Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Fikri Hür Vicdanı Hür Bir Neslin Oluşması Nasıl Sağlanabilir ?  (Okunma sayısı 10486 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 21, 2015, 02:20:51 ös
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Aslında sorum "tam anlamıyla fikri hür, vicdanı hür bir neslin oluşması nasıl sağlanabilir? " olacaktı fakat tam anlamıyla sağlanamayacağını dile getirenler olabilir düşüncesiyle tam anlamıyla kısmını kaldırmayı uygun gördüm.

Öncelikle bu başlığı açarken zorlandım.Bu zorluğun sebebi ise; düşüncem konuyu sn.ADAM'ın açmasını beklemek ve daha sonra katkıların gelişmesine çalışmaktı.Sn.ADAM'ın bu konuda anlayışına sığınarak,hem kendisini yormayı hem de beklemeyi uygun görmedim.Elbette konu altından yapacağı katkıları olacak ise üye ve ziyaretcilerimiz için yararlı olacaktır.

İlk olarak,tam anlamıyla kelimesi üzerinde kısaca durmak istiyorum.Bence fikir ve vicdan hürriyeti tam anlamıyla sağlanabilir.İmkansız kelimesi yerine zor kelimesini tercih etmeyi seviyorum.Bu hürriyetlerin tam anlamıyla sağlanması zordur ama gerçekleşebilir.İmkansız değildir.

İlk insandan bu yana gelişen insanlığa baktığımız zaman,imkansızlığın olmadığını görebiliriz.İlk çağ insanı taştan silah,ateş yaratırken yine günümüzde taştan nükleer silahlar,kıymetli takılar yapılabileceğini düşünebilirmiydi? O tarihte yaşayan insan için bu günümüz imkansızdı. Dolayısıyla her geçen gün düzenli gelişim sonrası,insanlığın bu hürriyetlere tam anlamıyla sahip olabileceğini söyleyebilirim.

Nasıl sağlanabilir?  sorusuna karşılık olarak aklımıza birçok cevap gelebilir.Düşünmek, okumak,sevmek vs. birçok cevap verilebilir.Hepsinin irili,ufaklı faydası olacaktır.Bu nedenle hepsine yer verip,detaylandırmak yerine başlıca fayda sağlayacak olanları seçmek istiyorum.

Hoşgörü veya tolerans ; hoşgörü kelimesini kullanmayı tercih ediyorum.Hoşgörü hem bireysel hem toplumsal bir davranış olarak uygulandığı zaman fikri hür, vicdanı hür nesillerin oluşması sağlanabilir.Bireysel ve toplumsal olarak ayırmamın sebebi; kişi farklı düşünce ve davranışlara karşı anlayışlı davranabilir fakat aynı hoşgörü kendisine gösterilmediği zaman fikri ve vicdani hürriyeti kısıtlanır,gelişmesi engellenir.Hoşgörü,özgür bireylerin oluşmasının en önemli yapı taşıdır.Masonlukta kullanıldığı gibi her türlü bağnazlık ile savaşmak gerekir.Savaşta kullanilacak olan silahlar ise hoşgörü, sevgi,bilgi gibi kavramlardır.Bu kavramların her biri forumda irdelenmiş olup tekrardan incelenmesi bir sıkıntı oluşturmaz,sadece konunun uzatılmasına sebep olur.O yüzden fazla detaylandırmadan ihtiyacımız olan diğer kavramlara geçelim.

Sevgi ; karşılık beklemeden sevebilmek.Sevgi bir karşılığa bağlı olabilir mi ? Belki de olabilir.Nitekim böyle bir ifade varsa karşılıklı sevgi var demektir.Karşılıksız sevgi fikri hür, vicdanı hür bir neslin oluşmasında kullanılacak olan kavramlardan bir tanesidir.Kişi başkalarını ayırım gözetmeksizin sevmeli.Bu sevgi dış görünüşün dışında karşısındakinin gönlüne hitap etmeli.Düşüncelerine,duygularına ve davranışlarına katılmasa bile sevmeli,anlayışlı olmalı.Hoşgörünün temelinde sevgi vardır."Hoşgörülü davranıyorum fakat düşüncelerinden dolayı o yanlış bir insan,bu yüzden onu sevmiyorum." şeklinde bir kelime kurulabilir mi ? Elbette bu durumda kişinin hoşgörülü biri olduğunu söylemek yanlış olur.Sadece hoşgörülü davranmaya çalışan biri olarak adlandırmak doğru olanıdır.Sevgi ve hoşgörü bu yolda yeterli değil.Başka aletlere,kavramlara ihtiyaç olacaktır.

