Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kaygi nedir?  (Okunma sayısı 2485 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 17, 2022, 07:17:18 öö
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

Kaygı Nedir?
Kaygı, insanın temel duygularından birisidir. Birçok kişi uçağa binmeden, ameliyata girmeden önce, dişçi ile randevusuna giderken belli bir kaygı duyar. Bu her insan için doğaldır.

Kaygı; kişi duygusal ya da fiziksel baskı altındayken ortaya çıkan bir tepkidir. Topluluk karşısında konuşmaya başlayacağımız anda soluk alıp vermemiz hızlanır, terlemeye başlarız, kalbimizin sesi yavaş yavaş kulaklarımızda gezinir, midemiz bulanmaya başlar ve bunlar hafif tedirginlik duygusuyla bizi rahatsız eder. Aynı duyguları bizim için önem derecesi yüksek bir sınava girerken de hissedebiliriz.

Örneklere dikkat edersek ortak bir nokta vardır. Vücutta meydana gelen bu değişikliklerin temelinde fiziksel varlığımızı tehdit eden bir durum söz konusu değildir.

Fiziksel varlığımızı tehdit eden bir durumdaki duygularımızın adı "korku"dur. Korku; insanın canının, malının, sevdiklerinin ve toplum içindeki yerinin tehdit edildiği durumlarda yaşanan, bazı fiziksel tepkilerinin eşlik ettiği duygusal bir tepkidir.

Burada korku ile kaygının farkını bilmemiz gerekir. Korkuda fiziksel varlığımıza yönelik bir tehlike söz konusuyken kaygıda fiziksel bir tehlike ile karşı karşıya değilizdir. Kaygıyı tamamen kendi düşüncelerimiz sonucunda üretiriz. Kaçmaya çalışır, olumsuz duygular içine gireriz. O halde kaygı, kaynağı belirsiz bir korkudur.

Genel olarak insanlar kaygıyı gelecekle ilgili karamsarlık, başarısızlık, endişe, umutsuzluk, karışıklık duygularıyla birlikte dile getirirler. Sınav kaygısı da böyle başlar. "Sınavda başarısız olursam her şey biter, hayatım yok olur, herkese rezil olurum" sözleri her yıl milyonlarca öğrencinin sınava girmeden önce kafasından geçen düşünceler olmuştur.

Bilimsel açıdan olaya baktığımızda aşırı olmadığı sürece kaygı duymanın bireyi güdülediği unutulmamalıdır. Önemli olan, eksikliklerimizi ve bunları giderme yollarını bulmak ve kaygının bireyi engelleyecek kadar büyümesine izin vermemektir.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...