Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Felsefe => Dini Felsefe => Konuyu başlatan: MysticMind - Temmuz 11, 2014, 11:58:51 ös

Başlık: Tanrı Nedir? Kimdir? Nasıl Var Olmuştur? Herşeyi Nasıl Görür? Hep Var Mıydı?
Gönderen: MysticMind - Temmuz 11, 2014, 11:58:51 ös
2 yıl önceki yazımı paylaşmak istedim =)

Merhaba arkadaşlar. Kendi okuduğum kitaplardan bu sorulara cevap vermek istiyorum. Yazdıklarım doğru demiyorum. Herşey gibi bunlarda teori inanmak istersiniz/istemezsiniz size kalmış.


Tanrı Nedir?

Öncelikle tanrıyı nasıl bildiğimize bir bakalım.Tanrı deyince bir çok kişinin aklına herşeyi yaratan bir varlık gelir.Yüzünü,şeklini hayal edemediğimiz bizim için her daim bilinmez kalan bir varlık.Bazı kişiler içinse sadece uydurmadır.Bazılarının aklına mitoloji tanrılarının şekilleri gelir.Ama kimse gerçekte nasıl birşey olduğunu bilmemektedir. Tanrı aslında hiçbirşeydir. Tanrı herşeyi yaratan yargısına sahiptir fakat tanrının kendisine bir yargı biçilemez. Bütün yargıları,var olanları o yaratmıştır bu yüzden onun özüne bir yargı veremeyiz.Bu sebeple anlam olarak tanrının hiç bir anlamı yoktur. Tahayyül edebileceğimiz hiç birşey yoktur. Tanrının yarattığı güçleri herşeyi yaratmak,herşeyi görmektir.


Tanrı Kimdir?

Tanrı az önce bahsettiğimiz gibi bir yargı biçilecek şey değildir.Fakat şunu kavramak gerek tanrı var değildir. yok da değildir. iyi değildir kötü değildir. Tanrı var olanıda yok olanıda yaratma gücüne sahip olduğu için var olanında yok olanında üstündedir. Kendisi yarattığı kalıba girmez. İyi değildir kötü de değildir. İyilik veya kötülük yoktur sadece kuralları vardır. Bu kurallar kötü değildir ama yargısal bakarsak insanlara iyiliği emreder.


Tanrı Nasıl Var Olmuştur?

Eminim ki bir çok kişinin kafasını kurcalayan bir diğer sorudur.Tanrı nasıl var oldu? İlk ne zaman var oldu? Hep var olmak nasıl birşey ki? Tanrı varlığın ve yokluğun üstünde fakat şuanda biz var olan kısmıyla ilgileneceğiz. Tanrı nasıl var oldu? peki var olmak nedir? varolan birşey,oluşan birşeyin bir başlangıcı olur değil mi? Bir var olma an'ı olur değil mi? peki bu başlangıç nerede olur? elbette zaman içinde olur. Zaman olmasaydı başlangıç ve son diye birşey olmazdı. Peki kendinizi bir kaç saniyeliğine tanrı olarak düşünün. Siz herşeyi yaratmış olsaydınız zamanı dahil kendinizi yarattığınız bir kalıba,zaman kalıbına koyar mıydınız? Zamanı yaratan bir şeyin zamanda var olması mümkün müdür? Bu yüzden tanrı herşeyden münezzeh olduğu gibi zamandanda münezzehtir yani zaman dışıdır,zaman onu etkilemez. Zaman dışı olan birşeyin bir başlangıcı veya sonu olabilir mi? o şey ya hep vardır yada hiç yoktur.


Tanrı Nasıl Herşeyi Görür?

Kafamıza takılan en önemli sorulardan biriside budur.Tanrı nasıl herşeyi görüyor,aynı anda nasıl biliyor herşeyi? Bütün insanları aynı anda görmesi imkansız değil mi? Bize göre imkansız geliyor bu yüzden tanrı içinde imkansız diyoruz fakat şöyle bir benzetmede bulunayım: Güneş nedir? Bir yıldızdır değil mi? Evrende var olan %10 luk kütle ve boşluk %90 lık kütlede gözle görülemeyecek kadar küçük birşeydir.Bu kadar küçük olmasına rağmen aynı anda 3,5 milyar insanı aydınlatabiliyor,ısıtabiliyor. Peki siz bu kadar küçük bir şeyin aynı anda dünyanın yarısını görüp,aydınlattığına,her insana etki ettiğine inanıyorsunuzda bu küçücük güneşi var eden,onu yaratanın aynı anda 7 milyar insanı görebileceğine inanmıyorsunuz?



Tanrı Tek Midir?

Şimdi yazıyı okuduğunuz için bu kısmı zaten kendiniz ilk olarak tek veya çok yargısı yapamayız diye cevabını verebiliyorsunuzdur =) Tanrı tektir (yargısal olarak). Neden derseniz herşeyi yaratan bir varlık kendisine eş değer birşey yaratmaz. Yaratsa bile O yarattığı için, yarattığı tanrıdan yine üstün olur. Bu yüzden 1 tanrıyla eş değer hiç bir tanrı olması mümkün değildir. Tanrılar yaratılmaz,yaratılırsa tanrı değil yaratılan bir varlık olurlar. Bu yüzden tektir tanrı.



Tanrının herşey o dur yapısından,yansımadan oluşmadan vs. bahsetmek istiyordum fakat islami konulara gireceği için başka sefere artık =) Okuduğunuz için teşekkür ederim.

MysticMind