Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Bir ateist mason olamaz  (Okunma sayısı 25028 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 07, 2011, 11:16:26 öö
Yanıtla #20
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


2008 yılının Ağustos ayında ortaya konulmuş ve hayli tartışması yapılmış bu başlık üzerine ben de yetersiz bilgi ve görüşlerimi belirtmek isterim.

Her şeyden önce şunu demek isterim: "Bir ateist mason olamaz." biçimindeki ileri sürüş, günümüzde kendilerine "muntazam" diyen, bir bakıma Anglosakson Masonluğu topluluğu çerçevesinde yer alan mason kuruluşlarına özgü. Bunlar, dünya yüzünde sayısal çoğunluğu ve ekonomik-politik özellikleri nedeniyle de oldukça baskıcı bir güç oluşturuyor.

Öte yanda, zorunlu bir koşul olmamakla birlikte bir ateistin de mason olabileceğini benimseyen mason kuruluşları var. Onların var oluşunu yadsımak olanaklı değil. Bu nedenle kendilerine "muntazam" diyenler onları gayri muntazam olarak niteliyor. İşin kötüsü, Masonluğun evrensel ülküsünü bir yana iterek, onlarla toleranslı bir uyum sağlamak yerine bu gayri muntazamlık olgusunu âdeta bir suçlama olarak kullanıyorlar. Bu bağlamda daha da ileri giderek onları "klandesten" olarak nitelemişlikleri de var.

Berikiler de boş durmuyor hani... Böyle bir uyuşmazlık yaratan karşı kanattakileri ılımlı olarak "tutucu" (muhafazakâr), daha ileri gittiklerinde "dogmatik" olarak nitelendiriyorlar.

Oysa hepsi birbirine karşı Masonluğun en önemli ilkesi olan toleranslı davranmayı bilse, bu sorunlar çıkmayacak.

Masonluğun amaçlarının gerçekleştirilebilmesi yolunda ateist olmak ya da olmamak ne fark yaratır ki?... Masonluğun amaçları bir öte dünyaya ilişkin değil, üzerinde yaşadığımız bu dünya ile ilgili. Bir ulu yaradan varmış ya da yokmuş, hiç fark etmez. Hedef sadece insan ve insanlık… İnsanlar arasında başından inanç ya da vicdan özgürlüğü bakımından ayırım yapmaya girişmek, bu ülkünün gerçekleşmemesi için uğraşmak gibi bir şey; ancak bir ulu yaradana inananların insanlığını gözetmek, ötekileri dışlamak... Diğer yandan çok sıkı dinsel inançları olan fakat inançları çerçevesinde ulu yaradan gibi bir kavram bulunmayan Hindular, Budistler,Taocular,  Şintolar gibi geniş kitleler de kapı dışarı...

Bu bağlamda muntazam (!) masonlar ne diyor? “Biz onları da gözetiyoruz; dışlamıyoruz. Tüm insanlar gözetilirken herkesin mason olması gerekmez.”

O zaman be de soruyorum: Dünyanın bir yanındaki coğrafyada yer alan masonlar bambaşka bir coğrafyada yaşayanların da bir insanlık ülküsü peşinde koşmalarını nasıl sağlayacak?

Zaten bu olamayacağı ancak ekonomik politikalarının gereği o ülkelere de Masonluğu kullanarak sokulmaları gerektiğini bildikleri içindir ki, şu muntazam denilen masonluğun odağı durumundaki İngiltere Birleşik Büyük Locası, yayımlamış olduğu bildirgeler ile bir güzel hülle yaratmış.

Ancak konuyu böyle genişleterek dağıtmadan asıl başlığa döneyim.

Masonluğun o muntazam denilen kanadında da kabul görmeyi sürdüren 1723 tarihli anayasası (halen geçerliyse) bir masonun asla bir budala ateist olamayacağını belirtiyor.

Bunun üzerine demagojik bir yanıt var: Demek ki akıllı bir ateist olabilir.

Nedir bu ateistlik?... Tanrı inancı olmayışı mı, Tanrı'nın var olmadığını savunmak mı?

Bu açıdan bakıldığında, kararsız ya da septik (kuşkucu) kimselere de ateist deniyor. Bu yanlış. Ateist olmak hiç de sanıldığı denli kolay bir iş değil. Tanrı'nın varlığını savunmak, yokluğunu savunmaktan çok daha kolay. Dolayısıyla, tesit nitelikli bir dinsel inancı olmayanlara öyle hemen “ateist” diyemezsiniz. Onlardan kimileri kendilerinin ateist olduğunu söyler ki bu da aslında onların Ateizmin ne olduğunu tam bilmeyişlerinden ileri gelir.

Bu konuda sanırım en güzel sözü kitabı yakılıp badece ilk sayfasının yarısı kalmış olan ünlü Antik Yunan düşünürlerinden biri (hangisiydi; şimdi unuttum) söylemiş: “Tanrıların ne var olduğunu ne yok olduğunu söyleyebilirim. Bu konudaki bilgimiz öyle yetersiz ki.”

