikarsak, hepimizin enerjilerinin kaderi ve paralel hayatlari olusturdugunu düsünürsek süphesiz ki milyarlarca enerji halkasinin birinin 2007 25 ocaginda koparak, 2000 ocak 25 de enerji zincirinin bir yerine baglanmasinin toplam halka da nasil etki birakacagini da kimse bilemez kanaatindeyim... sunu tahmin ediyorum ki, o enerji halkasi yerinden geriye dönmek üzere koptugu an, zincir kendini bir sekilde tamamlayacak, yepyeni bir evren olusacaktir. herkesin ayni anda ayni bilincle düsündügünü, her tek kisinin herkes oldugunu hesaba kataraktan, ortak bilincin de aninda degisecegini ortaya atabiliriz...tabiki 2000 yilinda hayatina devam eden ben 7 yil genclestigimle kalacagimdir, anam babam kendim kim olacaktir belli de degildir. belki de zamanda yolculuk yapmayi kesfetmis bir sürü insan tarafindan hayatimiz bir kac kere degistirilmistir, bunun da farkinda degilizdir.
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: bugfree - Ağustos 15, 2008, 10:12:24 öö
einstein"in ünlü bir kuramı. ulaşmak ve aşmak olanağı bulunmayan bir hız sınırı vardır. niçin? çünkü: bir cismin kütlesi sabit değildir: hız artınca kütle de artar. ışık hızına yaklaşıldığı zaman her küçük ivme, hareket halindeki cismin kütlesinde büyük bir artışa yol açar.

bir bisikletçinin ışık hızına yakın bir hızda gittiğini düşünün. şu bir gerçektir ki çok hızla giden herşey gidiş yönünde büzülür ve bisikletin yüksekliği uzunluğunu aşar. işin tuhaf yanı da bisikletçi kendisini tamamen normal, buna karşılık yolda giden yayaları yamyassı, evleri şaşılacak kadar kısalmış, kapıları inanılmaz derece de daralmış görür. bu durumdaki görece bir dünyada zaman her yerde aynı biçimde akmaz, çok hızlı hareket eden cisimler üzerinde zaman kısalır. böylece bağıl hızlarda yolculuk yapacak olan bir kozmonot dönüşünde dünyada bıraktığı çocuklarının geçen zaman içinde kendinden çok daha yaşlı saygıdeğer ihtiyarlara dönüşmüş olduğunu görür. bütün bu olanlar dünyamızda da olup bitmektedir ama sezilmeyecek kadar kadar düşük hızlarda.
(lali berte, 31.01.2007 19:43)#10534064    !? 

oncelikle bu teoriyi anlayamadınızsa yada anlayamazsanız hic uzulmeyin cunku bu teoriyi dunyada anlayabilmis insan sayısı iki elin parmagini gecmez.
teori e = m.c.c (c.c derken c kare kasdedilmistir)
e : enerji m : kutle c : ozkutle .yani formul cismin enerjisini veren formuldur.
m hiza bagli oldugundan hiz arttikca cismin enerjiside bir o kadar artar.teoriye gore evrende ulasilabilecek azami (maksimum) hız ısık hızıdır. eee ?
sonuclar :
1 - cisimler ısık hızına ulastıklarında enerjiye donusurler.
2- cisimler ısık hızına yaklastıkca zaman yavaslar. ısık hızına ulastiklarinda ise zaman hareket eden varlik icin durur. n.s.a da zaman diye birsey yoktur zaman bizim evrenimiz icin gecerli olan goreceli bir kavramdir. (zaten insanların akıl erdiremedikleri seyde bu )
1 deney : uzaya giden abilere elektronik bir saat vermisler. aynından ve aynı zamana ayarlı birde dunyaya koymuslar . astronot abiler uzaydan donunce birde bakmıslar ki uzaydan gelen saat 4 saniye (yanılıyorsam duzeltin belki dakikadır hatırlamıyorum ) geri kalmıs. aciklamasini ise uzaya giderken roketin ısık hızına yaklasmasi olarak gormusler ve einstein abiye hak vermisler.
einstein nın soba ya elini tutan adamla sevisen adam ornegine gelince : einstein nın verdigi ornekle kuramı arasında direkt bi alaka yoktur. verilen ornekte insani bir yanılsamadan bahsedilmektedir. einstein nın teorisini kimseler anlamayinca verilen sorulardanda sıkılmıs olacak ki zamanın goreceli oldugunu anlatmak icin teorimiyle uzaktan yakından alakasi olmayan bu ornegi vermistir. ornege cok takılmayın. 6 milyar - 10 kisininde teoremi hakkında birseyler soyleyebilmesini istemis (tabi bence).
(parya, 06.08.2007 02:02)#11101624    !? 

