Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: Waldow - Nisan 04, 2021, 01:07:24 ös

Başlık: Neden Masonluk?
Gönderen: Waldow - Nisan 04, 2021, 01:07:24 ös
Evet sevgili forumdaşlarım,
Benim sorum iki farklı kitleye hitap eden; herkesin kendi bulunduğu konuma göre cevap vermesi gereken, bir soru içinde pek çok soruyu da saklı tutan bir soru.

Sorunun muhatabı 1. gruptaki arkadaşlar hariciler (mason olmayan kişiler).
Masonluğu neden öğrenmek istiyorsunuz bunun size nasıl bir katkı sağlayacağına inanıyorsunuz? (Mason olmak istemeyip de masonluğu bir merak konusu edinenler)
Neden mason olmak istiyorsunuz bu husustaki motivasyonunuz nedir?
Masonluğa kabul edilmekteki amaç ve hedefleriniz, beklentileriniz nedir?

Sorunun muhatabı 2. gruptaki arkadaşlar Masonlar (Obediyans rit ayrımı yapılmaksızın genel).
Mason olmayı neden istediniz? Motivasyonunuz neydi?
Mason olmadan önce hayalleriniz ve beklentileriniz ne idi, olduktan sonra ne ile karşılaştınız?
Pek çok farklı yollarda var iken neden masonluk?
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Caliper - Nisan 04, 2021, 02:42:45 ös

Sorunun muhatabı 2. gruptaki arkadaşlar Masonlar (Obediyans rit ayrımı yapılmaksızın genel).
Mason olmayı neden istediniz? Motivasyonunuz neydi?
Mason olmadan önce hayalleriniz ve beklentileriniz ne idi, olduktan sonra ne ile karşılaştınız?
Pek çok farklı yollarda var iken neden masonluk?

Neden Mason olmak istedim? -Bu soruya verebileceğim en doğru ve en kısa yanıt: "Nur, daha fazla nur".

18 yıl boyunca Masonluk ve Ezoterizm hakkında araştırma yaptım, antimasonik ve Masonik pek çok kaynak okudum. Şanslı olduğum nokta ise, Türkiye'de mevcut iki obediyanstan da tanıdıklarımın olmasıydı, aklıma takılan soruları kendilerini sordum, bana kaynaklar önerdiler (bu forumun olmadığı zamanlar ve benim bu forumu keşfetmediğim zamanlar). Dolayısıyla ne beklemem gerektiğini bilerek çaldım kapıyı ve beklediğimi de buldum.


Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Özgürefe - Nisan 04, 2021, 03:56:29 ös
Ben ilk guruba ait bir harici olarak cevap vermeye çalışacağım.

Bana hayatı bildiği kadar öğreten babam, öldüğü güne kadar, ona öğretilen gereği, hiçbir şeyi sorgulamadan yaşadı.
Bana da gerek ailem gerek çevrem tarafından hep bu öğretildi. Şimdi geriye bakınca, belki lise eğitimindeki bir iki öğretmen, belki internet ortamında dinlediğim bir iki entelektüel kişi sayesinde, bilimsel bilgiler ışığında farklı düşünmenin de mümkün olduğunu keşfettim. Kendim gibi düşünen insanlara ulaşamadıkça, yarım yamalak bilgilerle zihnimi doldurdum. Çevrem ile bunları konuşmaya çalıştığım anda ise kimsenin ilgisini çekmediğini farkettim. Tekrar kendim gibi olabilecek insanları aramaya koyuldum ve bu forumu buldum. Baktım ki felsefe gibi, bilim gibi benim de ilgi duyduğum konular ile çalışıyorlar.

Burada edindiğim bilgiler çok kıymetli. Masonluk nedir diye birinci ağızdan cevaplar alma imkânı paha biçilmez.

Zaman geçtikçe farklı obediyansları anlamaya çalıştım ve çalışıyorum. Kafamda iyice şekillendi.

Bana hayatın sırrını vermelerini yada maddi imkanlar vs.sunmalarını beklemiyorum. Arada sırada televizyona falan çıkan eski Masonlara bakınca beni hayal kırıklığına uğrayacak insanların varolabileceğini de görüyorum. Ama Sayın ANARCHOSA'nın da dediği gibi dışarıda bulma ihtimalim içeride bulma ihtimalimden çok daha zayıf ve bu sebeple girmeye çalışmak için ve sonrası için emek harcamaya değer diye düşünüyorum.

