Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Din ve Dinler ayrılığının nedeni?  (Okunma sayısı 27635 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 05, 2011, 08:31:32 ös
Yanıtla #10
  • Ziyaretçi

Estağfirullah bilgisizlikle alakası yok,benim ne haddime...Tüm dinlerde hitab erkeğedir genellikle bu daha çok işin inanç boyutunda değil,belki sosyolojik ve tarihsel olarak yorum getirilebilecek bir konudur.Belki Sn.Adam bu konuda birşeyler söyleyebilir.Kur'an'da direk kadına hitab eden ayetler bulunmaktadır gerçi daha çok ''Ey Peygamber hanımları !........'' vs. vs. şeklinde kullanımlar bulabilirsiniz ancak dediğimi iyi algılamanızı öneririm,dönemin koşullarını baz aldığınızda kadına verilen haklar devrim niteliğindedir.Ancak eşit olmadığını tabii ki söyleyebilirim.Ancak Kur'an yine de bu konuda Schopenhauer kadar katı değildir. :) Schopenhauer a ne kadar katılmasam da bir çok konuda, kadının varoluştan getirdiği özellikler nedeniyle kadının toplumdaki yerini anlattığı Aşkın Metafiziği adlı kitabını öneririm.


Eylül 06, 2011, 12:49:44 öö
Yanıtla #11
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

       Sayın karahan'ın bu alıntıya katılmış olduğunu belirtmesine doğrusu şaşırdım.  Baştan sona saçmalıklarla dolu bir yazı. Dinleri, ırkları bir birine karıştırmış. Ne Tevrat ve nede İncil'den hiç bahsetmemiş . Şimdi ben burada yazı üzerine yorum yapsam, bana "müslüman mahallesinde salyangoz satma diyecek olanlar var. İyisi mi toplumumuz açısından son derece hassas olan bu konu daha fazla irdelemeden kapamak diye düşünüyorum.
        Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


Eylül 06, 2011, 10:20:21 öö
Yanıtla #12
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sanırım doğru bir konu açmışım,umarım hem katılım fazla olur hemde irdeleyen.Başlangıç olarak konuyu açma isteğimdeki fikirlerim hala aynı tepkiler bile konuyu açma isteğimdeki halinde.Ya tamamen reddeder bir bakış açısı var yada sn.adam'ın fikirlerine katılıyorum tarzı bir bakış açısı var.Ama genede bir soru var soruyu soran arkadaşıma teşekkür ediyorum bildiğim kadarı ile yanıt vermeye çalışacağım.

Allah ilk nedendir,başlangıçtır,Allahın dinimi olur yada dine ne ihtiyacı var bence tam bir soru şekli değil.Tasavvufçuların anlatımı ile baktığınızda herşeyin birden tekamül ettiğini düşündüğünüzde bilinmek isteyen allah bilinmeyi bilgiyi vererek sağladı.İnsanları iyi bir ademoğlunun ötesinde tekamül etmiş varlıklar olmaları içinde düzenledi onları verdiği bilgiler sunduğu yöntemlerin genel adına dinde diyebiliriz.Bu bilginin kaynağı eğer allah ise o din neden allahın dini olmuyor.

Allahın ihtiyacımı var düşüncesi bir soru olduğunda çok basit sorulan bir soru oluyor cevabı tabiki hayır.Buradaki bie sitemim dayanamadım yazdım diyenlere olsun burada sorulan soru mantığı çok basit dayanalınamayacak kadar yada anlaşılamayacak kadar dertli ve zor bir soru değil dayanamadım ifadesinin altında bu konuyu açan kişiye hafifte bir geydirmede olsa ben işin o kısmına çok takılı kalmayacağım.

Herkes burada bir şekilde allah inancından bahsediyor ama allahı irdelerken yarattığı sistemi tam anlayıp algılamadan bazende basmakalıp söz ve desteklenmiş yazılarla inanılmaz fikirler ortaya atılıyor ben tüm bunların sonucunda bu konuyu tartışma gereği duydum.Cümlelerimi tam anlamı ile anlatabilme adına yaptığım araştırmaların içinde konuyu en iyi anlamı ile verebilmek için bu alıntı yazıyı seçtim.