İşte bu bir sorun yarattığı için olsa gerek ki, Masonlukta Tanrı terimi genellikle bir yana bırakılıp bunun yerine "Ulu Yaradan" terimi kullanılıyor. (Aslına bakarsanız bu da Türk masonlarının bir yorumsal dönüştürmesi. Batı ülkelerinde bunun yerine kullanılmakta olan terimin tam Türkçe karşılığını alacak olursanız bu “Yüce Varlık” olur.)

Şimdi masonlara soru: Evrenin Ulu Mimarı = Ulu Yaradan demek doğru mu yanlış mı?

Benim bildiğim, Masonlukta asıl önemli kavram Evrenin Ulu Mimarı. Kimilerinin bunu ille bir de Ulu Yaradan gibi doğrudan dinsel esinlenme oluşturan bir diğer kavramla özdeş gibi tutmalarının gerekçesi anlaşılır ama benimsenebilir, sindirilebilir gibi değil. Güzelim simge kişileştiriliyor.

Ateistlerin mason olamayacağını savunanların örgütlerinde birçok ateist var. Demek ki Masonluğa girebilmek, mason olabilmek için yalan söylemişler. Bu daha mı iyi?

Şu sözünü ettiğim anayasada, o hep konu edilmiş birinci yükümlülükte daha 18. yüzyılın ikinci çeyrek başlarında oluşlarına karşın ortaya konmuş çok güzel bir deyiş var. Tamamını değil de anımsayabildiğim kadarıyla anlamını vereceğim: "Her ne kadar masonlar bir zamanlar bulundukları ülkenin dinine uymak zorunda tutulmuşlarsa da şimdi artık onurlu ve dürüst kimseler olmaları öncelikli görülmektedir."

Demek ki Masonlukta öncelikli olan onurlu ve dürüst kişi olmak. (1723 tarihli anayasaya göre öyle; sonrasını bırakalım.)  Zaman içinde koşullar değişir; anlayışlar değişir; değer yargıları da değişir. Ancak işte bu değer yargısının aradan geçmiş üç yüz yıla yakın bir sürede pek de değişmemiş olduğu görüşündeyim.  Bir masonun onurlu ve dürüst bir kişi olması gerektiğine karşı çıkacak olan var mı? Şöyle diyebilir misiniz: “Ulu Yaradan’a inansın da onurlu ve dürüst olmasa da olur.” Diyemezsiniz. Demezsiniz. İkisini birden öngörürsünüz. O zaman da soru şöyle: Hangisi öncelikli?

Ateist olduğu halde ulu yaradana inanmanın bir ön koşul olduğunun benimsendiği bir mason örgütüne girmiş olan bir kişi onurlu ve dürüst sayılabilir mi?

Elbette bunun yanıtı olacaktır: O kişiler "mason" sayılmaz; sadece yanlışlıkla Masonluğa alınmışlardır.

Oysa belki de o kişilerden kimileri Masonluğun amaçlarının gerçekleşebilmesi doğrultusunda "mason" sayılan kişilerden çok daha yararlı çalışmalarda bulunmaktadır. Masonluğun amaçları mı önemli yoksa ille de şu ateist olmamak koşulu mu?     

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 07, 2011, 03:15:31 ös
Yanıtla #21

Geçen hafta Ankara'da olduğu için katılamadığım bir toplantıda verilen konferansın metni geçti elime.  Okuduktan sonra fikrimi paylaşmak için aradım yazarını.

"Buram buram panteizm kokan bu metinle körpe dimağları zehirlemeye utanmıyor musun" dedim. Gülüştük ve çok keyifli uzunca bir konuşma yaptık bu konu üzerine.

Bir kişinin inancını okumak mümkün değildir. Söylediğine itibar etmek zorundasınız. Peki ya kişi doğru söylemiyorsa?

Sn. Adam satır aralarında bu sorunu hem dile getirmiş, hem de cevabını vermiş aslında. Ama tek bir cümle halinde tekrarlamakta zarar yok.

"Ateist Mason yoktur".

Ben bunu birçok başlık altında yazdım, yine tekrar edeceğim. Yoktur, olamaz. HKEMBL üyesi bir ateist varsa da, o Mason değildir! Çünkü daha en başta, ilk soruda, kardeşim diyeceği insanlara yalan söyleyen birisi, o kardeşliğin üyesi olmayı haketmiyordur.

Aslına bakarsanız, tabi ki bunlar benim kişisel görüşlerimdir, inancını herhangi bir "-izm" kalıplarında kısıtlayan kişinin Mason olabilme niteliklerini bir kere daha incelemekte fayda vardır. Eğer inancı katı bir biçimde bir "-izm" içine sokuyorsak, bunda bir miktar tutuculuk vardır bence.

Adamın birisi doktora gider. Kısa bir muayene sonrası ne ödemesi gerektiğini sorar. Doktor da normal ücreti söyler. Adam itiraz eder, 10 dakika çalıştın topu topu, bu kadar para istenir mi? Doktor cevap verir, hayır 10 dakika değil, 45 sene artı 10 dakika.