Cehalet; "Biz cahil dediğimiz zaman mektepte okumuş olanları kastetmiyoruz.Kastettiğimiz ilim,hakikati bilmektir.Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi,hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir. " M.Kemal Atatürk' ün söylediği gibi,cehalet bu yolda en önemli engellerden birini oluşturur.Bu engeli ortadan kaldırmak ve onunla savaşmak gerekir.Cehalet sadece okul okumakla giderilmez.Temeli özgür düşüncenin yanısıra bir takım ahlaki erdemleri kişinin kendisinde bulunmasıyla giderilebilir.Cehalet,bilgisizlik olarak tanımlandığına göre sadece okuyarak mı insan bilgi sahibi olur ? Dinleyerek,düşünerek,yaşamındaki derslerden sonuçlar çıkarıp gidermeye çalışarak...

Cehalet ve bağnazlık birbiriyle yakın kavramlar olmasına rağmen ayrı ayrı değerlendirilmelidir.Cahil olmayan bağnazların varlığının temelinde yatan hoşgörüsüzlük, sevgisizlik haliyle cehalet kavramına bağlanabilir.

Bireysel açıdan en önemli alet ise düşünmek.Özgürce,bir baskı altında kalmadan,başkalarının kalıplarına girmeden ve başkalarına zarar vermeden düşünmek ve davranmak.

"Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar" terimindeki hür kelimesi operatif masonluktan gelmiş olsa da masonluk için önemli bir anlamı vardır.Aynı zamanda masonluğu benimseyen,olmak  hariciler içinde..Harici olan kişi masonluğun aradığı niteliklere uygun olsa bile masonluğa dahil edilemeyeceğini,bir masondan davet alması gerektiğini düşünür.Oysa ki özgür düşünen ve davranan harici için durum farklı olmalıdır.Bir takım kuralları çiğnemeden,özgür bir şekilde düşünüp,davranmak fikri  hür,vicdanı hür bir bireyin oluşması için esastır.

Fikri hür, vicdanı hür bir neslin oluşmasını sağlamak için başlıca öngördüğüm çözüm önerilerini ifade etmeye çalıştım.Sizlerinde yapacağınız katkılar sayesinde bu hürriyetlerin sağlanıp/sağlanamayacağını değerlendirmek dileğiyle.



« Son Düzenleme: Ocak 21, 2015, 02:53:58 ös Gönderen: mbulut »
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ocak 21, 2015, 05:33:16 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 228
  • Cinsiyet: Bay

Aslında sorum "tam anlamıyla fikri hür, vicdanı hür bir neslin oluşması nasıl sağlanabilir? " olacaktı fakat tam anlamıyla sağlanamayacağını dile getirenler olabilir düşüncesiyle tam anlamıyla kısmını kaldırmayı uygun gördüm.

Öncelikle bu başlığı açarken zorlandım.Bu zorluğun sebebi ise; düşüncem konuyu sn.ADAM'ın açmasını beklemek ve daha sonra katkıların gelişmesine çalışmaktı.Sn.ADAM'ın bu konuda anlayışına sığınarak,hem kendisini yormayı hem de beklemeyi uygun görmedim.Elbette konu altından yapacağı katkıları olacak ise üye ve ziyaretcilerimiz için yararlı olacaktır.


Madem yersizlik alemi aslım
Artık bana tek bir şey düşecek
Yücelip aslıma gitmek


Ocak 22, 2015, 01:40:54 ös
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Adil olmakta en büyük erdemdir . Hür bir nesil yetiştirmede , kıskançlık duygusunun da kişide törpülenmesi gerektiğine inanıyorum .

