Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Mimarlık - Mühendislik => Konuyu başlatan: alcyone - Şubat 10, 2010, 05:20:49 ös

Başlık: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: alcyone - Şubat 10, 2010, 05:20:49 ös
Mimarlık ve Şehircilik uygulamalarına ilişkin sorumdaki zamanı lütfen "cumhuriyet dönemi" olarak sınırlandırarak cevaplandırınız.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Mozart - Şubat 10, 2010, 07:32:35 ös
Gecekondu yapana elektrik, su, doğalgaz götürüp, çöp vergisi falan alan bir ülkenin mimarlık, şehircilik uygulamalarından söz etmenin gerekliliği varmıdır!

Osmanlı zaten 2 ,3 saray, 10,15 çeşme yaptırmış, şehircilik ve sanat adına 600 sene hiç birşey yapmamış.

Özellikle büyükşehirlerde büyük çoğunlukla Müslüman olmayan Türk Vatandaşları ne yapmışsa yapmıştır, onlarda olmasaydı ne Nişantaşı ve Beyoğlu'ndaki güzel apartmanlar, ne İzmir'de ki güzelim konsolosluk binaları ne de diğer mimari yapılar olabilirdi.

Şimdilerde bunların da içine ediyoruz, o güzelim binaların üstüne kaçak kat çıkıyoruz, bir de binayla alakalısız tarzda yapıyoruz.

Türkiye'nin şehircilik yapısını anlamanın en güzel yolu google earth'den kuş bakışı bakmaktır, ardındanda İngiltere'ye bakmaktır.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: aashooter - Şubat 10, 2010, 08:04:57 ös
Acaba memnunum diyen cikacak mi cok merak ediyorum...

Cikarsa, umarim aciklar ki biz de neleri kacirdigimizi gormus oluruz...

Buna mukabil, Eskisehir'de guzel seyler yapildigini duyuyorum, sahsen gormedigim icin de kesin konusamiyorum... Belki Eskisehir'i bilen birileri bu konuda bizi aydinlatir...

Sevgiler, saygilar,

aashooter.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Mozart - Şubat 10, 2010, 08:27:07 ös
Bayım, Eskişehir'e 4 kere gittim ama 4'üde son 4-5 sene içindedir yani Eskişehir'in eski halini bilmiyorum. Yılmaz Büyükerşen sayesinde Eskişehir'i hızlı şekilde geliştiği söylenir, ben Eskişehir'i beğendim, özellikle benim gibi gezmeyi eğlenmeyi seven üniversite öğrencileri için kaçınılmazdır. Bi(r) rahatsız edici durum jetlerin sürekli tependen geçmesidir.

Oradaki arkadaşlarımından duyduğum genel bir söylem vardır ne kadar doğru olup olmadığını bilemem ama derler ki "ana caddelerin paralellerine gittiğinizde değişimin sadece ana noktalarda olduğu görebilirsiniz."
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Mozart - Şubat 16, 2010, 01:30:04 öö
Bazı zamanlarda dostlarımla bu gibi problemleri konuşurken, bana Alfred Adler'in ortaya attığı aşağılık kompleksine sahip olduğumu belirtirler.
Türkiyemizin daha iyi yerlerde görmek için eleştiri yapmak, eksikliklerini belirtmek kompleksli olduğum anlamına mı gelir, kesinlikle hayır.

Olanla yetinmesini seven, herşeyi kabullenen, herhangi bir şey için ne istersin(iz) sorusuna "farketmez" yanıtı veren, birey olamamış asalak gibi yaşayan canlılar sürüsüne dahil olmak istemiyorum.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: R.e.S - Şubat 17, 2010, 12:19:40 öö
Türkiye'de mimarlık ve şehircilikten memnun olan kimsenin çıkacağını tahmin etmiyorum. eğer gerçekten hiçbir menfaat beklemeden, cepleri nasıl dolarsa dolsun ama yeter ki dolsun düşüncesinde olan zihniyetler ne zaman ortadan kalkarsa, işte o zaman Türkiye'de şehircilik ve mimarlık gelişir.
Belediyeler yapılan kaçak yapılara ses çıkarmayıp, seçim zamanları gelince onlardan da oy alabilmek için ruhsat veriyorlar. işte bu zihniyet yok olunc herşey daha da güzel olacaktır.