Sorum çok basit her kul öncelikle allah tanımını kafasında yapmadan bu konularda sağlıklı hüküm veremez ancak saçmalayabilir.Allah benim indimde kusursuzdur benim ilahımın herhangi bir konuda yarattığı veya olmasını dilediği bir oluşumda en iyisini yapar.Bu adına sizlerin din,dinler dediğiniz şey ise biraz düşünürseniz yaratıcıya ne kadar ağrı ithamlarda bulunup hatta nerede ise bilmeden onu beceriksizlikle suçlandığının bile farkında değiller.

Bu kadar ard arda hatalar yapan bir allah tanımı olabilirmi.Allah bu kadar çok çeşitlilikte dinleri neden getirsin.Bir arkadaşın bir sorusu ile cevap vereyim dinlerin arap yarımadsına geldiği savı akla ziyandır.Düşünmeyen insanın cevabıdır ancak.Biz ortaasyalı türkler gök tengri kavramını nereden bulduk.Kuranda allah buyruğunu apaçık bir şekilde nerede bir toplum varsa oraya bildirdik diyor.Bu şu demek 120 küsür bin peygamberin varlığından bahsediliyor hatta bir arkadaşım yazdı burada sokrat,platon gibi düşünürleri bazı çevreler peygamber kabul eder diye ki bende katılıyorum.

Platonun verdiği mesaj ile isanın yada musanın verdiği mesajları incelerseniz aynı sonucu alırsınız.Bu dünyada varolan herşeyin tek sahibi olarak allahı görüyor isek eğer evet dinde allahın bir olgusu ve gerçeğidir.Allahın ihtiyacımı varın cevabı elbette yok ama yaradılışın en başında tasavvuftada geçen bir deyim allah için bilinmeyi istedi diye başlar herşey.Bilinmeyi isteyen allah ihtiyacımı vardıda bilinmek istedi?

Sn.Tij  merak etmiş sormuşsunuz umarım tatmin edici olmuştur.Alıntı ile yazdığım konuları bir daha okursanız sevinirim.Mesela neresinde mantık hatası var açık açık yazın lütfen.

Sn.Adam size ilk defa katılmıyorum son yazınızın hemen hemen hiç bir cümlesine hemde.Çünkü çok önyargılı çok fazla konudan rahatsız olmuş yazarsam agresif olurum deyip yazmamayı en kötüsüde umarım yanlış anlamışımdır bu yazıyı ben sorduğum soruya inanarak yayınladığım içinde beni zavallı olarak görüyorsunuz umarım ben yanlış anlamışımdır.

Tekrar ediyorum benim çıkış sorum şu Allah birden fazla din yaratmışmıdır ben karahanın cevabı hayır diyorum.

Sizde eğer istiyorsanız bunu mesela Prof.Dr.Yaşar nuri Öztürke sorabilirsiniz yada diyanete.Alacağınız cevap duymak istediğiniz gibimi olacak yazarsınız sonrada.Benim önce aklım kabul etmedi bu kadar dinin olabileceğine bir kaynaktan bu kadar pınar olamaz dedim çok uzun süre her toplumda reddettim sizin verdiğiniz tepkiyi aldım hep sonra uzun uzun araştırınca ben haklı çıktım.

Tekrar ve iddia ile söylüyorum bunu.Hz.Adem ile Hz.Muhammede kadar gelen din tektir.

Saygılar
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Eylül 06, 2011, 12:17:06 ös
Yanıtla #13
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bugün bu saatte bir düşünce takıldı kafama: "Ne bu şiddet bu celalet... Böyle hepsine saçma sapan falan diyerek göz ardı edeceğine, şu forumun oldukça eski ve vefalı üyelerinden Sayın karahan'ın getirmiş olduğu bi yazı üzerine madde madde özetleyiversen itirazlarını ne olur sanki? Elin mi kırılır?"

