Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Konuyu başlatan: Pagan - Mart 13, 2011, 03:11:00 ös

Başlık: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Pagan - Mart 13, 2011, 03:11:00 ös
Büyük Üstad Remzi SANVER katıldığı televizyon programında " Kendisinin 21 yaşından beri mason olduğunu loca üstadı  olmadan önce 32. derece olduğunu " söylemişti. Yani Türkiyede 33. derece Mason olabilmek için en az 20 senelik bir süre gerektirdiğini ima etmişti.  Aynı programda Amerikada yaşayan masonların 4-5 ay süren kısa bir sertifika eğitimiyle 33. derece ünvanına gelebildiğini, orda durumun daha farklı olduğunu ifade etmişti.

Burda kafama takılan 2 soru var.

1. Masonluk ritler üzerinden ruhsal gelişmeyi tetikleyip tekamüle erdirici bir oluşumsa, 4-5 ay gibi kısa bir sürede 33. derece ünvanı nasıl verilebiliyor? Bu ruhsal gelişim basamaklarını hiçe sayıp Masonluğu iddia edilenler gibi bir " menfaat " örgütü haline getirmez mi?

2. Bazı ülkelerde uygulanan ritlerin daha gevşek maneviyattan yoksun ve laubali olduğunu söyleyebilir miyiz?

saygılarımla..
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Noah - Mart 13, 2011, 07:00:32 ös
Sn. Pagan,

Ben mensubu oldugum obediyansdan bahsederek sorunuzu yanitlamaya calisacagim.

1 - Oncelikle ritlere girmeden once Usta derecesini almaniz gerekmektedir. Bu durum zaten enikonu forumda tartisilmis, eger Skoc Riti hakkinda kucuk bir arama yaparsaniz konu hakkinda yeterli bilgiyi bulacaksiniz. Buyuk Ustadimizin soyledigi dogrudur, cok cok kisa bir surede 32. dereceyi alabilirsiniz, ancak 33. dereceyi almak en azindan 16 sene almaktadir, 16 senede alan Kardeslerimizin sayisi da bir elin parmaklarini gecmez. Gerekli gorevleri tamamlamak icin yeterli sure 16 sene oldugu icin 16 sene diyorum. Eger ki verilen mesajlari dersleri layiki ile ozumseyebilirseniz gerekli "felsefi" gelisimi tamamlayabilirsiniz.

2 - Muntazam Masonlugu benimsemis olan hicbir obediyansta "laubali" , "gevsek", ve "maneviyattan uzak" Masonik calismalarin olacagina ihtimal vermiyorum. Biz Masonlugu her zaman ciddiye alip elimizden geldigince layiki ile gorevlerimizi yerine getirmeye calisiriz.

Icten sevgi ve saygilarimla,

Noah


Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Pagan - Mart 13, 2011, 07:29:32 ös
Sn. Noah cevabınız için teşekkürler

İzin verirseniz yine bir kaç küçük soru yöneltmek istiyorum.

Yukarda sorduğum soruda ne demek istediğimi tam anlatamadım. Amerikada Sn.Büyük Üstad'ın belirttiği şekilde bir kaç aylık bir eğitimle 33. dereceye ulaşılmıyor mu? Bu süre ülkelere göre neden farklılık gösteriyor. Ritlerin düzeni aynıysa ilerleme sürelerinin de eşit olması gerekmez mi?

ikinci sorum, 33. derece için 16 sene gibi insan ömrü bakımından oldukça uzun bir süreden bahsettiniz. Peki 33. derecenin diğer derecelerden farkı nedir? 33. derecede mason kişiye verilen çok önemli bilgiler mi var.? Neden 32 derece oldukça kısa bir sürede geçilebiliyorken 33. dereceye gelindiğinde ciddi bir tıkanma ortaya çıkıyor?

saygılarımla..
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Noah - Mart 13, 2011, 07:56:18 ös
Sn. Pagan,

Yanlis hatirlamiyorsam Buyuk Ustadimiz 32. derece icin kisa bir sureden bahsetmisti, tekrar bakmam lazim ama oldukca eminim. Cunku 33. derece onursal derecedir ve Kuzey veya Guney Jurisdiksiyonlari tarafindan Kardeslere ihsan edilir. Tabi ki Amerikadan bahsediyorum. 33. derecenin felsefesi hakkinda hicbir bilgim yok (33. derece olmadigim icin).

