Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Konuyu başlatan: ADAM - Mayıs 04, 2014, 02:03:56 ös

Başlık: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 04, 2014, 02:03:56 ös


Forumun önceki dönemlerde bazı başlıkları altında Masonluktaki ödenti konusu bir “sorun” olarak dile getirildi. Bundan ötürü Masonluğun uygulamalarında bir paradoks olduğu bile söylendi.

Her dernek üyesi, az ya da çok bir ödenti vermekle yükümlüdür. Bazı derneklerde sadece periyodik (genellikle yıllık) ödenti vardır. Bazı derneklerde ayrıca bir de giriş ödentisi vardır. Bunlar yasal olarak zorunludur. Bunun anlamı, üyelerin ödenti yükümlülüklerini yerine getirmesinden görevdeki yöneticiler de sorumludur.

Masonlukta buna ek olarak bir de derece yükselmesi ödentisi vardır ama onu bir yana bırakalım.

Birçok forum üyesi bu ödentilerin yüksekliğinden yakınmıştı. Özellikle giriş ödentisinin çok yüksek olduğu ileri sürülmüştü. Hatta kimi üyeler şöyle demeyle getirmişti: “Ben Masonluğa girmek, mason olmak istiyorum. Hiçbir engelim de yok. Tüm gerekliliklere uygunum. Bir başvursam niteliklerim bakımından kabul edilirim ama şu giriş ödentisini veremeyeceğim için giremiyorum.”

Bu konuyu bir irdeleyelim bakalım.

Acaba Forumda şu an bulunanlar arasında Masonluktaki bu giriş ödentisini yüksek bulanlar var mı? (Bu bağlamda başka derneklerle karşılaştırma yapmayalım. Birçok dernekte bu giriş ödentisinin çok çok yüksek olduğunu, birçok dernekte ise hiç olmadığını biliyoruz.)

Soruyu öyle değil de öteki türlü de soralım: Siz tüm gerekliliklerin sizde olduğuna inanıyor ve Masonluğa girmek istiyorsanız, (bu olmasa bile bu konuyla ilgileniyorsanız) size göre hangi tutarda bir giriş ödentisi uygundur?

Bu soruların yanıtlarını aldıktan sonra, Türkiye’deki mason derneklerinin (HKEMBL, BMM yani ÖMBL, KMBL) şu andaki giriş ödentilerinin ortalamasını alıp, gerçekten de yüksek olup olmadığının yeniden irdelemesine geçebiliriz.

Yıllık ödenti konusu ayrı… Önce bunu bitirelim, sonra ona da geliriz.

Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: asimov - Mayıs 04, 2014, 03:41:39 ös
Bir masonun gelişimi açısından yıllık alıp okuyacağı kitapların ücreti bile ayrıca katılacağı sosyal faaliyetler, geziler, toplantılar, yemekler vs. giriş ücretinden fazladır.

Giriş ödentisini sorun eden nasıl mason olacak?

Ödentisiz bir çok dernek var oralara üye olunabilir.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Tij - Mayıs 04, 2014, 06:15:57 ös
Sayin asimov arkadas guzel soylemis ama bahsi gecen faaliyetler genelde kendisininde dedigi gibi sosyal faaliyetler ve katilimida genelde istege bagli olan seylerdir.

Hatta bu listeye bagli olunan Locanin yillik hazirlamis oldugu ve satisasundugu seyleride ekleyebiliriz.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Spock - Mayıs 04, 2014, 08:19:06 ös


Soruyu öyle değil de öteki türlü de soralım: Siz tüm gerekliliklerin sizde olduğuna inanıyor ve Masonluğa girmek istiyorsanız, (bu olmasa bile bu konuyla ilgileniyorsanız) size göre hangi tutarda bir giriş ödentisi uygundur?



Öncelikle şunu belirtelim. İlk etapta ödenen giriş ödentisinin tahsilatı sırasında 1 yıllık aidat da beraber alınmaktadır (hem büyük loca aidatı hem de loca aidatı). Yanılıyor muyum? Eğer yanılıyorsam lütfen uyarınız ki yanlış matematik yapmayalım. Yani kişinin cebinden bir seferde çıkacak para = giriş ödentisi + ilk 1 yıllık aidatlar toplamıdır.

Giriş ödentisinin hangi miktarda olması gerektiği konusuna gelirsek de, şöyle bir senaryo çizmek doğru olabilir? Kişinin zora girmeden giriş ödentisini ödemesi için 3 yol vardır:

1. Kişinin aylık geliri, giriş ödentisinin en az 2 kat üzerindedir. Bu nedenle o ödentiyi ödemek için gerekli olan miktar, o kişinin dişinin kovuğunu doldurmaz.

2. Kişinin aylık geliri, giriş ödentisi ile aynı tutarda veya daha azdır. Bu durumda kişinin belli bir parasal birikimi olması gerekir ki, o kişi bankadan para çekerek giriş ödentisini ödeyebilsin.

3. Kişinin birikimi de yoktur ve kişi sırf bu tutarı ödemek için kendisi para biriktirir.

Benim kişisel fikrime göre giriş ödentisinin en az 2 kat üzerinde aylık geliri olan kişiler ülkemizde azınlıkta kalmaktadır. Bu nedenle çoğunluk için en iyisi yukarıdaki 2 veya 3 no.lu yollardan birine başvurmak olacaktır. Yani o ödentiyi biriktirmek gerekir. Biriktirirken de eşinin çocuğunun rızkından kesmeden ve eşin de onayıyla bunu yapmak gerekir.

Bana göre makul bir giriş ödentisini en iyi hesaplama yöntemi, Batılı ülkelerdeki ortalama aylık gelir ile o ülkelerdeki giriş ödentisi oranına bakılarak ve bundan yola çıkarak Türkiye için de mantıklı bir rakama ulaşılarak yapılabilir. Ama biz bu forumda bunu analiz edemeyiz çünkü o ülkelerdeki giriş ödentilerini bilmiyoruz.

Bu işe gönül vermiş kişi eğer yukarıdaki 1 no.lu sınıflandırma altına düşmüyorsa, allem edip kallem edip o parayı biriktirmelidir. Eğer biriktiremiyorsa, Masonluğa girişin şartlarından birini sağlayamıyor demektir.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: asimov - Mayıs 04, 2014, 08:49:07 ös

Yıllık ödentinin büyük bir kısmı zaten yine mason için harcanır. Yani yıl içğndeki harcamaların peşin olarak (taksit te olur) alınmasıdır. Bir kısmı loca dışında Büyük Locaya gider.

Giriş ödentisi de Büyük Loca tarafından gerekli yerlere harcanır. Binaların bakımı, onarımı, yapımı, kirası vb. Ayrıca çeşitli orgaizasyonlar, dergi ve kitap basımı vb işler için harcanır. Her şeyin bir gerekçesi ve maliyeti vardır.

Mason olmak isteyen kişiler bunu göze almak zorundadırlar. Masonluğun gelişimi ve örgütlenmesi için bunlar gereklidir.

Konu başlığı bir ödenti sorunundan bahsediyor. Ben hangi sorun olduğunu anlayamadım.

Masonlar ve olacak kişiler böyle şeyleri sorun yapmaz, yapmamalı.

Bana göre giriş ödentisinin yüksek olup olmaması göreceli bir konu. Ayrıca ne kadar olduğu açık olarak buaya yazılmadan nasıl tartışıacak o da ayrı bir konu.

Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: resurrected - Mayıs 04, 2014, 08:51:53 ös
Konuyu daha sağlıklı tartışabilmek adına sanırım bir rakam telaffuz etmek gerekiyor. Forumdaki eski masonlar yıllar önce giriş ödentisi verdikleri için ve şu anda da hazine ya da benzeri bir görevleri yoksa güncel rakamı bilmiyor olabilirler. Şu anda HKEMBL'a giriş ödentisi 4300TL'dir. Takip eden yıllarda yıllık aidat 750TL'dir. Güncel rakam budur. Bu durumda Sayın asimov'un yazdığı "Bir masonun gelişimi açısından yıllık alıp okuyacağı kitapların ücreti bile ayrıca katılacağı sosyal faaliyetler, geziler, toplantılar, yemekler vs. giriş ücretinden fazladır." cümlesi de çok gerçekçi olmuyor. Ayda iki toplantı, kardeş sofrasındaki ücretin 45TL olduğunu düşünürsek ve yazın da tatile girildiğini hesaba katarsak, 9 ay üzerinden 810TL yapacaktır. Dul kesesine her toplantıda 10TL attığımızı düşünelim, bu da 9 ayda 180TL yapar. Okunacak kitaplarla ilgili olarak da HKEMBL'in geniş bir kütüphanesi olduğunu hatırlatmak isterim.

Dışarıdaki faaliyetlerde de, bildiğim kadarıyla bir kardeşe sen filanca faaliyete niye gelmedin diye sorulmaz. O nedenle bu faaliyetlerle ilgili de bir maddi zorluk yaşanması ihtimalini ben pek zannetmiyorum.