Yok, elim kırılmaz dedim kendi kendime; bu parmaklar nasıl olsa gün buyu basıyor bu klavyenin tuşlarına... Sadece bir başka uğraşı ile daha vearimli geçirilebilecek bir zaman boşuna harcanmış olur.

Sonra dedim ki kendi kendime "Boşa mı harcanmış olur acaba? Herhangi bir yarar sağlamaz mı bu?"

Kim bilir, belki de sağlar ama unutmayalım ki arkasından bir de daha ileri düzeyde bir tartışma getirir. Üstelik kimilerinin kırılması, gocunması, "Sen bana inanç saldırısında bulundun. Buna hakkın yok. Senin inancın böyle olmayabilir ama benimkini küçük göremezsin." tarzında çıkışlar da olabilir.

Ne yapacağıma karar veremedim.

Üstelik forumda şu alıntı yaparak yazı yazmayı da beceremiyorum. Birisi hiç olmazsa odnu öğretse de yazılmışları ayrıca kopyalamak gerekmese...
 


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 06, 2011, 12:34:45 ös
Yanıtla #14
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam

Sizden hep beklediğimiz görmeye alışık olduğumuz bir cevap yazmışsınız öncelikle teşekkür ederim.Alıntı yazı yazmamın benim için bir özelliği var içeriği eğer aklıma yatmışsa kelimesinden virgülüne yerli yerinde ise bunu tembellikten değil yazı uzmanı olmadığımdan,bu konuda site moderatörleri beni uyardıkları halder sırf iyi yazamayacağım endişesi aklımdakini kelmelere dökememe korkusu derdini anlatamama telaşı ile biraz kolaycılık gibi görünsede böyle yapıyorum.

Bunları anlatırkenki halimde kompleksiz ve yalın problem değil benim için.Önemli olan doğru cümleleri bulup kendini ifade edebilme.Ben hem çok dikkatli hemde ayrıntıyı anlayabilmeye uğraşan biriyim bazen özet hep detayda saklı kalıyor.O kadar yazının içinde benim için tek özet şu allah böylemi yapar,böylemi yapmıştır.Yada sen allah olsan (haşa)bunumu yapardın sende.İnsanların en fazla probleminin olduğu bir konuun ben yeterince anlaşılamadığını iddia ediyorum.Derdim sadece bu idi.Konu anlaşılmazsa eğer yorumlarda o denli saçma oluyor.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Eylül 06, 2011, 01:18:40 ös
Yanıtla #15
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


- 1 -



Sayın MMT’nin bir “Masonluğa Eleştiriler” konusu var hani, ara sıra bir paragrafını alıp didiklediğim...

Ancak Sayın MMT tatile çıktı bir süre. O nedenle o çalışmaya ara verdik. Bu sırada buna bakalım aynı yöntemle.

Aslında bu daha zor çünkü genelde kimseyi özelde dindar Müslümanları incitmemek için özenli/ölçülü olmayı da gerektiriyor.

Buna karşın pek hoşnut olunamayacak tarzdaki deyişler/görüşler/eğilimler/anlayışlar için şimdiden bağışlanma dilekleriyle başlayalım.

İlk paragraf:


Öncelikle akılcı bir mantık yürütelim. Ayrı ayrı Allah’lar olmadığına göre ayrı ayrı dinler olabilir mi? peki bu ayrı ayrı dinler neden ve nasıl oluştu? 



Eleştiri:

Mantık zaten akılcı olur. Burada bir dil sürçmesi ya da yanlış kullanımı var.

Onu geçelim ama işte baştan söylediğim şu ki buradaki anlatılar akla yatkın değil.

Bundan böyle dil kullanımı yanlışlarına aldırmayacağım.