Sayın Caliper bir zaman önce " Biz kardeşlerimiz ile aramızda geçmişe dayanan bir bağ olduğuna inanırız. Eğer o bağ sizle de varsa mutlaka bir gün resmileşir" demişti (cümlemde hatam varsa özür dilerim). İçsel bir çekim de var adını tam koyamadığım. Farklı öğretilerde farklı isimleri olabilir ama buna genel olarak 6.his deniliyor sanırım.

Bu forumda dahi açık açık soranları gördüm. "Ben şu Masonu tanıyorum, benim şu Mason kişi akrabam, beni şu önerdi tekrar önerebilir mi" falan diye cümleler. Benim hiçbir zaman öyle bir tanıdığım olmadı ve olsa dahi torpil isteyeceğime ihtimal vermiyorum. Gerçekten bir gün bir Mason tanırsam ve o da beni tanır ise zaten olur diye düşünüyorum. Olmazsa da kapıyı kendim çalmanın yollarını arayacağım.

Saygılar, sevgiler.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Caliper - Nisan 04, 2021, 06:31:39 ös
Bilgiye ve bilinmeze olan açlık, merak duygusu, araştırma isteği, daha sabırlı ve toleranslı olma çabası ve insanlara/insanlığa faydalı olma kaygısı sizi bu yola çıkartıyor zaten.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: burakc - Nisan 06, 2021, 11:18:44 öö
Sayın ANARCHOSA'nın yazdıklarında şu cümle dikkatimi çekti. ÖMBL'yi kendisinin bilerek seçtiğini ve tanıştığı masonun, diğer obediyansa katılmak isterse oradaki kardeşlerle tanıştırabileceğini belirtmesi büyük incelik.

Aklıma şimdi şu soru geldi. Bu forumu takip eden hariciler biraz araştırma yapsa ÖMBL'nin ve HKEMBL'nin varlıklarından ve farklılıklarından haberdar olur. Acaba bu iki obediyanstan birine üye olmuş ve diğerini sonradan öğrenmiş mason var mıdır ? Böyle kişiler varsa diğer obediyansa geçen var mıdır ?

Yani birini üye olarak alan obediyans bize üye oluyorsun ama bak böyle de bir alternatifin var farklarımız bu şekilde düşün ona göre kararını ver diye herkese bu konudan bahsediyor mudur?

Teşekkürler

Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Caliper - Nisan 06, 2021, 01:20:23 ös
Acaba bu iki obediyanstan birine üye olmuş ve diğerini sonradan öğrenmiş mason var mıdır ? Böyle kişiler varsa diğer obediyansa geçen var mıdır ?


Evet sonradan öğrenenler vardır ve evet obediyanslar arası geçişler nadir de olsa vardır. Ama bu geçişlerin ana nedeni, diğer obediyansın varlığını sonradan öğrenmiş olmak değildir.

Teklif sırasında diğer obediyanslardan bahsetmek, tamamen teklif eden Kardeşin inisiyatifindedir. Genel uygulama; Büyük Locanın prensiplerinden söz edilir ve adayın bu prensiplere uyup uymadığı ile ilgili adaya sorular sorulur, araştırma yapılır.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: enelsır - Nisan 08, 2021, 08:48:15 ös
Sayın Waldow bence önemli bir soru sormuş. Gerçekten de arkadaşlar arasında havam olsun, çevrem olsun ya da "Dünya'yı yönetenler bana da rol versin" gibi sebeplerle bu yola  çıkılmaz. Çıkanlar da bir yere varamaz.

Bu sorunun cevabı her birey için sorgulama ve hatta özeleştiri gerektirir. Bunu yapabilmek de başlamaktır.

Ben kendi adıma ikinci kısma cevap vermeyi deneyebilirim.

13 yaşımdan beri sosyal meselelere, tarihe, teolojiye ve felsefeye meraklı biriyim. Bu konuları okurken Ezoterizme denk gelmemek mümkün değil. Okuyup anladıkça kültürel  ve düşünsel birikim olarak etrafınızdan ayrışıyorsunuz. Bu aslında her zaman iyi olmayabiliyor. Aileniz, arkadaşlarınız... Artık güldüklerine gülememeye anlattıklarına ilgi duymamaya başlayabiilyorsunuz. Sizin ilginizi çeken konuların onların ilgisini çekmediğini ve hatta bunları paylaşmanıza değmeyeceğine kanaat getiriyorsunuz. Zaten Ezoterizm de bu sebeple ilginizi çekiyor. Her kıyafetin her bedene uymayacağını fark edip, bilginin layık olana verilmesi gerektiğini keşfediyorsunuz. Bu bir sorgulamaya dönüşüyor. "Peki ben layık mıyım?"