 Sn. Mozart'ın dediğine katılıyorum. Eskişehire geçen yıl gidip gezme fırsatı buldum ama Eskişehir sadece anacaddeler ve merkezi olarak şahane bir şehir. Eskişehir'in perde arkasına gittiğiniz zaman orasının da kötü bir yapılaşmaya sahip olduğunu göreceksiniz.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Mozart - Şubat 17, 2010, 12:51:16 öö
2-3 hafta evvel bir sebepten dolayı İzmir'e gittim, ilk gidişim ve kafamda herkezin abartısıdan dolayı mükemmel bir İzmir var.

Uçaktan indim, Havaş'a bindim Alsancak'a gideceğim, kafamda güzel düşünceler devam ediyor, Bonjour pastanesinde browni yemeyi planlıyorum falan, keyfim yerinde, bir taraftan da camdan yolları izliyorum ve bir zaman sonra iyi birşeyler görmeye çabaladığımı farkettim, kötü kötü, berbat berbat, bu ne ya, nereye geldim demeye başladım ki sonradan öğrendiğim Yeşildere caddesine gelene dek. Kim yaptı bilemiyorum ama güzel bir Atatürk rölyefi gördüm, sakın övdüğüme aldanmayın aman Tanrım denilecek kadar yüzlerce gecekondunun arasında bir Atatürk rölyefi, dalga geçer gibi. Hayatımda ilk defa bu kadar gecekondunun olduğu bir yerden geçtim, yazık inanın çok üzüldüm.
Gelelim Alsancak'a; 2-3 tane mükemmel konsolosluk binası var, gerçekten çok güzel, başka ne mi var, gayet başarılı Bonjour pastanesi var, herkezin abarttığı dandik bir şiş kebapçı var, kebap kültürü var... Olanla yetinmek zorunda kaldığınız bir İzmir var.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: R.e.S - Şubat 17, 2010, 02:58:30 öö
İzmir'de Konak olsun Alsancak olsun, buralarda gerçekten çok güzel inşa edilmiş mimari eserler mevcuttur. ancak Cumhuriyet dönemine bakarsak, ben cumhuryet dönemi boyunca yapılmış bir saat eseri göremedim. bilen birisi varsa bana da söylerse sevinirim. Atatürk'ün heykellerini yapmayı ben sanat eseri olarak görmüyorum. yine izmirde dağın üzerine Atatürk'ün çehresini yapmışlar. güzel bi mimari eser olarak değerlendrilebilir ama yine de cumhuriyet döneminde, tarihi olabilecek sanat eseri niteliğinde mimari yapılar bulunmuyor.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: alcyone - Şubat 17, 2010, 03:00:30 ös
Türkiye'de mimarlık ve şehircilik uygulamaları ile ilgili konuyu salt bir şehir veya bir ilçede bulunan tekil yapılar üzerinden değerlendirmek yanlış olacaktır. Konuyla ilgili yorumlarımızı Cumhuriyet dönemi, sınır olarak da Türkiye'yi alırsak ve bu şekilde genel bir değerlendirme yaparsak sağlıklı bir netice alabiliriz. Bu noktada değerlendirme kriterindeki diğer araçlarımız aynı dönem içerisindeki uygulamalar ile diğer ülkeler olmalıdır.

Saygı ile.

NOT: http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=8807.0 linkinde bulunan ve 2. anket sorusu olarak bu durumun sorumlusunu belirlemeye çalıştığımız anketimize de katılım yaparsanız sevinirim.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: AQUA - Aralık 09, 2010, 11:49:51 ös
Yakın zamanda  yapılmıs 500 yıl  sonrada hala  var olacak,gelecegın  ınsanları  hayran bırakıp  o zamanın teknolojisiyle nasıl  yapılmıs dedırtecek sanatsal  estetiği  olan  bıldıgınız bir yapı  var mı ?
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Cornelius - Aralık 10, 2010, 12:58:38 öö
Benim bu soruya cevabim La Sagrada Familia olur. 1882 yilinda yapilmaya baslanmis ve 2023 yilinda bitirilmesi planlaniyor. Yapiya baktigimda Gaudi'nin nasil bir deha oldugunu dusunmeye baslarim hep.. Dilerim ki tamamlanmis halini gorme sansina nail olurum..
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: AQUA - Aralık 10, 2010, 08:17:22 ös
La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katalonya'nın Barselona şehrinde bulunan modern mimarinin öncülerinden sayılan Antonio Gaudi tarafından 1882 yılında yapılmaya başlanılan fakat Antoni Gaudi'nin 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır. Yapımı halen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir. 1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan mimarinin bitmemesinin nedeni hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi'nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür.Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19.yüzyıldan kalması nedeniyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluktur.