Ne demek ayrı ayrı Allahlar olmadığına göre… Kimine göre var. Kimine göre Tanrı tek kimine göre ayrı ayrı tanrıların varlığı söz konusu. Kimine göre zaten tanrı diye bir şey yok.

Nitekim işte ayrı ayrı dinlerin oluşmasının nedenlerinden biri de bu… Bu tek neden değil ama önemli bir neden. Birbirinden farklı dinler tanrı kavramını farklı değerlendiriyor.

Neden ayrı dinler var ve bunlar nasıl oluştu?... Bunun yanıtı için koskoca bir Dinler Tarihi kitabı alıp baş bölümlerini irdelemeliyiz. Ben kendi kafamdan, hiçbir kaynağa başvurmadan şöyle bir şey söyleyeyim: Ayrı coğrafyalarda insanlar ayrı kültürler oluşturmuştur. Din de bir kültür öğesidir. Dolayısıyla farklı coğrafyalarda (buna iklim etkisini de eklemek gerek) farklı dinsel inançlar oluşmuştur. Bu engellenemez bir oluşumdur ve Uygarlık Tarihi ile iç içe bir olgudur.

Ayrıntılarını tarih kitaplarına bıraktım ve bu noktada ara verdim.

Bir de ricam var: Bir üyemiz, herhangi bir üyemiz, “Yeter artık çok oldun.” diyebilir ve bana durmamı artık yazmaya devam etmememi söyleyebilir. O andan itibaren devam etmem.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 06, 2011, 01:35:40 ös
Yanıtla #16
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam

Sizin olmanız ve bakış açınız çok kıymetli.Örneklediğiniz konulara fazla itirazım hatta hiç itirazım yok.Farklı coğrafyalar farklı kültürler sırf bunlar bile çok farklılığımızın bir göstergesi değilmi.Burda bu kadar öz anlatımınızda öz nedir benim özüm insan.Sanırım hep şunu kaçırıyoruz biz allah hakkında ve yarattıkları ile ilgilenirken kendi özümüzden habersiz yapıyoruz bunu.Masonlar.org'u belki bu kadar sevmemin altında hep öze dair cümleler bulabiliyor olmamdır.

kendini bilen rabbini bilir deyişi bile belki birçok soruya cevap olabilir.İnsan kendi yorumunu daha yapamadan herşeye önyargılı bakıp sürekli itiraz yapma yerine Geçen sn.smyrna ile yaptığımız muhabbette güzel bir sözü vardı algıladıklarımız farklılıklarımızdır diye.Ya algılayamadıklarımız.

Bütün bu nedenleri yaratan bizleriz ne allah bugüne kadar ilk dediğinden farklı bir şey demiştir nede sözünden gerilemiştir.Akla sığmayan işte o soruyu sorduran bana bu.Hiç bir şeyi değişmemişse bu değişimi o zaman biz insanlar yaptık.Zaten yeteri kadar kötü değilmiyiz.Bixzim bunu yapmaya muktedir gücümüz hep olmuştur.Bakınız firavuna kendini allah yerine koymadımı.Hüküm değişmezse o zaman değiştiren biri var.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Eylül 06, 2011, 03:04:45 ös
Yanıtla #17
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Firavun'un kendini tanrı yerine koyufşu elbette ilginç bir olaydır. Ancak bu öyle gelişigüzel her firavun için değil, tek bir firavun için söz konusudur ve başlı başına bir klinik inceleme alanıdır. Bunun sözcüklerle anlatımı da pek zordur hani; anlatılır ama anlaşılamaz; gidip görmek gerekir anlayabilmek için.

Ancak bu konu korkarım bizim bu başlığımızın kapsamına girmez.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 06, 2011, 05:37:25 ös
Yanıtla #18
  • Ziyaretçi

Neresini düzelteyim ki?