Kendiniz gibi olanları aramaya başlıyorsunuz, tabi kendi pencerenizden. Bakalım sizin kendiniz gibi gördükleriniz sizi öyle görüyor mu? Ya da gerçekten öyleler mi?

Ezoterizmi araştıranlar arasında bu forumda da örnekleri olduğu gibi, bu dünyadan bana fayda gelmez olağanüstü, doğaüstü şeyler benim dengim ya da ilgim diyenler de oluyor. Toplumun genel kabulünün çok dışında olan bu konulara ilgi duyan kişiler maji vb. İlgi alanlarını daha gri yolları takip ederek tatmin etmeye çalışıyorlar. Doğaüstü ilginç bir olay. Güçlü bir zihniniz yoksa bu konulara olan ilginiz sizi kolay manipüle edilebilir kılabilir.

Ben pozitif bilim okuyan birisi olarak farklı bir yolu tercih ettim. Bilimsel yöntemi önceleyen Masonluk da bu açıdan bana daha sıcak geldi. Hem antimasonik hem masonik pek çok kaynaktan okudum araştırdım. Yıllar içerisinde fikrim oluşmaya başladı. Bu sırada iş hayatımdan tanıştığım iki farklı obediyanstan iki kişi beni derneklerine davet etti. Ancak hem iş bağlantısı ile bu yapıya girmek istemeyişimden hem de ilgili kişilerin sorularımı net yanıtlayamayışlarından (evet her mason masonluğu en ince ayrıntısına kadar biliyor diye bir kural yok!) O dönemler kabul etmemiştim.

Sonra bir tesadüf Murat Özgen Ayfer ile karşılaştık. Tanıştık. 1-2 yıl birbirimizi tarttık! Sorularıma cevaplar buldum. Çok sorum vardı. Bir tanesi hariç hepsine doğru tam cevap verdiğini düşünüyorum. O bir sorum "Türkiye'de Masonluk mu yapılıyor, Masonculuk mu oynanıyor" idi! Bu soruma ne buldum kısmında cevap vereceğim.

Murat Özgen Ayfer Masonluğı sindirmiş nadir kardeşlerden. Mesela hiç obediyans ayrımı yapmaksızın Masonluk anlattı. Bizim obediyans şöyle iyidir böyle iyidir demedi. Ben kendimi hazır hissettiğimde bana hangi obediyansta bulunmak istersen oradan kardeşlerle tanıştırayım dedi. Ben bireysel tercihimi ÖMBL den yana kullandım.

Ancak buradan sonrasını yine Obediyanstan bağımsız devam edeceğim. Çünkü her iki (ve hatta faha fazla sayıda) obediyanstan her görev seviyesinde tanıdığım ve sevdiğim/sevmediğim kardeşlerim var.

Ben 3 farklı Ezoterik ekolde çalışma yapıyorum. Hepsi tamamen kendimi tanımak ve geliştirmek üzerine. Ancak yöntemleri farklılaşıyor.

Bunlardan Masonluktan asla mucize, sır, akla hayale gelmeyecek internet saçması şeyler beklemedim. Hele çıkar hiç beklemedim.

Ayrıca 7 yaşımdan beri çıraklıkla başlayan ticari hayatımda çok insan tanıdığımdan Masonluğa da insanların bu toplumdan seçildiğini bildiğimden kafamda içeride her biri Descartes, Kant vb bulmayı da beklemedim. O yüzden hayal kırıklığım o açılardan olmadı. Ben yeni bilgiler bulmayı bile beklemedim. Beklediğim zaten bildim buldum sandıklarımı, egomun gölgesi olmadan başka pencerelerden de yeniden değerlendirebilme imkanı idi. Meslek bana bunu verdi, bu açıdan beklentimi karşıladı diyebilirim. Bir sunu veya bir sunuda bir kardeşin verdiğı katkı zihnimde öyle bir pencere açabiliyor ki, gecelerce uyuyamadığım, üstünde düşündüğüm, araştırdığım oluyor. Masonluk asla gizli bilgileri filan olan bir yapı değil. Tüm sunu ve tartışma konuları sizlerinde ulaşabileceğiniz kaynaklar. Hatta çoğu araştırmalar açık kaynaklardan Yüksek Lisans Doktora tezlerinden kaynak alıyor. Sadece size bulunduğunuz ortam bu motivasyonu veriyor. Dedik ya peki siz kendiniz gibi görüyorsunuz da öyle mi? İşte oraya o kardeşlere ve kardeşliğe layık olmak için dürtünüz size gelişimin kapısını açıyor. Bir katkı da ben yapabilir miyim diye araştırıyorsunuz.