Her obediyansin Skoc Ritini tatbik etme sekli fraklilik gosterir. Tabi ki derecenin felsefesinin ozumsenmesi icin belirli bir surenin gecirilmesinin taraftariyim ben de lakin ABD deki uygulama biraz farklilik gosteriyor bu konuda. Skoc Ritinin verdigi mesajlar ayni olabilir, dereceler ayni olabilir ancak tuzukteki farkliliklardan kaynaklanan sebeplerden oturu derece atlama metodlari degiskenlik gosterebiliyor.

Saygilarimla,

Noah
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Mustafa Kemal - Mart 13, 2011, 08:00:44 ös
Bahsedilen 32. derecedir.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: ADAM - Mart 14, 2011, 08:47:37 öö

Sayın Pagan bu konuyu açarken herhalde sözünü ettiği Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti olsa gerektir Bunu EKEİR olarak kısaltalım da işimiz kolaylaşsın. Başka İskoç ritleri de olduğu için bu ayınrıma gerek var. (Bu arada bir viski türü olan Skoç sözüğünden kaçındığımı da ferk etmişsinizdir.)

Bu ritin öğretimi aslında 30. derecede son bulur. Bundan sonrası yönetim derecelerdir. Ancak bir yüksek şûra ya da süprem konsey çatısı altında bu derecelerde bulunacak masonların sayısı sınırlıdır. 33. ve sonuncu derecede ise en çok 32 mason bulunabilir çünkü bir üyelik devlet başkanına ayrılmış olarak tutulur.  Bun karşın 33. dercede bir de "agreje üyelik" vardır ki o da etkin üyeliği hazırlanmak için eklenmiştir.

Yurdumuzda bir masonun her bir derecede geçirmesi gereken süre gös önünde tutulduğunda,  30. dereceye varabilmek için yaklaşık 13-14 yıl gerekmektedir. Ancak baszı zaman kimi masonların derecelerinde geçirmeleri gereken süra sağlam gerekçelerle kısaltılır. 31. ve 32. derecenin süresi ise ikişer yıldır. Dolayısıyla bir masonun artık 33. dereceye agreje olarak alınabileceği süre, olağan koşullar altında neredeyse 20 yılı bulmaktadır. Belirttiğim nedenle bu biraz daha kısa olabildiği gibi, o masonun ilgisi ve çalışmalarının ağırlığı nedeniyle daha uzun da sürebilir.

Ancak konumuz aslında ABD'ndeki durum... Bunu ABD'nde yaşamakta olan mason üyelerimiz belki daha iyi anlatır ama şu ana kadar denk düşmedi galiba. Ben bildiklerimi özetle aktaryım; onlar yanlışlarımı düzeltip eksiklemimi gidersin.

ABD'nde Masonluk önemli bir kurumdur ama Shriner Örgütü ondan daha önemli tutulur. (Shriner Örgütü bu forumda uzun boylu incelendi.)

Shriner Örgütü'nün bundan birkaç yıl öncesine kadar geçerli olan kuralı uyarınca; bu örgüte uye olabilmek için ya EKEİR'nin 32. derecesini ya da York Riti'nin Tapınak Şövalyesi (Knight Templar) derecesini almak gerekliydi. Bu ise örgüte üye olabilecek, yarar sağlayabilecek birçok genç masonun yıllarca beklemesini gerektiriyordu. Bunun için Shriner Örgütü kurallarını değiştirerek yakın geçmişimizden bu yana üstat derecesini almış masonları da kabul etmeye başladı.

Ancak bu arada her iki ritte de masonlara derecelerinin hızlı bir şekilde, denildiği üzere birkaç ay içinde verilmesine çoktan girişilmişti. Bunda olağanüstü bir durum yoık. Belki Türkiye gibi diğer bazı ülkelerdeki masonik uygulamalara bakılarak bunu yadırgamak söz konusu olabilir. Fakat OBD, Kanada ve Avustrayla'da bunun yadırganabilecek bir yanı yok. Çünkü oralarda ritlerin bu dereceleri üzerinde öyle ayrıntılı çalışmalar, irdelemeler falan yapılmıyor. Her bir derecenin toplantısı sadece daha alt derecelerdeki masonlara o derecenin verilmebsi yani ritüelin uygulanması için yapılıyor. Bir mason için o ritüelin bir kez uygulanması da yeter sayılıyor çünkü belirtmiş olduğum üzere ritüeli üzerinde haerhangi bir düşünsel çalışma söz konusu değil.

