Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Şubat 04, 2014, 12:28:45 ös

Başlık: Masonlukta Sınama
Gönderen: ADAM - Şubat 04, 2014, 12:28:45 ös

Masonlukta Sınav konusuna şöyle bir bakacaktım; ondan önce bir de "sınama" diye bir başlık gördüm. Elbette ilgimi çekti.

Bizim Forumdaki sözlükte de var; dört ayrı anlam veriliyor üstelik. Ansiklopedik Mason Sözlüğü'nde biraz daha geniş açıklama var.

Fakat bunların hepsi de bana yetersiz gibi geldi. Acaba Forumda bunu irdeleyemez miyiz diye düşündüm.

Neden olmasın?

Fakat ben başlamayayım istedim. Katılımcılarımızdan biri alsın bu dört ayrı anlamdan herhangi birini. Bize kendi değerlendirmelerini katarak getirsin. Biz de onun üzerinde bir diyeceğimiz varsa diyelim.

Onu bitirince, sonrakine geçelim.

Bakalım kim ilgileniyor, kim başlıyor.

Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: evvah - Şubat 04, 2014, 05:41:36 ös


Önce sözcükten gidelim.

Sınamak (İmtihan etmek):

1-) Değerini anlamak, gerekli niteliği taşıyıp taşımadığını bulmak için birini, bir nesneyi veya bir düşünceyi yoklamak, denemek, tecrübe etmek...(TDK)

2-)Bilgisini, yeteneğini, yeterliliğini veya niteliğini yoklamak, imtihan etmek...(TDK)


1.den hareketle burada ''değerini anlamak'' ifadesi bir varlığın kalitesini,neleri hak ettiğini hangi yeri hak ettiğini anlamak itibariyle kullanılmıştır. Dolayısıyla buradan her cismin ve de her insanın aynı kalitede olmadığını ve aynı şeyleri yada aynı yerleri hak etmedikleri sonucunu çıkarmak mümkündür. 

2.si ise ''değeri anlaşılacak'' varlıkların ''değeri'' ölçülürken belirlenen ''ölçütler'' yer almaktadır. Bunlar bilgi,yetenek,yeterlilik veya niteliğidir...


Masonik sözlükte ise sınamak şöyledir:

''Sınama Sözcüğü
Bir kişinin mason olup olmadığını anlamak ya da bir masonun belirli bir derece üzerinde bilgisi olup olmadığını saptamak amacıyla kullanılan bir sözcük.''


Bazı kavramları veya sözcükleri masonik sözcükte okuduğumuz zaman hep ''masonluk'' üzerine uyarlandığı için farklı anlamlar içerdiğini görürüz ama aslında kökünde aynı anlamları içerir. Özellikle kavramlarda.

Burada da TDK sözlüğünün 2. maddesindeki ve masonik sözlüğün sınamak kavramı cismin veya varlığın sınamakta ki ölçütünü ''bilgi'' olarak belirler.

Gerçi masonik sözlükteki ölçüt sadece ''bilgi'' ama zaten ben ''bilgi''de kastın TDK sözlüğünde belirtmiş olunan diğer '''' olduğuna inanıyorum.

Dolayısıyla düzeltmek gerekirse bir masonun mason olup olmadığını veya belirli bir derece üzerinde bilgisini, yeteneğinin, yeterliliğinin veya niteliğinin olup olmadığını saptamaktır sınamak.

Buradan çıkaracağım sonuç ise masonların sadece ''bilgi'' üzerine sınanmadığıdır. Bunun yanı sıra yeteneği,yeterliliği ve de niteliği de onların sınanması için ve birbirlerinden ayırt edilebilmeleri için etkin olan özelliklerdendir.

Yani?

Bilgi, yeterliliği veya niteliğin birazını beraberinde getirebilir ama yeteneği getiremez. Bunun için masonları birbirinden ayıran en ''önemli'' ölçüt bilgiden sonra gelen ''yetenektir''.  Her insanda aslında böyle değil midir? Herkes ''yeteneğine'' göre bir yerlerde...




Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ABCDEF - Şubat 04, 2014, 09:21:30 ös
"Sınamak" kelimesinin ihtiva ettiği anlam, sözlükteki anlamından farklı olarak uygulama ve deneysellik çağrıştırmaktadır ve gereği de odur. Örnek veriyorum, biz herhangi bir kişiyi sınamaya kalkıştığımız zaman sınanacak olan kişinin bundan önceden haberi olmaz ve süreç içerisinde farklı boyutlar kazanarak devam eder. Sonuç ise sınanan kişinin lehinde olur ya da aleyhinde olur. Bunu kendisi belirler. Süreç doğrudan doğruya sınavı yapan kişi ile sınanan kişi arasında geçer. Birincil bir ilişki söz konusudur. Yüz yüze gerçekleşir.
"Sınav" kelimesi önceden haberdar olunan, ne zaman ve nerede gerçekleşeceği bilinen bir oluğudur diyelim. Olgu diyorum çünkü, somut olan olay ve düşünceler anlamına gelmektedir.
Sınanacak olan kişi sınava önceden hazırlık yapıp gelebilir. Sınamak ise biraz da hazırlıksız olarak gerçekleşir. Anlık düşünceyi ve mizacı ölçüye tabi tutar.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ruzber - Şubat 05, 2014, 02:53:55 öö
bende sınamayı bir kişinin kendisine fark ettirmeden belirli bir birikimi veya yeteneğinin gözlemlenmesi diye biliyorum.
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ADAM - Şubat 05, 2014, 08:33:47 öö

Bu konuda değerlendirme yaparken, iki kavramı birbirinden ayırmak gereğini daha baştan söylemiştim. Sınama başka, sınav başka. Gerekirse, bu başlık ile işimizi bitirdikten sonra ayrıca bir de "Masonlukta sınavlar" diye bir başlık açarız.

Sayın evvah çok güzel bir giriş yapmış ama burada koınu Masonluk olduğuna g0re  TDK sözlüğündeki tanımlardan önce Mason Sözlüğü'ndeki tanımlara baksa daha iyi olurdu. Her ikisine birden bakarak bir karşılaştırma yapsa da olurdu.

Örneğin Mason Sözlüğü'nde bu kavram için verilmiş dört ayrı anlamdan ilki şöyle:   

1.   Mason olduğunu söyleyen ya da mason olduğu izlenimini veren bir kişinin, gerçekten de mason olup olmadığının anlaşılabilmesi için uygulanan yöntem.

Oysa TDK sözlüğünde "bir kişinin niteliğini belirleyebilmek için ya da söyledeği gibi olup olmadığının anlaşılabilmesi bakımından uygulanan yöntem" tarzında bir tanım yok.

Demek ki Masonlukta sınama, diğer birçok kavram gibi farklı bir anlamda, Masbonluğa özel, ezoterik sistem ile bağlantılı bir tarzda kullanılıyor.

Bundan sonra gelen üç ayrı anlam daha var.

Demek ki, birinci anlam bir yöntem... Sadece bunun üzerinde durup soralım: Nedir bu yöntem? Bu iş nasıl yapılır?

Şimdi şunu diyen çıkabilir: "Bunu sadece masonlar bilir, biz bilmeyiz."

Eğer öyleyse burada bulunuşumuzun işlevi ne? Sadece masonlar bilseydi, biz bimeseydik, masonlar kendi içlerine kapanık kişiler olurdu. Böyle denilmesi, günümüzün koşulları altında âdeta "antimasonik" bir tutum sayılır. Çünkü masonların gizli-saklı birtakım sırlarının olduğunu söylemekle özdeş.

Hayır efendim, hiç de öyle değil. Masonların bildiği ve bizim bilemeyeceğimiz şeylerin neler olduğunu bu Forumda bir zamanlar uzun boylu tartışmıştık. Bu konu onlardan değil.

Bu siteye üye olan bir kişi, Masonluk üzerine araştırma yapmaya, bulgularını paylaşmaya hazır olmalı. Üyelerimiz bunu yapmalı ki, onlar bu siteye üye oluşlarının işlevini yerine getirirken üye olmadan sitemizi dışarıdan izleyenler de bu konular üzerinde bilgi edinebilsin.

Bu işi yapabilmek bakımından yararlanılabielecek birçok başvuru kaynağı var.

Yabancı dillerde olanları bir yana bırakalım; Türkçe olanların da ayrıntılı olanlarına girmeden önce basitine bakalım:

Bu sitede bir Mason Sözlüğü var, değil mi? Eğer buradaki tartışmaya katkıda bulunurken, hiç olmazsa o sözlükteki "sınama" başlığına bir göz atmadan gelirseniz, sırf bir şey söylemiş olmak için kendinizi paralıyorsunuz demektir. Buna ne gerek var?   

O sözlüğe bir göz atın ve öyle gelin. Çünkü buradaki konu Masonluk; başka bier şey değil. Öyle gelin ki, sonra daha ileri giderek bu kavramın tanımına bağlanan açılımları incelemeye girişelim.


Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: NOSAM33 - Şubat 05, 2014, 09:32:02 ös
Alıntı
Sınama
1.   Mason olduğunu söyleyen ya da mason olduğu izlenimini veren bir kişinin, gerçekten de “mason” olup olmadığının anlaşılabilmesi için uygulanan yöntem.
2.   Bir masonun, oturumu yapılacak dereceye katılma yetkisinin bulunup bulunmadığının incelenmesi.
3.   Bir masonun “düzenli” olup olmadığının anlaşılabilmesi için denenmesi.
4.   Bir masonun, bulunduğu dereceden bir üst dereceye çıkabilmek için yeterli ve yetenekli olup olmadığının incelenmesi.

Sınama Sözcüğü
Bir kişinin mason olup olmadığını anlamak ya da bir masonun belirli bir derece üzerinde bilgisi olup olmadığını saptamak amacıyla kullanılan bir sözcük.


ALINTI ...
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ADAM - Şubat 06, 2014, 08:56:17 öö

Sayın NOSAM33 Mason Sözlüğü'nde yazılı olanı aktarmış. Peki sonrası?

Ansiklopedik Mason Sözlüğü'nde yazı olanlar da tümüyle kopyalanıp aktarılabilir. Ne de olsa o da bir basılı kaynak. O bile yapılsa sonrası diye sorulmalı.

aynaklardan kopyalayıp biraya getirmek yetmiyor. Onların üzerinde değerlendirme de yapmalıyız ki, sitemizi izleyenlere bir yarar sağlayalım. Yoksa, onlar da aynı kaynakları giözden geçirip bizim buraya aktardığımız o bilgileri bize gereksinmeleri olmadan da edinebilirler. Bizim burada işlevimiz, bu Forumda paylaşım ve tartışma yapabildiğimize göre, hazır bilgilerin üzerine bir şeyler eklemek olmalı.
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: evvah - Şubat 06, 2014, 08:48:41 ös
Ben bir değerlendirme daha yapmakta yarar görüyorum.

Özellikle 4. madde için...

Neydi dördüncü madde?

''Bir masonun, bulunduğu dereceden bir üst dereceye çıkabilmek için yeterli ve yetenekli olup olmadığının incelenmesi''.

Şimdi burada bir masonun üst derecelere yükselebilmesi için yetenek ve yeterlilikten söz ediliyor. Anlamadığım kısmı ise yeteneği ve yeterliliği ''kime'' ve o ''kimseler'', ''neye'' göre değerlendiriyorlar.

Yani benim bildiğim masonlar çıraklık zamanlarında görevlerini ve çalışmalarını yerine getirirler bunun sonucunda  gereken süre dolunca da bir üst dereceye yükselirler. Demek ki 4. madde de belirtilene göre mason olan bir kişinin bir üst dereceye geçebilmesi  için üst derecedeki masonlarca değerlendirilmesi gerekiyormuş.

Şimdi aklıma takılan da şu ki; mason olan kişinin bilgisi değerlendirilebilir, e yeterliliği de değerlendirilebilir fakat ''yeteneği'' nasıl değerlendirilir?

Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: blackfriairs - Şubat 06, 2014, 11:43:49 ös
Sınama'da 4 madde var ve biz bunların önce hangisini tartisacagiz ? (Söylediklerim kendi düşüncelerimdir kesinliği yoktur.) 

1. Madde  "Tespit" Mason olduğunu herkes söyleyebilir ama bunu anlamanın çeşitli yollari vardir bildiğim kadarı ile bu tokalaşma ile baslar ve sirlara kadar gider. Bildigim kadari ile masonlar her derece yeni semboller ve ogretiler sahibi olurlar. Bu sekilde bir sinama mevcuttur.

2. Madde " Oturum " Mason localarında çırak ile usta aynı oturumlarda bulunmaz. O oturumda bulunabilmesi için sinanmasi vardir .

3. Madde " Düzenlilik" Mason olan kişinin gerekli eğitimlere ve toplantilara gerekli katilimi saglayip saglmadigi konusunda yapilan arastirmadir.

4. Madde "  Yetkinlik " Kişi bir üst seviyeye cikacak kadar yetkinmidir ? Bu dereceyi karsilayacak beceri ve bilgiye sahipmidir. Nasil bir mason olmak icin bir bilgi ve birikim sahibi olmak gerektigi gibi derecenin yükselmesi icin yeterliligi varmidir ? 

Esenlikler dilerim ...
N.A.
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ADAM - Şubat 07, 2014, 08:48:22 öö

Öncelikle şunu söyleyelim: burada 4 madde yok. Sadece Mason Sözlüğü'nde belirtilen 4 ayrı (benzer olsa da farklı) anlam ya da uygulama var.

Sayın evvah bunlardan özellikle dördüncü sıraya yerleşmiş olandan söz etmiş. (Bu sıralamanın da bir gerekçesi yok; öylesine.)