einstein in özel görelilik kuramına göre uzayı ve 4.boyut olarak kabul edilen zamanı algılama biçimimiz bulunduğumuz konuma ve nasıl hareket ettiğimize göre değişir. bu teoriyi açıklamak için verilen en sık örnek ikizler paradoksudur. teoriye göre, sabit kabul edilen ışık hızına yakın bir hızla hareket eden bir cismin içindekiler için zaman daha yavaş akar. yani bir cisim ışık hızına erişebilirse o cismin içindekiler için zaman durur. hatta buradan yola çıkılarak, "zamanı yavaşlatmamız mümkünse, geriye doğru çevirmemiz de mümkün olabilir mi?" sorusu sorulmuş ve zaman makinasının gerçek olabilirliği tartışılmıştır. başka bir açıdansa yine insanların fizikçiler tarafından kabul edilen diğer üç boyutta (uzunluk,yükseklik ve genişlik) istedikleri yöne hareket edebilmeleri dolayısıyla zamanda da geriye doğru hareket edebilmelerinin mümkün olup olmadığı sorulmuştur. ancak izafiyet teorisi bu ve bu gibi sorulara imkan tanıdığı gibi kendi içinde bu soruların hepsinin yanıtını da barındırmaktadır. çünkü hızı artan bir cismin kütlesinin de arttığı bilinmektedir. dolayısıyla artan kütlenin hızını da artırmak demek o cisme giderek daha fazla kuvvet uygulamak zorunda kalmak demektir. zaten ;
e=(m.c²)/(√1-v²/c²)
denklemine bakarak da v nin c ye yaklaşması enerjinin sonsuz biçimde artışına yol açacağından da bir cismi hızlandırmak yoluyla zamanı geriye çevirmek, o cisim kütlesiz olmadığı sürece mümkün görünmüyor. ama biz yine de back to the future serisini seviyoruz, einstein ı da.

edit: denklemde gördüğünüz ama anlam veremediğiniz bölümün yerinde aslında karekök çıkmasını bekliyordum. evet bence de çıkmadı ama. bu yüzden, ikinci parantezde gördüğünüz "1-v²/c²" bölümü karekök içindedir.
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 15, 2008, 10:24:26 öö
Tesekkurler Sayin Bugfree; aciklamalariniz sayesinde bilgilendim. Yalniz Konuyu daha detayli okuduktan sonra birkac sorum olacak, yanitlarsaniz Sevinirim :) 


Saygilar.
 
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 15, 2008, 10:43:15 öö
Simdi konudan anladigim kadariyla İnsanligi birbiri icine gecmis bir zincir halkasi gibi zincirleme olarak mi dusunuyorsunuz? Burada tek halkanin kopmasi o zinciri mahvedebilir anlamina gelmez mi? Boylelikle bunu yapabilen İnsanlar varsa bu kendilerinden cok İnsanliga zarar getirmezler mi? Sonra herkesin hayati ve kaderi belirlenmisse kim bunun disina cikabilir ki?