Böyle olunca, o birkaç aylık sürenin gerekmesi de aslında söz konusu çevredeki ilgili atölyelerin (olgunlaşma/yetkinleşme locaları, şapitrler, areopajlar) ve ardından 31. derece ile 32. derece toplantılarının yapılma sıklığına bağlı. Tarihler arka arkaya denk düşerse, bu iş birkaç ay içinde bitirilebiliyor belki ama şanssızlık olursa daha uzun sürer.

Bütün bunun sonucunda ne olur?... İki masonu karşılaştırmaya girişirsiniz. Diyelim ki her ikisi de EKEİR'nin 30. derecesindedir. Türkiye'de bu derecedeki bir mason artık Msonluğu çok iyi biliyor demektir.  ABD'nde bu derecede olan sıradan bir mason ise Masonluğun yüksek dereclerini sadece bir tiyatro sahnesinde izlemiştir. Üstelik sonradan aynı derecenin başkaları için uygulanan ritüelik törenine katılmamışsa, o uyunu tek bir kez izlemiştir. Şimdi siz iki yol önce gitmiş olduğunuz bir tiyatro oyununu anımsamaya çalışın. Siz o oyunun ne kadar anımsarsanız, o mason da o deareceyi ancak o kadar bilir. Masonluğun temel ilkeleri ve töresi bakımından ise ancak simgesel derecelerdeki çalışmalarında ne edinmişse o kadarla kalmış, bunların üzerine bir şey eklememiştir.   
 
ABD, Kanada ve Avustralya'da Masonluk, Latin Amerika ve Avrupa ile dünyanın diğer ülkelerinde olduğundan çok farklı bier tarzda değerlendirilir. Buna "Amrikanvarî" dersek pek da yanlış sayılmaz. Nitekim Masonluğun İngiltere'deki uygulaması ile  (İskoçya hariç) Kıta Avrupası'ndaki uygulaması arasında da tarz ve anlayış farkları vardır. Hepsi Masonluktur ama her biri kendine, kendi coğrafyasına, dolayısıyla kendi kültürüne özgüdür.

Bu nedenle ABD'nde EKEİR'nin derecelerinin hayli kısa bir süre içinde alınabilmesini olaüğan dışı değildir.
   
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Mustafa Kemal - Mart 14, 2011, 01:21:12 ös
Tamam Masonluk denildiği zaman akla "ezoterizm" gelir. Ama Masonluk bir ruhsal gelişim merkezi değildir ki. Konuyu uzun uzun cevaplamadan önce sanırım başlık sorusundaki yanlış algıyı düzeltmek gerekiyor.

Sn. Pagan kusura bakmasın, belki ben yanlış anladım, ama sorusunda şöyle bir algı var bana göre: 33. dereceye ulaşan bir Mason bir nevi "ermiş" filan oluyor diye düşünülüyor sanırım. Birçok ezoterik öğretinin son basamaklarına çıkan insanlara yakıştırılan bir roldür bu doğru, ama Masonluktaki ezoterizm bu değildir. 32. 33. derecelere ulaşmış çok kişi tanıdım, hiçbirisi başında bir hare ile dolaşmıyor. (Bu tabi ki mecazi anlamdadır).

1. Masonluk ritler üzerinden ruhsal gelişmeyi tetikleyip tekamüle erdirici bir oluşumsa, 4-5 ay gibi kısa bir sürede 33. derece ünvanı nasıl verilebiliyor? Bu ruhsal gelişim basamaklarını hiçe sayıp Masonluğu iddia edilenler gibi bir " menfaat " örgütü haline getirmez mi?
2. Bazı ülkelerde uygulanan ritlerin daha gevşek maneviyattan yoksun ve laubali olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bu 2 soruda zaten çok ciddi itirazlarım var.

1. 32. veya 33. derece olmak insana bir menfaat sağlamaz ki, bu dereceleri daha hızlı almak Masonluğu menfaat örgütü yapsın.

