Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: NEDEN MASONLUK  (Okunma sayısı 24151 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 20, 2012, 12:18:28 ös
Yanıtla #20
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 261

Sayın ADAM,

Hür Masonluk “Yüce Varlık’a İnanç” temeli üzerine kurulu bir “Kardeşlik Kurumu”dur.Hür Masonluk, üyeleri arasında din, mezhep, ırk, dil, inanç, ünvan ve makam ayırımı yapmaz. Üyelerini inançlı, hür, namuslu, şerefli, haysiyetli, aydın ve iyi ahlâklı erkekler arasından seçer. Hiçbir inanç ve ülküye bağlı olmayan septikleri, arasına kabul etmez.Masonluk, Allah’a inanan bir Kardeşlik Kurumu’dur. Bizlere göre, Tanrının insanlara verdiği en büyük vasıf, Akıldır. İnsanlar akıllarını kullanarak, İyiyi, Doğruyu ve Güzeli aramakla yükümlüdür.

Masonluğun uygulamadaki amaçlarından biri de ‘gerçeklerin araştırılmasıdır. Ancak gerçek, bulunacak olursa ille de umulduğu, istenildiği ve beklenildiği şekilde çıkmaz. Gerçek, hep iyi ve hep güzel de olmayabilir. Çünkü insan ‘iyilik’ ve ‘güzellik’ kavramlarını kendi değer yargılarına göre tanımlar; gerçek ise, bu insansal değer yargılarıyla bağımlı değildir. İnsanın beğenmediklerini ya da uygun görmediklerini ‘gerçek dışı’ tutması gerçeği değiştirmez. Bir mason, yaşamı boyunca yüz yüze geleceği, kendine göre olumlu ya da olumsuz olarak niteleyebileceği gerçeklerin tümünü soğukkanlılık ve sükûnet içinde, korkusuzca karşılayabilmelidir.

Masonlar, tüm insanlık için bir ülkü mabedi yapmak amacıyla çalışırlar. Masonluğun bu görevi, ancak tüm insanların birlikte mükemmele ulaşmaları ile son bulacaktır. Hür masonluk için insan ülkü mabedinin sıradan bir taşı değil, binanın bütün özelliklerini ihtiva eden bir taştır. Onun içindir ki bu mabet, hem bizim dışımızda, fakat bir o kadar da kendi içimizde yükselmektir.Masonlar insanlar arasında ayrımı hiç bir zaman gözetmez ve gözetmeyecektir de,sadece insanların uyanmalarını sağlayacaktır...
 
 Biz masonlar yetkin insanlar olarak inandığımız iyi, doğru ve güzel yolda bağnazlık, batıl inançlar ve insanlığın tekamülü önündeki tüm engellerle savaşacağız;  görev olarak üstlendiğimiz tüm insanlık için ülkü mabedi olacak yapının kurulması yolunda gerekli gördüğümüz hamleleri yapmakta bir an bile tereddüt etmeyeceğiz. Toplumların görmek istemediklerini gösterecek, uykudan uyanmalarına yardımcı olacak ve Hakikat ’in araştırılması için bir nefer gibi çalışacağız.

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2012, 12:25:10 ös Gönderen: symbol »
Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir.
(Socrates)


Kasım 20, 2012, 01:14:27 ös
Yanıtla #21
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Konuyu bireysel olarak almayıp, bilgi ve görüşlerimiz açısından tartışma ortamına getirelim.

Sayın Symbol diyor ki “Hür Masonluk “Yüce Varlık’a İnanç” temeli üzerine kurulu bir “Kardeşlik Kurumu”dur.

Ben diyorum ki, hayır. Bu sadece Tutucu Masonluk anlayışını benimseyenlere özgü bir dayatmadır. Eğer masonluğun önüne o hür yani özgür sıfatı konuyorsa, bu öncelikle masonlar için geçerli olmalıdır. Her mason vicdanında da özgür olmalı, istediği inancı istediği gibi benimseyebilmelidir. Ayırımsızlık sonra gelir; önce özgürlük…

Burada ondan ve benden söz edişim kolaylık içindir; kişisel değil.