Hem Zamanin disina cikmak dunyamizda mumkun birsey mi?

 alinti:
''belki de zamanda yolculuk yapmayi kesfetmis bir sürü insan tarafindan hayatimiz bir kac kere degistirilmistir, bunun da farkinda degilizdir. ''

Bahsetmissiniz; İnsanligin gidis yonu bu sekilde mi degistirilebiliniyor? Hem bir yasam diger yasamlari kolaylikla nasil etkileyebilir?

Kafamda cok soru var. Umarim cevaplandirilirim.
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Genius Loci - Ağustos 15, 2008, 12:08:45 ös
Ben zaman dendiğinde nedense hep noktayı hatırlarım. Niçin nokta? Nokta nedir?

Noktayı yarı çapı sıfır olan bir daire olarak tarif edersek, sonsuz adet dairenin yarı çapları sıfıra indirgenerek aynı merkeze yoğunlaşacağı, konsantre olduğu boyutsuz alan olarak düşünebiliriz. Oyleyse noktadan hareketle düzlemde sonsuz daireye ulaşılabilir. Bu dairelerden hacim olarak kürelere geçmek mümkündür. Her daireden de en nihayetinde eşkenar beşgene ve beş köşeli yıldıza geçilebilir. Yani mükemmel olarak insana.

Tersinden bakarsak da kürelerden dairelere ve nihayetinde noktaya ulaşabiliriz. O zaman her türlü Geometrik şeklin başlangıç ve sonunun Nokta olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

"Zamanla noktanın alakası ne? ve fizik ile ilgili bir mevzuda niçin Geometri?" diye sorulabilir. cevabım basittir; Hayat Geometridir. Tüm ilimler Geometriktir.

Geometrik yönden nokta bölünmez ve boyutsuz ise zamanın bölünemez ve boyutsuzluğu da "an"dır. Hemen iki sözü hatırlayalım "ilim bir nokta idi" ve "zaman dürülmüştür"... Zaman dediğimiz şey yani mâzi, an ve ati halleri kim içindir? Elbette o düzlemde yaşayan içindir. Ya o düzlemi bir nokta olarak gören için zaman neden ibarettir? Boyutsuz ve bölünmez bir boşluktan veya tam tersine konsantre bir doluluktan.

Yani zamandan ve mekandan münezzeh olan için  mevzu budur. Peki insan? Alemde tüm varlıklar birdir. Bölünme ve parçalanma ve çoğalma kabul etmez. Mutlak Varlıktan bir zerre aynı zamanda "Zerre küllün aynasıdır" hikmetince Onun görüngüsüdür. Evvel, Ahir, Batın ve Zahir O’dur” yani, algılanan ve algılanamayanların ve algılanamayacak olan, öncesiz ve sonrasız, (noktadaki ifadelerime göre o halde ) tek bir “an” da olan her şey yalnızca O'dur. Fusus ül-hikemde Arabi şöyle der "Âlem bir vehim'den ibârettir; onun gerçek bir varlığı yoktur. Bu ise "hayâl" ile kastedilen şeydir." Arabinin ifadelerine bağlı kalarak ""neş'et-i dünyeviyye'den neş'et-i uhreviyye'ye geçiş" ile insan batıni yönde ilerledikçe makro kozmosa ilerler. insan kevni düzeyde ""Hakk'ın Sûreti (İmago Dei) üzerine yaratılmış  olması hasebiyle, âlemdeki bütün varlıkların en kâmilidir. Bu düzeyde "insân" bizâtihî kâmildir; "insân" burada İnsân-ı Kâmil'dir.Kısacası, bu düzeyde, "insân" Âlem-i Sagîr'dir (Mikrokozmos'dur)." İkinci olarak bir birey olarak insanın pek azi insân-ı Kâmildir. İşte bu anlamıyla insan aynı zamanda lamekan ve lazaman olabilir. Ama bu durumda da o kendisi değil. Kozmik bilincin bir parçasıdır. Yani yine Arabinin ifadesiyle O'nu Onun gözüyle görendir. O'nu kendi gözünüzle göremezsiniz. Zamanın ve mekanın dışında çıkma işte böyledir.

