Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluktaki Örgütlenme Nasıldır?  (Okunma sayısı 10818 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 09, 2009, 11:52:32 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bu bağlamda art arda birkaç soru üreterek, her birini kısaca yanıtlayalım. Bu yanıtlarla yetinmeyenler ayrıntılar üzerinde soru yöneltebilir.


Mason örgütleri nasıl çalışır?

Masonluktaki çalışmalar, birbirlerine doğrudan bağlı olmayan birimler (üniteler) kapsamında yürütülür. Bu birimlerden her biri “loca” olarak anılır.

Localar kendi aralarında birleşerek federatif denilebilecek nitelikli bir örgütlenme oluşturur. Böyle bir örgüte de  genellikle“büyük loca” denir.

“Loca” sözcüğünün anlamı nedir?

Kökeni bakımından sözlük anlamı aslında “dünya” ya da “evren” demektir. Masonlukta ise “en küçük mason birimi ve topluluğu” anlamına gelmek üzere kullanılır. Kimi zaman böyle bir birimin toplantılarını yaptığı yere de “loca” dendiği olur.

Locaların federasyonuna niçin “Büyük Loca” deniyor?

Tarihte birkaç bağımsız locanın bir araya gelerek kurdukları ilk mason örgütüne “Büyük Loca” denmiş. Sonra bu terimin çok sayıda locadan oluşan bir mason örgütünü nitelemek üzere kullanımı yerleşmiştir. Yoksa bir büyük loca “büyük bir loca” demek değildir.

Bir loca nasıl kurulur?

Herhangi bir locayı yönetebilecek nitelikte ve yeterli sayıda mason bir araya gelirse, yeni bir loca kurabilirler.

Bunun için bir büyük locadan izin alınması gerekmez mi?

Yeni kurulan bir loca kendi başına yani bağımsız olarak çalışacaksa, herhangi bir büyük locadan izin alınması gerekmez. Ancak belirgin bir büyük locaya bağlanarak çalışacaksa, ilgili büyük locanın tüzüklerinde belirtilmiş olan birtakım kurallara ve o büyük locanın yetkili organlarının kararlarına uyulması gerekir.

Yeni bir locanın kuruluşu uluslar arası bir örgüt tarafından onaylanır mı?

Hayır… Her mason örgütü, her büyük loca, çalıştığı ülkede bağımsız ve kendi özyönetimini sağlayan bir kuruluştur. Masonlukta bir ulusal büyük locanın üzerinde uluslararası bir otorite yoktur.

Loca nasıl yönetilir?

Her locanın 10-15 görevlisi vardır. Loca üyeleri, bu görevlileri kendi aralarından seçer.

Her görevlinin görevine özgü bir unvanı vardır. Locanın başkanına “Üstad-ı Muhterem” (Tirkiye'deki büyük localardan birinde "Saygıdeğer Üstat"), yardımcılarına da “Birinci Nazır” ve “İkinci Nazır” denir. Bir locayı bu üç görevli yönetir. Loca toplantılarında, diğer görevlilerden her biri de belli görevleri yerine getirir.

Locanın başkanı, zaman zaman diğer görevlilerden bir bölümü ya da tümü ile toplantılar yaparak, locanın yönetsel konularında gerekli olan kararların alınmasını sağlar. Ancak locanın kararları ve çalışmaları mutlaka üyelerinin çoğunluğunca onaylanır.

Bir loca bir diğerinden nasıl ayırt edilir?

Her locanın, kuruluşu sırasında kurucu üyeler tarafından konulmuş bir adı vardır. Loca bir büyük locaya bağlanınca, büyük loca da ona kuruluş sırasına uyarak bir “numara” verir.

Bir büyük locanın çatısı altında genellikle aynı adı taşıyan iki loca bulunmaz. Ancak pek çok sayıda locası bulunan bir büyük locada böyle bir durum doğarsa, localar numaralarıyla anılır. Bunun dışında bir locayı diğerinden ayırt eden etken, üyelerinin ayrı ayrı masonlar oluşudur.

Bir mason tek bir locanın mı üyesidir?

