Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğun Amaçları Nelerdir? (6)  (Okunma sayısı 5773 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 28, 2013, 03:08:36 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Bu bölümü, bütünlüğü korumak adına bölmeden bütün olarak aktarmanın daha yararlı olacağını düşündüm ve bölmedim.

Bireysel niteliklerle ilgili amaçlar nelerdir?

Masonluğun bireysel niteliklere ilişkin amacı; özgür düşünceli, iyi ahlâklı, bilgili, erdemli, toplumunu ve insanları seven, insanların evrimsel doğrultudaki gelişme ve mutlulukları için özveriyle çaba gösteren, haksever, bunun için adaleti öncelikli tutarak savunan, kendi sahip olduğu değerleri başkalarına da kazandırmaya çalışan, olgun ve yetkin insanların giderek daha çok sayıda yetişmelerine katkı sağlamaktır.

Bu bakımdan masonlar öncelikli mi tutulur?

Aslında bu amaçlar tüm insanlar içindir. Fakat mason örgütlerinin çalışmalarında ister istemez masonları öncelikli tutmak zorunluluğu doğar. Bunu da doğal karşılamak gerekir çünkü bir kurumun kendi içinde sağlayamadığını kendi dışında sağlaması beklenemez.

Bunun için ne gibi çalışmalar yapılır?

Masonlara iyi ve güzel örneklerden yararlanma olanağı sağlanır; kötü ve çirkin örnekleri de görerek onlara benzemekten sakınma gereği gösterilir. Kendi kendilerini eleştirerek, yanılgılarını belirleyerek, akıl verilerinden yararlanarak, bilimsel yöntemi uygulayarak, bilgece bir tutum takınarak gerçekleri araştırmaları öğütlenir. Her masonun, iyi ve doğru, dürüst ve onurlu, bilgili ve erdemli, çalışkan bir örnek kişi olarak, ailesine, yurduna, giderek tüm insanlığa olumlu katkılarda bulunabilecek, nitelikli birer insan olarak yetişmesi beklenir.

Her mason bir “örnek kişi” sayılabilir mi?

Hiçbir insanın kişiliği, karakteri, gelişip olgunlaşma yeteneği, ayrıca bu bireysel özelliklerini toplumundaki diğer insanlara yansıtma gücü ya da becerisi aynı değildir. Bu nedenle, gerçekten birer “örnek kişi” olarak nitelenebilecek masonlar vardır ama çoğunun bu bakımdan henüz ancak bir çaba içinde olduğu söylenebilir.

Masonlar arasında bir örnek kişilik yapısından hayli uzak olanlar da görülebilir. Onlar ya Masonluğa yanlışlıkla girmiş ya da yanlışlıkla alınmışlardır. Masonlukta kendilerini gerektiğince yetiştirememiş ve kendilerinden beklenen gelişimi sağlayamamışlardır. Böyle masonlara bakılarak genel olarak tüm masonları yargılamak doğru olmaz.

Birçok mason, Masonluğa girdikten sonra yanılgı ve noksanlıklarını aşama aşama giderip, bir “örnek kişi” olma yolunu tutar.
« Son Düzenleme: Nisan 28, 2013, 03:14:56 ös Gönderen: enelsır »
enelsır


Mayıs 05, 2013, 01:29:21 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın enelsır’ın bu güzel aktarımları çerçevesinde bugün bu altıncı bölüm üzerinde çalışmaya niyetlendim.

Ancak beşinci bölümü anımsayacak olursak, oradan buraya geçişte sana arada bir kopukluk ya da noksanlık var gibi geldi bana. Sakın Sayın enelsır o kitaptan aktarımlarını yaparken arada bir sayfayı atlayıvermiş olmasın!

Buradaki çalışmaya başlamadan önce bunu bir belirteyim istedim. Belki ben yanılıyorum. O zaman yazar bağlantıyı iyi kuramamış demektir.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 06, 2013, 01:00:59 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM'ın uyarısıyla yapıtı tekrar gözden geçirdim fakat işaret ettiği gibi bir eksiklik göremedim. Eh! Bu kadar kusur kadı kızında da olur.Sayın ADAM o kadarını da gormeyiversin artık.