İşte benim tüm obediyanslar için hayal kırıklığım burada başlıyor. Dışarıda belki çok daha fazla isteyen hak eden kişiler varken, benim reddettiğim iş bağlantısı yoluyla ya da babası amcası vs mason olduğu için hasbelkader mesleğe girmiş kişiler benim hissettiğim bu dürtüyü hissetmiyor. Ya sadece gelip gidiyor ayıp olmasın diye ya da bir kaç kez gelip sonra kayıplara karışıyor.

İşte benimle, bizimle aynı beklentilerle gelmemiş olan bu kişiler zamanla madem buradayım burayı çevre,çıkar, iş bağlantısı olarak kullanabilir miyim durumuna düşüyor. Ancak meslekte bunun karşılığı olmadığında  ya düzensiz oluyor ya istifa ediyor.

İşte Murat Özgen Ayfer'e sorduğum Masonluk mu yapılıyor Masonculuk mu oynanıyor sorusunun cevabı bana göre kurumlar yerinde dursa ve Masonluğun iskeleti sağlam olsa da Masonlar çoğunluğu maalesef mesleği ve sıfatı hak etmiyor. Masonculuk oynuyorlar. Zaten ondandır ki 2-3 yıl bir koltuk işgal edip Üstat sıfatı alıp sonra siliniyorlar. İleri ve Yüksek derecelerde biraz daha durum farklı orada zamana değil kardeşlerin değerlendirme ve sizin emeklerinize bağlı ilerlemeniz.

Bu da Masonluğun elek sistemi gibi çalıştığını gösteriyor.
Peki niye oradasın hala?

Çünkü yine de toplumun geneline göre benim gibileri kardeş edinme oranım çok daha yüksek! Yani toplumda %5 olduğunu varsayabileceğimiz Entellektüel, erdemli vs. tanımlar değişse de kendime yakın hissettiğim kişilerin oranı meslekte belki %10, bu da emek harcamaya ve beni motive etmeye yetiyor.

Eğer benim gibi kendinizi arıyorsanız bu meslek bir yol, bir motivasyondur.

Ama ne Masonluğu ne Masonları gözünüzde büyütmeyin, kutsallaştırmayın. Herkes insan ve insanın tüm zaafları Masonlar içinde pek hayli geçerlidir.

Çevre,çıkar vs. İçin ise asla aklınıza gelmesin, aynı emek ve zamanı x sosyal toplum kurumu, y derneği veya z partisinde harcarsanız size faydası daha çok olacaktır.

Sevgiler

 Bu açıklayıcı, samimi ve zihin açıcı açıklamanız, paylaşımınız için çok teşekkür ederim Sayın ANARCHOSA. Benim de kendimce kendime sorduğum bazı soruların cevabını buldum.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Fëanor - Nisan 10, 2021, 03:11:59 ös
Merhaba, uzun zamandır foruma bir şeyler yazmıyordum. Yaklaşık iki gündür bu başlık önümde açık... Biraz da içimi dökmek maksatlı diyelim, bir kaç satır yazmak istedim.

Önce neden mason olmak istemedim, bu meslekten on yıldan fazla uzak kaçtım onu anlatayım. Bir mason çocuğu olarak, bu mesleğin içinde kendimi büyümüş olarak görüyordum. Özellikle onlu ve yirmili yaşlarım boyunca pek çok şey gördüm, şahit oldum. Beni en çok, birbirine 'kardeşim' diyen insanların, birbirleri arkasından yaptıkları etkilemişti. Sonuçta ben 27 yaşındayken, 2002 yılında, babam da meslekten istifa ederek ayrılmış oldu. Baba oğul tüm konuşmalarımızda, babamın 'Masonluğu' kötülediğini hiç hatırlamam. O yaşlarımda çok sık şu cümleyi kurardım "Tüm insanlığın iyiliği için çalışıyoruz diyorsunuz, eline çekici alan güç sarhoşu oluyor.. yok farkınız hiç kimseden"... Babam 'da "amaç o işte oğlum. Güç sarhoşu olmamak. Yeri geldiğinde görevi başkasına devir edebilmek.. ama herkes yapamıyor bunu." Bir de 99 depremi sonrası kurumsal olarak yardımda bulunmamalarını çok eleştirmiştim. Ona da "Masonluk yardım kuruluşu değil ki... Ama masonlar, imkanı olanlar, gerekli yardımları yaparlar" demişti. Tüm bunlara rağmen babam bile sonunda istifa etti işte. Dargınlıklar, küslükler vs vs. Düşünsenize, onlu yaşlarım.. o kadar çok amcam var ki.. Her ay birinin evinde 10-15 aileden az olmamak üzere toplanılır. Yemekler yenir, sohbetler edilir. Yazları beraber tekne turlarına çıkılır. İlk rakımı, iki amcamın kontrolünde mi diyeyim bilemedim, yanlarında içtim... Ve tüm bunlar paldır küldür yıkıldı. Neyse, sonuçta bu, uzaktan bakıp masonluk hakkında verdiğim karardı... "Güç insanı bozuyor. Masonlar da çekice çok anlam yüklemişler, çok güçlü hale getirmişler... bu güç, çoğunu bozacaktır. Bu yüzden orada olmaya gerek yok."