Genellikle öyledir. Ancak bazı büyük localarda, bir masonun, isterse bir başka locaya da üye olabilmesine olanak tanınır.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 09, 2009, 01:57:15 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

sayın ADAM , mosonik örgutlenmede türkiyedeki en üst  olarak kurulmuş olan. büyük loça    ( yanılmıyorsam )  var . peki büyük locanın yurt dışında bağlı olduğu üst kuruluşları  varmıdır.  sevğilerle.


Kasım 09, 2009, 02:10:26 ös
Yanıtla #2
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

sayın ADAM , mosonik örgutlenmede türkiyedeki en üst  olarak kurulmuş olan. büyük loça    ( yanılmıyorsam )  var . peki büyük locanın yurt dışında bağlı olduğu üst kuruluşları  varmıdır.  sevğilerle.

sn. erdal,

SN. ADAM'a sormuş, aslında forumda binlerce benzeri cevap var ama madem sn. ADAM'a bu sual sorulmuş ben sn. ADAM'ın bu konudaki ilk mesajından bir bölümü aynen alıntılayacağım. Herhalde sn. erdalın sorusuna cevap için oldukça yeterli olacaktır. Sn. ADAM da böylece aynı konuda iki kez aynı mesajı yazmak zorunda kalmayacaktır.




Bu bağlamda art arda birkaç soru üreterek, her birini kısaca yanıtlayalım. Bu yanıtlarla yetinmeyenler ayrıntılar üzerinde soru yöneltebilir.


Yeni bir locanın kuruluşu uluslar arası bir örgüt tarafından onaylanır mı?

Hayır… Her mason örgütü, her büyük loca, çalıştığı ülkede bağımsız ve kendi özyönetimini sağlayan bir kuruluştur. Masonlukta bir ulusal büyük locanın üzerinde uluslararası bir otorite yoktur.




Kasım 09, 2009, 04:07:08 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

sayın .skullg,  sayın adam ' a sormuş olduğum soruya karşılık  şahşınızın 'ın bana verdigi yanıta teşekkür ederim . galiba sizinle ilk defa sohbet ediyoruz. merhaba,  sizinle tanışmama sevindim. yalnız keşke yanıtınızın son cümlelerinde  standart dışı  kırmızı ve büyük puntalarla  yazınızın  sebebini anlayamadım (kırmızı ve büyük harfleri  kastediyorum )  selam ve sevği ile kalın.


Kasım 09, 2009, 04:55:59 ös
Yanıtla #4
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

sn. erdal,

aslında size ben cevap vermedim. cevabı yine sn. ADAM verdi. Sorunuzun cevabını teşkil eden kısmı sn ADAM'ın uzun mesajından sıyırıp kırmızı renkte bold olarak ve 14 punto ile yazma sebebim, sorunuzun hemen üstündeki sn. ADAM'ın uzun mesajındaki yazı karakterleri aynı olduğu için soruların cevapları tam seçilemediğindendir. Daha rahat ve seçilebilir olması için böyle bir yola tevessül ettim. Herhalde başarılı da oldu cevap açısından.

Sevgilerimle.


Ekim 25, 2011, 08:09:24 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

Masonlar Piramit şeklinde yönetiliyor diye okumuştum bir yazıda... yani esas hedefi piramitin üstündekiler biliyor. Piramitin aşağısındaki büyük çoğunluk esas amacı bilmiyor ama yinede aynı amaç doğrultusunda çalıştırılıyorlarmış... Tabiki bu bilgi ne kadar doğru bilemiyorum Bizi aydınlatmanızı bekliyorum... Saygılarımla,


Kasım 05, 2011, 02:09:00 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




25 Ekim tarihinde Sayın lord, bu başlık altında yapılmış açıklamaları sanırım biraz bir yana bırakarak, Masonluktaki örgütlenmenin bir piramide benzediğini ileri süre antimasonik kaynaklarda öteden beni anlatılagelenlerin etkisinde kalmış olsa gerek ki, bu bağlamda bir açıklama beklediğini yazmış.