Yine en başa dönecek olursak; her şey yoğunluğuna bir noktadır. Ve nokta hem başlangıç hem sonuçtur. Zamanda biz bizim için zamandan bahsederiz. Halbuki zamanda bir noktadan başka bir şey değildir.

Saygılarımla.


...

hep beraber saçmalayabiliriz.

Azizim, herkes saçmalayabilir ama Siz değil.

Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: bugfree - Ağustos 15, 2008, 12:23:20 ös
‘Zaman’, ardarda ve süratli akan bir ‘an noktalar’ı dizisidir... (Doğru, düzlem, hacimlerin yani ‘mekanlar’ın noktalardan oluşması gibi, zaman da ‘an’ denilen noktaların her an yaratılıp, bir diğerinin yokedilmesi (Levh-i Mahv, İsbat); yani süratli bir şekilde ardarda gelmesi sonucu vücudî varlığa kavuşmuş, görünür hale gelmiştir. Karanlıkta hızlıca çevirdiğimiz sigara ateşininin, hariçte sahte bir çizgi ve yüzey, vehmî vücudu meydana getirmesi gibi…)
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: bugfree - Ağustos 15, 2008, 12:28:52 ös
ayrıca sana kaltılıyorum İlim’, bir noktadır... (Soru, nisbet ve kıyaslar ve yorum ve ifadelerle büyür ve açılır...) hatta Hakikat’, bir noktadır... (O’na bakanlar adedince farklı gerçekler gözükür...)
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: tcorbaci - Ağustos 15, 2008, 01:34:47 ös
Zamanda yolculuk ve yaşlanma hakkında,

1-) Dünyadan uzaya  yansıyan ışığı yakalayıp bir perdeye düşüreceksiniz ve an be an olan olayların o perdeye yansımasını seyredeceksiniz..
      bu daha çok zamanda yolculuk değil de zamanında olmuş olayları yeniden seyretmek gibi bir şey...Eğer ki siz ışık hızı kabul edilen saniyede 300.000 km nin üzerine çıkıp 305.000 km hızla giderseniz ve önününde de görüntülerin düşeceği bir perde olursa daha eskiden oluşmuş görüntüleri görürsünüz...

2-)Bir de dünya etrafinda ters yöne 300.000 km üzerinde bir hıza ulaşırsanız  yaşlanmanın durduğu ve genç kaldığınız bir durum sözkonusu imiş.. Işık hızında bir sürate çıkan elementlerin ışıma hızlarının ve oranlarının azaldığını okumuştum..Işımanın azalması da o elementin daha geç yok ,insanında daha geç yaşlanması  anlamına geliyor...muş

Biraz saçma geliyor bana..
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: martı - Ağustos 15, 2008, 03:14:05 ös
Öncelikle Sn Sevil ne kadar kavramları karıştırmış olsan da anlamış olduğunu düşünüyorum.Zamanın  4 boyutu değil evrenin 4 boyutu var ve 4.boyut zamandır.Zamanın uzayda ve dünyada neden farklı olduğuna gelince Tanrı'nın bir hikmetidir diyebilirim ancak Einstein'in şu teorisi hem zamanın farklı oluşunu hem açıklıyor hem de zamanda yolculuğun yapılabilirliğini mümkün kılıyor.Einstein 1915'te izafiyet teorisiyle birlikte ışığın düz bir çizgi şeklinde olmadığını eğilip bükülebildiğini kanıtladı ve teoriye göre ışık bi yıldızın yakınından geçerken çekim kuvveti nedeniyle yolunu değiştiriyor ve dev kütlelerin yakınındayken ise zaman yavaşlıyordu.Bunun açıklaması ise ağır ve dönen cisimler eksenleri çevresinde hareket ederken zamanı büküyor ve çevrelerine doluyordu.Einstein bu kuramı sayesinde zamanda yolculuğun mümkün olabileceğini kantıtlamıştır.Bunun dışında Stephan Hawking de zamanda yolculuğun olabileceğini açıklamıştı ve hem Einstein'in izafiyet teorisini hem Stephan Hawking'in karadelikler teoremini hem de kuantum fiziğini gözönüne alarak araştırma yapan teorik fizik profesörü Kip Thorne zamanda yolculuğun şimdiye kadar araştırılmamış olan ve karadeliklerin tek yönlü olmasının aksine çift yönlü olan "kurt delikleri" yle yapılabileceğini savunmuştur
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 18, 2008, 08:27:27 öö

Azizim, herkes saçmalayabilir ama Siz değil.

