Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Noah ile Röportaj  (Okunma sayısı 4912 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 24, 2012, 03:13:18 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Değerli üyeler,

Uzun zamandır çeşitli gerekçelerle ara vermek zorunda kaldığım röportaj serime devam ediyorum.

Sayın Noah ile çok zevkli ve faydalı bir röportaj gerçekleştirdik. Umarım siz de beğenirsiniz ve yararlanırsınız.

Röportaj teklifimi kabul ettiği için kendisine huzurlarınızda da teşekkür etmek isterim. Sağolsun var olsun.

Buyurun, karşınızda Noah.

En içten sevgi ve saygılarımla.


Eğitiminizi ve mesleğinizi öğrenebilir miyiz?

   Su an makine muhendisligi uzerine doktora yapiyorum. Meslegim konusunda ise ne yazikki bir cumle ile cevap veremeyecegim. Oncelikle muhendisim, ancak doktora egitimime devam ettigim universitede lisans duzeyinde dersler veriyorum yani asil olarak egitim gorevlisi/akademisyenim. Elbette bir de Masonluk meslegini layiki ile ifa etmeye calistigimi soyleyebilirim.

Kullanıcı adınızı ve neden bu adı seçtiğinizi anlatabilir misiniz? 

 
Forumdaki kullanici adim Noah’dir. Bu isim benim icin Masonik acidan ozel bir anlam ifade ediyor, fakat ne yazik ki bu ozel anlamin ne oldugunu aciklayamayacagim. Bu yuzden oncelikle sizin, sonrasinda ise degerli forum uyelerimizin affina siginiyorum.

İletilerinizden ABD'nde yaşadığınızı anlıyoruz. Ne zamandır orada yaşıyorsunuz?


Gozleminiz dogrudur; tam dort yildir ABD’nde yasamaktayim ve bu dort yil icinde malesef Turkiyeyi ziyaret etme firsatim olmadi.


Masonluğa ABD'nde mi girdiniz?


 Ben Masonluga ABD’nde kabul edildim. Bu noktada sunu da belirtmem lazim ki ABD’ndeki Kardeslerimle konusurken harici hayatimda Turk olmama ragmen “Amerikali bir Mason” oldugumun altini ciziyorum. Yani Masonik olarak Amerikaliyim diyebilirim.


Masonluğun ABD'ndeki durumunu bize anlatabilir misiniz? Bunu haricilerin tutumu açısından da soruyorum. Orada nasıl bir Masonluk algısı var?


Iste bu cok zor bir soru. Yalnizca bu soruya sayfalarca yanit yazabilirim. ABD’ndeki Masonlugun durumunu farkli bakis acilarindan yansitmaya calismak fikrimce en dogru yontem olacaktir. Yonetimsel olarak her zamankinden daha guclu ve kararli olarak yoluna devam ettigini soyleyebilirim. Rituelistik olarak ise yine dunyanin onde gelen ulkelerinden birisi.

Hariciler burada Masonluga oldukca ilimli yaklasiyorlar. Genellikle toplumla cesitli sosyal aktiviteler vasitasiyla ic ice oldugumuz icin guzel ve faydali bir organizasyon oldugumuz kanisi hakim. Ancak ne kadar transparan olursaniz olun Masonluk denilince her zaman insanlarin aklinda soru isaretleri beliriyor.

 
ABD'nde de antimasonik hareketler var mı? Eğer varsa bunlar hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Karşı olanlar genellikle hangi kesimden? Eğilimleri neler?


  Amerikadaki antimasonik hareketler ciddiye alinmayacak kadar cilizdir. Ben youtube a konulmus birkac video haricinde antimasonik bir faaliyete henuz rastlamadim. Bunu su sekilde de ifade edebilirim; Buyuk Locamizin onune protesto amacli siyah celenk koyan extremist bir kesim yok.



Hiç ülkemizde Masonik çalışmalara katıldınız mı? Ülkemizdeki Masonluk hakkında neler biliyorsunuz? Ne düşünüyorsunuz?