O diyor ki “Üyelerini inançlı, hür, namuslu, şerefli, haysiyetli, aydın ve iyi ahlâklı erkekler arasından seçer.”

Ben diyorum ki ne âlâ… Ancak inançlı olmak ya da olmamak ile hür olmak çelişkisinin yanı sıra namuslu, şerefli, haysiyetli, aydın ve iyi ahlâklı olmak konusu bağdaşmaz. İnançlı olmak başka şey, töreli olmak başka şeydir. Biz inançlı olmadığı halde Masonluğa girerken inançlı olduklarını söyleyenleri biliriz. Bizce şerefli, haysiyetli, iyi ahlâklı olmaktır öncelikli olan. İnsanlara zorla, baskıyla yalan söyleten bir kuruma ne demeli?

Dahası ben diyorum ki erkek olacaklarmış ille de… Ne çağ dışı kalmış bir ayırımcılık bir geri kafalılıktır bu? Hangi dünyanın hangi döneminde yaşıyor bunda direten masonlar yeryüzünde yüz binlerce kadın mason varken?... Ancak onlar öyle benimseyebilir. Berikiler de onları saygın tutar; yeter ki kendi benimseyişlerini evrensel masonluğa mal etmeye kalkışmasınlar.

O diyor ki masonlar aralarına hiçbir inanç ve ülküye bağlı olmayan septikleri kabul etmez.

Ben diyorum ki, bakın, inanç ve ülküyü birbirine karıştırmayın. İnanç başka şey, ülkü başka şey. Septikler olmazsa, bu dünyada bilimsel ve düşünsel ilerleme olmaz; her şey olduğu yerde çakılır kalır. Masonluk ilerlemeden, gelişmeden, evrimselleşmeden yana ise böylesine bir metafizik Aristocu felsefeyi barındıramaz; barındırmamalıdır. Ha, bakınız, isteyen kendi içinde barındırabilir, o kendi bilecekleri bir şeydir. Fakat bunu genelleştirerek başkalarının özgürlüklerine ellerinden almaya kalkışırlarsa, yaptıkları iş en azından despotluktur.

O diyor ki “Masonluk, Allah’a inanan bir Kardeşlik Kurumu’dur”.

Ben diyorum ki, o zaman Masonluk bir teist din mezhebi olur ve antimasonik çevrelerin iddiaları doğrulanma yoluna girer.

O diyor ki “Bizlere göre, Tanrının insanlara verdiği en büyük vasıf, Akıldır. İnsanlar akıllarını kullanarak, İyiyi, Doğruyu ve Güzeli aramakla yükümlüdür.”

Ben diyorum ki çok iyi ama bu size göre öyle. Başkalarına göre öyle değil. (Not: "Biz" zaten çoğul. O yüzden ben sizler demiyorum. )

O diyor ki “Masonluğun uygulamadaki amaçlarından biri de ‘gerçeklerin araştırılmasıdır. Ancak gerçek, bulunacak olursa ille de umulduğu, istenildiği ve beklenildiği şekilde çıkmaz. Gerçek, hep iyi ve hep güzel de olmayabilir. Çünkü insan ‘iyilik’ ve ‘güzellik’ kavramlarını kendi değer yargılarına göre tanımlar; gerçek ise, bu insansal değer yargılarıyla bağımlı değildir. İnsanın beğenmediklerini ya da uygun görmediklerini ‘gerçek dışı’ tutması gerçeği değiştirmez. Bir mason, yaşamı boyunca yüz yüze geleceği, kendine göre olumlu ya da olumsuz olarak niteleyebileceği gerçeklerin tümünü soğukkanlılık ve sükûnet içinde, korkusuzca karşılayabilmelidir.”

Kesinlikle katılıyorum. Masonluğun en önemli, en güçlü, en değerli niteliklerinden biridir bu.

O diyor ki “Masonlar, tüm insanlık için bir ülkü mabedi yapmak amacıyla çalışırlar.”