"Yıllar içerisinde ben kendimce bir tanım buldum sanırım" diyecektim, kaç sene geçti ki dedim kendi kendime. Sonra da bu hikayeciği hatırladım. Bir avuntu belki, bilmiyorum. Ama kendimce bulduğum cevabı paylaşmak istiyorum.

Esas olan bir "ulu yaradana" inanmaktır. Bu inanca "yani, bu = birşey" demek inancın kalıplara hapsolmasıdır, bozulmasıdır. Masonlar EUM tabirini kullanır, çünkü nesnelleştirmek ve/veya putlaştırmaktan kaçınırlar. Bu tabir hiçbir nitelemeye "eşit" değildir. Bir yaradan inancı, bence, panteizm, agnostizm, deizm, teizmden, yani her inanç biçiminden bir parça bulup zenginleşmezse eksik kalır.

HKEMBL ve tanıştığı Masonluk anlayışı bir ateisti kabul etmez. Bu anlayışa dahil olabilmek için "yaradan" inancı aranır. Bunu tartışmanın ne anlamı var ki? Bu kuraldan hoşnut olmayanlar için çareler mevcut...

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mart 08, 2011, 07:47:36 öö
Yanıtla #22
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bazı zaman bir tartışmaya son vermek gerekir; öylesi daha yararlıdır.

Bu başlığı eskiden taşıyarak ben getirmiştim; gene ben kapatmış olayım.

Buradaki konu geneldi; Türkiye'deki şu ya da bu büyük locayla doğrudan bağlantısı yoktu; onlar özel durumdur.

Genelde kimi mason örgütleri bir ateistin mason olamayacağı görüşündedir; kimi mason örgütleri de bunun Masonluğun bir ön koşulu sayılamayacağı görüşünde. Tutum ve uygulamaları da ona göredir.

Kimisi, kendi görüş ve tutumu ile tam bir uyum içinde olmayanları suçlamakta hatta Masonluğun dışında görmektedir. Ateizm konusu da bu bağlamda bir kriter olarak benimsenmektedir.

Bunlardan birisinin doğru ötekinin yanlış olduğunu ileri sürmekte diretmek, tartışmayı sadece uzlaşmazlığa götürür.

O nedenle benden bu kadar.

Bu konu nasıl olsa bir diğer başlık altında yeniden önümüze çıkar.

Sevgiler.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 08, 2011, 01:49:12 öö
Yanıtla #23
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 203
  • Cinsiyet: Bayan

Mason olurken yemin etme esnasında kutsal kitapların dışında herhangi bir şeye yani onun ilahı gibi olan çok değer verdiği bir şeye yemin edebiliyorlarmı.
Gül bahçesinde geçen aşk sırrını bir gül bilir, bir de ağlayan bülbül!


Nisan 08, 2011, 02:02:03 öö
Yanıtla #24

Özür dilerim anlamadın tam olarak ne sorduğunuzu...
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Nisan 08, 2011, 02:06:48 öö
Yanıtla #25
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 203
  • Cinsiyet: Bayan

kişi mason olurken sadece inandığı kitabamı elini basarak yemin ediyor,
kitapların haricinde sembolik olarak yemin edilen bir şeyler varmı
Gül bahçesinde geçen aşk sırrını bir gül bilir, bir de ağlayan bülbül!


Nisan 08, 2011, 02:12:27 öö
Yanıtla #26

İnandığı kitap değil, 3 Kutsal Kitap bir arada bulunur. Başka bir şeyin üzerine yemin edilmez.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Nisan 08, 2011, 02:18:01 öö
Yanıtla #27
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 203
  • Cinsiyet: Bayan

anladım sorumu cevapladığınız için teşekkür ederim.
Gül bahçesinde geçen aşk sırrını bir gül bilir, bir de ağlayan bülbül!


Nisan 08, 2011, 03:26:43 öö
Yanıtla #28
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Sayin ahu,

Her ne kadar elinin altinda olmasada kisi onuru, serefi ve namusu uzerinede yemin eder.

Saygilarimla
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
72 Yanıt
82026 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 14, 2013, 09:25:16 ös
Gönderen: ruzber
19 Yanıt
15653 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 22, 2010, 12:27:55 öö
Gönderen: Waldow
Müslüman terörist olamaz

Başlatan SublimePrince « 1 2 » Guncel Konular

17 Yanıt
11259 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 05, 2007, 11:50:17 ös
Gönderen: sun
38 Yanıt
23344 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 03, 2020, 12:13:46 ös
Gönderen: Özgürefe
5 Yanıt
20096 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 27, 2008, 03:08:15 ös
Gönderen: shemuel
8 Yanıt
10904 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 01, 2010, 10:16:59 öö
Gönderen: ADAM
12 Yanıt
17578 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2015, 12:39:10 ös
Gönderen: Risus
12 Yanıt
10459 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 30, 2011, 12:32:57 ös
Gönderen: hypatia
26 Yanıt
12887 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 05, 2015, 05:20:58 ös
Gönderen: Risus
2 Yanıt
3584 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2015, 12:56:34 ös
Gönderen: peacewings