Vay vay vay ne oluyoruz ;) Gozlerimi yasarttiniz Sayin skullG; sey birsey soracam aklima bu cok degisik iltifat bicimini gorunce acaba kendi kendime bir an dusundum: Masonlar, birbiri icin olumune mucadele ederler mi? Ya da bunun farkli ama benzeri bir yonu; Masonlar arasinda mademki buyuk bir dayanisma varsa ki anlatildigina gore, Masonlar birbiri icin olur mu? Bunu merak etmistim :D

Saygilar.... 

Gerci bahse girerim, Sayin Mason bunu baska bir bolume tasiyacak  :)
Başlık: Ynt: ZAMANSALLIK- LAZAMAN- LAMEKAN- İZAFİYET TEORİSİ IŞIĞINDA
Gönderen: Prenses Isabella - Ağustos 18, 2008, 08:34:01 öö
Öncelikle Sn Sevil ne kadar kavramları karıştırmış olsan da anlamış olduğunu düşünüyorum.Zamanın  4 boyutu değil evrenin 4 boyutu var ve 4.boyut zamandır.Zamanın uzayda ve dünyada neden farklı olduğuna gelince Tanrı'nın bir hikmetidir diyebilirim ancak Einstein'in şu teorisi hem zamanın farklı oluşunu hem açıklıyor hem de zamanda yolculuğun yapılabilirliğini mümkün kılıyor.Einstein 1915'te izafiyet teorisiyle birlikte ışığın düz bir çizgi şeklinde olmadığını eğilip bükülebildiğini kanıtladı ve teoriye göre ışık bi yıldızın yakınından geçerken çekim kuvveti nedeniyle yolunu değiştiriyor ve dev kütlelerin yakınındayken ise zaman yavaşlıyordu.Bunun açıklaması ise ağır ve dönen cisimler eksenleri çevresinde hareket ederken zamanı büküyor ve çevrelerine doluyordu.Einstein bu kuramı sayesinde zamanda yolculuğun mümkün olabileceğini kantıtlamıştır.Bunun dışında Stephan Hawking de zamanda yolculuğun olabileceğini açıklamıştı ve hem Einstein'in izafiyet teorisini hem Stephan Hawking'in karadelikler teoremini hem de kuantum fiziğini gözönüne alarak araştırma yapan teorik fizik profesörü Kip Thorne zamanda yolculuğun şimdiye kadar araştırılmamış olan ve karadeliklerin tek yönlü olmasının aksine çift yönlü olan "kurt delikleri" yle yapılabileceğini savunmuştur

Evet, Sevgili Marti; Karadelikler benim de bir zaman ilgimi ceken onemli bir mevzuydu ve yaptigim bir arastirma neticesinde Dunyamizin saniyorum ki 1981 li yillarda buyuk bir Karadelikten gectigi / gecirildigi ve bununla birlikte Dunyadaki butun Canlilarin 6 gun sureyle uyutulduklari ve sonrasinda ise zaman farki olmamis gibi herkes bir sonraki gunun takvim itibariyle tarihini yasadiklarini sanmislardir ki; yine Dunyamizin onumuzdeki surecte tekrar bir Karadelikten daha gecirilecegi saptanmistir. Boylelikle Dunyamizin tam yok olusu degildi yeniden dogma misali yepyeni bir Gezegene donusecegi hakkinda bilgi sahibi olmustum.

Saygilar..