Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: KARMA EKONOMİ  (Okunma sayısı 3998 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 30, 2007, 10:11:44 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3120
  • Cinsiyet: Bay

Karma ekonomi, iki evrensel ekonomik sistem olan "kapitalizm" ve "sosyalizm" arasında yer alan, fakat özü itibariyle kapitalist sistemin özelliklerini taşıyan bir ekonomik düzendir. Karma ekonomi düzeninin çağdaş kapitalizmin uygulamada vardığı yeni bir aşama değil, tamamen bağımsız üçüncü bir sistem olduğunu savunan görüşler de vardır.

Karma ekonomi düzenini benimseyenlere göre kapitalist düzen liberalizme dayanmaktadır. Bu toplumsal görüşte kişinin hakları ve çıkarları her şeyin üstünde tutulduğundan toplumun çıkarları ihmal edilmektedir. Kapitalizmin karşısında yer alan "sosyalizm"de ise, toplumun çıkarları her türlü kişisel çıkarın üstünde tutulmaktadır. Oysa "karma ekonomi" düzeninde, anılan iki sistemin taşıdığı temel çelişkiler çözülmüş, yani kamu yararıyla kişisel çıkar bağdaştırılmıştır.

Buna göre, kişi ne her şeyin üstünde tutulmakta, ne de topluma feda edilmektedir. Ancak kişilerin çıkarlarıyla toplumun çıkarlarının çatışması halinde toplumun çıkarları öncelik kazanmakta ve kişinin bazı temel hakları kısıtlanmaktadır. Örneğin, kişinin mülkiyet ve miras hakları, bazı durumlarda kamu yararı nedeniyle yasalarla sınırlandırılmaktadır.

Karma ekonomi düzeninde hangi malların ne miktarda üretileceği, yani kaynak dağılımı sorununun çözümünde, tüketici tercihleri esas alınmaktadır. Fakat, kaynakların etkin kullanımı açısından, birçok alanda piyasa fiyatlarının bu tercihleri doğru olarak temsil etmediği görülmektedir. Bu durumlarda devlet, "toplum tercihlerine uygun üretimi sağlamak gayesiyle piyasa mekanizmasını düzeltici" önlemler almaktadır. Böylece, tekelleşmeyi önlemek, herkese çalışma olanağı sağlamak, gelir dağılımındaki dengesizliği azaltmak, işçi-işveren ilişkilerini düzenlemek gibi temel hedeflere yönelik önlemlerle, ekonominin istikrar içinde büyümesini sağlama görevini yüklenmiş bulunmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerde sermaye, teknik bilgi, girişimci ve yetişmiş işgücü kıtlığının yarattığı darboğazların kısa sürede aşılması için, "planlı bir karma ekonomi" düzenine ihtiyaç duyulmaktadır. Kaynakların israfını önlemek ve sosyal adalet içinde hızlı kalkınmayı başarmak için başvurulan bu planlama, kamu kesimi için emredici, özel sektör içinse yol gösterici bir nitelik taşımaktadır.

Örneğin, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 166. maddesi, "ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, özellikle sanayinin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirilmesini yaparak verimli şekilde kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak" görevini devlete vermiştir.

Türkiye'de uygulanan bu "planlı karma ekonomi" düzeninde, özel mülkiyet ve girişim serbestisi, kişinin temel hakları olarak Anayasa'da yeralmaktadır. Ancak devlet, kişi haklarını Anayasa ve bağlı yasalar çerçevesinde, kamu yararı nedeniyle sınırlama yetkisine sahiptir.

Karma ekonomi doktrini, büyük ölçüde çeşitli ülkelerdeki uygulamaların sonucunda ortaya çıkmış bir sentezdir. Tarihi gelişim içinde önce "karma ekonomi" anlayışının farklı uygulamaları yaşanmış, daha sonra bu düzenin düşünce sistemi gelişmeye başlamıştır. XX. yy'ın sonuna yaklaşılırken, Türkiye dahil, dünya ülkelerinin çoğunda "karma ekonomi sistemi" benimsenmiştir. Ancak, her ülkede düzeni belirleyen kurumların yeri ve önemi değiştiğinden, sistemin "saf" şekline uyan örneğe rastlanmadığı söylenebilir.


Nisan 28, 2008, 08:51:41 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Karma ekonomi Sosyal demokrat dünya görüşünün uygulama biçimidir diyebilir miyiz?

Biraz tarihe bakarsak yanlış hatırlamıyorsam Cumhuriyetimizin ilk yıllarında uygulanan ekonomik anlayış karma ekonomik sistemdi...Bizim 1940 ların sonlarına doğru vazgeçmeye çalıştığımız bu sistem 2. dünya savaşı sonrasında Avrupada Keynesyen ekonomik sistem olarak ortaya çıkmıştı..Kamu maliyesini önemseyen , para politikasını kamu maliyesinin gerisinde tutan bir sistem diye hatırlıyorum...
Bilgili bir aptal, bilgisiz bir aptaldan daha aptaldır.
  Moliere


Mayıs 05, 2008, 11:36:38 öö
Yanıtla #2

Peki karma ekonomi ayrı bir ekonomik sistem midir yoksa kapitalist sistemin evcilleşmiş hali midir? Yıılar yılı tartışılan bir konu olsa da net bir cevabı olmadığı kesin görüşlerinizi beklerim.
ars longa, vita brevis...


Ocak 27, 2009, 02:51:27 öö
Yanıtla #3
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 155
  • Cinsiyet: Bay

karma ekonomi bir zorunluluktur.karma ekonomi vardır çünkü devlet müdahalesi olmadan olmaz özel sektör olmadanda olmaz.hele ki günümüz şartları düşünülürse.ama günümüz şartlarında yine görüyoruz ki devlet olmadan da olmuyor.enflasyona işsizliğe çözüm getirebilecek en yetkin kurum olarakta devlet görülüyor.bu nedenlerle diyebiliriz ki karma ekonomi bir denge politikasıdır.başarının problemlere çözümünün sorgulanmaması gerekir çünkü böyle bir çözüm yoktur olamamıştır.zaten günümüz dünyasında da mevcut iktisadi problemlerin çözüm bulmasıartık beklenmemekte iyi kötüler tercih edilmektedir.karma ekonomide bir kaçış noktası izlenmi vermektedir.saygılar
Memento Mori


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
3106 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2007, 12:04:15 öö
Gönderen: shemuel
0 Yanıt
2159 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2008, 10:29:50 ös
Gönderen: Anatolic
0 Yanıt
2370 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 02, 2008, 05:10:52 ös
Gönderen: bugfree
1 Yanıt
5123 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2010, 09:39:49 ös
Gönderen: Prenses Isabella
0 Yanıt
4126 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 08, 2010, 01:25:10 ös
Gönderen: oasis
0 Yanıt
5173 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 04, 2011, 01:49:27 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
3110 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2011, 08:48:29 öö
Gönderen: ozkann