Sorgularken; fikirlere  önerilere de açık olmalı ,  mantıklı olmak ve Akıl  süzgecinden geçirmek şartıyla .

Sevgi denmiş ; bu da güzel bir erdem ama her insanda bu duygu tam var mı ? Sevginin olmadığı yerde kıskançlıklar devreye giriyor bu da karşı taraftaki kişiyi olumsuz etkiliyor ,  iyi bir İnsan olma yolunda ilerlerken olumsuz düşüncelere kapılıyor .
En son düşüncem , güzel insanlar yetişmesi için ADİL bir dünya oluşturulmalı azami oranda.  İnsan öz itibari ile kötü değildir ...

Saygılar

Not : Umarım konudan sapmamışımdır ...
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2015, 01:44:32 ös Gönderen: NOSAM33 »
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 22, 2015, 02:16:36 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 402
  • Cinsiyet: Bay

Bu başlık için görüşlerimi aktarmaya tanımları vererek başlamak isterim.

Öncelikle fikir nedir?

Fikir veya eş anlamlısıyla düşünce, TDK sözlüğünde “Uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik, mütalaa, fikir, ide, idea” şeklinde tanımlanmaktadır.

Sayın ADAM tarafından hazırlanmış olan forumumuzdaki Mason Sözlüğünde ise biraz farklı olarak “Düşünme yetisinin kullanılmasıyla oluşturulan soyut ürün.” biçiminde tanımlanmaktadır. Tabii burada tanımı verilen düşüncenin aslında bir zihinsel üretim sonucunda oluştuğunu da gözden kaçırmamak gerekmektedir.

Tanımlardan hareketle düşünce hürriyeti nedir sorusu için yine Mason Sözlüğüne bakarsak “Bireyin, hiçbir zorunluluk, bağımlılık, baskı ya da etkilenme altında kalmaksızın, düşünme yetisini kullanarak kendi düşünülerini oluşturabilmesi ve bunları başkalarına aktarabilmesi.” biçiminde tanımlandığını görebiliriz.

Vicdan nedir?

TDK sözlüğünde “Kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç”  olarak verilmektedir.

Forumumuzun Mason sözlüğünde ise tanımı “Bireyi, kendi tutum, eğilim, istem, düşünü, davranış ve kararlarını yargılamaya yönelten duygu.” biçimindedir.

Bu iki tanımdan sonra Mason sözlüğünde vicdan hürriyetinin tanımı şu şekildedir: “Bireyin, görüş, bireysel yargı ve inançlarında, her türlü baskı ve kısıtlamadan arınmışlığı.”

Sayın mbulut’un başlıkta sorduğu  “Fikri Hür Vicdanı Hür Bir Neslin Oluşması Nasıl Sağlanabilir?” sorusunun cevabı için öncelikle fikir (düşünce) ve vicdan özgürlüğü için gerekli ortamın hazırlanması gerektiği söylenebilir.  Bu konunun bir hak olduğunu ve aslında Birleşmiş Milletler-İnsan Halkları Evrensel Beyannamesinde yazan bir hak olduğunun bilmek gerekir.

Pekiyi nasıl bir ortam?

Bunun için yukarı tanımları incelemek gerekir diye düşünüyorum Ben. Her iki tanımda da aşağıdaki gibi bir ortama vurgu olduğunu görebiliriz:

“Böyle bir neslin oluşması için; her türlü zorunluluklardan, bağımlılıklardan, baskılardan, etkilenmelerden arınmış bir ortamın olması gereklidir” demek yanlış olmayacaktır.
 

