Sanatin dili evrenseldir, yorumlarin cesitliligi zenginliktir.
Hatta, yanlis hatirlamiyorsam, (ne yazik ki) Hitler kamarasi da, Durer’in sovalye gravurunu ari irkinin ustunlugunun propagandasi icin kullanmisti.
O tarihi onemsedim, cunku once de uzerinde durmustuk. Sanirim sizin Chavelier ile ilgili sorunuz beni bu konu hakkinda bilgi edinmek ve kopruler kurmak icin motive etti. Forum daha fazla bilgi icin gercekten motive edici rolunu iyi isliyor.
Durer ile alakali o donemin orumcek agli raflarindan ve Durer’in yabancisi olmadigi birkac kart cektigimizde asagidaki olgulari not edebiliriz:
- Donemin imparatoru Maximilian’ dir;
- Durer Imparator Maximilian’ nin da portresini yapmistir;
- Maximilian ayni zamanda 1459’da Regenburg’ta bir araya getirilip olusturulan Strassburger Steinmetz Ordnung’ i 1491’de onayan kisidir;
- 1471 de butun Almanya bauhutlerinin buyuk baskani Arnold von Westfalen seciliyor;
- Italya' da Plato akademileri aktiftir;
- Martin Luther’ in yasadigi bir donemdir; ve
- Durer’i derinden etkileyen Hans Holbein de o donemde yasiyordu (bunu gunluklerinde belirtiyordu).
Hans Holbein ile beraber Almanya nin yetistirdigi en iyi sanatci olarakta biliniyor.
John Read gore ‘Melencolia I’ daki ‘I’ Roma rakami ile Durer’nin dort mizaci gosteren dortlu bir bakir gravur serisi yapma istegini gosteriyor. John Read gravur’u alsimist bir perspektiften incelemis. Analizini okumak icin bu sayfayi ziyaret edebilirsiniz:
Alchemylab.com
Bu gravuru yalniz basina yorumlamamiz karanlikta, daha once gormedigimiz ve bilmedigimiz file dokunmaya benzer. 1513 ile 1514 tarihlerinde iki bakir gravur daha yapti. Sirasi ile; ‘Knight, Death and the Devil’, Saint Jerome in His Study’ ve ‘Melencolia I’. Bunu John Read'in analizi de destekliyor.
Sol-alt kosede bes-koseli tasin arkasinda bize simdi yabancilasan bir sembol daha var. Taslarin arasindaki bosluklari kursunla doldurmak icin atesin gorulur alevleri uzerinde eriyen kursun potasi vardir… Bunu sembolik olan Suleyman tapinaginin yapi taslarinin arasindaki bosluklari doldurmak icinde yorumlayabiliriz... bence...
kanatli bayanin bir de anahtari var, sag dirseginin altinda bir de kapali bir kitap var. Anahtar varsa sir da olabilir mi? sir varsa, korunmasi gerekir, bu anlamda kopek ile bir baglanti kurulabilir mi..
Yazi epey daginik kaldi... aslinda Constitutionbook ile bir baglanti yapmak istiyordum...