Şimdi de niye mason oldum kısmına geleyim. 20'ler bitiyor, 30'lar ilerliyor...Tabii dünyaya bakış değişiyor. İlgi alanları değişiyor vs. İnsan olgunlaşıyor. Çalıştığım şirkette de bir sürü Mason olduğunu bildiğim arkadaşım da var. Konu açıldığında o eski cümleleri heybeden çıkarıyorum (ne kadar ön yargılı, dogmatikmişim)... Arada babamın kardeşlerinden (amcalarımdan) "ne zaman geleceksin?" diye sorulduğu da oluyor... Hep uzak kaçıyorum.. Ama 30'lu yaşlar biterken, sohbetlerimizden birinde bir gün şunu kendime itiraf ettim... "Anlattığım, bildiğim herşey aslında babamın gözünden, babamın yaşamının ürünleri. Seçimler, babamın seçimleri ve onların sonucu.. İyi de ben babam değilim.. Seçimlerim de aynı olacak değil. " Böyle yazınca pek bir önemsiz, pek bir çelimsiz kalıyor aslında. Ama özgür aklın zincirlerini kırmak çok zordur. Hele hele aklın özgürlüğünü alan bireyin kendisi ise. Bu yüzden kendime yaptığım bu itirafı hala kendi açımdan saygın buluyorum. 40 yaşıma girmeye 2 ay kala ÖMBL 'na bağlı çalışan bir locada aydınlanma törenim yapıldı ve Masonluk yolculuğuna, bu sefer kendi gözlerimden görerek çıktım... Hoş, burayı takip eden herkes biliyordur... Tören boyunca gözlerim bağlıydı..


Neden masonluk? Benim için, önce kendi yolumda yürümek sonrasında da babamı daha iyi tanımak... en azından nedenlerden biri buydu. Aradığımı buldum mu? Şu ana kadar olan gelişimden memnunum diyebilirim. :)


Sevgiler,


Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Fëanor - Nisan 10, 2021, 03:18:40 ös


Şu alıntı yaparak yanıtlama işini bir türlü beceremiyorum, kusura bakmayın. Sn. Caliper diğer obediyans hakkında bilgi vermek kardeşlerin inisiyatifine kalmıştır diyor. ÖMBL tarafında tam olarak öyle olmadığını söyleyebilirim. Tabii ki önerici olacak kardeş, kendi inisiyatifi ile bilgi verebilir ancak son aşama gelmeden önce, adayın doldurması gereken formlarda ve bilgilendirme metinlerinde HKEMBL tarafının da varlığından bahsedilir. Soruşturma (tahkikat) aşamasında da muhakkak sorulması gereken soruların arasında yine HKEMBL tarafı hakkında da bilgisi olup olmadığı gelir. Bilgi amaçlı paylaşmak istedim.


Saygılarımla,
F.


Alıntı yapılan: burakc - Nisan 06, 2021, 11:18:44 öö (https://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=22041.msg143529#msg143529)<blockquote>Sayın ANARCHOSA'nın yazdıklarında şu cümle dikkatimi çekti. ÖMBL'yi kendisinin bilerek seçtiğini ve tanıştığı masonun, diğer obediyansa katılmak isterse oradaki kardeşlerle tanıştırabileceğini belirtmesi büyük incelik.

Aklıma şimdi şu soru geldi. Bu forumu takip eden hariciler biraz araştırma yapsa ÖMBL'nin ve HKEMBL'nin varlıklarından ve farklılıklarından haberdar olur. Acaba bu iki obediyanstan birine üye olmuş ve diğerini sonradan öğrenmiş mason var mıdır ? Böyle kişiler varsa diğer obediyansa geçen var mıdır ?

Yani birini üye olarak alan obediyans bize üye oluyorsun ama bak böyle de bir alternatifin var farklarımız bu şekilde düşün ona göre kararını ver diye herkese bu konudan bahsediyor mudur?

