Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Evrensel Masonluk => Giyim ve Kuşanim => Konuyu başlatan: ADAM - Mayıs 20, 2010, 11:57:38 öö

Başlık: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: ADAM - Mayıs 20, 2010, 11:57:38 öö

Masonluktaki giyim ve kuşanımı genel olarak anlattıktan sonra sıra kuşanımın belki de en önemli öğesi olan önlüğe geldi.


Her şeyden önce elbette Masonlukta "önlük” denilince bunun nasıl bir şey olduğundan söz etmek gerekiyor; ne işe yaradığı, niçin kullanıldığı ayrı…

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var: Masonluğun simgesel derecelerinde kullanılan önlük ile yüksek derecelerinde kullanılan önlük birbirinden farklı olabilir. Ben burada sadece simgesel derecelerde kullanılanından söz edeceğim.

Bu önlük, 35-40 cm. eninde, 25-30 cm. düşey boyutlu bir dikdörtgen şeklindedir. Bele bağlanır. Ancak yalnızca simgesel bir anlam taşıdığından, birçok uygulamada eni ve boyu küçültülmüş, oturup kalkarken zorluk çıkarmayacak bir boyuta getirilmiştir. Daha estetik bir görünümü olması için aşağıya doğru daraltılabilir.

Çırak derecesindeki bir masonun kuşandığı önlük, asıl olması gerekendir. Bembeyazdır ve pek sadedir yani üzerinde hiçbir işleme ya da simge yoktur. Kalfa derecesinden başlanarak, bunun üzerine ilgili dereceyle bağlantılı birtakım simgeler işlenir.

Gerek bir locada gerekse büyük locada görevli olanların da görevleri özgü işlemeli önlükleri vardır.

Eskiden, Masonluğun bazı derecelerinde kullanılan önlüklerin uzun olduğu, neredeyse ayak bileklerine kadar uzandığı hatta üst bölümünde, iki yandaki bağları boyun arkasından geçen bir göğüslüğü de bulunduğu söylenir. Tıpkı bir hanımın mutfakta iş görürken kullandığı önlük gibi ama bir farkla ki “bembeyaz”. Bunun aslında mutfakta kullanılanın değil de tıpatıp bir iş önlüğünün benzeri olduğundan söz edilir.

Bu bağlamda bir de şöyle deniyor: “İnşaatçılık mesleğinin uygulamalarında özellikle çıraklar, daha tozlu ve kirli işlerde çalıştıklarından üstlerini temiz tutabilmek için önlüklerini mutlaka göğüslük ile birlikte kullanırdı. Kalfalar ise, bir çırağa oranla daha temiz çalıştıkları için önlüğün göğüslüğünü takmaz, aşağıya sarkıtarak boşta bırakırdı. Günümüzde de Masonlukta bunun bir simgesel karşılığı uygulanır.”




Böylece Masonluktaki önlüğün nasıl bir şey olduğunu gördük. Bu konu başlığı altında asıl anlatacaklarım, önlük ile bağlantılı geleneksel uygulamalar. Ancak isterseniz bu noktada durup bir soluk alalım çünkü belki bu önlük anlatımı ile ilk kez karşılaşmış olanlar vardır; soracakları olabilir. Elbette masonların buna ekleyeceği bilgiler de olabilir. Bunlara fırsat verdikten sonra bu konuya devam ederiz.


Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: Vachogan - Mayıs 20, 2010, 04:27:53 ös
Sn ADAM. Bu güzel yazıların için teşekkür ederim. Ellerine emegine sağlık. Siz deyerli kardeşimin yazdıklarını hep takip ederim. Bu kadar bilginin kaynağını nereden bulduğunuzu hep merak etmişimdir ve karşıma 2 soru çıkmış. 1-ci soru bi bilgileri arayıp bulmuşsunuz ki bu da çok nadiren bir hal. 2-si ise Sizin mason olduğunuza kanaat getirmemdir.
Ama yinede bu kadar güzel bilgiler için teşekkür ederim.


                                      Sayqılarim ve Sevgilerimle
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: Selim - Kasım 01, 2014, 07:01:07 ös
İnşaatçıların kullandığı önlükte iki göz (cep) vardır. Bazen gözlerden biri büyük diğeri küçük bazen de her ikisi de eşit büyüklükte olur. Birine çivi konurken diğerine küçük aletler konur.

Masonlukta kullanılan önlüğün gözleri var mıdır? var ise anlamları nedir?