Ben diyorum ki hayır. O öyle değil. Bunun nasıl olduğunu söylemek de bana düşmez. Sayın Symbol bunun nasıl olduğunu bir daha gözden geçirmeli. Nereye bakacağını biliyor. Orada bir nüans var. Çok önemli bir nüans o.

O diyor ki “Masonluğun bu görevi, ancak tüm insanların birlikte mükemmele ulaşmaları ile son bulacaktır.”

Buna Masonluğun görevi değil de ülküsü desek katılacağım. Fakat işte bu, o başta ortaya konular teist yaklaşımla olmaz. Hiç olmazsa bu kurumun ilk kez örgütlendiği zamandi deist yaklaşım olsa, belki biraz daha ılımlıca uyuşma sağlanır.

O diyor ki “Hür masonluk için insan ülkü mabedinin sıradan bir taşı değil, binanın bütün özelliklerini ihtiva eden bir taştır. Onun içindir ki bu mabet, hem bizim dışımızda, fakat bir o kadar da kendi içimizde yükselmektir. Masonlar insanlar arasında ayrımı hiç bir zaman gözetmez ve gözetmeyecektir de, sadece insanların uyanmalarını sağlayacaktır...”

Ben diyorum ki bu felsefede iyi anlaşılamayan bir yön var. Teist bir nitelikle başladıktan sonra panteist bir yöne mi gidiyoruz acaba? Pek anlayamadım doğrusu

O diyor ki “Biz masonlar yetkin insanlar olarak inandığımız iyi, doğru ve güzel yolda bağnazlık, batıl inançlar ve insanlığın tekamülü önündeki tüm engellerle savaşacağız; görev olarak üstlendiğimiz tüm insanlık için ülkü mabedi olacak yapının kurulması yolunda gerekli gördüğümüz hamleleri yapmakta bir an bile tereddüt etmeyeceğiz. Toplumların görmek istemediklerini gösterecek, uykudan uyanmalarına yardımcı olacak ve Hakikat ’in araştırılması için bir nefer gibi çalışacağız.”

Şahane!... İşte biz de masonlardan böylesini bekleriz zaten. Ancak böylesinin olabilmesi için o o kendi bağnazca dayatmalarını da kaldıracak, böylece kendi ilkelerindeki çelişkileri giderecek masonlar değil mi?

İşte o zaman her şey çok daha doğru, çok daha iyi, çok daha güzel olacak.

Konumuzun başlığı NEDEN MASONLUK.

Yanıt: İŞTE BUNUN İÇİN MASONLUK.

ÇÜNKÜ MASONLUK DEMEK YAPICILIK DEMEKTİR.

Kimi masonlar (çoğunluğu) üyesi oldukları bu örgütün tarihsel temeline yanlışlıkla (o sıralarda öyle gösterilmesi gerektiği için) Orta Çağın Avrupa (hatta İngiltere) yapıcılarını koysalar ama kendileri şimdi yapıcı olmaktan olasıya uzaklaşsalar bile...


« Son Düzenleme: Kasım 20, 2012, 01:31:46 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 20, 2012, 01:56:03 ös
Yanıtla #22
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Merhaba...

Sayın symbol'ün yazdıklarından anladığım. Teist bir tanrısal inancın panteist bir ifadesi." Evrenin Ulu Mimarı" olarak ifade edilen, her ne olduğu tanımlanamayan, kişiye göre değişebilen bir Tanrı anlayışı.

Masonluk Tanrı anlayışını, dinsel temelli almıyor. O'na bir ad veriyor."Evrenin Ulu Mimarı" diyor.Herkes istediği şekilde bu Tanrı'yı tanımlayabilir diyor. Ama mason olabilmek için mutlaka bu tanımlanmayan Tanrı'ya inanman gerek.

Neden diye sorarsak belki sayın symbol'ün verdiği yanıt verilecek. Herşeyin nedeni "O". Daha öncesi boşluk.

Masonluk her türlü dogmadan uzak ama bir yaratıcıya mutlaka inanman gerekli. En başta zaten bu düşüncenin kendisi bir dogma.Yaratım öncesi bir hiçti, boşluktu zaten kanıtlanamayacak bir iddia tam anlamıyla bir dogma. Ben masonların varlık sorununa din felsefesinin dışında, daha özgür bakabilmesini beklerim.