Şahsi kanaatimce giriş ödentisi yüksektir, bu kadarına gerek yoktur.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Spock - Mayıs 04, 2014, 09:14:43 ös
Şu anda HKEMBL'a giriş ödentisi 4300TL'dir. Takip eden yıllarda yıllık aidat 750TL'dir. Güncel rakam budur. Bu durumda Sayın asimov'un yazdığı "Bir masonun gelişimi açısından yıllık alıp okuyacağı kitapların ücreti bile ayrıca katılacağı sosyal faaliyetler, geziler, toplantılar, yemekler vs. giriş ücretinden fazladır." cümlesi de çok gerçekçi olmuyor. Ayda iki toplantı, kardeş sofrasındaki ücretin 45TL olduğunu düşünürsek ve yazın da tatile girildiğini hesaba katarsak, 9 ay üzerinden 810TL yapacaktır. Dul kesesine her toplantıda 10TL attığımızı düşünelim, bu da 9 ayda 180TL yapar. Okunacak kitaplarla ilgili olarak da HKEMBL'in geniş bir kütüphanesi olduğunu hatırlatmak isterim.

Dışarıdaki faaliyetlerde de, bildiğim kadarıyla bir kardeşe sen filanca faaliyete niye gelmedin diye sorulmaz. O nedenle bu faaliyetlerle ilgili de bir maddi zorluk yaşanması ihtimalini ben pek zannetmiyorum.

Şahsi kanaatimce giriş ödentisi yüksektir, bu kadarına gerek yoktur.

Sn. Resurrected benim bir önceki mesajımda bahsettiğim sınıflandırma hatasına düşmüş. 4300 TL giriş ödentisi değildir; giriş ödentisi + Büyük Loca ilk 1 yıllık aidatı + loca ilk 1 yıllık aidatı toplamıdır. Sn. Resurrected'in rakamlarına göre giriş ödentisi = 4300 - 750 = 3550 TL olmaktadır.

EDIT: Şunu eklemekte fayda görüyorum... Sn. Resurrected'ın verdiği rakamlara göre burada gereğinden fazla olan bir maliyet kalemi varsa, o ne giriş ödentisidir ne de yıllık aidatlar... Fakat kardeş sofrası maliyeti daha tuhaf göründü bana.  :-)
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: resurrected - Mayıs 04, 2014, 09:31:34 ös
Evet benim yazdığım haliyle yanlış anlaşılıyor, 3550 + 750 = 4300 TL demek lazım, ama sonunda derneğe ilk girişte bir kerede ödenmesi gereken rakam bu.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: asimov - Mayıs 04, 2014, 09:36:24 ös
Bir rakam söylendi (doğru mu bilmiyorum) demek ki harici bir kişi güncel  olanı bilebiliyor ne güzel.
Ancak bir haricinin bilemeyeceği bu ödentinin gerekliliği. Kanımca gerçekten bilinseydi bu rakam tartışma konusu yapılmazdı veya yüksek denilmezdi.

Masonlar evet zorla gezilere, toplantılara katılmazlar. Masraf azaldı.
Zaten Locaların, Büyük Locanın geniş bir kütüphanesi var, kitap ta almaya gerek yok. Masraf azaldı.
Kardeş sofrasına katılmazsınız, katılırsanın içki içmezsiniz veya yanınıza sandviç getirip yemek yemezsiniz. Masraf iyice azaldı. Ne güzel.


En genel anlamda ödentinin neden bir sorun olduğunu anlayamadım Ancak madem bir sorun  yanıtlanması umuduyla...

1- Giriş ödentisi neden ve hangi amaçla alınmaktadır?
2- Giriş ödentisinin miktarı hangi kriterlere göre belirlenmektedir.
3- Giriş ödentisi alınmaz ise ne olur?
4- Giriş ödentisi yüksek bulanlar için bir alternatif ve çözüm var mıdır?
5- Dünya'daki ödentilere göre Türkiye'de bu miktar yüksek midir?

Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: resurrected - Mayıs 04, 2014, 09:48:39 ös
Sayın Spock, kardeş sofrası sizin gözünüze lüzumsuz bir masraf olarak göründü ama bana öyle görünmüyor çünkü herhalde o yemekte yenen şey ekmek arası kaşar değildir diye düşünüyorum :) yine de mason arkadaşlardan biri bu konuyu gerekli görürse açıklayacaktır.

Sayın Asimov, önemli sorular sormuş yanıtlamak isterdim ama bir harici olduğumdan gereken bilgiye sahip değilim yanıtlayacak kadar. Sadece rakamın doğru ve güncel olduğunu söyleyebilirim. Giriş ödentisinin yüksek olduğunu düşünüyor olmamın sadece bilgi sahibi olmadan akıl yürütmek olduğunu da kabullenmem gerekiyor.

Sayın Asimov'un yönelttiği diğer soruları da bilgi sahibi olan mason üyelerden cevaplayan olursa memnun oluruz.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Spock - Mayıs 04, 2014, 09:52:18 ös
Sayın Spock, kardeş sofrası sizin gözünüze lüzumsuz bir masraf olarak göründü ama bana öyle görünmüyor çünkü herhalde o yemekte yenen şey ekmek arası kaşar değildir diye düşünüyorum :) yine de mason arkadaşlardan biri bu konuyu gerekli görürse açıklayacaktır.


Asla lüzumsuz gözükmedi... Aksine son derece gerekli bir maliyet kalemi... Sadece matematiksel olarak 9 aylık kardeş sofrası maliyetinin (810 TL) yıllık aidattan (750 TL) yüksek çıkmasına şaşırdım.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: resurrected - Mayıs 04, 2014, 09:56:48 ös
Sayın Spock, bunu yıllık olarak hesaplamasaydık da, her toplantı sonrası ödenen bir para olarak düşünseydik (ki bildiğim kadarıyla öyle), gözümüze bu kadar yüksek görünmeyecekti. Her masrafı yıllık olarak hesaplayınca böyle olur zaten. Mesela sigara gibi, çay gibi, tuvalet kağıdı gibi, hesapladığımızda bizi şaşırtacak o kadar çok masrafımız var ki.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: tora - Mayıs 05, 2014, 12:47:03 öö
Ben yurtdisinda düzenli bir locaya bagliyim. Giris ödentisi 200 euro, yillik aidatimiz 300 euro. Yilda iki taksitle ödüyoruz. Ayda 4 kere calismamiz var. Kardes yemeklerimiz 6 euro. Eger bu orantiyi baz alirsam resurrected in dedigi giris ödentisi cok, yillik aidat normal geldi bana.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Ares - Mayıs 05, 2014, 01:18:14 öö
Görüldüğü gibi Mason üyeler cevap vermemiştir. Konu yine haricilerin teorisel yada bir yerden edindikleri bilgileri kalmıştır...
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 05, 2014, 08:00:31 öö

Bu konu üzerindeki katkılar güzel ama bence çoğu biraz uzakta dolaşıyor.

Bir kere şunu ortaya koyalım: Giriş ödentisi ayrı, yıllık ödenti ayrıdır. Giriş ödentisini veren harici, yıllık ödentiyi veren masondur. Giriş ödentisi girmeden önceki masraflar, yıllık ödenti üyelik sırasındaki giderler içindir. Bir büyük locada giriş ödentisi ile ilk yılın ödentisi aynı anda topluca alınıyorsa, bu özel bir durumdur; kaldı ki bir büyük locanın her vadisinde aynı şekilde uygulama yapılmayabilir.

Bunları geçelim ve daha önce belirtmiş olduğum üzere yıllık ödenti konusunu şimdilik sonraya bırakarak sadece giriş ödentisi üzerinde duralım.

Dediğimce, giriş ödentisini veren haricidir. Adı üstünde giriş ödentisidir ve giriş için verilir. Belki bir dernek ya da kulüpte giriş ödentisi, o kulüp ya da deneğin önceden var edilmiş olanaklarına katkı payı olarak alınmakta olabilir. Fakat gelecek için katkı payı sadece üye olanlardan alınabilir.

Diyeceksiniz ki, böyle bir mantık yürütmenin gereği yoktur. Her kulüp ya da derneğin tutumu da farklı olabilir, bu ödentiyi almaktaki gerekçesi de. Ancak konu Masonluk olunca mantık yürür çünkü Masonluk sadece bir sosyal dernek değildir; bir düşünsel (felsefi) kurumdur ve bu nedenle bir öğretisi vardır. Düşünme ilkeleri de öncelikle bilimsellik ve akıl olarak belirtilmektedir. Dolayısıyla bir hariciden giriş ödentisi alınmasının bir mantıklı gerekçesi olmalıdır.

Kaldı ki, herhangi bir dernek ya da kulüpte o dernek ya da kulübe üye olmak üzere baş vurmuş ya da önerilmiş olan bir kişiden, giriş ödentisi üyelik işleminin gerçekleştirilmesi esnasında alınır. (Taksitli ya da kredi kartıyla ödeme söz konusu olabilir; o ayrı. öyle bir uygulama mason derneklerinde de vardır. Biz burada ödemeyi nakit peşin olarak düşünelim.) Masonlukta ise öyle değildir; çünkü bir adayın masonluğa kabul edilip edilmeyeceği, tekris denilen o törenin yapılmakta olduğu ana kadar %100 kesinleşmemiştir. Nitekim bu tören yapılırken bile töreni yarıda kesilmiş olan adaylar görülmüş olduğu belirtilmektedir. Böyle bir durumda ise elbette alınmış olan giriş ödentisinin geri verilmesi söz konusu olacaktır.