Yine önlükte göz var ise bunlara herhangi bir eşya konur mu?
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: asimov - Kasım 02, 2014, 12:42:36 öö
Mason önlüğünde fiziksel anlamda eşya koymak için göz yoktur. Ancak önlüklere simgesel anlamlar yüklenebilir.
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: ADAM - Kasım 05, 2014, 12:25:12 ös

Önce şunu belirtelim: Günümüzde her inşaat işçisi önlük kullanmaz; önlük kullanan inşaat işçilerinin hepsinin önlüğünde mutlaka iki cep (göz) olmaz. Ancak Sayın Selim'in dediğince kimilerinin çift gözlü önlük kullanması söz konusu olur; bu gözlerden birine kullanılan âletler diğerine tüketim malzemeleri konur.

Burada sözü edilen önlük ise, Orta Çağ ve sonrasında inşaat çırak ve kalfalarının kullandığı söylenen, günümümüzde ise simgesel karşılıkları kullanılan önlüklerdir.

Bu önlüklerin, Sayın asimov'un belirttiği gibi, fiziksel olmasa da tasarımsal olarak bir cebi vardır. Şöyle de diyebiliriz: Bu önlüklerin bir cebi bulunduğu varsayılmaktadır. Tek cep... Buna, varsayımsal olarak, ilgili mason çalışmalarında kullanacağı âletleri yerleştirir.

Bütün bunlar varsayımsal olarak... O âletlerin oraya nasıl sığdırılabileceğini, nasıl taşınabileceğini sormayın...

Forum kurallarının 17. maddasini çiğnemeden şunu da belirtelim: Çırak önlüğü her yerde aynıdır ama kalfa derecesinden başlayarak daha üst derecelerin önlükleri çok çeşitli olabilir. (Geçenlerde Bir başka başlık altına bir internet sitesinden kopyalanmış bir resim konmuştu. Orada bunlardan bazıları görülüyor.) 

   
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: Kajmeran - Kasım 05, 2014, 07:05:06 ös
Bu önlükler dernek içerisinde sürekli olarak aynı okul kıyafeti gibi kuşanılır mı ?
Yada özel günler ve çalışmalar içinmidir ?
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: asimov - Kasım 05, 2014, 07:25:03 ös
Önlükler  loca çalışmalarında mabette kuşanılır. Mabet dışında önlükle ve eldivenle dolaşılmaz.
Masonlar, masonik çalışmalarını yalnızca mabet içinde yaparlar. Dolayısıyla biju, eldiven ve önlük gibi giyim, kuşam burada takılır.

İstisnaları vardır ancak bu sorunun kapsamının dışında bir durumdur.
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: FAUST - Haziran 03, 2018, 06:52:34 öö
Matem günlerindeki törende siyah önlük takılır...
Saygılarımla ...
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: Makbenah - Haziran 04, 2018, 12:54:42 öö
Sayin FAUST,

Bu bahsettiginiz matem gunlerinde siyah önluk takilan dernek ya da obediyans hangisidir?

Saygilarimla,
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: FAUST - Haziran 04, 2018, 02:30:25 öö
Sayın @Makbenah sorunuz için teşekkür ederim öncelikle cevap olarak iki bölüme ayıracağım.
İlk olarak sorunuza cevap vereceğim
 Siyah Dereceler / Masonluk
Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin areopaj ile başlayıp yönetsel dereceler ile süren bölümü: 19.-32. dereceleri ile bu derecelerde çalışan atölye ve konseylerinin genel ve toplu niteliği.

Siyah Kartal ..... ; Bak: Kara Kartal .....

Siyah Kordon ; Bak: Yas Kordonu

Siyah Önlük ; Bak: Yas Önlüğü

İkinci olarak Sayın @ADAM ın yazısından aldığım bağlantıyı paylaşacağım daha detaylıca incelemek isteyenler için https://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=9808.0
Saygılarımla ...
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: Farmakoloji - Haziran 04, 2018, 02:37:33 öö
Masonlar neden Matem yapar?Ortada bir ölüm yada insan hakları infilakı yada Masonluk kurumunda sorunsal problem olması lazımki ortada matem olsun!. Matem diyince aklıma üzüntü,bir ölünün arkasından yakılan ağıtlar ve matemli yas gunleri gelir..Masonlukta "Matem"kavramı aciklanirsa bilgi edinmiş olacam.Īlk defa duyduğum bir terim.... Saygılarımla.
Başlık: Ynt: MASONLUKTA ÖNLÜK - 1
Gönderen: FAUST - Haziran 04, 2018, 02:54:37 öö
Sayın @Farmakoloji yas (matem)  sonsuz doğuya göçmüş bir masonun anılışı olarak biliniyor haricilere kapalı bildiğim kadarıyla saygılarımla ...