Saygılarımla.

Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Kasım 20, 2012, 02:01:50 ös
Yanıtla #23
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Yaratım öncesi bir hiçti, boşluktu zaten kanıtlanamayacak bir iddia tam anlamıyla bir dogma.


Böyle bir saptamanın mantığı nedir ,  TANRI hep vardı ''HİÇTİ '' denen biz ve kainat , dünya vb. İnanan için. inanmayadanda da  zaten böyle bir arayış yoktur .
Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Kasım 20, 2012, 02:02:30 ös
Yanıtla #24
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Şahane! Bu başlık altında süre giden yazılara bakıyorum... İşte bu forum böyle olunca ne kadar da güzelleşiyor? Katılmaz mısınız?

Hem uslup, hem de içerik olarak ne güzel bir tartışma. Sayın ADAM ve Sayın symbol'den bu konuda öğreneceğimiz çok şey var.

Bu konuda bir ileti de ben yazdığım ve orada merak ettiklerimi sorduğum için benim açımdan ayrıca verimli oldu. Çok güzel cevaplar alabildim.

Merak ettiğim ve üstünde düşündüğüm konu buydu işte. Deniyor ki Masonluk "Yüce Varlık" inanç temeli üzerine kurulu bir Kardeşlik kurumudur. Buna diyecek bir şey yok. Çünkü söz konusu olan bir kurum. İnsanlar istedikleri kurum altında örgütlenip, dilediklerince çalışabilirler. Fakat işi Masonluk yani Sayın symbol'un o saymış olduğu tüm özellikleri içinde barındıran ve kendince bir ülküsü olan bir düşünce sistemine getirince... Yüce Varlık bu düşünce için gerekli hatta bunun ötesinde yeterli bir " Temel" olamıyor/olamaz. Öylesine olamaz ki " Temel" olarak görülen bu olgu Masonluktan çıkarıldığında, Masonluk ne ülküsünden ne de özelliğinden hiçbir şey kaybetmez.

Nasıl bu kadar kesin konuştuğum merak ediliyor olabilir. Efendim iki yılı aşkın bir süredir bu forumu ve bulabildiğim diğer kaynakları Masonluğu anlamak adına kullanıyor ve bu konuda bilgilenmeye çalışıyorum. Şüphesiz kendimce oluşturduğum düşünülerim de var... Fakat yine de haklısınız. Böyle yazmak yerine bunları bir soru haline getirsem sanırım daha verimli olacak. Öyle yapayım:

Şunu merak ederim. Ülküsü göz önünde bulundurulduğunda ( Sayın symbol uzun uzun yazmış sağ olsun), şu temel olarak alınan " Yüce Varlık" inancının Masonluktan çıkarıldığını bir düşünsek mesela. Masonlukta değişen ne olur? Çalışmalar yapılamaz, o ulaşılması için uğraşılan Ülküye ulaşılamaz mı?

Bir harici olarak bunu çok merak ederim.
enelsır


Kasım 20, 2012, 03:56:50 ös
Yanıtla #25
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Enelsır'a teşekkürler benim sorguladığımı doğrudan sormuş. Yüce yaratıcı diyorsunuz. O nun ne olduğunu, nasıl tanımladığını masonlara bırakıyorsunuz. O zaman bu Tanrı anlayışı kutsal kitaplardan farklı anlayışta olabilir. Masonluk din temelli değildir de diyorsunuz. Ben desem evrenin ilk sebebi enerjidir. Sonra madde oldu, fizik kanunları oluştu. Organik moleküller sonrasında canlılar alemi. Şimdi bu yaradan nerede?
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Kasım 20, 2012, 04:57:45 ös
Yanıtla #26
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 261

Sayın ADAM,

Size karşı saygım büyük ve sizinle bu konuda aynı görüşte olmasam bile sizin görüşlerinize saygı duyarım.