Sevgiler.
enelsır


Mayıs 07, 2013, 08:40:46 öö
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Demek ki Sayın enelsır’ın aktarım yaptığı kitapta, yazar, bir diğer kitabında hayli uzun boylu anlatmış olduğu Masonluğun pratik ya da uygulamadaki amaçlarını kısa kesmiş ve güncele yani bireyler ile bağlantılı amaçlara gelmiş. Peki, bir de oradan devam ederiz irdelemelerimize…

Özetle diyor ki, Masonlukta, yüksek nitelikli kişilerin yetişmelerine katkı sağlamak öngörülür.

Ben burada bir ayrıntı yakalıyorum. Bu ayrıntının da gelişigüzel olmadığını sanıyorum.

Masonlukta yüksek nitelikli kişilerin yetiştirildiğini söylemiyor yazar. Bir diğer deyişle, Masonluğun bir eğitim ve öğretim kurumu olmadığını belirtmek istiyor böylelikle. Sadece onlara bir katkı sağlamayı amaçladığını belirtiyor.

Bu, Masonluğu diğer birçok ezoterik ve egzoterik kurumdan ayırır; ona farklı bir özellik kazandırır.

Katılır mısınız?

Önce bu noktaya bir bakalım, sonra devam edelim derim.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 07, 2013, 09:12:34 öö
Yanıtla #4
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay


Masonlukta yüksek nitelikli kişilerin yetiştirildiğini söylemiyor yazar. Bir diğer deyişle, Masonluğun bir eğitim ve öğretim kurumu olmadığını belirtmek istiyor böylelikle. Sadece onlara bir katkı sağlamayı amaçladığını belirtiyor.

Bu, Masonluğu diğer birçok ezoterik ve egzoterik kurumdan ayırır; ona farklı bir özellik kazandırır.

Katılır mısınız?

Önce bu noktaya bir bakalım, sonra devam edelim derim.

Evet ben katılırım... Yabancı masonlar da kendilerini anlatırlarken "making men good" demiyorlar, onun yerine "making good men better" diyorlar. Yani Masonluğa alınan kişinin zaten önceden de iyi ahlaka, karaktere, özelliklere sahip olması gerektiğini, Mason olduktan sonra da bu özelliklerine ancak katkıda bulunabileceğini söylüyorlar. İyi olmayan bir adamı alıp sil baştan iyi hale getirmek diye bir şey Masonlukta söz konusu değil. İyi bir adamı daha iyi yapmak söz konusu.
Live long and prosper.


Mayıs 07, 2013, 10:32:28 öö
Yanıtla #5
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Bildiğim kadarıyla masonlukta bir bilginin doğrudan aktarılması yerine farkındalık yaratılması esastır. O zaman herkes bilgisive yeteneği ölçüsünde bu öğretiden yararlanabilir.

Simgesel bir dilin kullanılması bu açıdan önemli.

Zaman içinde bilgi değişir, anlayış değişir ama simgelerin ifade ettiği anlam değişmez. Simgeler bu yönüyle çok güçlüdür.

Aslında masonluğun bir ezotorik kurum olarak gücü buradan gelir.

Bütün bunları anlayabilecek nitelikte olmak bu açıdan önemli. Masonluğu bir okul gibi düşünmemek gerekli. Masonluğun amaçlarını gerçekleştirebilmek için kişisel çaba ve çalışma gerekli.


Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Mayıs 07, 2013, 03:19:14 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Güzel katkılar… Umarım Sayın enelsır hoşnuttur.

Gerçi Sayın Asimov’un dedikleri bence pek öyle birebir yerine oturmaz ama gene de güzel…

Biraz daha devam edelim bakalım.

Buradaki soru şu: Masonlar öncelikli mi tutulur?


Hoppala!... Elbette öncelikli tutulacak. Öyle olmalı. Bu Forumda ara sıra bu konunun tartışıldığını anımsıyorum. Masonlukta masonlar öncelikli tutuluyormuş da bu da Masonlukta bir ayırımcılık yapılmakta olduğunun göstergesiymiş. Saçmalık. Çemisgezekliler Derneği, elbette Çemişgezeklileri öncelikli tutar; öyle olması gerekir. Öyledir de… Sanki Galatasaraylılar ya da Kolejliler ya da Mülkiyeliler ya da Hayvanları Sevenler ya da Sigarayla Mücadele Edenler ya da bir başka ortak paylaşım alanı olanlar birbirlerini öncelikli tutmuyor!

Nitekim amaçların tüm insanlar için oluşuna karşın, mason örgütlerinin, çalışmalarında ister istemez masonları öncelikli tutmak zorunluluğu doğduğunu yazar da belirtiyor. Ardından da şunu eklemiş: “… çünkü bir kurumun kendi içinde sağlayamadığını kendi dışında sağlaması beklenemez.”

