Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Erdem  (Okunma sayısı 13686 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 21, 2011, 07:59:45 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılarımla

İnsan
Doğuştan mı erdemli olmalı?    ( Yaradılış )
Zorlamayla mı erdemli olmalı? ( Yapay )
Saygılarımla


Temmuz 31, 2011, 11:52:08 öö
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Saygılarımla

İnsan
Doğuştan mı erdemli olmalı?    ( Yaradılış )
Zorlamayla mı erdemli olmalı? ( Yapay )
Sayın Hacamat,

insanların kişilikleri 0-6 yaş group'unda şekillendiğini düşünürsek, insan diğer yaratıklara göre zeka kavramı iyi ve kötüyü ayıran bir özellik bahşedildiğini göz önüne alırsak kanaatime göre her insanın erdemli olma gibi bir durum söz konusu değil, eğer bireyde yaradılıştan gelen zekadaki ayrım yapmasında farklı sonuç çıktıysa yapay olarak bu bireye bu özellikler enjekte edilebilir... toplumlar kendi toplumların iyiliklerini kendi vatandaşlarına enjekte etmeleride bu yüzdendir...
bunu tarih boyunca en etkili şekilde icra etmekte din ve diğer bağtıl inanç kavramlarını kullanılmıştır, kimisi Ateş tanrısı sizi yakar toplum yararına olmayan şeylerin dışında birşey yaptığınızda (toplum zararına) yada bir put sizi çarpar vs...
yapay olarak bu zaten yapılmakta benim düşünceme göre toplum tarafından....
toplum yararı söz konusu olduğu için bence zorlama ile de erdem önemlidir , doğuştan bir insanın erdemli birşekilde doğması beklenemez, zaten öyle bir çocuk oyuncağını arkadaşına vurmaz yada ağlamaz vs.. demekki erdem sonradan aile yada toplum tarafından kazandırılan bir kavram....

Saygılarımla,
418


Temmuz 31, 2011, 10:46:37 ös
Yanıtla #2
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 229

Dogustan varolan sey erdem olamaz ki. Eger oyle olsaydi yemek yemek de, su icmek de, ciftlesmek de erdem olurlardi. Oysaki bunlar ic gudulerimiz dogrultusunda gerceklesen seylerdir.

Dogustan gelen kisiligimizin erdemli bir kisi olmamizda elbette etkileri vardir ancak insani erdemli yapan asil sey kendi karakteridir. Karsilik beklemeden bir yardimda bulunmak bir erdemdir, ornegin. Bir yardim kurulusuna yardim yapip bunu kimseye soylememek buyuk bir erdemdir ornegin. Bu ve bunun gibi seyler ise dogustan gelen ozelliklerde varolsa bile icgudusel seyler degildir ve toplum genelinin aksine guclu bir irade sayesinde gerceklestirilen eylemlerdir.

Simdilik bu kadar...

Esenlikler,
Laus Deo.
YY & Y


Ağustos 26, 2011, 04:09:15 öö
Yanıtla #3
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Laus Deo, Doğuştan gelen şey size göre sadece iç güdülerimiz :) öyle mi? saçımızın rengi iç güdümüzle mi oldu?
biraz açarmısınız ben ilk paragrafı anlamadım.

gerçi karakter mevzusunda iyice koptum, hiç anlamadım...

Nasıl ?
Saygılarımla


Ağustos 26, 2011, 10:53:21 öö
Yanıtla #4
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 68
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Laus Deo, Doğuştan gelen şey size göre sadece iç güdülerimiz :) öyle mi? saçımızın rengi iç güdümüzle mi oldu?
biraz açarmısınız ben ilk paragrafı anlamadım.

Sayın Hacamat, ben de sizin burada ne belirtmek istediğinizi anlayamadım sanırım. İçgüdüler ve erdem ile insanın fiziksel formunun ne gibi bir ilişkisi olduğunu gerçekten merak ettim. Sayın Laus Deo'nun iletisini anladığım kadarıyla özetleyecek olursam (İlk paragrafı), erdemin belli  gelişim aşamalarına ulaşılmadan, ilk olarak doğumun ardından ortaya çıkmadığını, doğum sonrası yapılan davranış ve eylemlerin içgüdüsel olarak sürdüğünü dile getirmiş. Şahsi düşüncemi de dile getirecek olursam Sayın Laus Deo'nun da dile getirmiş olduğu gibi; erdem, doğuştan gelen kişilik özellikleri ile şekillense de erdemli olmak yalnızca belli bir gelişim sürecinin sonrasında söz konusu olabilir. Erdem ve kişilik birbirinden farklı kavramlardır. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir...

Işık dolu Sevgi ve Saygılarımla...

Lucian
In lumine tuo, videbimus lumen....


Ağustos 26, 2011, 09:15:39 ös
Yanıtla #5
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

sayın Lucian,sanırım siz anlamamışsınız sayın Laus Deo yu bu iki farkı birbirine karıştıran ben değilim ki. Bende sizin gibi anlamaya çalıştığımiçin soruyorum.
Çiftlekmekten bahsetmiş ve ''bunlar iç güdüsel durumlar, erdemle bir alakası yok'' denmiş. Ben de sizin gibi anlamaya çalışıyorum sayın Laus Deo yu.
Saygılarımla


Ağustos 26, 2011, 09:38:46 ös
Yanıtla #6

Merhaba,
Erdem sonradan edinilen bir şeydir. Doğuştan erdem diye bir şey söz konusu değildir bence. Yeni dünyaya gelen çocuğun zihni bomboştur. Ancak erdem dediğimiz kavramın öğrenme hızı bile yaş ilerledikten sonra kemikleşmeye başlar. Öyle bir şey ki, 45 yaşındaki bir insanın erdem kazanması daha zordur. Tamamen öğrenme hızıyla alakalı yani...
Aynı ailede yetişen iki çocuktan biri çok saygılı iken, diğeri tam tersi durumda olabiliyor. Eğer doğuştan gelen bir hastalık, rahatsızlığı yoksa; yaşadığı ve öğrendiği şeye bağlı olarak kişiliği şekilleniyor.
Sn. Hacamat, Sn. Laus Deo davranışlarla alakalı örnek vermiş. Genetik özellikleri buraya katmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum :)
Saygılar ve sevgilerimle
"İsteyen yavaş gitsin, ister hızlı koşsun, arayan bulur. İki elinle isteğe sarıl; çünkü istektir iyi yola kılavuz olan."
Mevlana


Ağustos 26, 2011, 11:44:40 ös
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

Aklıma bir hikaye geliyor mevzunun gidişatından dolayı.

Adamın biri armut yetiştirilen büyük bir bahçesi olan bahçivan arkadaşına misafir olur ve arkadaşından armutlarını getir tadına bakalım der. Bahçivan "Allahın armudundan mı istersin yoksa kulun armudundan mı?" diye sorar. Adam da "Allahın armudu tabi o nasıl soru öyle" der. Bahçivan aşlanmamış ham bir armut getirir. Adam armudu ısırmakta zorlanır ve tatsız olduğu için yüzü ekşir. "Peki bir de şu kulun armudunu getir bakalım" deyince bahçivan aşlanmış bir armut getirir. Adam armudu ısırınca sulu ve tatlı oluşuyla farkı hisseder.

Neticede insanı erdemli kılma amacı güden tüm öğretiler ve ilimler kolay elde edilmemiştir. Ve insan eli değmemiş, insan terbiyesi görmemiş insan armut hikayesinde olduğu gibi o da insandır fakat hamdır.

Saygılarımla.


Ağustos 27, 2011, 02:18:52 öö
Yanıtla #8
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Demekki erdemli olabilmek için doğru ellerde dünyaya gelmek lazım... kişi yoksa erdemli olamaz
O halde şu an erdemli olanlar, sırf doğru ellerde yetiştiği için erdemli...
Somalide doğsaydı örneğin. ''Erdem mi? O ,açlıktan öldü'' derdik...
Saygılarımla


Ağustos 27, 2011, 02:34:21 öö
Yanıtla #9
  • Ziyaretçi

Sayın Hacamat Erdemli insan demek kanaatimce taşlar içinden elmas demek gibi bir şey. Elmas da taş, kömür de taş sonuçta. Her ikisi de işe yarıyor fakat değer bakımından çok farklılar.

Erdemli insanın elmas örneğinde olduğu gibi az olmasının en bariz göstergesi sanırım şu an dünya üzerinde 2 miyar insanın temiz su bulamaması, somali gibi iç savaş ve yokluk altında ölen insanlar, milyarlarca doların nükleer silah üretiminde ve atom boması denemelerinde filan israf edilmesi... O açlıktan ölen insanlarla onların bu hale düşmesine neden olan elitistlerin yerlerini değiştirsek farklı bir sonuçla karşılaşmazdık.

Kısacası erdemli bir insan olmak için sadece zahiri bilimi yetmiyor. Manevi açıdan da eğitilmek ve ruhsal anlamda olgunlaşması gerekiyor insanlığın.

Komplo teorisyenlerinin dikkatimi çeken bir yaklaşımı vardı. Hollywood'u insanları şiddete meylettirmek için bilinç altını programlayan şeytani kukla olarak görüyorlar. Halbuki Hollywood ne satabilirse onu üretmeye çalışan bir ticari sektördür. İnsanların içindeki şiddet arzusu yapımcıları tetikliyor. Yani görsel olarak da yukarıda bahsettiğimiz gibi acımasız insanların yaşadığı öldürdüğü, gücünün yettiğini ezmeye gayret gösterdiği bir dünya hayatı tablosuyla iç içeyiz.

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Ağustos 27, 2011, 02:43:42 öö Gönderen: Masor1976 »


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
3446 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2008, 11:32:34 ös
Gönderen: blossom
16 Yanıt
19380 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 26, 2012, 09:08:05 ös
Gönderen: NOSAM33