Gaudi,bazilikadaki büyük kulelerden ancak bir tanesinin bitimini görebilmiştir.Kulelerin tasarladıktan sonra bu kulelerin Barselona'ya gelecek olan gezginler için mükemmel bir karşılama olacağına inandığını belirtmiş ve kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağlarmış gibi göründüğünü de büyük bir heyecanla ifade etmiştir.

Bazilikanın iç yapısını ayakta tutan kolonlar ise Gaudi'nin bir başka dehası olup gittikçe dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmıştır.Yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyanır.

Ayrıca Gaudi şehirde yaptığı bütün yapılardan elde edilen geliri bu yapıya yatırmıştır.kaynak http://tr.wikipedia.org/wiki/La_Sagrada_Familia (http://tr.wikipedia.org/wiki/La_Sagrada_Familia)
Gercektende  muhtesem  ama tasarı 1882 ye ait.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: sundance - Aralık 10, 2010, 09:15:40 ös
Yurt dışında önce alt yapı hazırlanır  sonra binalar inşa edilir ama Türkiye de maalesef tam tersi. Yeni yapılan binalar veya siteler tabi ki bu kategorinin dışında.Boş bulunan arsalara insanlar yerleşir,ev yapar,belediyeler ilgilenmez.Seçim dönemi yaklaşırken tapu verilir sonra şehircilik ve mimariden bahsederler.
La Sagrada Familia'nın biteceğini hiç sanmıyorum.Bitmeyen kilisi olarak ünlendi, her ne kadar inşaat çalışmaları devam ediyor olsa da.Eminim ki bazilikanın yanında ki vinç yüzyıllar geçse de orada durmaya devam edecektir :) .Sonuçta turistik ve ticari açıdan bitmemesi,bitmesinden daha karlı.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: WaleC - Şubat 09, 2011, 10:50:47 öö
Özellikle İstanbul'da geleceğe yönelik değil günü kurtarma mantığı işlemektedir. Aynı sokakta hiçbiri birbirini tutmayan Evleri düşünün ve bu evlerin oluşturduğu saçma caddeleri. Tamamen karmaşa ile temeli atılan şehirlerin devamıda aynı şekilde devam ediyor.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: felluce34 - Mart 31, 2011, 08:58:12 ös
ben şu anda yeni evimde oturuyorum beylıkduzun de resıdance bir konutta ve bu tarz yapılar güzel ama eski den yapılan yapılar çok çok kötü o yüzden eski yapıları sevmıyorum eski ile kalmamak gerek
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Alşah - Nisan 19, 2011, 12:10:15 öö
      Değerli arkadaşlar, yaşadığım şehir küçük bir  kent olduğu için ismini vermeyeceğim. Ama belediye  öyle yapılanmalara izin veriyor ki, bir vatandaş olarak utunıyorum. İnanın neredeyse ana caddenin ortasına  apartman yapacaklar.  Çarpıklığı kelimelerle anlatamam. Eminim ki biraz siyasi gücünüz  varsa ve ekonomik durumunuz da  yerinde ise  kamuya  tahsis edilen  bir ana caddeye  istediğiniz kadar tecavüz edebilirsiniz.  Bu nasıl bir şehircilik anlayışıdır  anlayamıyorum.
      İmar planlarında h/2 denen bir uygulama vardır. Yani  imar durumuna göre  komşu bina ile  sizin yapacağınız bina arasında bina  yüksekliğinin  yarısı kadar boşluk bırakmanız gerekmektedir. Gelin görün ki, 5 katlı binalara izin veren belediye, en az 7,5 metre  boşluk bırakması gerekirken  2 metre  mesafeye bile izin vermektedir. Yani iki komşu balkonlarından tokalaşabilir. Hayret ediyorum.
      Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Prometheus - Nisan 19, 2011, 12:42:21 ös
Sayın Alşah, imar kanunları sadece o kadarda değildir. Yani sadece h/2 yetersiz bir açıklama oluyor. Taks ve Kaks diye de mimarlıkta bir tanım vardır. Her pafta veya adanın sahip olduğu bir Taks ve Kaks değeri vardır ve içindeki parsellere buna göre inşaat yapılabilir. Taks= Taban alanı katsayısı,  Kaks= Kat alanları katsayısıdır. Atıyorum sizin inşaat yapacağınız parselin taks'ı 0,25 kaks'ı 0,75 ise, yapacağınız inşaat alanı ve atacağınız kat sayısı bu rakamlar kadardır. Yani siz bir bina yaparken sadece çekme mesafelerine göre inşaat yapamazsınız. Daha küçük bir alan çıkar.  
Ama gelin görün ki ufak tefek rüşvetler ve Allah'ın izniyle bu rakamları alt edebilirsiniz.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Alşah - Nisan 19, 2011, 11:25:24 ös
     Sayın Prometheus, benim mimarlık ve mühendislik bilgim çok sınırlıdır. Detaylara girmeden öyle üstünkörü  , yaşanan çarpıklıkları  özetle anlatmaya çalıştım.  Rüşvet sözcüğünü  kullanmak istemiyordum ama haklısınız.
     Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Prometheus - Nisan 20, 2011, 12:03:27 öö
Sayın Alşah, inanın sizin gördüğünüz buz dağının görünen kısmı. Daha altta ne rezillikler, ne cahillikler dönüyor bir bilseniz.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: java - Ocak 07, 2012, 08:47:25 öö
Aci ama gercek olan bisey var.Ülkemizde malesef ne Osmanli döneminden nede cumhuriyet dönemine ait düzgün elle tutulur bir eser yok. Keske en azindan güzel istanbulumuza bir Bizansli kadar saygi gösterebilseydik
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: WaleC - Ocak 25, 2012, 11:43:11 öö
Aci ama gercek olan bisey var.Ülkemizde malesef ne Osmanli döneminden nede cumhuriyet dönemine ait düzgün elle tutulur bir eser yok. Keske en azindan güzel istanbulumuza bir Bizansli kadar saygi gösterebilseydik

