Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Bana Göre Masonluk  (Okunma sayısı 7312 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 21, 2014, 09:13:37 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 323
  • Cinsiyet: Bay

Daha önceden de yazmıştım tabi bir aralar arşivler belirli bir aralıktan sonra silinmişti. Benimde düşüncelerim bilgilerinde değişkenliği ile değişti.

Bana göre masonluk : İnsanlık tarihinin günümüze kadar ulaşan en derin yapılı örgütsel yahut toplumsal yapılanmasıdır. Üyelerinin birbirini kardeş sıfatına getirdiği andan itibaren birbirlerini her koşulda kayıran ve toplumda sağ kalmak için toplum içinde üyeler tarafından ve yine toplum için de bir üyenin başka bir üyeye yardım etmesiyle bulunduğu ortama kök salan vede kök saldığı ortamda yeni bir olgu yaratan bir yapıdır. Masonluk kendi örgütsel yapısını güçlendirmekle beraber masonluğa dahil olmuş her bir üye girdiği andan itibaren güç kazanmaktadır. Bu durum maddi yahut manevi açıdan böyledir. Bahsetmiş olduğum maddi ve manevi olgular ise yine üyelerinin aktif saha ortamında birbirlerine diğerlerini yok saymaksızın destek çıkmalarıdır.

Son derece örümcek ağı yapısına benzer bir yapıya sahip olan masonluk bence geçmiş karanlık çağların aksine şuanda en doruk noktalarını yaşamaktadır ki bu çağımızın popülaritesi ile alakalı bir durumdur.

Diğer aşamaya gelecek olursak yani insanın bilgi deposuna verdiğine ; Masonluğun ciddi bir oluşum olmasından dolayı üyeleri bu olguya has bir yapıya sahip olmak için yine masonluğun getirisi olarak bir değişim yaşarlar. Bu değişim kitap okuyan birisinin daha çok kitap okuması, iyi giyinen birisinin daha iyi giyinmesi, konuşmasını bilen birisinin daha iyi konuşması gibi sıralanabilir.

Bir başka aşamaya geçecek olursak masonluk bireysel olarak hiçbir üyesiyle ilgilenmemektedir. Bireye değil topluma yönelik bilgisel düşünceleri ön plandadır. Ve bu da 21.yy'da masonluğu her alanda ki sektörde bir yarış içerisinde bulmamıza olanak tanımaktadır. Temel olarak bir masonluk yarışta olamasa da üyeleri bir yarışçıdır.

İlk aşamaya gelecek olursak halen absürt yaklaşımlar mevcuttur. Uzun tarihine rağmen ön yargılar yıkılmamıştır ki Masonluk zaten ön yargıları yıkmak için sıfır çaba göstermiştir. '' ne düşünüyorsan düşün bu senin düşüncen'' yapısıyla ilerlemektedir.

Sonuca gelecek olursak ''zengin misiniz ? yada sömürülmesi gereken bilgi birikiminiz mi var ? yada zenginsiniz fakat bir şey bilmediğinizi mi söylüyorsunuz ? o zaman buyrunuz''
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2014, 09:16:22 ös Gönderen: Ares »
Dünya üstündeki en üstün yaşam formu olduğumuza ama yine de sözcüklere sığmayacak kadar mutsuz olduğumuza,çünkü başka hiçbir hayvanın bilmediği şeyi,ölmek zorunda olduğumuzu bildiğimize dair bir ironi


Haziran 22, 2014, 01:59:05 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Bana göre en değerli bölüm bahsettiğin kardeş sıfatı ve konuşmasını daha iyi konuşmasını bilmek . 


Haziran 22, 2014, 03:14:47 ös
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Ares'in bu başlık altındaki yazısı ilginç...

Kişi "bana göre Masonluk" dediğinde elbette bu konuda bildiklerini belirtir. Kimi zaman görüşler ve sanmalar (zannetmeler) bilgilerle karışabilir. Bunlar ya birtakım kaynaklardan yanlış bilgi edinmiş olmaktan ileri gelir ya da sanılarını bilgi gibi aktarma eğiliminden.

Ben burada Sayın Ares'in herhangi bir art niyeti olduğunu düşünmüyorum. Ancak belirtmiş olduklarında doğruları da var yanlışları da... Doğrularını doğrulamalı, yanlışlarını düzeltmeli.

Bu konuda belki benden önce bir başka katılımcımız da paylaşımda bulunur.

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 22, 2014, 03:32:17 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Masonluğun şartlarından biridir zengin olmak yani kendine bakabilmek bence sayın ares'in yazısında katılmadığım nokta üyeleri zengin etmek konusu zira böyle bir şey olursa herkes sadece maddiat için üye olmak ister


Haziran 22, 2014, 07:06:38 ös
Yanıtla #4
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay


Ben burada Sayın Ares'in herhangi bir art niyeti olduğunu düşünmüyorum. Ancak belirtmiş olduklarında doğruları da var yanlışları da... Doğrularını doğrulamalı, yanlışlarını düzeltmeli.

Bu konuda belki benden önce bir başka katılımcımız da paylaşımda bulunur.


Sn. Ares forumun yeni üyelerinden değil. Masonluğun ne olduğu ve ne olmadığı, kimlerin Mason olabileceği konularında açılmış olan onlarca konu başlığı altında yer alan yüzlerce mesajı okumuş olduğunu varsayıyorum.

Söylemiş olduklarını, "okumuş olduklarına rağmen" söylemiştir. Bu durumda okumuş olduklarına inanmamış olduğu anlaşılmakta. Bu nedenle benim bu konuda söyleyebileceğim başka bir şey yok. Ben de beklentisine uyumlu olarak ön yargılarını yıkmak için sıfır çaba göstereceğim. İstediğini düşünmekte serbesttir.
Live long and prosper.


Haziran 22, 2014, 07:16:30 ös
Yanıtla #5
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Bir başka aşamaya geçecek olursak masonluk bireysel olarak hiçbir üyesiyle ilgilenmemektedir.

Bana göre yanlış burada bireyin kendini geliştirmesi ön plandadır .Sonuçta MASON olmaya çalışılır ...


Alıntı
Son derece örümcek ağı yapısına benzer bir yapıya sahip olan masonluk bence geçmiş karanlık çağların aksine şuanda en doruk noktalarını yaşamaktadır ki bu çağımızın popülaritesi ile alakalı bir durumdur.


Yanlış ; Masonluk mesleğinin en şaşalı döneminde yapılan eserleri küçümsemek bence Masonluğun ruhuna haksızlıktır ...
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Haziran 23, 2014, 09:16:44 öö
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 405
  • Cinsiyet: Bay

Masonların birbirlerini her koşulda kayırdığını söylemek, masonluğu çıkar örgütü sınıfına sokmak olur ki felsefi temelli bir örgüte o gözle bakmak kanımca doğru değil.


Haziran 23, 2014, 11:14:05 öö
Yanıtla #7
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Ares’in bu başlık altında yazdıklarını, orasından burasından şöyle bir tutanlar oldu.

Ben bütününü ele almak istiyorum.

«Bana göre masonluk : İnsanlık tarihinin günümüze kadar ulaşan en derin yapılı örgütsel yahut toplumsal yapılanmasıdır. »

Bunun yani “en derin yapılı” deyişinin doğru olduğunu sanmam. Böyle bir yargıda bulunabilmek için kişinin çok iyi bir toplum bilimci (sosyolog) olması gerekir. (Bir yapı ya örgütseldir ya da toplumsal. Burada karar vermeli. Masonluk bir toplumsal yapı mıdır?... Değildir. Örgütseldir.


«Üyelerinin birbirini kardeş sıfatına getirdiği andan itibaren birbirlerini her koşulda kayıran ve toplumda sağ kalmak için toplum içinde üyeler tarafından ve yine toplum için de bir üyenin başka bir üyeye yardım etmesiyle bulunduğu ortama kök salan vede kök saldığı ortamda yeni bir olgu yaratan bir yapıdır. »


Hayır!... Masonlukta böyle bir yapı yoktur. Kayırma diye bir şey yoktur. Masonlar arasında elbette dayanışma vardır; yardımlaşma da vardır. Fakat bu herhangi bir kasabanın dayanışma derneğinden ya da bir okulun mezunlar derneğinden hiç de daha ileri değildir. Böyle bir kökt salması falan yoktur. Bunlar masonluk hakkında yanlış bilgilerdir.


«Masonluk kendi örgütsel yapısını güçlendirmekle beraber masonluğa dahil olmuş her bir üye girdiği andan itibaren güç kazanmaktadır. Bu durum maddi yahut manevi açıdan böyledir. Bahsetmiş olduğum maddi ve manevi olgular ise yine üyelerinin aktif saha ortamında birbirlerine diğerlerini yok saymaksızın destek çıkmalarıdır. »


Kesinlikle hayır!... Hiçbir mason Masonluğa girdiği anda bir güç falan kazanmaz. Sadece Masonluğun çırak derecesine inisiye olur, o kadar. Sonra belki zaman içinde, masonlukta çalıştıkça, kardeşleriyle dayanıştıkça bir manevi güç elde eder. Fakat maddi güç elde etmek diye bir şey kesinlikle yoktur. Hiçbir zaman, dünyanın hiçbir yerinde  olmamıştır. Tarihte Masonluğun maddi güç amacıyla kullanılmış olduğu yadsınamaz ama bu kullanım bireysel boyutta değil, toplumsal ya da ulusal boyuttadır. Burada sözü edilen ise o değildir.


Bu yazı çok uzun olduğu için şimdilik bu kadarıyla yetiniyorum. Önce bu kadarı sindirilsin, Sayın Ares’in bir itirazı ya da açıklaması olacaksa belirtsin. Sonrasına devam ederiz.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 25, 2014, 11:11:42 öö
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Ares’in bu başlık altında yazmış olduklarının eleştirel düzeltmesine devam edelim.

«Son derece örümcek ağı yapısına benzer bir yapıya sahip olan masonluk bence geçmiş karanlık çağların aksine şuanda en doruk noktalarını yaşamaktadır ki bu çağımızın popülaritesi ile alakalı bir durumdur.»

Masonluğun yapısı hiç de öyle örümcek ağına falan benzemez. Hangi mason ritini alırsanız alın, birtakım dereceleri vardır ve bunlar yukarıdan aşağıya doğru sıralanır. Ritin üst dereceleri en üst derece kurulunun, simgesel dereceleri ise federatif bir yapısı olan bir büyük locanın yönetimi altındadır. Sadece İngiliz masonluğu Sistemi bu betimleyemeye uymaz ve farklıdır. (İstenirse onun da nasıl olduğunu anlatalım ama o da örümcek ağı gibi değil.)

Masonluk karanlık çağlardan mı geçmiş ki şimdi doruk noktasını yaşıyor. Hiç de değil. 18. yüzyılda oluşmuş, 19. yüzyılda gelişmiş ve belki en parlak dönemini de o yüzyılın ikinci yarısında yaşamış. 20. yüzyılda durulmuş. Şimdi 21. yüzyılda biraz donuklaşmış durumda. Acaba Sayın Ares donuk diyecekken doruk mu yazmış?

«Diğer aşamaya gelecek olursak yani insanın bilgi deposuna verdiğine ; Masonluğun ciddi bir oluşum olmasından dolayı üyeleri bu olguya has bir yapıya sahip olmak için yine masonluğun getirisi olarak bir değişim yaşarlar. Bu değişim kitap okuyan birisinin daha çok kitap okuması, iyi giyinen birisinin daha iyi giyinmesi, konuşmasını bilen birisinin daha iyi konuşması gibi sıralanabilir.»

Üyelerin bir değişim yaşadığını söylemiş Sayın Ares… Sonra da açıklamış ne demek istediğini ama Masonluğun bu bağlamdaki olumlu etkisi de sorgulanabilir hani… Kimi masonların üzerinde böyle bir etki görülebilir ama çoğunun herhangi bir değişime uğradığını söylemek zor…

«Bir başka aşamaya geçecek olursak masonluk bireysel olarak hiçbir üyesiyle ilgilenmemektedir. Bireye değil topluma yönelik bilgisel düşünceleri ön plandadır. Ve bu da 21.yy'da masonluğu her alanda ki sektörde bir yarış içerisinde bulmamıza olanak tanımaktadır. Temel olarak bir masonluk yarışta olamasa da üyeleri bir yarışçıdır.»