Teşekkürler
</blockquote>


Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: eskihalicli - Nisan 11, 2021, 02:29:11 öö
Sayın Waldow'un sorduğu soruları cevaplayayım.

- Neden Mason olmak istiyorsunuz?
-İstemiyorum. İstemiyorum da değil, nötrüm. Masonluğun belli bir vaadi var. Loca çalışmalarına yıllardır muntazam devam eden ve tekris olduğu dönemi dün gibi hatırlayan bir Masonla karşılaşırsam belki o zaman bir motivasyonum olabilir. İyi bir insanı, daha iyi bir insan olma çabasında gerçekten destekleyebilen bir kurum mu, buna tanıklık etmek isterim.

-Neden Masonluğu araştırıyorsunuz?
-Araştırmıyorum. Benim için bu hayattaki en önemli gündem maddeleri iki tanedir ve onlar da şudur:

*Ölümden sonrası hiçlik mi, değil mi?
*Bu hayat nasıl yaşanmalı?

Bunlara kesin, şaşmaz, düşmez kalkmaz bir cevap bulabilir miyim? Bilmem. Ama aramak zorundayım. Çünkü öldükten sonra hiçlik varsa bu hayatı başka yaşamalıyım, sorgu sual varsa başka, reenkarnasyon varsa başka. Ölümden sonrasını tam olarak öğrenmem belki mümkün olmayacak; bu sebeple bu sorunun cevabından bağımsız bir yaşam biçimi, kişisel ahlak geliştirmek zorundayım. Üç cevaba da uygun olmalı. Yol nereye çıkarsa çıksın, beni pek zarara uğratmamalı. Bunun arayışı içindeyim.

"Hayatı nasıl yaşamalıyım?" sorusunun cevabını ararken, pek tabii olarak aynı sorunun cevabını arayan (öyle olduğunu düşünüyorum) Masonlukla karşılaştım. Masonluğu değil, bu iki sorunun cevabını araştırıyorum. Ve eminim ki Masonlar da Masonluğu değil, bir/birden fazla sorunun cevabını araştırıyorlar. Dünya Sağlık Örgütü'nün amacı Dünya Sağlık Örgütü'nü araştırmak değildir; veyahut da başka bir kurumun da amacı kendini araştırmak değildir. Kendi yayın organlarında ilan ettikleri amaçları için çalışırlar.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Caliper - Nisan 12, 2021, 10:10:25 öö
Baba oğul tüm konuşmalarımızda, babamın 'Masonluğu' kötülediğini hiç hatırlamam. O yaşlarımda çok sık şu cümleyi kurardım "Tüm insanlığın iyiliği için çalışıyoruz diyorsunuz, eline çekici alan güç sarhoşu oluyor.. yok farkınız hiç kimseden"... Babam 'da "amaç o işte oğlum. Güç sarhoşu olmamak. Yeri geldiğinde görevi başkasına devir edebilmek.. ama herkes yapamıyor bunu." Bir de 99 depremi sonrası kurumsal olarak yardımda bulunmamalarını çok eleştirmiştim. Ona da "Masonluk yardım kuruluşu değil ki... Ama masonlar, imkanı olanlar, gerekli yardımları yaparlar" demişti. Tüm bunlara rağmen babam bile sonunda istifa etti işte. Dargınlıklar, küslükler vs vs.

Çok cesur bir paylaşım olmuş.

Masonluk bir Kardeşlik müessesedir. Kardeşler tartışırlar mı? Evet. Kavga ederler mi? Evet. Birbirlerine kırılırlar mı, küserler mi? Evet.

Ama sonuçta Kardeş kardeştir. Canınızın bir parçasıdır.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Fëanor - Nisan 12, 2021, 11:48:32 öö

"Locan, ailen gibidir." Bunu o kadar çok duydum ki. 3 kelime ile bu kadar çok şey aktarmak kolay değil. Sn. Caliper son derece güzel ifade etmiş. Ne olursa olsun kardeş candır.


Saygılarımla,
F.

Baba oğul tüm konuşmalarımızda, babamın 'Masonluğu' kötülediğini hiç hatırlamam. O yaşlarımda çok sık şu cümleyi kurardım "Tüm insanlığın iyiliği için çalışıyoruz diyorsunuz, eline çekici alan güç sarhoşu oluyor.. yok farkınız hiç kimseden"... Babam 'da "amaç o işte oğlum. Güç sarhoşu olmamak. Yeri geldiğinde görevi başkasına devir edebilmek.. ama herkes yapamıyor bunu." Bir de 99 depremi sonrası kurumsal olarak yardımda bulunmamalarını çok eleştirmiştim. Ona da "Masonluk yardım kuruluşu değil ki... Ama masonlar, imkanı olanlar, gerekli yardımları yaparlar" demişti. Tüm bunlara rağmen babam bile sonunda istifa etti işte. Dargınlıklar, küslükler vs vs.