Merhaba,
Bunun nedenini kendimce açıklamaya çalışayim. Öncelikle Türkiye'de inşaat işleyişi şu şekilde gelişiyor. İnşaat firması araziyi bulur proje için mimarlık firmalarına iletirler. Etrafımızda gördüğümüz yapıların bir çoğu mimarlık ofislerinde projelendirilmekte daha sonra statik proje yapan ofislerce statik çizimleri yapılmaktadır. Uygulama en son aşamadır.
Şimdi mimarlık bürolarının elini kolunu bağlayan 3 sebepden bahsedeyim.
1)Maddiyat: İş verenin (İnşaat Firması) proje hazırlığı için belirli özel bütçe hazırlamaması, ne kadar çok detay okadar çok inşaat maliyetini getirmesi (ki eski dönem mimarısinde çok çeşitli detaylar vardır), ne kadar çok konut okadar çok para mantalitesi ... v.b.
2)Zaman: Tasarım ve yeni bir şey yaratma zamana bağlıdır. Bir kişiye kısıtlı zaman sunduğunuzda o işi tasarlayacak vaktini, konsatrasyonunu bulamamaktadır. Buda mimarların standarda yönelmesine, kendi yarattıklarını sunamamasına sebep olamaktadır.
3)Eğitim: Malesef eğitimimiz tamamen teori üzerine olduğundan, Türkiye'de mezun olan tüm mimarların ofiste oturup sadece atucad de çizim yapacağını düşünmelerinden, şantiye ve uygulama alanında bir bilgi birikimleri olmamasından, neyi nasıl yapabileceğini bilmemektedirler.
Anlaşılacağı gibi mimarlarımız ve inşaat firmalarımız zaman-para ikilisinin okadar esiri olmuşlardır ki, ne modern ne de belirttiğiniz dönemlere ait projeler ile risk almayı deneyememektedirler.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Prometheus - Ocak 26, 2012, 11:19:55 öö
Sayın WaleC çok doğru tespitlerde bulunmuş. 4) Devlet dairelerinde ki cehalet ve yolsuzluklar da ilave edilirse bence tam olur.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: WaleC - Ocak 27, 2012, 09:02:28 öö
Aslında cehalet demek ne kadar doğru bilmiyorum. İşlerini gerçektyen çok iyi biliyorlar. Yapılan işi bilmeden nerde ne hile yapılabilir ne cinlikler uygulanabilir bilmek çok zordur.
Bir kaç örnek verim, sırf taşeron firma kazansın diye aynı altyapıyı her inşaat yapımında değiştirip revize eden bir belediye tanıdım.
Bir örnek daha verim, inşaata başlarsınız hafriyat yapılır, temeli çıkarsın, su basmana gelince bir anda kontrolörler gelir ve ölçmeye başlar. Genelde bir falsonu kesin yakalarlar. O raddeye gelmiş şantiyeyide yıkamayacağından kendilerine aylık maaş verilmeye başlar.
Gerçekten zekice.
Kısaca rant ve birilerine para kazandırmak uğruna 2 liraya mal edilecek şeyler revizyon yapıla yapıla 20 lira oluyor. taradaki fark 18 lirada birilerinin cebine gidiyor.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: R.e.S - Şubat 16, 2012, 11:52:11 öö
Avrupa'da, özellikle Almanya'da yapılacak binanın a'dan z'ye herşeyi belediye tarafından belirlenmiş standartlara göre yapılıyor. çatının formatından tutun, eve yapılacak basit bir kapı için bile mimarın çiziminin gerekliliğine kadar... Türkiye'deki gibi herkes kendi kafasına göre ev yapmıyor Almanya'da. burada da belirli standartlara göre yapılırsa ve yapılan her binanın denetlemesi doğru düzgün yapılırsa sn alşah'ın bahsettiği sorunlardan hiçbirisi olmaz.
                        Saygılar...
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Apocalypse - Mayıs 03, 2012, 12:51:51 öö
Merhabalar;

