Masonlar.org - Harici Forumu

Kütüphane => Kitap Özetleri => Genel => Adam Olmak => Konuyu başlatan: ADAM - Eylül 21, 2009, 09:26:07 öö

Başlık: Adam Olmak - Sunuş
Gönderen: ADAM - Eylül 21, 2009, 09:26:07 öö

11 Eylül 2009 tarihinde bu forumun “üyeler” ile ilgili bölümünde Sayın M.Akyol benim bazı iletilerimde Murat Özgen Ayfer’in “ADAM OLMAK” Adlı kitabından bire bir alıntılar yapmış olduğumu belirterek yakınmada bulunmuştu.

Yer yer alıntılar olduğu doğrudur ama ben bu tarz yakınmamın gerekçesini tam olarak çözememiştim. Burada bir başkasının yazdıklarını sanki ben yazmışım gibi gösterip kendimi kanıtlamaya çalışmıyorum ki… Böyle bir şeye gereksinmem yok. Yazdıklarımı isteyen okur, istemeyen okumaz. O kitapta çok beğendiğim, yararlandığım birtakım anlatımları buraya aktarmamın da hiçbir sakıncası olduğunu sanmıyorum. Üstelik ben alıntılarımı kendi tümcelerim, kendi tarzım ile yeniden düzenlerim. Arada sırada bire bir tümceler geçtiyse o da bir rastlantıdır. Bana elverişli gelmiş olduğu içindir. Her nasıl olursa olsun, irdelediğim konuların bu forumda ilgilenenlere yararı olacağını umuyorum.

Bu yazışmalardan sonra, geçmişte o kitabın bir de özetini çıkarmış bulunduğumu, istenirse gönderebileceğimi belirtmiştim.

İstendi istenmesine ama ben şöyle düşündüm: Niçin bu işi özelleştireyim de sözünü ettiğim özeti buraya yerleştirip genelleştirmeyeyim? Diğer üyeler de yararlanmaz mı öyle yapsam?

Araya başka çalışmalar girdi; bu konuya eğilemedim. Ancak sonra öyle bir aşamaya geldim ki, yine yazacağım bazı konular hakkında «Bak işte bunu da o kitaptan kopyalamış.» denilebilir.

İyisi mi size söz konusu kitabı tanıtayım.

Ancak dikkat: Bu bir reklâm değildir. Zaten o kitap 2005 yılında İnkilap Kitabevi tarafından yayınlanmış ve bildiğim kadarıyla artık piyasada bulunmuyor. İnternet üzerinden kitap pazarlayanlarda belki… Kapağının bir kopyasını çıkardım.


(http://img41.imageshack.us/img41/6587/adamolmaknkilap.jpg)

Kapakta Leonardo'nun ünlü çizimi... Bu figürü forum üyelerimizden biri kendi amblemi olarak kullanıyor.

İşte bu kitap, diğer birçokları ile birlikte benim birikimlerimin kaynakçası arasında yer alıyor. Ancak daha önce de belirtmiş olduğum üzere; söz konusu birikimin yüzlerce kaynakçasını zamanında ayrı ayrı not etmemişim. Gerekirse diye not etmiş olduklarım var ama bunlar pek ender. Dolayısıyla bu bağlamda yapabileceğim bir şey yok.

Hatta bu forumda ADAM adını alırken bile bu kitaptaki bir bölümden esinlenmiş olduğumu söylemiştim. Sakıncası var mı?

Böyle bir açıklama yapmak zorunda kalmış olduğum için üzgünüm. Söz konusu kitabın özetini aktarmaya başlayacağım ama forum alanında çok uzun yer alacağı için bunu kitaptaki her bir bölüm için ayrı ayrı vereceğim. (Toplamı 20 kadar.)

Ancak önce bir genel betimleme…

İlk bakışta bu kitabın bir otobiyografi olduğu sanılabilir. Özellikle başlardaki birkaç bölüm ile sonu birleştirilirse, yazar sanki gençlik çağından yakın tarihlerdeki geçmişine dek yaşantısını özetleyerek anlatıyor gibi bir izlenim veriyor.

Ancak biraz dikkat edilirse anlatılan olaylardan bazılarının gerçekten de yaşanmış olabileceği fakat bazılarının yaşanmış gibi anlatılmış olmasına karşın aslında kurgu olduğu anlaşılabiliyor; özellikle birtakım önemli bilgilerin verildiği bölümlerde belli oluyor bu. Kim bilir, belki de gerçek olaylar kurgularla beslenmiş… Edebiyatta pek sık kullanılmıştır bu yöntem; özellikle bir tarihçeyi roman tarzına döken yapıtlarda.

Ancak bu kitap roman değil, deneme tarzında yazılmış. Birbiri ardınca gelen bölümlerden bazısı süreklilik gösteriyor; bazısı ise başlı başına.

Otobiyografi dışındaki çoğu bölümler belli ki birtakım araştırma ve inceleme çalışmaları sonuçlarına dayanarak yazılmış. Başka kaynaklardan aktarımlar da var. Bunlara yer yer düşünce ürünleri de katılmış. Hayli bilgisel nitelikli anlatım içeriyor.

Yazar ilk birkaç sayfada orta yaş döneminden yaşlılık dönemine geçişte karşılaştığı duygu ve düşüncelerinden söz etmiş. Bunlar, bir bakıma bu kitabın niçin yazıldığını da ortaya seriyor. Anlaşılıyor ki artık gençliğinin etkin gücünü duyumsayamayışından ötürü sıkıntılı.

Ondan sonra, “Ben Adam Olmam” başlığı altındaki bir bölümle asıl anlatımına girişiyor. Ben de işte o bölümle başlayarak yer yer yazarın kendi tümcelerini de kullanarak bir özet yapacağım. (Bir kitap nasıl özetlenir bilmediğim ve bu özeti önceden bir başka amaçla çıkarmış olup yeni baştan yazmak istemediğim için öyle olacak çaresiz.)

Sevgilerle,
ADAM


Başlık: Ynt: ADAM OLMAK - Sunuş
Gönderen: ceycet - Eylül 21, 2009, 09:44:16 öö

Sayın ADAM,

Murat Özgen AYFER'in,"Tapınakçılar,siyonistler ve masonlar"isimli eserini okumuştum.Ciddi emekle "var"edildiği kolayca anlaşılan bu detaylı eseri okumak,beni oldukça yormuştu.Bu bağlamda,bahse könu eserin özetini okumak,bizlerin işini oldukça kolaylaştıracaktır,sanırım.Dolayısıyla,özetin sonunda sizinle helalleşmemiz gerekir;umarım bize hakkınızı helal edersiniz.


Saygılarımla