Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Sır Kavramını Yeniden Hatırlamak....  (Okunma sayısı 1737 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 12, 2017, 12:25:17 öö
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 212
  • Cinsiyet: Bay

Selvi Boylum Al Yazmalım filmindeki küçük bir replikle konuya giriş yapalım… Aşk neydi? "Emekti"… Tek kelimeyle ne güzelde tarif edilmişti. Peki masonlukta sır neydi? "Sorumluluktu" desek yanlış söylemiş olmayız. Çok yakın bir zaman önce okuduğum Mimar Sinan Dergisinin 121.sayısında Uğur Tuzlacı Üstadın makalesinden “masonlukta sır kavramını” çeşitli alıntılarla, sizlerle paylaşmak istedim.

İnsanoğlu bilmediğini kabul ettiği ölçüde öğrenebiliyor. Tıpkı Umberto Eco’nun “Foucault Sarkacı” kitabında atıf yapıldığı gibi yazar, bilgisayarındaki sırları çalmaya çalışanlara “Şifreyi biliyor musunuz?” diye soruyor. Doğru şifreyi bilemeyenler bilgiye yani sırlara ulaşamıyorlar. Peki sorunun yanıtı nedir sizce? Sırrın doğru anahtarı olan şifre “Hayır”dır… Yazar bilgi edinmek isteyenlerin bilmediklerini kabul ettikten sonra bilgi edinme hakkına sahip olduklarını anlatmak istiyor bizlere…

Sırlar aslında birer bilgi, işaret, parola ya da sözcüktür. Sırrı sır yapan iki kişi ya da bir grup tarafından bilinmesi, yabancıya açıklanmamasıdır. Sırrı saklayabilmek için zincirdeki her bir halkanın sağlam olması ve yeminlerine bağlı kalması gerekiyor. Yapıları ezoterik yapan da dahililerin sırlara verdikleri önem değil midir? Tıpkı Hermes inisiyelerinde olduğu gibi… Hermetik sırların öğretildiği inisiyeler eğer sırları en ufak şekilde sızdırırlarsa kesin ölüm cezasına maruz kalmaktaydılar. Günümüzde her ne kadar böyle cezalar olmasa da, sırların nasıl bir sorumluluk yüklediği anlaşılmaktadır...

Makalede masonluğun sırları iki bölümde incelenmiş. Bunlardan ilki çoğu haricinin internet, çeşitli kitaplar, dergilerden edinebileceği masonik sözcükler, işaretler, derece bilgileri veya geçiş kelimeleridir. Sadece bu yönden bakan birisi için ne masonluğun ne de derece bilgilerinin saklı bir yönü olmadığı düşünülebilir. Ancak ikinci bölüm için aynı husustan bahsetmek mümkün değil. Bu bölüm, derece bilgilerinin dışında inisiye kişinin hikmetle ulaşabileceği, gerçek masonik sırlara atıf yapıyor. Tekrisle birlikte masonluğun sırları ve sembolleri arkasında gizlenen hakikate ulaşma yolu açılıyor. Sembollerin ya da sırların manaları açıklanmıyor. Daha önce de defalarca forumda tartışıldığı üzere dört köşe tanımlar yapılmıyor. Dahili kendi çabaları ile hakikati arıyor. Bu sebeple tekris olmamış hariciler, hakikati arama yolunu bilmediklerinden ikinci sınıflamada yer alan sırlara erişemiyorlar. Mason hakikat yolunda kendi çabası, anlayış ve çalışmaları ile sırra ulaşabiliyor. Masonlukla ilgili paylaşımların son dönemde azaldığı forumumuzda daha önce defalarca anlatılmış sır kavramını tekrar hatırlatmaktı amacım…

Bir film repliği ile giriş yapıp da Mevlana’nın dörtlüğü ile bitirmemek olmaz…
Gece üstadıma sordum kaç kez,
Bana bu alemin sırrını söyle tez,
Üstadım cevap verdi gülerek,
Bu alemin sırrı bilinir, ama söylenemez…



Eylül 12, 2017, 11:11:59 ös
Yanıtla #1
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 212
  • Cinsiyet: Bay

Secret Master * çok anlamlı... Teşekkürler Sayın ANARCHOSA...