Çok cesur bir paylaşım olmuş.

Masonluk bir Kardeşlik müessesedir. Kardeşler tartışırlar mı? Evet. Kavga ederler mi? Evet. Birbirlerine kırılırlar mı, küserler mi? Evet.

Ama sonuçta Kardeş kardeştir. Canınızın bir parçasıdır.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: midyad - Nisan 13, 2021, 10:01:53 öö
Bir zamanlar Turkiye’de satilan kalin kaftli bir anti-masonik kitap gormustum, sanirim tamamini okumadim cunku bana cok sacma gelmisti. Sacma gelmesinin sebeblerinden bir tanesi de herhalde her (iyi gitmeyen) aktiviteyi Israil ve siyonizme baglamasi idi. Hic bir zaman tam olarak temelli dikkatimi cekmedi masonluk, onun icin de belli bir zamana kadar arastirmadim ve sorusturmadim...

Yillar sonra bir arkadasim, bir, gorusmemizden sonra beni uyesi oldugu bir cemiyete davet etti. Ne tur bir cemiyet diye sordugum da bana verdigi cevap soyle idi:

“Where is the life we have lost in living?
Where is the wisdom we have lost in knowledge?
Where is the knowlade we have lost in information? diyordu gecen yuzyilin baslarinda Eliot” dedi. Biz bu cemiyette hayati ve kendimizi tanimaya calisiyoruz, dedi.

Bir aksam ugradim, mabet denilen salonun kapisinin uzerinde “Sen kimsin” diye bir yazi vardi. O aksam, cemiyeti ( Order) bize ( bir kac kisi idik) anlatan kisinin “Biz bir cesit Masonluk gibi bir duzeniz” lafi hatirimda kaldi. “Kendinizi tanitirken acaba kendinizi niye baska bir Duzen’ e benzeterek anlatmaya calisyorsunuz” sorusunu sormaktan vazgectim.

Kendiniz ile tasidiginiz sorularin aktifleseni fazla olunca zamanin yeterliligi hakkinda bir tur strese giriyorsunuz, en azindan bunu o zaman kendim icin soyleyebilirim,  orda haftalik toplantilara katilma ve belirli araliklara ile sunu yapma mecburiyeti vardi ve ben o aksamin akabindeki haftanin sonunda oraya uye olmamaya karar verdim cunku oraya o kadar zaman ayiramayacagimdan cekindim.

Bu Duzen, Odd Fellow Duzeni (IOOF) idi.

Iki sene sonra uye oldum. Uyesi oldugum locanin uyeleri arasinda iki Ustad Mason vardi. Yukarida bahsettigim, ama o aksam sormadigim soruyu bir aksam resmi oturumun ön celsesinde ( lobi- bar)  sordugum icin olsa gerek sonradan kendilerinin mason oldugunu soylediler. Uyeligimin ikinci senesinde burdan ayrilmaya karar verdim. Ayrildiktan sonra da bazi uyeler ile insani gorusmelerimiz devam etti (ediyor). Hatta ikinci Dunya Savasinda Ingiliz Hava Kuvvetlerinde parasutluk yapmis bir uyenin cenaze toreninde tam kadro ile karsilastik, cok ozel hikayelere sahip cok ozel bir kisilikti.

Sonra sanirim bir kitapta veya bir sohbette duydugum ve unutamadigim bir laf dikkatimi Masonluk’ a  cekti ve bilgi edinmeye basladim:
“Kisi idealinin ve amacinin kendisinin disinda, bulutlarin ustunde, gecmiste veya gelecekte olduguna inandigi muddetce, kendisinin otesine gececek ve bulunamayacagi yerlerde tatmin arayacaktir. Nerede bulunabilicekleri disinda her yerde cozumler ve cevaplar arayacaktir: kendi icinde.”   

Dikkatimi Masonluk’ a cekmesinin sebebi de “Kendini tani” sozunun paydasligi idi. Peki ama buna benzer bir soru Odd Fellow seremoni salonunun girisinin ust kisminda da yok mu idi? Evet vardi... Tirtil veya yumurta ornegi sanirim bunun icin aciklayici olabilir, harekete geciren etkenin icerden olusmasi gerekir yoksa ters tepki ( veya optimal olmayan bir durum) etme ihtimali yuksektir.