2. Buna cevap verilmiş aslında. Böyle bir ifadeye katılmak mümkün değildir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Pagan - Mart 14, 2011, 02:02:36 ös
Sn. Mustafa Kemal

Ermiş derken aslında kastım şuydu ; Sn. Noah belirttiği gibi 32 derece oldukça kısa bir sürede katedilebilirken 33. dereceye gelindiğinde ilginç bir tıkanma ortaya çıkıyor ve bu derecenin herkesin elde edebileceği bir derece olmadığını en kısa 16 sene gibi bir süre içinde verildiği söyleniyor.

Benim merakım burda ortaya çıkıyor tabi ; 33. derecenin diğer derecelerden farkı nedir ki 16 sene gibi insna ömrü bakımından oldukça uzun bir süreye yayılıyor. 40 yaşında başlasanız 56 yaşında ancak bu dereceye erişebiliyorsunuz. Bu kafa karıştırıcı.

Asıl sorumsa derecelerin ve yol gösterici olarak alınan rit'in farklı ülkelerde farklı sürelerde ilerlenmesindeki soru işareti. Neden türkiyede yaşayan bir mason için 10 sene olan tekamül süresi amerikalı mason için 5 ayla sınırlı kalıyor.

Rit ve barındırdığı öğretiler aynıysa tekamül sürelerinin de eşit olması gerekir diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Mustafa Kemal - Mart 14, 2011, 02:16:06 ös
İlk önce 33. derecenin diğer derecelerden farkını söyleyeyim:

Bir merdivenden çıkarken, en üst basamağın diğer basamaklardan farkı nedir? Diğerlerinden üstte olması.

Neden tıkanma olur, ona da cevap vereyim.

Hiyerarşik yapılara bir bakalım. Orgeneral olmak neden uzun sürer, neden orada bir tıkanma olur. Tabi buna tıkanma denirse...Askerlik her ülkede askerliktir. Terfi süreleri aynı mıdır?
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Pagan - Mart 14, 2011, 02:17:28 ös
Peki efendim cevaplarınıza saygı duyuyorum. teşekkürler.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Felix Steiner - Eylül 22, 2011, 01:58:12 öö
Bu durumu(32. derece ile 33. derece arasındaki fark) biraz profesör - ordinaryus profesör durumuna benzetiyorum(mevkiye gelebilme açısından).  :)

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: AMON RA - Eylül 22, 2011, 09:35:07 ös
33 derece en üst makammıdır.ben bir de 34 derecenin var olduğunu duymuştum öyleki bu derece diğerlerinden çok farklıymış.birde amerikada derece atlamak deyince benim aklıma mustafa sarıgül geliyor.onunda amerikada kurs görüp geldiği söyleniyor acaba bu masonluk kusumuydu.çünkü masonluğun en üst seviyesinin amerikada ve israilde olduğu söyleniyor.33 derecenin özelliği bence aldığın bunca eğitimin sonucunda gerçek muhatabınla tanışman yani masonluğun ışığı yani evrenin ulu mimarıyla tanışman olabilir.bu ışığada herkez kolay  alışamaz belkide yani artık eğitimin bitmiş ve ışıkla tanışma zamanın gelmiştir.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Mustafa Kemal - Eylül 23, 2011, 01:51:30 öö
Nerelerden neler duydunuz bilemem, ama yazdıklarınızın tamamı YANLIŞ.

Skoç ritinde 34. derece yoktur. Bu yazdığımın ne anlama geldiğini anlamanız dileğiyle....
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: ADAM - Eylül 23, 2011, 02:57:23 ös
Ben ise Sayın AMON RA'dan yarna çıkıp onun dediğinin doğru olduğunu ileri süreceğim.

Bu gibi ileri sürüşlerde genellikle sadece ileri sürüşte bulunulur; bunun bir dayanağı, bir kanıtı gösterilmez hatta ileri sürüş akla aykırı bile olabilir. Tersine düşünenlerin kendi antitezlerine kanıtlamaları gereklidir.

Tam Orta Çağ engizisyon yöntemi.

Ancak benim diyeceğimde bunun gereği yok.

Sadece meyveleri, sebzeleri birbirinden ayıralım; yeter.

Masonluk 33 dereceli Eski ve Kabul Edilmiş İskoç riti ile son bulmaz ki...

Örneğin Memfis-Mizraim Riti'nin 90 derecesi var. Dolayısıyla 34. derece de ne oluyormuş?

İngiliz Masonluğu Sistemi'nde yer alan derecelere özellikle birer numara verilmemiştir. Ancak hepsini toplayacak olursak otuz üçten fazla derece olduğu ortaya çıkar.