« Son Düzenleme: Ocak 22, 2015, 02:24:09 ös Gönderen: propulsion »
Nosce te Ipsum


Ocak 22, 2015, 03:02:22 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 147
  • Cinsiyet: Bay

Birey olarak öncelikli vazife kendini tanımak kendini bilmektir daha sonra yaşadığımız topluma adaptasyon daha kolay ve doğru olacaktır.
İnsanların fikri hür ve vicdanı hür olması içinde öncelikli olarak kendini özgür hissetmeli bu duyguyu kendi içinde yaşayan birey zaten kendini tanıyabilmiş yetkin bir birey olmuş demektir.
Bu bağlamda iş bireyin kendisiyle olan sınavında biter.
Bu zorlu süreçte olumlu ve olumsuz etkenler mevcut.
Bu etkenlere biz aslında yaşam standartları diyoruz.
Ben bireyin hür ve özgün olabilmesi için maddi yeterlilikte ve manevi dayanışmanın doygunluğunda olması gerektiğini düşünüyorum.

Hür ve kabul edilebilecek bir neslin temennisiyle.

Saygılar
Saygılarımla.


Ocak 22, 2015, 04:05:49 ös
Yanıtla #5
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Güzel paylaşımlarımız olmuş, devamının gelmesi dileğiyle.

Sn.NOSAM33 adalet kavramının etkili bir şekilde olması gerektiğini belirtmiş ve bunun yanı sıra kıskançlığı fikren ve vicdanen hür bir neslin oluşmasında engel olarak görmüş. Doğrudur çoğunlukla kıskançlık duygusunun yoğunluğuna göre kişi hürriyetine engel olaylar meydana gelebilir.Kıskançlık bireysel olduğu gibi toplumsal olabilir.Bir kuruma,derneğe karşı.Antimasonik yaklaşımların içerisinde çıkar bekleme,cehalet gibi kavramlarında olduğu gibi kıskançlığıda dahil edebiliriz.

Tek aklıma takılan nokta sevgi olmadığı için kıskançlığın oluşması. İnsan sevmediği birini neden kıskanır ki ? Kıskandığı için sevmeyen,nefret eden insan çoktur. Durum böyle olunca kıskançlığın bir alt duygusu olarak ortaya çıkan sevgisizlik bir engel oluşturur.

Sn.propulsion fikir terimine parantez açarak düşünce demiş.Fikir aslında düşüncelerin ifade edilmesi sonrası oluşmaz mı?

Ayrıca bahsi geçen birtakım baskı ve zorunluluklardan arınmış bir toplum nasıl oluşabilir, oluşabilir mi? Şüphesiz verilecek her cevap fikir ve vicdan özgürlüğünü oluşturmak için yararlı olacaktır.

Sn.Kajmeran özgürlüklerin bireyde başlayacağını, kendisiyle olan sınavını başarıyla tamamlayan bireyin maddi yeterlilikte  ve manevi dayanışmanın  dolgunluğuna ulaşmış olmasını öngörmüş.İşte burada yani manevi dayanışmanın sağlanmasında bireyselliğin yetmediğini ve toplumunda bu özgürlüklere sahip olması gerektiğini söyleyebilirmiyiz?

Not: Yazmış olduğum yazı bir eleştiri olmamakla birlikte konunun detaylı bir şekilde incelenmesini sağlamak içindir. Bir kusurum olduysa affola.Katkılarınız için teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2015, 04:09:04 ös Gönderen: mbulut »
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ocak 22, 2015, 05:37:18 ös
Yanıtla #6
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Tek aklıma takılan nokta sevgi olmadığı için kıskançlığın oluşması. İnsan sevmediği birini neden kıskanır ki ?


Buradaki İnsan figürü , doğuştan hiç sevgi  kimseye göstermeyen bireyi kastettim...

Saygılar  :)
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 22, 2015, 10:35:05 ös
Yanıtla #7
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

İnsan yaşamı boyunca birçok huy edindiği gibi birçok huyundan vazgeçebilir.Kıskançlık insana doğuştan verilen bir özellik değildir.Ama özgürlük doğuştan itibaren başlar.Yaş ilerledikçe kısıtlanır,değişime uğrar ve bu değişimin nedenlerinden biri kıskançlık olabilir.Bireysel açıdan ele aldığınız gibi toplumsal açıdan kıskançlık var olduğu zamanda fikir ve vicdan hürriyetlerine engel oluşturur.Sevgisizliği kıskançlığın bir alt duygusu olarak tanımlamıştım.Bu tanımımı biraz daha açayım.Çünkü sevgi kavramı başlı başına incelenmiş/incelenebilecek bir konu.O yüzden bu konu altındaki sevgi  kavramını insanseverlik olarak incelemek yararlı olur.Çünkü vicdan özgürlüğü üzerine konuşacağımız zaman insanseverliği unutmamak gerekir.