"Hazreti Adem Allah!a söz verir. Bana bir kız evlat ver sana kurban edeyim. Allah duasını kabul eder ve bir kız çocuğu olur. Hz. Adem kızı sunak taşına yatırıp boynuna bıçağını süreceği sırada Allah gökten bir dana indirir ve Adem'e şöyle seslenir: Sen bana gerçekten bağlı olduğunu gösterdin. Çocuğa dokunma! Onu ve seni kutsuyorum"

Kutsal kitapta yer alan bu öykünün neresi doğru ki? Bir kere Hazreti Adem değil Hazreti İbrahim. Kız değil erkek evlattır istenen. Üçüncüsü gökten inen dana değil koç ya da koyundur.

Sayın Karahan'ın alıntıladığı, yazarının "akılcı mantık yürüttüğü(!) ilk yazısı için tek söylenebilecek olan yukardaki öyküdür...

Sayın Karahan'ın alıntı yaptığı ve sonra da kendi düşüncelerini kattığı din anlayışı tümüyle din sosyolojisi denen bilim dalına aykırı görüntüler içeriyor.

Konuyu ta baştan alarak din nedir? Sözcük anlamı nerden geliyor?. Dinlerin bir şekilde sınıflandırması yapılabilir mi? İçinde Tanrı kavramı olmayan dinler var mıdır?. Din duygusunun kökeni nedir? İlkel dinler ta totemizmden başlayarak nasıl tek tanrılı dinlere dönüştü?. Bir inanç dizgesinin din olarak tanımlanması ne zaman mümkündür?. Ya da eş soru: Her inanç dizgesi din adını alabilir mi?

Tüm bu soruların yanıtı hemen bir kaç paragraf içinde verilemez. Üstelik din sosyolojisini bırakın yalnızca İslami perspektiften, tek tanrıcı din anlayışı açısından da inceleyemeyiz.

Sayın Karahan'a ve meraklı forum üyesi arkadaşlara bir açılım olması bağlamında bazı din sosyolojisi kitapları önermekle yetinebilirim şimdilik.

•   Din Sosyolojisi
     Prof. Mehmet Taplamacıoğlu.........Ankara Üniversitesi  İlâhiyat Fakültesi Yayınları
•   Dinler Tarihi
Felicien Challaye……………………Varlık Yayınları
•   Din Sosyolojisi
     Derleyenler: Yasin Aktay-M.Emin Köktaş
     Vadi yayınları
•   Din Sosyolojisi
Ünver Günay
İnsan Yayınları

Yukarıda sıraladığım kitaplar konuyu yansız olarak inceleyen eserler olmak yanında Taplamacıoğlu'nun kitabında ezoterik toplulukların da yer alması nedeniyle hayli ilginç açılımlarla karşılaşılıyor.

Umarım yararlı olur.



Eylül 06, 2011, 06:42:49 ös
Yanıtla #19
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

.
Alıntı
Bu adına sizlerin din,dinler dediğiniz şey ise biraz düşünürseniz yaratıcıya ne kadar ağrı ithamlarda bulunup hatta nerede ise bilmeden onu beceriksizlikle suçlandığının bile farkında değiller
.

Sayin Karahan,
 bu dediginize Müslümanlik ve onun peygamberi ve onun kutsal kitabi Kur-an"da dahilmi???


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
5 Yanıt
11369 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 14, 2013, 10:20:42 ös
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
3347 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2007, 05:05:02 öö
Gönderen: MASON
9 Yanıt
11733 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2007, 12:26:16 öö
Gönderen: MASON
2 Yanıt
9433 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 01, 2007, 04:11:48 öö
Gönderen: nietzsche
7 Yanıt
6002 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 03, 2009, 11:55:35 ös
Gönderen: goksel475
4 Yanıt
5785 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 14, 2009, 03:26:40 öö
Gönderen: Dino
7 Yanıt
8663 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 09, 2011, 09:52:40 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4003 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 17, 2012, 10:56:55 öö
Gönderen: peacewings
3 Yanıt
4801 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 07, 2015, 06:16:19 öö
Gönderen: Risus
5 Yanıt
2249 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 25, 2016, 01:37:49 ös
Gönderen: İNSAN