Sayin Waldow paylasiminin ikinci paragrafinda ( harici kismi icin) “size nasil bir katki saglayacagina inaniyorsunuz” diye de sormus: (ornegin) Gecen hafta sayin ANARCHOSA bir kitaptan bir alinti vermisti, o alinti beni Umberto Eco’ nun Foucault Sarkaci ile tanistirdi. Daha yeni elime gecti ve bir karistirdim, waooww harika bir eser (roman) ama o’na baslamadan once hali hazirda okudugum Joseph Campbell’ in  Kahramanin Sonsuz Yolculugu eseri var. Bundan guzel katki mi olur...

Anderson Constitution'un "old charges" kisminin ilk paragrafinin son cumlesi sanirim cok sey ifade ediyor.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Nisan 14, 2021, 10:58:14 ös
Evet sevgili forumdaşlarım,
Benim sorum iki farklı kitleye hitap eden; herkesin kendi bulunduğu konuma göre cevap vermesi gereken, bir soru içinde pek çok soruyu da saklı tutan bir soru.

Sorunun muhatabı 1. gruptaki arkadaşlar hariciler (mason olmayan kişiler).
Masonluğu neden öğrenmek istiyorsunuz bunun size nasıl bir katkı sağlayacağına inanıyorsunuz? (Mason olmak istemeyip de masonluğu bir merak konusu edinenler)
Neden mason olmak istiyorsunuz bu husustaki motivasyonunuz nedir?
Masonluğa kabul edilmekteki amaç ve hedefleriniz, beklentileriniz nedir?

Sorunun muhatabı 2. gruptaki arkadaşlar Masonlar (Obediyans rit ayrımı yapılmaksızın genel).
Mason olmayı neden istediniz? Motivasyonunuz neydi?
Mason olmadan önce hayalleriniz ve beklentileriniz ne idi, olduktan sonra ne ile karşılaştınız?
Pek çok farklı yollarda var iken neden masonluk?

 Bir hariciden ziyade olan nacizane üyeliğim zarfında, anladığım o dur ki; Masonluk,eklektik edindiği değerlerinin çok gerisinde ki bir değer ile birlikte... Farz ı misal ki masonluk tüm çehrede,çerçeve ise bir yoksunluk içinde.
 
 Misalen bir hariciden bir masona ithafen bir kaç kelam edilse; o mason,kendi yolundaki bir basamağı bir haricinin gönlünden kopardığı fikirlerde yükselse,O mason O hariciye ne derdi sizce?

Saygılar.
Başlık: Ynt: Neden Masonluk?
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Nisan 15, 2021, 09:16:05 öö
Evet sevgili forumdaşlarım,
Benim sorum iki farklı kitleye hitap eden; herkesin kendi bulunduğu konuma göre cevap vermesi gereken, bir soru içinde pek çok soruyu da saklı tutan bir soru.

Sorunun muhatabı 1. gruptaki arkadaşlar hariciler (mason olmayan kişiler).
Masonluğu neden öğrenmek istiyorsunuz bunun size nasıl bir katkı sağlayacağına inanıyorsunuz? (Mason olmak istemeyip de masonluğu bir merak konusu edinenler)
Neden mason olmak istiyorsunuz bu husustaki motivasyonunuz nedir?
Masonluğa kabul edilmekteki amaç ve hedefleriniz, beklentileriniz nedir?

Sorunun muhatabı 2. gruptaki arkadaşlar Masonlar (Obediyans rit ayrımı yapılmaksızın genel).
Mason olmayı neden istediniz? Motivasyonunuz neydi?
Mason olmadan önce hayalleriniz ve beklentileriniz ne idi, olduktan sonra ne ile karşılaştınız?
Pek çok farklı yollarda var iken neden masonluk?

 Bir hariciden ziyade olan nacizane üyeliğim zarfında, anladığım o dur ki; Masonluk,eklektik edindiği değerlerinin çok gerisinde ki bir değer ile birlikte... Farz ı misal ki masonluk tüm çehrede,çerçeve ise bir yoksunluk içinde.
 
 Misalen bir hariciden bir masona ithafen bir kaç kelam edilse; o mason,kendi yolundaki bir basamağı bir haricinin gönlünden kopardığı fikirlerde yükselse,O mason O hariciye ne derdi sizce?

Saygılar.

Yanlış bir kanı uyanmasın.
Alıntı
Bir hariciden ziyade olan nacizane üyeliğim zarfında

Üst alıntımda, form üyeliğim ve konuya olan ilgime nazaran böyle bir cümle kullandım.
Masonluk veya ona yakın alakada bir oluşumla bağım yoktur; hariciyim.

Saygılar Sevgiler.