Bir toplumun mimarisi,o toplumun karakter özelliklerini yansıtır...Maalesef ülkemizde tuğla,beton ve insan kalbini bağlamayan,göz zevkini bozan sırf para kazanma amaçlı yapılmış yapılar mevcuttur.En önemlisi de yaşadığımız binalarda can güvenliğimiz minimum seviyededir...Şiddetli depremlerin acısını yaşamamıza rağmen.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: domestic - Eylül 16, 2012, 01:05:31 ös
1999 depremini izmitte yaşamış biri ve inşaat sektöründe olan bir mühendis olarak 1999 dan sonra yeni yapılan binalar için hazırlanan deprem yönetmeliğini destekliyorum.Depremden sonra yapılan tüm binaların bu deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılması şüphesiz oturduğumuz binaların kalitesini arttırdı.Lakin bu binaların gerçekten bu deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığının kontrollerinin yapı denetim firmalarına verilmesi ve bu firmalarında bir denetim mekanizmasından geçmediği için,bu firmaların bir çoğunun imza yetkisi olan mimar ve mühendislerin diplomalarını cuzi bir maaş karşılığı kullanarak yapı denetimlerini gerçekleştirdiği bir ülkede şehir ve planlamacılığın iyi olduğundan sözedilemez kanımca.Bugünlerde sözü geçen kentsel dönüşüm projelerinden bir mühendis olarak önümüzdeki en az 10 sene işsiz kalmayacağım bir gerçek,eski ve ilkel yöntemlerle yapılmış güvensiz binaların yıkılarak yerlerine daha güvenli yeni binaların yapılacağıda bir gerçek.Beni düşündüren varını yoğunu vererek kentsel dönüşüm projelerine kurban gidecek eski binalardan geçmişte ev sahibi olan insanların evlerinin yerlerine yeni evler verilerek önümüzdeki 20 sene daha borçlandırılacak olması veya şehrin çok dışında yapılandırılan uzak bölgelerden ev verilmesi...
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Eylül 16, 2012, 09:58:06 ös
Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça beldesi...
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Munir - Eylül 18, 2012, 01:41:46 öö
Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça beldesi...

Bu müthiş olmuş.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: NOSAM33 - Eylül 19, 2012, 12:22:48 öö
Bu şekilde yapılma mantığını merak ettim doğrusu ?