Ben bunun bir notunu alıp beklemiştim, forum üyelerinden biri açıklar diye; kimse bir açıklamada bulunmamış bunca zaman. İşin ilginç yanı Sayın lord da anımsatmamış konuyu; herhangi bir yakınmada bulunmamış. Kim bilir belki o da unutmuş.

Ben şöyle özet bir anlatım yapayım:

Bir kere, bir örgütlenmede piramitten söz edilmesi sanırım yanlıştır. Çünkü piramit üç boyutludur. Üstelik tabanına göre de farklı biçimleri vardır. Burada herhalde üçgenden söz ediliyor. Nitekim organizasyon şemalarında, üçgen biçiminde bir düzenlemeden söz edilebilir.

Masonlukta örgütsel sistemden söz ederken bunu ikiye ayırmak gerekir. Biri simgesel derecelerdeki çalışmaları içeren büyük loca organizasyonudur. Diğeri de herhangi bir ritin organizasyonudur.

Büyük loca, yapısı bakımından federatif bir kuruluştur. Bireylerden değil, localardan oluşur; o nedenle federatiftir. Her loca, öyle ya da böyle büyük locada temsil edilir ve büyük locada işler demokratik yönteme uyarak yürütülür. Her büyük loca da özgür ve bağımsız bir mason örgütüdür.

Şimdi üçgen ya da piramit bunun neresinde acaba?

Onu belki ritlerde bulabiliriz.

Bir ritin en tepesinde bir egemen yönetici organ vardır. O egemen yönetici organın da elbette bir başkanı vardır. O başkan, egemen yönetici organın üyelerince seçilir. Örgütün diğer birimleri ise, uygulanan ritin sistemine göre o egemen yönetici organ tarafından kurulup yönetilir. Ancak bu birimlerin de her biri kendi içinde bir büyük locaya bağlı olarak çalışan localar gibi kendi iç işleri bakımından özerktir.

Bazı ritlerde bu egemen yönetici organ dünya çapında tektir. Bazı ritlerde ise her bir ülkede ayrı bir egemen yönetici organ oluşur.

Demek ki üçgen biçimindeki yönetim ancak ya bazı ritlerin dünya çapındaki tek egemen yönetici oranının bulunması nedeniyle ya da bir ülke çapında oradaki bir egemen yönetici organ nedeniyle oluşuyor.

Ancak bunların hepsi MASONLUK bakımından konuya genel olarak bakarsak, ayrı ayrı yerlerde ve ayrı ayrı biçimlerde oluşuyor.

Böyle olunca durum şöyle: Dünya çapında geçerli, tüm Masonluğu içeren öyle piramit ya da üçgen gibi bir yapılanma yok.

Bu noktada bir şey daha eklemek isterim.

Böyle bir şeyin varlığını ileri süren kişi, ileri sürmekle kalmamalı, bunu kanıtlamalı yani belgesini ortaya koymalı.

Ortaya böyle bir belge koymayan/koyamayan kimsenin iddiasının doğru olmadığı bilinmeli.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 16, 2011, 12:54:22 öö
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

Sayın Adam,
Verdiğiniz cevaptan dolayı çok teşekkür ederim...


Kasım 12, 2012, 06:46:52 ös
Yanıtla #8

Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
3980 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 24, 2007, 02:44:52 ös
Gönderen: MASON
15 Yanıt
8887 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2012, 04:23:20 ös
Gönderen: Tij
1 Yanıt
4852 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 12, 2012, 06:48:22 ös
Gönderen: yazbenide
0 Yanıt
2792 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2009, 01:27:34 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4821 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 10, 2009, 09:39:36 öö
Gönderen: khanjar
3 Yanıt
6060 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 29, 2009, 05:56:43 ös
Gönderen: ceycet
3 Yanıt
4899 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 01, 2009, 10:57:40 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
8900 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 22, 2012, 08:09:47 öö
Gönderen: ADAM
7 Yanıt
9681 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 27, 2012, 12:46:38 öö
Gönderen: CAMPANELLA
2 Yanıt
34785 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 25, 2011, 02:40:41 ös
Gönderen: 418