Yine masonlukta sıkça rastladığımız akıl,hikmet gibi kavramlarda fikir ve vicdan özgürlüğünü sağlamaya giden yolda yarar sağlamaz mı ?

Daha da artırılabilir,açılabilir.Haddime değil.Belki saydıklarımdan farklı kavramlarda bu yolda bize yarar sağlayacaktır.Saygı ve sevgiyle sözü sizlere bırakıyorum..
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ocak 22, 2015, 11:35:04 ös
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 402
  • Cinsiyet: Bay

Gerek Forumumuzun Mason Sözlüğüne gerekse Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğüne bakıldığında fikir=düşünce olduğu görülebilir.

Bu konuda elbette ki Sayın mbulut yaptığı;


Fikir aslında düşüncelerin ifade edilmesi sonrası oluşmaz mı?

gibi bir yorum yapılabilir. Ama sanırım o zaman başlığın biraz daha değişmesi yani farklı bir başlık altında inceleme yapılması gerekecektir.

“Böyle bir neslin oluşması için; her türlü zorunluluklardan, bağımlılıklardan, baskılardan, etkilenmelerden arınmış bir ortamın olması gereklidir” demek yanlış olmayacaktır.

Bu bahsettiğim hususlardan arındırılmış bir toplum oluşabilir mi?

Oluşursa yöntem nedir?

Kendi yorumumu söylemem gerekirse %100 oluşması beklenemez.

Ama %100 oluşamaz diye bu yönde gayret göstermemek de yanlış olur elbette. Çünkü her gün bir öncekinden daha iyisi olsun diye gayret gösterilebilir.

Bu süreç için tamamlanmıştır şeklinde bir ifade kullanmak da  yanlış olacaktır. Yapmamız gereken ise az önce dediğim gibi yapmamız gereken her günümüzün bir öncekinden daha iyi olmasını sağlamaktır.

Bu sayede gelecek nesillere bugünkünden biraz daha iyi bir ortam vermemiz sağlanacaktır. Bu sürecin duraksamadan devam etmesi gerektiiğini de not etmek gerekir. 
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2015, 11:59:25 ös Gönderen: propulsion »
Nosce te Ipsum


Ocak 24, 2015, 05:34:57 öö
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 147
  • Cinsiyet: Bay

Manevi doygunluk aslında ailede tadılır diğer türlü kız ve erkek arkadaş yada yakın dost ile tamamlanabilir toplum olarak düşünürsek geniş bir kapsam olur ulaşılması zor belki imkansız olabilir gönül isterki toplum dayanışması olsun.
Saygılarımla.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
14 Yanıt
12522 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2014, 08:15:15 öö
Gönderen: Pilot
8 Yanıt
7125 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 16, 2012, 02:25:04 ös
Gönderen: BULGARIA
43 Yanıt
49070 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 04, 2019, 11:30:56 ös
Gönderen: NOSAM33
29 Yanıt
36183 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 04, 2011, 07:59:10 ös
Gönderen: Waldow
Nasıl Kanser Olunur?

Başlatan blossom « 1 2 » Saglik

13 Yanıt
21406 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 05, 2011, 10:26:06 ös
Gönderen: Waldow
Deccal nasıl tanınır?

Başlatan blossom « 1 2 » Islam

15 Yanıt
10201 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 17, 2008, 11:56:17 öö
Gönderen: ahu
6 Yanıt
12540 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2014, 05:25:32 ös
Gönderen: Pilot
2 Yanıt
4546 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 23, 2010, 08:31:26 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
10963 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 06, 2010, 06:51:37 ös
Gönderen: popperist
0 Yanıt
3859 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2014, 11:58:51 ös
Gönderen: MysticMind