Saygılar
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: WaleC - Eylül 24, 2012, 10:18:01 öö
Merhaba,
Aslında görüntü olarak güzel bir görüntü versede uygulama ve inşaat açısından en zorlarından biridir.
Ortada bir çekirdek ve dalga dalga genişleyen bir yapı sistemi.
Bu tür yapılarda yer kaybı çok oluyor. Her bir parçanın yamuk olduğunu düşünürseniz üst kenarındaki sokakda bulunan binaların adeti az. Alt kenardada fazla arada kalan bölümler kullanım dışı.
Benim görüşüm en efektif olan sistem kare sistemi.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: yazbenide - Kasım 17, 2012, 06:12:47 ös
Bir Eskişehir li olarak sorularınıza yanıt verebilirim. Sayın Büyükerşen yönetime geldikten sonra ciddi anlamda Eskişehir i yeniden inşa etti diyebiliriz. Bir şehirde bulunması gereken birçok şey onun sayesinde geldi. Porsuğun temizlenmesi,sanatsal çalışmalar,çevre düzenlemeleri,teretuvar çalışmaları,tramwayın gelmesi,kenar mahallelerdeki çalışmalar,parklar,temizlik vb. gözle görülebilir birçok imzası vardır. Bazı ülkeler Eskişehir i kardeş şehir olarak örnek almaktadır.Keşke bütün şehirlerimizde Sayın Yılmaz Büyükerşen gibi çalışan insanlar olsa.Şahsen oy verirken parti olarak asla düşünmedim Eskişehir in birçok vatandaşı da benimle aynı fikirde. Saygılar efendim....
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 17, 2012, 11:19:17 ös
Zaten okulda şehircilik dersi aldığımızda bize Türkiye'den iyi örnek olarak Eskişehir'i göstermişti hocamız. Bir şehirde akan suyun kontrolü çok zorudur, Eskişehirin bu konuda ki düzenlemesi örnek alınacak bir düzenleme.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Şubat 05, 2013, 07:40:19 ös
Shanghai, Çin
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: yazbenide - Mayıs 20, 2013, 05:15:26 ös
harika görünüyor uğraşmadan hiçbirşey olmuyor. Bu projeleri çıkaracak insanların sanatsal ruhu olmalı içinde yaşamalı.....
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: _SplendouR_ - Mayıs 29, 2013, 12:56:15 öö
Son sınıf mimarlık öğrencisi olarak sorunuzu cevaplamak istedim,ülkemizde mimari ve şehir planlama uygulamalarının dışında sanat eğitimi okadar eksik ki.Bölüme girdiğimde bu alanda bir tane tanıdığım yoktu maalesef ve ilköğretim ve lise eğitiminin beni sanat konusunda hiç aydınlatamadığını ilk projemde anladım mimarlık eğitiminde ilk sene temel tasarım dersi adı altında temel sanat eğitimi verilir ve oldukça ilginç tamamen zihin açma yöntemlerine dayanan birtakım projeler verilir.

Maalesef ben ilk iki sene çok zorlanmıştım halada zorlandığım anlar olur bunun nedeni sanat konusundan millet olarak üzgünümki yoksun olmamız.Doğduğumuz andan itibaren gördüklerimiz bizim görsel depolama aracımız oluyor nekadar depolarsak ,üretirken tüketmek faydalanmak ve bir esin kaynağı bulup işi layıkıyla ortaya çıkartmak okadar kolay oluyor ama maalesef gri binayalar ve beton yığınları dışında hiçbirşey göremiyoruz çevremizde.Hoş çıplak heykeli ayıp olarak gören bir toplumda nekadar sanat yapılabilinir orası tartışılır tabi.

Şehir planlama okadar eksik ki , gecekondunun yanına gökdelenler,AVM'ler vb... kuruluyor.Kültürel değer koruyamamız konusunda zaten konuşmaya gerek yok,ne bir heykel var ortada nede renk! özellikle renk yok düzen yok hiçbirşey yok kusura bakmayın hakvermeyenler vardır belki ama sanat konusunda 0 olduğumuzu düşünüyorum,etik anlayışı estetik bilinci yok!Bu işi yapan mimara tasarlayan insanlara saygı ve işverende bilgi ise hiç yok!Nesneyi değil arkasındaki objeye bir anlam katılabildiğinde yada katılanı görebilen bir toplum olduğunda sanat ortaya çıkar ama bazılarında etik kavramı olmadığından para için tasarım yapanda var tasarımı yıkanda...

Ben bir iç mimarlık öğrencisiyim örneğin "Evim Şahane" programını nekadar etik anlayışı dısında bulduğumu anlatamam.Zaten halk cahil iç mimarlığı aaa siz ev yapıyorsunuz değilmi ? Bizim evide yaparsın artık mezun olunca diye düşünen bir !CAHİLE! iç mimarlık evden ibaret değil en küçük ölçekten,en büyük ölçeklere kadar havaalanı,avm vb tasarım,fonksiyonel çözüm,ergonomi,havalandırma,akustik ve birçok şeyi içinde barındıran meslek diye anlatmaktan dilimde tüy bitti dahada anlatmıyorum zaten.Gerçekten bıktım birde şu "Evim Şahane"'yi sunun şarlatanlar çıktı ortaya saçma sapan dekoratif şeyler yapıp milletin beynini bulandırıyor.Adamlar zaten cahil bari mesleğin etik anlayışı içerisinde birtakım şeyler yap.Gerçekten tasarlada parmak ısıralım.