Şimdi… Üzerinde böyle çok durmuş olduğumuz giriş ödentisi acaba neyin karşılığıdır. Bir mason adayı, girmek istediği locanın ilgililerine “Bu giriş ödentisini niçin alıyorsunuz?” diye soracak olursa, buna nasıl bir yanıt verilebilir? Bunun yanıtı, dernek tüzüğü ve kurallar olamaz çünkü böyle bir yanıt yasaldır ama akılcı değildir.

Bir harici herhangi bir mason locasının giriş ödentisini yüksek buluyorsa, -örneğin kimi üyelerimizin HKEMBL için belirtmiş olduğu rakam- buna karşılık nasıl bir açıklama verilebilir? Elbette böyle bir açıklama yapılması zorunluluğu yoktur; bizim burada yaptığımız iş, bunu irdelemektir.

Hani bir soru sormuştum; giriş ödentisinin ne kadar olması sizce uygundur diye.

Yıllık ödentiyi bir yana bırakalım; giriş ödentisi olarak 3500 dolayında bir rakamdan söz ediliyor.

Bunun yüksek olduğunu bu başlık altında bile söyleyen katılımcımız var.

Peki, madem yüksektir, madem masonlar çalışmalarında akıl ilkelerini öncelikli tutar, yönetimsel işlemlerinde de o ilkeleri öncelikli tutmalıdırlar, mantıklı düzeyde olan bir giriş ödentisi, günümüzün koşulları altında ne kadar olmalıdır?

Bunun yanıtı da duyguya ya da gelir olanaklarına değil, bir mantıklı gerekçeye bağlı olarak verilmelidir.

Örneğin henüz öğrenci durumunda olan bir üyemiz bu ödentinin yüksekliğinden yakınırken, kendi gelir durumunu düşünüyor. Ona demek gerek ki, biraz dur, eğitimini bitir, iş-güç sahibi ol, para kazanmaya ve aileni geçindirmeye başla, ondan sonra düşün Masonluğa girmeyi. Bir diğeri bunları yaptığını ama işinin/mesleğinin kendisine sağladığı gelirin yetmediğinden yakınabilir. Haklı!... Ne yazık ki bizim ülkemizde insanların gelir düzeyleri arasında uçurumlar olabiliyor. Ne gelişmiş liberal ekonomili Batı ülkelerinde ne de sosyalist ülkelerde öyle değil. Bizim ülkemizde halkımızın sosyo-ekonomik yapısı yerine oturtulamadı. (Aslında geçmişimizde tam oturtulurken, çıkar çevreleri bunu yıkıp darmadağın etmiş.) Bunu değiştirmek bireyin kendi elinde değil ama bir başka işe yönelmek, yaşamını değiştirmek elinde. O zaman o kişi Masonluğa girmeyi ondan sonra düşünmeli. Zaten geçim kaygısı ile Masonluğa hiç girilemez. (Aslında hiçbir kaygıyla girilemez ama bizim ülkemizde geçim bunun başında geliyor.)

Sayın Asimov’un çok ilginç ve işin damarına basan soruları var. Şunları bir kopyalayalım:

1- Giriş ödentisi neden ve hangi amaçla alınmaktadır?
2- Giriş ödentisinin miktarı hangi kriterlere göre belirlenmektedir.
3- Giriş ödentisi alınmaz ise ne olur?
4- Giriş ödentisi yüksek bulanlar için bir alternatif ve çözüm var mıdır?
5- Dünya'daki ödentilere göre Türkiye'de bu miktar yüksek midir?

Diyelim ki bunların sonuncusundan başladık ve dedik ki, evet yüksektir.

Niçin yüksektir?

Eğer yukarıdaki ilk iki sorunun yanıtını veremiyorsanız, size göre yüksek olan rakam sadece kendi mali olanaklarınızı göz önünde tutarak belirlediğiniz bir rakam olur. Oysa o giriş ödentisi, sizin mali olanaklarınıza göre belirlenmiş değildir; ilgili büyük locanın o ödentiyi alma amacı ve buna ilişkin kriterlerine göre belirlenmiştir. Üçüncü soruda belirtilen, giriş ödentisi alınmaz ise, bunun alınmasını gerekli kılan amaç gerçekleştirilemez. Dördüncü soruda belirtilen, bunun alternatif çözümü, kim bilir, belki de Masonluğun bu bağlamdaki yönteminin tümüyle değiştirilmesini gerektirir.

Dolayısıyla giriş ödentisinin yüksek olduğunu söyleyip kestirip atmak olmuyor.

Bu arada Sayın Tora, yurt dışında bir locanın üyesi olup, orada giriş ödentisinin yıllık ödentinin üçte ikisi kadar olduğunu belirtmiş. Olabilir… Oradaki koşullar onu gerektirebilir. Bizim konumuz Türkiye’deki durum. Zaten onun için bu başlığı Türkiye’de Masonluk bölümünde açtık. Başka ülkelerdeki uygulamalar bu başlığın kapsamı dışında kalır. Ancak elbette Sayın Tora Türkiye’deki rakamın Türkiye koşuları altında yüksek olduğunu da söyleyebilir. Haklı da olabilir.

Fakat sorarız: Niçin yüksek?

Hangi amaçla ve hangi kriterlere göre ne kadar olmalıdır ki bu tutar yüksek görülmektedir?



Bu arada şunu da belirteyim: Bu sorgulamaya mason üyelerin yanıt vermesi beklenmiyor. Haricilerin yanıt vermesi bekleniyor. Çünkü ödentiyi yüksek bulan ve sorun eden masonlar değil, hariciler.


Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: resurrected - Mayıs 05, 2014, 08:40:52 öö
Ben teknik bir konuda aklıma takılan bir şeyi eklemek istiyorum. Giriş ödentisinin 4300TL olduğunu söyemiştim. Daha sonra da biri bunun giriş ödentisi + yıllık aidat olduğunu söylemişti. Sanırım orada bir hata var. 4300TL giriş ödentisi ve masonluğa kabul edilen kişi, o yıl yıllık aidat ödemiyor. İşin muhasebe kısmını localar ve büyük loca kendi arasında çözmüş olabilir tabii ki, ama pratikteki uygulama açısından önemli bir detay bu. Bu detaya girme nedenim Sayın ADAM'ın yazmış olduğu fark: giriş ödentisini ödeyenin harici, yıllık aidatı ödeyenin de mason olması detayı.

Herhangi bir yanlış anlamaya mahal vermemek ve daha açık olması bakımından: HKEMBL'da bu giriş ödentisi, tekris töreninin olduğu gün akşam saat 17:00'de ödeniyor. Yanılıyorsam herhalde beni düzeltecek bir mason üyemiz vardır.

Bu durumda ben bu konuda ilk yazdığım rakam (4300TL) üzerinde duruyorum.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Spock - Mayıs 05, 2014, 09:10:04 öö
Fakat sorarız: Niçin yüksek?

Hangi amaçla ve hangi kriterlere göre ne kadar olmalıdır ki bu tutar yüksek görülmektedir?

[/size]

Bu arada şunu da belirteyim: Bu sorgulamaya mason üyelerin yanıt vermesi beklenmiyor. Haricilerin yanıt vermesi bekleniyor. Çünkü ödentiyi yüksek bulan ve sorun eden masonlar değil, hariciler.

Bu doğru ama;

1- Giriş ödentisi neden ve hangi amaçla alınmaktadır?
2- Giriş ödentisinin miktarı hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
3- Giriş ödentisi alınmaz ise ne olur?

hariciler de bu sorulara yanıt veremezler... Giriş ödentisinin yüksek olduğunu söyleyen bir kişinin öncelikle bu soruları yanıtlaması gerekir ama yanıtlayamaz. Çünkü bu soruların cevapları ancak Masonluğa girildikten sonra öğrenilebilir.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 05, 2014, 09:17:44 öö

Böyle diyecek olursak, bu Forumda yazdıklarımızın büyük çoğunluğunu kaldırmak gerek.

Kaldı ki, o üç sorunun yanıtını belki masonlar da bilmez. Çünkü onların ilgi alanına girmez. Hiç sormamışlardır bu giriş ödentisinin gerekçesini. Yıllık ödentinin gerekçesini bilenlerin sayısı bile pek azdır.

Dolayısıyla masonlara bel bağlamak boşuna.  Bu soruların yanıtlarını burada bulacağız. Yanlış ise, masonlar yanlış olduğunu söylemelidir.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: asimov - Mayıs 05, 2014, 09:51:21 öö
Giriş ödentisi ve yıllık ödentinin farkını ve gerekliliğini ben birkaç önceki yazıda bitqz açıklamıştım.

Yılık ödentinin büyük bir kısmı zaten tekrar mason için harcanır. Kardeş sofrası, locaların çalışmalarındaki gereksinimler vb şeyler bu ödentiden karşılanır. Burada bütün kalemleri yazamayız elbet. Ama locaya, Büyük Locaya öyle büyük bir rakam kalmaz.

