Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Teknik Analizde Evrensel Sabit (Yahut Altın Sayı)  (Okunma sayısı 1943 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 14, 2018, 08:58:29 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 76
  • Cinsiyet: Bay

Yeniden merhabalar.
Daha önce bazı üyelere ilginç geldiğini tahmin ettiğim kaldıraçlı piyasalar ve benzeri konular hakkında yazmaya bir süre ara verip düşünmek istedim. Aklımdaki şey bu takip yazısında bir takım teknik göstergeleri, bu göstergelerin ardındaki matematik ilkeleri ve nasıl kullanıldıklarını yazmaktı. Ne var ki forumdaki bazı üyelerin (belki de haklı olarak) benim yazdığım gibi masonluk veya ezoterizmle ilgili olmayan bilgilerden rahatsız olduklarını öğrendikten sonra elimden geldiği ve bildiğim kadarıyla iki tarafın da ilgisini çekebilecek bir yazı paylaşmaya karar verdim.

Φ simgesiyle gösterilen Grekçe phi harfi evrensel sabit veya altın sayı olarak bilinen 1.618'i temsil eder. Forumda Sn. Eureka ve Sn. ADAM'ın bu sayıyla ilgili verdikleri bilgiler de bulunmaktadır:
https://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=12624.msg78709#msg78709
https://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=12860.msg81123#msg81123
https://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=9600.msg64333#msg64333
Bunlara ek olarak simgenin kendisinin de bir sembol olduğu söylenebilir. Bir kısım Hristiyan ilahiyatçıya göre 0 ve I simgelerinin bir araya gelişinden oluşan bu sebolde 0 hiçliği (veya kaosu), I ise Tanrı'yı/Birliği (veya düzeni) temsil ederken bir arada gösterimi ise yaratılış (veya başka alanlarda tasarım ya da mimari düzen) sabitini sembolize eder.

Trader camiasında da bu sayıyı kullananlar olduğunu bildiğim gibi bazı çiftler ve bazı tablolarda "Bollinger Bantları" kullandıkça uyguluyorum. Özellikle kaldıraçlı piyasalara ilgisi olmayanları sıkmamak adına Bollinger Bantları ve ardında yatan matematik ile ilgili boşlukları ilgilenenlerin kendi araştırmalarıyla doldurmaları için bırakıyorum. Kısaca kendi kullanımımı açıklamam gerekirse, Bollinger Bantlarında geleneksel olarak 2.0 olan standart sapmayı (yani bantın alt ve üst sınırını) sıkça işlem yaptığım bir enstrümanın 4 saatlik grafik tablosu için 1.618 olarak değiştiriyorum. Elbette bantın ortasındaki çizgi de başka figürü sembolize eden başka bir sayı oluyor ama daha önce bahsettiğim gibi, her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğundan bu sayıyı kendime saklıyorum. Şu ana kadarki kişisel tecrübelerim benim kullandığım tablo için 1.618'in geleneksel sayıya göre beni daha sık ve daha çok mutlu ettiği yönünde.

Saygılarımla.

Not: yatırım tavsiyesi içermez


Eylül 15, 2018, 05:20:44 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Bolingerdeki gösterge değerinin farklı  olanını denemeniz ilginç .
Gösterge ortalama değeri 20 , hareketli Basit ortalamadır .  YTD...
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Eylül 15, 2018, 06:59:29 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 76
  • Cinsiyet: Bay

Sanıyorum bir yanlış anlaşılma olmuş. Sn. NOSAM33'ün bahsettiği SMA çizgisi (ortadaki çizgi) değil, üst ve alt çizgilerden bahsediyorum. Ki bu çizgiler de standart sapma çizgileridir. Hesaplanmasına ve detayına girmek istemem ama 20'lik SMA da kullanmak zorunda değilsiniz, ki ben yine sembolik başka bir anlamı olan (5+6+7) 18'lik SMA kullanıyorum. Daha net ifade edilecek olunursa Bollinger Bantları için çokça "trade" yaptığım bir enstrumanın çokça kullandığım zaman tablosunda (H1, H4, D1 vs) zaman aralı ve standart sapmalardaki geleneksel 20 ve 2.0 yerine 18 ve 1.618 kullanıyorum.
SMA ve standart sapma farklı şelerdir, Bollinger Bantlarında farklı şeyleri anlamak için kullanılır.
Saygılar.


Eylül 15, 2018, 07:43:47 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Bantlarında geleneksel olarak 2.0 olan standart sapmayı (yani bantın alt ve üst sınırını)

Buradaki ortalamanın 2 ye karşı değerini ifade ettim . Ülkemizde uygulanan Bolinger bant ortalaması Basit 20 olarak  kullanılmakta .Finnet , vb.


Bollinger Bantları, fiyat seviyelerindeki değişimi yorumlamakta faydalanılan göstergeler bütünüdür. Bollinger üst bandı, orta bandın standart sapmasının, belli bir katsayıyla çarpılıp, belirli bir ortalamayla (orta bandın parametresi) toplanması, Bollinger alt bandı ise orta bandın standart sapmasının, belli bir katsayıyla çarpılıp, belirli bir ortalamadan (orta bandın parametresi) çıkarılmasıyla elde edilir. Bollinger bandları, 20 günlük hareketli ortalama ve standart sapma çarpanı olarak 2 katsayısı olarak tavsiye edilmesine rağmen, seçilen periyoda göre farklı parametrelerin kullanımı da yaygındır.

Yorum: Bollinger’a göre Bantlar daraldıysa, gelecek olan fiyat hareketi gerçekleştiği yönde güçlü olacaktır. Fiyat seviyelerinin alt veya üst bandın dışına çıkması trendin devam edeceği anlamına gelirken, kısa vadeli tepki alımlarına veya satımlarına da fırsat verebilmektedir. Alt veya üst banttan, orta banda doğru gerçekleşen fiyat hareketinin, orta bandı kırması halinde, diğer banda kadar devam etmesi beklenir.



FOREX FXPLUS




Demek ki Sayın  ebedicirak doğru söylüyormuş .Doğrusu ben değişmeyeceği kanısındaydım .
Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus