Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: La Tragedie Cathare  (Okunma sayısı 1757 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 11, 2013, 12:57:55 öö
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 55
  • Cinsiyet: Bay

THE FORGOTTEN KINGDOM (Unutulmuş Krallık)
The Albigensian Crusade (Albigeois Haçlı Seferi)
The Cathar Tragedy (Katar Trajedisi)


Jordi Savall’ın eserinde, tarih sayfalarında unutulmaya yüz tutmuş bir Katarların tarihsel olgusu yer alıyor.


Katharizm, çok kısa şekilde açıklamak gerekirse Hristiyanlığın son derece kendisine özgü bir koludur. Fransa’nın Languedoc bölgesinde 11. yüzyılda ortaya çıkmış 12. ve 13. yüzyıllarda yayılmaya başlamıştır. Kathar toplulukları, inançlarının ikilik prensibi (düalizm) ve Gnostisizm esintileri içermesi dolayısıyla Katolik kilisesi tarafından sapkın olarak nitelendirilmiştir.  Bu nedenle bölgeye haçlı seferleri düzenlenir ve düzen gelir?!

Kathar’ların en temel düalizm inanışından bahsedelim. Katharizm’e göre dünya’da şeytanın egemenliği hüküm sürer. Göklere ise tanrı tarafından hükmedilir. Dünya, şeytanın kontrolünde cehennemin ta kendisidir. Dolayısıyla insan öldükten sonra cehenneme gidemez zaten insanoğlu yeryüzü cehenneminde yaşamaktadır.

Yaradılışı dolayısıyla insan tüm olumsuz alışkanlıklarını bırakamadığından dolayı birden daha fazla kez bedenlenerek yeryüzü cehenneminde yaşamalıdır. Hiç kuşkusuz bu yeniden bedenlenme kavramı yeniden doğuşur.

Dolayısıyla Katharizm’de, Hristiyanlığın tam tersine reenkarnasyon (yeniden doğuş) inancı da vardır. Sonsuz kurtuluşa giden yolun reenkarnasyon’dan geçtiği düşüncesi pek tabii ki, Katolik Kilisesi tarafından sapkınlık olarak kabul edilmektedir.
Ayrıca ekonomik, politik ve başka nedenlerin de olduğu bilinmektedir…



Bu konuda daha fazla bilgiyi forum dahilinde bulabilirsiniz, o yüzden esere odaklanmaya devam ediyorum. Katar trajedisi eseri albüm haline getirilmiştir. Olayları 3 CD için aşağıdaki gibi yazar isek daha anlaşılır olabilir:



İlk CD, Katharizm’in kökenlerini, gelişimi ve genişlemesini anlatıyor. Bu süreç müziklerle anlatılmış. Bogomiller, Paulusçular ve Endülüs’ten bahsedilirken yöresel ezgiler göze çarpıyor. İlk CD oldukça renkli bir içerik sunuyor. Bu bölümde özellikle halk şarkılarından faydanılmış.

İkinci CD’de ise Albigeois Haçlı seferleri anlatılıyor. Bu bölümde tarihsel olayların metinleri de seslendirilmiş. Bu bölüm acı dolu bir geçmişi anlatıyor. Savaş, sonrası ve yaşananlar çoğu zaman kelimelere olmadan çok etkileyici şekilde anlatılıyor. Birçok bölüm orijinal metinlerden ve melodilerden oluşuyor. kinci CD’de önemli Troubadour’ların metinleri ve melodileri üzerine çeşitlemeler bulunuyor. Siège et Massacre de Béziers (Beziers kuşatması ve katliamı) isimli bölümde bu söylediklerimi çok rahatlıkla anlayacaksınız. Metinleri anlamasanız bile gözlerini kapattığınızda acıyı, çaresizliği hissedebiliyorsunuz.

Üçüncü CD, engizisyon dönemi ile başlıyor. Seslendirilen metinler ve bunları destekleyen melodiler tüyleri ürpertiyor.
Albümün son bölümü ise Kathar’ların kaçışını veya göçünü anlatıyor. Savall albümü Türklerin İstanbul’u ve Bosnayı fethetmesi ile bitirmiş. Albümün son parçası olan Hommage aux “Bons hommes” (İyi Adamların Anısına) ise tüm albümü anlatıyor bence.




Albüm ile ilgili ek bilgi: 550 sayfanın üzerindeki kitap 3 CD’de toplanmış. Kitap içerisinde çok ayrıntılı makaleler, tarihsel süreci anlatan yazılar ve ayrıntılı bir kronoloji var. Ayrıca Kathar inancının gelişimi ile ilgili çok güzel bir makale bulunuyor. Kitap içerisinde Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Katalanca, Almanca ve İtalyanca birebir çeviriler bulunuyor. Türkçe ne yazık ki yok. Ancak bonus olarak Oksitan dili eklenmiş.

Kalabalık Hesperion XXI ekibi ve La Capella Reial de Catalunya’nın yanında solistler Montserrat Figueras, Pascal Bertin, Lluís Vilamajó, Marc Mauillon ve Furio Zanasi gibi diğer Alia Vox albümlerinden tanıdığımız isimler dikkat çekiyor. Ayrıca Oksitan metinleri Gérard Gourian, Fransızca ve Latince metinler ise René Zosso tarafından seslendirilmiş. Albümün yapısı dolayısıyla çok sayıda davetli müzisyende var. Ermeni, Bulgar ve Faslı müzisyenler haricinde ülkemizden Kudsi Ergüner, Hakan Güngör, Murat Salim Tokaç, Yurdal Tokcan, Derya Türkan ve Fahretttin Yakın albümde dinleyebileceğiniz isimler.



Kaynak:
http://muzik.stereomecmuasi.com/2011/09/le-royaume-oublie-%E2%80%93-la-tragedie-cathare-bolum-i.html
http://www.theorchard.com/assets/release/843436071653_843436071653.pdf



La Tragedie Cathare