Az bulalım veya çok diyelim Büyük Locanın ve dolayısıyla lovaların kuruluşu ve gelişimi aslında bu giriş ödentisi ile sağlanır.
Bir locanın kurulması, bina onarımları, bina kiraları, bina yapımı-alımı, ulusal ve uluslararası toplantı ve organizasyonlar, kitap ve dergi basımları vn işler bu bütçe ile sağlanır. Masonlardan ayrıca istisnalar hariç para toplanmaz. Ama gerekli ise toplanabilir. Herkes gücü oranında yardım yapar. Ama bu konumuzun dışında.

Sonuçta yıllık aidatların bir kısmı ile giriş ödentileri çeşitli amaçlarla zaten harcanır. O zaman giriş ödentisinin miktrı elbette ülkeden ülkeye değişecektir.Kolaylıkla üye bulabiken, gelir seviyesi yüksek, bağış imkanları daha iyi batı ülkelerinde belki ödenti dşüktür ancak Türkiye'de işler biraz daha farklıdır.

Bence yanıt burada yatıyor.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: BULGARIA - Mayıs 05, 2014, 11:22:07 öö
Bu konuyu HKMBL ve ÖMBL olarak sınıflandırmak daha iyi olmaz mıydı ? Kafa karışıklığı olmasın. İki locanın ödentileri de aynı olmayabilir diye düşünüyorum ama. Doğru mu değil mi bilmiyorum.


Saygılar.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 05, 2014, 12:00:56 ös

Tersten başlayalım.

Burada büyük localar arasında ayırıma gerek yok. Çünkü bir de KMBL eklenir o zaman.

Diyelim ki 3500 TL hepsi için geçerlidir. Aralarında çok fazla fark olduğu sanılmamalı; üç aşağı beş yukarı...

Sayın asimov'un dediklerine gelince...

Eğer giriş ödentisinin gerekçesi öyle belirtilecek olursa bu iş çöker. Orada sözü edilen harcama kalemlerinin hemen hepsi bir büyük locanın yıllık bütçesi çerçevesinde kendi üyelerinin ödentilerinden karşılanması gereken harcamalardır. Gerçi yıl içinde alınan giriş ödentileri de genel bütçeye gelir olarak eklenir fakat bu eklemenin öyle yeni loca kurulması, bina onarımı gibi kalemler için olduğu söylenemez. Olamaz. Her yeni loca kendi kuruluş harcamalarını (büyük locanın harcamaları dahil) kendisi karşılar. Bina onarım harcamaları da sadece ilgili vadideki localar ve onların üyelerini ilgilendirir. Toplantı ve organizasyonlar, kitap basımları falan... Hepsi masonların üstlenmesi gereken harcamalardır çünkü bunlar kendileri içindir; adaylar yani masonluğa yeni girecekler için değil. . Şayet hiç yeni üye alınmayacak olursa bu harcamalar yapılmayacak mı? Yapılacak. O zaman bunların bedelleri adaylardan alınamaz. Bu akıl ve mantığa sığmaz. Dolayısıyla Masonluğa aykırı düşer.

Sayın asimov'un saydıklarının içinden belki bir küçük çıkarım yapabiliriz: Şayet mason adaylarına ön bilgi edinmeleri bakımından bir kitap ya da kitapçık veriliyorsa, işte onun bedeli giriş ördentisinin içindedir.

Diyeceksiniz ki bu devede kulak!... Evet, öyle. SZadece örnek. Başka masraflar ya da parasal karşılığı olan işler var. Zaten sorun orada.

Deniliyor ki giriş ödentisi olarak 3500 TL çoktur.

Neye göre çok?

Adaya göre.

Ne kadar olmalı?

Kimse bir öneri getirmedi şu ana kadar ama diyelim ki 1000 TL olsa uygundur

Şimdi daha somut bir soru:

Acaba bir adayın Masonluğa girişine ilişkin işlemlerin yapılabilmesi için kişi başına 1000 TL yeterli mi?

     
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: asimov - Mayıs 05, 2014, 12:48:13 ös
Madem rakamlar havada uçuşuyor. Ben de söyleyeyim 1000 TL bana göre yetmez.
Sayın ADAM'ın dediğinden benim anladığım giriş ödentisinin tamamı adaylık sürecinde bir şekilde masrafları, işlemleri karşılıyor.

O zaman işimiz kolaylaşıyor.
Şu soruya yanıt arayalım.

Masonluğa girişte hangi masraflar, işlemler yapılıyor?

Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: BULGARIA - Mayıs 05, 2014, 02:13:15 ös
Yahu kimsede demiyor ki çalışan personel var, güvenlik var,elektrik var,su var,gaz var,mason olduktan sonra giyilecek kuşak vardır, eldiven vardır,önlük vardır.. Bu liste uzarda uzar.. Bunlar vardır.. Yok mudur ???
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 05, 2014, 03:30:42 ös

Sayın Bulgaria'nın dedikleri arasında tamam, önlük vardır, eldiven vardır ama onlar da kaç kuruştur ki!... Diğerleri, yani işletme giderleri masonları ilgilendirir, adayları değil.

Bu konu içinde aslında o giriş ödentisini haklı çıkarabilecek asıl harcama kalem(ler)ini bakalım kim bulup değinecek? Ben de merak etmeye başladım.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: 38 - Mayıs 05, 2014, 05:33:25 ös
Ben açıkçası bu ödemelere bilgi hazinesi açısından bakarım. Bu kadar bilgiye sahip olmak, derin bir tarihe tanıklık etmek açısından ödenen bedel çokta değil. Haklı alınan bir bedel. Bakınız bu sitede bile-ki ne kadar bilen insan ve sanal kütüphane var- bedavaya tam bir bilgi sahip olamıyor insanlar.

Saygılar
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 05, 2014, 05:46:41 ös

Sayın Ersin Baltalı geldi, konuyu bilgiye bağladı fakat sorunun yanıtını vermedi.

Hani Masonluk bir "bilgi kurumu" olsa, diyelim ki masonlar yıllık ödentilerini edindikleri bilgnin karşılığı olarak veriyor.  (Onun da bir başka adı vardır aslında Masonlukta)

Fakat daha Masonluğa girerken giriş ödentisini neyin karşılığında veriyorlar?
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: 38 - Mayıs 05, 2014, 06:23:57 ös
Hoşbulduk Sayın Adam :)

Soruların her birine ayrı ayrı yanıt vermek yerine, kestirmeden gideyim dedim. Hata ettiysem kusura bakmayın.

Masonluk bir bilgi kurumu değil elbette. Ama bilmek isteyen bir insan için doğru bir kurum.

Sorunuzun yanıtı da benim açımdan çok basit. Mason olmak için veriyorlar. Başkasına göre aydınlanmak için veriyorlar. Bir başkasına göre sosyal çevre satın alıyorlar. Ama neticede her dernek(sadece Mason locaları değil), farklı isimlerde bu ödentileri isterler. O kapıdan içeri girmek için bu bedele katlanırlar.

Belkide soru yanlış Sayın Adam! Localar bu paraları neden talep ediyorlar diye sorsanız cevap bulunur sorunuza. Arkadaşlarda açıklamaya çalışmış bildiklerince ama bunun asıl cevabını içeriye giren verir kanımca.

Saygılar
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 05, 2014, 07:09:10 ös

Olmadı. Olduramadık.

Peki bu işi bırakıp yıllık ödentiye gidelim. Yıllık ödenti niçin alınıyor ve nasıl saptanıyor ona bakalım, sonra giriş ödentisine dönelim.

Bir mason locası bir mason mabedinde çalışır. Belli zamanlarda toplantı yapar. Türkiye'de genellikle iki haftada bir toplantı yapar. Yılda 20-22 dolayında toplantı. Bu toplantıların yer aldığı mabet bir lokalde yani binadadır.  Aynı yerde (varsa) başka günlerde başka localar toplanır. Dolayısıyla orada (lokalde) bir işletme vardır. Binanın bakımı, temizliği, elektriği, suyu, personeli... Ayrıca oradaki locaların ve büyük locanın oraya denk düşen payı oranında yönetim giderleri. Buna şu çok sözü edilen kardeş sofrası giderlerini de ekleyin. Kitap ve dergi gibi üyelere dağıtılan nesnelerin maliyetini de ekleyin. Localmar yazın çalışmasa bile lokalin işletmesi devam eder; onu da unutmayalım.

Burada dört tip gider söz konusudur: Büyük locanın gider payı, ilgili vadinin gider payı, locanın gider payı ve her bir üyenin yarattığı gider. Bunlar, locanın bulunduğu yere ve orada çalışan loca ile bulunan üye sayısına göre farklılık gösterdiği, ayrıca yörelere göre harcamalar farklı olabildiği için, (İstanbul pahalı, İzmir ucuzdur) üyelerin yıllık ödentileri her yerde aynı değildir.

Bu giderlerin nasıl karşılarnacağına ilişkin bir bütçe yapılır. Tasarı gider bütçesi uyarınca tasarı gelir bütçesi oluşturulur ve buradan her bir masonun yıllık ödenti tutarı çıkar. Kuşkusuz gelir bütçesi oluşturulurken, buna, yasal olarak başka kaynaklardan elde edilebilecek gelirler varsa o da eklenir. Tasarı giriş ödentileri de eklenir. Ancak işte o tasarı giriş ödentilerinin karşılığındaki harcamalar ya da giderler bu bütçede birkaç ayrı kalem içinde yer alır.

Bizim buradaki sorumuz, girişi söz konusu olacak aday bakımından bu giderleri ya da harcamaları yaratan nesne, olay ya da uygulamanın ne olduğu... İşte bunun için, daha kabul edilebilir olduğu söylenebilecek daha düşük bir tutarın yeterli olup olmayacağı...

Nedir bu nesne, olay ya da uygulama...

Biliyorsunuz bilmesine de, söylemeye diliniz varmıyor gibi geliyor bana.

Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ruzber - Mayıs 05, 2014, 08:59:37 ös
Ben giriş ödentisi için alınan paranın, kişiyi araştırılarken gerekli olduğunu düşündüm.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 06, 2014, 07:59:43 öö

Sayın ruzber'in dediğinin de bir payı var elbette. Çünkü bir haricinin aday olarak işlemleri sırasında gerek locada gerekse büyük locada yapılan yönetimsel işlemler, harcanan bir emek vardır. Bunların hepsi masonlar için değil, aday içindir.  Hem sadece loca içinde değil, sonraki bir aşamada dışarıda da bu bağlamda zaman harcanır. Ancak bunun parasal karşılığının hesaplanmasına kalkışılacak olursa,korkarım işin içinden çıkılamaz. Kaldı ki masonlar elbette aralarına yeni bir kardeş daha katılması için seve seve zaman harcayacaklardır; üstelik bu onların yükümlülüklerindendir.

Bir başka etken var. Çok daha belirgin; çok daha somut. Çok daha hesaplanabilir.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Spock - Mayıs 06, 2014, 09:25:11 öö

Bir başka etken var. Çok daha belirgin; çok daha somut. Çok daha hesaplanabilir.

Tekris Töreni??
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Waldow - Mayıs 06, 2014, 07:08:48 ös
Acaba bu ödentilerin bir kısmı ihtiyacı olan insanlara yardımda veya öğrencilere verilen burslarda kullanılıyor olabilir mi ? Bunun yanında bir de bağlı olunana büyük locaya gönderilir demiş bir üyemiz. Bu yurttışındaki bir büyük loca mı. Peki ama neden ?

Şahsi fikrim bu ücret yüksek değildir.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Spock - Mayıs 06, 2014, 10:31:13 ös
Acaba bu ödentilerin bir kısmı ihtiyacı olan insanlara yardımda veya öğrencilere verilen burslarda kullanılıyor olabilir mi ? Bunun yanında bir de bağlı olunana büyük locaya gönderilir demiş bir üyemiz. Bu yurttışındaki bir büyük loca mı. Peki ama neden ?


Sn. ADAM bu giriş ödentisinin tamamen mason adayına özgü olarak yapılan bir harcamaya tekabül etmesi gerektiğini söyler. Yardım ve burs bu nedenle olamaz, onlar ayrı, bu amaçla Dul Kesesi var. Büyük Loca'nın yurt dışı ile ne alakası var? Büyük Loca'nın ne demek olduğu halen bilinmiyor mu?

Şimdi madem ki bu ödenti mason adayına özgü olmak zorunda, mason adayına özgü yapılan işlemleri sayalım:

1. Önerinin resmen yapılması
2. Bazen ön tahkikat
3. İlk oylama
4. Büyük Loca ve Loca arasındaki her tür yazışma ve evrak alış-verişi
5. Talepname doldurulması ve locada okunması
6. Askı işlemi
7. Tahkikat
8. Nihai oylama
9. Tekris

Daha önce ilk 8 madde bu konu başlığı altında elenmiş olduğuna göre geriye sadece Tekris kalıyor. Benim bildiğim kadarıyla Tekris aynı gece bir Kardeş Sofrası ile sonuçlanıyor. Hem Tekris törenine hem de bu kardeş sofrasına sadece ilgili locanın masonları değil, diğer localardan davetli masonlar da katılabiliyorlar. Dolayısıyla Sn. ADAM'ın bahsetmiş olduğu belirgin; çok daha somut ve hesaplanabilir olay bu olmalı. Ama Tekris gecesindeki maliyet kalemlerinin de ayrıntılı dökümünü yap derseniz, işte onu bilemem. Bilenler anlatabilirler.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: asimov - Mayıs 06, 2014, 10:45:51 ös
Sayın Spock'un ifade ettiği üzere Tekris töreni masonlar için özeldir. Tekris sonrası kardeş sofrası normale göre daha coşkulu ve kalabalıktır. Diğer localardan katılım üst düzeydedir. Şartlar uygunsa Büyük Locadan bile katılımlar olur.

Dolayısıyla Tekris töreninden sonraki kardeş sofrasının maliyeti biraz yüksektir. Şartlara göre yemeklere daha özen gösterilir.
Süreç boyunca bir mason adayının en masraflı olduğu yer burasıdır.

Bir de şu var aday gireceği loca ile aynı yerde yaşamıyor olabilir. Dolayısıyla işyerinin, evinin veya kendisinin görülmesi için soruşturucular buraya gitmek zorunda kalabilirler. Bu da ayrıca bir maliyettir.

Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 07, 2014, 08:41:49 öö

Evet, Sayın Spock, bu başlık altında verilmesi gereken doğru yanıt ya da açıklamayı getirdi.

Adaydan alınan giriş ödentisinin, aday ile bağlantılı harcamaları karşılaması gerekir.

Gerek ilgili loca gerekse Büyük Loca'da (ya da şubede) aday ile ilgili olarak yapılan tüm işlemlerin en azından emek ve zaman harcamaya yol açması nedeniyle elbette bir maliyeti vardır. Bu açıdan belki de aday ile ilgili tahkikat evresindeki maliyet hepsinden yüksektir. Düşünün ki en az üç mason aday ile ilgili olarak saatlerce zaman harcıyor. Bu emeğin bir karşılığını onlar istemeyebilir ama mason kurumu ister.

Ardından bir de Sayın Spock'un dediği üzere tekris töreni gelir. Genellikle bir tekris töreni tek bir aday için yapılmaz; birkaç adayın birden tekris töreni bir arada yapılır. Ortalamasını üç olarak alırsak, demek ki bir locanın bir toplantısının tümü o gün üç aday içindir.

Şimdi... Bir locanın bir toplantısının Büyük Loca'ya olan maliyeti nedir? Buna bir de adayın işlemleri için harcanan zaman ve emeğin karşılığını ekleyin. Çıkar rakamı aklınızda tutun.

Sizin giriş ödentisi olarak kabul edebileceğiniz ödenti ne kadar? Üç kişi olacağına göre onu üç ile çarpın. Bu tutar, bir locanın bir günlük toplantısının maliyeti ile üç kişi için ayrı ayrı yapılmış olan tüm o yönetim işlemlerinde harcanan emek ve zamanın değerinin karşılığı olabiliyor mu?

Masonluk, kimilerinin mason olmasına yardım eden bir hayır kuruluşu değildir.

Masonluk bedava değildir.

Masonluğun amaçları doğrultusunda çalışmak isteyen herkesin mason olması zorunlu değildir.

Masonluğa göre Masonlukta bir ödenti sorunu yoktur. Masonlukta ödenti sorunu olduğunu ileri sürenler, mason olmak isteseler de aslında bu istemlerinin maliyetini paylaşabilmek bakımından mason olma niteliğini ne yazık ki taşımayan, bu nedenle yakınmada bulunan kişilerdir.

Şayet mason olmayı çok istiyorlarsa, Masonluk öncesi yaşamlarında daha çok çalışmaları, kendilerini her baekımdan mason olabilmeye elverişli duruma getirmeleri gereklidir.


Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Thoth - Mayıs 10, 2014, 02:46:27 öö
Nafaka kelimesiyle konu genişleyebilir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 10, 2014, 07:32:43 öö
Sayın Thoth'un deyişi üzerine:

Giriş ödentisi pek değil de, yıllık ödentiler, özellikle derece artırımı sırasındaki ödentiler göz önüne alınırsa, evet, Masonlukta simgesel bir terim olan nafaka sözcüğünün kullanımıyla, konu genişler.

Genişletmek de öncelikle bu bilgiyi getirene düşmez mi?
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Thoth - Mayıs 10, 2014, 02:38:10 ös
TDK'ya göre nafaka kelimesi isim olarak, "Geçinmek için gerekli olan şeylerin bütünü, geçimlik" demek.

Kurumun işleyişinin devamı ve "geçinmesi" için ödenen "ödenti" de bir nevi nafakadır. Ayrıca bir Mason'un nafakadan kendi payına düşeni alması vardır ki o nafaka "ödenti" gibi maddiyata dayalı olan birşey değildir.

Sayın ADAM'ın dediği gibi Masonlukta ödenti diye bir sorun yoktur.



Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ozgurppp - Mayıs 10, 2014, 07:14:17 ös
Bugün bir devlet kurumundan herhangi bir işlem ya da bir talebimiz olduğunda dahi bunu başlatabilmek için bir miktar ücret ödemekteyiz. Bu talep beraberinde iş gücü ve harcamalar getirdiği için bazı maliyetler ortaya çıkartabilir.
Genel olarak giriş ücreti alınmasının mantığı böyledir.
Faaliyetleri ve giderleri olan bir derneğe ya da topluluğa dahil olduğumuzda, bu oluşumun devam etmesini istiyorsak elbette ki belirlenen aralıklarla ödemeler yapmamız gerekir. Bu ödemelerin azlığı veya çokluğu konusu tartışılabilir.
Şahsi düşüncem yıllık ödenen miktar bu başlık altında bahsedilen rakamlar ise Türkiye şartlarında gayet uygun bir miktar.
Masonluğa girmek isteyen kişiye harcanan masraf, iş gücü nedir bunu tam olarak bilmediğim için, giriş ücreti adı altında istenen miktarın azlığı ya da çokluğu konusunda fikir yürütemiyorum.
Ancak yine bu başlık altında bahsedilen rakamlar alınıyor ise kabul edilebilir bir miktar olduğunu düşünüyorum.
Masonluğa kabul edilmek isteyen bir kişi isem şayet, giriş ücretinden ziyade sorun edeceğim kendimle ilgili çok daha fazla konu var.
Mason olanlar arasında böyle bir sorunun olmadığı da belirtilmekte. Masonlar, alınan ödemelerin makul sebeplerini fazlasıyla görmüyor olmalı.

Zaten benden giriş esnasında alınan paranın fazla olduğunu ve yanlış bir uygulamanın yapıldığını düşünüyorsam, böyle uygulamaları olduğuna inandığım bir oluşuma neden dahil olmak isteyeyim ki? Hele ki kimse beni buna zorlamıyorken.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 12, 2014, 03:24:10 ös
Sayın Thoth, Masonluktaki "nafaka" kavramını anlatmaya başladığına göre, devam etmeli. Böyle kısaca geçmemeli. Şu sözünü ettiğimiz ödenti (maddi) kavramı ile nafaka (tinsel ya da bilgisel) kavramı arasındaki bağlantıyı da kurup göstermeli.

Beri yanda Forumun yeni üyelerinden Sayın ozgurppp emek konusuna deağinmekle birlikte ödentinin (özellikle giriş ödentisinin) karşılığını sadece belli birtakım gider ya da harcamalara bağlı olarak bırakmış. Onun da değinmiyş olduğu o harcanan zamanın ve emeğin karşılığı ne olacak? Örneğin mason olmak isteyen bir kişinin çeşitli aşamalarındaki işlemleri sırasında kaç kişi kaç saat harcar, bunu hiç düşündünüz mü? Bu nitelikteki adamlar, bununla uğraşmayıp bir başka yerde saat ücretli olarak çalışmış olsalardı, kaç para kazanırlardı; onu yapmayıp bunu yaptıkları için şimdi sırf o aday mason olabilsin diye yitirmiş oldukları nedir, hiç düşündünüz mü? Bunun arkasına bir de ortalama üçte bir oranında o adayın tekris töreni sırasında çok daha fazla sayıda kişinin (loca gövrelileri ile törene katılanlar) harcadığı zaman var; bunun karşılığını hesaplayabilir misiniz?

Tüm bu hesaplardan sonra Masonluktaki giriş ödentisinin yüksek olduğunu ileri sürebilecek yürekli var mı?
     
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: NOSAM33 - Mayıs 12, 2014, 05:08:23 ös
Alıntı
Bahsettiğimiz gibi
 
i, yükseliş, ancak bu iki şekil içinde safha safha gerçekleşebilir.

Bunlardan ilkinde (remzi dereceler) yükselme, derece grupları içinde, ikincisindeyse (felsefî dereceler) grup yükselmesi şeklinde gerçekleşir.

"Çırak” olarak masonluğu alınan birisi, sırasıyla “Kalfa”lığa ve sonra da “Usta-Üstad”lığa yükselir ki, buna Operatif-Amelî masonluktan kalma tabirle, “Nafak artırımı” ismi verilir.


ALINTI
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Waldow - Mayıs 12, 2014, 06:01:33 ös
Sn. Adamın sürekli yeni aday için harcanan zamanı şu işte çalışşalardı şu kadar kazanırlardıra bağlamasını yanlış buluyorum. Bunu maddiyata bağlamak bana göre son derece yanlış.  Masonluk bir gönül bağıdır ve ora için harcanan zamanda gönülden gelir bir özveridir. Bu hacanan zaman ve emeğin adayın vermiş olduğu ücrete yansıtılması ya da bu ücret işte bunun için veriliyor mantığına bürütülmesi ne kadar haklı ne kadar doğru ?
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Mayıs 12, 2014, 06:59:10 ös

Sayın Waldow salt maddi açıdan baktığında elbette haklı...Zaten hiçbir masonun, emeğinin ve yapmış olduğu çalışmanın karşılığında maddi bir beklentisi yoktur. Hiçbir mason örgütü de masonların adına böyle bir tahsilata girişmez ve bunun hesabını yapmaz.

Burada bizim derdimiz, masoınlarla ya da mason örgütleriyle değildir. Mason adaylarıyla da bird derdimiz yoktur. Derdimiz, bu Forumda birçok kez şu masonluğa giriş ödentisinin abartılmış olması, çok bulunması, bundan ötürü yakınmaların dile getirilmiş olmasıdır. Ardından da bu durumda sadece varlıklı kişilerin mason olabildiğinin belirtilip, Masonluğun bu bakımdan eşitliği savunurken kendi içinde çelişkiye düştüğıü ve insbanlar arasında ayırımcılık yaptığının ileri sürülmüş olmasıdır.

Buradaki anlatımlarda biz bir emek değeri kavramını ortaya koyduk. Diyesimiz odur ki, bir mason adayı kendisi için ortaya konan bu emeğin, harcanan zaman ve enerjinin karşılığını vermelidir. Vereceği giriş ödentisi, bunun karşılığı olamaz; yetmez. Ancak işi sadece maddi olarak gösterecek olursak, söz konusu giriş ödentisi, bir mason mabedinin bir günlük kullanımını giderini bile karşılamaz.

Aslına bakacak olursanız, tük bunların bu şekilde değerlendirilmesi hiç de etik değildir. Ancak Masonluğa giriş konusuyla bağlantılı olmak üzere girişq ördentisini en büyük etken hatta engel olarak gören kişilere verilebilecek yanıt ne yazık ki ancak böyle olabilmektedir.

Masonluğun değerini bilen, anlayan bir harici, bunların hiçbirini umursamaz.   
 
   
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Alşah - Mayıs 13, 2014, 02:25:51 ös
         Dikkat ettim,   Masonluktaki bu aidat meselesi sitemizde çok fazla gündeme gelen bir konu oluyor.
         Şahsen, her ne kadar kabul edilmiş değil isem de,  bu aidat miktarının öyle abartıldığı kadar olmadığını düşünüyorum. Kaldı ki çeşitli vesilelerle katılımcılar ve bizzat masonluk payesine ulaşmış üyelerce bu miktarın büyütülecek bir miktar olmadığı  defalarca açıklanmıştır.
         Hatta Sayın Büyük Üstat M. Remzi Sanver, "MASONLUK Işığı Arayanların Hikayesi" isimli eserinde çok ilginç açıklamalarda bulunmuş. Bunlardan biri de Anderson Anayasası'nda  yer alan -Yabancı bir kardeşe karşı davranışlar ile ilgili bölümdür. O bölümde ".....gerçek bir kardeş olduğunu anlarsanız, ona göre saygı göstereceksiniz; ve eğer muhtaç durumda ise, yapabilirseniz , ona yardım etmelisiniz veya nasıl yardım edilebilecekse onu öyle yönlendirmelisiniz: ona bir kaç gün iş vermeli ya da çalışması için başka yere  tavsiye etmelisiniz. Fakat imkanınızın ötesinde bir şey yapmakla yükümlü değilsiniz. Sadece , fakir bir kardeşi, iyi ve doğru bir kimse olması şartıyla, aynı dururmda olan başka bir fakir insana tercih edeceksiniz."  yazmaktadır. Burada açıkça görüldüğü üzere, demek ki  fakirler de mason olabiliyor veya masonlar da fakir bir duruma düşebiliyor. Fakir bir insanın ise aidat verebilme durumunun ne kadar olabileceği zaten ortadadır.
      Bu bakımdan bu aidat meselesinin yeteri kadar aydınlandığını düşünüyorum.
      Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: OseK - Mayıs 13, 2014, 10:43:11 ös
bence daha da fazla olması gerekir belki o zaman gerçekten gönül vermek için mi yoksa maddi çıkarlar uğruna mı locaya katılmak isteniyor daha net belli olur. sayın arkadaşlar masonluk bir öğreti ve öğrenmenin bedeli olurmu?
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Arcanum - Mayıs 21, 2014, 11:48:32 ös
Bahsedilen ödenti miktarının ben de abartılacak kadar yüksek olmadığı kanaatindeyim. İnsan hayatında nerelere para harcamıyor, kaldı ki bir mason hayatının en önemli parçası için harcayacağı bu ödentiyi kafasına takmamalı diye düşünüyorum. Kafasına takıyorsa, zaten odak noktası maddiyata yakındır diyebilirim. Bu da masonluğun felsefesiyle örtüşmez.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: shakespeare - Mayıs 23, 2014, 11:10:52 ös
Şimdiki gençler herşeyin fiyatını biliyor bravo onlara, ama hiçbirşeyin değerini bilmiyorlar ... "Bernard Shaw"
Mason olmak ve masonluğu yaşamak yüce bir zanaattir , değeri ve ölçüsü pahabiçilemez...
Sevgiler...saygılar...
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Selim - Ekim 14, 2014, 01:23:16 ös
Şimdiki gençler herşeyin fiyatını biliyor bravo onlara, ama hiçbirşeyin değerini bilmiyorlar ... "Bernard Shaw"
Mason olmak ve masonluğu yaşamak yüce bir zanaattir , değeri ve ölçüsü pahabiçilemez...
Sevgiler...saygılar...