Uzun lafın kısası bizim ülkemizde maalesef çok üzülerek söylüyorum ne mesleğini etik anlayışı içinde yapabilen birkaç insan dışında İNSAN var nede sanattan ve estetik kavramından anlayacak yeterli bilgi seviyesinde bir halkımız var ve işin kötü tarafı bu açığı kapatacak sanat eğitimide yok , biri gelir tarihimizi yıkar,biri gelir mesleği yerin dibine sokar,biri gelir ülkedeki asıl sanatçıları içeri atar,BİRİ GELİR YETER ARTIK DURUN!! der ama durmuyor malesef.

Şimdi soruyorum size şimdi bu koşullarda bu ülkede sanat ne durumda?Sanat eğitimi ne durumda?

Bu ikisi çözülürse o göz estetik bakış açısına nesnenin arkasına anlam yüklemeye nesnenin arkasındaki anlamıda çözmeye başlarsa inanın şehir planlamada çözülür,Mimari anlayışta...

Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Aralık 18, 2013, 02:33:29 öö
.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Aralık 23, 2013, 02:24:06 öö
'' Güzelliklerle çevrili bir yerde  güzellikler yaşamaya devam eder .
Etraflarında devamlı olarak simetrik cisimler olan insanların simetrik cisimler inşa ettikleri , zihinsel soyluluk örnekleriyle çevrili akılların soylu düşünceler ürettikleri kanıtlanmıştır .
Eğer insan çirkin ve asimetrik bir yapıya bakmaya zorlanırsa , onun içinde onu çirkin eylemlere sokmaya zorlayacak çirkin duygular uyanır .
Eğer bir kentin ortasında oransız binalar dikilirse , o kentte yaşayan topluluktan oransız ruhlu çocuklar çıkacak , asimetrik yapıya bakan erkek ve kadınlar uyumsuz hayatlar süreceklerdir .
Kadim dönemlerin bilgili insanları , büyük filozofları , kendi dönemlerinde tesis edilen mimari , müzik ve sanata ait eserlerin , kendi estetik ideallerinin ortaya çıkan ürünleri olduğunu fark etmişlerdi .  ''


Manly P. HALL
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Aralık 24, 2013, 01:30:54 öö
.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Aralık 24, 2013, 07:47:57 ös
.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: yazbenide - Aralık 24, 2013, 08:49:58 ös
Şehircilik uygulamaları için belediye başkanlarımıza çok büyük iş düşüyor. Örnek olabilecek isimler mutlaka var günümüzde. Halkına ve onların yaşamlarını kolaylaştırmak için en iyisini yapmak istemeli ve uygulamalı başkanlarımız. Parti ayırımı olmaksızın güzel projelere destek verilmelidir. Birbirimize köstek olarak hiç bir yol kat edemeyiz. Birbirimizin kuyusunu kazmayı bırakıp güzel çalışmalara imza atmalıyız.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Melina - Aralık 24, 2013, 11:49:12 ös
Türkiye'deki kentleşme uygulamaları ne yazık ki yetersiz. İstanbul'un bazı kesimlerine bakıldığında yeni yapılar ile iç içe geçmiş gettolaşmayı görüyoruz. Nüfus artışına bağlı olan bu yapısal düzensizlik yalnızca şehirleşmeyi kötü etkilemekle kalmıyor, görüntü kirliliğine de sebebiyet veriyor.

 
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: yazbenide - Aralık 25, 2013, 12:10:00 öö
Tekrar vurgulamak isterim.Şehircilik anlayışı için,  sanatsal ruh olmalıdır insanlarda.Halkı için birçok fedakarlık örneği gösteren ve yaptığı çalışmalarla gönlümüze taht kuran, şehrimizi güzelleştiren Eskişehir deki Belediye başkanlarıma tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Dilerim ki her ilde aynı güzellikleri görelim.
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: BuZ - Aralık 25, 2013, 05:38:20 ös
Türkiyedeki mimarlık ve şehircilik uygulamalarının temelinde hep rant yatar,

TOKİ nin Bursanın göbeğine yaptığı "ucube"ye bakarmısınız...
yazık..




(http://cdn.hocam.com/forumimg/b/8/2/b820f6594d47c7835eec949ce1655393/original)
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Aralık 27, 2013, 08:26:02 ös
Oturdukları koltuklarda görev süreci boyunca gecekondu yıkmak dışında bir icraati olmamış yetkililer !
Bu sözü çerçeveletip  makam odalarına asmak lazım  ...
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Aralık 30, 2013, 07:05:23 ös
"Tek sorumlu davranış biçimi şu olabilir:
Kendi bireysel varoluşumuzu bir ideolojiye dönüştürmekten kaçınmak
ve özel yaşamımızı da en alçakgönüllü, en iddiasız ve en gürültüsüz biçimde sürdürmek
ama artık iyi yetişmiş olmanın bir gereği olarak değil,
bu cehennemde hala soluyabilecek havayı bulabiliyor olmanın utancından ötürü.