Masonlukta bu işin böyle olduğunu pek sanmıyorum… Aslında Sayın Ares belki başka bir şey demek istiyor da lafı böyle dolandırınca demek istediği anlaşılamıyor hatta anlamsızlaşıyor. Ancak şunu unutmayalım: Gerçi Masonluğun evrensel amacı uyarınca hedef toplumdur; nitekim masonluğun pratik amaçları da ona yönelir fakat Masonluğun yöntemi uyarınca öncelikli olan bireydir. Bu nedenle Masonluğun bireysel olarak hiçbir üyesiyle ilgilenmediğini söylemek yanlış olabilir. Burada bir büyük loca gibi kurumsal düzeyden mi söz ediliyor yoksa asıl çalışmaların yapıldığı loca düzeyinden mi?

Sonra…

«İlk aşamaya gelecek olursak halen absürt yaklaşımlar mevcuttur. Uzun tarihine rağmen ön yargılar yıkılmamıştır ki Masonluk zaten ön yargıları yıkmak için sıfır çaba göstermiştir. '' ne düşünüyorsan düşün bu senin düşüncen'' yapısıyla ilerlemektedir.»


Nedir Masonluktaki absürt yaklaşım?... Sayın Ares burada bir suçlama ortaya koymuş. Bunu açıklamak zorunda.

Ön yargıların yıkılmamış olduğunu belirtiyor. Bu da bir diğer suçlama… Başlangıçta hangi ön yargılar vardı da, zaten Masonluk bunları gidermek için “sıfır çaba” gösterdiği için giderilmemiş durumrda? Sayın Ares bu konuda da açıklama yapmak zorundadır.

Kişi ne düşünürse elbette kendi düşüncesidir. Aslına bakarsanız keşke öyle olsa!
 Toplumda çoğu insanlar kendi özgür düşüncelerine sahip değil; başkalarının düşünceleri peşinde koşup duruyor. Masonluk, bireye “özgür düşünce” sahibi olmayı öneriyor. Yoksa Sayın Ares’e göre öyle olmaması mı gerekiyor?

«Sonuca gelecek olursak ''zengin misiniz ? yada sömürülmesi gereken bilgi birikiminiz mi var ? yada zenginsiniz fakat bir şey bilmediğinizi mi söylüyorsunuz ? o zaman buyrunuz''»


Soruyorum: Sayın Ares ne demek istiyor? Masonluğa sadece bir şey bilmeyen zenginler ya da bir bilgi birikimi olanlar alınır mı demek istiyor? Şunu açıkça ortaya koysun; yanıtını ona göre verelim.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 25, 2014, 03:36:51 ös
Yanıtla #9

Ben konuya küçük bir örnekle katkıda bulunmak istiyorum. Vereceğim örnek zengin biri olup masonluğa kabul edilmekle alakalı olacak. Bundan birkaç yıl önce şahit oduğum bir olaydır bu, çok zengin bir tanıdığım (öyle sadece evi arabası olan birinden değil, on milyonlarca dolara sahip birinden bahsediyorum) masonluğa katılmak istedi ve üst düzeyde ilişkiler (masonlukta üst düzey diye bir ilişki olmaz da ben şu anda harici diliyle böyle yazmayı uygun gördüm) kurmaya çalıştı. Sonuçta kabul edilmedi. Onun masonluğa alınmayışı, masonluğun zenginlerin peşinde olmadığının en somut kanıtıdır (zaten masonluk birinin "peşinde" de olmaz).


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
59 Yanıt
30450 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 29, 2014, 10:17:55 ös
Gönderen: PerfectStorm
Bana göre masonluk

Başlatan goksel475 « 1 2 » Bana Gore Masonluk

12 Yanıt
9800 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 09, 2009, 10:41:11 öö
Gönderen: erdal
0 Yanıt
3760 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 07, 2010, 01:52:48 öö
Gönderen: R.e.S
2 Yanıt
4325 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 14, 2011, 01:34:17 öö
Gönderen: Leo - Franz
1 Yanıt
4013 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 20, 2011, 02:08:52 ös
Gönderen: Hacamat
2 Yanıt
9371 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2011, 03:20:19 ös
Gönderen: burak2235
3 Yanıt
8607 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 17, 2012, 01:43:04 ös
Gönderen: NOSAM33
Bana göre masonluk

Başlatan hayalet « 1 2 3 4 5 » Bana Gore Masonluk

40 Yanıt
15953 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 05, 2014, 12:49:24 öö
Gönderen: Kadim
0 Yanıt
2425 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 15, 2014, 07:56:19 ös
Gönderen: mbulut
7 Yanıt
4949 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 29, 2015, 10:38:15 öö
Gönderen: Risus