Bir topluluk veya derneğe üye olunacaksa önceden belirlenmiş peşinat ve aidatlar peşinen kabul edilir.  Yani, tamam ben buraya kadar yazılanları kabul ediyorum. Ama;

Bir şey olabilmenin ve yaşamanın da ederi olmaz, ama insan yaşamını idame ettirebilmek için kapitale ihtiyaç duyar. Kapital sorununu çözümlemek her zaman olduğu gibi günümüzde en yüksek noktadır. Şimdi herhangi bir dini cemaatin toplantılarına katılmaya başlasam bir süre sonra doğal üye olarak kabul edip "şunu yapacağız, ilim irfan öğreteceğiz, Allah yoluna harcayacağız, vs" gerekçelerle para talep ediyorlar.

Para para para diyen gruplardan masonluğun farkı ne? onlarda parasız olmaz diyor. Dini cemaatler "Allah fakirleri sever, elindekilerden sadece yaşaman için gerekli olan dışındaki herşeyi ver, allah yolunda harcayacağız, sen onun yolunda ilerleyip cennetlik olacaksın" deniyor.

Öğrenmek istediğim masonluk hakikatı bulmak yolu ise, bireyin hürriyeti önemli ise tüm insanların hakikata ulaşması amaç ise kapitalsizler niye hariçte tutuluyor. zeki, çevik ve akıllı olanları seçip neden onların da ışığa kavuşması sağlanmak istenmiyor?

Bir de şunu öğrenmek istiyorum:

Dul kadın kesesine kimin para koyup kimin keseden para aldığı belli olmuyor ise sürekli olarak keseden para aldığı veya bir koyup 2 aldığının farkına varılana yaptırım uygulanıyor mu? uygulanıyorsa ne tür bir yaptırım uygulanıyor?
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Ekim 14, 2014, 02:15:16 ös
Türkiye'de Masonluğun herhangi bir diğer kurum ya da dernek gibi, varlığını sürdürebilmesi için bir parasal kaynağa gereksinmesi vardır.

Çeşitli kurumların ve derneklerin çok çeşitli parasal kaynakları olabilir. Türkiye'deki mason derneklerinin ise tek bir kaynağı vardır: Üyelerin ödentileri. Başka hiçbir kaynak yoktur. İktisadi işletmesi olan derneklerin o cepheden gelirleri sadece kendi giderlerini karşılamaya yetmektedir.

Günümüzde Türkiye'deki mason derneklerinin en büyük gereksinmelerinden biri çalışmalarını yapabilmek için bina sahibi olabilmektir. Paraları buna yetmemektedir. Olan ile yetinmek zorunda kalmaktadırlar. Kiralık yerlerde çalıştıklarında, bu geçici çözüm uzun sürede daha da pahalıya mal olmaktadır.

Elbette masonlar aralarına çıok daha fazla gencin katılmasını ister. Ancak Masonluğa katılacak olanlar, önce Masonluk dışındaki yaşamlarındaki kaygılarını gidermiş olmalıdır. Bunların başında da geçim kaygısı gelir. Geçim kaygısı olan bir kimse, kendini masonik çalışmalara veremez çünkü zihni öncelikle geçim kaygısını gidermek için çözüm bulmak üzerinde yoğunlaşmıştır. Aynı durum ünieversitede de vardır; geçim kaygısı olan bir öğrenci kendini derslerine ve akademik çalışmalara verememektedir. Bu kaygının, Masonluğun içinde de hem kendisine hem kuruma zarar vermesi olasılığı vardır.

Şu "dul kesesi" konusunu da bu kadar abartmanın gereği yoktur. Geleneksel olarak kimin keseye para koyduğu, kimin aldığı belli olmaz elbette ama ta gildlerden kalma bu geleneksel uygulama, günümüzde simgesel bir boyuta indirgenmiş durumdadır. Hiç kimse bir locada dul kesesinden büyük tutarların çıktığını, kimse bunlarla büyük işler yapıldığını sanmasın. Üstelik, bir loca toplantısında bu kesede arta kalan tutarın kayıt altına alınarak dernek gelirine geçirilmesi zorunluluğu da vardır; bu da unutulmasın. Bu kesenin günümüzdeki asıl işlevi farklıdır ancak onu burada belirtemeyiz çünkü Forum kurallarına aykırı olur.

 
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: mbulut - Ekim 14, 2014, 05:13:55 ös
Yeni üye alımı düşünülürken ne tür çalışmalar yapıldığını bilmediğim için ödentinin çok veya az olması konusunda eleştiri yapmak doğru olmayacaktır.Zaten manevi açıdan kendisini hazırlamış olan kişi bu konuda da kendisini hazırlayacaktır diye düşünüyorum

Burada dikkatimi çeken, üye olması düşünülen kişiler hakkında araştırma yapılması ve bu görevi üstlenen kişilerin harcadıkları emek ve zaman.Görevi üstlenen kişiler bu işlemi kendi istekleri (gönüllü araştırmacı) dogrultusunda mı yapmaktadır, yoksa her masonun yapması gereken bir görev midir ?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Ekim 15, 2014, 08:48:54 öö
Forumun yeni üyelerinden mbulut (hoş geldi; umarız safalar getirir) sitenin arşivindeki bilgileri hiç incelememiş olduğu için, (belli) böyle bir soru sormuş.

Bu durumla daha önce de karşılaşmıştık. "Yeni üye alımı" olarak nitelenen işlemin ayrıntılı anlatımı, Forumun arşivinde var. Şöyle biraz araştırmak gerekiyor.

Ancak bu bilgilerin verilmiş olması, ödenti tutarlarının niceliğini eleştirmeye engel  de değil. Tek önemli nokta yapılan eleştirinin, gerçekleri bilerek mi yoksa gelişigüzel bir şekilde mi yapılmakta olduğu... 

Elbette bir kişinin Masonluğa kabulünden önce bir araştırma yapılır ve bunun için kimi masonlar görevlendirilir. Ancak bu görğevlendirmenin bir "buyruk" olmayıp "rica" olduğunu gözden uzak tutmamak gerek. Masonluktaki tüm çalışmalar gönül ile, isteyerek yapılır. Elbette bir mason kendisinden böyle bir konuda bir ricada bulunulduğunda, onu geri çevirirse, bu geri çevermenin de bir haklı gerekçesi olmalı.

Söz konusu etkinlik önemlidir çünkü adayın Masonluğa girerken ve sonra nasıl bir ödenti yükümlülüğüyle karşılaşacağı konusunda gerek bilgi aktarımını, gerek bunu kabul edip etmediğini gerekse kendi gücüyle bunu karşılayıp karşılayamayacağını belirler.
 
 
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: mbulut - Ekim 15, 2014, 09:13:48 öö

Elbette birçok konuda eleştiri yapılabilir saygı duyuyorum ama bu konuda çok yüksek bir ücret diyebilmek için üyelik esnasında yapılacak islemleri bilmek gerekir.Zaten konu içerisinde bir üyemiz bu işlemleri açıklamış belki farkli konu başlıkları içerisinde de bu bilgi bulunmaktadır.

Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: irfjap - Ekim 15, 2014, 02:55:33 ös
Kardeş sofrasında amaç yemek değildir. Amaç beyin fırtınası ile bilgiye doymaktır. Fakat günümüzde birçok kardeşim restoran fiyatları ile çalışan sofraların maliyeti kardeşleri sofradan mahrum etmektedir. Maliyeti ödeyemiyecek gitsin başka derneğe düşünceside yanlıştır. Bu düşüncede olanlar için gastronomi dernekleri var tavsiye ederim. Tokyo mabedinde toplantı sonrası sofraya katıldım. Her ülkeden kardeşlerin katılıyla sofraya katılan kardeşler ortadaki kutuya istedikleri miktarda para atıyor, bu parayla alınan malzeme dolapta duruyor. Elbirliğiyle hazırlanan sofra sonrası sohbet başlıyor.
Karşıyaka mabedinde 17 yıl önce benzer bir yöntem vardı. Toplantı sonrası firesiz sofra oluyordu.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Ekim 15, 2014, 03:37:10 ös

Sayın irfjap'ın katkısı ilginç... Kısmen pek özel durumlardan söz etmekteyse de, Masonluk'taki kardeş sofralarının maliyetine katılma konusu ayrıca gündeme getirilebilir ama bence bunun ödenti sorunu ile doğrudan bağlantısı yok. Çünkü Kardeş Sofrası'nın değeri ve önemi yadsınamaz ise de, bu geleneksel uygulama, katılma zorunluluğu getirmez.