" Theodor Adorno
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Mart 24, 2014, 09:50:07 ös
Ankara'nın Ne İşe Yaradığı Belli OImayan 9 Yapısı

http://onedio.com/haber/ankara-nin-ne-ise-yaradigi-belli-oimayan-9-yapisi-274317 (http://onedio.com/haber/ankara-nin-ne-ise-yaradigi-belli-oimayan-9-yapisi-274317)
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Melina - Mart 24, 2014, 11:29:16 ös
Türkiyedeki mimarlık ve şehircilik uygulamalarının temelinde hep rant yatar,

TOKİ nin Bursanın göbeğine yaptığı "ucube"ye bakarmısınız...
yazık..




([url]http://cdn.hocam.com/forumimg/b/8/2/b820f6594d47c7835eec949ce1655393/original[/url])


Kentsel dönüşüm diye bu toki konutlari ya bos arazilere ya da iste boyle gettolasmis bolgelere yapiliyor, oldukca bozuk bir goruntu cikiyor ortaya.
Gecen donem bu konu hakkinda bir rapor hazirlamistik; gecekondulasma ile ic ice olan yeni yapilari fotograflamistik, meger gormedigimiz nice yapilar varmis... Hatta izledigimiz bi belgeselde gormustuk kentsel donusum ugruna evleri yikilip sokaga terekedilen insanlari..
Kentsel donusum hakkinda dusuncelerim net degil acikcasi; bir yandan yeterli altyapiya sahip olmayan donusumsel konutlar, diger yandan ev alim gucu olmayanlarin buralarda toplanmasi bu konudaki dusuncelerimi bulaniklastiriyor.

Sayin Dor, bizlere gosterdiginiz karenin diger benzeri de Brezilya'da mevcut. Orada gettolar ile yeni yapilar yan yana, burada da ic ice. Nihayetinde ayni bozuk goruntu her yerde.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: Dor - Mart 25, 2014, 12:36:20 öö
Bknz : yanıt 36

'' Güzelliklerle çevrili bir yerde  güzellikler yaşamaya devam eder .
Etraflarında devamlı olarak simetrik cisimler olan insanların simetrik cisimler inşa ettikleri , zihinsel soyluluk örnekleriyle çevrili akılların soylu düşünceler ürettikleri kanıtlanmıştır .
Eğer insan çirkin ve asimetrik bir yapıya bakmaya zorlanırsa , onun içinde onu çirkin eylemlere sokmaya zorlayacak çirkin duygular uyanır .
Eğer bir kentin ortasında oransız binalar dikilirse , o kentte yaşayan topluluktan oransız ruhlu çocuklar çıkacak , asimetrik yapıya bakan erkek ve kadınlar uyumsuz hayatlar süreceklerdir .
Kadim dönemlerin bilgili insanları , büyük filozofları , kendi dönemlerinde tesis edilen mimari , müzik ve sanata ait eserlerin , kendi estetik ideallerinin ortaya çıkan ürünleri olduğunu fark etmişlerdi .  ''


Manly P. HALL
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: baran - Mart 25, 2014, 03:10:09 öö
Aslında bu olay Türkiye'nin mimari ve şehircilikte ki başarısız çalışması olarak yorumlamıyorum çünkü cidden yapılmak istenen bir mimari yapı var ise de bazı yönetimdeki şahıslar bu yapıdan ne kadar kar edebilirim düşüncesine girince malzemeden ve yapı düzensizliğinden çalıyor, bu da taktir edersiniz ki kötü bir görüntü oluşturuyor.

Tabi bir de bu ormanları kesip şehircilik yapılmasından dolayı hastalıklar, pislikler boy gösteriyor. Bu da belediyelerin yaptığı kötü çalışmaları...

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Türkiye'deki "mimarlık" ve "şehircilik" uygulamaları (anket)
Gönderen: ABCDEF - Eylül 29, 2014, 11:29:47 öö
Yapılaşma ve şehircilik konusunda "Türkiye" denildiği zaman nedense aklıma hep gayrımeşru bazı oluşumlar ve planlar geliyor.

Saygılar.