Malesef Turkiye’deki bir calismaya katilmak henuz kismet olmadi ve Turkiyede katilacagim ilk toplantiyi iple cekiyorum. Turkiyedeki Masonlugu elbette Turkiyede yasayan Kardeslerim kadar bilmiyorum ancak gerek forumumuz gerekse baska kanallardan Turkiyedeki Masonlugu cok yakindan takip ediyorum. Kardeslerim eksik olmasinlar rituellerden tutun HKEMBL tarafindan yayimlanan bazi dergilere kadar gonderiyorlar, bana da keyifle takip etmesi kaliyor.

Turkiyedeki Masonlugun dunyada benzerine nadir rastlayacaginiz bir Masonluk oldugunu gonul rahatligiyla soyleyebilirim. Gozlemledigim kadariyla HKEMBL’nin; ozellikle ezoterizm uzerinde hassasiyetle durulan ve ciddi arastirmalarin yapildigi bir obediyans oldugunu dusunuyorum. Ayrica, Amerikan Masonluguna kiyasla cok daha elitist oldugu bence tartisilamayacak bir gercek. Bunu baska bir deyisle ifade etmem gerekirse Turkiyedeki Masonik demografinin dunyadaki hemen hemen her obediyansa nazaran cok daha goz kamastirici oldugunu dusunuyorum.

  Sıradan ABD vatandaşları açısından soruyorum: Nasıl bir Türkiye algıları var? Ülkemizi ve insanlarını yeteri kadar ve doğru olarak tanıyorlar mı?


Bu sorunuzu “siradan ABD vatandasi” kategorisini kendime gore degerlendirerek yanitlayacagim. Amerikan halkinin sinirlari haricinde gerceklesen olaylar hakkinda bilgisiz ve duyarsiz oldugu kanisindayim. Dunyanin ABD’nden ibaret oldugunu dusunen cok insan var. Bunda medyanin da rolu oldugunu dusunuyorum. Egitimli ve belirli dunya gorusune sahip arkadaslarim bana Mustafa Kemal Ataturk’u anlatirken, bazi kimselerin “Turkiye’de ulasim deve ile mi saglaniyor?” seklindeki sorularina da malesef maruz kaldim. Bir genelleme yapacak olursam; Turkiye’nin Muslumanligin dominant din oldugu, muhafazakar, ve bulundugu bolgede onde gelen bir ulke oldugu dusuncesi hakim. Turk insanini ve Turkiyeyi dogru olarak tanidiklarini ise kesinlikle dusunmuyorum.


 
ABD'nde yaşayan Türkler'in Masonluğa ilgisi nasıl?


ABD’nde yasayan Turklerin cok kucuk bir azinlik oldugunu goz onunde bulundurarak bu soruya kolay kolay yanit verilemeyecegini dusunuyorum. Yasadigim sehirde 1000 civarinda Turk var ve bu 1000 Turkten Kardesim olanlarin sayisi bir elin parmaklarini gecmez. Bu arada sunu da soylemem gerekiyor ki bazi sehirlerde Turk Kardeslerimin kurdugu Turkce calisan Localar da vardir. Bildigim kadariyla ABD’de bu sekilde calisan iki Loca var. Ancak genele vurdugunuz zaman Turklerin ilgisinin yogun oldugunu soyleyemeyecegim.


Masonluğun ABD devlet yapısı, siyaset ve bürokrasisi içindeki yeri nedir? Masonluğun bu denli yaygın olduğu bir ülkede bu hissedilir bir etki midir?


Masonlugun gunumuzde Amerikan devletinin yurutme ya da yargi organlarinin icinde bir etksinin olmadigini net bir sekilde soylemem gerekiyor. Ama su da bir gercektir ki ABD kurulurken Masonik ilkelerden fazlasiyla etkilenmistir. Belki biraz fazla iddiali olacak ama ABD bana gore cok onemli bazi Masonik ilkeler uzerinde kurulmustur. Bunda elbette ABD’nin kurucu babalarinin arasinda onemli Masonlarin olmasi da etkendir.


Bize biraz Noah'tan söz edebilir misiniz? Bunu Mason kimliğinizi ayırarak soruyorum. Hobileriniz, özel uğraşlarınız... Bize biraz kendinizden söz edebilir misiniz?