Bana bir şey bırakmamış. Bundan sonra da Masonlukta yapılan çalışmaların temel niteliğini özetlemiş yazar. Bu bağlamda iyi ve güzel örnekleri anladım da kötü ve çirkin örnekleri nasıl seriyorlar ortaya, işte onu bilemedim.

Bugün bir başka başlık altında eleştiri konusu geçiyordu. Ben bir mason katılımcımızın eleştiri konusundaki görüşlerine karşı çıkmıştım. Ancak bakın, burada da eleştirinin örnemi vurgulanıyor.

Ancak bir masondan beklenenlere bakacak olursak, bu çok değil mi sizce?

Nitekim bir sonraki soru ve yanıt bir masonun örnek kişi olup olamayacağı konusuna giriyor ama ben burada biraz soluklanayım dedim.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 09, 2013, 04:21:02 ös
Yanıtla #7
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Ben soluklandım yeterince; bu arada kimse girmiş bu konuya…

Çaresiz, devam…

Saıyın enelsır’in bu başlık altındaki aktarımındaki son soru her masonun bir “örnek kişi” sayılabilip, sayılamayacağı üzerine…

Bu soru tek başına alınırsa, belki Masonluğun amaçlarıyla değil de ancak uygulamalarıyla bağlantılı bir konu gibi düşünülebilir. Kuşkusuz burada, başlığın öncesine bağlı, dolaylı olarak gündeme geliyor.

Yazarın dediği gibi, masonlar arasında “örnek kişi” olarak nitelenebilecek kişiler varsa da, bence önce şu “örnek kişi” teriminin bir tanımını yapmak gerekir. Çünkü kimine göre örnek olan bir kişi bir diğerine göre hiç de değildir. Örnek kişi olabilmek için öncelikle özgür düşünceli mi olmak gerekir, iyi ahlaklı mı, sıkı dindar mı?...

Nitekim yazar, örnek kişilik her nasıl olarsa olsun, masonlar arasında bundan hayli uzak olanların da görülebileceğini belirtiyor; Masonluğa yanlışlıkla girmiş ya da yanlışlıkla alınmış kişiler. Ben de onlardan çok söz etmişimdir bu Forumun çeşitli başlıkları altında. Kimileri de Masonluğa girmeden önce nasıl ise öyle kalakalmıştır; masonların deyişiyle hamtaşını yontamamıştır. Çoğu ise, yazarın da belirttiği üzere zaman içinde gelişim gösterir. Bir örnek kişi olma yolunu tutabilir.

Her şey masonların kendilerine bağlı. Bir kurum olarak Masonluğun bu bağlamda yapabileceği bir şey yok; dediğimce, “örnek kişi” tanımı nasıl olursa olsun.



Bu başlığı bitirdik. Şimdi artık yedinci bölüme geçebiliriz. Ancak elbette bu bölüm tartışma ve katkılara açık olmayı sürdürür.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 09, 2013, 05:12:06 ös
Yanıtla #8
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

O zaman kısaca şu anlam çıkar bu anlatımlardan iyi ADAM  olmak iyi İNSAN olmak için Masonluk bir yoldur ama tek başına yeterli bir argüman değildir.

Sevgiler
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Mayıs 09, 2013, 06:43:37 ös
Yanıtla #9
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Karahan işte bu kez çok doğru söyler.

Ancak sayın enelsır'ın getirmiş olduğu bu aktarımların tümünü irdelemiş değiliz. Bakalım bundan sonraki üç bölümde neler var.

Bakanlar olmuştur. Ben henüz bakmadım. Bakacağım.

Bakmış olanlar beni beklemeden düşüncelerini paylaşabilir.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
43 Yanıt
28829 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 09, 2008, 12:51:50 ös
Gönderen: blossom
0 Yanıt
3638 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 29, 2009, 10:42:39 öö
Gönderen: ADAM
14 Yanıt
8310 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 05, 2013, 04:25:15 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
6551 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 30, 2013, 02:11:52 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
5052 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 01, 2013, 12:23:22 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
4953 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 02, 2013, 01:17:33 ös
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
5127 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 05, 2013, 11:17:43 ös
Gönderen: Tij
1 Yanıt
3061 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 13, 2013, 07:41:04 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3339 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 14, 2013, 08:02:36 öö
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
4783 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 20, 2013, 11:21:25 öö
Gönderen: asimov