Saygılarımla...
Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir.
(Socrates)


Kasım 20, 2012, 05:36:58 ös
Yanıtla #27
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Daha önce dedim ya, bu konuyu bireysel almayalım lütfen...

Tutumlar, eğilimler, benimseyişler, görüşler farklı olabilir.

Dünyada birçok tür Masonluk var; dahası birçok rit var; hepimiz biliyoruz bunu artık. Aralarında önemli farklar var; tartışmalar buradan çıkıyor ama asgari müşterekleri, ortak temelleri de var, bunları da biliyoruz.

Şimdi ben artık bir kenara çekileyim. Sayın asimov'un bir sorusu var. Bir de sıra bakımından ondan önce Sayın ernelsır'ın bir sorusu var.

Sayın Symbol'den rica edeyim, bu iki katılımcımızın sorularını yanıtlasın. 

Belki onlar tartışmak ister. Belki Sayın NOSAM33 de katılır bu tartışmaya... Belki başka katılanlar da olur. Ben vallahi ve billahi tek bir söz bile etmeyeceğim artık bu başlık altında. Ancak isterim ki bu tartışma devam etsin. Çünkü bu tartışma bu bağlamda soruları olan her okuyucu için çok yararlı.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 20, 2012, 06:25:21 ös
Yanıtla #28
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Sayın symbol'un şu son iletisine içerledim doğrusu. Nasıl yani? Katılınmasa bile Sayın ADAM'ın görüşlerine saygı duyuluyor da, biz ve bizim görüşlerimiz ne oluyor? Biz diyerek genellemiş olabilirim ama bunu tüm diğer katılımcılarımız adına da söylemek isterim. Fakat önce kendi adıma söylerim.

Sayın ADAM'ın konumuz olan Masonluk hakkında ( ve daha birçok konuda) forumun en bilgili üyelerinden biri olduğu su götürmez. Hepimiz kendisinden çok çok şeyler öğrendik/öğreniyoruz. Bu sebeple Sayın symbol'un değişine katılır, altına imzamı atarım. Sayın  ADAM'a en büyük saygıyı duyan üyelerden biri olarak rahatlıkla söylerim bunu.

Fakat konuya dahil olmuş ve samimi bir şekilde sorularını sormuş bir katılımcı olarak aynı saygıyı ( bu bir yanıt olmasa bile ) beklerim. Bu foruma kendince katkılarda bulunmaya çalışan ve samimi duygularla Masonluğu öğrenmeye çalışan bir üyesi olarak beklerim bunu.

Ben hem bu yazdıklarım, hem de başlık konusu hakkında yazdıklarıma bir cevap beklemiyorum artık. Sayın ADAM sağolsun yüce gönüllülük gösterip benim ve Sayın asimov'un sorularına yanıt rica etmiş. Sayın asimov'u bilmem ben beklemiyorum.

Eğer bir gün Sayın ADAM'ın saygınlığına erişirsek ve hala bir cevaba gerek varsa... Verecek birileri bulunur elbet.
enelsır


Kasım 20, 2012, 06:35:43 ös
Yanıtla #29
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Sayın enelsır...
Ağzınıza sağlık.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
5 Yanıt
12847 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 20, 2012, 01:49:00 ös
Gönderen: NOSAM33
4 Yanıt
12511 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 17, 2011, 08:13:57 ös
Gönderen: ruzber
8 Yanıt
18464 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
14 Yanıt
13787 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2012, 12:45:33 ös
Gönderen: BULGARIA
26 Yanıt
17476 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 02, 2009, 02:35:48 ös
Gönderen: baris
5 Yanıt
5794 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 14, 2011, 02:48:32 ös
Gönderen: ADAM
11 Yanıt
8753 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 27, 2009, 03:17:32 ös
Gönderen: bymokurai
29 Yanıt
15669 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 21, 2014, 11:37:47 öö
Gönderen: Selim
13 Yanıt
10943 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 19, 2011, 06:41:38 ös
Gönderen: Makbenah
5 Yanıt
4252 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 12, 2015, 03:55:02 ös
Gönderen: irukanji