Nereden baslasam acaba? Hayatta bazi tutkularim vardir ki bunlarin en basinda Masonluk gelir. Masonluk haricinde bos zamanlarimda spor, klasik dunya edebiyati, ve dunya mutfagi ile ilgilenirim. Bunlar benim hayatimin vazgecilmezleridir ve bir nevi meditasyondur benim icin. Mutfaga girip saatlerce cikmadigim cok olmustur. Ayni sekilde spor salonuna girip dort saat kaldigimi da hatirliyorum. En buyuk hayalim ise icinde gunlerimi gecirebilecegim kocaman bir kutuphaneye sahip olmak.

Hobilerimin yani sira asiri derecede merakli, inatci, ve detay odakliyimdir. Sanirim hayatimda en cok sordugum soru “neden?” olmustur. Hayatimda her daim akademik arastirmalarimin yaninda yaptigim arastirmalar da vardir. Yeni bir sey ogrenmeden gunu tamamlamamaya ozen gosteririm. Inatci tarafimi torpulemeye calisiyorum ama basaramadigimi dusunuyorum. Detay odakli olmaktan ise cok mutluyum. Bu ozelligim profesyonel hayatimda ekstra kulfet getiriyor ama bence bu kulfete deger. 


Masonluğa giriş sürecinizi bizimle paylaşabilir misiniz? Masonlukla ilk nerede karşılaştınız? Masonluğa girmeye nasıl karar verdiniz?...


Mason kelimesini ilk defa cocuk yaslarimdayken babamdan duymustum. Ne anlama geldigini kendisine sordugumda bana “umarim bir gun sen de olacaksin” seklinde gizemli bir cevap vermisti. O gun aklimin bir kosesine koymustum Masonlugu. Aradan yillar gectikce hayatimda rol model olarak aldigim buyuklerimin Mason oldugunu ogrendim ve Masonlugu daha da merak etmeye basladim. Tabi arastirmaya basladigim zamanlarda guzide forumumuz olmadigi icin ben de cogu haricinin tecrube ettigi gibi bilgi kirliligiyle karsilastim. Mason olmak benim icin bir ruyaydi ve aklimda hep ayni soru vardi “ya bana teklif gelmezse?” Saniyorum pek cok uyemiz ayni dertten muzdarip. Beni en cok etkileyen George Washington, Benjamin Franklin, Goethe gibi muazzam sahsiyetlerin bir zamanlar oturduklari koltuklarda oturabilme olasiligiydi. Okudukca daha cok merak ettim, merak ettikce daha cok okudum.

ABD’ne geldikten yaklasik bir sene sonra artik heyecanima engel olamiyordum. Beni onermek isteyen Kardesim de bunun farkindaydi ve bir gun bana ertesi gun icin hazirlanmami, beni bir kac Masonla tanistiracagini soyledi. Tabi ki o gece uyu uyuyabilirsen. Giyecegim gomlegimi iki kere utuledigimi hatirliyorum ☺ takacagim kravati secmek icin tam 45 dakika harcamistim. Bunlar simdi benim icin tabi ki cok tatli hatiralar. Ertesi gun simdi buyukbabam gibi gordugum bir Ustadimla tanistim. Yaklasik iki ay kadar basvuru sureci oldu ve beni yakindan tanimak istediler. Sonrasinda ise kabul edildigim haberini aldim.

Masonluğa kabul edilişinizden sonra, kendinizde oluştuğunu hissettiğiniz en belirgin farklılık nedir? Kendinizde belirgin değişim hissettiniz mi?
 

   Musade ederseniz sorunuza bir zaman cercevesi eklemek istiyorum. Haricilerin aklinda genellikle tekris toreninin hemen ardindan yeni Mason yapilmis bireyin o an bambaska birisi olacagi fikri uyaniyor. Dogrudur, o tekrisi yasamislik bazi kapilari acar ancak o kapidan iceri girmek cok zaman alir. Masonlugun o guzel ogretilerini once dinleyeceksiniz, sonra okuyacaksiniz, sonra anladiginizi zannedeceksiniz, sonra arastiracaksiniz, sonra bu ise gonul vermis bilgili Masonlarla tartisacaksiniz, sonra daha oncesinde anladiginizi zannettiginizi anlayacaksiniz. Haliyle Mason yapildiktan sonra bu narin meslegin hayatinizdaki artilarini farketmeniz zaman alacaktir. Benim icin de bu boyle oldu. Tekrisimden yaklasik iki sene sonra bir anda farkina vardim ki ikili iliskilerde cok daha basariliyim. Karsimdakini cok daha dikkatle dinledigimi ve konusurken kesin yargilardan ziyade subjektif konularda siklikla “bence” dedigimi farkettim. Sanirim bu benim farkettigim en buyuk degisimdi. Bunun haricinde her firsatta birlestirici ve yapici davrandigimi, etrafimda gelisen negatif olaylarda cok daha hosgorulu oldugumu da soyleyebilirim. Inanin kendimde gordugum butun bu gelisimleri tamamiyle Masonluga borcluyum.