Ancak Sayın irfjap bu bağlantıyı belirtecek olursa, elbette paylaşımlarından bu başlık altında da -ödenti yani aidat bakımından- yararlanırız.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Metatron - Ekim 19, 2014, 06:02:01 ös
Bir Mason başka bir masonun tüm faaliyet masraflarını karşılayabilir mi ?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: asimov - Ekim 20, 2014, 12:17:33 ös
Sayın selim'in sorularına yanıt:

1-Ödenti nedeniyle büyük bir kesim dışarıda kalmıyor. Zaten ödenti yükümlülüğü yüksek bir rakam değil.
Geniş kitlelerin masonluğa girememesinin  nedenleri farklıdır.

2- Kardeş sofrası ruhani değildir. Aksine çok neşelidir. Ama herkes nasıl davranacağını ve nasıl konuşacağını bilir. Birisi söz  alıp konuştuğunda herkes onu dinler. Genellikle gündem ile bağlantılı konuşulur.

3- Herkes istediğini içer. Rakı, bira, şarap, su vb.
Masonlar sofrada ölçülü davranır. Orası meyhane masası değildir. Kararınca içilir. Adabınca kalkılır. Amaç zaten içmek değildir. Masonluğun temelinde ölçülülük, olgunluk, bilgelik ve tolerans vardır.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Ekim 22, 2014, 08:39:41 öö

Bu başlık altındaki son sorulara, Sayın asimov, benim gibi, sanki bir mason gibi, çok güzel yanıtlar vermiş.

Eklenecek bir şey özetle yok. Ayrıntıya girilecek olsa o başka. Zaten o da bu başlığın konu kapsamına sığmaz. Çünkü konu Türkiye'deki Masonluktaki ödenti sorunu. Hem genel olarak da değil, sadece ülkemizde.

Burada Sayın Metatron'un ilginç bir sorusu var, bu harcamaları bir başkası karşılayamaz mı diye... Sayın Selim de buna benzer bir öneri getirmiş, finansör ya da sponsorlukla olmaz mı gibisinden.

İkisi de olur elbette; başka çözümler de bulunabilir, bu bağlamda bir sıkıntı varsa. Ancak şunu soralım mason olmayan forum üyelerine (özellikle de Sayın Metatron ile Sayın Selim'e):

Siz Masonluğa girmek isteseydiniz ve tüm bireysel nitelikleriniz bakımından da girebilecek olsaydınız, sadece geçim durumunuz ödentileri karşılamak bakımından elvermeseydi, öyle bir çözümü kabul eder miydiniz?

 
 
 
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: ADAM - Kasım 28, 2014, 11:47:34 öö

Bu başlık altındaki son birkaç günlük yazıların hepsi,  konuyla bağlantılı olmadığından silindi.

Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Risus - Şubat 21, 2015, 03:31:46 öö
Konu biraz eski de olsa, katılmadan edemeyeceğim. Açıkçası rakamlara yapılan yorumları okurken, şaka olduğunu düşünmedim değil. Yani, giriş ödentisi 5.000 olsun diyelim. Çok mu? Miktarı 'yalın' değerlendirirsek çok olabilir. Peki şöyle sorayım. Masonluk için çok mu? Bence değil.

Masonluğun kişiye katacağı faydaların maddi değerini hesaplasaydık zaten birçok kişi ödeyemezdi. Kişinin, diyelim ki o an o kadar birikimi yok. Beklesin. Acelesi ne? 1 yıl beklesin ve biriktirsin. E koca 1 yılda, 5.000 lirayı toparlayamayacak adamın masonlukta işi ne? Yani 1 yılda 5.000 lirayı biriktiremeyecek bir kişi mason olduktan sonra, çevresine ve yardıma muhtaçlara ne gibi bir yardımda bulunabilir? 2 yıl beklesin. 3 yıl beklesin. Az yesin. Az gezsin. Biriktirsin.

Yani bu rakamı çok görenler için sadece şunu söyleyebilirim: 'Masonluğu hak ettik ödentisi mi kaldı?' Diyebilir ki; 'Evim var, ailem var, çocuklarım var, borçlarım var, aylık elime kalan miktar bile anca yetiyor.' O halde zaten mason olamaz ki. Mason olacak adayın, en azından belirli bir maddi refaha kavuşmuş olması gerekir. 5.000 lirayı vermekte sıkıntı çekmemesi gerekir. Bilemiyorum. Böyle değerli bir kardeşlik kurumu için 5.000 lirayı çok görmek...


Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Samuray - Temmuz 02, 2019, 10:09:11 ös
Bu başlık altında yıllar önce  bizzat masonlar tarafından rakamlar verilmiş. Ama aradan çok zaman geçtiği için yeni rakamları vermekte yarar var diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: NOSAM33 - Temmuz 03, 2019, 09:24:52 öö
Elinize sağlık .Güzel ve doyurucu bir yazı lakin, ileriki günlerde yine aynı mevzu gündeme gelecek .Sabır .
Saygılar
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Samuray - Temmuz 03, 2019, 11:26:00 öö
Anarchosa dostumuza ayrıntılı açıklamalarından dolayı teşekkür ederim.
Ben mason arkadaşlara seslenmiştim ama olsun siz önce davrandınız. :)
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Caliper - Temmuz 03, 2019, 11:33:57 öö
Defalarca yazıldı, anlatıldı.

Forumu dışarıdan okuyan birisi veya foruma yeni üye olan birisi, bu başlıkları okuduğu zaman, aklında oluşan muhtemel tablo şu şekilde olacaktır:

" Mason olmak için aşmak gereken en büyük basamak maddiyat, sonrasında oturduğu şehirde Loca olup olmaması ve Mason tanıdığının olup olmaması"

Yukarıda tırnak içerisinde yazdığım üç madde, bu forumda en sık tartışılan konular arasında ilk beşe girer sanırım.

İçeriden baktığınız zaman ise olay oldukça farklıdır. Sadece benim çalıştığım Locada, şehir dışından her 15 günde bir gelip toplantılara katılan 3-4 tane Kardeşimiz var. Bu sayı size az gelebilir ama Locamdaki Kardeş sayısının 80 civarı olduğunu söylersem farklı düşünebilirsiniz. Evet bazen kaçırıyorlar toplantıları, gelemiyorlar. Hava muhalefeti, harici dünyadaki işler vs. Ama geldikleri zaman gözlerindeki coşkuyu ve şevki görseniz şaşarsınız.

Yine aynı şekilde, işsiz olan, maddi olarak zorlanan Kardeşlerimiz var, birçoğu bunu bir mazeret olarak görmemektedir, toplantılara düzenli olarak devam etmektedir. Hayatta neye öncelik verdiğiniz önemlidir, spor salonu üyeliğinizi veya kombine kartınızı Loca üyeliğine tercih ediyorsanız zaten yanlış yerdesinizdir. Lütfen bu cümlelerimi, Kardeşimiz maddi olarak zorluk çekince, yemesin, evine bakmasın ama Loca aidatını ödesin şeklinde algılamayınız.

Üçüncü madde ise, hiçbir Mason tanıdığı olmayıp, meşakkatli olduğunu bilse de kapıyı kendisi çalıp Mason olan Kardeşlerimiz vardır. Evet doğru, sayıları azdır, izleyecekleri yol geleneksel yönteme göre zordur ama bu Kardeşlerimiz her şeyi göze alıp bu yola çıkmışlardır.

Kısacası, siz yeter ki Mason olmak için uygun kriterleri taşıyın, yeter ki kendinizi geliştirin kalben Mason olun, yeter ki gerektiği kadar isteyin.

Bu sorunlar, Mason olmak için izleyeceğiniz yolda karşılaşacağınız en küçük sorunlardır.

Saygılarımla ve sevgilerimle
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: Manyetizma - Temmuz 05, 2019, 02:24:23 öö
Sn @ANARCHOSA ve Sn @Caliper 'in açıklamaları merak edenler için bence yeterince detaylı ve tatmin edicidir.
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: nargilefilozofu - Şubat 01, 2023, 05:16:46 ös
Konu 3 yıl kadar eski kalmış sanırım. Belki daha güncel haliyle konuşmak lazım. Ücretin azlığı ya da fazlalığı değil benim merakımı celp eden. Güncel halde bu yıllık giriş ödentisinin ve yıllık aidatın içerisinde neler yeni masona verilir? Bildiğim kadarıyla önlük, eldiven vb. şeyler locada kullanılıyor ve geri bırakılıyor. Bunların yeni masona verilmediğini düşünüyorum. Yanlış mı düşünüyorum?
Başlık: Ynt: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu
Gönderen: NOSAM33 - Şubat 01, 2023, 05:31:27 ös
Bildiğim kadarıyla her Mason giydikleri eşyaları kendi satın alıyor .Kullandıkları objeleride yanında evine götürüyor sanırsam ...
İngilteredeki Mason locası tanıtımında öyle görmüştüm  ...

Saygılar Sayın  nargilefilozofu