Ansiklopedik Mason Sözlüğü bu anlamı (4. sıradakini)  daha da açıklarken şöyle diyor: "Bu anlamdaki sınama, bir sınav olmadığı gibi bir soruşturma da değildir; fakat bu amaçla yapılabilecek soruşturmanın bir bölümünü oluşturabilir. Bu tür sınamada, ilgili masona sorular yöneltmekten çok, onun bilgi ve kültür düzeyinin, benimseyiş ve eğilimlerinin, bir üst derecedeki öğretimi kavrayabilme yeteneğinin anlaşılmasına çalışılır."

Nitekim böylece Sayın evvah'ın sorusuna yanıt gelmiş oluyor.

Yeterliğin değerlendirilmesi, adayın bulunduğu derece için geçerli. Adayın bundan sonra yükseleceği derece için ise o dereceyi kavrayacak, o derece ile uyum göjsterecek, o derecnin gereklerini yerine getirebilecek yeteneği olup olmadığına bakılıyor.

Peki kim yapıyor bu değerlendirmeleri?...

Elbette adaydan daha üst bir derecede bulunanlar.

Hangi yetkiyle?

Ezoterik sistemin kendilerine verdiği yetkiyle. Başka yetkili olan mı var?

Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ADAM - Şubat 08, 2014, 03:02:55 ös
Burası Masonluk konusunun öncelik taşıdığı bir sitedir.

İlgili aktif konularımızdan biri de budur.
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: blackfriairs - Şubat 10, 2014, 01:06:08 ös
Yani ? Anlamadim ?
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ADAM - Şubat 10, 2014, 05:59:18 ös
Açtığım şu konuyu kendimce bitirmem gerekiyor ki anlamayan da anlasın.

Masonluktaki “sınama” sözcüğünün birinci anlamı olarak mason olduğunu söyleyen ya da izlenimini veren bir kişinin, sahiden de öyle olup olmadığının anlaşılabilmesi için uygulanan yöntem olduğu söylendi.

Bu amaçla yapılan sınamada kullanılan birkaç ayrı yöntem varmış. Onlar da şöyle sıralanıyor:

- O kişinin masonik işaret ve sözcükleri bilip bilmediğine bakılması;

- Birtakım “şifreli” diyebileceğimiz, masonlara özgü sorular sorulması;

- Konuşma sırasında Masonluğa özgü bazı sözcük ve terimler kullanarak, bunları anlayıp anlamadığına ya da nasıl bir tepki verdiğine bakılması.

Sınamanın ikinci anlamı bir masonun, oturumu yapılacak dereceye katılma yetkisinin bulunup bulunmadığının incelenmesi olarak belirtilmiş.

Bu inceleme, kesinlikle ritüelik bir uygulama. Derecesinin uygun olup olmadığı incelenecek olan masona, o dereceyle ilgili sözcükler işaretler soruluyor.

Bir diğeri, bir masonun “düzenli” (muntazam) olup olmadığının anlaşılabilmesi için sınanması.

Buradaki düzen ya da intizam obediyansın ya da locanın durumu değil, masonun durumu.

Bu amaçla yapılan sınamada ise, ilgili masona yıllık sözcük (bazı uygulamalarda yarıyıllık sözcük) soruluyor. Bu uygulama, özellikle tanınmayan bir kardeşin konuk olarak loca toplantısına gelmesi durumunda söz konusu oluyor. Dikkat: Bu tür sınama yalnızca ilgili obediyans (büyük loca) çapında geçerli.

Dördüncüsünü yani bir masonun, bulunduğu dereceden bir üst dereceye çıkabilmek için yeterli ve yetenekli olup olmadığının incelenmesi konusunu daha önce irdelemiştik. Eksik bir şey kalmışsa üzerinde biraz daha durabiliriz,

Bu bağlamda Masonlukta bir de “Sınama Sözcüğü” diye bir kavram geçiyor ki, o da yerine ve durumuna göre yukarıda sözü edilen sözcüklerden herhangi biri olabilir.

Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: blackfriairs - Şubat 10, 2014, 06:12:48 ös
Aydinlatma için teşekkür ederim .
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ruzber - Şubat 11, 2014, 08:53:00 ös
peki bir mason adayının, görevlendirilmiş loca yetkilileriyle görüşmesi de sınama oluyor mu?
Başlık: Ynt: Masonlukta Sınama
Gönderen: ADAM - Şubat 12, 2014, 07:14:23 öö

Sınama sözcüğünün hangi anlamlarda kullanıldığı belirtildi.

Bir başka anlamı yok.