Bir harici neden mason olmak istesin? Bunu mason olmadan elde edilemeyecek özellikler açısından soruyorum. Böyle bir durum veya özellik var mı?


   Masonlugun bir ahlak sistemi oldugu soylenir. Masonlugun uyelerine vaad ettigi yegane sey de daha iyi bir insan olmaktir. Bu iki kilit cumlenin isigi altinda eger ki ben size bir harici su sebeple Mason olmak istemelidir dersem o zaman ahlaki ve kisisel gelisimi Masonlugun tekeline almis olurum ki bu da bizi bir cikmaza surukler. Bir harici gayet guzel Masonlugun O’na sunacaklarini Mason olmadan da edinebilir, ki boyle kisilere biz onluksuz Mason deriz. Peki gercekten bir harici neden Mason olmak istesin? “Bence” bir harici eger ki;

kelimelerle anlatilamayacak yakinlikta olup “Kardeslerim” diyebilecegi ve guvenebilecegi, ve O’nunla ayni hedefte yuruyen bir topluluga mensup olmak,

O’ndan onceki az evvel saydigim muazzam kisilerin tecrubelerine ortak olmak,

kendini durmadan gelistirebilecegi bir ortama sahip olmak istiyorsa, Mason olmak istiyor demektir.
 

ABD'nde yaşayan bir mason olarak forumumuza nasıl ulaştınız? Forumumuz ve işlevi açısından neler düşünüyorsunuz?
 

Masonlukla ilgili Turkce arastirma yaparken rastladim bu siteye. Biraz inceledigimde Masonlar tarafindan yonetildigini gordum ve cok heyecanlandim. Derhal MASON Kardesime basvuru formumu gonderdim. Kendisi de eksik olmasin onayladi ve siteye uye oldum.

Bu forum benim icin cok degerli cunku Turkiyedeki Kardeslerime ilk bu forum sayesinde ulastim. Turkiyedeki Masonlugu bana bu forumdaki Kardeslerim ogretti diyebilirim. Bu forumda baska hicbir yerde bulamayacaginiz cok degerli bilgiler var ve en guzel yani da bu bilgiler dogru bilgiler. Bazen bazi uyelerimiz kasten sorduklarini dusundugum sorularla bilgi kirliligi yaratsalar da bence bu forum bir hazine niteliginde. Ayrica forumumuzdaki uslubu baska bir forumda bulmak da bana sorarsaniz imkansiz.

 ABD'nde yaşayan biri olarak dünyayı ne kadar takip ediyorsunuz? Bunu şu açıdan soruyorum: Masonluk ve onun dünya üzerindeki gelişimini baz aldığımızda, nasıl bir gelecek görüyor ve Masonluğun geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? ABD'de ve dünyada Masonluğun geleceği ile ilgili neler öngörüyorsunuz? Üyesi olduğunuz Masonluk kurumunda bu açıdan araştırmalar, değerlendirmeler, çalışmalar yapılıyor mu?
 

  Dunyadaki gelismeleri farkli portallari kullanarak yakindan takip etmeye calisiyorum.

Masonlugun geleceginin Masonlarin ellerinde oldugunu dusunuyorum. Dunya her gecen gun biraz daha degisiyor ve farkli bir anlayisi benimsemis Masonik teskilatlanmalar Masonlugun da bu yeni caga ayak uydurmasi gerektigini dusunuyor. Benim yazilarimi takip eden her uyemiz bilir ki ben belki de asiri sayilabilecek derecede gelenekselciyim – Masonik acidan. Dolayisiyla dunya ne kadar degisirse degissin, Masonlugun bazi temel ilkelerinin degismeyecegini umut ediyorum.