Bunu derken tarihteki İskoçya'daki Eski Büyük Rit ile Fransa Metropholitan Şapitri adlı derece koleksiyonlarını göz ardı etmiş oluyorum.

Kimileri bilir bilmez lâflar ediyor. Ne yazık ki birçok kimileri de o bilir bilmez ya da keseden uydurulmuş lâflara hemen kanıveriyor.

Bereket bizim forumun üyeleri akıllıdır; böyle şeylere kanmamayı bilirler.
 
 
 




Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: AMON RA - Eylül 25, 2011, 04:31:20 ös
sayın mustafa kemal efendim sizin açıklamınızı yeterli ve anlamlı buluyorum.yani bu etraftan duyduğumuz şeyler zaten masonlar org sayesinde kurtuluyoruz bunlardan.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Mozart - Eylül 26, 2011, 01:36:07 öö
Şu masonluğu anladıysam, uçan adam Sabri olayım. Herkesin anladığı ne kadar farklı. Biri der insan-ı kamil olma yolu, biri der ruhsal gelişim, biri der sadece insanların sunumları, konferanslar falan, biri der aman çok gizli, biri der gizli bir şey yok, diğeri der ezoterizm, biri der heyecanla eylül ayını bekliyorum. Tamam herkesin bakış açısı farklıdır ama yani temel anlamda bir ortak görüş olmaz mı yahu.

Evde kitap okumaya devam edeyim daha iyi yahu gibi düşüncelere kapıldım burada ki yazılanları da okuyunca.

Esra Ceyhan' da Rezalet - Uçan Adam (http://www.youtube.com/watch?v=XRPW5bB3GCI#)
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: jazzbass - Eylül 29, 2011, 06:36:05 ös

Bütün bunun sonucunda ne olur?... İki masonu karşılaştırmaya girişirsiniz. Diyelim ki her ikisi de EKEİR'nin 30. derecesindedir. Türkiye'de bu derecedeki bir mason artık Msonluğu çok iyi biliyor demektir.  ABD'nde bu derecede olan sıradan bir mason ise Masonluğun yüksek dereclerini sadece bir tiyatro sahnesinde izlemiştir. Üstelik sonradan aynı derecenin başkaları için uygulanan ritüelik törenine katılmamışsa, o uyunu tek bir kez izlemiştir. Şimdi siz iki yol önce gitmiş olduğunuz bir tiyatro oyununu anımsamaya çalışın. Siz o oyunun ne kadar anımsarsanız, o mason da o deareceyi ancak o kadar bilir. Masonluğun temel ilkeleri ve töresi bakımından ise ancak simgesel derecelerdeki çalışmalarında ne edinmişse o kadarla kalmış, bunların üzerine bir şey eklememiştir.   
 


Amerikada ritüeller kitapçık kullanılmadan ezberlenerek yapılır. Türkiye'de ise kimse ezberlemez kitap açık okunarak yapılır bu nedenle bir kere yapılan şeyin unutulması akılda kalmamsı olayına katılmıyorum. O mantığa göre eğitim hayatında da her dersi bir kez alıp bir kez sınav oluyorsun, o zaman kimse mühendis hukuçu doktor vs ünvanına sahip olmamsı gerekir, onlar da o kadarla kalır birşey ekleyemezler.
Birde herkesin algısı zekası farklıdır, ben neden kendimi başkalarının belirlediği ortalama bir süreye göre limitleyim. Belki ben daha hızlı kavrayabilirim, illa yıllarca aidat ödeyip çeşitli görevlerle hizmet etmek mi gerekir.
30 yaşında locaya girdiğinizi varsayalım 20 yılda 50'ye geliyorsunuz. 10-15 yıllık bir aktif dinç zamanınız kalıyor geriye, Masonluk madem kişinin daha iyi bir birey olmasını amaçlıyor, ne kadar erken 30. derece ve üstü alınırsa bundan kalan hayatınızda o kadar uzun faydalanabilme şansına sahip olursunuz.

Özetle Amerikadaki uygulamayı çok doğru ve olumlu buluyorum.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: ADAM - Eylül 29, 2011, 07:00:32 ös


Bu son görüşler mutlaka karşı görüşü yazmayı gerektiriyor bence…

Bir şeyin ezberlenmesi yeterlik değildir. Örneğin tiyatroda roller ezberlenmez, öğrenilir. Tiyatroyu bilmeyen oyuncuların ezberlediklerini sanır. Ezberleyen sadece yeteneksiz amatörlerdir. Masonlukta da ezberlemenin yararı  yoktur; ezber insanı yanıltabilir. Ezberlemek değil, öğrenmek, bilmek gerekir. Ritüelin açık olması da  okunması demek değildir sanırım; hata yapmayı önlemek içindir.

Eğer bir kişi bir dersi bir kere okuyarak o mesleği edinebiliyorsa, o zaman birçok profesyonel yaşamda boşuna uğraşmış demektir. Dersi izleyip, kitabını okuyup, ödevini yapıp, sınava girip çıkıp, diploma almakla meslek öğrenilmez. Ancak onun içinde yaşayarak, uygulayarak öğrenilir. Tıp fakültesinden mezun olan doktor unvanını, teknik üniversiteden mezun olan mühendis ya da mimar unvanını alır ama sadece unvanını almıştır. İş başa geldiğinde ne kadar hiçbir şey bilmediklerinin farkına varırlar. Bu Masonlukta da böyledir. Mason unvanını almakla, bir locaya üye olmakla mason olunmaz; Masonluk öğrenilemez.

Amerika’daki masonlar ne yazık ki Masonluğu ancak simgesel derecelerde, localarında öğrenebilmektedir. O da olaübildiği kadar. Uygulamanın Amerikanvariliği nedeniyle yüksek derecelerde Masonlukta doğru dürüst bir felsefi çalışma yapılmamaktadır. Oysa Türkiye’deki yüksek derece çalışmalarının çoğu felsefi düzeyde sunumlar ve tartışmalarla geçer. Ritüel ilgili derecede sadece bir kılavuz niteliğindedir. Masonluğun öğeleri o derece çalışmalarında derinlemesine irdelenir. Bunu ritüeli ezberlemekle elde etmenin olanağı yoktur. Nitekim Masonliukta ritüeli ezberleyenlere papağan denir.

Amerika’da bir mason Eski ve Kabup Edilmiş İskoç riti'nde çalışıyorsa iki yıl içinde 32. dereceye gelebilir. Türkiye’de bunun için en az 15 yıl geçmesi gerekir. Bunun üzerine Amerika’da uygulanmakta olan yöntemi ben hiç de doğru bulmuyorum, hiç de olumlu bulmuyorum çünkü bir masona hiçbir şey kazandırmıyor. Kazananlar vardır elbette kendi özel çabalarıyla. Onlar pek bir istisnadır.

Ancak artık Shriner olabilmek için üstat derecesinde olmak yeterli. Umarım bunun etkisiyle bundan böyle Amerika’daki yüksek derecelerde de doğru dürüst masonik çalışma yapılmasına başlanır. Türkiye’deki kardeşlerinden çok şey öğrenebilirler bu bağlamda.



Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Hacamat - Eylül 29, 2011, 09:55:31 ös
Sayın ADAM'ın yazdığı yazı çok dikkatimi çekti. Sürekli ''ben mi anlamıyorum?'' diye kendime soruyorum. Sadece Amerikalı diye 2 yılda 32. dereceile şereflendirilirken sırf Türk diye 15 yıl uğraştırılması bana çok garip geliyor. Bu tarz yazılar okuduğumda algıda sorunlar yaşıyorum.
Bir Türk  50 yaşında Mason olsa 65 yaşında 32. dereceye ulaşıyor ( şansı varsa), Amerikalı 50 yaşında Mason olsa 52 yaşında 32. derece oluyor.
Belki bu durumu sorgulama başlığım yalnış, ama mevzuyu okuduğumda şaşkınlığımı ifade etme gereği duydum.
Elbette 2 yılda 32.dereceye ulaşanla 15 yılda 32.dereceye ulaşan arasında bir fark olacak. Bu sanki Türk insanına yapılan mezarda emekliliğe benzer bir durum. Yanılıyorda olabilirim.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Mozart - Eylül 29, 2011, 10:50:41 ös
Koca koca adamlar yani, belki bir mantığı vardır. Amerika'da yaşayan Türk masonlar bu siteye üye. Onlar bize işin mantığını anlatabilirler.