Gerek Turkiye gerekse mensubu oldugum Buyuk Loca’daki uygulamalari elestirmenin haddimi astigini dusunuyorum. Fakat sunu soyleyebilirim; spekulatif Masonluk yuzyillardir var olan bir Kardeslik cemiyeti ve mevcudiyetini daha uzun yillar devam ettirecegine inaniyorum. Bu yolda bazi tokezlemeler olabilir, fikir ayriliklari olabilir ancak bu gerek yonetimsel gerekse fikri problemlerin Masonluga zarar verecegini sanmiyorum. Belki uye sayisinda veya populeritede bazi osilasyonlar yasanabilir fakat bunlarin da Masonlugun itibarini zedeleyici unsurlar olacagini dusunmuyorum.

Uyesi oldugum Buyuk Locada caga ayak uydurmak adina bazi calismalar yapiliyor ve bu calismalarin da neticede Masonlugun gelecegi icin yapildigi asikar. Ornegin her Locanin kendi internet sitesinin olmasi gibi bir calisma mevcut.


Ben sormamış olsam da anlatmak istediğiniz bir konu, iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Degerli uyelerimize bu forumdan fazlasiyla faydalanmalarini oneriyorum. Bizi bazen bilmis, yukaridan bakan kisiler olarak tanimlayan uyelerimiz oluyor ama bu sitede ben dahil butun Kardeslerimin iyi niyetle harici uyelerimizin Masonluk ile ilgili sorularini yanitlamak icin bulundugumuzu altini cizerek belirtmek istiyorum.

Bu vesileyle once MASON Kardesime bize boylesine guzel bir ortam sundugu icin sonrasinda size bu roportaji yaptiginiz icin cok tesekkur ederim. Umarim uyelerimiz keyifle okumuslardir.
« Son Düzenleme: Aralık 24, 2012, 03:16:35 ös Gönderen: enelsır »
enelsır


Aralık 24, 2012, 07:10:13 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 154
  • Cinsiyet: Bay

selamalr,

öncelıkle  sayın ENELSIR böyle  guzel bir yazı hazırladıgı  için teşekkürlerimi ayrıyeten sunarım. bu röportaj benı  çok bilgilendırici, harıcı olarak  rehber niteliginde cok zevk aldım okurken.. Saygılar
Ey ateş! İbrahim’e karşı serin ve selamet ol ..


Aralık 24, 2012, 07:10:43 ös
Yanıtla #2
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Noah'ın röportajında ilginç olan nokta Amerika'da ki antimasonik hareketle ilgili söyledikleri. Acaba bu kişisel özgürlüğün bir göstergesi midir?

Saygılarımla.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Aralık 24, 2012, 10:24:18 ös
Yanıtla #3

güzel bir çalışma olmuş, ayrıca samimi...
sevgiler...saygılar...
yenilmek te iyidir, mühim olan her seferinde yenilsende , daha iyi olarak yenildiğini bilmektir


Aralık 25, 2012, 10:15:49 ös
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

       Sayın enelsır her zaman olduğu gibi yine çok güzel bir röportaj yapmış, kendisini kutlar,  bilgilendirmelerinden dolayı sayın Noah'ya da bu vesile ile teşekkür ederim.
       Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
11600 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 18, 2006, 02:05:18 öö
Gönderen: MASON
4 Yanıt
13217 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 28, 2013, 01:16:19 öö
Gönderen: Alşah
2 Yanıt
7003 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 29, 2012, 09:40:44 öö
Gönderen: NOSAM33
5 Yanıt
10499 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 27, 2013, 09:18:37 öö
Gönderen: Melina
0 Yanıt
5024 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 05, 2011, 07:00:17 ös
Gönderen: karahan
0 Yanıt
1675 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 18, 2011, 04:58:45 ös
Gönderen: 418
23 Yanıt
21119 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 24, 2018, 01:09:58 ös
Gönderen: Farmakoloji
49 Yanıt
22098 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 19, 2017, 12:10:42 öö
Gönderen: night manager
4 Yanıt
4434 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 27, 2013, 09:57:30 öö
Gönderen: karahan
0 Yanıt
3227 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 31, 2013, 02:41:15 ös
Gönderen: enelsır