İçlerinde olmadan, anlayamayız.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Eureka - Eylül 30, 2011, 02:54:05 öö
ABD'de Southern Jurisdiction olarak bilinen bolgede Masonluga girmis biri olarak ezber konusuyla ilgili birkac satir da ben yazayim. Skoc Riti konusundaki tartismaya cevap yazmayacagim ancak dusuncem birkac ileti once bu konuda yazan jazzbass isimli yazarinkiyle aynidir.

ABD'de gelenek, tum rituellerin ezberden yapilmasi yonundedir. Bu da aslinda Masonlukta bilgilerin kulaktan agiza iletilmesi geleneginin bir sonucudur.

Gercekten, bizde Buyuk Loca rituelleri yazili olarak dagitmaz, ritueller basilmaz. Her derecede adaya cipher denilen sifreli kagitlar verilir ve bunlari nasil okumasi gerektigi ogretilir. Derecelerin ingilizcesi siirsel ve adeta birer edebiyat eseri guzelliginde oldugu icin, inanilmaz kolayca akilda kalir. Oyle ki, 1 kere izledikten, hatta aday dikkatliyse, dereceyi kendi aldiktan sonra, cipher'i okumakta hicbir sorun cekmez.

Dolayisiyla, ortalikta rituel kagitlari gezmesini gerektirecek bir durum yoktur. Herkes rolunu ezbere bilir ve her seferinde daha iyi hale gelir. Tabii, arada unutma olabilir. Benzer sekilde, yasli veya yorgun gozler onlerindeki kagidi yanlis da okuyabilir. Bu olursa da, unutan Kardese, Ustad-i Muhterem, ondan sonra calismada var iseler Buyuk Loca Gorevlileri veya Locanin Marshal adli gorevlisi yardimci olur. Bunun boyle olmasinin da sebepleri vardir.

Suna katiliyorum: birseyi ezberlemekle onu bilmek ayni sey degildir. Fakat, ezber burada bir egitim aracidir. Bir seyi ezberlemeniz gerektiginde, ona oldukca genis zaman ayirip onu calismaniz gerekmektedir. Masonluk zaten zorunlu bir is degildir. Dolayisiyla, isteyerek ve sevkle hareket ederek, bir ritueli ezberlemek icin masaya oturan Kardesin, masadan kalktiginda Masonluk hakkinda yeni seyler ogrenmis olmasi muhtemeldir. Benim tecrubem bu yonde olmustur.

Bir de sunu sorayim Sayin ADAM'a. Ornegin Turkiye'de bir Ustad-i Muhterem, calismada kagida bakmiyorsa, diger gorevliler de kagida bakmaktan sikinti duyacaklardir diye tahmin ediyorum. Bu boyle degil mi acaba? (Aslinda biz bu tartismayi Sayin ADAM'la daha once ozel bir kanaldan yapmistik, bence haricilerin de faydalanacagi bir tartismadir).

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: ADAM - Eylül 30, 2011, 08:53:32 öö


Bana göre bu başlık altında söylenebilecek olanlar fazlasıyla söylendi. Konu üzerinde daha fazla tartışılmasının bir yarar sağlayacağını sanmıyorum. Çünkü burada bu başlık altında ancak bilgilendirme ve bilgilenme söz konusu olabilir. Hangisinin daha iyi ya da daha yararlı olduğunu tartışmak hiçbir şey getirmez ve değiştirmez.

Ezberlemek mi iyidir, öğrenmek mi? Bu da apayrı bir konudur. Öğretim kurumlarında yazılı sınavların geleneksel yöntemle mi yoksa açık kitap mı yapılmasının tartışılması gibi bir şeydir.

Ritüel basılı olmayınca ne olur? Masonlar kendi başlarına ritüel üzerinde çalışma olanağını elde edemez. Onu sadece locadaki uygulama sırasında izler ya da uygulamaya katılır. Onu irdeleyemez, didikleyemez, eleştiremez, tartışamaz, öğelerini ayıklayamaz, geliştirmek için hiçbir şey yapamaz. Ritüel bir dogma olur çıkar. Olduğu gibi kabul edilir. Olduğu gibi uygulanır. Sadece onu öğrenmek yeter çünkü masonluğun öğretisel amacı bu şekilde belirlenmiştir. Eh, o durumda ister istemez ezberlenir.

Acaba böyle mi yapılmalı, öteki türlü mü?

Türkiye’de bir ritüel, her ritüel, öteden beri irdelenir, öğelerine ayıklanır, üzerinde görüşülür, irdeleme yapılır, öğelerine soyutlanır, tartışılır ve sonra yine bütüne somutlanır. Eleştirilir. Gerekirse geliştirilir ve değiştirilir. Bu, Türkiye’deki üç büyük locanın localarında da böyledir Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin 4. dereceden 32. dereceye kadar olan tüm atölyelerinde de.

Böyle olunca, elbette bir masonun derecelerde ilerlemesi çok zaman alır. Çünkü Türkiye’deki Masonlukta loca ve atölyelerin toplantılarında sadece törenlerle dereceler verilmez masonik ve düşünsel çalışmalar da yapılır. Üstelik asıl bu çalışmalar tümü arasındaki en geniş yeri kaplar. (Şöyle diyelim: Bir loca yıl için de yaklaşık 20 toplantı yaparsa bunun yaklaşık 5’inde tören 15’inde düşünsel çalışmalar vardır.)

Demek ki ABD’ndeki uygulama ile Türkiye’deki uygulama arasında çok fark olduğu için, bunların böyle oluşunun da ayrı ayrı ve kendi kültürlerine göre çok farklı gerekçeleri bulunduğu için böyle bir karşılaştırma yapmak abes olabilmektedir.

Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: Mozart - Eylül 30, 2011, 06:33:37 ös
Bu konu ve bu konu içerisinde yazılanlar çok çok ince noktalar ama çok önemli. Umarım daha çok yorum yapılır çünkü baştan başlayıp her kişinin yazdıklarını okuyunca, bir çok soru ortaya çıkıyor ve ben hiç doymadım.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: papoose - Haziran 07, 2012, 12:36:26 öö
sayun HACAMAT;

okuduklarımdan anladıklarım sanırım gerçek anlamda bir mason olmak ve içinde hisstemek için 32. dereceden bir mason olmak gerekmiyor... 32. dereceye 2 yıldada çıksan 20 yıldada çıksan içinde mason değilsen mason hiç bir zaman olmamışsındır zaten...
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: BULGARIA - Haziran 27, 2012, 10:16:24 öö
İşte olay bu diyebileceğim bir paylaşım ve gönderilen iletiler. Çoğu zaman sayfalarca kitap okuyarak ancak bulabileceğin cevapları birbirlerine yorum gönderen masonlardan bulabilme durumu oluşmuş burada.. Yararlandım.. Bence yararlanın.
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: akcanmd - Aralık 06, 2012, 12:34:55 ös
Başlık altında çok faydalı bilgiler veren sayın üyelere teşekkür ederim.
Saygı ile,
Başlık: Ynt: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri
Gönderen: akcanmd - Aralık 06, 2012, 12:59:04 ös
Büyük Üstad Remzi SANVER katıldığı televizyon programında " Kendisinin 21 yaşından beri mason olduğunu loca üstadı  olmadan önce 32. derece olduğunu " söylemişti. Yani Türkiyede 33. derece Mason olabilmek için en az 20 senelik bir süre gerektirdiğini ima etmişti.  Aynı programda Amerikada yaşayan masonların 4-5 ay süren kısa bir sertifika eğitimiyle 33. derece ünvanına gelebildiğini, orda durumun daha farklı olduğunu ifade etmişti.

Burda kafama takılan 2 soru var.

1. Masonluk ritler üzerinden ruhsal gelişmeyi tetikleyip tekamüle erdirici bir oluşumsa, 4-5 ay gibi kısa bir sürede 33. derece ünvanı nasıl verilebiliyor? Bu ruhsal gelişim basamaklarını hiçe sayıp Masonluğu iddia edilenler gibi bir " menfaat " örgütü haline getirmez mi?

2. Bazı ülkelerde uygulanan ritlerin daha gevşek maneviyattan yoksun ve laubali olduğunu söyleyebilir miyiz?

saygılarımla..

Türkiye'de kolaylıkla elde edilebilecek hiçbir şey yok bence,
Hep mücadele etmek, zoru görmek gerekiyor.
Ama mücadele edilerek, adım adım yaklaşarak elde edilen şeyin kıymeti de tartışılmaz.
Bu açıdan Amerika, Avrupa'yı bilmem amma Türkiye'deki masonların ne denli olgun olduklarını süreç gösteriyor.
Saygı ile,